ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 18-6 ΕΩΣ 25-6-2010 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image πάμε σινεμά

image

Παρασκευή 18/06

JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ

ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, 21.30

Lars Danielsson  “Tarantella”

Lars Danielsson (κοντραμπάσο-τσέλο)

Σταύρος Λάντσιας (πιάνο-ντραμς)

John Parricelli (κιθάρα)

* Για πρώτη  φορά στην Ελλάδα-Αποκλειστική  εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Mια συγκλονιστική  εμπειρία θα έχουν όσοι βρεθούν  σήμερα στις 9.30μμ στο Αίθριο  του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου,  στη δεύτερη μέρα του τριήμερου  «Jazz + Πράξεις»του Διεθνούς Φεστιβάλ  Πάτρας 2010.

Υπεύθυνος ο  Σουηδός κοντραμπασίστας, τσελίστας και συνθέτης Lars Danielsson, που θα παρουσιάσει το πρόσφατο άλμπουμ του «Τarantella», που αποθεώθηκε από το κοινό και τους κριτικούς σε όλο τον κόσμο και επιλεγμένες στιγμές της δουλειάς του.

Μαζί του στη  σκηνή ο δικός μας Σταύρος  Λάντσιας (πιάνο, ντραμς) και ο Iohn Parricelli (κιθάρα), που θα συμπράξουν ειδικά για τις ανάγκες του τριημέρου της τζαζ. Η εμφάνιση του σχήματος αλλά και του Danielsson να παρουσιάζει δική του συνθετική δουλειά, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι αποκλειστική για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.

Από τα πιο δυνατά χαρτιά, που διαγράφουν με τον πιο  απαιτητικό και πολλά υποσχόμενο τρόπο τις σελίδες  της σύγχρονης  τζαζ, ο Σουηδός Lars Danielsson, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση που προκαλεί δικαιωματικά την προσοχή μας επιφυλάσσοντας στον ακροατή απολαυστικές στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.

Η μουσική του  συναρπαστική  και βαθιά εσωτερική  σε καθηλώνει ανοίγοντας νέους ορίζοντες  και φρέσκιες διαδρομές, φλερτάροντας με την κλασική και τη σύγχρονη μουσική, εμπλουτίζοντας τις συνθέσεις του με έντεχνες νύξεις τραγουδοποιίας και δημιουργώντας λεπτές ηχοχρωματικές περιοχές όπου ανθίζουν συναισθήματα μιας ευρύτατης γκάμας.

Η πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο  «Τarantella» είναι ο πυρήνας ενός πληθωρικού, γεμάτου μεταμορφώσεις ήχου, που καθηλώνει τόσο με την ποιότητα όσο με την εμπνευσμένη σύλληψη και υλοποίησή του.

Μουσικός και  συνθέτης με τεράστιες δυνατότητες  με βαθιά γνώση της ιστορίας  της τζαζ, αλλά και με ένα ξεχωριστό  ιδιοσυγκρασιακό ύφος που διαπερνά είδη και στυλιστικές αναφορές, διατυπώνει μια προσωπική και διαρκώς εξελισσόμενη γλώσσα, η οποία γίνεται το ιδανικό εκφραστικό μέσο για να σφραγίσει τη διεισδυτική του άποψη.

Ο Danielsson είναι  ένας μουσικός που ξεφεύγει του συνηθισμένου ρόλου που έχουμε συνηθίσει για  τους κοντραμπασίστες, και ο οποίος ρόλος τους θέλει κάπως σαν «υποστηρικτικό μέσο» ενός γενικότερου πλαισίου που θεμελιώνει τον ήχο.

Ο Danielsson είναι  από εκείνες τις περιπτώσεις  που μετατρέπει τα κοντραμπάσο σε πρωταγωνιστή φέρνοντάς το στο προσκήνιο  και δρομολογώντας συναρπαστικές ηχητικές περιπέτειες μέσα από μια αυτοσχεδιαστική λογική. Ανασκευάζει τις καθιερωμένες απόψεις, αναβαθμίζει το δεξιοτεχνικό εύρος, δίνοντας απίστευτες διαστάσεις στη μελωδικότητα και τη ρυθμική του αίσθηση.

Η «Τarantella»  ξεχειλίζει από λυρισμό, χωρίς να εγκλωβίζεται σε μελοδραματικές παγίδες, Δονείται από ενέργεια, συναίσθημα και μια γοητευτική αίσθηση που αναδύει γλυκύτητα αλλά και εκτελεστική κομψότητα. Πραγματικά ατμοσφαιρική, κοσμοπολίτικη μουσική, που αποκαλύπτει ένα ολοζώντανο κομμάτι της σύγχρονης δημιουργίας προσφέροντάς μας ένα αυθεντικό διαμάντι των ημερών μας. Ρομαντισμός, εκλεκτικό ύφος, αμεσότητα και ένα εκρηκτικό μείγμα ποιότητας, ομορφιάς και απόλαυσης σε μια συναυλία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη σας.

7ο τριήμερο  φεστιβάλ

Αντιεφησυχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων

Στέκι Βαλτετσίου

Ο Αντιεφησυχαστικός  Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων (ΑΣΤΟ)-Επικοινωνούμε, στο πλαίσιο των πολιτιστικών παρεμβάσεών του, πραγματοποιεί  για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τριήμερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ στο γνωστό στέκι του, στην Βαλτετσίου 3 (κάθε βράδυ στις 8.30).

«Σας περιμένουμε  όλους το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο  για να διασκεδάσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να φάμε, να πιούμε και  θαυμάσουμε τις υπέροχες δημιουργίες  όλων όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ από εκκολαπτόμενους φωτογράφους, κινηματογραφιστές μέχρι τραγουδιστές, γλύπτες, ζωγράφους και άλλα πολλά γιατί όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό το φεστιβάλ είναι πολυτάλαντοι», σημειώνουν στην πρόσκλησή τους.

Ο «Α.Σ.Τ.Ο.» αποτελεί μία ομάδα ενεργών πολιτών που αφού βρέθηκε μαζί για αρκετό καιρό, αποφάσισε πως πρέπει να οργανωθεί, να καταγράψει τις απόψεις της και να προσφέρει κάτι στην πόλη που ζει. Σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Όταν η νύχτα σιωπά και η πόλη σβήνει , ακούει κανείς βήματα σε ένα ανηφορικό δρόμο. Οδός Βαλτετσίου. Η ισχνή ανάσα του φεγγαρόφωτος λούζει την αυλή του Α.Σ.Τ.Ο.  Μυρίζει ζωή τούτος ο τόπος με τους παλιωμένους τοίχους και τα λουλούδια. Λες κι ανασταίνει νεκρές στιγμές, τις ντύνει με ημιδιάφανα υφάσματα, τις ενώνει, κι ύστερα  εκθέτει τη φωνή τους. Είναι γεμάτος ψυχές τούτος ο τόπος, κι ας βλέπεις μόνο τη σκιά, τις εικόνες, τα όνειρα, τη φαντασία τους. Άνθρωποι που ξεκλείδωσαν την ψυχή τους και την άφησαν να πετάξει. Προς τη Λευτεριά. Άνθρωποι της Τέχνης. Που αγαπάνε, που σκέφτονται, που ονειρεύονται. Που είναι απλώς ο εαυτός τους. Και ξέρουν πως κάπου εκεί έξω υπάρχει το ελεύθερο πνεύμα που τους περιμένει να πετάξουνε ψηλά. Να δουν τον κόσμο όπως είναι ή όπως θα ήθελαν να είναι. Σημασία έχει να ονειρεύεσαι. Κι έτσι θα ζεις όλα τα παραμύθια του κόσμου. Ονειροπόλοι. Γιατί τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης». Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να τους συναντήσει στο σύλλογό τους (Βαλτετσίου 3), στην ιστοσελίδα μας astopatras.gr

Αναλυτικά:

Παρασκευή 18/06 (20:30)

* Εγκαίνια έκθεσης  φωτογραφίας και εικαστικής ομάδας

* 20:30 Έναρξη 5ου  Αφιερώματος Ερασιτεχνικών Ταινιών  Μικρού Μήκους

Σάββατο 19/06   (20:30)

* Συναυλία με  τη συμμετοχή των μουσικών  συγκροτημάτων:

Απόστολος Γουγουλάκης band – Terra incognita – Σπύρος Χαρμάνης –

Surf Pistons

Κυριακή 20/06  (20:30)

* Φαγοπότι με  την εκδήλωση «Γιάννης κερνάει,  Γιάννης πίνει…»

* Παραδοσιακοί  χοροί από το χορευτικό τμήμα  των ΠΟΦΠΠ και της ΕΛΜΕ Αχαΐας

* Γλέντι με τους Αντώνιο Μπαγιαντέρας

* Λαχειοφόρος

Η έκθεση φωτογραφίας  καθώς και η έκθεση της εικαστικής ομάδας θα παραμένουν ανοικτές σε όλη  τη διάρκεια του φεστιβάλ. Επίσης στο  χώρο θα υπάρχουν πάγκοι ενημέρωσης σχετικά  με τις ομάδες και το έργο του  συλλόγου.

Τηλ. 2610 221582 – Φαξ. 2610 272537 – astopatras.gr

«Γιορτή Τέχνης»

Θεατρικό αναλόγιο

«Οι ερωτικές επιστολές  μιας Πορτογαλίδας μοναχής»

ΔΕΠΑΡίου

«Οι ερωτικές επιστολές  μιας Πορτογαλίδας μοναχής» της Μαριάννας  Αλκοφοράδο,  σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θοδωρή Σκούρτα, θα παρουσιαστούν απόψε στους χώρους του κέντρου τεχνών της ΔΕΠΑΡίου στα Αραχωβίτικα – παλαιά εθνική οδό Πατρών Αθηνών 145.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο πλαίσιο της «Γιορτής Τέχνης»  που διοργανώνει η ΔΕΠΑΡίου από  τις 16 έως τις 19 Ιουνίου. Το έργο ανεβαίνει  με την μορφή θεατρικού αναλογίου, από τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡ. Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης της παραγωγής, πρόκειται για μια απόπειρα παράστασης, ενώ στο τίτλο της έχουν προστεθεί αρκετά ερωτηματικά, μιας και όταν πρωτοεκδόθηκαν οι επιστολές, ούτε η ταυτότητα της δημιουργού τους  ήταν γνωστή, ούτε σε ποιόν απευθύνονταν. Επίσης ήταν άγνωστος και ο μεταφραστής τους. Γνωστό ήταν μόνο το όνομα του εκδότη τους. Αυτός ήταν ο Γκαμπριέλ ντε Λαβέρν, οι ειδήμονες δε των πρώτων δεκαετιών το 20ου αιώνα απέδωσαν σε αυτόν και την συγγραφή των επιστολών.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το πρόσωπο της Πορτογαλίδας μοναχής είναι πραγματικό. Η ζωή  της μάλιστα έχει τροφοδοτήσει αρκετούς συγγραφείς καθώς και ζωγράφους  όπως ο Ματίς, ο Μοντιλιάνι και ο Μπρακ. Το όνομα της μοναχής που γεννήθηκε το 1640  στην πόλη Μπέζα ήταν Μαριάννα και οι επιστολές γράφτηκαν για έναν 30χρονο αξιωματικό.

Οι επιστολές  μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα  ελληνικά από τον Κώστα Ουράνη, ο οποίος γοητευμένος από το πάθος  της μοναχής δήλωσε «οι πέντε αυτές ερωτικές επιστολές, που έγραψε η Μαριάννα Αλκοφοράδο, είναι ότι ωραιότερο, παθητικότερο, αληθινότερο έχει γραφτεί στο είδος αυτό».

Το κείμενο  θα αποδοθεί από τα μέλη του θεατρικού  εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡίου Χ.Γιαννούλη, Θ. Κανελλάκη, Γ. Μάρκου, Φ Τόγια, Τ. Τσαλέζα. Η διασκευή – συρραφή κειμένου η σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια είναι του Θοδωρή Σκούρτα. Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Μάρκελου Μαυρομάτη. Ενώ την επιμέλεια φωτισμού και ήχου έχει ο Ανδρέας Αδαμόπουλος. Το κείμενο στηρίχθηκε στις μεταφράσεις των Γ.Πράτσικα (εκδόσεις Γκοβόστη, 1945) και Β Χατζάκη (εκδόσεις Άγρα 2010).

Θέατρο

Σημείο Μηδέν

«Στη σωφρονιστική αποικία»

Λιθογραφείον, 21.30

Το θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει τη θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν σε δύο παραστάσεις, ολοκληρώνοντας έτσι τη θεατρική σαιζόν 2009-2010. Το Σημείο Μηδέν θα παρουσιάσει το έργο «Στη σωφρονιστική αποικία» του Φραντς Κάφκα που είχε παρουσιάσει πέρυσι στα πρώην Κρατητήρια της Γκεστάπο στην πλατεία Κοραή, και το «Όπως σας αρέσει» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε ελεύθερη διασκευή, που παρουσίασε φέτος στον «Κινητήρα» στην Αθήνα. Τις παραστάσεις σκηνοθετεί ο Σάββας Στρούμπος που για χρόνια συμμετέχει ως ηθοποιός στις παραστάσεις του θεάτρου Άττις με σκηνοθέτη το Θόδωρο Τερζόπουλο.

Ο Κάφκα στη  Σωφρονιστική Αποικία μας μεταφέρει  σε ένα μη προσδιορίσιμο στο χώρο και στο χρόνο ολοκληρωτικό καθεστώς. Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη βιαιότητα ενός εξουσιαστικού  συστήματος το οποίο επιβάλλεται  στα άτομα με τον εξής τρόπο: Ο  κατάδικος, χωρίς να γνωρίζει ούτε την ποινή, ούτε το παράπτωμα του, τοποθετείται σ’ ένα μηχάνημα «σωφρονισμού» το οποίο μέσα από μια δωδεκάωρη διαδικασία, στην κυριολεξία, εγγράφει μέχρι θανάτου στο σώμα του το νόμο που παραβιάστηκε. Έτσι, ο κατάδικος «ενσωματώνει» με τον πιο άμεσο τρόπο τον κοινωνικό νόμο.

Η έρευνα της  ομάδας Σημείο Μηδέν επικεντρώνεται στο ζήτημα του Εγκλεισμού.  Εγκλεισμός του ανθρώπου από το ίδιο του το φυσικό περιβάλλον. Εγκλεισμός από  το ολοκληρωτικό κοινωνικό σύστημα  εντός του οποίου ζει.  Αλλά και Εγκλεισμός του ανθρώπου μέσα στο ίδιο του το σώμα.

Με το έργο «Όπως  σας Αρέσει» του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ, το σημείο Μηδέν ερευνά τις πολλαπλές  δυνατότητες έκφρασης της ερωτικής επιθυμίας και παρόρμησης, μέσα από  τη διερώτηση περί φθαρτότητας της  ανθρώπινης ύπαρξης.

info

«Στη σωφρονιστική αποικία»: Παρασκευή 18 & Σάββατο 19/6, 21.30

«Όπως σας αρέσει»: Κυριακή 20 & Δευτέρα 21/6, 21.30

Εισιτήρια: 15 & 10 ευρώ για την κάθε παράσταση

10 & 15 για δύο άτομα για όσους  θέλουν να παρακολουθήσουν και  τις δύο παραστάσεις

Θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172β, Πάτρα, τηλ: 2610 328394

«Στη σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα

Μετάφραση και  σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Παίζουν: Ρόζα Προδρόμου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Αντιγόνη Ρήγα, Σάββας Στρούμπος

«Όπως σας  Αρέσει» του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ (ελεύθερη διασκευή)

Μετάφραση και  σκηνοθεσία: Σάββα Στρούμπος

Παίζουν: Ελεάνα Γεωργούλη, Ρόζα Προδρόμου, Αντιγόνη Ρήγα και Μιλτιάδης Φιορέντζης

Υπόθεση του  έργου «Όπως σας αρέσει»

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του «Όπως  σας Αρέσει» εκτυλίσσεται στο δάσος του Άρντεν. Εκεί καταφεύγουν ο Ορλάντο, κυνηγημένος από τον μεγαλύτερο αδελφό του, η εξορισμένη από τον θείο της Ροζαλίντα μαζί με την αγαπημένη ξαδέλφη της Σήλια και τον τρελό της Αυλής, τον Φιλοσοφικόλιθο. Ο έρωτας της Ροζαλίντα με τον Ορλάντο, η μεταμόρφωση της πρώτης σε αγόρι για να επιβιώσει μέσα στο δάσος, αλλά και η απομυθοποίηση όλου του φάσματος της ερωτικής επιθυμίας των δύο νέων από τον Φιλοσοφικόλιθο, δημιουργούν ένα πλέγμα έρωτα και τρέλας, όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν…

Διήμερο εκδηλώσεων

στην Εγλυκάδα

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Μεταμόρφωση Σωτήρος» Εγλυκάδας  διοργανώνει το «Διήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», που γίνεται για  τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουνίου στο προαύλιο του 41ου Δημοτικού Σχολείου Εγλυκάδας.

Το πρόγραμμα  έχει ως εξής:

Παρασκευή 18 Ιουνίου:

8.00 μ.μ.: παράσταση  Καραγκιόζη με τον Κ. Μακρή.

9.00 μ.μ.: Θεατρική  Παράσταση «Δον Καμίλο» του  Δ. Πατατζή. Από τη θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας (Έπαινος στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου).

10.30 μ.μ.: Γλέντι  από τη δισκοθήκη.

Σάββατο 19 Ιουνίου:

–  8.00 μ.μ.: Παράσταση  παντομίμας- ταχυδακτυλουργικής «ένας  Κλόουν και… μισός» με το θίασο «Φάτσες».

–  9.00 μ.μ.: Συναυλία  της Χορωδίας Π.Κ.Ε.-ΟΤΕ Πάτρας.

–  9.30 μ.μ.: Χαιρετισμοί  προσκεκλημένων.

– 10 μ.μ. Παραδοσιακό  Γλέντι με την Κομπανία. Συμμετέχει  το χορευτικό τμήμα 41ου Δημοτικού  Σχολείου Εγλυκάδας.

Θα γίνει κλήρωση  πλούσιων δώρων.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας: «Η Εγλυκάδα στο χρόνο» σε επιμέλεια: Αντώνη Κ. Παπαντωνόπουλου  και έκθεση βιβλίου με καλή λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους.

Σάββατο 19/06


Παιδικό εργαστήρι

Η Βιβλιοπολιτεία προσκαλεί τους μικρούς της φίλους στο τελευταίο εικαστικό εργαστήριο της χρονιάς!

Ελάτε να δημιουργήσουμε μια όμορφη καλοκαιρινή κάρτα  και παραλάβετε το αναμνηστικό δίπλωμα  του

Μικρού δημιουργού!!!

Σας περιμένουμε  το Σάββατο 19 Ιουνίου και ώρα 11.00 – 13.30 στο βιβλιοπωλείο Βιβλιοπολιτεία, Παντανάσσης 36, 2610 220085.

Με την βοήθεια  της Αλεξίας Μπαρδάκη . Για παιδιά 5 – 9 ετών.

Είσοδος Ελεύθερη

Παρουσίαση

Παναγιώτας Μπαλινάκου

«Ο Βασίλης  του μέλλοντος»

Πολύεδρο, 11.00

Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της συγγραφέως Παναγιώτας Μπαλινάκου

«Ο Βασίλης  του μέλλοντος» -διηγήματα για παιδιά

το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στις 11.00 π.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί : Κοραλία  Ασημακοπούλου, Παναγιώτα Καρέτσου, Ζωή Κωτούλα, Έφη Μυλωνά, Μαρία  Νικολάου, Μάχη Νικολετοπούλου, Ανδρέα Σκαλτσά και Νάντια Παπαγεωργίου. Θα προλογίσει η συγγραφέας Παναγιώτα Σμυρλή.

«Φίλε μου αναγνώστη, εύχομαι μέσα απ’ τα διηγήματα  αυτού του βιβλίου να μάθεις πώς  θα ζούμε μετά από κάποια χρόνια, να αντιληφθείς ότι παρόλο που  οι σημερινές παγκόσμιες οικονομικές  συνθήκες είναι δύσκολες εσύ θα είσαι πάντα η πρώτη έγνοια των γονιών σου, να διαπιστώσεις ότι λέγοντας πάντα την αλήθεια θα έχεις κερδίσει ως άνθρωπος, να μάθεις ν’ ανέχεσαι τη ζήλια των άλλων για την άνοδο σου αντιμετωπίζοντας την με χιούμορ, να διώξεις τη συνήθεια να τα θες όλα δικά σου και φυσικά να προλαμβάνεις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες καταστάσεις με συνεργασία και προνοητικότητα».

Η Παναγιώτα  Μπαλινάκου εξασκεί το επάγγελμα  της δασκάλας 17 χρόνια και η αγάπη  της για τα παιδιά είναι αστείρευτη.

Έχει γράψει άλλα τέσσερα βιβλία για παιδιά:

Ζωή με παρέα, εκδ. Ποιότητα

Όλοι μαζί, εκδ. Σιδέρη Μιχάλη

Το τιρκουάζ καφτάνι, εκδ. Χριστάκης

Τα παιδιά του  πυργόσπιτου, εκδ. Χριστάκης

*Η συγγραφέας  έχει βραβευτεί από την Ένωση  Ελλήνων Λογοτεχνών

* Στο τέλος  της εκδήλωσης θα υπάρχουν καφές και εδέσματα.

ΠΟΛΥΕΔΡΟ     Κανακάρη 147   26221 Πάτρα    τηλ. 2610 277342 e-mail: polyedro1@hol.gr

Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα

Ματθαίος Μουντές  (1935-2000)

Πολύεδρο, 13.00

Ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων

Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα

συνεχίζεται το Σάββατο 19.06.2010   ώρα   1 μ.μ.  στο χώρο του Πολύεδρου

με αφιέρωμα  στον Ματθαίο Μουντέ.

Παρουσιάζουν: η  Μαριάννα Ξυνή, φιλόλογος-θεατρολόγος

και ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας,  ποιητής.

Είκοσι Έλληνες  συγγραφείς του εικοστού αιώνα.

Σημαντικά λογοτεχνικά  κείμενα που προκάλεσαν ζωηρό  ενδιαφέρον

και όρισαν

μικρές ή  και μεγαλύτερες αναγνωστικές  και καλλιτεχνικές συντροφιές,

αλλά σήμερα  βρίσκονται στις “παρυφές του  ισχύοντος κανόνα”.

Ο  κύκλος ομιλιών  του ΠΟΛΥΕΔΡΟΥ  εστιάζει σε κείμενα  και συγγραφείς που είναι λίγο ή ελάχιστα γνωστά στο ευρύτερο κοινό  για να μας θυμίσουν ότι η λογοτεχνία δεν είναι αναγκαστικά αναλώσιμη  ύλη·

Ότι η κριτική  μας σκέψη οξύνεται όταν επιστρέφουμε στα αμνημείωτα δραστικά ίχνη του παρελθόντος ·

ότι η αναγνωστική  απόλαυση βαθαίνει και ολοκληρώνεται  όταν ξαναδιαβάζουμε…

Ο Ματθαίος Μουντέ γεννήθηκε στη Χίο το 1935. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1955 με δημοσιεύσεις ποιημάτων στο περιοδικό Νέα Εστία και το 1957 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο Παρακαταθήκη. Τιμήθηκε με διάκριση από την Ομάδα των Δώδεκα (1963) και υπήρξε μέλος της επιτροπής κρατικών λογοτεχνικών βραβείων (1984-1986). Πέθανε το 2000.

Έργα του:

Παρακαταθήκη, 1957-  Ισόπεδος διάβασις, 1963 – Η αντοχή των  υλικών, 1971 -Τα αντίποινα, 1982  -Νηπιοβαπτισμός, 1992

Θεατρική ομάδα

10ου Γυμνασίου  Πατρών

«Δον Καμίλλο»

Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 20.00

Τη θεατρική παράσταση «Δον Καμίλλο» του Σωτήρη Πατατζή παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του 10ου Γυμνασίου Πατρών στο  Σταυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βραχναιίκων.

Η παράσταση  επαναλαμβάνεται μετά την επιτυχημένη  παρουσίαση στο κοινό στις 15 Μαΐου 2010 και τις κολακευτικές κριτικές…

Θέατρο

Σημείο Μηδέν

«Στη σωφρονιστική αποικία»

Λιθογραφείον, 21.30

JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ

ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, 21.30

Louis Sclavis (κλαρινέτο,  σοπράνο σαξόφωνο)

Henri Texier (κοντραμπάσο)

Aldo Romano (ντραμς)

* Για πρώτη  φορά στην Ελλάδα-Αποκλειστική  εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ  Πάτρας

Μια μοναδική μουσική  βραδιά με τη σφραγίδα ενός σούπερ γκρουπ που συγκεντρώνει τρεις ογκόλιθους της τζαζ με τεράστια ιστορία και απεριόριστο καλλιτεχνικό εκτόπισμα, θα ρίξει την αυλαία στο τριήμερο «Jazz + Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2010 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, απόψε στις 9.30.

Τρεις πρωτοκλασάτοι μουσικοί και συνθέτες της τζαζ και της σύγχρονης διεθνούς μουσικής σκηνής οι Louis Sclavis  (σοπράνο σαξόφωνο, κλαρινέτο), Henri Texier (κοντραμπάσο) και Aldo Romano (ντραμς) συναντώνται και σμίγουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους, τη φαντασία, την έμπνευση, την ανοιχτή άποψή τους για τη μουσική και τις σπάνιες δεξιοτεχνικές ικανότητές τους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε αποκλειστική εμφάνιση για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.

Η κοινή δημιουργική  πορεία των τριών πρωτοκλασάτων  Ευρωπαίων μουσικών της τζαζ αποκρυσταλλώθηκε δισκογραφικά σε τρία μνημειώδη άλμπουμ, που κυκλοφόρησαν στη δισκογραφική εταιρεία Label Blue και μάγεψαν κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο προκαλώντας διθυραμβικές κριτικές στο διεθνή Τύπο. Πρόκειται για τα «Carnets de Route», «Suite Africaine» και «African Flashback», που έλαβαν δικαιωματικά τη θέση τους στην αφρόκρεμα της τζαζ δισκογραφίας. Και τα τρία αυτά άλμπουμ, που συνθέτουν μια ιδιοσυγκρασιακή τριλογία, έχουν εμφανείς αναφορές στην αφρικανική μουσική παράδοση και αποτελούν το απόσταγμα της συναρπαστικής εμπειρίας του τρίο από το οδοιπορικό του στην Αφρική.

Τα κομμάτια που υπογράφουν και παίζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο οι Sclavis, Texier, Romano, αναφέρονται σε εικόνες  της αφρικανικής ζωής, που αιχμαλώτισε  ο φακός του κορυφαίου φωτογράφου του πρακτορείου Magnum, Guy Le Querrec. Η μουσική συνδυάζει το χαρούμενο σουίνγκ, την εγκεφαλική τζαζ, τη μουσική των γάμων στα χωριά της Αφρικής, την παράδοση της δυτικής Αφρικής, την επιρροή της μουσικής του Βορειοαφρικανού Johnny Diani, την επίδραση από την φανκ του Miles Davis, τη γαλλική φολκ μουσική, αλλά και ροκ μνήμες.

Μοντέρνα πολύμορφη  τζαζ με οικουμενική άποψη και  ταξιδιάρικη διάθεση, παιγμένη με ευρωπαϊκή  σοφιστικέ προσέγγιση, με αμεσότητα, με γήινη αίσθηση και μια ολοκληρωμένη αισθητική υψηλού επιπέδου, που δεν βρίσκεις σε άλλα τζαζ τρίο στον κόσμο.

Όταν οι μελωδικές, λυρικές και ελεύθερες γραμμές  που έρχονται από τα πνευστά του Louis Sclavis και δένονται με τις ξεχωριστές οκτάβες του παιξίματος στο μπάσο  του Henri Texier και το σπάνιο δεξιοτεχνικό και βαθιά συναισθηματικό ύφος του Aldo Romano στα ντραμς, η απόλαυση της ακρόασης και η τεράστια καλλιτεχνική αξία της δημιουργίας αγγίζουν δυσθεώρητες περιοχές.

Ο Lοuis Sclavis, κολοσσιαία μορφή της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως τους Evan Parker, Peter Brotzmann, Tony Oxley, Lol Coxhill, Connie Bauer, Chris McGregor’s Botherhood Of Breath, Didier Levallet, Michel Portal, Bernard Lubat, Dominique Pifarely, Mark Dresser, Mark Feldman και Ernst Reijseger, Andre Ricros,  Valentin  Clastrier, Joachim Kuhn, Henri Texier, Aldo Romano, Trilok Gurtu, Cecil Taylor Big Band, Jean Louis Martinier, Bruno Chevillon, Francois Raulin, Mathilde Monnier και πολλούς άλλους, έχει βραβευτεί με σπουδαία βραβεία, έχει ογκώδη δισκογραφία και έχει παίξει ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Κυριακή 22/06


Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Θέατρο

«Λοκαντιέρα»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Την κωμωδία  του Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα», παρουσιάζει αύριο και την  στις 9.30 μ.μ. στο Αρχαίο Ωδείο η 5η Εποχή, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και η ΔΕΠΑΠ.

Πρόκειται για  μια από τις σημαντικότερες και  διασημότερες κωμωδίες της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Μια κωμωδία με δαιμόνια πλοκή και διαρκείς ανατροπές, που φτάνουν συχνά στα όρια της σκηνικής υπερβολής.

Η αιώνια διαμάχη  μεταξύ των δύο φύλων είναι  ο βασικός καμβάς, πάνω στον οποίο  ο Κάρλο Γκολντόνι αναπτύσσει την κωμωδία του, με αριστουργηματικό τρόπο. Η «Λοκαντιέρα», είναι έργο που απευθύνεται σ’ ένα ευρύτατο κοινό κάθε ηλικίας ΄Εργο λαϊκό και ταυτόχρονα μια εκρηκτική κωμωδία… επίκαιρη σε κάθε εποχή…

Η κωμωδία ανεβαίνει  σε απόδοση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, κινησιολογική επεξεργασία- χορογραφία ΄Ελενας Γεροδήμου και φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί :

Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Φωτάκη, Άγγελος Μπούρας, Άντεια Ολυμπίου, Αντώνης  Δημητροκάλης.

Στην νέα σκηνική  πρόταση της «5ης Εποχής», η κωμωδία  εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους  και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές. Οι ήρωες της κωμωδίας συναντώνται  για πρώτη φορά στην εποχή της  ιταλικής αναγέννησης -18ος αιώνας- Βενετία, υπό τους ήχους της μουσικής του Βιβάλντι- και στη συνέχεια στον 19ο αιώνα (εποχή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού). Τους ξανασυναντάμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, υπό τους ήχους της τζαζ, σε μια σκηνή καμπαρέ και αργότερα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στο τέλος, ο χρόνος χάνεται… Οι ήρωες της κωμωδίας θα συνεχίσουν την ιστορία τους, σε μια αυθαίρετη-υπερβατική εποχή… εποχή του σκηνικού παιγνιδιού, του τσίρκου και της ακροβασίας, από όπου κατάγεται, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο.

Η πρεμιέρα της  παράστασης θα δοθεί στην Πάτρα. Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει σε πόλεις και θέατρα της ελληνικής περιφέρειας.

Θέατρο

Σημείο Μηδέν

«Όπως σας αρέσει»

Λιθογραφείον, 21.30

Δευτέρα 21/06


Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Θέατρο

«Λοκαντιέρα»

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Θέατρο

Σημείο Μηδέν

«Όπως σας αρέσει»

Λιθογραφείον, 21.30


Τετάρτη 23/06


Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Πάμε Σινεμά»

Αίθριο Παλαιού  Δημοτικού Νοσοκομείου, 21.30

«Προσκύνημα στη  Λούρδη»

Αυστρία, Γαλλία 2009

Σκηνοθεσία: Τζέσικα  Χάουσνερ

Ερμηνείες: Σιλβί  Τεστό, Λέα Σεϊντού, Ζιλέτ Μπαρμπιέ, Γκέρχαρντ Λίμπμαν, Μπρούνο Τοντεσκίνι

Το Διεθνές  Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου  Πατρέων και η ΔΕΠΑΠ, για μια  ακόμη φορά ρίχνει το βάρος στον κινηματογράφο αποδεικνύοντας την  ιδιαίτερη παρουσία της 7ης Τέχνης στο πρόγραμμά του και επιφυλάσσοντας δυνατές συγκινήσεις και απολαυστικές στιγμές υψηλού επιπέδου στο πατρινό κοινό.

Έτσι και φέτος  ένα ξεχωριστό τριήμερο θα αποτελέσει η ενότητα «Πάμε Σινεμά», που  έχει δοκιμαστεί στη συνείδηση των κινηματογραφόφιλων και θα προσφέρει στιγμές δροσιάς για τρεις νύχτες του καλοκαιριού.

Οι εκδηλώσεις της ενότητας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 23, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ώρα 9.30 μ.μ. στον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού  Δημοτικού Νοσοκομείου, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε θερινό κινηματογράφο και μάλιστα για τις ανάγκες των προβολών θα υπάρχουν κανονική μηχανή προβολής και μεγάλη οθόνη.

Το πρόγραμμα  του τριημέρου περιλαμβάνει την  προβολή δύο σπουδαίων σύγχρονων  ταινιών(«Προσκύνημα στη Λούρδη» της Τζέσικα Χάουσνερ, αυστρογαλλικής παραγωγής και «Φεύγω» της Κατρίν Κορσινί, γαλλικής παραγωγής 2009), που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς, ενώ την τρίτη μέρα σε μια ειδική παραγωγή του φεστιβάλ θα προβληθεί το βωβό αριστούργημα «Το Πάθος της Ζαν Ντ΄ Αρκ» του Δανού Καρλ Ντράγιερ, παραγωγής 1923, που συγκαταλέχτηκε στις 13 καλύτερες ταινίες από τη γέννηση του κινηματογράφου με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τους Σπήλιο Καστάνη(κοντραμπάσο, ηλεκτρονικά), Γιώργο Μεταξά(πιάνο),  Σάκη Τσινούκα(κιθάρα, ηλεκτρονικά).

Και στις τρεις  ταινίες κοινός άξονας είναι η  γυναίκα από διαφορετικές οπτικές  γωνίες και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που διαμορφώνονται από εποχές, ήθη, αισθητική προσέγγιση και καταστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί  ότι το «Προσκύνημα στη Λούρδη» απέσπασε το Bραβείο Καλύτερης Ταινίας Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών) Φεστιβάλ Βενετίας 2009, ενώ στο «Φεύγω» η Κριστίν Σκοτ Τόμας ήταν υποψήφια  για Cesar ερμηνείας.

image

Πέμπτη 24/06


Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Πάμε Σινεμά»

Αίθριο Παλαιού  Δημοτικού Νοσοκομείου, 21.30

«Φεύγω»

Γαλλία 2009

Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί

Ερμηνείες: Κριστίν  Σκοτ Τόμας, Σερζί Λοπέζ, Ιβάν Ατάλ

Συναυλία

Μιχάλης Χατζηγιάννης

Στάδιο της  Παναχαϊκής, 21.30

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο πλέον αγαπημένος Έλληνας καλλιτέχνης, ανοίγει την πιο ζεστή του αγκαλιά και μας υποδέχεται σε μια ξεχωριστή συναυλία στο πλαίσιο της περιοδείας του, την Πέμπτη, στις 9.30 το βράδυ στο στάδιο της Παναχαϊκής.

Ανήσυχος δημιουργός με μια ιδιαίτερη φωνή που εκπλήσσει  με τις δυνατότητές της και ένα ευρύ μουσικό πεδίο, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης παρουσίασε πρόσφατα το «Κολάζ», ένα δίσκο με διασκευές παλιών και αγαπημένων τραγουδιών, καθώς και ένα καινούριο. Κλασικές επιτυχίες των Μίμη Πλέσσα, Μάριου Τόκα, Γιάννη Σπανού, Γιώργου Χατζηνάσιου, Μανώλη Χιώτη, Θάνου Μικρούτσικου, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάσου Μπουγά και Αντώνη Βαρδή.

Αυτά τα τραγούδια  θα παρουσιάσει μαζί μ’ όσα έχει γράψει ο ίδιος και έχουν γίνει  τεράστιες επιτυχίες («Όλα ή τίποτα», «Το σ’ αγαπώ», «Χωρίς Αναπνοή», «Βυθός», «Για σένα», «Χέρια ψηλά», «Πιο Πολύ», «Έτσι Σε Θέλω», «Εμείς οι δυο σαν ένα», «Η αγάπη πού μένει» κ.ά.). Μαζί του επί σκηνής μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών και συνεργατών που εγγυώνται μια υψηλών προδιαγραφών παραγωγή.

Υποδεχτείτε τον  κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη και ζήστε μία βραδιά που θα τα έχει όλα: ποιότητα, κέφι, ενθουσιασμό, θετική ενέργεια, δυνατές επιτυχίες, όλα τα συστατικά της προσωπικότητας ενός πραγματικού σταρ: του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

image

Παρασκευή 25/06


Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Πάμε Σινεμά»

Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, 21.30

«Το Πάθος της  Ζαν Ντ΄ Αρκ»

Προβολή βωβής  ταινίας με ζωντανή συνοδεία μουσικής από τους Σπήλιο Καστάνη (κοντραμπάσο), Γιώργο Μεταξά(πιάνο),  Σάκη Τσινούκα(κιθάρα, ηλεκτρονικά).

«Το Πάθος της  Ζαν Ντ΄ Αρκ»

Δανία,1928

Σκηνοθεσία: Καρλ Ντράγιερ

Ερμηνείες: Ρενέ Φαλκονέτι, Αντονέν Αρτώ, Μισέλ Σιμόν, Ευγένιος Σιλβέν

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση έργων  Ζωγραφικής – Κεραμικής των ενηλίκων μαθητών

Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 30 Ιουνίου

Για δέκατη χρονιά το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων παρουσιάζει την Έκθεση έργων Ζωγραφικής – Κεραμικής των ενηλίκων μαθητών. Πρόκειται για την ετήσια καταληκτική έκθεση των τμημάτων ενηλίκων ζωγραφικής και κεραμικής σχολικής χρονιάς με έργα από 80 περίπου μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου. Η έκθεση, στην αίθουσα Hansen του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής (από γυμνό μοντέλο, νεκρές φύσεις και τοπία), έργα κεραμικής που ψήθηκαν στους φούρνους του εργαστηρίου, αλλά και σε υπαίθρια «πρωτόγονα καμίνια», Raku και ανοιχτής φωτιάς, αλλά και έργα –για πρώτη φορά– μικρογλυπτικής.

Περισσότερες  πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο eikastikoergastiridimoupatras.gr

Η έκθεση θα διαρκέσει  ως τις 30 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.

Έκθεση ζωγραφικής

Στάθη Ανδρουτσάκη

«Εργοστάσια ΙΙ»

Παλαιά Δημοτικά Λουτρά

Ως 30 Ιουνίου

Στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής «Εργοστάσια ΙΙ» του Στάθη  Ανδρουτσάκη, η οποία διοργανώνεται  στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2010. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις εργάτριες και τους εργάτες των εργοστασίων της πόλης μας.

Ο Ανδρουτσάκης με την ενότητα έργων του «Εργοστάσια  ΙΙ», διερευνά τη σχέση της φθοράς και του θανάτου με ό,τι την  αντιστρατεύεται και την αναστρέφει. Όπως και ο ίδιος ανέφερε, το θέμα τον έχει απασχολήσει και παλαιότερα με μια σειρά μικρών έργων που αναφέρονται στα εργοστάσια του Λαδόπουλου και της Πειραϊκής Πατραϊκής. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσει δέκα νέα έργα του –ελαιογραφίες– που άρχισε να δημιουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τρία μικρότερα –υδατογραφίες– από την παλαιότερη σειρά. «Με ενδιαφέρει η γοητεία του χώρου που είναι άδειος, ενιαίος, με κολώνες και πεσσούς, χωρίς μηχανήματα, χωρίς ανθρώπους. Αλλά και το φως που έρχεται από τα παράθυρα και δημιουργεί αυτή την εντύπωση της φθοράς και –ταυτόχρονα–  την αίσθηση της αναγέννησης που δημιουργεί την ελπίδα για το νέο». Έτσι και στους πίνακές του παίρνουν το χαρακτηριστικό των συμβόλων. Συμβολοποιεί το χώρο, ως πεδίο πράξης και μνήμης, θέτοντας την τέχνη του στην πρωτοπορία των αναζητήσεων και των ερωτημάτων που τίθενται αναπόφευκτα.

«Η δημιουργική  του πρόταση κατατείνει στο να ανατάξει αυτό που παρασύρει στο  διάβα του ο χρόνος.

Αναζητά στη  σιωπή των εγκαταλελειμμένων  εργοστασίων το αποτύπωμα του  χρόνου και αποκαλύπτει μέσα απ’ τα χαλάσματα ό,τι διαφεύγει ως εικόνα και αίσθημα. Με το κατακτημένο ύφος της εικαστικής του γραφής υποβάλλει το ονειρικό στοιχείο, που ενοποιεί και μετουσιώνει τη φθορά σε ποίηση και ομορφιά», σημειώνει στο σημείωμά του για την προσέγγιση του έργου του Ανδρουτσάκη ο Δημήτρης Παπανικολάου και προσθέτει: «Το χέρι του ζωγράφου κατευθύνει το βλέμμα μας στις ρωγμές και τα σημάδια που ο χρόνος άφησε στο σώμα της ύλης και των ανθρώπων τα έργα, υποβάλλοντάς μας στη μεταφυσική και οντολογική σκέψη του είναι και μη είναι, της αρχής και του τέλους των πραγμάτων».

Ο Στάθης Ανδρουτσάκης γεννήθηκε το 1959. Από το 1979 έως  το 1983 σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δασκάλους  τους Δ. Μυταρά, Λ. Κανακάκι, Π. Τέτση  και Ν. Κεσσανλή. Από το 1982 έως το 1983 παρακολούθησε σπουδές κεραμικής στο Εργαστήρι Εφαρμογών Κεραμικής της ΑΣΚΤ με δάσκαλο το Γ. Γεωργίου. Από το 1979 έως 1983 παρακολούθησε θεωρητικές και παιδαγωγικές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης με την Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα  και Ρυθμολογίας / Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής με τον Παύλο Μυλωνά. Αποφοίτησε με Άριστα, Έπαινο Κεφαλής και Έπαινο Σχεδίου Γυμνού. Εργάζεται ως καθηγητής του κλάδου ΠΕ8 (Καλλιτεχνικών) στη Μέση Εκπαίδευση.

Ασχολείται επίσης ως ζωγράφος οροφογραφιών και τοιχογραφιών νεοκλασικών κτιρίων. Από το 2000 μέχρι σήμερα είναι δάσκαλος σχεδίου και ζωγραφικής στα τμήματα ενηλίκων του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πάτρας. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας και στην Πινακοθήκη Βιάννου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Χίο, την Καλαμάτα, τη Μύκονο, την Κατερίνη, τα Χανιά και στην Πάτρα στις αίθουσες Τέχνης «Παλίσσανδρος», «Millennium», «Περί-Τεχνών», «Δροσερικό» και «Πολύεδρο».

Η έκθεση θα διαρκέσει  μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-13.00 και 19.00-21.00 και το Σάββατο:  11.00-14.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Με την ομιλία της Ελένης Γλύκαντζη Αρβελέρ, με θέμα «Ο ρόλος του βιβλίου και η ανάγνωση ως πολιτιστική αξία», θα κλείσουν στις 28/ Ιουνίου, οι  εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.

Σήμερα Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Πρόεδρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. αυτής, Σπύρος Πολίτης και Πηνελόπη Φραντζή, τόνισαν τα ακόλουθα:

Ολοκληρώνονται  στις 28/6/2010 οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Πατρών.

Προηγήθηκαν 5 εκδηλώσεις και συγκεκριμένα,

12/1/2010 στο Δημοτικό  Θέατρο Απόλλων παρουσίαση του  επετειακού Λευκώματος.

1/3/2010 η έκθεση  των πολύτιμων Συλλόγων της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

20/3/2010 εορτασμός  της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης  με το Μιχάλη Γκανά.

20-25/4/2010 εορτασμός  Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και 15/5/2010 ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου.

Όλες οι εκδηλώσεις στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή  των δημοτών που ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Έτσι, στις 28/6/ 2010 (Γενέθλια ημέρα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης), ημέρα Δευτέρα και ώρα 8 μμ, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών θα γίνει κεντρική εκδήλωση που θα σημάνει και το τέλος των εκδηλώσεων, με ομιλήτρια την πρύτανη Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη και ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα.

Το Δ.Σ. της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης καλεί  όλους τους Πατρινούς να συμμετέχουν  στην ανοικτή αυτή εκδήλωση, ώστε να λήξουν, με τον καλύτερο τρόπο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων της.

Σεμινάριο devised theatre στο θέατρο act

Από τις 9 Ιουλίου 2010 και για τέσσερις ημέρες το θέατρο act θα διοργανώσει σεμινάριο devised theatre με τον Γιώργο Αγγελόπουλο.

Το σεμινάριο  θα μας εισάγει στις μεθόδους και τις πρακτικές του devised theatre. Το devised theatre (θέατρο της επινόησης) είναι ένας τρόπος δημιουργίας θεάτρου από βασικά υλικά. Δουλεύοντας ομαδικά, ένα σύνολο ανθρώπων ξεκινά από μια ιδέα, μια είδηση ή ακόμα κι ένα άλλο έργο τέχνης και φτιάχνει μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση. Το βασικό ζητούμενο του σεμιναρίου είναι η επαφή με τρόπους έρευνας «αγνού» ή επεξεργασμένου υλικού, μετατροπής του υλικού αυτού σε αφήγηση και χρήση της αφήγησης για τη δημιουργία θεάτρου (δράσεων και κειμένου).

Θα διεξαχθεί  αμέσως μετά το τέλος της εξεταστικής  περιόδου (ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές) σε τέσσερις τετράωρες  συναντήσεις:

Παρασκευή 9, Σάββατο 10, Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010 τις ώρες 16:00 – 20:00.

Το κόστος του  σεμιναρίου είναι 45€ και θα καταβληθεί στην πρώτη συνάντηση.

Περισσότερες  πληροφορίες στο 6942 256018 και στο info@kantharos.gr

Τα κόμικς στο  πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού  Πάτρας -12ο Διεθνές  Πανόραμα

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού  Πάτρας -12ο Διεθνές Πανόραμα που θα πραγματοποιηθεί (όπως πάντα) το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στο πολυχώρο «Ιντεάλ», από φέτος κάνει ένα «άνοιγμα» και σε άλλες μορφές τέχνης όπως θέατρο, ποίηση, μουσική, εικαστικά κ.ά. εκπληρώνοντας έτσι μια υπόσχεση για δημιουργία ενός φεστιβάλ κινηματογράφου και πολιτισμού.

Ανάμεσα στις άλλες  παράλληλες εκδηλώσεις θα διοργανώσει  και μια έκθεση κόμικς σε συνεργασία με την ομάδα συλλεκτών, από την Πάτρα και το Αίγιο, που έχουν φτιάξει το www.mycomics.gr. Θα εκτεθούν εξώφυλλα από σπάνια τεύχη κόμικς που σημάδεψαν και έμειναν  αναλλοίωτα στη μνήμη μας. Η ομάδα mycomics ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής, δέχτηκε να διοργανώσει μια έκθεση ως παράλληλη εκδήλωση στη γκαλερί του «Ιντεάλ».

Η ομάδα mycomics δηλώνει  για την έκθεση:

Συλλέκτες περιοδικών κόμικς για πολλά χρόνια, όσα σχεδόν μπορούμε να θυμηθούμε πίσω. Μίκυ Μάους, Μπλεκ, Γέλιο και Χαρά, Ποπάυ, Ζαγκόρ και Μικρός Σερίφη.Οι πιστοί φίλοι μας από τα μικρά μας χρόνια ως και σήμερα… 4 δεκαετίες μετά.

Δεκάδες χιλιάδες τεύχη πέρασαν από τα χέρια  μας. Συλλογές φτιαχτήκαν

και χαθήκαν, τεύχη  πετάχτηκαν άλλα δόθηκαν δανεικά  και αγύριστα. Η αγάπη όμως γι’  αυτά πάντα δυνατή. Συνεχώς στο κυνήγι στην αναζήτηση παλιών τευχών σε γνωστούς και φίλους, σε βιβλιοπωλεία και πρακτορεία παλιά, στο internet.   Και μετά ήρθε η τεχνολογία. Internet, sites, web ήρθαν να συμπληρώσουν το όνειρο του συλλέκτη. Το www.mycomics.gr ήταν γεγονός. Σε λιγότερο από ένα χρόνο καταλήξαμε να έχουμε στην ουσία δημιουργήσει το πρώτο δικτυακό Ελληνικό αρχείο παλιών περιοδικών κόμικς ένα Comic Book Covers Gallery. Ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό σεντούκι αναμνήσεων βρίσκεται στην απεραντοσύνη του διαδικτύου. Περιμένει να ανοιχτεί και να γεμίσει την οθόνη με χρωματιστά εξώφυλλα, δυναμικούς αλλά και αστείους χαρακτήρες. Όλα όσα διαβάσατε μικροί και νοσταλγείτε τώρα μεγάλοι.

Προεγγραφές Εικαστικού

Το  Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου  Πατρέων, ανακοινώνει ότι από  σήμερα αρχίζουν οι προεγγραφές στα Τμήματά του. Η διαδικασία των προεγγραφών θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

Ώρες προεγγραφών  καθημερινά: 10 π.μ. – 2μ.μ. και 7 – 8.30 μ.μ.

εκτός Σαββάτου και Κυριακής και απογεύματος  Δευτέρας.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 620724

Σχολιάστε