Βασίλης Κοσμόπουλος. Ο Φωτογράφος των Τρικάλων(2005).Aφιέρωμα σε 4 πατρινούς κινηματογραφιστές, 3 & 4 Απριλίου 2009, DANCartE (Καρόλου 1 & Όθωνος Αμαλίας). Σάββατο 4/4/2009, 21.00.

image Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα («Λ.Σταυράκος») και το Μόναχο (H.F.F. Muenchen), με υποτροφία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καθώς και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είναι υποψήφιος διδάκτορας (Το ελληνικό θεατρικό έργο στον ελληνικό κινηματογράφο).

Συνεργάστηκε με το πρόγραμμα «Μελίνα – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (ως επιμορφωτής των οπτικοακουστικών τεχνών) ενώ έχει εργαστεί ως ερευνητής στα πεδία των σχέσεων εκπαίδευσης – πολιτισμού (Κ.Ε.Ε.) και της τεκμηρίωσης οπτικοακουστικής κληρονομιάς (ψηφιοποίηση Ε.Κ.Κ.).

Σκηνοθέτησε (2005) την βραβευμένη μικρού μήκους ταινία «Ο Φωτογράφος των Τρικάλων», σε σενάριο εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Χρήστου Μπράβου.

Σχεδίασε και σκηνοθέτησε την κινηματογραφική ‘έκθεση’ «Επίκαιρα Πατρών: ο Λαβύρινθος με τις εικόνες» για την «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», χρησιμοποιώντας αρχειακό κινηματογραφικό υλικό που αφορά στην Πάτρα για να δημιουργήσει μια ιδιότυπη, πολυτοπική και διαδραστική οπτικοακουστική αφήγηση, όπου ο θεατής ακολουθούσε μια προσωπική διαδρομή στον λαβύρινθο της μνήμης της πόλης. Η έκθεση συγκέντρωσε 17.000 θεατές σε 40 ημέρες.

Επιμελήθηκε σκηνοθετικά τις προβολές στην παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» (2006), σε σκηνοθεσία Λάμπρου Λιάβα.

Διδάσκει (ως συνεργάτης Π.Δ. 407/82) σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και ενώ έχει επίσης διδάξει εισαγωγή στην πράξη του κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Αθηνών (2007/08).

Προετοιμάζει το σχέδιο ντοκιμαντέρ «Η Απόκρυψη»(The Hide), με το οποίο συμμετείχε στο Discovery Campus Masterschool 2006, ως διεθνή συμπαραγωγή, με την συμμετοχή της ΕΡΤ και την υποστήριξη του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Φιλμογραφία:

Τα ματογυάλια

σενάριο (βασισμένο σε ένα διήγημα του Ασίζ Νεσίν) – σκηνοθεσία 16mm, έγχρ. , dolby SR, 10΄. Πτυχιακή ταινία (1997).

Υποτροφία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για μεταπτυχιακές σπουδές.

image

Ο Φωτογράφος των Τρικάλων

σενάριο (από ένα ποίημα του Χρήστου Μπράβου) – σκηνοθεσία

35mm, α/μ & έγχρ. , dolby digital, 12΄ (2005).

28ο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας

(2005):

Β’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας,

Διάκριση «Κίνητρο» Ε.Κ.Κ.

Τιμητική Διάκριση Ενδυματολογίας

Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας.

Ειδικό Βραβείο Ποιότητας Ταινίας μικρού μήκους 2005 ΥΠΠΟ.

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού

Κινημ/φου (Τετουάν) 2007:

Grand Prix Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

1923, Τρίκαλα. Ο τοπικός φωτογράφος επιστέφει, με το μυαλό γεμάτο εικόνες που τράβηξε σε όλη του τη ζωή. Ξαφνικά, δέχεται μια επίσκεψη από έναν θρυλικό ληστή. Παρά το γεγονός ότι καταζητείται με αμοιβή, ο ηρωικός παράνομος αφήνει τα βουνά και αποφασίζει να φωτογραφηθεί…

Σκηνοθεσία:
Βασίλης Κοσμόπουλος

Σενάριο:
Βασίλης Κοσμόπουλος (από ένα ποίημα του Χρήστου Μπράβου)

Φωτογραφία:
Διονύσης Λαμπίρης

Μοντάζ:
Kenan Akkawi

Ήχος:
Απόστολος Ντασκαγιάννης

Σκηνικά:

Κοστούμια:

Μουσική:
Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ηθοποιοί:
Ηλίας Λογοθέτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης

Παραγωγός:
Βασίλης Κοσμόπουλος

Παραγωγή:
ΕΚΚ, Τονικόν

35mm, Ασπρόμαυρο-Έγχρωμο, 12’

Επίκαιρα Πατρών: ο Λαβύρινθος με τις εικόνες

σκηνοθεσία-σχεδιασμός-έρευνα.

66΄ , video, Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006

Σχολιάστε