«Εξέβαμεν σην Πάτραν» θεατρικό δρώμενο, Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στις 7.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

PONTIOI THEATRIKO DROMENO PATRA
«Εξέβαμεν σην Πάτραν» θεατρικό δρώμενο
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων, το Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και το Σωματείο «Φάρος» Ποντίων Πατρών σάς προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας
– την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στις 7.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας, όπου θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Εξέβαμεν σην Πάτραν»*
– και την Κυριακή 22 Μαΐου 2011, στην Επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, στις 10.00 μ.μ., με ομιλητή το συνταξιούχο δικηγόρο – συγγραφέα Παύλο Μαρινάκη. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Πλ. Όλγας).
* Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της εκδήλωσης την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στις 7.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας, διαρθρώνεται ως εξής:
Θα γίνουν χαιρετισμοί
• από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο
• από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα
• από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο
• από τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά
• από τον πρόεδρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας Dr Σωκράτη Καπλάνη
• από τον πρόεδρο του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο
Θα ακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο «Εξέβαμεν σην Πάτρα».
Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά σκηνών και ιστοριών από μια περιπέτεια που όλοι έχουμε ακούσει ότι έγινε, αλλά λίγες φορές έχουμε ασχοληθεί να μάθουμε κάτι περισσότερο…
Μαρτυρίες και ντοκουμέντα που δείχνουν τα πολλά πρόσωπα της πόλης μας, και το σκληρό πρόσωπο της «δικής» μας προσφυγιάς…
Το σωματείο μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται συνεχώς τόσο από πλευράς μελών όσο και δραστηριοτήτων, διευρύνοντας τους στόχους και τους σκοπούς του, που είναι μεταξύ άλλων η έρευνα και μελέτη της ιστορίας, λαογραφίας και γλώσσας του Ποντιακού Ελληνισμού, η συγκέντρωση και διαφύλαξη ιστορικών και λαογραφικών θησαυρών, στοιχείων και τεκμηρίων και η διάσωση των Ποντιακών παραδόσεων, ηθών και εθίμων στον τόπο μας.
Οι κάτοικοι της Πάτρας με ποντιακή καταγωγή δεν έχουν λάβει καμία «ανταπόκριση» για την πολιτισμική προσφορά τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης.
Κώστας Παπαδόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων
Δεν ήθελα να διηγηθώ κάποιο μύθο. Δεν είναι τίποτε «δικό» μου πέρα από την ιδέα μιας κοινής προσπάθειας. Αυτά είναι τα ίχνη της προσφυγιάς, όπως τα άφησαν οι δικοί μας στον προβλήτα της Αγίου Νικολάου, στου Καρανικολού ή στο Πτωχοκομείο, είναι η μουσική από τη λύρα κάποιου που κατέφυγε στον Απιδεώνα, το γέλιο μιας γιαγιάς στο Ρίο, καθώς μου τα διηγήθηκε σ’ ένα κουζινάκι λίγο πριν πεθάνει, το επίσημο έγγραφο του Ερυθρού Σταυρού για την «απώλεια» ενός ανθρώπου που απλώς χάθηκε και μεταμορφώθηκε σ’ ένα κίτρινο χαρτί, αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής, μια φωτογραφία ξεχασμένη να «σαπίζει» σ’ ένα άλμπουμ, μια γυναίκα που «επέστρεψε» σε μια πατρίδα – terra incognita.
Και κρύβουν μέσα τους τον πόνο και τη δύναμη της αλήθειας, ό,τι κέρδισαν πριν το… θάνατο (το δικό τους ή της ιστορίας).
Ας ακολουθήσουμε τα ίχνη τους είτε θέλουμε να γνωρίζουμε είτε δεν μας αγγίζουν καθόλου, καθώς εξακολουθούμε να βαδίζουμε στους ίδιους –λιγότερο ή περισσότερο «συγγενείς»– δρόμους μ’ εκείνους. Άλλωστε εμείς θα συνεχίσουμε να χορεύουμε κάθε Σάββατο, πιασμένοι χέρι-χέρι, με το ίδιο χαμόγελο, σα να ακολουθούμε μια αντίστροφη πορεία, από την Πάτρα προς τον Ελλήσποντο, σπάζοντας τα σύνορα της
προσωπικής μας σιωπής…
Ισίδωρος Σιδερόπουλος
Το κείμενο για τους Έλληνες του Πόντου που έφτασαν στην Πάτρα, το οποίο καλούμαστε να ενσαρκώσουμε, δεν αποτελεί ένα μύθο βασισμένο σε μια πραγματικότητα. Είναι μια πραγματικότητα που τείνει να γίνει μύθος. Έχοντας τις μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων που βίωσαν τη γενοκτονία των δικών τους και το δικό τους τον ξεριζωμό, οφείλουμε να τις σεβαστούμε και να τις μεταφέρουμε επί σκηνής, όπως ακριβώς ειπώθηκαν, χωρίς να τις ωραιοποιήσουμε ή να τις εξομαλύνουμε και να τις κάνουμε ένα ωραίο παραμύθι –έστω και αν αυτό
πικραίνει κάποιους.
Ηλίας Αναστασόπουλος
Το θεατρικό δρώμενο βασίστηκε σε μια ιδέα – κείμενο του Ισίδωρου Σιδερόπουλου.
Συμμετέχουν: Το χορευτικό τμήμα του σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών (χοροδιδάσκαλος Γιάννα Τσιτσάρα).
Τραγούδι: Δώρα Πετρίδου, λύρα: Δημήτρης Τσιαβδαρίδης, νταούλι: Γιάννης Πουπούλης.
Στους ρόλους οι: Μίλτος Σπυρόπουλος, Νίκος Διαμάντης, Χρύσα Σπυριδωνίδου, Αριάδνη Στεφανίδη, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Ηλίας Αναστασόπουλος, Βασίλης Τάσσης, Γιάννης Κολέσης, Λένα Πρόγκα, Σοφία Λιακοπούλου, Νούλα
Κοτσίδου, Σοφία Μιχαηλίδου.
Χορεύουν: Βασίλης Αδαμόπουλος, Γιώτα Αλευρή, Άννα Βούλγαρη, Μαρία Βούλγαρη, Γεωργία Γαλάνη, Θωμάς Καραΐσκος Νίκος Λιβάνης, Σοφία-Χριστίνα Μπαράκου, Αναστασία Μυστηλιάδου, Παναγιώτης Παγώνης, Βάσω Πανουτσακοπούλου, Μάρθα Στασινού, Βάνα Στεφανίδου, Αναστασία Τσελεπή, Μαρία Τσίγκα, Δέσποινα Χριστοφορίδου, Κωνσταντίνα Χορμπά.
Σκηνοθεσία: Ηλίας Αναστασόπουλος.
Τεχνικοί: Σπύρος Νικολακόπουλος (video), Μπάμπης Κοτσίδης, Μπάμπης Σεβαστιάδης (φωτισμό).

Σχολιάστε