ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 1-8 ΕΩΣ 28-8-2010 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 29ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2010 – ΘΕΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

clip_image002

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

29ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2010 –

ΘΕΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 02/08

ΘΕΑΤΡΟ ΖΗΝΑ ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΛΕΡ

«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

O Γιάννης Ιορδανίδης, στην νέα του συνεργασία με τον Θύμιο Καρακατσάνη, σκηνοθετεί τον γνωστό ηθοποιό στο ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν, ενός ανθρώπου που πίστεψε πως εκείνος μόνον δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έθεσαν για όλη την ανθρωπότητα κάποιοι «ευυπόληπτοι» κύριοι που παροικούν σήμερα την κορυφή της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον εν δυνάμει απειλή για όλο τον κόσμο. Πηγή έμπνευσης του έργου στάθηκε για τον Μίλλερ, ο πατέρας του που ήταν εμποράκος. Πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στη μεγάλη οικονομική ύφεση στην Αμερική το 1929, καταστράφηκε. Από εκείνη την ημέρα έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε. Ο Γουίλλυ Λόμαν, ο εμποράκος, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα, και με τον τρόμο ότι στα μάτια των άλλων του θα είναι ένας αποτυχημένος. Μέσα από τη ζωή του Λόμαν, ο Μίλλερ εξετάζει το μύθο του Αμερικανικού ονείρου, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο – τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης κοινωνικής τάξης. Ο Θάνατος του Εμποράκου πρωτοανέβηκε στο Μπρόντγουαιη το 1949 και χάρισε στον Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου έργου την ίδια χρονιά. Ο Εμποράκος όχι μόνο πρόσφερε στον τριαντατριάχρονο τότε Μίλλερ παγκόσμια αναγνώριση, αλλά αποτέλεσε επίσης και τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου Αμερικανικού θεάτρου. Ας σημειωθεί πως ο Θύμιος Καρακατσάνης έρχεται αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με το ρόλο του Γουίλλυ Λόμαν, αφού τον είχε ερμηνεύσει και πάλι, το 1985.

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γουίλυ Λόμαν Θύμιος Καρακατσάνης

Λίντα Ελευθερία Ρήγου

Μπιφ Μιχάλης Μαρκάτης

Χάπι Φίλιππος Φιλόγλου

Μπέρναρντ Γιώργος Ρούφας

Γυναίκα της Βοστόνης Μαρία Συκιανάκη

Τσάρλι Χάρης Εμμανουήλ

Θείος Μπεν Στάθης Κακαβάς

Χάουαρντ Βάγκνερ Κωνσταντίνος Καρβέλης

Τζένι Ελευθερία Ευθυμιάτου

Στάνλεϊ Κωνσταντίνος Καρβέλης

Δις Φορσαϊθ Ελευθερία Ευθυμιάτου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν, Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης

Σκηνικά- κοστούμια: Γιώργος Πάτσας Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένις Μεταξάς

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Πέμπτη 05/08

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΣΑΙΞΠΗΡ

«Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Είναι μεγάλο το σοκ που παθαίνει κανείς όταν διαβάζοντας τον ΄Εμπορο της Βενετίας, εν έτη 2010, ανακαλύπτει με φρίκη πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρο και σύγχρονο είναι το έργο. Χρήμα, δανεισμός, εκμετάλλευση, τοκογλυφία: αυτοί είναι οι κεντρικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους στρέφεται η ιστορία, έννοιες που συναντάμε καθημερινά πια όλοι μας στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες.

Η Βενετία, όπου καθόλου τυχαία τοποθετεί ο Σαίξπηρ την ιστορία του, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες οικονομικές μητροπόλεις της ιστορίας με τις τράπεζες να έχουν τεράστια δύναμη και το εμπόριο να ανθίζει και να απλώνει τα πλοκάμια του σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο όμως, που γράφεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης στην Αγγλία, έξυπνα εστιάζει στα αποτελέσματα της όλης οικονομικής συγκυρίας στις ανθρώπινες σχέσεις χωρίς να χάνεται σε γενικότητες. Ο συγγραφέας γράφει μια αιχμηρή και επί της ουσίας πολιτική κωμωδία που καυτηριάζει τις επιπτώσεις που επιφέρει το αδυσώπητο νομισματικό σύστημα στις αντιλήψεις και στις συμπεριφορές των ανθρώπων.

Στο έργο όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Ακόμα και η ίδια η αγάπη μεταφράζεται σε χρήμα. Αρετή σημαίνει φερεγγυότητα. Θάρρος, επένδυση. Και ο έρωτας είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση από όλες. Όλοι στον «Έμπορο» φορούν μια μάσκα που υποκαθιστά το αληθινό τους πρόσωπο και η μεγαλύτερη μάσκα από όλες, το μεγαλύτερο υποκατάστατο είναι το ίδιο το χρήμα, η μεγάλη μάσκα που υποκαθιστά τις αξίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και εν τέλει την ίδια τη ζωή.

Με ένα θίασο που συνδυάζει την εμπειρία ώριμων ηθοποιών και τη φρεσκάδα των νεότερων και με βασικά όπλα τον αυτοσχεδιασμό και το χιούμορ, ζωντανεύουμε το λόγο του Σαίξπηρ προσπαθώντας να βρούμε τις αναλογίες του κειμένου με το σήμερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια μεικτή αισθητική που φωτίζει το δισυπόστατο του κειμένου: καθώς κάθε χαρακτήρας κρατάει το προσωπείο του και ο απλούστερος διάλογος αποκτά πολιτική βαρύτητα ακόμα και τα πιο σοβαρά λόγια μπορούν να ακουστούν ως γελοιότητες και τα αστεία των γελωτοποιών αμήχανα. Τοποθετούμε το έργο σε ένα άχρονο πλαίσιο γιατί θεωρούμε ότι οι αλήθειες και τα ερωτήματα που θέτει, ξεφεύγουν από τα όρια της εποχής του και επαναλαμβάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Κώστας Γάκης-Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνοθέτες

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης-Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγνή Ντούτση

Χορογραφία-Κίνηση: Έλενα Γεροδήμου

Μουσική: Κώστας Γάκης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Ατταριάν

Βοηθός Φωτιστή: Χριστίνα Καμμά

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Πόρσια………………………………………………. Γεωργία Γεωργόνη

Νυστέριος……………………………………………Γιάννης Δρακόπουλος

Μπασάνιο……………………………………………Παναγιώτης Κατσώλης

Λορέντζο……………………………………………..
Δημήτρης Μακαλιάς

Πρίγκιπας Μαρόκου,Σαλέριο………………
Θανάσης Μιχαηλίδης

Αντόνιο………………………………………………. Γιώργος Μωρόγιαννης

Νερίσσα………………………………………………
Μαρία Παρασύρη

Γκρατιάνο…………………………………………….
Σωκράτης Πατσίκας

Σάυλοκ ………………………………………….…….Θοδωρής Πολυζώνης

Πάρλας, Πρίγκιπας Αραγωνίας, Δόγης…
Διογένης Τριανταφυλλίδης

Τζέσικα…………………………………………………Ηλέκτρα Τσακαλία

Θουβάλ, Σολάνιο…………………………………
Γιώργος Χουλιάρας

Δευτέρα 09/08

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Χ. & Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

«Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ ή ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, η παράσταση φαινόμενο που παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές, με πάνω από 300.000 θεατές συνολικά, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη φέτος το καλοκαίρι θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα! Μια υπέροχη θεατρική παράσταση, που υμνήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς, με σεβασμό στο παρελθόν και τον Πέτρο Φιλιππίδη στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Λέφας, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Γαλίτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ελένη Αποστολοπούλου, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ειρήνη Τσιάρη. Τα σκηνικά έχει κάνει ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και τη μουσική επιμέλεια ο Ιάκωβος Δρόσος.

Το έργο γυρίστηκε για τον κινηματογράφο το 1963, με τεράστια επιτυχία και με ατάκες που εκτοξεύονταν σε ρυθμό πολυβόλου από τον Ζήκο-Κώστα Χατζηχρήστο, στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του! Ο Ζήκος ο Μπακαλόγατος, αφελής αλλά ετοιμόλογος, δουλεύει στο μαγαζί του κυρ-Παντελή και είναι ερωτευμένος με την Φιφίκα, που για να παίξει μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται. Το αφεντικό του, αν και προχωρημένης ηλικίας, είναι τσιμπημένο με την κατά πολύ νεότερή του Λίτσα, και μάλιστα βάζει προξενήτρα να την ζητήσει από τον πατέρα της. Ο Ζήκος τον κοροϊδεύει για την επιλογή του αλλά αυτός δεν πτοείται. Σε συνεννόηση με τον πατέρα της Λίτσας και ερήμην της ιδίας, προχωρεί στους αρραβώνες. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως σχεδιάζουν υπάλληλος και αφεντικό, καθώς εμφανίζονται και άλλο υποψήφιοι γαμπροί…

Μετά από τρεις θεατρικές σαιζόν στην Αθήνα στο θέατρο Μουσούρη και δύο επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Ράδιο Σίτυ, «Ο Μπακαλόγατος», η μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων ετών, αποφάσισε να πραγματοποιήσει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, σε επιλεγμένους χώρους που μπορούν να στηρίξουν τεχνικά την παραγωγή, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά πολυπληθή παράσταση με ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις σε τεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 24 €

Παιδικό-Μαθητικό 18 €

Τρίτη 10/08

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Χ. & Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Τετάρτη 11/08

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Χ. & Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Δευτέρα 16/08

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ «ΠΛΟΥΤΟΣ-ΠΕΝΙΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Το Θέατρο Τέχνης, με αφορμή την τρέχουσα οικονομική κρίση, παρουσιάζει το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος», σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

Όπως είναι ευνόητο, θέλοντας να τονίσουμε την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, σκοπεύουμε, σεβόμενοι απολύτως το Αριστοφανικό κείμενο, να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με την συνεχή παρουσία της θα τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σ’ όλες τις «πολιτισμένες» κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο.

Μετάφραση : Βαρβέρης Γιάννης

Σκηνοθεσία : Χρονόπουλος Διαγόρας

Σκηνικά : Μέξης Πάρις

Κοστούμια : Μέξης Πάρις

Μουσική : Λεοντής Χρήστος / Μουσική διδασκαλία: Χρονοπούλου Μαρίνα

Χορογραφία : Σπυράτου Σοφία

Φωτισμοί : Παυλόπουλος Λευτέρης

Διανομή(με σειρά εμφάνισης)

Πενία: Κάτια Γέρου

Καρίων: Μάνια Παπαδημητρίου

Χρεμύλος: Αλέξανδρος Μυλωνάς

Πλούτος: Δημήτρης Λιγνάδης

Βλεψίδημος: Κώστας Βελέντζας

Γυναίκα: Αναστασία Γεωργοπούλου

Δίκαιος: Κωστής Καπελώνης

Συκοφάντης: Λευτέρης Λουκαδής

Γριά: Βασίλης Λέμπερος

Νέος: Αλέξανδρος Πέρρος

Ερμής: Θοδωρής Αντωνιάδης

Ιερέας: Κώστας Βελέντζας

Χορός: Κώστας Βελέντζας, Θοδωρής Αντωνιάδης, Ηλεάνα Μπάλλα, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη, Βασίλης Λέμπερος, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πανάγος Ιωακείμ, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Ορφέας Χατζηδημητρίου, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας

α’ βοηθός σκηνοθέτη: Αντωνιάδης Θοδωρής

β’ βοηθός σκηνοθέτη: Καψαμπέλη Ανζελίκα

βοηθός σκηνογράφος: Καλογηροπούλου Εύη

Τρίτη 17/08

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ «ΠΛΟΥΤΟΣ-ΠΕΝΙΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Τετάρτη 18/08

eMultipoetry

Πολύεδρο, 21.30

eMultipoetry – στον ιστορικό χώρο του Πολύεδρου

στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Leonardo Da Vinci e-MultiPoetry θα γίνουν προβολές ποιημάτων, παρουσία ποιητών από τις συμμετέχουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίαση του site του eMultipoetry. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της ιδέας της διαδικτυακής ποίησης.

Οργάνωση προγράμματος Ελληνικό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Κέντρο

Σε συνεργασία με το «Πολύεδρο»

Το έργο eMultipoetry

Στα πλαίσια του προγράμματος Grundtvig δημιουργήσαμε έναν νέο πολυγλωσσικό διαδικτυακό χώρο για ποίηση. Όχι όμως μόνο για συγγραφή «αναγνωρισμένης» ποίησης αλλά και για να δοθεί το κίνητρο στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας να γράψουν ποίηση και να προτείνουν μεταφράσεις για ποιήματα αναπτύσσοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις δεξιότητες τους.

Το έργο eΜultipoetry απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που επιθυμούν να εκφραστούν δημιουργικά και τους ενδιαφέρει το αντικείμενο της λογοτεχνικής μετάφρασης.

Στην ιστοσελίδα του έργου μπορείτε να δημιουργήσετε το προφίλ σας, να δημοσιεύσετε ποιήματα ή να μεταφράσετε, να σχολιάσετε ποιήματα άλλων δημιουργών και να γράψετε on line ποιήματα σε ειδικά διαμορφωμένα chat-rooms με την καθοδήγηση των συντονιστών.

Στο προσεχές μέλλον η ιστοσελίδα θα διατίθεται σε περισσότερες γλώσσες και θα προστεθούν και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.emultipoetry.eu

Περιγραφή του έργου eMultipoetry

Το έργο προτείνει ένα θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο, για την προώθηση ενός εργαλείου Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για Δια Βίου Μάθηση, σε δασκάλους, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς. Ο σκοπός του είναι να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα προωθώντας την έρευνα και προγράμματα διδασκαλίας σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα, ενσωματώνοντας και αναπτύσσοντας τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών για την κατάρτιση των δασκάλων και των μεταφραστών μέσω καινοτόμων μεθοδολογιών πολυμέσων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που καλύπτουν τις πολιτιστικές ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το έργο αποσκοπεί στον σχεδιασμό εκπαιδευτικού – τεχνολογικού περιβάλλοντος για την εξέλιξη της γνωσης στις γλώσσες και την σύγχρονη ποίηση, μέσω της μετάφρασης, συγγραφής και της διεθνούς παρουσίασης των μεταφρασμένων ποιημάτων.

Τα αποτελέσματα θα είναι εργαλεία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από σχολεία στην Ευρώπη και θα είναι βασισμένα σε εκπαιδευτικές μεθόδους, ανεπτυγμένα από διεθνείς ομάδες ειδικών.Οι ειδικοί αυτοί επικεντρώνονται στα αποτελέσματα που πηγάζουν από την εφαρμογή εργαλείων και που χρησιμοποιούνται στα διαδοχικά στάδια αξιολόγησης του έργου (στατιστικα στοιχεία, έρευνα κ.ά.).

Αυτή η έκδοση αντανακλά μόνο τις απόψεις του συγγραφέα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται.

Δημιουργοί του eMultipoetry είναι οι Michał Zabłocki, Wioletta Sośniak, Stanisław Iwan Bartek Kulas, Dominik, Patrycja Rodzinska, Przemysław Szary, Amitie (www.amitie.it Pier Giacomo Sola, Roberto Righi).

Πέμπτη 19/08

eMultipoetry

Πολύεδρο, 21.30

Τετάρτη 25/08

ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Ο πρεσβευτής Ειρήνης και Πολιτισμού Μάριος Φραγκούλης παρουσιάζει έναν ξεχωριστό «Προμηθέα», στον οποίο συμμετέχει πλήθος σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο πάντα επίκαιρος λόγος του Αισχύλου συνδυάζεται με το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού και την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη σε μια ενιαία ορατοριακή σύνθεση με την αυθεντική και για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άγνωστα μουσικά μοτίβα της Εύας Σικελιανού.

Ο Μάριος Φραγκούλης ηγείται ενός σχήματος στο οποίο συμμετέχει πλήθος σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι μουσικές συνθέσεις του Ψάχου, του Θεοδωράκη και της Εύας Σικελιανού θ’ αποδοθούν σε μέλη από τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, όπως ακριβώς πριν 80 χρόνια στους Δελφούς (Δελφικές Εορτές 1930).

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας με σκοπό να ανοίξουν όλα τα κλειστά αρχαιοελληνικά θέατρα που υπάρχουν διάσπαρτα στον κόσμο υπό την προστασία της UNESCO και της WCCCI και με θέμα τις δύο αυτές αξίες που πάντα είναι επίκαιρες, ο πρεσβευτής Ειρήνης και Πολιτισμού Μάριος Φραγκούλης ηγείται ενός σχήματος στο oποίο συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες: Ο Μάριος Φραγκούλης στο ρόλο διαχρονικού Προμηθέα θ’ αναμετρηθεί ταυτόχρονα με το λόγο του Αισχύλου στη μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη και όπως ακριβώς πριν από 80 χρόνια από τις τελευταίες Δελφικές Γιορτές του 1930, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για τη σύγχρονη αναβίωση του Αρχαίου Δράματος, θα αποδώσει μέλη του Κωνσταντίνου Ψάχου και του Μίκη Θεοδωράκη. Η μεγάλη μας ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου θα ανοίξει με τη φωνή της την εκδήλωση με στίχους από τη «Θεογονία» του Ησίοδου και ο Αποστόλης Τότσικας σε ένα ρόλο-έκπληξη θα κλείσει την εκδήλωση αποδίδοντας αποσπάσματα από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Ενώ η διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα θα αποδώσει τα άγνωστα μέχρι σήμερα μέλη της Εύας Σικελιανού γραμμένα για τον «Προμηθέα Λυόμενο». Πρωταγωνιστούν επίσης η Άννα Κουτσαφτίκη ως Ιώ, η Χριστιάννα Ματζουράνη-Κορυφαία, ο Άρης Παπαδημητρίου-Ερμής, ο Βασίλης Μπισμπίκης-Ωκεανός, η Μικαέλα Μαρί-Βία, αλλά και ο βενιαμίν της ομάδας Γιώργος Περρής, στο δύσκολο ρόλο του Λαϊκού ερμηνευτή στο «Πνευματικό Εμβατήριο».

Τη σκηνοθετική ευθύνη της παράστασης έχει ο ιδιοφυής οραματιστής Ηλίας Μαλανδρής, τη μουσική επιμέλεια ο Κώστας Καραμάνος (χορωδία Λυκείου Ελληνίδων), τη σκηνογραφική σύνθεση η Vangi Burbidge και τη χορογραφία η Βάσια Αγγελίδου, με αναφορά στα μοτίβα της Εύας Σικελιανού.

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου 2010 στο αρχαίο θέατρο Ασκληπιείου στην Πέργαμο, στα πλαίσια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σμύρνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Μαλανδρής

Παίζουν: Μάριος Φραγκούλης-Προμηθέας

Χριστιάννα Μαντζουράνη, Βασίλης Μπισμπίκης, Μικαέλα Μαρί,

Άννα Κουτσαφτίκη, Άρης Άθαν και ο Αποστόλης Τότσικας

Ειδική συμμετοχή: Αντιγόνη Βαλάκου

Μουσική: Κωνσταντίνος Ψάχος, Εύα Σικελιανού, Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Καραμάνος (Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων)

Σολίστ: Τζένη Δριβάλα, Γιώργος Περρής

Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων

Χορογραφία: Βάσια Αγγελίδου

Σκηνικά: Vangi Burbidge

Παρασκευή 27/08

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ

«ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Το «Θεσσαλικό Θέατρο» – Δη.Πε.Θε.Λάρισας, συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια γόνιμης δραστηριότητας (1975 – 2010). Είναι μια επέτειος που τιμά την πόλη της Λάρισας και κείνους που πρωτοστάτησαν σε δύσκολους καιρούς στην ίδρυση του πρώτου επαγγελματικού θεάτρου στην περιφέρεια, με τη γνωστή πολυσήμαντη ιστορία του.

Εκτός των άλλων εκδηλώσεων πού πραγματοποιήθηκαν για να γιορταστούν τα 35 Χρόνια, το «Θεσσαλικό Θέατρο», θα ανεβάσει το Καλοκαίρι-2010 τη σατιρική επιθεώρηση «ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010 στις 21:30 στα πλαίσια του 29ου Φεστιβάλ Πάτρας 2010.

…Η Βοσκοπούλα, ή Βούλα, μπορεί να είναι η Βουλή και οι 300 αγαπητικοί, οι ανάλογοι βουλευτές που ερωτοτροπούν μαζί της ως που να την κατακτήσουν και μετά …μην τους είδατε.

Μπορεί να είναι και η εγκαταλλελειμένη από τον άνδρα της γυναίκα που την ποθούν 300 Τσελιγκάδες, αλλά εκείνη, που περιμένει τον εξαφανισμένο της Τσέλιγκα, τους υπόσχεται πως θα τους δοθεί, μόνο αν τελειώσει στον αργαλειό της, το υφαντό της που ως άλλη Πηνελόπη το υφαίνει τη μέρα και το ξηλώνει το βράδυ. Θα συμβούν κι άλλα ευτράπελα που θα μπερδεύουν τους αρχαίους ήρωες με τους σύγχρονους…

«ΟΙ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ»

(Ένα τραγελαφικόν ειδύλλιον μετ΄ασμάτων και χορευτικών εκδηλώσεων )

Η επιθεώρηση μας, θα στηριχτεί στους παλιούς και στέρεους κώδικες, όπως μας τους παρέδωσαν οι βετεράνοι που την δοξάσανε. Γι΄ αυτό και το δεύτερο μέρος θα καλυφθεί με το «σκετσονούμερο» όπως το έλεγαν, «Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας» που είναι και ο τίτλος της επιθεώρησης.

Τα κείμενα έγραψαν:

ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ και άλλοι

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ

Μουσική: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

Χορογραφίες: ΦΩΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

Σκηνικά –κοστούμια: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΤΗΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί: (Mε αλφαβητική σειρά)

Φανή Γέμτου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Τζένη Διαγούτη, Μάνος Ιωάννου, Ελένη Καρακάση, Φωτεινή Ντεμίρη, Ελένη Ουζουνίδου, Πάνος Σταθακόπουλος, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιάννης Στόλλας, Αλίκη Τσάκου, Γιώργος Ψυχογιός

Σάββατο 28/08

Συναυλία

MODERN MANDOLIN ORCHESTRA

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

• για φιλανθρωπικό σκοπό,

σε συνεργασία με την Ι.Μ. Πατρών και υπέρ της ανεγέρσεως του

«Ξενώνα Φιλοξενίας απόρων συγγενών/συνοδών των ασθενών των Νοσοκομείων των Πατρών και Οίκου Ευγηρίας»

Το μουσικό σύνολο “Modern Mandolin Orchestra” είναι μία διαφορετική ορχήστρα νυκτών εγχόρδων (μαντολίνα, μαντόλες, κιθάρες, κοντραμπάσο) στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους σολίστ του χώρου παγκοσμίως. Σκοπός της είναι να παρουσιαστούν και να αποδοθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυθεντικά έργα για μαντολίνο.

Το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα αυτής της οικογένειας ήταν επί αιώνες από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά μουσικά όργανα στην Ευρώπη. Ξεχώρισαν την περίοδο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Τα χρόνια αυτά το μαντολίνο απέκτησε σπουδαίο ρεπερτόριο και ιδιαίτερη τεχνική παιξίματος. Καταξιωμένοι συνθέτες, όπως οι Scarlatti και Vivaldi την περίοδο Μπαρόκ και Mozart, Beethoven και Hummel την Κλασική περίοδο, γράψανε έργα ειδικά για μαντολίνο. Στην Ρομαντική περίοδο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια, το μαντολίνο χαίρει μιας ευρύτατης αναγέννησης, άνθησης και εξέλιξης παγκοσμίως. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων ορχηστρών νυκτών εγχόρδων και των νέων σολίστ μαντολίνου που εκτελούν έργα από το ένδοξο παρελθόν αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο γράφουν για μαντολίνο.

Μία μοναδική συνάντηση δεκατριών κορυφαίων βιρτουόζων από την Ισπανία, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα, που θα σας ξεναγήσουν όχι μόνο σε σημαντικές στιγμές του μαντολίνου αλλά και του Μουσικού μας Πολιτισμού.

Οργάνωση – Επικοινωνία:

Χαράλαμπος Αλεξάκης, τηλ. 6936.888468, alexakis@upatras.gr

Ana Belén Tejedor, τηλ. 6932.129941, anamandolin@hotmail.com

Διεύθυνση:

Pedro Chamorro

Πρώτα Μαντολίνα:

Ana Belén Tejedor (concertino)

Fernando Bustamante

Rafael Tarjuelo

Δεύτερα Μαντολίνα:

Olga Sudakova

Isabel Abarzuza

Elena Martín

Μαντόλες:

Caridad Simón

Silvestre Ramírez

Κιθάρες:

Konstantinos Tosidis

José Manuel Velasco

Diego Martín

Κοντραμπάσο:

Vilen Karapetyan

Pedro Chamorro

Διεύθυνση της Modern Mandolin Orchestra

Πολυβραβευμένος μπαντουρίστας και σολίστ νυκτών εγχόρδων, σημαντικός συνθέτης, ο βασικός εμπνευστής της σχολής μαντολίνου στην Ισπανία, ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής/μαέστρος σημαντικών ορχηστρών, σεμινάρια και συνέδρια για τα νυκτά έγχορδα σε όλο τον κόσμο, έρευνα στα νυκτά έγχορδα, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος των εγχόρδων του Ωδείου “Arturo Soria” στην Μαδρίτη.

Ana Belén Tejedor

Εμπνευστής και Δημιουργός της

Modern Mandolin Orchestra

Καθηγήτρια μαντολίνου στο «Σύγχρονο Ωδείο Πατρών», ανώτερες σπουδές και μεταπτυχιακό στην μουσική δωματίου και το μαντολίνο, διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, επιδείξεις και σεμινάρια μαντολίνου, συμμετοχή σε πολλές ορχήστρες νυκτών εγχόρδων και σύνολα μουσικής από όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα δίδαξε μαντολίνο στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Πατρών και την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Suite

  • Adagio
  • Allegro
  • Largo
  • Presto
J. FASCH (1688-1758)
– Quartet-Orchestra

  • Allegro assai
  • Andante grazioso
  • Presto
C. STAMITZ (1745-1801)
Cuban Landscape with Rain L. BROWER (*1939)
– Impressioni Orientali R. CALACE (1863-1934)
– Outward of Forest Y. KUWAHARA (1946-2003)
– Music for play C. MANDONICO (*1957)
– Villarejo-Suite

  • Evocación familiar
  • Piedra del Moral
  • Huerto del aire
  • Isacea
P. CHAMORRO (*1961)

Σχολιάστε