10ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών, 3-11-2008, ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4), 16.00: Ταινίες VIDEO ART, VIDEO DANCE, ANIMATIONS

Video Art
 

 

Idealdisease 1
Marie Magescas
Γαλλία
6’ 54’’ video art 2007
μια στιγμή στην ζωή ενός παιδιού, μια στιγμή για την μνήμη και τον θάνατο, την αλήθεια και τα ψέματα. η εικόνα που σχηματίζεται δημιουργεί ένα ρυθμό στον ήχο της μουσικής και της αφήγησης, πραγματικό ή συναρπαστικό. αυτό το βίντεο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Bruce Nauman και τις ταινίες του Norman Mc Laren.
 

Locomotive Balkan
Σοφία Τολίκα
Ελλάδα
3’ 56’’ video art 2007
Το “LOCOMOTIVE BALKAN” είναι ένα ταξίδι με τραίνο μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Σκόπια. Μέσα σε 4 περίπου λεπτά σκιαγραφεί την ατμόσφαιρα ενός τόπου των Βαλκανίων, των ανθρώπων που ζουν εκεί και το ταξίδι.
 

Destroy
Χριστοφοράτου Μαρία
Ελλάδα
1’ 24’’ video art 2006
Το σπίτι όχι σαν μια μορφή συνθετικής αρχιτεκτονικής έκφρασης και άρα όχι ως συντεθειμένο χώρο αλλά σαν ένα πρωτόγονο και συνεχώς μεταλλασμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεδιπλώνονται οι εγγενείς μας ιδιότητες και το οποίο οριοθετείτε από την επιδερμική κάλυψη των βασικών αναγκών μέσα στο ζωτικό χώρο. Τόπος έννοια, ως μια ιδέα που θέλουμε να ενσκήψουμε επ΄αυτής, να την αφουγκραστούμε, να την στηρίξουμε και να στηριχθούμε σε αυτήν.
 


 

Διαμόρφωση
Κουφόπουλος Χριστογιάννης
Ελλάδα
2’ video art 2007
Το βίντεο “διαμόρφωση” παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα πλάνα σε υπό ανακαίνιση χώρο, με μεγάλη ταχύτητα. Όλα τα στοιχεία σημαντικά η ασήμαντα, η ταχύτητα της εικόνας τα ενσωματώνει και τα ενδυναμώνει σε μια ενιαία ματιά.
 

Το παράθυρο, η πόρτα και ο δρόμος
Τζαμουράνη Παναγιώτα
Ελλάδα
4’ video art 2007
Η βίντεο προβολή του έργου «το παράθυρο η πόρτα και ο δρόμος» αποτελείτε από λήψεις που παρουσιάζουν σε δυο ενότητες το αστικό τοπίο δυο πόλεων σε γειτονιές που έζησα και συνεχίζω να κατοικώ. Είναι γειτονιές που συνεχίζουν να έχουν το χρώμα και το άρωμα του χτες ενώ παράλληλα συνυπάρχουν σαν ξεχασμένες μέσα στο σημερινό αστικό τοπίο. Παρουσιάζονται μέσα από το έργο σαν ξεχασμένα κατάλοιπα μιας άλλης εποχής με δυο πολύ δυνατά έθιμα που βασικά στοιχειά έχουν την ανθρώπινη παρουσία και την φωτιά
 

Nevoa
Tiago Veloso Dias
Πορτογαλία
7’ video art 2007
Σκοπός αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει μια ελεύθερη σύνδεση χωρίς κανόνες συγχρονισμού, με σκοπό να δώσει στον θεατή την δυνατότητα να δημιουργήσει την δική του αφήγηση. Αυτός ο βασικός στόχος επιτυγχάνεται με την εικόνα, τον ήχο και την χρήση ποιητικής γλώσσας και δεν υπακούει σε κανόνες.
 

An Even Briefer History of Time
Karen Hanson
Καναδάς
2’ video art 2007
Ξεχάστε τον Stephen Hawking. Ο Ρέιμοντ παίρνει ένα σημαντικό μάθημα για την αληθινή φύση του χρόνου και ελπίζει η φίλη του να μην ανακαλύψει που είναι απόψε. Το βίντεο αυτό είναι μια ματιά στην αλήθεια, την ιδιωτικότητα και την τέχνη του kung fu.
 

The Princess Is Not Available, Do Not Come In
Gabrielle Reiner
Γαλλία
16’ 23’’ video art 2007
Δουλεύω πάνω στις καθημερινές οικειότητες μέσα από τα πορτρέτα μερικών νερών κοριτσιών των οποίων οι καθημερινές ιεροτελεστίες τείνουν προς το αλλόκοσμο.
 


 

Insomnia
Galina Krasnoborova
Ρωσία
14’ video art 2007
Αϋπνία στην πόλη του Λένινγκραντ.


 

The Gaze
Morteza Akoochekian
Ιράν
100’’ video art 2008
Η πειραματική ιστορία για την αγάπη, την ζωή και τον πόλεμο.
 


 

A story….
Στέλλα Παπαστεφάνου
Ελλάδα
4’ 13’’ video art 2006
Αν ένα τσεκούρι μπορούσε να μιλήσει, ίσως να έλεγε μια ιστορία σαν αυτή.


 

Η ουρά
Νίκος Καραγεώργος
Ελλάδα
40’ video art 2008
Φαντάσου να υπήρχε τρόπος να μπεις μέσα στο κεφάλι σου και να κάνεις βόλτα στο Ασυνείδητό σου! Πώς να μοιάζει; Τι χρώμα και τι σχήμα μπορεί να έχει; Είναι σα μαύρη τρύπα ή μοιάζει με φωτεινό δωμάτιο; Χρειάζεται να σπάσεις τη πόρτα ή να βουτήξεις από ψηλά με το κεφάλι; 21 πατώματα ενός κοινού μυαλού.
 


 

Πτέρυγα
Αριστοτέλης Βικεντίου
Ελλάδα
7’ 29’’ video art 2007
Το video εισάγει στα μάτια μια κλιματολογική συνθήκη ενός αστικού περιβάλλοντος και το βιώνει μέσα σ’αυτό.

Flashes of Persia
Dimitri Lurie
Νορβηγία / Ρωσία
10’ video art 2007
Ένα οπτικό ποίημα βασισμένο στην γοητεία της Περσικής διακόσμησης, της αρχιτεκτονικής, της τοπιογραφίας και της μουσικής. Εδώ οι εικόνες των παλαιότερων ημερών της Περσικής Τέχνης και οι σημερινές καθημερινές εικόνες εναρμονίζονται με ποιητικό νεύρο και συνοδεύεται με την μαγεία μιας μελαγχολικής επίδρασης, ανακαλώντας προσωπικές μνήμες ενώ αντικατοπτρίζεται στην ιστορία του Ιράν και των ανθρώπινων αχναριών στη ροή του χρόνου.
 


 

Fuga
Τίτα Μπονάτσου
Ελλάδα
6’ 46’’ video art 2008
Είναι μια ταινία video art, που μας εκφράζει με ένα διακριτικά αφηρημένο τρόπο τους ανθρώπους των πόλεων που ζουν και κινούνται πολύ γρήγορα αλλά ταυτοχρόνως έχουν ένα μυστικό όπλο, μπορούν και ονειρεύονται την ομορφιά της φύσης…
 

Χορεύοντας με το θάνατο
Ανέστης Παναγιώτης
Ελλάδα
3’ 20’’ video art 2008
Εμπνευσμένο απ’τα 3 δραματικότερα λεπτά στο ‘Bolero’ του Ravel, το μουσικό αυτό βίντεο δομείται από αντιθέσεις, τόσο οπτικά όσο και (κυρίως) εννοιολογικά. Η αιώνια μάχη ζωής και θανάτου μέσα απ’τα τελευταία δευτερόλεπτα ενός φιδιού. Ο θαυμασμός για τη φύση και ο τρόμος για το ξαφνικό και τυχαίο (το φίδι βρέθηκε κατά λάθος από το σκηνοθέτη) μέχρι την τελική αποδοχή του μοιραίου. Μια συνοπτική θεώρηση της ζωής η όμορφη αρχή και το αναπάντεχο τέλος…
 


 

Columbia 2006
Πανδώρα Μουρίκη
Ελλάδα
6’ video art 2006
Ο καλλιτέχνης ΑΝΤΟΝ και η χορεύτρια Μαρκέλλα Μανωλιάδου βρίσκονται στο εργοστάσιο της Κολούμπια, πριν αυτό γκρεμιστεί. Η συνάντηση γίνεται για μια φωτογράφηση.
 

Electrogram
Κωστής (Τριανταφύλλου)
Ελλάδα
10’ video art 2008
Στο E l e c t r o g r a m παρουσιάζονται οι θαυμαστές αυτές γραμμές που αιωρούνται στα μάτια μας για κάποια δευτερόλεπτα μετά τη θέαση του ηλεκτρονικού κεραυνού στα έργα του Κωστή. Κατά την διάρκεια της συγκρότησης του έργου, οι γραμμές αυτές τον καθοδηγούν στην απεικόνιση ηλεκτρικών πεδίων με το ηλεκτρικό του σχέδιο ή την οργάνωση των αγώγιμων ή μη υλικών του ώστε να φανεί ο κεραυνός, να πάρει κάποιο σχήμα, ή ακόμη για να αποκτήσει την μεγαλύτερη ελευθερία του στην εικαστική επιφάνεια. Αέναοι τυχαίοι κι εντυπωσιακοί σχεδιαστικοί σχηματισμοί αποτυπώνουν στην μνήμη μας έναν χάρτη, ένα σημαντικό αλφάβητο άυλων σημείων που ο κεραυνός μας αποκαλύπτει.
 


 

Αναγέννηση
Βασίλης Ψαρράς
Ελλάδα
6’ 01’’ video art 2008
Μια βουτιά στα λιμνάζοντα νερά της βαθύτερης ανθρώπινης ψυχής. Μια ενδελεχής »βάπτιση» του ατόμου στον σκοτεινό θάλαμο της ψυχής του με σκοπό την μετάβαση του σε ανώτερα πνευματικά στάδια…
 

Αναζήτηση
Μαργαρίτα Κοτσιλίνη
Ελλάδα
10’ 50’’ video art 2008
Η αναζήτηση είναι ένα βίντεο που μιλάει για την εξερεύνηση του σώματός μας, την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας του ατόμου και την ανάγκη για αναζήτηση συντρόφου. Δυο άτομα, απομονωμένα στον εαυτό τους, ψάχνουν το σώμα τους, και σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις απελευθερώνονται, ανακαλύπτοντας τελικά ο ένας τον άλλο. Το βίντεο δεν έχει happy end γιατί η εύρεση συντρόφου, δεν σημαίνει απαραιτήτως την ολοκλήρωση του ατόμου. Η ανάγκη για αναζήτηση δεν σταματά ποτέ…
 


 

Her
Γεωργία Μάγκυ Τουλιάτου
Ελλάδα
2’ 40’’ video art 2006
Το video “Her” διαπραγματεύεται την έκφραση μιας εσωτερικής κατάστασης κάνοντας ταυτόχρονα χρήση της καταγραφής μας διαδρομής (Να-Προεσπέρα, Ικαρία) και των στίχων ενός τραγουδιού (And I love her –The Beatles, 1964).
 


 

Πάτμος – ένα άλλο ταξίδι
Ρουμπίνα Σαρελάκου
Ελλάδα
10’ video art 2007
Η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής της Πάτμου γίνεται η αφορμή για ένα ‘άλλο ταξίδι’, όπου η εικόνα και η μουσική σε παρασέρνουν σε έναν απροσδιόριστο εσωτερικό διάλογο, σαν έχεις το χάρισμα του ταξιδευτή.
 

Ονειροσκόπηση
Θωμοπούλου Αντωνία
Ελλάδα
52’’ video art 2007
Πολλές φορές με αφορμή κάποιο όνειρο βλέπεις και αφουγκράζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό…Ξαφνικά προβάλλει το πολυδιάστατο εγώ, που ναι μεν σε τρομάζει, αλλά σε ταξιδεύει σε τόπο άγνωστο και απρόσμενα γοητευτικό…Έναν τόπο, που μπορείς εξίσου να δεις και να ακούσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους…Μπορεί ένας τρόπος να σε πάει πολύ μακριά ή κάποιος άλλος να σε γυρίσει πίσω στον παλιό γνώριμο εαυτό σου…όμως το ταξίδι μένει για πάντα, όπως και το ερώτημα ποιο ήταν τελικά το όνειρο και ποια η πραγματικότητα.
 

The secret
Aργυρώ Κουτσιμπέλα
Ελλάδα
3’ 53’’ video art 2007
Ήχος, κίνηση, συναίσθημα, άλλοι τρόποι για να περιγράψεις ένα μυστικό.

Video Dance
 

 

Walls
Heidi Kopfer
Ελβετία
12’ 36’’ video dance 2007
Τοίχοι, απομονωμένες φιγούρες σε ένα λαβύρινθο κελιών, διαδρόμων, σκαλοπατιών και μεταλλικών εισόδων. αντιμετωπίζοντας αδιέξοδα, χοντρούς τοίχους και είδωλα ελευθερίας, τα τέσσερα μέλη της επιχείρησης »Διασταύρωση» πιάνονται στο πλέγμα φαντασίας και πραγματικότητας.
 

Moments
Liliana Resnick
Κροατία/Η.Π.Α
6’ 25’ video dance 2007
Η ζωή είναι μια ταπετσαρία από στιγμές, συμφωνώ. Κάποιοι συνδέονται μεταξύ τους σε μια συνέχεια της ζωής, προς μια κατεύθυνση ενός άγνωστου μέλλοντος. Άλλοι βάζουν τον εαυτό τους σε ένα μονοπάτι που διασταυρώνεται για κάποιο λόγο με την ζωή ενός άλλου. Το “moments” είναι μια ταινία για το μυστήριο των στιγμών, κάποιες από τις οποίες συνδέονται μέσα στην ζωή που αναγνωρίζω, καθώς άλλες περνούν θέτοντας ερωτήματα αντί να δίνουν απαντήσεις.
 


 

Libertad de movimientos
Anna Assenza
Κούβα
16’ video dance 2007
Τρία άτομα στο «La Havana» κινούνται προς την ελευθερία
 

Ing
Nicole Romine
Η.Π.Α
17’ video dance 2006
Είναι μια ταινία σχετική με ένα ταξίδι- το επίπονο ξύπνημα από την διάψευση, μια αναγνώριση από την αυτοδημιουργούμενη κοινωνική φυλακή – το προκατασκευασμένο σενάριο και οι προσδοκίες που όλοι είχαμε με την γέννησή μας. Ο θυμός, η ματαίωση, και ο πόνος του να νιώθεις φυλακισμένος σε μια λάθος εικόνα, προσπαθώντας να ζήσεις ένα ψέμα.
Απόγνωση και λαχτάρα, πάντα αισθανόμενος ότι υπάρχει μια άλλη όψη πίσω από την γυάλινη φυλακή
 

Εμμονή αναμονής
Μυρτώ Γράψα
Ελλάδα
10’ 20’’ video dance 2007
Obsessive Wait. Μια ιστορία καταστάσεων αναμονής. Αναμονή. Η κάθε αναμονή μέσα στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο παραμικρός θόρυβος σου παραλύει το σώμα. Όσο οι προσδοκίες σου φτάνουν στην εκπλήρωσή τους, φθίνουν. Ίσως υπάρξει κάθαρση. Ίσως όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο θνητός είναι καταδικασμένος να περιμένει.
 


 

The Lady of Late
Νατάσσα Ζούκα
Ελλάδα
13’ Video dance 2007
Μια χορογραφημένη διήγηση μνήμης και χρόνου. Δύο γυναίκες παρουσιάζουν το παλιό και το καινούργιο, το αρχαίο, το παρελθόν και το μέλλον. Μέσα από την μητρότητα και την γέννηση, ο χρόνος προσεγγίζει της απαρχές του σύμπαντος.

Conexiones
Lidice Abreu
Βενεζουέλα
13’ video dance 2007
Ανικανοποίητη από το νόημα της ζωής της, αρχίζει ένα ταξίδι αναζητώντας απαντήσεις. Κινείται στα σίγουρα σε ένα μονοπάτι αναζήτησης του εαυτού της. Με αυτόν τον τρόπο η έρευνά της γίνεται η μεταμόρφωσή της.

Animations
 

Their Circumstances
JiHyun Ahn
Η.Π.Α
10’ animation 2007
Πρόκειται για πειραματικό animation το οποίο εισάγει ένα νέο τρόπο παρακολούθησης κινουμένων σχεδίων. Περιγράφει μια μέρα στη ζωή μιας αθώας οικογένειας κατά την διάρκεια της οποίας διάφορα γεγονότα συμβαίνουν. υπάρχουν πέντε ιστορίες, από τέσσερις διαφορετικές οπτικές. Οι ιστορίες φαίνονται τυχαίες, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία των όσων συμβαίνουν στην οικογένεια.
 


 

Μόνος στο Διάστημα
Ηλίας Σούνας
Ελλάδα
3’ 07’’ animation 2007
Το film εξερευνά με εικαστικό τρόπο την αποξένωση και την αλλοτρίωση που παρουσιάζουν τα πρόσωπα μεταξύ τους αλλά και με τον εαυτό τους. Πως ο χρόνος συμμετέχει στην αποξένωση.
 


 

Μια βόλτα με τους φίλους
Χαντζή Ζωή- Μπερτσάτος Θοδωρής
Ελλάδα
1’ animation 2007
Μια ομάδα νέων με αναπηρία στο πλαίσιο εκπαίδευσης τους στη φωτογραφία, δημιούργησαν ένα μικρό κινούμενο θέμα από μια σειρά φωτογραφιών που αφορά σε μια βόλτα πριγκιπησών στο δάσος με τα ζώα.
 


 

Diva
Βαλλιανάτος Θωμάς
Ελλάδα
60’’ animation 2007
Η Diva είναι ένα μικρό ψάρι που ζει στον ωκεανό… τις ελεύθερες ώρες της, βγαίνει στην επιφάνεια και τραγουδάει όπερα…


 

Thing´s Way
Ulrike Friedrich
Γερμανία
2’ animation 2007
Ο τρόπος των πραγμάτων μας μιλάει για την οδύσσεια των πραγμάτων που ψάχνει για ένα τέλος και ίσως να μην το βρει ποτέ.

Paper Trips
Maurício Gino
Βραζιλία
5’ 35’’ animation 2007
Από ένα φωτογραφικό άλμπουμ, ένας ηλικιωμένος άνδρας ανακαλεί τα παιδικά του παιγνίδια και θυμάται ένα μικρό χάρτινο αεροπλανάκι που χρησιμοποιούσε για να ταξιδεύει μέσα στην φαντασία του. Πρόκειται για μια ταινία μικτής τεχνικής κυρίως κατασκευασμένη με χρήση δυσδιάστατου animation, stop-motion και pixilation.
 


 

Lumen
Wilian Salvador Santos
Βραζιλία
3’ 52’’ animation 2007
Ένας εφευρέτης έχει μια ιδέα που φαίνεται να είναι η τέλεια λύση για τα προβλήματά του.


 

Ara
Sheila Neumayr and Juliana Xavier
Βραζιλία
7’ 28’’ animation 2007
Ένα μεταφορικό animation για την ζωή μιας γυναίκας και των εξωτερικών επιδράσεων πάνω στην ταυτότητά της και το σώμα της.


 

Greycon4
Brandon Blommaert
Καναδάς
6’ 36’’ animation 2007
Ένας επιστήμονας που δουλεύει για ένα καλύτερο αύριο, με σχήματα και τεχνικές που τελικά δεν δουλεύουν για χάρη του.


 

Solitude without end
Alexandre Costa
Βραζιλία
4’ animation 2007
Ο “Sol” είναι ένα παράξενο πλάσμα. Διασκεδάζει ανακαλύπτοντας τον κόσμο του, μέχρι να γνωρίσει την αλήθεια.


 

Construction of Citizens
Μοάτσος Μιχάλης
Ελλάδα
9’ animation 2008
Μεταφορά σε animation μέρους του μανιφέστου του E.A.Rauter «Κατασκευή Υπηκόων», που γράφτηκε στο πνεύμα του Μαΐου 1968.


 

Ραντεβού
Ζίνα Παπαδοπούλου & Πέτρος Παπαδόπουλος
Ελλάδα
3’ animation 2008
Ραντεβού με το μεγάλο έρωτα.


 

Άνθρωπος και Μηδέν
Αλέξης Κομνάκος
Ελλάδα
5’ animation 2007
Πριν από πολλά χρόνια, ο Άνθρωπος συνάντησε στο δρόμο του το Μηδέν και θέλησε να μείνει μακριά του. Αλλά το Μηδέν δεν τον άφησε. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Άνθρωπος προσπαθεί συνεχώς να το αποφύγει αλλά του είναι αδύνατον. Η μόνη βοήθεια που έχει, είναι από την αγαπημένη του Φύση. Προσωρινά όμως, μέχρι να μάθει να τα καταφέρνει μόνος του.
 

Paradise lost or found
Άρτεμις Alcalay
Ελλάδα
2’ animation 2008
Πρόκειται για μια μικρή «ερωτική» ιστορία που εκτυλίσσεται πάνω σε μια σκακιέρα. Εμφανίζεται αρχικά το κορίτσι και μετά από λίγο στη σκηνή μπαίνει και το αγόρι. Μετά από διάφορες απόπειρες, αμφιβολίες και φόβους, το παιχνίδι προσέγγισης και απομάκρυνσης καταλήγει στο σμίξιμο του ζευγαριού. Ενωμένοι και δυνατοί τολμούν να βγουν από το πλαίσιο του παιχνιδιού και να ριψοκινδυνεύσουν την πορεία προς το άγνωστο. Μαζί τους όμως συμπαρασύρονται όλοι οι παίκτες αλλάζοντας και ανατρέποντας για πάντα τους προκαθορισμένους όρους.
 

 

 

 

 

 

A Happy Thermometer
Mina Yonezawa
Ιαπωνία
4’ 5’’ animation 2008
Δύο θερμόμετρα παντρεύονται, αποκτούν παιδιά και ζουν όλοι μαζί ευτυχισμένοι, αλλά σύντομα προβλήματα βρίσκουν την οικογένεια. Μπορούν να ξεπεράσουν άραγε την κρίση;

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s