Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας 31/10 έως 6/11/2008 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

Παρασκευή 31/10

Έκθεση φωτογραφίας

Ιωάννη Γρηγοριάδη

«από το εμείς στο εγώ»

Σκούφοι

Ως 02/11

Εκδήλωση αλληλεγγύης

στην Παλαιστίνη

«Κοινοτικόν»

Προβολή βίντεο: Σκηνές από το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας τον Αύγουστο του 2008

Έκθεση φωτογραφικού υλικού

Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, 19.30

Εγκαίνια

Έκθεση ζωγραφικής

Άννας Μπενάκη

«Σώμα ζωντανό, ύπαρξη, άνθρωπος»

Πολύεδρο, 20.30

Εγκαινιάζεται απόψε στις 8.30 η έκθεση ζωγραφικής της Άννας Μπενάκη με θέμα «Σώμα ζωντανό, ύπαρξη, άνθρωπος» ( Οδυσσέας Ελύτης).

Η Άννα Μπενάκη έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες το εικαστικό της έργο διακρίθηκε και βραβεύτηκε. Επίσης έχει συμμετάσχει σε τέσσερις Μπιεννάλε Χαρακτικής και έχει παρουσιάσει την πορεία της δουλειάς της σε 13 ατομικές εκθέσεις. Φιλοτέχνησε νωπογραφίες και πολλές Βυζαντινές εικόνες. Συνέγραψε τη μονογραφία «Αέναες Εικαστικές Αρμονίες» εκδόσεις Παπασωτηρίου. Έχει εικονογραφήσει και φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών. Έργο της με σχόλιο από τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι ευρίσκεται στο περιοδικό «ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», από τη Διεθνή Οικολογική Εικαστική Εκδήλωση για τα 15 χρόνια του μηνιαίου πολιτικού κι οικονομικού περιοδικού GREEK FORUM.

Για το έργο της ο Δρ. Στέλιος Λυδάκης, Iστορικός Τέχνης και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γράφει μεταξύ των άλλων: «Η Άννα Μπενάκη προσδίδει πάθος στο χρώμα και γενικά ξέρει να ενδυναμώνει με μπαρόκ μέσα την εκφραστική δύναμη των συνθέσεών της, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποκτούν οργαστικό και τιτανικό χαρακτήρα».

Ο Sando Trotti, Τακτικός Καθηγητής Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Ρώμης αναφέρει για το έργο της Άννας Μπενάκη: « Το σύνολο του έργου της Άννας Μπενάκη διακρίνεται από τιμιότητα και μια ελκυστική δύναμη γραφής».

Η Άννα Μπενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών Ζωγραφική, Τυπογραφία, Καλλιτεχνικό έντυπο- Τέχνη του βιβλίου και Νωπογραφία-Βυζαντινή εικόνα. Σπούδασε επίσης Ιστορία τέχνης, Ιστορία αρχιτεκτονικής ,Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ.. Συνέχισε τις σπουδές της στην School of Fine Arts στο Τορόντο του Καναδά.

Διδάσκει στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας τα τελευταία 22 χρόνια.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 19 Νοεμβρίου.

Συναυλία

Μίμη Πλέσσα

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

Συναυλία του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα με το συγκρότημά του (Σπύρο Κλείσα, Πένυ Ξενάκη, Ζωή Κουρούκλη) θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα συμμετάσχει και η παιδική χορωδία της Πατραϊκής Μαντολινάτας.

Ο Μίμης Πλέσσας θα τιμηθεί και ως ένας διακεκριμένος συνθέτης για την προσφορά του στον πολιτισμό και ως διδάκτωρ χημείας του φημισμένου Cornell University των Η.Π.Α. για τη σπουδαία δραστηριότητά του σε ερευνητικό πεδίο –φαρμακευτικής έρευνας αιχμής– που συνεχίζεται και σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Χημείας και ειδικότερα τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων».

Θυμίζουμε ότι ο κ. Πλέσσας τιμήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας.

Διάφανο Θέατρο

«Οι δούλες», Ζαν Ζενέ

Αγορά, 21.30

Ως Κυριακή 02/11

Σάββατο 01/11

9η Εκπαιδευτική Διημερίδα
Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, Παιδιατρική Κλινική
Συνεδριακό ΑΕΙ,

Ως 02/11

Σάββατα της ποίησης

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Πολύεδρο, 13.00

Ο Δ΄ κύκλος «Τα Σάββατα της ποίησης» συνεχίζεται αυτό το

Σάββατο 1 Νοεμβρίου στη 1 το μεσημέρι με τον ποιητή Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Παρουσιάζουν: η Ελευθερία Κρούπη Κολώνα, φιλόλογος και η Κατερίνα Κωστίου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Έχει εκδώσει ποίηση, δοκίμια και μελέτες για θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας. To 2006 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος φιλολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μαζί με την Μαρία Στασινοπούλου κατείχε πλούσια βιβλιοθήκη η οποία αγοράστηκε απο το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συλλογή αποτελείται από πλήρεις σειρές 154 περιοδικών και 8.000 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας.

O K. Π. Kαβάφης βιβλιογραφούμενος

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος συνέθεσε έναν ογκώδη τόμο, πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον μεγάλο Aλεξανδρινό ποιητή

Tου Kυρ. Nτελοπουλου

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Bιβλιογραφία K. Π. Kαβάφη 1886-2000». Kέντρο Eλληνικής Γλώσσας, 2003, σελ. 1.269, εικ.

O λόγιος βιβλιογράφος, στα είκοσι πέντε χρόνια που δαπάνησε για τη σύνταξή της, με την εμπειρία του και από άλλες βιβλιογραφίες ποιητών (αυτοτελείς τόμοι για Σεφέρη, Σικελιανό, Eλύτη και μερικότερες συμβολές για άλλους), αντιμετώπισε στην περίπτωση του Kαβάφη πλήθος ασύμβατων, ετερόκλητων και ιδιότυπων ειδικών προβλημάτων, αρχίζοντας από την ατιθάσευτη πρώτη φάση της δημοσίευσης από τον ποιητή σε μονόφυλλα των πρώτων ποιημάτων του, συνεχίζοντας στην επόμενη –ακανθώδη κι αυτή για τους βιβλιογράφους– αναδημοσίευσή τους σε άκομψες «εκδόσεις»-συρραφές τους. Oδεύοντας σε άλλα εδάφη, διαχειρίστηκε ζητήματα-προβλήματα εντοπισμένα από παλαιότερους αναδόχους πρώιμων αποπειρών (Kατσίμπαλης, Σαββίδης, άλλοι ελάσσονες), των οποίων την εμπειρία, τις επισημάνσεις, τις αμηχανίες και τα λάθη αντιμετώπισε αποφασιστικά, δίνοντας οριστικές λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες. H συνολική βιβλιογραφική αντιμετώπιση του Kαβάφη υπήρξε εγχείρημα δυσχερέστατο, καθώς οι εκδόσεις, οι ανθολογήσεις, οι δημοσιεύσεις σε ποικίλα και απροσδόκητα ελληνικά και ξένα έντυπα, οι μεταφράσεις σε πολλές γλώσσες και τα σωρευτικά περί τον Kαβάφη δημοσιεύματα, δημιουργούν ποικίλους προβληματισμούς εξαιτίας και ιδιοτυπιών, της πολυγλωσσίας τους και του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού τους. Φυσική συνέπεια της μεγάλης του δημοτικότητας σε παγκόσμια κλίμακα. O Kαβάφης σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους σε αναγνωστικότητα ποιητές στον κόσμο, όχι ανάμεσα σε άλλους Eλληνες, αλλά στους σημαντικότερους ξένους! Θετικές είναι οι ενδείξεις ότι θα κρατήσει σταθερά για άγνωστο χρόνο τη διεθνή προτίμηση, που είναι αυθόρμητη και συντηρείται χωρίς παρεμβάσεις οιασδήποτε μορφής ή προέλευσης.

O φιλολογικός εξοπλισμός του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η καλά σχεδιασμένη στρατηγική και η κατά το δυνατόν εμμονή του σε μια εξ αυτοψίας βιβλιογράφηση –ας προστεθεί και το γενεσιουργό ακατάβλητο σθένος του– κατέστησαν δυνατή την ευτυχή έκβαση της εκστρατείας. Στη διάρκειά της επιλύθηκαν φιλολογικά προβλήματα που διασταυρώθηκαν με άλλα, βιβλιογραφικά, καινοφανή και ανορθόδοξα που όμως αντιμετωπίστηκαν πειστικά και παραδειγματικά. H ποδηγέτησή τους υπήρξε αποτέλεσμα δοκιμασίας και προβληματισμών παρά ανέμπειρων δοκιμών.

Τελευταία έργα του:

Νέκυια, 1978

Γράμματα στον Ερμόλαο, 1981

Φωνές της σιωπής, 1982

Κλειδούχος μοίρα, 1993

Σκοτεινή πανσέληνος, Νεφέλη, 1963-1993

Υπαινιγμοί, Γαβριηλίδης, 2007

Βιβλία του

  • Παρωδίες καβαφικών ποιημάτων (1917-1997) Κ. Καβάφη ,Εκδόσεις Πατάκη, 1999
  • Aπορίες βιβλιογράφου: η περίπτωση του K.Π. Kαβάφη,
  • O βίος και το έργο του K.Π. KαβάφηAθήνα 2002 , έκδοση Mεταίχμιο
  • O Γ.Π. Σαββίδης ανάμεσα στον Kαβάφη και τον Σεφέρη, 2002 , έκδοση Kονδυλοφόρος
  • Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη (1886-2000) Κ. Καβάφη Ά έκδοση, Θεσσαλονίκη 2001
  • Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη (1886-2000) Κ. Καβάφη , Έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, 2003.
  • Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα (1909-2001), Έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών, 2003.
  • Εις τα περίχωρα Αντιοχείας και Κερύνειας. Καβάφης – Σεφέρης , 2006

ΤΟΠΙΟ

Η καρέκλα πάντα αδειανή στο τραπέζι.

Τα χρόνια πέρασαν, το δάκρυ κι η χαρά

μοιράστηκαν. πήρε ο καθένας

ό,τι του αναλογούσε. Πάντως

το βλέμμα σου παραμένει ανήσυχο

στις οικογενειακές φωτογραφίες

λίγο πριν γυρίσεις την πλάτη

κι αναχωρήσεις για το παρελθόν.

Βιωματικό σεμινάριο

διδακτικής του θεάτρου

Κακουδάκη Τζωρτζίνα

επί δράσει, 16.00 – 21.00

Επιδαύρου 11, Έξω Αγυιά, Πάτρα

Τηλ: 2610.422080, FAX: 2610.421080

e-mail: epidrasei@epidrasei.gr

site: http://www.epidrasei.gr

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΘΕΜΑ: Από τη θεωρία στην σκηνική πράξη

από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη θεατρολόγο- ηθοποιό

Ένα πρακτικό εργαστήριο γνωριμίας με τα μεγάλα ρεύματα του θεάτρου του εικοστού αιώνα (όπως το δίδαξαν ο Στανισλάβσκι, ο Μέγιερχολντ, ο Μπρεχτ, ο Αρτώ, ο Μπρουκ, ο Μποάλ, ο Γκροτόβσκι κ.τ.λ μέχρι το θέατρο της επινόησης )  μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την δραματοποίηση.


Σάββατο 1 Νοεμβρίου και 16:00- 21:00 και Κυριακή 2 Νοεμβρίου 10:00- 15:00

Κακουδάκη Τζωρτζίνα

Απόφοιτος του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού Τμήματος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας. Έχει κάνει σπουδές υποκριτικής στο 3ετές εργαστήριο του θεάτρου Στοά και θεατρικής αγωγής σε πλήθος σεμιναρίων. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών ξεναγήσεων καθώς και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένδυμα Θεάτρου» (Στην Εθνική Πινακοθήκη), συνεργάτης της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας (1997- 2004). Έχει διδάξει: «Διδακτική του Θεάτρου. Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας  (2003-2007) και «Εμψύχωση Θεατρικής Κούκλας για το Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Βόλου (2007-08) . Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη δραματική σχολή Εμπρός- Εργαστήριο, στην Ακαδημία Τεχνών Ακμή και την Σχολή Στούντιο Πράξη Επτά. Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα. Θεατρική εμψύχωση σε δημόσια ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει διευθύνει θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου στα Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό κ.ά.  Συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή»  για την δημόσια εκπαίδευση ενηλίκων, του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1993.Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με ομάδες θεάτρου και χορού από το 2000 και εξής.

Επόμενα σεμινάρια του χώρου έκφρασης επί δράσει: Υποκριτική: Φώτης Σπύρος, Γεράσιμος Γεννατάς, Σκηνοθεσίας: Σωτήρης Χαντζάκης, Δραματοθεραπεία: Λάμπρος Γιώτης κ.α.

Στο τέλος των σεμιναρίων δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής

Ειδικές τιμές για φοιτητές

Πληροφορίες: 2610 422 080, 697 8296114

http://www.epidrasei.gr

Ομιλία

Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτης Συμεών Χατζής

«Οι άγιοι Άγγελοι στο κείμενο της Θείας

Λειτουργίας»

Διακίδειος, 19.00

Σάββατο 01/11

Συναυλία

Parov Stelar

Deccο, 21.00

Ο Parov Stelar έρχεται από την… Αυστρία για ένα μοναδικό live στο Deccο, στο πλαίσιο του Manifest by Mojo!
Στο site του Parov Stelar (κατά κόσμο Markus Fureder), του σημαντικότερου ίσως ταλέντου που έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η Αυστρία, διαβάζουμε ότι… όπως και η ζωή, έτσι και η μουσική πρέπει να κινείται προς τα μπρος και να εξελίσσεται. Όπως όμως και στη ζωή, έτσι και με τη μουσική, καλούμαστε ενίοτε να αναπολούμε και να ανατρέχουμε στο παρελθόν. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που απολαμβάνουμε την εμπειρία του να ακούμε νέους ήχους και μετά να επισκεπτόμαστε ξανά την μουσική παλαιότερων δεκαετιών, γιατί όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι παρά μια προέκταση της ίδιας της ζωής…

Μαζί του μια μπάντα με νέους μουσικούς και τόση ενέργεια που κάθε εμφάνισή τους γίνεται το απόλυτο πάρτι.

Παίζουν οι μουσικοί :
Vocals : Eva Klampfer
Saxophone : Markus Ecklmayr
Bass : Stefan H
οlzl
Drums : Adreas Lettner
Programming, Compositions : Parov Stelar
Technique : Klaus Hainy

Κυριακή 02/11

Βιωματικό σεμινάριο

διδακτικής του θεάτρου

Κακουδάκη Τζωρτζίνα

επί δράσει, 10.00 – 15.00

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας και το Πολύεδρο παρουσιάζουν το βιβλίο της

Παναγιώτας Π. Λάμπρη

ΡΟΔΑΥΓΗ Το ρόδο της αυγής

τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 ώρα 8 μ.μ.

Στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» Μουρούζη 14, 1ος όροφος (πλησίον πλατείας Νόρμαν) τηλ. 2610 224995

Θα μιλήσουν: Σταύρος Ιντζεγιάννης, λογοτέχνης

Ιωάννης Παπασημάκης, θεολόγος-ιστορικός

Θα προηγηθεί προβολή διαφανειών από τη Ροδαυγή και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων.

Η Παναγιώτα Π. Λάμπρη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Φοίτησε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έκανε εισηγήσεις σε συνέδρια και παρακολούθησε εργασίες τους, καθώς επίσης παρακολούθησε σεμινάρια και ημερίδες με επιστημονικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του προεδρείου του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Έχει οργανώσει εκδηλώσεις με λογοτεχνικό /πνευματικό περιεχόμενο και έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις βιβλίων. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, ανέπτυξε και κοινωνική δράση ως μέλος κοινωνικών φορέων. Υπήρξε για όσα χρόνια απονέμονταν πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου BalzariniLandolt και είναι πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Γιάννη Λάμπρη (ετήσια βραβεία απονεμόμενα σε Ροδαυγιώτες και Αρτινούς που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους). Αρθρογραφεί στον τύπο και έχει εκδώσει σε συνεργασία με τους μαθητές της τη μαθητική εφημερίδα «Κοιτάζοντας γύρω μας». Το 2006 εξέδωσε το βιβλίο «Ροδαυγή, το ρόδο της αυγής», το οποίο είναι καρπός της αγάπης της για την ιδιαίτερη πατρίδα της και αποτέλεσμα πολύχρονης συλλογής υλικού, το οποίο βραβεύτηκε από το Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Επίσης δημοσιεύει αφηγήματα στη μηνιαία επιθεώρηση «Αρτηνή Ευθύνη», καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις σε διάφορα έντυπα.

Εφημερίδα «Ηπειρωτικά Νέα», Ιαν. – Φεβρ. 2007, αρ. φύλλ. 154

Παναγιώτα Π. Λάμπρη

ΡΟΔΑΥΓΗ «Το ρόδο της αυγής»

Η κοινωνική και πνευματική παράδοση της Ροδαυγής Άρτας και οι αρχαιοελληνικές της ρίζες αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες του σημαντικού έργου της φιλολόγου συγγραφέως, η οποία έλκει την καταγωγή της από το χωριό που πραγματεύεται στο βιβλίο της. Μετά από κοπιαστική εργασία και μελέτη κλασικών συγγραφέων και νεώτερων ιστορικών και με πολύ αγάπη για τον τόπο της, μας παρουσιάζει τα έθιμα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις του χωριού της και συγκρίνει το χθες με το σήμερα, φωτίζοντας σε βάθος χρόνου την ιστορία της. Πρόκειται για μια προσφορά ψυχής, ανεκτίμητη πνευματική προσφορά στον τόπο της.

Εφημερίδα: Η ΠΡΩΙΝΗ, της Άρτας, 5 Σεπτεμβρίου 2006 &

Περιοδικό «Ηπειρωτικοί Αντίλαλοι», Ιούλ.- Σεπτ. 2006, τ. 83, έκδ. του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας &

Περιοδικό «Άπειρος χώρα», Ιανουάριος 2007, τ. 84&

Εφημερίδα: «Η ΡΟΔΑΥΓΗ», Ιούλ. – Σεπτ. 2006, αρ. φύλλου 104, εκδ. της Αδελφότητας Ροδαυγής Άρτας

του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου

[…] Η φιλόλογος Παναγιώτα Π. Λάμπρη ανήκει στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αφιερώνουν το πιο πολύτιμο μέρος της ψυχής τους και της ζωής τους μπαίνοντας στον όμορφο εκείνον αγώνα που ψιθυρίζει βαθιά μέσα τους πως, αν δεν περισώσουμε σήμερα ό,τι ροκανίζει ο χρόνος και καταβροχθίζει η λήθη, αύριο θα ’ναι αργά πια και κάποιοι από εμάς θα κληθούν να δώσουν λόγο στην ιστορία του μέλλοντος. Έχοντας βαθιά συνείδηση του ρόλου της ως πνευματικού ανθρώπου και της άρρηκτης σχέσης που τη συνδέει με τους βαθύτερους χτύπους της συλλογικής ψυχής του χωριού της και της υπαίθρου συνολικότερα, ξεκινά από νωρίς τη συγκέντρωση και την ταξινόμηση ενός απέραντου ιστορικού και λαογραφικού υλικού, που έπρεπε κάποια στιγμή να δει το φως της δημοσιότητας και, φεύγοντας πια απ’ τα δικά της χέρια, να περάσει στα χέρια όχι μόνο των συγχωριανών και των φίλων της, αλλά και κάθε ανήσυχου ανθρώπου που τον συγκινούν και τον ενδιαφέρουν οι πίνακες της καθημερινής ζωής των προγόνων – των μακρινών και των κοντινών.

Από την αίσθηση αυτή κι απ’ αυτή τη στάση ζωής τυπώνεται το βιβλίο «ΡΟΔΑΥΓΗ «Το Ρόδο της Αυγής» – Η κοινωνική και πνευματική παράδοση της Ροδαυγής και οι αρχαιοελληνικές της ρίζες», που αφιερώνεται από τη συγγραφέα στη μνήμη της μητέρα της Αναστασίας Δ. Οικονόμου – Λάμπρη και στον πατέρα της Παναγιώτη Β. Λάμπρη, οι οποίοι, καθώς σημειώνει και η ίδια, ως φορείς ενός γνήσιου λαϊκού πολιτισμού, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ετοιμασία της εργασίας αυτής. Αλλά τούτη η καταγραφή της Παναγιώτας Π. Λάμπρη δεν ξεκινά, βέβαια, από την αίσθηση αυτή. Ούτε κι από κάποιο χρέος απέναντι στην πρώτη γη και την πρώτη πατρίδα. Ξεκινάει από την αγάπη της για το γενέθλιο τόπο κι απ’ την ανάγκη που από παλιά κατοίκησε μέσα της και δεν έπαυε να της θυμίζει πως πρέπει μια μέρα να παραδώσει σ’ αυτόν ό,τι πολύτιμο έχει αποθηκεύσει στης ψυχής της τ’ αμπάρια.

[…] Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον αυριανό μελετητή τα κεφάλαια που αναφέρονται στη παραγωγή του τσίπουρου στη Ροδαυγή, στον καγκελάρι και στη λαϊκή τέχνη, με τη υποενότητες σχετικά με την αρχιτεκτονική των κτιρίων, την κεντητική, την υφαντική, τη λιθογλυπτική, την ξυλογλυπτική και την παραδοσιακή ενδυμασία. Χρήσιμα, ωστόσο, στοιχεία θα αντλήσει, ασφαλώς, ο αναγνώστης και ο ερευνητής και από τις ενότητες που αναφέρονται στη δομή της οικογένειας και το γάμο στη Ροδαυγή, στα ήθη, τα έθιμα και τα επαγγέλματα των κατοίκων της, στα «μνημεία» του έντεχνου προφορικού λόγου, όπως τα αινίγματα, τα δημοτικά τραγούδια, τα λογοπαίγνια, τις παραδόσεις, τους θρύλους και τις παροιμίες, στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, στα παιχνίδια, στη λαϊκή θεραπευτική κλπ. Το βιβλίο κοσμείται από 100 φωτογραφίες και εικόνες που προσθέτουν πάνω του μια γλυκιά νοσταλγική πινελιά.

Στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» Μουρούζη 14, 1ος όροφος (πλησίον πλατείας Νόρμαν) τηλ. 2610 224995.

Πρωτοκλήτεια

Επίσημη υποδοχή

Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Πλατεία Τριών Συμμάχων, 12.15

Επίσημη Δοξολογία

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου 13.00.

Συναυλία

προς τιμήν του Πατριάρχου

Πολυφωνική Χορωδία, με τη συμμετοχή του συνόλου

Παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 19.30

Προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα επισκεφθεί την πόλη μας προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του Δήμου Πατρέων, η Πολυφωνική ανέλαβε την καλλιτεχνική οργάνωση εκδήλωσης, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού (διεύθυνση: Χο Γιάννης Kόττoρος), της Μικτής Χορωδίας (διεύθυνση: Μο Σταύρος Σολωμός) και της Παιδικής Χορωδίας (διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού) του Οργανισμού, ενώ θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (διεύθυνση: Ευγένιος Βούλγαρης) που θα ανοίξει με οργανικά και τραγούδια της Τενέδου, της Ίμβρου, της Κωνσταντινούπολης.

Κορυφαία στιγμή όταν τον πολυχρονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη θα αποδώσουν από κοινού οι τρεις χορωδίες της Πολυφωνικής(μέλος Ιωάννου

Κόττορου σε ήχο Πλ. Α΄).

Art Cinema

Κινηματογραφική Λέσχη

«Ακίνητες ζωές», Ζια Κε Ζουγκ

Ιντεάλ, 20.15, 22.30

Θέατρο

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτεία, πρωινές παραστάσεις & κάθε Κυριακή, 17.30

Τρίτη 04/11

Πρωτοκλήτεια

Όρθρος – Πατριαρχική θεία Λειτουργία

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου 07.00 -10.30

Αγιασμός

για την ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας

της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Παραλία Πατρών 12.00

Έναρξη Φεστιβάλ

«Θρησκεία και Τέχνη»

Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Ανατολική θρησκευτική Μουσική – Musica Sacra»

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

Τετάρτη 05/11

Κινηματογραφική Λέσχη

«Rear window – Σιωπηλός μάρτυρας», Άλφρεντ Χίτσκοκ

Village Cinemas – Πάνθεον, 20.15 & 22.30

Ομιλία

Ηρακλής Καλλέργης

«Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στο έργο του Γιώργου Σεφέρη».

Διακίδειος, 19.00

Πρωτοκλήτεια

Συναυλία

Baroque Μουσικής

Ορχήστρα και Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

«Έφυγε» η πεζογράφος Νένη Ευθυμιάδη

Δυναμική γυναικεία φωνή στον χώρο της σύγχρονης μυθιστοριογραφίας, με σημαντικό έργο στο ενεργητικό της, η Νένη Ευθυμιάδη αφήνει το δικό της στίγμα στη νεοελληνική γραμματεία. Προδομένη από την επάρατη νόσο, «έφυγε» σε ηλικία 62 χρόνων.

Η Νένη Ευθυμιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα (1946). Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά νωρίς στράφηκε στη λογοτεχνία. Το 1973 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα «Εσύ κι εγώ μοιάζουμε λιγάκι». Στη συνέχεια, η παρουσία της στα πνευματικά πράγματα υπήρξε σταθερή πολυεπίπεδη: συγγραφέας 9 μυθιστορημάτων, πολλών διηγημάτων, δοκιμίων, κριτικών και εκτεταμένης αρθρογραφίας σε λογοτεχνικές επιθεωρήσεις κι εφημερίδες. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση δοκιμίων που αφορούν τον πεζό και ποιητικό λόγο από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Η γραφή της χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της ανατροπής και της έκπληξης, τη διάθεση σχολιασμού και ανάλυσης του πολυσύνθετου που ονομάζεται ζωή. Διέθετε δικό της αφηγηματικό τρόπο, δεν φειδόταν σαρκασμού αλλά και διερεύνησης του παρόντος χωροχρόνου, των ιδεολογιών, της καθημερινότητας.

Τα πιο πρόσφατα βιβλία της είναι: «Εγώ και ο Μαγκελάνος» (2005, Κέδρος), Τρεις νύχτες κι ένας νεκρός (2005, Μίνωας) και «Ο γιος του Μπίλυ Μπλου» (2008, Ελληνικά Γράμματα).

Ideal

(2610 225.565)

Art Cinema

«Ακίνητες ζωές»

Δευτ. 20.15, 22.30

Village Cinemas – Πάνθεον

(2610 325.778)

Αίθουσα 1

«Αυστηρώς Κατάλληλο»

Παρ. – Τρ. 18.30, 21.00, 23.00

Κινηματογραφική Λέσχη

«Rear window – Σιωπηλός μάρτυρας»

Τετ., 20.00, 22.30

Αίθουσα 2

«Gomorra – Γόμορρα»

Παρ. – Τετ. 20.15, 22.30

Ster Cinemas – Veso Mare

(801 801 7837 από σταθερό, 210 2371000 από κινητό)

Αίθουσα 1

«The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor – Η μούμια: Η αυτοκρατορία του δράκου»

Σαβ. – Κυρ. 12.30, 16.00, 18.20, 20.40

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.00, 18.20, 20.40

«Max Payne»

Παρ. – Τετ. 23.00

Αίθουσα 2

«Igor – Ίγκορ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.10, 15.10, 17.10, 19.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.10, 19.10

«Eagle Eye – Παγιδευμένοι»

Παρ. – Τετ. 21.10, 23.45

Αίθουσα 3

«Wall-e – Γουόλ-υ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.00, 15.00, 17.00

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.00

«Vicky Christina Barcelona»

Παρ. – Τετ. 19.30, 21.30, 23.30

Αίθουσα 4

«Journey to the Center of the Earth – Ταξίδι στοκέντρο της γης»

Σαβ. – Κυρ. 13.20, 15.20

«Saw V»

Παρ. – Τετ. 17.20, 19.20, 21.20, 23.20

Αίθουσα 5

«Wall-e – Γουόλ-υ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.50, 15.50

«Pride and Glory – Ζήτημα Τιμής»

Παρ. – Τετ. 17.50, 20.10, 22.30

Αίθουσα 6

«Star Wars: The Clone Wars – Star Wars: Ο πόλεμος των κλώνων»

Σαβ. – Κυρ. 13.40, 15.40

«Αυστηρώς Κατάλληλο»

Παρ. & Σαβ. 17.40, 19.50, 22.00, 00.10

Κυρ. & Δευτ. – Τετ. 17.40, 19.50, 22.00

Αίθουσα 7

«Αυστηρώς Κατάλληλο»

Σαβ. – Κυρ. 12.20, 14.30, 16.40, 18.50, 21.00, 23.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.40, 18.50, 21.00, 23.10

Αίθουσα 8

«Kung Fu Panda» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.30, 15.30, 17.30

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.30

«Sex Drive»

Παρ. – Τετ. 19.30, 21.45, 00.00

Σχολιάστε