Ο Φάρος Ποντίων Πάτρας: Κοπή της πίτας Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

FAROS KALANTA

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στις 8:30 π.μ., τα μέλη του «Φάρου» Ποντίων της Πάτρας θα τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντας, στη δοξολογία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος. Κατόπιν της λειτουργίας, στις 11 π.μ. θα γίνει η κοπή της πίτας του Σωματείου. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Εξάλλου, έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για τον καθιερωμένο χορό που αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στο «Αρχοντικό της Ευτυχίας», με μια μεγάλη μουσική έκπληξη…

Ελάτε να μοιραστούμε τη γνώση και την αγάπη για την παράδοση του Πόντου….
Να γνωρίσουμε τις μελωδίες και τους χορούς των αλησμόνητων πατρίδων…

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων της Πάτρας έχουν ήδη αρχίσει. Με σημείο εκκίνησης την ιστορία, ευαισθητοποιημένοι στα μηνύματά της, ας αφεθούμε ελεύθεροι στις διηγήσεις των ποντιακών τραγουδιών, στους μακρινούς αντίλαλους των ιστορικών γεγονότων, που πλουτίστηκαν με τη φαντασία για να διατυπώσουν τους πόθους και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.

Οι χορευτικές συναντήσεις είναι κάθε Σάββατο,
στις 5.30 το απόγευμα για τους «μικρούς»,

στις 6.30 για τους «αρχάριους»
και στις 7.30 για τους «προχωρημένους».

Τα μαθήματα ποντιακών χορών γίνονται κάθε χρόνο δωρεάν,
στο χώρο του συλλόγου, Μητροδώρου 15, δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος.
Σε μια κοινωνία, όπου ο πληθυσμός των μεγαλουπόλεων διαρκώς αυξάνεται, το στρες και το άγχος κυριαρχούν, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ελαττώνεται, ο χορός αποτελεί μέσο διασκέδασης, επικοινωνίας και εκτόνωσης. Για τη νεολαία, όμως, και ειδικά για την ποντιακή νεολαία, η οποία προσπαθεί να ανακαλύψει τις ρίζες της για να χτίσει ένα σίγουρο και ειρηνικό μέλλον αποτελεί έκφραση τρόπου ζωής.
Για τους Πόντιους ο χορός ήταν συνυφασμένος με τη ζωή τους. Από τα πρώτα τους βήματα μάθαιναν και χορό συμμετέχοντας στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία μάθαιναν χορό, ούτε ο χορός διδασκόταν από χοροδιδασκάλους όπως γίνεται σήμερα. Ήταν προσωπική υπόθεση του κάθε παιδιού να αποφασίσει πότε θα μάθει και πότε θα πάρει το θάρρος να χορέψει δημόσια.

Περισσότερες πληροφορίες: 2610 337.313 και 6974371049

Σχολιάστε