10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας, 3-11/10/2008, ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4), Ώρα Έναρξης 16.00: Ταινίες Ντοκιμαντέρ

 

Ντοκιμαντέρ
 

 

Αγάθη Χρυσάφη
Λατσούδη Έφη, Στέλιος Κραουνάκης, Hjalmar Dahm
Ελλάδα
13’ ντοκιμαντέρ 2006
Την Αγάθη Χρυσάφη την συναντήσαμε στο Παλαιοχώρι Λέσβου. μας άνοιξε την πόρτα της και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα χρωματιστό κόσμο. Οι τοίχοι του σπιτιού της είναι γεμάτοι από υπέροχες ζωγραφιές. Αυτός είναι ο ιδιωτικός πολύχρωμος κόσμος της, μικρό διάλλειμα σε μια σκληρή καθημερινότητα. η Αγάθη δουλεύει ακόμα και σήμερα στα 78 χρόνια της ως πρακτική νοσοκόμα, καφετζού και μαζώχτρα στις ελιές.
 

Η θέληση των ανθρώπων
Γιώργος Τσέγκος
Ελλάδα
19’ ντοκιμαντέρ 2007
Σ έναν κόσμο τόσο επιφανειακό και υλιστικό, γεμάτο «πλαστική ομορφιά» και «τελειότητα» τον οποίον χαιρόμαστε, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που η φύση τους στέρησε την σωματική τους ακεραιότητα που εμείς έχουμε δεδομένη οι οποίοι είναι λαμπερά παραδείγματα θέλησης, αλήθειας, κουράγιου, δημιουργίας και πραγματικής χαράς της ζωής μέσα από τα κατορθώματά τους.
 

The island of good life
Merces Tomaz Gomes
Πορτογαλία
25’ ντοκιμαντέρ 2007
Στη Βομβάη ο δρόμος είναι το σπίτι των κατοίκων της. οι άνθρωποι παίρνουν βιαστικά , είναι ορατοί σαν πολύχρωμες σκιές, ενώ εκείνοι που ζουν σαν ερημίτες παίρνουν ένα περίγραμμα και πρόσωπο του χρόνου. Αυτή η πειραματική άποψη της πόλης στηρίζεται στην αφηγηματική δύναμη των εικόνων και δημιουργεί ένα κολλάζ εντυπώσεων η οποία και λέει τις ιστορίες των δρόμων χωρίς να χρειάζονται καθόλου λέξεις.
 


 

Skin Under
Victor Ede
Γαλλία
55’ ντοκιμαντέρ 2007
Βερολίνο, 1989, το τείχος πέφτει και η γη καταπατείται από νέους εισβολείς από όλη την Ευρώπη.
 


 

Harraga
Eva P. Fernández & Mario de la Torre
Ισπανία / Μαρόκο
19’ ντοκιμαντέρ 2007
Η Harraga είναι μια παράνομη μετανάστρια, χωρίς βίζα, χωρίς διαβατήριο εκτός νόμου, αυτό είναι το κλειδί, η ανομία, αλλά τι συμβαίνει όταν η Harraga είναι παιδί;
 


 

The moon, the sea, the mood
Philipp Mayrhofer
Γαλλία
47’ ντοκιμαντέρ 2007
Το φεγγάρι, η θάλασσα, η διάθεση
 

Alethea
Ethem Ozguven / Petra Holzer
Τουρκία
41’ ντοκιμαντέρ 2007
Αυτή είναι η ιστορία δεκαπέντε και παραπάνω χρόνων αντίστασης στην πολυεθνική χρυσοθηρία χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο αποστράγγισης κυανιούχου άλατος. Η ανάπτυξη αυτής της κίνησης ο νόμος της πολιτείας για την εξόρυξη και τα ορυχεία και η πολυπλοκότητα του σχεδίου αυτού είναι τα κύρια σημεία στα οποία εστιάζει το ντοκιμαντέρ αυτό. Οι εξωπραγματικοί κάτοικοι των δεκαπέντε χωριών που περιβάλλουν το ορυχείο λένε την ιστορία τους στον κόσμο.
 

The largest prison on earth
Fernanda Berbert Fontes
Ισραήλ/Ηνωμένο Βασίλειο/Παλαιστίνη
28’ ντοκιμαντέρ 2007
Ένα ποιητικό διορατικό ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί απόψεις παλαιστινιακών και ισραηλινών πλευρών για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου τοίχους ασφαλείας. Η ταινία εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά και όχι τόσο σε πολιτικά θέματα ενώ παράλληλα παρέχει γεγονότα και στοιχεία. ξεκινά με ένα ποίημα γραμμένο από ένα κορίτσι από την Παλαιστίνη που ονομάζεται Ρίμα. Παραθέτει την σοφία της, το πάθος , τον πατριωτισμό και την αγάπη για την χώρα της ενώ αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα την απώλεια της αθωότητας και της ελπίδας για το μέλλον της χώρας της.
 

Salaam aleykum Copenhagen
Sašo Niskač
Σλοβενία/Δανία/Σλοβακία
19’ ντοκιμαντέρ 2008
Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τρεις νέους ανθρώπους με Τουρκικό, Κουρδικό και Λιβανέζικο υπόβαθρο οι οποίοι ζουν στην Κοπεγχάγη. Πώς αντιμετωπίζουν την ζωή τους σε σχάση με την ατμόσφαιρα της Κοπεγχάγης του νέου τους σπιτιού; Η ταινία είναι ένα πορτρέτο των στάσεών τους απέναντι στην μετανάστευση και την ενσωμάτωση, τα καθημερινά τους προβλήματα και προκλήσεις, τις οικογενειακές αξίες, την άποψή τους για την Δανέζικη κοινωνία και για την πόλη. Καθώς παρουσιάζουν τους κόσμους τους ανοίγουν τον δρόμο για την κατανόηση της Κοπεγχάγης. Είναι η πόλη και η πόλη είναι αυτοί.
 

Flying High
Roman Droux
Ελβετία
52’ ντοκιμαντέρ 2008
Δώδεκα νεαροί προικισμένοι αλπινιστές, πέντε γεωλόγοι από το Πανεπιστήμιο της Λοζάννης και τέσσερις οδηγοί βουνού αποτολμούν μια μοναδική αποστολή στην Παταγονία. Προς όφελος των ερευνητών, οι νεαροί αλπινιστές-ορειβάτες συλλέγουν δείγματα βράχων από τις 1000 μέτρων ψηλές κορυφές του Paine-Massive. Η πρόκληση για τους ορειβάτες είναι μεγάλη: Πολλές αναρριχητικές διαδρομές, άστατος καιρός, θυελλώδεις άνεμοι, δοκιμάζουν σχοινιά και νεύρα και μια καταστροφή φέρνει την ομάδα σε οριακό συναισθηματικό σημείο.
 

The caravan of the manuscripts from Al-Andalus
Lidia Peralta Garcia
Ισπανία
50’ ντοκιμαντέρ 2007
Από τον όγδοο ως τον δέκατο πέμπτο αιώνα, κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Ισπανίας, μια τεράστια ποσότητα από επιστημονικά βιβλία παρήχθη. Όταν οι Μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την Ισπανία, πολύ από αυτούς πήραν μαζί τα χειρόγραφά τους. Σήμερα μπορούμε αυτά να τα βρούμε σε οικογενειακές βιβλιοθήκες σε όλη την διαδρομή των καραβανιών, στο Μαρόκο, την Μαυριτανία και το Μάλι. Από το Τολέδο στο Τιμπουκτού αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί αυτά τα χειρόγραφα. Ο βασικός χαρακτήρας είναι ο ιδιοκτήτης της Ανδαλουσιανής βιβλιοθήκης του Τιμπουκτού.
 

Panama project
Amelia Perotén Herrero
Ισπανία
28’ ντοκιμαντέρ2007
Η προσωπική ιστορία τριών παιδιών που ζουν μέσα στην «Πολιτεία των παιδιών» μας κάνει να αντιδράσουμε μπροστά στην Παναμαϊκή πραγματικότητα. Το ίδρυμα αυτό είναι ένα ορφανοτροφείο σε κάποια περιοχή του Παναμά. Εκεί ζουν τα περισσότερο άτυχα παιδιά της κοινωνίας του Παναμά. Παιδιά άστεγα, παιδιά στων οποίων το σπίτι κυριαρχούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και η βία. Τα τρία παιδιά της ιστορίας μας προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο, αλλά όλα έχουν έναν και μόνο στόχο: να ξεφύγουν από την φτώχια.
 

Flowers of Rwanda
David Munoz
Ισπανία
28’ ντοκιμαντέρ 2008
Ρουάντα. 14 χρόνια μετά την γενοκτονία που αφαίρεσε περισσότερες από 800000 ζωές. Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στην χώρα; Ποια αισθήματα έχουν επικρατήσει στις καρδιές των θυμάτων; Μπορούν θύτες και θύματα να συμβιώσουν; Ποια η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης σε μια κοινωνία που έχει βιώσει μια γενοκτονία; Μπορεί ένα φεστιβάλ κινηματογράφου να κάνει την διαφορά; Μπορεί μια γενοκτονία να ξανασυμβεί στην χώρα; Ποιος πρέπει να δράσει όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει; Έχουμε εμείς , ως άτομα κάποιες ευθύνες;
 


 

Women in Bangladesh
Farid Shah
Μπαγκλαντές
26’ ντοκιμαντέρ 2007
Αυτό το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να δοθεί μια σύντομη ματιά στις προσωπικές πεποιθήσεις διαφόρων γυναικών σχετικά με την παρούσα θέση, την κατάσταση και τα δικαιώματα των γυναικών του Μπαγκλαντές.
 


 

Icon
Teddy Grouya
Η.Π.Α/Ρουμανία
59’ ντοκιμαντέρ 2008
Ένα ταξίδι στον κόσμο των εικόνων με και χωρίς την ανατολική ορθόδοξη εκκλησία, μέσα από τα μάτια ενός αγιογράφου που εύχεται να φέρει τον Θεό στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την τέχνη του.
 


 

Live and Let live
Μανώλης Δημελλάς
Ελλάδα
56’ 23’’ ντοκιμαντέρ 2008
Τον Σεπτέμβριο τLου 1966 συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα η δολοφονία του πρωθυπουργού της Ν. Αφρικής μέσα στο κοινοβούλιο. Ο Χέντρικ Φερβούντ ήταν ουσιαστικά ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ. Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα. Ο άνθρωπος που έκανε το έγκλημα ήταν ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Τσαφέντας. Δεν δικάστηκε ποτέ αφού από την απολογία του θεωρήθηκε ψυχοπαθής και πέθανε ξεχασμένος το 1999 σε ψυχιατρική κλινική. Ο χρόνος που κυλά ρουφά σαν δίνη τους ανθρώπους. Σβήνεται το μίσος, η αγάπη , τα πάθη. Ερχόμαστε μετά εμείς και ντρεπόμαστε να ξεστομίσουμε την ιστορία. Μα αν λησμονήσουμε τις αξίες μας αν ξεχάσουμε τι πάει να πει άνθρωπος , αν κρίνουμε τον διπλανό μας από το χρώμα από την μυρωδιά ή από το αν μας μοιάζει ή όχι τότε άνθρωποι σαν τον Μίμη Τσαφέντα θα αλλάζουν την ιστορία σαν θεοί και εμείς θα αναρωτιόμαστε ήταν τρελός ή ήρωας;
 

Ανάδυση
Αλέξανδρος Παπανικολάου και Έμιλυ Γιαννούκου
Ελλάδα
59’ ντοκιμαντέρ 2007
Ο Άλεξ είναι είκοσι πέντε χρονών. Είναι τετραπληγικός ύστερα από ένα ατύχημα στη θάλασσα πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε κολυμπάει για να ξεπεράσει τον εαυτό του και για να μετατρέψει την αναπηρία του σε ευκαιρία, λαμβάνει μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Στο κολυμβητήριο, η προπονήτρια του η Μαρία, τον προπονεί σκληρά πρωί και βράδυ. ‘Έχει αγωνία και συγκινείται εύκολα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιες καταστάσεις, θέλει όμως να πιστέψει σε ένα μετάλλιο. Ο Άλεξ πιο συγκρατημένος, είναι ρεαλιστής. Η οικογένεια αλλά και οι φίλοι του, είναι πάντα στο πλάι του, τον βοηθάνε και τον υποστηρίζουν. Θα καταφέρει, να κατακτήσει το μετάλλιο που όλοι περιμένουν; …
 

Mου ζήτησες να περιμένω
Γρηγόρης Ρέντης
Ελλάδα
10’ ντοκιμαντέρ 2007
Ένα πορτρέτο της καθημερινότητας των μοναχών της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Πελοπόννησο.
 

Πολύ μιλάς…πολύ κλαις
Δημήτρης Κιτσικούδης
Ελλάδα
75’ ντοκιμαντέρ 2007
Τρεις ανθρωπολόγοι, ένας ιστορικός, ένα ισλαμολόγος και πολλοί Πομάκοι μας ξεναγούν στα βουνά της Ροδόπης – στα Βαλκάνια- για να γνωρίσουμε από κοντά τον πληθυσμό των Πομάκων, την ιστορία, τον πολιτισμό τους, τα προβλήματα, τους φόβους και τις ελπίδες τους. Η γλώσσα τους είναι νότια σλαβική και η θρησκεία τους είναι μουσουλμανική. Η προέλευσή τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.. Θεωρούνται Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι.
 

You wanted to make a film?
Gali Weintraub
Ισραήλ
25’ ντοκιμαντέρ 2007
Γεννήθηκα ανάπηρος. Για το τελικό μου έργο διάλεξα την Zehava Padnes , ένα θύμα πολυομελίτιδας και τον Oren Braier, ένα φολκλορικό χορευτή, ο οποίος από τα παιδικά του χρόνια έβλεπε τον πατέρα του να χορεύει πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι εργαζόμενος σε μια χορευτική παράσταση. Με βοήθησε η μητέρα μου, με συχνές παρεμβάσεις. Η σχέση μου με το ζεύγος χορευτών είχε δυσκολίες. Το πλαίσιο έντασης, είχε σαν αποτέλεσμα να εξαιρεθώ από το να τραβήξω το χορό που ονειρεύονταν… Δύο χρόνια πέρασαν. Πώς θα τελειώσει η ταινία;
 

David the Tolhildan
Mano Khalil
Ελβετία/Κουρδιστάν
54’ ντοκιμαντέρ 2007
Πριν πέντε χρόνια ο David Rouiller το έσκασε από την ζωή του στην Ελβετία: εγκαταλείποντας τις ανέσεις της δυτικής ζωής και ασπαζόμενος το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα PKK. Αν αυτό δεν προκαλεί έκπληξη από μόνο του, έγινε γνωστό ότι αυτός ο άνδρας είναι γιος ενός πρώην προέδρου του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο σκηνοθέτης Mano Khalil, ακολουθεί αυτόν τον άνδρα στο ταξίδι του, καθώς προσαρμόζει στα νέα όρια και ερωτήματα τα κίνητρα για τις πράξεις του. Δραπετεύει ή αντιμετωπίζει τους φόβους και τις ανασφάλειές του; Είναι τυχοδιώκτης, ονειροπόλος, ιδεαλιστής ή ήρωας; Είναι η αποστολή του ουτοπική ή απατηλή;
 


 

The Boys of Autumn
Mehdi Rahmani
Ιράν
27’ ντοκιμαντέρ 2006
Οι Yaser και Yousef είναι δύο αδέλφια 8 και 9 ετών που ζουν με τον πατέρα τους. Αυτός τα αναγκάζει να κάνουν ασυνήθιστες και σκληρές δουλειές για να βγάλουν χρήματα και τα εμποδίζει να πηγαίνουν στο σχολείο. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τα βοηθήσει είναι η μητέρα τους η οποία όντας απασχολημένη με την καινούρια της ζωή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

 

Sunday in Pripyat
Blandine Huk & Frederic Cousseau
Γαλλία
26’ ντοκιμαντέρ 2006
Κάπου στην Ευρώπη υπάρχει μια απαγορευμένη ζώνη. Στο κέντρο αυτής της ζώνης απλώνεται το Pripyat μια πόλη μοντέλο κάποτε με περίπου 50.000 κατοίκους. Στις 26 Απρίλη του 1986 ένας αόρατος εχθρός, ανάγκασε του κατοίκους του Pripyat και των γύρω χωριών να εγκαταλείψουν την περιοχή ώστε να δραπετεύσουν.
 

Περί διακοπών και ελαιών
Γιώργος Καραγιαννάκης & Tijana Rakic
Ελλάδα
38’ ντοκιμαντέρ 2006
Το ντοκιμαντέρ «Περί Διακοπών και Ελαιών» αποτελεί μια μελέτη των επιπτώσεων
του τουρισμού στην Κρήτη. Πασίγνωστος τουριστικός προορισμός εδώ και χρόνια,
η Κρήτη συνήθως παρουσιάζεται από τη μεριά του φιλοξενούμενου. Η ταινία αυτή
παρουσιάζει την άποψη του οικοδεσπότη και το περιβάλλον του. Η πρωτοτυπία
της έγκειται στη χρήση ενός συνηθισμένου ορεινού χωριού ως κύριου ήρωα της
ταινίας, με σκοπό να παρουσιαστεί η δυνατότητα μιας αειφόρου και φιλικής
προς το περιβάλλον τουριστικής πρακτικής. Έγινε μια εκτενής επιτόπια έρευνα
και το τελικό αποτέλεσμα διάρκειας 38 λεπτών προέκυψε από κινηματογραφικό
υλικό διάρκειας 25 ωρών.
 

Μια τρύπα στο νερό
Μάνος Παπαδάκης
Ελλάδα
57’ 30’’ ντοκιμαντέρ 2008
Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Θεσσαλονίκη σχεδιάστηκε πρόχειρα και αναποτελεσματικά. Η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν εθνικό έργο αλλά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ως ¨κολοβό¨ αφού έχει σοβαρές ελλείψεις. Η αισθητική και περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη. Τι οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση; Ποιον εξυπηρετεί και ποιον όχι μια τέτοια ¨κουτσουρεμένη¨ λύση; Πόσο ελκυστική κάνει τη χρήση του ΙΧ; Σε τι αντιφάσεις και ανακρίβειες έχει πέσει ο υπουργός χωροταξίας και περιβάλλοντος όταν παρουσίασε το έργο στη βουλή;
 

Cherviak
Monika Kowalska, Zbigniew Sejwa
Πολωνία
41’ 15’’ ντοκιμαντέρ 2008
Η ιστορία του Aleksander Maciejewski, Πολωνού ηθοποιού, που γεννήθηκε το 1955 στο Βίλνιους, στην επικράτεια σήμερα της Λιθουανίας. Η οικογένειά του καταδικάστηκε σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα σε άγονα εδάφη στο Καζακστάν. Επέστρεψαν στην Πολωνία. Όλη του την ζωή προσπαθούσε να γίνει Πολωνός πολίτης.
 

Μυστικά και Ψέματα
Σταύρος Στάγκος
Ελλάδα
78’ ντοκιμαντέρ 2006
Μποπάλ 1984 : η μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία. 25.0000 νεκροί, 120.0000 χρόνια άρρωστοι, 22χρόνια δικαστικών αγώνων σε ΗΠΑ και Ινδία. Η πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες του Τρίτου κόσμου και η διαπλοκή της χημικής βιομηχανίας με το στρατιωβιομηχανικό μπλόκ στις ΗΠΑ.
 

Μαχητές στο πύρινο μέτωπο
Μπαρούς Χρήστος
Ελλάδα
42’ ντοκιμαντέρ 2008
Μια ομάδα οδηγών ποταμού(rafting), χαίρονται τα ποτάμια της Αρκαδίας. Με τις φωτιές που εκδηλώνονται στην περιοχή, το καλοκαίρι του 2007, τρέχουν να βοηθήσουν τα χωριά που απειλούνται. Εκεί, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με κατοίκους και πυροσβέστες. Προσπαθούν όλοι μαζί, με ότι μέσα διαθέτουν. Γνωρίζουν την γλώσσα επικοινωνίας των πυροσβεστών και τους βοηθούν μεταφέροντας σωλήνες σε πολύ δυσπρόσιτα μέρη. Όμως η φωτιά, μετά από 3 μέρες, περνά όλες τις αντιπυρικές ζώνες και κυκλώνει το χωριό που μένουν. Αγωνιζόμενοι με όλους, προσπαθούν να σώσουν το χωριό, και τελικά τα καταφέρνουν.
 

So you Can Dance!
Στέλιος Αποστολόπουλος, Νίκος Νταγιαντάς
Ελλάδα
28’ ντοκιμαντέρ 2007
Ο βραβευμένος Ιταλός χορευτής και χορογράφος Luca Silvestrini έρχεται στην Αθήνα με στόχο να ανεβάσει την πρώτη παράσταση community dance στην Ελλάδα. Η ομάδα χορού που δημιουργεί αποτελείται από 40 μη επαγγελματίες χορευτές, ηλικίας 3-93 ετών! Παρακολουθούμε τον Luca καθώς επισκέπτεται τοπικά νηπιαγωγεία, σχολεία και ΚΑΠΗ του Δήμου Βύρωνα, προσπαθώντας να εντοπίσει και να προετοιμάσει κατάλληλα τους χορευτές του.
 

Τα μυστικά του Λαβυρίνθου
Νίκος Νταγιαντάς, Christian Bauer
Ελλάδα
52’ ντοκιμαντέρ 2007
Η ταινία διηγείται την συναρπαστική ιστορία της ανακάλυψης της Κνωσού και του Μινωικού πολιτισμού από τον Σερ Αρθουρ Εβανς στις αρχές του 20ου αιώνα, μιας ιστορίας τόσο μυστηριώδους όσο και ο ίδιος ο Μινωικός Πολιτισμός. Ακολουθώντας τον Καναδό αρχαιολόγο, Αλεξάντερ Μακ Γκίλιβρεϊ, ταξιδεύουμε από την Κρήτη στην Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο για να αποκαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τα πιο διάσημα μινωικά έργα τέχνης και από την εικόνα που έχουμε σήμερα για τον μινωικό κόσμο. «Τα Μυστικά του Λαβυρίνθου» περιλαμβάνει αναπαραστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, γυρίσματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και εντυπωσιακά computer animation.
 

Απαγορευμένα
Γιάννης Mαυρογένης
Ελλάδα
60’ ντοκιμαντέρ 2008
Απαγορευμένος Παράδεισος! Απαγορεύεται το Πτύειν! Απαγορεύεται το Κύπτειν Έξω!
Απαγορεύεται η Μπάλα! Απαγορεύεται Το Απαγορεύεται! Εξάρχεια σήμερα .. .. 2008.
Παρέες που κουβεντιάζουν μεταξύ, ποτού και φαγητού, εορτής και βαρεμάρας:
-Ο απαγορευμένος καρπός, είναι νόστιμος; -Και ποιους πρέπει να ρωτήσουμε; Αυτούς που τον έχουν γευτεί, ή αυτούς που τον έχουν φανταστεί; -Τελικά υπάρχει φαντασία στο απαγορεύεται… ή απαγορεύεται η φαντασία;
 

Νυκτερινή Εκπομπή
Παλαμάρης Γεώργιος
Ελλάδα
58’ ντοκιμαντέρ 2007
Είναι βασισμένο στην θέαση μίας βραδινής εκπομπής τοπικού τηλεοπτικού σταθμού με θέμα τις ομορφιές και τα προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Ένας τηλεπαρουσιαστής κάνει μια ζωντανή εκπομπή, και με έναν αυτοδύτη κατεβαίνει υποθαλάσσια για να εξερευνήσουν τον βυθό του κορινθιακού. Εμβόλιμα όμως σε τακτικά χρονικά διαστήματα, παρουσιάζονται τα προβλήματα του Κόλπου (μόλυνση, ρύπανση, υπεραλίευση, ευτροφισμός, κ.τ.λ.).
 

The Archelon Bubble
Λευτέρης Φυλακτός
Ελλάδα
29’ ντοκιμαντέρ 2007
Κάθε χρόνο εθελοντές από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνονται στις κατασκηνώσεις του Αρχέλων, με σκοπό να προστατέψουν τους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Οι εθελοντές ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας, προσφέρουν τον προσωπικό τους χρόνο για να κάνουν το αυτονόητο. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς.
Ξυπνούν νωρίς το πρωί, περπατούν όλη τη νύχτα, ζουν σε μία κατασκήνωση χωρίς ρεύμα , και συντηρούν μια αξιοθαύμαστη κοινότητα, την οποία δένει η αγάπη τους για το περιβάλλον. Ο Αρχέλων είναι ο ελληνικός σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
 

Ψηφιακά Νεκροταφεία
Γιώργος Αυγερόπουλος
Ελλάδα
55΄ντοκιμαντέρ 2007
Αλήθεια, πού πάει ο υπολογιστής σου όταν πεθάνει;
Τα εξαρτήματα ενός υπολογιστή, περιέχουν υλικά τοξικά και καρκινογόνα. Όταν το αγαπημένο μας pc πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές. Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες. Υποχρεώνουν έτσι δισεκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν ανάμεσα στην δηλητηρίαση και την φτώχεια, ενώ η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα. Έως και 50.000.000 τόνοι του «ψηφιακού μας πολιτισμού», καταλήγουν κάθε χρόνο, λαθραία, στην Κίνα. Σε πόλεις-νεκροταφεία, οι υπολογιστές τεμαχίζονται, πλένονται σε όξινα λουτρά και αποτεφρώνονται, από στρατιές εξαθλιωμένων εργατών και ανήλικα παιδιά που, με γυμνά χέρια, διαλύουν τα εξαρτήματα για ένα δολάριο την ημέρα.
 

Grand Wheel
Gavin Heffernan

Η.Π.Α.
6’ ντοκιμαντέρ 2008
Καθώς μία από τις πιο δραματικές Προεδρικές εκστρατείες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών φθάνει σε ένα κομβικό σημείο, το πειραματικό ντοκιμαντέρ του Καναδού κινηματογραφιστής Gavin Heffernan για το κίνημα ειρήνης στην Αμερική που παίρνει μια καινοτομική συχνά ενοχλητική ροπή μέσα σε ένα διαιρεμένο έθνος.
 

In the Panyard
Keli Ross-Ma’u & Garrett Phelps
Η.Π.Α/ Τρινιντάντ
44’ ντοκιμαντέρ 2008
Ένας σπουδαστής μουσικής ο Keli Ross – Mau από τις Η.Π.Α. σπουδάζει και δίνει παραστάσεις στην ορχήστρα μεταλλικών κρουστών του Τρινιντάντ, το μέρος που πρωτοδημιουργήθηκε η οικογένεια αυτή των οργάνων. Ο Keli Ross – Mau παίρνει μια εκ των έσω εμπειρία του Panyard, μια κοινότητα όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύονται από όλη την περιοχή για πρόβες, και μαθαίνει πώς αυτά τα μοναδικά εθνικά όργανα και οι προσωπικές μέθοδοι διδασκαλίας μουσικής δημιουργούν έναν δυνατό σύνδεσμο σε όλη την κοινότητα.
 

«Σάντα Μπάρμπαρα – Φαντάσματα στην Κερύνεια»
Νίκος Θεοδοσίου
Ελλάδα
70’ ντοκιμαντέρ 2007
«Σάντα Μπάρμπαρα» ήταν το όνομα ενός σαπιοκάραβου που πήρε τη μορφή ενός παλιού πειρατικού για τις ανάγκες μιας ταινίας. Η ταινία είχε πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλλερς και γυρίστηκε στην Κερύνεια τους τελευταίους μήνες του 1973. Η ταινία δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες. Στην Κύπρο, διαδόθηκε ότι η ταινία ήταν μια συγκαλυμμένη επιχείρηση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην προετοιμασία της εισβολής του τουρκικού στρατού τον Ιούλιο του 1974…
 

Σύγχρονοι Έλληνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
Ελλάδα
52’ ντοκιμαντέρ 2007
Μεγάλη μορφή των γραμμάτων, σημαντική πνευματική φυσιογνωμία, με βαθιά γνώση της ελληνικής ιστορίας, της ελληνικής κλασσικής παιδείας και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ποιητής ανεπανάληπτος που γέμισε με την παρουσία του μια ολόκληρη εποχή, ο Κωνσταντίνος Καβάφης αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις Κορυφαίες Προσωπικότητες της Ποιητικής Τέχνης. Ο Καβάφης ήταν μια ιδιότυπη φύση ανθρώπου, γεγονός που καθρεφτίζεται στη ζωή του αλλά και στο έργο του. Τα έργα του, βαθιά σε νοήματα, έχουν μια πρωτοτυπία στη γλώσσα, στο μέτρο και στο περιεχόμενο. Η ιδιότυπη γλώσσα του και η προσωπική και ανεπανάληπτη ποιητική τέχνη του ξάφνιασαν τους λόγιους της εποχής του.
 

Η Φλόγα των Αναστενάρηδων
Ιωάννης Κουτούζης
Ελλάδα
13’ ντοκιμαντέρ 2007
Ο Θεός είναι κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη ή μια οντότητα που προσπαθεί επίμονα και διακαώς να μετουσιωθεί μέσα μας και να μετέχει των πράξεών μας; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν στην πράξη οι αναστενάρηδες, αυτοί οι λίγο αιρετικοί μυστικιστές που μπορούν να αντιπαραβληθούν με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες ή τους ινδουιστές γιόγκι.
 


 

The last day
Zhani Terpini & Bertrand Shijaku
Αλβανία
8’ντοκιμαντέρ 2007
Είναι η τελευταία μέρα του έτους. Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι για τον ερχομό του καινούργιου χρόνου αλλά για τις γαλοπούλες είναι η τελευταία μέρα της ζωής τους…
 

The Lost Generation
Hossein Jehani
Αυστραλία / Ιράκ
10’ ντοκιμαντέρ 2007
Ο πόλεμος κατάστρεψε τις ζωές και τα σπίτια μας. Ο κάτοικοι αυτού του χωριού εγκατέλειψαν την περιοχή για κάποια χρόνια. Μετά την εξέγερση του 1991 στο Κουρδιστάν επέστρεψαν. Η περιοχή όμως ήταν σπαρμένη με νάρκες. Οι φτωχοί άνθρωποι τις έβγαζαν για να τις πουλήσουν. Έχασαν 15 άνδρες και δέκα έμειναν ανάπηροι. Η άθλια κατάστασή, τους ανάγκασε να χρησιμοποιήσουν μέρη όπλων για να χτίσουν τα σπίτια τους.
 

Εγ-κλιματικές αλλαγές
Μπακαστάθης Θανάσης
Ελλάδα
22’ ντοκιμαντέρ 2008
Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και τους απλούς πολίτες, αφού όλοι υφίστανται στην καθημερινή τους ζωή τις επιπτώσεις τους. Ήταν πολύ φυσικό λοιπόν να απασχολήσει και τους μαθητές μου, ΣΤ΄ τάξη 55ου Δημ. Σχολείου Πατρών, που μέσα από ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τα αίτια αυτών των αλλαγών καθώς και τις επιπτώσεις τους στη ζωή του πλανήτη. Ως επιστέγασμα του προγράμματος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ δοσμένο όμως μέσα από τα μάτια των παιδιών , γεμάτο ευαισθησία , χιούμορ , αλλά και ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη μας.
 

Νίκος Καζαντζάκης, Οδοιπόρος και Ταξιδευτής
Γιώργος Χαλαμπαλάκης
Ελλάδα
23’ 15’’ ντοκιμαντέρ 2007
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στους σημαντικότερους σταθμούς των ταξιδιών που πραγματοποίησε ο Νίκος Καζαντζάκης από μαθητής ακόμα και μέχρι λίγο πριν το τέλος του. Στην ταινία αναπτύσσονται παράλληλοι άξονες που αφορούν στην αναπαράσταση της εποχής που συμπίπτει με κάθε σταθμό (γενικές πληροφορίες, γεγονότα, ανθρώπους που συνάντησε, πολιτική κατάσταση κλπ.).
 

Filming Dreams
Ισίδωρος Λεοντής
Ελλάδα
64’ 35’’ ντοκιμαντέρ 2007
Ο σκηνοθέτης Isidor Leontis και η εταιρεία παραγωγής Art In Vision, παρουσιάζουν μια νέα πλευρά του Θεόδωρου Αγγελόπουλου κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Το συνεργείο ταξιδεύει με τον κορυφαίο σκηνοθέτη σε όλη την Ευρώπη και την Ασία για να τραβήξει μια ταινία πάθους και οικογενειακής τραγωδίας. Ο Willem Dafoe πρωταγωνιστεί στο εκπληκτικό καστ της «Σκόνης του Χρόνου», του δεύτερου μέρους της τριλογίας «Το λιβάδι που δακρύζει». Ο Bruno Ganz, ένας μεγάλος ηθοποιός, συνεργάζεται με τον Αγγελόπουλο για δεύτερη φορά, η Irene Jacob, μία Ευρωπαία μούσα του κινηματογράφου και ο κλασικός ηθοποιός Michel Picolli συμπληρώνουν το καστ. Η «Σκόνη του Χρόνου», καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1953 ως σήμερα. Ακολουθώντας τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο στη «Σκόνη του Χρόνου» η πραγματικότητα ενός ντοκιμαντέρ μετατρέπεται στη μαγεία του «Filming Dreams».
 

“MasterPiece (Μέρος 1ο)”
Στέφανος Μονδέλος
Ελλάδα
25’ ντοκιμαντέρ 2007
“MASTERPIECE” είναι ο Στέλιος Πάγιας, γιατί, εκτός του ενδιαφέροντος που έλκει η όρεξη για ζωή ενός ανθρώπου με σπαστική τετραπληγία, μας παρέχει τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να επανεξετάσουμε τους κοινά αποδεκτούς κανόνες της αισθητικής. Εφόσον η αναπηρία φαίνεται εξ’ ορισμού να μην ανταποκρίνεται σ’αυτούς, ο Στέλιος μας προκαλεί να ανακαλύψουμε νέους όρους, έτσι ώστε αναπηρία και ομορφιά να μην αποκλείουν κατ’ ανάγκη η μία την άλλη.
 


 

Damo Suzuki: αυτοσχεδιασμοί για μια φωνή, ένα ποίημα και μια τηγανιά μπάμιες
Αντώνης Μποσκοΐτης
Ελλάδα
22’ ντοκιμαντέρ 2008
Ο Damo Suzuki, ο τραγουδιστής του θρυλικού γερμανικού Kraut rock γκρουπ των CAN, σε ένα πέρασμα του από την Ελλάδα, συναντά την υπερρεαλιστική ποίηση του Αντρέα Παγουλάτου και τους προσφιλείς του βοκαλισμούς της Σαβίνας Γιαννάτου…
 


My name is Kelvin…
Veena Holkar
Ηνωμένο Βασίλειο / Κένυα
13’ ντοκιμαντέρ 2007
Το όνομά μου είναι Κέλβιν και αυτή είναι η ιστορία μιας ομάδας νεαρών αγοριών που ζουν σε ένα ορφανοτροφείο δίπλα στη λίμνη Βικτώρια της Δυτικής Κένυα, τα οποία έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δρώμενο σχετικά με το AIDS. Αυτό περιέχει τραγούδια από τις ζωές τους ως ορφανά του AIDS και πρώην παιδιά των δρόμων. Μέσα από την διαδικασία της συγγραφής και της παράστασης που δίνουν για άλλα παιδιά των τοπικών σχολείων και των χωριών, τα αγόρια έχουν αποκτήσει φωνή και έχουν ανακαλύψει ένα αίσθημα σκοπού – από το να είναι θύματα της επιδημίας, έγιναν παράγοντες αλλαγής και σύμβολα ελπίδας για το μέλλον. Αυτή η ταινία είναι μια ματιά στον κόσμο τους.
 

Η μαρμάρινη σκάλα
Άννα Ζαμφίρ
Ελλάδα
9’ 30’’ ντοκιμαντέρ 2007
«Η μαρμάρινη σκάλα» είναι μια απλή μαρτυρία του καθημερινού κόπου ενός γέροντα ο οποίος ζει έναν δικό του ποιητικό κόσμο, γεμάτο αόρατα πρόσωπα, φιλοσοφικές σκέψεις και μυρωδιές από άλλες εποχές. Η ταινία εστιάζει στο αποτέλεσμα της δουλειάς του, στη σκάλα που φτιάχνει με τόση αγάπη, η οποία γίνεται αφορμή για μια διπλή ερμηνεία: δημιουργία ενός κοινού, αλλά απαραίτητου αντικειμένου η αποτέλεσμα της ανάγκης μιας καλλιτεχνικό-ψυχικής έκφρασης ενός ανθρώπου.
 

Θεόφιλος – Κκάσιαλος: δυο λαϊκοί ζωγράφοι
Γαρυφαλάκης Φώτης – Κούμουρος Γιώργος
Ελλάδα / Κύπρος
31’ 15’’ ντοκιμαντέρ 2008
Η ταινία αναδεικνύει βασικά στοιχεία της προσωπικότητας των δύο ζωγράφων και τα κοινωνικά – ιστορικά στοιχεία της εποχής που τη διαμόρφωσαν. Το κοινό θεματολόγιό τους (ήρωες του ελληνισμού, πρόσωπα περασμένα στο λαό από λαϊκά αναγνώσματα, σκηνές του οικογενειακού ή θρησκευτικού βίου, μυθικά ζώα και πουλιά) καθώς και η τεχνοτροπία τους στηρίζει την ενότητα της λαϊκής ζωγραφικής του ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού αλλά και του συλλογικού ασυνείδητου των δύο λαών.
 

«Ο χρονοπειρατής»
Μαρίνα Δανέζη
Ελλάδα
25’ ντοκιμαντέρ 2007
Η Μαρίνα και η Μαρία γνωρίστηκαν 18 χρόνια πριν. Τις ενώνουν οι πουέντ και οι σκανταλιές των παιδικών τους χρόνων. Σήμερα, η Μαρίνα σπουδάζει θέατρο και δουλεύει σαν «παραμυθού». Η Μαρία σπουδάζει και παράλληλα γράφει ποιήματα, παραμύθια και στίχους. Η ταινία είναι βασισμένη στη σχέση των δυο αυτών κοριτσιών. Δε φοβούνται τίποτα παρά τα «ανάπηρα όνειρα».
 

Τι μαντινάδα να σου πω…
Μανώλης Ταξειδαράκης
Ελλάδα
59’ 35’’ ντοκιμαντέρ 2007
Η μαντινάδα είναι αυτοτελής ποιητική οντότητα με τη μορφή δίστιχου δεκαπεντασύλλαβου που χρησιμοποιείται στην Κρήτη. Ο Αριστείδης Χαιρέτης γεννήθηκε στα Ανώγεια και είναι από τους σημαντικότερους στιχουργούς της μαντινάδας. Ο έρωτας, ο χρόνος και η απώλεια είναι τα προσφιλή του θέματα. Εφοδιασμένος με φαντασία και ετοιμότητα, παρατηρεί τους γύρω του και τη φύση, σμιλεύοντας το λόγο συμπυκνώνοντάς τον σε δύο μικρές αράδες.
 

Στον ιστό της αράχνης
Νίκος Βεζυργιάννης (σενάριο, έρευνα Παύλος Νεράντζης)
Ελλάδα
72’ ντοκιμαντέρ 2007
Αεροσκάφη-Φαντάσματα της CIA προσγειώνονται και απογειώνονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Οργανώνονται απαγωγές, άνθρωποι φυλακίζονται χωρίς να τους αποδίδονται κατηγορίες. Πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τείνουν να γίνουν ο κανόνας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από την απαγωγή του ιμάμη Αμπού Ομάρ, υπόπτου για τρομοκρατία στο Μιλάνο και τα εντάλματα κατά πρακτόρων της CIA μέχρι το πόρισμα – αποκάλυψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μυστικές πτήσεις της αμερικανικής intelligence στην Ευρώπη, το ντοκιμαντέρ αυτό επιχειρεί να ρίξει φως στον ιστό της αράχνης.
 

Καστελόριζο χθες και σήμερα
Αλέξανδρος Λουιζίδης
Ελλάδα
21’ ντοκιμαντέρ 2006
Η νεότερη ιστορία του Καστελόριζου από το 1800 μέχρι και σήμερα από την απόλυτη ευημερία του έως και την ολοκληρωτική καταστροφή του και μέσα από την δραματική αφήγηση του πρώην δημάρχου και εκδότη της τοπικής εφημερίδας Μιχάλη Χονδρού.
 


 

Κίτσες
Χριστίνα Σγουρομύτη
Ελλάδα
7’ 45’’ ντοκιμαντέρ 2007
Αυτό το video αποτείνει φόρο τιμής σε έθιμα της ελληνικής επαρχίας που έχουν τις ρίζες τους πίσω στους αρχαίους χρόνους και τους εορτασμούς για την έλευση του καλοκαιριού, αλλά προσπαθεί επίσης, να δώσει μια ειρωνική και ίσως κωμική ματιά στον κόσμο της σύγχρονης νεοελληνικής επαρχίας..
 

Μετρόπολις -Α8ΗΝΑ
Μαρία Αγγελή

Ελλάδα
11’ ντοκιμαντέρ 2008
Η Αθήνα σήμερα…

 

Σχολιάστε