Ανακοίνωση-Ενημέρωση (Απάντηση για τα δωρεάν σεμινάρια)-Έκκληση Καλλιτεχνικής Διάδρασης

Η Καλλιτεχνική Διάδραση αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στον χώρο του πολιτισμού με έντονη δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια στην Πάτρα και την διεξαγωγή πολλών επιτυχημένων εκδηλώσεων που γέμισαν τις αίθουσες μέχρι την τελευταία τους γωνιά όλες με ελεύθερη είσοδο, έχει προγραμματίσει για φέτος (με μια συμβολική τιμή μέλους) εκτός από την διεξαγωγή των θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ την πραγματοποίηση αφιερωμάτων σε έλληνες και ξένους δημιουργούς μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και 4 πατρινοί, στον νέο πολυχώρο πολιτισμού DANCartE της Τατιάνας Λοβέρδου (Καρόλου 1 και Όθωνος Αμαλίας). Οι Έλληνες προσκαλεσμένοι δημιουργοί θα παρευρίσκονται για να μιλήσουν με το κινηματογραφόφιλο κοινό.

 Εφόσον εξαιτίας της οικονομικής δυσπραξίας του Δήμου όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλέξης Σκαρμέας, δεν κατέστη δυνατή η δωρεάν πραγματοποίηση των σεμιναρίων για τους πατρινούς πολίτες και τους φοιτητές με το πολύ χαμηλό αντίτιμο (3.000€ έως 5.000€) που είχε ζητήσει η Καλλιτεχνική Διάδραση και η πραγματοποίηση ταινίας μικρού μήκους για το Καρναβάλι και της Απόκριες, ζητήσαμε να επιδοτηθούν τουλάχιστον τα αφιερώματα στους έλληνες δημιουργούς, με το ποσό των 3.000€ και με την παροχή των μεταφορικών και των εξόδων διαμονής των καλλιτεχνών, ποσά και αυτά απολύτως στοιχειώδη για την παροχή της ανεκτίμητης πολιτιστικής υπηρεσίας που παρέχεται με αυτά τα αφιερώματα, του κόστους και του κόπου των.

 Η παροχή αυτή θα είχε σαν αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν τα αφιερώματα στους έλληνες δημιουργούς από την υποχρέωση να εγγραφεί μέλος κανείς για να τα παρακολουθήσει. Πήραμε την διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν τα έξοδα διαμονής σε 10-15 από τους καλεσμένους δημιουργούς και για αυτό ευχαριστούμε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Δ.Ε.Π.Α.Π.

Η Καλλιτεχνική Διάδραση έχει υποβάλλει πρόταση στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας να πραγματοποιηθούν τα αφιερώματα στους έλληνες δημιουργούς με την συνεργασία της. Μια συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τομείς αφού και οι δύο φορείς εργάζονται σχετικά με  το ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια τις επόμενες μέρες χτυπώντας την πόρτα και σε άλλους φορείς δημόσιους (Νομαρχία, Πανεπιστήμιο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) ή ιδιωτικούς, για να εξασφαλίσουμε αυτά τα χρήματα. Απευθύνουμε δημόσια έκκληση, να συνδράμουν έτσι ώστε να καλυφθούν τα στοιχειώδη έξοδα αυτών των αφιερωμάτων και να εξασφαλιστεί η επιτυχία τους (προσέλευση του κόσμου) που θα σημαίνει ταυτόχρονα και απόδοση σεβασμού της πόλης μας απέναντι στους έλληνες δημιουργούς που προσφέρουν δωρεάν το έργο τους και την κατάθεση ψυχής που έχουν επενδύσει σε αυτό.

Απευθύνουμε επιπλέον έκκληση στους πατρινούς πολίτες, στους φοιτητές, στους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους στο Πανεπιστήμιο και στα Σχολεία να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Ενημερώνοντας και παροτρύνοντας οι δάσκαλοι τους μαθητές τους (για τους μαθητές δεν υπάρχει η υποχρέωση εγγραφής μέλους), τα στελέχη των πολιτιστικών ομάδων των φοιτητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου, των θεατρικών ομάδων και των υπόλοιπων πολιτιστικών συλλόγων της Πόλης τα μέλη τους να παρακολουθήσουν τον Σεφέρη, τον Μόραλη, τον Γκανά, την συνάντηση του Καβάφη με τον Πεσόα, τον Δράκο, το Μπορντέλο, τον Byron, το Μοντέλο, την Αλληγορία, την Μεταμόρφωση, τις Μητροπόλεις, τον Θηραϊκό Όρθρο, τον Ηλεκτρικό Άγγελο, το Corpus, την Βιογραφία, τους Απόντες, τα Νυχτολούλουδα, Τα Κουρέλια (που ακόμα και μέσα από τον τάφο τους) Τραγουδάν Ακόμα, την Γλυκιά Συμμορία, τον Σίνγκαπουρ Σλινγκ, την Πρωϊνή Περίπολο, την Εφήμερη Πόλη, τον Ισμαήλ, τον Γκόγκο, τα Σαλιγκάρια της Λουλους, τον Φωτογράφο των Τρικάλων, τον Τσαλαπετεινό του Γουαϊόμινγκ, την Γαμήλια Νάρκη, τα Λόγια της Σιωπής, το Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις, το No Budget Story, τα Φθηνά Τσιγάρα, την Καρδιά του Κτήνους, το Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο, την Πόλη των Θαυμάτων, το Κλαις;, το Ρόουζ, την Φλέρυ Νταντωνάκη, το Ζωντανοί στο Κύτταρο, τον Αριστείδη τον Αλώπεκα, τον Φωταγωγό, την Δύναμη που Ξεπερνά τον Άνεμο, την Φιλάνθρωπο Ειρήνη, το Αίνιγμα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία το ECOFILMS κ.α. αφού ο κατάλογος όλο και θα διευρύνεται.

 Αναφέρουμε τα ονόματα  των δημιουργών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα: Νίκος Κούνδουρος, Νίκος Νικολαϊδης (ο πρόσφατα εκλιπών μεγάλος έλληνας δημιουργος), Κώστας Σφήκας, Θανάσης Ρεντζής, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Γραμματικος, Αντώνης Μποσκοϊτης, Δημήτρης Αθανίτης, Αλέξανδρος Παπαηλιού, Μαρία-Χατζηγιάννη Παπαλιού, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παναγιώτης Φαφούτης, Γιώργος Ζαφείρης, Δημήτρης Ινδαρές, Βασίλης Κοσμόπουλος, Ρένος Χαραλαμπίδης, Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές, Λουκία Ρικάκη, Γιάννης Σολδάτος κ.α..

Επίσης προγραμματίζει την προβολή των βραβευμένων ταινιών από σημαντικά φεστιβάλ που διεξάγονται στην χώρα μας. (Ε-Motion Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία, Ecofilms, Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, Big Bang κ.α.).

Είναι τουλάχιστον ανόητο για μια βραδιά να παρέχονται σε ανθρώπους που δεν προσφέρουν στον πολιτισμό μας τίποτε περισσότερο από το λανσάρισμα εκκεντρικών ενδυμασιών, 100.000€ και να μην δίνονται ούτε 3.000€ σε εκείνους που με ανιδιοτελή διάθεση, πολύ κόπο και μεράκι δουλεύουν μια ολόκληρη χρονιά για την διάδοση και προώθηση της Τέχνης και την ανάπτυξη της πολιτιστικής παιδείας και καλλιέργειας των πολιτών. Και μέχρι πότε η ανιδιοτέλειά τους θα τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο αφού θυσιάζουν συνεχώς την προσωπική τους ανταμοιβή ενόσω άλλοι παρατρεχάμενοι και διεκπεραιωτές των πολιτιστικών θεμάτων και επιδοτήσεων πλουτίζουν χωρίς να προσφέρουν ούτε μια παρανυχίδα από όσα προσφέρουν οι παραπάνω;

Υ.Γ. Μένουν λίγες μέρες (8 του μήνα καταφθάνει στην πόλη μας ο πρώτος καλεσμένος, ο συμπατριώτης Παναγιώτης Φαφούτης) για να δώσουμε την έμπρακτη και υπεύθυνη απάντησή μας στους έλληνες δημιουργούς και το έργο τους που έχει γίνει για να το βλέπουν θεατές, εμείς όλοι και όχι να μένει στα ράφια, στην ιστορική μας μνήμη, στην πολιτιστική μας ταυτότητα. Θα δώσουμε και αυτή την μάχη με όρεξη, μεράκι, με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει. Μετά ίσως ο κύκλος μας κλείσει. Μακάρι τα γεγονότα να αποδείξουν ότι δεν στερείται νοήματος η ύπαρξή και προσπάθειά μας. Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης από την ιδιώτευση και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από την αισθητική συγκίνηση που προσφέρουν τα καλλιτεχνικά έργα. Καλλιεργούν το έδαφος για να πατήσουν εκεί όλες οι υπόλοιπες μεγάλες χαρές της ζωής . Αν δεν έχουν που να πατήσουν χάνονται και αυτές, διαρκούν λίγο, εξατμίζονται και σαν αναμνήσεις ακόμα παραμένουν θολές, χωρίς καμιά αναζωογονητική δύναμη.

Αν τα 50€ και τα 40€ αντίστοιχα είναι το πρόβλημα, κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε για άλλη μια φορά για αυτό. Και στον έρωτα όμως που είναι η δυνατότερη και ποιοτικότερη ίσως απόλαυση της ζωής, για να υπάρξει και διαρκέσει η απόλαυση χρειάζεται αμοιβαιότητα. Και δεν είμαστε πλέον μόνοι μας. Υπάρχει ένας νέος χώρος το Κέντρο Χορού και Τεχνών DANCartE της συμπατριώτισας καλλιτέχνιδας Τατιάνας Λοβέρδου. με όρεξη και όνειρα να προσφέρει στον πολιτισμό της πόλης αλλά και με τεράστια έξοδα που πρέπει να καλύπτονται στοιχειωδώς έστω, για να μπορέσει να αποτελέσει έναν δυναμικό εναλλακτικό πόλο πολιτισμού που τόσο τον έχουμε ανάγκη.

Γιάννης Καραμπίτσος

Σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου

Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Διάδρασης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s