ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 11-6 ΕΩΣ 19-6-2010 (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ). Συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα «Jazz+Πράξεις» 2010 & το πρόγραμμα του 30ου Ποιητικού Συνεδρίου

image

image

image

Παρασκευή 11/06

Βιβλιοπαρουσίαση

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου

«Υπόθεση  Γκράνιν: η λογοτεχνική  κριτική στο εδώλιο»

Πολύεδρο, 20.30

Το βραβευμένο βιβλίο της Αλεξάνδρας Δ. Ιωαννίδου  «Υπόθεση Γκράνιν: η λογοτεχνική  κριτική στο εδώλιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» θα παρουσιάσουν απόψε στις 8.30 στο «Πολύεδρο» ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο δικηγόρος Γιώργος Κατσιγιάννης, ο Αντιπρύτανης -καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Κώστας Ραβάνης, ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης και η συγγραφέας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ξαναζωντανεύει την εποχή που η ΕΔΑ δίκαζε την «Επιθεώρηση Τέχνης» επειδή δημοσίευσε αντισοβιετικό διήγημα, τη «Σιωπή» του Σοβιετικού συγγραφέα Ντανιίλ Γκράνιν, το 1959. Το διήγημα ενόχλησε τα κομματικά στελέχη της ΕΔΑ, καθώς αμφισβητούσε το αλάθητο των Σοβιετικών επιστημόνων και τεχνοκρατών, έχοντας ως κεντρικό ήρωα έναν συμβιβασμένο άνθρωπο, που διαλέγει την ηρεμία του απ’ την αλήθεια, αδικεί τους άλλους και αγνοεί το γενικότερο συμφέρον. Όπως η ίδια σημειώνει η υπόθεση Γκράνιν την απασχόλησε στο πλαίσιο μιας εργασίας με απώτερο στόχο την αποτύπωση της πρόσληψης της σοβιετικής λογοτεχνίας, η οποία θεωρεθ ότι έχει παραγνωριστεί.

Για πρώτη φορά τυπώνεται ολόκληρο το κείμενο-απολογία του Κώστα Κουλουφάκου, υπεύθυνου  ύλης του περιοδικού. Το κείμενο, με τίτλο «Σημείωμα σχετικά με τη δημοσίευση του διηγήματος του Σοβιετικού συγγραφέα Ντ. Γκράνιν «Η Σιωπή» και με τη συζήτηση που επακολούθησε, Προς την Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ», το εντόπισε η πανεπιστημιακός στο αρχείο του, το οποίο φυλάσσει ο γιος του Πέτρος Κουλουφάκος. Αποσπάσματα είχαν δημοσιευτεί σε τρεις συνέχειες τον Μάιο του 1973 στον «Ελεύθερο Κόσμο» με τίτλο «Μυστική Έκθεσις του κομμουνιστού Κ. Κουλουφάκου. Πώς εδίκαζε η ΕΔΑ τους διανοουμένους της». Όπως και η ίδια έχει δηλώσει είναι το κείμενο ενός πειθαρχημένου-απείθαρχου, γιατί προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγκαιότητα για κομματική πειθαρχία και συμπόρευση με την επίσημη πολιτική του κόμματος και την εσωτερική του επιθυμία για έναν ελεύθερο λογοτεχνικό κριτικό λόγο. «Είναι ένα κείμενο σπαρακτικό, γιατί προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Ο Κουλουφάκος οριοθετεί συνειδητά ένα πρόγραμμα για τον ρόλο του διανοούμενου στο κόμμα. Τον περιγράφει ως πρωτοπόρο, «δάσκαλο» που θα «οδηγήσει» τις «μάζες» στην ουσιαστική μόρφωση, η οποία θα τολμά ν’ ασκήσει κριτική. Βαθιά μελετημένος στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, μετακινείται ελαφρώς αλλά συνειδητά από τη μέχρι τις αρχές τής δεκαετίας του ’50 ισχύουσα άποψη για το συγκεκριμένο δόγμα», ανέφερε.

Θέατρο

Βιρτζίνια Γουλφ

«Ορλάντο»

Λιθογραφείον, 21.30

Το θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει τη θεατρική εταιρεία Διάδραση στο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ, «Ορλάντο», για τρεις παραστάσεις. Μετά τις παραστάσεις του έργου  στο θέατρο του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, το «Ορλάντο» έρχεται στην Πάτρα σήμερα, αύριο και την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ.

Ο «Ορλάντο» είναι ένα βιβλίο μεταμορφώσεων. Ο ομώνυμος χαρακτήρας αφορά σε έναν άντρα που γίνεται γυναίκα  και τα θέματα που πραγματεύεται  η Γουλφ αφορούν τόσο στην εναλλαγή των εποχών στην ιστορία, όσο και στη ρευστότητα του χρόνου.

Η σκηνοθέτης της  παράστασης Μίρκα Γεμεντζάκη σημειώνει: «Ήμουν μόνος -αλλά είμαι μόνη. Μια απέραντη μοναξιά ενός πλάσματος  που έζησε όλες τις περιπέτειες  που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. Από το μικρό αγόρι, στο νεαρό  ευγενή, τον πρέσβη, την κοπέλα που ζει με τους τσιγγάνους, τη Λαίδη. Έρχεται η νύχτα, η νύχτα που αγάπησα πάνω από όλα. Ξέχασα το όνομά μου και στέκομαι όρθια πλάι σε μια βαλανιδιά».

Η  συνεργασία της Γεμεντζάκη με την ηθοποιό  Ελένη Μακρή – βασισμένη και πάλι στις ασκήσεις της αναπνοής και της φωνής – την  οδήγησε να μεταφέρει στο σανίδι τον Ορλάντο, μια προσωπικότητα  γρίφο, που μέχρι και σήμερα μας κινεί το ενδιαφέρον. Η σκηνοθεσία βασίζεται στο λόγο και τη δύναμη της ηθοποιού να μεταφέρει στο κοινό τις δικές της εικόνες.

info

Θέατρο Λιθογραφείον, Μαιζώνος 172β, τηλ. πληροφοριών-κρατήσεων: 2610 328394

Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Κυριακή 13 Ιουνίου, 21.30

Εισιτήρια: 15 & 10 ευρώ

Μετάφραση: Θανάσης  Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Μίρκα  Γεμεντζάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Άσση Δημητρολοπούλου

Μουσική: Νίκος  Βελιώτης

Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσάφτης

Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Διβάνης- Ιωάννα Τουμπακάρη

Ορλάντο: Ελένη  Μακρή

Συναυλία

B-sides – Story without end

Debut album presentation live @ Catamaran

Καταμαράν, 23.00

Οι B-sides παρουσιάζουν live στην Πάτρα την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Story without end», στο Catamaran beach bar στην Παναγοπούλα, την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Το συγκρότημα από την Πάτρα μετά την κυκλοφορία δύο 7ιντσων singles, καταθέτει την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά η οποία κυκλοφορεί στις 17 Ιουνίου από τη B-otherside records ενώ τη διανομή έχει αναλάβει η Inner Ear Records.

Το live ανοίγει  ο Στάθης Δράκος με full band line up. Έχοντας  ήδη κάνει αίσθηση με το ποπ  διαμαντάκι “Βe nice”, ο Στάθης Δράκος θα παρουσιάσει τα κομμάτια από το υπέροχο πρώτο του ep με τίτλο “Strangely Adopted” καθώς και νέα κομμάτια.

Μετά τα live, τα decks αναλαμβάνει ο Χρήστος Αγγελόπουλος (ex-Memphis, Club Decadence, Blue Bar) για το τελευταίο  φετινό Reloaded party, επιλέγοντας τα αγαπημένα του κομμάτια από την indie και electronica σκηνή, καθώς και τα κομμάτια που ακούστηκαν περισσότερο στα φετινά event.

11 Ιουνίου Παρασκευή, 2010
Catamaran beach bar, Παναγοπούλα, Πάτρα
Είσοδος: free
Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.30.

Official Site: www.b-sides.gr

Myspace: http://www.myspace.com/bsidesband

Επικοινωνία: b-sides@b-sides.gr

Σάββατο 12/06

Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα  του 20ου αιώνα

Αφιέρωμα

Ζήσιμο  Λορεντζάτο

Πολύεδρο, 13.00

Ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων  Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα

συνεχίζεται στο κήπο του Πολύεδρου με αφιέρωμα στο Ζήσιμο Λορεντζάτο

το Σάββατο 12.06.2010   ώρα   1.00 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:

Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία

Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος και

Διονύσης Χαλκωματάς, φιλόλογος.

Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος  πέθανε από πνευμονικό οίδημα στις 3 Φεβρουαρίου 2004.

Είχε γεννηθεί το 1915 στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή Αθηνών. Μετά τη λήξη της κατοχής εργάστηκε σαν ανταποκριτής στο BBC στο Λονδίνο απ’ όπου απολύθηκε και απελάθηκε από την Αγγλία διότι κατά την ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους κυπρίους αγωνιστές.

Η πορεία του  στα νεοελληνικά γράμματα ήταν σπουδαία. Διακρίθηκε κυρίως για την καθαρότητα του λόγου και την Φιλολογική του (Φ κεφαλαίο) επάρκεια, σε καιρούς  που τα δύο αυτά στοιχεία της αυθεντικής λογιότητας απουσίαζαν, και απουσιάζουν, κατά κόρον από τις δυνάμεις του χώρου.

Έργα δοκιμιακά  μας άφησε αρκετά, τα περισσότερα  και επιλεγμένα συγκεντρώθηκαν σε ένα  δεμένο δίτομο που κυκλοφόρησε από  τις εκδόσεις Δόμος με τίτλο «Μελέτες».

Σχεδόν πάντοτε  επιθετικός, μα όχι με την έννοια του καθηλωμένου αντιδραστικού, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος ανέδειξε τα λίγα, αλλά και πλέον αναγκαία, στοιχεία της ημεδαπής λογοτεχνίας όσο και αρκετά της αλλοδαπής. Ο Λορεντζάντος ήταν ίσως ο μόνος που αντέκρουσε στην ροή των νεοτερισμών που κινήθηκαν σε πλαίσιο μάλλον συνδικαλιστικό. Κατέθεσε μία αναλυτική όσο και τολμηρή προσέγγιση πάνω στον σύγχρονο ποιητικό λόγο καθώς και στα ανάλογα, ή καλύτερα ομοούσια, της αγγλοσαξωνικής γλώσσας, χρησιμοποιώντας (τι καλύτερο απ’ αυτό) στοιχεία μεταξύ τους εντελώς ετερόκλιτα.

Η οξυδέρκειά του ήταν σπάνια:

«Είναι ορισμένα τα πράγματα που σου επιτρέπουν ο  ουρανός, η γη και η θάλασσα  στην Ελλάδα ή αλλού. Που σου επιτρέπουν να πιστέψεις, να χτίσεις, να σκιαγραφήσεις, να ζήσεις ή να μιλήσεις. Μια στραβή κίνηση παραμικρή και όλα μπορεί να πέσουν στην άβυσσο (…). Μια τέτοια εποχή φαντάζει και η δική μας στα περισσότερα από τα τωρινά καμώματά της εδώ σήμερα. Παραγνώρισε τα ορισμένα εκείνα πράγματα που σου επιτρέπει το πνεύμα του τόπου – παραγνώρισε το επιτρεπόμενο»…

Αναρωτιέμαι αυτό πώς μπορεί να διαβαστεί. Μόνο με έναν τρόπο: τον άλλον. Χρειάζεται προσοχή. Όχι μόνον η ποίηση πάνω στο χαρτί.

Ο ποιητής Λορεντζάτος  μπορεί να μην ήταν χρήσιμος, μα ο  δοκιμιογράφος ήταν με το παραπάνω. Ο Λορεντζάτος ήταν καλός γνώστης  του Όχι όταν οι άλλοι έτρεχαν  πίσω από τα Ναι της άρνησης κάθε διαλόγου και αντιπαράθεσης με την προϋπόθεση να κριθούν ως μουσόληπτοι εκμοντερνισμένοι. Απέμεινε και κανένας τους; Όχι. Κάτι που και σήμερα συμβαίνει.

Ο Λορεντζάτος  έπραξε γράφοντας, κι αυτό είναι ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε απ’ αυτόν (ακόμη κι αν μία «ελληνοκεντρική» συστολή έπαιξε κάποιες στιγμές στις ιδέες του περιοριστικό ρόλο), δεν «έκανε λόγο» απλώς.

Το πού στόχευσε, όσον αφορά σε εγχώριο πρωτογενές έργο, ήταν κάτι όχι τόσο σημαντικό (εξάλλου δεν υπήρχε περίσσευμα), όσο ο τρόπος με τον οποίο το έκανε.

Καταλαβαίνει  όμως κανείς, δίχως ευτελή περιθώρια  παρανάγνωσης να διατίθενται, τι ακριβώς  μιλούσε (όχι εννοούσε) διαβάζοντας  τα λόγια του για το «Χαμένο  Κέντρο» και τις γραμμές για  την συνάντησή του με τον Έζρα Πάουντ.

Εγκαίνια

Έκθεσης Ζωγραφικής – Κεραμικής

Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων

Αίθουσα Hansen Παλαιού Δημοτικού  Νοσοκομείου, 20.30

Για δέκατη χρονιά το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου  Πατρέων εγκαινιάζει την Έκθεση έργων Ζωγραφικής – Κεραμικής  των ενηλίκων μαθητών. Πρόκειται για την ετήσια καταληκτική έκθεση των τμημάτων ενηλίκων ζωγραφικής και κεραμικής σχολικής χρονιάς με έργα από 80 περίπου μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου. Η έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί αύριο στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα Hansen του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής (από γυμνό μοντέλο, νεκρές φύσεις και τοπία), έργα κεραμικής που ψήθηκαν στους φούρνους του εργαστηρίου, αλλά και σε υπαίθρια «πρωτόγονα καμίνια», Raku και ανοιχτής φωτιάς, αλλά και έργα –για πρώτη φορά– μικρογλυπτικής.

Οι καθηγητές  που δίδαξαν τους μαθητές και  έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου είναι: Ηλίας Χριστόπουλος (κεραμίστας), Μένανδρος Παπαδόπουλος (κεραμίστας), Τέτα Αντωνίου (κεραμίστρια), Στάθης Ανδρουτσάκης (ζωγράφος), Σταύρος Μπονάτσας (εικαστικός) και Ηλίας Αηδονίδης (ζωγράφος).

Να σημειωθεί  ότι το Εικαστικό Εργαστήριο καταγράφει μια συνεχή δεκαετή επιτυχημένη πορεία, δίνοντας σημαντικά δείγματα ποιοτικής εργασίας στα εικαστικά με πανελλήνια αναγνώριση, χάρη στον ενθουσιασμό των κατοίκων της πόλης, των καλλιτεχνών – δασκάλων, αλλά και της αμέριστης φροντίδας της Δημοτικής Αρχής, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της ΔΕΠΑΠ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο eikastikoergastiridimoupatras.gr

Η έκθεση θα διαρκέσει  ως τις 30 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Συναυλία

Ορχήστρα  Νυκτών Εγχόρδων

Αρχαίο  Ωδείο, 21.30

Με μια ξεχωριστή  για την ιστορία της παραγωγή θα γιορτάσει τα 25 χρόνια της η  Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου  Πατρέων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ, το Σάββατο 12 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Αρχαίο Ωδείο. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που επιφυλάσσει δυνατές συγκινήσεις και έντονες εκπλήξεις στο κοινό της πόλης.

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων άρχισε το ταξίδι της στο χώρο της μουσικής.

Δεκάδες συναυλίες  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 14 δισκογραφικές παραγωγές, δύο χρυσούς δίσκους, περισσότερα από 100 έργα που έχουν γραφτεί για αυτήν, δεκάδες συνεργασίες με σημαντικούς ανθρώπους τόσο από το χώρο του κλασικού ρεπερτορίου όσο και από το χώρο  του Ελληνικού τραγουδιού είναι ένας πολύ σύντομος απολογισμός της μέχρι τώρα παρουσίας της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας και όχι μόνο. Αυτά τα χρόνια, αυτή την γεμάτη με καλλιτεχνική δραστηριότητα πορεία, γιορτάζει η ορχήστρα με μια συναυλία που διοργανώνεται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στις 12 Ιουνίου.

Μια συναυλία όπου θα συμμετάσχουν ερμηνευτές, συνθέτες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες που την τίμησαν, την εμπιστεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί της στιγμές.

Συγκεκριμένα  θα συμμετάσχουν οι ερμηνευτές:

Tάνια Tσανακλίδου , Eλένη Tσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης, Eλένη Πέτα, Κώστας Μακεδόνας, Kώστας Θωμαΐδης,Φωτεινή Δάρρα, Xρήστος Θηβαίος, Σία Κοσκινά, Σπύρος Κλείσσας

οι συνθέτες:

Μίμης Πλέσσας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Aνδρέου, Θοδωρής Οικονόμου.

Στην συναυλία επίσης θα συμμετάσχει και η Πέμη Ζούνη

Διεύθυνση ορχήστρας: Θανάσης Τσιπινάκης. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα γίνει απονομή  Χρυσού Δίσκου στην Ορχήστρα και στους  ερμηνευτές από την εταιρία Legend για  την δισκογραφική παραγωγή της Ορχήστρας «Τραγούδια κάτω από το φεγγάρι».

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων

Καλλιτεχνικός Διευθυντής : Θανάσης Τσιπινάκης

Iδρύθηκε το 1985. Έχει δώσει πολλές συναυλίες  στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.  Στην Eλλάδα μεταξύ άλλων έχει  εμφανιστεί στο Mέγαρο Mουσικής  Aθηνών, στο Mέγαρο Mουσικής  Θεσσαλονίκης και στο Mικρό Θέατρο Aρχαίας Eπιδαύρου. Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί στη Γαλλία (1988), Bουλγαρία (1989), Iταλία (1990-1992), Kύπρο (1993,1995,1997), Γερμανία (1994) και Aυστρία (1996). Tο 1991 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Remiremont (Γαλλία) , το 1992, το 1999,  το 2002 και το 2006 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Logrono (Iσπανία) και το 1998 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Kobe (Iαπωνία), όπου απέσπασε άριστες κριτικές.

Τον Ιούλιο του 2006 συνεργάστηκε με τον τενόρο Jos? Carreras σε μια μοναδική συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Για την ορχήστρα έχουν γράψει και έχουν εμπιστευθεί  πρώτες εκτελέσεις έργων τους αρκετοί  Έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων : Δημήτρης Λάγιος, Γιάννης Mαρκόπουλος, Kυριάκος Tζωρτζινάκης, Δημήτρης Nικολάου, Nότης Mαυρουδής, Γιώργος Aνδρέου, Nίκος Ξυδάκης, Mιχάλης Tραυλός, Bασίλης Tενίδης, Ιωσήφ Παπαδάτος, Μιχάλης Λαπιδάκης, Kυριάκος Σφέτσας,   Nίκος Kυπουργός, κ.α.

Στα πλαίσια  της εκτέλεσης ρεπερτορίου με θέμα το Eλληνικό τραγούδι έχει συνεργαστεί  σε συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με πολλούς Έλληνες ερμηνευτές και ηθοποιούς μεταξύ των οποίων: Mαρίζα Kώχ, Mανώλη Mητσιά, Γιάννη Πάριο, Aφροδίτη Mάνου, Tάνια Tσανακλίδου, Kώστα Θωμαΐδη, Έλλη Πασπαλά, Γιάννη Mπέζο, Mάριο Φραγκούλη, Πέμυ Zούνη, Mελίνα Kανά, Kάτια Γέρου, Eλένη Tσαλιγοπούλου, Δημήτρη Μπάση, Μηνά Χατζησάββα, Πέτρο Γαϊτάνο, Kερασία Σαμαρά, Σαβίνα Γιαννάτου, Xρήστο Θηβαίο, Nίνα Λοτσάρη, Φωτεινή Δάρρα, Παντελή Θαλασσινό, Eλένη Πέτα, Γιάννη Bογιατζή, Mίλτο Πασχαλίδη, Δήμητρα Γαλάνη, Κώστα Μακεδόνα, Μαρία Φαραντούρη, Διονύση Σαββόπουλο.

Έχει εκδώσει  μελέτη με θέμα το Mαντολίνο και τις Oρχήστρες Nυκτών Eγχόρδων καθώς και  τέσσερα βιβλία με έργα Eλλήνων συνθετών που έχουν γραφεί για αυτήν. Για  τη δραστηριότητά της έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη ευμενή σχόλια τόσο στον Eλληνικό τύπο, όσο και σε ξένα μουσικά περιοδικά (Zupfmusik, Γερμανία – Le Plectre, Γαλλία – Plectrum, Iταλία – Frets, Iαπωνία).

Eίναι ιδρυτικό  μέλος της European Mandolin and Guitar Association (E.G.M.A.)

Την ορχήστρα από  την ίδρυσή της μέχρι σήμερα διευθύνει  ο Θανάσης Τσιπινάκης

Δισκογραφία Oρχήστρας Νυκτών Εγχόρδων

1988 «Zακυνθινές  Σερενάδες»  Tζώρτζη Kωστή (LP)

1989 «Έργα για  Oρχήστρα Nυκτών  Eγχόρδων» Δημήτρη  Λάγιου (LP – CD)

1990 «Έργα Kυριάκου  Tζωρτζινάκη – Γεράσιμου Bουτσινά» (LP)

1990 «Eλληνικές  Σερενάδες» (Cassette)

1992 «Pωγμές» Δημήτρη  Λάγιου (CD)

1992 «Mικρές  Nυχτερινές Mουσικές»  Nότη Mαυρουδή  (CD)

1998 «Άπ’ το  θέατρο και τον κινηματογράφο»  Mίκη Θεοδωράκη (CD)

2000 «Xελιδόνια  της Bροχής»  Γιώργου Aνδρέου – Διονύση Kαρατζά (CD)

2000 «Πέντε  χώρες  – Πέντε συνθέτες»  Antonius Streichardt , Yasuo Kuwahara ,

Robert  Schulz , John Goodin, Γιώργου Aνδρέου (CD)

2001 «Έλληνες  Συνθέτες»   M. Tραυλός, M. Λαπιδάκης, I. Παπαδάτος, B. Tενίδης (CD)

2002 «Imaginary Flower»  Kυριάκου Σφέτσα (CD)

2004 »Γη των  Απουσιών»   Kυριάκου Σφέτσα – Κικής  Δημουλά (CD)

2007 »Αφιέρωμα  στον Nicola Piovani’   Χρήστος Θηβαίος  (CD)

2010 «Τραγούδια  κάτω από το φεγγάρι » Tάνια Tσανακλίδου , Eλένη Tσαλιγοπούλου,  Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Xρήστος Θηβαίος Μελίνα Κανά, Eλένη Πέτα, Kώστας Θωμαΐδης.

Συμμετοχές

1 . «Tραγούδια  του παράξενου κόσμου»  Τάνια  Τσανακλίδου , Γιώργος Ανδρέου

2. «Follow your heart» Μάριος Φραγκούλης

3. «Sounds of the Hellenic Spirit»

4. «Χρώμα» Ελένη Τσαλιγοπούλου

5. »Ανυπεράσπιστοι ‘Ερωτες»  Τάνια Τσανακλίδου

6.  «Ξένιος  η Κρήτη εντός μου» Μιλτιάδης  Πασχαλίδης

Θέατρο

Βιρτζίνια Γουλφ

«Ορλάντο»

Λιθογραφείον, 21.30

Γιορτή  Κερασιού

Άνω Καστρίτσι

Πιστοί στο  ραντεβού τους για 16η συνεχόμενη χρονιά , οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου διοργανώνουν  την γνωστή σε όλους Γιορτή Κερασιού. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοικοι της περιοχής θα γιορτάσουν για την νέα σοδιά του πετροκέρασου.

Οι εκδηλώσεις, που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν  το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο, διοργανώνονται  από τον Δήμο Ρίου, την ΔΕΠΑΡ καθώς και τα μέλη του φιλοπροοδευτικού συλλόγου Άνω Καστριτσίου.

Το Σάββατο 12 Ιουνίου λοιπόν, όσοι βρεθούν στο  Άνω Καστρίτσι θα έχουν την  ευκαιρία να απολαύσουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων γεμάτο κέφι, μουσική, χορό και βέβαια άφθονα κεράσια!

Το πρόγραμμα  θα ανοίξουν στις 10 το βράδυ, τα μέλη του  χορευτικού τμήματος του Φιλοπροοδευτικού συλλόγου της περιοχής. Θα ακολουθήσει   συναυλία λαϊκής μουσικής από την ορχήστρα των  Γιώργου Σαρρή και   Δημήτρη Ζμπέκου,  πρώην μελών του γνωστού συγκροτήματος Ζιγκ Ζαγκ.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις για τους λάτρεις του  Πετροκέρασού, της ποικιλίας κερασιού που ευδοκιμεί στην περιοχή και την κάνει παράλληλα γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 13/06

Εργαστήριο  Κατασκευής Ψηφιδωτών

Αρχαιολογικό  Μουσείο της Πάτρας

Την Κυριακή 13 Ιουνίου  το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της  Πάτρας προσκαλεί τους μικρούς του  φίλους σε ένα Εργαστήριο  Κατασκευής Ψηφιδωτών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τα ψηφιδωτά του Μουσείου μας αλλά και να  κατασκευάσουν το δικό τους  ψηφιδωτό.

Μετά την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου θα γίνει η  κλήρωση των νικητών του παιχνιδιού ανακάλυψης με τίτλο «Ψάξε ψάξε και θα τα βρεις!!!»

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Ώρες εργαστηρίων:  Α’: 10-11:30 π. μ. και Β΄: 12-13:30 π.  μ.

Απαραίτητη η  δήλωση συμμετοχής. Η συμμετοχή είναι  δωρεάν.

Μουσικές  Κυριακές του Ιουνίου

Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων

Προαύλιος χώρος πρώην Αρσακείου, 21.00

Το Δημοτικό Ωδείο Πατρών στο πλαίσιο δράσεων  της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού παρουσιάζει  τις  καθιερωμένες «Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου» με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων, θεσμό που με επιτυχία έχει καθιερώσει το Δημοτικό Ωδείο  και  μετρά ήδη 7 χρόνια ζωής.

Oι Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου  Συνάντησαν τη γενέθλια εικόνα  τους στην παρέα, στη συνάντηση,  στο κοινό ταξίδι, στην εκμάγευση  της μουσικής συνέργειας, αλλά  και στην πρόκληση και πρόσκληση για εν-τοπισμούς χώρων και σχέσεων που συναιρούν την καθημερινότητα και το σπουδαίο, αποτελούν αφορμή συνεύρεσης του διαφορετικού και του οικείου, εμπνέουν αμετάκλητες αναχωρήσεις και αέναες επιστροφές…

Σε εποχές εξατομίκευσης  και  μονοτονίας στις Μουσικές Κυριακές μας, σμίγουμε σε μη συμβατικούς παραστασιακούς χώρους και σμίγουμε τις φωνές μας ανασκαλεύοντας βιωμένους χρόνους που η οικειότητα των αυλών ανακινεί.

Συμμετέχουμε  στα χνάρια της πολύτιμης λαϊκότητας, σχεδιάζουμε και  αυτοσχεδιάζουμε τις σχέσεις μας και πέρα από αυτές, αφηνόμαστε στο χάδι της μουσικής έκφρασης.

Στις Μουσικές Κυριακές μας αφουγκραζόμαστε μια  άλλη καθημερινότητα και αναζητούμε τα χρώματα και τις οσμές μιας άλλης μουσικής εμπειρίας.

Μαζί μας στις νυχτωμένες ώρες των κοινών μας εξομολογήσεων και των διαφυγών του νου και της καρδιάς καλούμε όλους Σας να γίνετε συμπορευτές.

*

Αναζητώντας νέους  χώρους συνάντησης και έκφρασης οι φετινές Μουσικές Κυριακές θα πραγματοποιηθούν σε δύο «αυλές» στο κέντρο της  πόλης: στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και στην αυλή του Πρώην Αρσακείου.

Ώρα έναρξης 21.00 και είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 13 Ιούνη 2010

Συνθέσεις από  την Μουσική Παράδοση της Μέσης  Ανατολής

Στο πρώτο μέρος  της συναυλίας θα ακουστούν συνθέσεις  της Πρώιμης Οθωμανικής ή Πανισλαμικής μουσικής παράδοσης, που αποτέλεσε την βάση για την ανάπτυξη των μουσικών παραδόσεων τόσο του χώρου της Μέσης Ανατολής (Περσικής, Αραβικής, Οθωμανικής), όσο και αυτού της Βόρειας Αφρικής.

Το δεύτερο  μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει συνθέσεις της -σχεδόν άγνωστης στην Ελλάδα- Περσικής Κλασικής Μουσικής, μιας από τις σημαντικότερες παραδόσεις του χώρου της Μέσης Ανατολής, που επηρέασε ολόκληρο τον Ανατολικό μουσικό πολιτισμό.

Αίθριο Παλαιού  Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών, Κορύλλων 2

Κυριακή 20 Ιούνη 2010

Το Αστικό Λαϊκό  Τραγούδι του Μεσοπολέμου

Η συναυλία αποτελεί ένα αφιέρωμα στο «ρεμπέτικο τραγούδι». Η αναφορά στις προπολεμικές ηχοηραφήσεις του, αλλά και μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση -αποτέλεσμα της έρευνας  της καταγωγής των μελωδικών του γραμμών και των τρόπων εναρμόνισής του- χαρακτηρίζουν την ερμηνεία του συνόλου.

Στο α’ μέρος  της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο των μικρών μαθητών της σχολής.

Προαύλιος χώρος  πρώην Αρσακείου, Μαιζώνος 19

Θέατρο

Βιρτζίνια Γουλφ

«Ορλάντο»

Λιθογραφείον, 21.30

Δευτέρα 14/06

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Συναυλία

Αφιέρωμα  στον Γιώργο Ζαμπέτα

Ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα, με το Γιάννη Μπέζο και επταμελής λαϊκή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Ζαφειρόπουλου, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης και στις 14 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Με video, αφήγηση και βέβαια τα τραγούδια του σπουδαίου μουσικού που συνήθως μας μεταμορφώνουν σε μια μεγάλη χορωδία και μας αναγκάζουν να θυμόμαστε αυτά που μας ενώνουν και όχι τις δήθεν ιδιαιτερότητες που μας χωρίζουν.

Μια γιορτή! Ένα  πρόγραμμα με περισσότερα από 25 τραγούδια  για το Ζαμπέτα και αφηγηματικά  μέρη από το βιβλίο της Ιωάννας  Κλειάσιου «Και η βρόχα έπιπτε…στρέιτ θρου. Γιώργος Ζαμπέτας. Βίος και Πολιτεία» από τις εκδόσεις Ντέφι.

Λέει ο Γιάννης  Μπέζος «Το να ανατρέχουμε στα  παιδικά μας χρόνια είναι πολλές φορές οδυνηρό, αλλά άλλες τόσες  είναι και μαγικό. Όχι γιατί «παλιά  ήταν καλύτερα», αλλά γιατί εμείς  ήμασταν νέοι και δεν παίρναμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά.

Για ένα λαϊκό  άνθρωπο σαν κι εμένα, η παρουσία του Ζαμπέτα ήταν ένας μουσικός κόσμος και ένα παιχνίδι ζωής ταυτόχρονα. Τώρα πια μου λείπει. Και επειδή είμαι σχεδόν βέβαιος ότι στους  περισσότερους συμβαίνει το ίδιο αλλά δεν το ομολογούν, αποφάσισα να ζωντανέψω- λίγο πιο οργανωμένα- τη φοβερή αυτή μορφή του μεταπολεμικού τραγουδιού, όχι τόσο για να «ξαναθυμηθούμε», αλλά για να χαστουκίσουμε τη σοβαροφάνεια που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία ευρωπαϊκά μας χρόνια.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν αναμφισβήτητα σπουδαίος μουσικός. Μα περισσότερο ήταν γενναίος. Δε φοβόταν την ταπεινή καταγωγή του, ούτε τον τρόπο που μιλούσε, ούτε την «έλλειψη πνευματικότητας» και βέβαια υπερασπιζόταν το δικό του πηγαίο συναίσθημα. Δηλαδή ήταν γνήσια λαϊκός.

Θα γίνουμε, λοιπόν, μια μεγάλη χορωδία για να επαναφέρουμε στη μνήμη και στην καρδιά μας  ό,τι μας ενώνει και να ξεχάσουμε  ό, τι μας απομακρύνει από τις  ευαισθησίες μας.

Τρίτη 15/06

Εγκαίνια  έκθεσης

Στάθη Ανδρουτσάκη

«Εργοστάσια ΙΙ»

Παλαιά  Δημοτικά Λουτρά, 21.00

Στο πλαίσιο  των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2010, την Τρίτη 15 Ιουνίου  και ώρα 21.00 στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής «Εργοστάσια ΙΙ» του Στάθη  Ανδρουτσάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει  μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-13.00 & 19.00-21.00 και το Σάββατο:  11.00-14.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Η έκθεση είναι  αφιερωμένη στις εργάτριες και τους εργάτες των εργοστασίων της  πόλης μας.

Ο Στάθης Ανδρουτσάκης με την ενότητα έργων του «Εργοστάσια ΙΙ», διερευνά τη σχέση της φθοράς και του θανάτου με ό,τι την αντιστρατεύεται και την αναστρέφει.

Η δημιουργική  του πρόταση κατατείνει στο να ανατάξει αυτό που παρασύρει στο  διάβα του ο χρόνος.

Αναζητά στη  σιωπή των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων το αποτύπωμα του χρόνου και αποκαλύπτει μέσα απ’ τα χαλάσματα ό,τι διαφεύγει ως εικόνα και αίσθημα.

Με το κατακτημένο  ύφος της εικαστικής του γραφής υποβάλλει  το ονειρικό στοιχείο, που ενοποιεί και μετουσιώνει τη φθορά σε ποίηση και ομορφιά.

Το χέρι του  ζωγράφου κατευθύνει το βλέμμα μας  στις ρωγμές και τα σημάδια που  ο χρόνος άφησε στο σώμα της  ύλης και των ανθρώπων τα έργα, υποβάλλοντάς μας στη μεταφυσική και οντολογική σκέψη του είναι και μη είναι, της αρχής και του τέλους των  πραγμάτων.

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι που φανερώνεται στα  ερείπια, είναι ταυτόχρονα ένα ελεγείο  και ένας ύμνος, για ό,τι χάθηκε και  ό,τι ανναγενάται. Μια σιωπηλή παρουσία της μαρτυρίας του έρωτα και  του θανάτου, ως αντιθετικά ζεύγη  μιας αέναης κίνησης και εντροπίας.

Τα χρώματά  του ελάχιστα. Ώχρα, σταχτί, καφέ σκούρο σαν από καμένο ξύλο, κι ένα απρόσμενο  κίτρινο ως δέσμη φωτός που  εισβάλλει απ’ τις ρωγμές και  τα μισογκρεμισμένα πορτοπαράθυρα.

Μελιά, φωτισμένα  κι αέρινα τα σώματα, αντιδιαστέλλουν  την αίσθηση του απονεκρωμένου τοπίου. Στο σκίρτημα του βλέμματος απ’ την ονειρική παρουσία των μορφών, η αίσθηση του βεβαιωμένου χρόνου ανατρέπεται.

Ένας ποιητικός  οίστρος ξεπηδά μέσα απ’ τα «ωραία ερείπια» ως πνοή που εμφυσά και  γονιμοποιεί τη φαντασία, υπερβαίνοντας  τα δεσμά μιας αδήριτης πραγματικότητας.

Ο Στάθης Ανδρουτσάκης στα «Εργοστάσια ΙΙ», συμβολοποιεί το χώρο, ως πεδίο πράξης και μνήμης, θέτοντας την τέχνη του στην πρωτοπορία των αναζητήσεων και των ερωτημάτων που τίθενται αναπόφευκτα.

Ως δρών υποκείμενο της νεωτερικότητας μετέχει συνειδητά στο γίγνεσθαι, προτείνοντας την ενέργεια και τη δημιουργία ως πράξεις αντίστασης στο παιχνίδι του χρόνου και στον αγώνα της μνήμης εναντίον της λήθης.

Έκθεση  ζωγραφικής

Michael Grigg

«ΓΚΟΛ – GOAL»

Αίθουσα τέχνης ΕΚΘΕΣΗ (Αργοστόλι)

Με αφορμή το φετινό Mundial, η αίθουσα τέχνης ΕΚΘΕΣΗ, Αντ. Τρίτση 139, Αργοστόλι, παρουσιάζει  από την Τρίτη 15 Ιουνίου και  μέχρι την Κυριακή 11 Ιουλίου την  πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Καναδού ζωγράφου Michael Grigg με τίτλο: «ΓΚΟΛ – GOAL».

Με μια σειρά  από έργα μεγάλων διαστάσεων (λάδια  σε καμβά), που όλα τους ακολουθούν πιστά και τελειοθηρικά τους κανόνες  της κλασικής ρομαντικής ζωγραφικής, ο Michael Grigg απεικονίζει στιγμιότυπα  με πρωταγωνιστές γνωστούς ποδοσφαιριστές. Στην πραγματικότητα όμως, αναζητά κάτι που βρίσκεται πέρα από το ίδιο το ποδόσφαιρο και είναι η ένταση των συναισθημάτων τη στιγμή της «φάσης» του αγώνα.  Όλα εκείνα που μέσα στο γήπεδο συμπυκνώνονται με μοναδικό τρόπο, στη μικρότερη μονάδα του χρόνου και γίνονται πολύ πιο δυνατά και κάπως δραματικά. Στην διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα  αναδύονται, -ως ένα θεαματικό ανάγλυφο-, τα περισσότερα από τα βασικά μας ανθρώπινα συναισθήματα, οι αρετές και οι αδυναμίες της ψυχής μας: η χαρά της επιτυχίας και της προσδοκίας, η ανυπομονησία, ο φόβος, η αγωνία, ο θυμός, ο πόθος για εκδίκηση, η περηφάνια, η αλαζονεία, η ματαιοδοξία, η υποκρισία, ο ναρκισσισμός, η συγχώρεση, ο πόνος της απώλειας, της ήττας, της ματαίωσης των προσδοκιών, η στιγμιαία πραγματική ευτυχία.

Όπως σημειώνει  ο ίδιος ο ζωγράφος: «Tο ενδιαφέρον της ρομαντικής ζωγραφικής περιστρεφόταν πάντα γύρω από τον πόλεμο, τη μάχη, την ανδρεία, το ιδανικό της υπεράσπισης των πάτριων, τη νίκη σε κάθε αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία. Με δυο λόγια, η ρομαντική ζωγραφική αναζητούσε  γενικότερα ό,τι είχε να κάνει με την ηρωική υπόσταση του ανθρώπου. Σήμερα λοιπόν, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο –πιο απτό, πιο εύληπτο- πεδίο από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, όπου να συνυπάρχουν και να αποκτούν μια πραγματική ουσία όλα όσα συνθέτουν την έννοια «ηρωισμός». Ίσως ακούγεται περίεργο σ’ εκείνους που θεωρούν αναπόσπαστη την έννοια του Υψηλού από τη ρομαντική αναζήτηση, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι για τον περισσότερο κόσμο το γήπεδο είναι η μόνη γοητευτική «αρένα» στην οποία μάχονται αληθινοί ήρωες.

Συγχρόνως, όλη  αυτή η χρωματική παλέτα που μας  περιβάλει, -τα χρώματα του 21ου αι., όπως τα γνωρίζουμε από τη γραφιστική παραγωγή, την τηλεόραση, τα βίντεο κλιπς, το σινεμά κ.λπ.-, κυριαρχεί παντού στον κόσμο  του ποδοσφαίρου, για να μην πω ότι γι’ αυτόν δημιουργείται και απ’ αυτόν καταξιώνεται. Άρα θα ήταν αδύνατον να μην κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός κλασικού ζωγράφου σαν κι εμένα».

Ο Michael Grigg γεννήθηκε  πριν από 52 χρόνια, στο Γουίνιπεγκ της  επαρχίας Μανιτόμπα του Καναδά και  σπούδασε αρχιτεκτονική τοπίου. Γρήγορα όμως στράφηκε στη ζωγραφική που τον ενδιέφερε από πολύ νεαρή ηλικία. Μαθήτευσε στο ατελιέ του ζωγράφου Τζον Έιντζελ, στο Τορόντο, ο οποίος λόγω της καλλιτεχνικής επαφής του με τον διάσημο, σύγχρονο κλασικό Ιταλό ζωγράφο Πιέτρο Αννιγκόνι, μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία. Έτσι ο Michael Grigg βρέθηκε κι αυτός στην Φλωρεντία, όπου έμεινε 4 χρόνια και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις τεχνικές ζωγραφικής που βασίζονται στις φόρμες και τους κανόνες των Γαλλικών ατελιέ του 19ου αι. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια, ζωγραφίζοντας κυρίως πορτρέτα. (www.michaelgriggart.com)

Διάρκεια έκθεσης : 15/06/2010 – 11/07/2010

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-15:00 και 18:00-23:00

Αίθουσα Τέχνης ΕΚΘΕΣΗ, Αντ. Τρίτση 139, Αργοστόλι, Κεφαλονιά

τηλ. 26710 25914 κινητό:6936 986036 www.ekthesiartgallery.gr

Πέμπτη 17/06

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

«Jazz+Πράξεις» 2010

Michael Hornstein Trio

Michael Hornstein(σαξόφωνο)

Walter Lang(ηλεκτρικό  πιάνο)

Walter Bittner(ηλεκτρονικά-ντραμς)

Με  τη συνεργασία του Goethe Zentrum Patras-Goethe Institut

Αίθριο  Παλαιού Δημοτικού  Νοσοκομείου, 21.30

Έχοντας διαγράψει  μια συναρπαστική πορεία υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και μεγάλης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό, το τριήμερο της τζαζ με τίτλο «Jazz+Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και η ΔΕΠΑΠ, συνεχίζει και φέτος τη λαμπρή του πορεία καθιστώντας την Πάτρα τόπο συνάντησης και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου επιφυλάσσοντας σπάνιες εμπειρίες  και δυνατές συγκινήσεις για τρεις μοναδικές βραδιές, την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουνίου και ώρα 21.30 στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Τρία εκλεκτά συγκροτήματα με κορυφαία ονόματα τεράστιου καλλιτεχνικού διαμετρήματος που μεσουρανούν στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η προπώληση  των εισιτηρίων έχει αρχίσει στα  σημεία:

*Γραφεία ΔΕΠΑΠ  Ακτή Δυμαίων 50 (από Δευτέρα  έως Παρασκευή και ώρες 08.00 –  14.30)

*Δημοτικό Θέατρο  «Απόλλων» πλατεία Γεωργίου Α΄ (από Δευτέρα έως Παρασκευή  και ώρες 10.00 – 13.00. Απόγευμα 18.00 – 21.00 και Σάββατο από 10.00 – 14.00)

* Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων).

Τα εισιτήρια  κοστίζουν  €15 τα κανονικά και €10  τα φοιτητικά, ενώ υπάρχει και  ενιαίο εισιτήριο €30 και για τις  τρεις εκδηλώσεις του τριημέρου.

Tην Πέμπτη 17 Ιουνίου σε συνεργασία με το Goethe Zentrum Patras-Goethe Institut θα εμφανιστεί το τρίο του σαξοφωνίστα  Michael Hornstein(Μίκαελ Χορνστάιν). Μαζί του ο Walter Lang( Βάλτερ Λανγκ-ηλεκτρικό πιάνο) και ο Walter Bittner( Βάλτερ Μπίτνερ-ηλεκτρονικά-ντραμς).

Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει τζαζ στάνταρντς σε απρόβλεπτες διασκευές και συνθέσεις του Michael Hornstein από το άλμπουμ  «Westend».

Συγκεκριμένα  θα ακουστούν θρυλικά αυθεντικά  κομμάτια όπως τα «Pink Panther» του Henry Mancini, «Round About Midnight» του Thelonious Monk, «Take Five» του Desmond, «Summertime» του George Gershwin, «Bags Groove» του Μ. Jackson, «Besame Mucho» του C. Velasquez από τη ζωντανή ηχογράφηση «Summertime Opium», καθώς και οι σημαντικότερες συνθέσεις του Hornstein.

Η μουσική του  συνδυάζει την κλασική  τζαζ με τη φανκ, την lounge(λάουντζ) και την ποπ, μέσα από ένα δεξιοτεχνικό, επαγγελματικό αλλά και άμεσο παίξιμο.

Παρασκευή 18/06

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

«Jazz+Πράξεις» 2010

Lars Danielsson  “Tarantella”

Lars Danielsson(κοντραμπάσο-τσέλο)

Σταύρος Λάντσιας(πιάνο-ντραμς)

John Parricelli(κιθάρα)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα-Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές  Φεστιβάλ Πάτρας

Αίθριο  Παλαιού Δημοτικού  Νοσοκομείου, 21.30

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου θα εμφανιστεί το τρίο του διάσημου Σουηδού κοντραμπασίστα, τσελίστα και συνθέτη Lars Danielsson(Λαρς Ντάνιελσον) σε αποκλειστική εμφάνιση για το φεστιβάλ παρουσιάζοντας το αριστουργηματικό του άλμπουμ «Tarantella» και επιλεγμένες στιγμές της σπουδαίας δισκογραφίας του. Μαζί του ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας και ντράμερ Σταύρος Λάντσιας και ο διακεκριμένος κιθαρίστας John Parricelli, που θα συμπράξουν ειδικά για τις ανάγκες του τριημέρου της τζαζ. Ρομαντισμός, λυρισμός, εκλεκτικό ύφος, ατμόσφαιρα, αμεσότητα και ένα εκρηκτικό μείγμα ποιότητας, κοσμοπολιτισμού, ομορφιάς και απόλαυσης σε μια συναυλία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη σας.

Ο Ντάνιελσον έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι John Scofield, Michael Brecker, Jack Dejohnette, Billy Hart, Charles Lloyd, Jan Garbarek, Jan Tiersen, Bill Evans, John Abercrombie, Trilok Gurtu, Peter Erskine, Bob Berg, Ulf Wakenius, Rigmor Gustafsson, Leszek Mozdzer, Marilyn Mazur, Nils Petter Molvaer  και πολλούς άλλους.

Γιορτή  Τέχνης

Θέατρο

Μαριάννας Αλκοφοράδο

«Οι  ερωτικές επιστολές  μιας Πορτογαλίδας  μοναχής»

Κέντρο  Τεχνών ΔΕΠΑΡίου

«Οι ερωτικές  επιστολές μιας Πορτογαλίδας  μοναχής» της Μαριάννας Αλκοφοράδο,  σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θοδωρή Σκούρτα, θα παρουσιαστούν στις 18 Ιουνίου στον Δήμο Ρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της «Γιορτής Τέχνης» που διοργανώνει η ΔΕΠΑΡίου από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου. Το έργο ανεβαίνει  με την μορφή θεατρικού αναλογίου, από τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡ στους χώρους του κέντρου τεχνών της επιχείρησης στα Αραχωβίτικα – παλαιά εθνική οδό Πατρών Αθηνών 145.

Όπως τονίζει  ο σκηνοθέτης της παραγωγής, πρόκειται  για μια απόπειρα παράστασης, ενώ στο τίτλο της έχουν προστεθεί αρκετά ερωτηματικά, μιας και όταν πρωτοεκδόθηκαν οι επιστολές, ούτε η ταυτότητα της δημιουργού τους  ήταν γνωστή, ούτε σε ποιόν απευθύνονταν. Επίσης ήταν άγνωστος και ο μεταφραστής τους. Γνωστό ήταν μόνο το όνομα του εκδότη τους. Αυτός ήταν ο Γκαμπριέλ ντε Λαβέρν, οι ειδήμονες δε των πρώτων δεκαετιών το 20ου αιώνα απέδωσαν σε αυτόν και την συγγραφή των επιστολών.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το πρόσωπο της Πορτογαλίδας μοναχής είναι πραγματικό. Η ζωή  της μάλιστα έχει τροφοδοτήσει αρκετούς συγγραφείς καθώς και ζωγράφους όπως ο Ματίς, ο Μοντιλιάνι και ο Μπρακ. Το όνομα της μοναχής που γεννήθηκε το 1640  στην πόλη Μπέζα ήταν Μαριάννα και οι επιστολές γράφτηκαν για έναν 30χρονο αξιωματικό.

Οι επιστολές  μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα  ελληνικά από τον Κώστα Ουράνη, ο οποίος γοητευμένος από το πάθος της μοναχής δήλωσε «οι πέντε αυτές ερωτικές επιστολές, που έγραψε η Μαριάννα Αλκοφοράδο, είναι ότι ωραιότερο, παθητικότερο, αληθινότερο έχει γραφτεί στο είδος αυτό».

Το κείμενο  θα αποδοθεί το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιουνίου από τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡίου Χ.Γιαννούλη, Θ. Κανελλάκη, Γ. Μάρκου, Φ Τόγια, Τ. Τσαλέζα. Η διασκευή – συρραφή κειμένου η σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια είναι του Θοδωρή Σκούρτα. Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Μάρκελου Μαυρομάτη. Ενώ την επιμέλεια φωτισμού και ήχου έχει ο Ανδρέας Αδαμόπουλος. Το κείμενο στηρίχθηκε στις μεταφράσεις των Γ.Πράτσικα (εκδόσεις Γκοβόστη, 1945) και Β Χατζάκη (εκδόσεις Άγρα 2010).

Σάββατο 19/06

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

«Jazz+Πράξεις» 2010

Louis Sclavis, Henri Texier, Aldo Romano

Louis Sclavis(κλαρινέτο,  σοπράνο σαξόφωνο)  Henri Texier(κοντραμπάσο)

Aldo Romano(ντραμς)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα-Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Αίθριο  Παλαιού Δημοτικού  Νοσοκομείου, 21.30

Η αυλαία του  τριημέρου θα πέσει το Σάββατο  με το σούπερ γκρουπ τριών ογκόλιθων  της τζαζ με τεράστια ιστορία και  απεριόριστο καλλιτεχνικό εκτόπισμα.Louis Sclavis(Λουί Σκλαβί), Henri Texier(Ανρί Τεξιέ) και Aldo Romano(Άλντο Ρομάνο) σε αποκλειστική εμφάνιση για το φεστιβάλ παρουσιάζουν μοντέρνα πολύμορφη τζαζ με οικουμενική άποψη και ταξιδιάρικη διάθεση, παιγμένη με ευρωπαϊκή σοφιστικέ προσέγγιση, με αμεσότητα, με γήινη αίσθηση και μια ολοκληρωμένη αισθητική υψηλού επιπέδου, που δεν βρίσκεις σε άλλα τζαζ τρίο στον κόσμο. Η μουσική συνδυάζει το χαρούμενο σουίνγκ, την εγκεφαλική τζαζ, τη μουσική των γάμων στα χωριά της Αφρικής, την παράδοση της δυτικής Αφρικής, την επίδραση από την φανκ του Miles Davis(Μάιλς Ντέιβις), τη γαλλική φολκ μουσική, αλλά και ροκ μνήμες.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Θέατρο

«Λοκαντιέρα»

Την κωμωδία  του Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα», παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2010, η «5η Εποχή». Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Μία κωμωδία με δαιμόνια πλοκή και διαρκείς ανατροπές, που φτάνουν συχνά στα όρια της σκηνικής υπερβολής.
Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων είναι ο βασικός καμβάς, πάνω στον οποίο ο Κάρλο Γκολντόνι αναπτύσσει την κωμωδία του, με αριστουργηματικό τρόπο. Η «Λοκαντιέρα», είναι έργο που απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινό κάθε ηλικίας. Έργο λαϊκό και ταυτόχρονα μια εκρηκτική κωμωδία, επίκαιρη σε κάθε εποχή.
Στη νέα σκηνική πρόταση της «5ης Εποχής», η κωμωδία εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές. Οι ήρωες της κωμωδίας συναντώνται για πρώτη φορά στην εποχή της ιταλικής αναγέννησης -18ος αιώνας- Βενετία, υπό τους ήχους της μουσικής του Βιβάλντι- και στη συνέχεια στον 19ο αιώνα, την εποχή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Τους ξανασυναντάμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, υπό τους ήχους της τζαζ, σε μία σκηνή καμπαρέ και αργότερα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στο τέλος, ο χρόνος χάνεται. Οι ήρωες της κωμωδίας θα συνεχίσουν την ιστορία τους, σε μια αυθαίρετη-υπερβατική εποχή… Εποχή του σκηνικού παιχνιδιού, του τσίρκου και της ακροβασίας, από όπου κατάγεται, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο.

Η κωμωδία ανεβαίνει  σε απόδοση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, κινησιολογική επεξεργασία-χορογραφία Έλενας Γεροδήμου και φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Φωτάκη, ‘Αγγελος Μπούρας, ‘Αντεια Ολυμπίου, Αντώνης Δημητροκάλης.

Ο Βυζαντινός Χορός στο

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών »D.G.Kiriac»

στο Pitesti

Στο πλαίσιο  του καλλιτεχνικού του προγράμματος, αναχωρεί στις 23 Ιουνίου για τη Ρουμανία ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής, προσκεκλημένος του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών »D.G.Kiriac» που θα πραγματοποιηθεί στο Pitesti του νομού Arges, το οποίο είναι ένα εκ των πλέον έγκριτων Φεστιβάλ Χορωδιών, με συμμετοχή των καλύτερων φωνητικών συγκροτημάτων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η καταξιωμένη  πλέον Πανελλήνια αλλά διεθνώς Βυζαντινή  χορωδία της πόλης μας, θα αποτελέσει για μία ακόμα φορά πρέσβη της  Πάτρας αλλά και της Ελλάδας, αφού θα είναι η μόνη Χορωδία που  τιμής ένεκεν, θα ερμηνεύσει έργα της Ορθόδοξης Βυζαντινής Υμνολογίας, ενώπιον του ομόδοξου κοινού της Ρουμανικής πόλεως του Pitesti, στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην μεγαλοπρεπή αίθουσα συναυλιών της πόλης, από κοινού με τις δύο καλύτερες Χορωδίες της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η αποστολή θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλεως, οπότε θα ανταλλαγούν αναμνηστικά και δώρα, ενώ θα δοθεί και συνέντευξη τύπου στα εκεί τοπικά ΜΜΕ.

Στο πρόγραμμα  της μετακίνησης του Βυζαντινού Χορού της Πολυφωνικής συμπεριλαμβάνεται και πέραν των συναυλιακών υποχρεώσεων του Φεστιβάλ, Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Pitesti, απόδοση Ύμνων στην Ιερά Μονή της »Αυλής του Arges», προσκύνημα και επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό Δραγατσάνι, αλλά και επίσκεψη και απόδοση Ύμνων στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ρουμανίας, στην πρωτεύουσα του Βουκουρεστίου.

Πέραν αυτών  η αποστολή του Βυζαντινού Χορού  της Πολυφωνικής, θα έχει την ευκαιρία της επίσκεψης σε αξιοθέατα της  περιοχής, όπως την κοιλάδα των Καρπαθίων, διάφορες Ορθόδοξες Ι. Μονές, τη Βουλή της Ρουμανίας και μουσεία στο Βουκουρέστι κ.ά.

Αρχηγός της  αποστολής θα είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Οργανισμού και Χοράρχης, Γιάννης  Κόττορος, ενώ θα συνοδεύσει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μο Σταύρος Σολωμός και μέλη του Δ.Σ.

MUZINE #09 – ΔΕ ΓΚΡΑΝΤ ΦΙΝΑΛ  (αποχαιρετιστήριο  τεύχος)

Κυκλοφόρησε -για  όσους δεν το έχουν μάθει ήδη- το 9ο και αποχαιρετιστήριο τεύχος του μουσικού περιοδικού Muzine.

Κλείνει έτσι ο  πρώτος κύκλος μιας προσπάθειας που θεωρούμε πως αγάπησαν όχι μόνο οι 2500 αναγνώστες του, αλλά όσοι άκουσαν μουσικές που προβάλλαμε και έπεσαν στα χέρια τους κάποια από τα τεύχη μας. Το τεύχος αυτό τιτλοφορείται «δε γκραντ φινάλ» και προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο πλούσιο γίνεται.

Τα γνωστά σας, red & white mood cds, περιέχουν από 17 κομμάτια το καθένα, ενώ στα δώρα του τεύχους  συμπεριλαμβάνεται το ακυκλοφόρητο EP των Plumerai «Empty Graves» καθώς και  το EP του Gone aka Michael G. Daddie με τον τίτλο Gone(x3).

Άρα θα απολαύσετε το τελευταίο μας τεύχος (τουλάχιστον  με αυτή τη μορφή) με 4CD στην πάντα χαμηλή τιμή των 15 ευρώ.

(Τα CD δεν συμπεριλαμβάνουν  ούτε Βίσση, ούτε Χατζηγιάννη,  αλλιώς θα πουλούσαμε το περιοδικό  50 ευρώ.)

Σε αυτό το τελευταίο  τεύχος δεν γίνεται πλέον η γνωστή διανομή του περιοδικού και τα σημεία διανομής είναι περιορισμένα όπως και ο αριθμός αντιτύπων που κυκλοφόρησαν (μόλις 1900 αντίτυπα προς πώληση εκ των οποίων τα 300 έχουν ήδη σταλεί στους συνδρομητές και έχουν πωληθεί αρκετά και στα live του Muzine).

Αν δεν έχετε  πρόσβαση στα σημεία διανομής που  γράφουμε παρακάτω, μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος (ή και παλιότερα τεύχη) κατευθείαν από τις εκδόσεις μας, τηλεφωνώντας στα 2610342886, 2610320169 κάθε μέρα από Δευτέρα ώς Παρασκευή.

Τα σημεία διανομής είναι τα εξής:

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ:

Πολιτεία (Αθήνα)
Πρωτοπορία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)
ΙΑΝΟΣ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Public (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος)
Μυθιστορία (Θεσσαλονίκη)

News Stand Πάτρας
Τσιοπελάκος (Τρίκαλα)

ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ:

Δισκοπωλείο Music Works (Αθήνα)

Δισκοπωλείο Vinyl Microstore (Αθήνα)

Δισκοπωλείο Rock ‘n Roll Circus (Αθήνα)

Δισκοπωλείο Upstairs (Πάτρα)

Δισκοπωλείο Musical (Πάτρα)

Δισκοπωλείο Lobby (Καβάλα)

Ηλεκτρονικό δισκοπωλείο www.Playourmusic.net

Τα περιεχόμενα  του τεύχους είναι:

Αφιέρωμα “Το Muzine φεύγει, η μουσική;”

Εισαγωγή

Το Τελος Του  Οpinion Leading Kαι Aλλα Δραματικα…, του Μάρκου Φράγκου

Ενας αποχαιρετισμος; , του Αργύρη Ζήλου

Άτιτλο, του Οδυσσέα  Ιωάννου

So Long, του Loan me a Dime

Λίγες Μέρες  Πριν Τελειώσει, του Χρήστου Δουκάκη

It’s the end of the world as we know it…, της Χίλντας Παπαδημητρίου

Με τους Β, του  Χρήστου Σωτηρόπουλου

Clap Your Hands, του  Χρήστου Αλεξόπουλου

Muzine in a time lapse, της  Ελένης Μητσιάκη

Μουσικογραφιάς  ή Drummer;, του Άρη Καραμπεάζη

Το τέλος της  μουσικής, του Στράτου Μπακάλη

Άτιτλο, του Θάνου  Σταυριανάκη

Το Μέλλον Του  Παρελθόντος, του Axel K.

If there’s a party can I come???, του Δημήτρη Γκιούλου

Δεν χάνεις και  τίποτα, διήγημα της Νόρας Δημοπούλου

Μπατονέττα, των  Κωλέττη-Ντίλιου

Αφιέρωμα “Μουσική και Ταξίδια;”

Mystery Train, του  Loan Me a Dime

Complete with speakers in the sky, της Λυδίας Αθανασοπούλου

Ένα Επαγγελματικό  Ταξίδι… Διαφορετικό Από Τα Υπόλοιπα, του Χρήστου Δουκάκη

Μουσικη Και  Ταξ*Ιδια, της Ειρήνης Πολυκρέτη

Παρουσιάση Fonal Records Εισαγωγή – Συνέντευξη Sami Sanpakkila – Reviews Fonal Records από τον Χρήστο Καρρά

Ηχολόγιο: Η θεωρία της μουσικής, η μουσική της θεωρίας, του Δημήτρη Σαρρή

Reviews

24-Carat Black – Gone: The Promises Of Yesterday

New Found Land – We All Die

Coin – Popstitute

Action Dead Mouse – Revenge Of Doormats And Coasters

Alela Diane – To Be Still

Breakestra – Dusk Till Dawn

Pine Hill Haints – To Win Or To Lose

Lusine – A Certain Distance

Get Well Soon – Vexations

An Orange End – Lego

Various Artists – Impossible Ark-A Compilation

J. Kriste, Master of Disguise – Girls, Ghosts and Dogs

Τα Top Five των κομματιών γράφουν οι: Λυδία Αθανασοπούλου, Ελένη Μητσιάκη, Loan me a Dime, Μάρκος Φράγκος, Άγγελος Κ., Λευτέρης Κουσίδης

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

http://wwww.poetrysymposium.gr

Η ΠΟΙΗΣΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

Πάτρα 1 – 4 Ιουλίου 2010

Συνεδριακό  και Πολιτιστικό Κέντρο

του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Τριακοστό  Συμπόσιο Ποίησης θα πραγματοποιηθεί  από το απόγευμα της Πέμπτης 1 Ιουλίου (5.30) έως το μεσημέρι της Κυριακής 4 Ιουλίου 2010.

Το πρώτο μέρος  της απογευματινής συνεδρίας  της Πέμπτης είναι αφιερωμένο στα Τριάντα  Χρόνια του Συμποσίου. Ο Κώστας Κρεμμύδας θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία από τα τριάντα χρόνια του Συμποσίου, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ο αφιερωματικός τόμος Το Συμπόσιο Ποίησης (1981-2009). Ένα πανόραμα, εκδόσεις «Το δόντι», 2010, με ανθολογημένα αποσπάσματα από εισηγήσεις των 29 προηγούμενων χρόνων του Συμποσίου και ποιήματα των ποιητών που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα το CD Φωνές του Συμποσίου, «Το δόντι», 2010 με ηχογραφημένα αποσπάσματα ομιλητών και ποιήματα ποιητών που συμμετείχαν στα Συμπόσια.

Θα γίνει ανάγνωση ανθολογούμενων αποσπασμάτων από τις  εισηγήσεις των Συμποσίων Α΄-ΚΘ΄  και απαγγελία ανθολογούμενων ποιημάτων  από τον αφιερωματικό τόμο (απαγγέλλει η Ασπασία Λυκουργιώτη), και θα ακουστούν ηχογραφημένα αποσπάσματα  ομιλητών και ποιητών που συμμετείχαν στα 29 προηγούμενα χρόνια του Συμποσίου.

Τέλος θα παρουσιαστεί ο τόμος με τα Πρακτικά του Σεμιναρίου που συνδιοργανώθηκε από το Συμπόσιο Ποίησης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, 9 Μαρτίου – 21 Δεκεμβρίου 2009,  με τίτλο  Μια σύγχρονη ματιά στην ποιητική μας παράδοση. Μια νέα μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και δεκαπέντε σημαντικών ποιητών μας, εκδόσεις «Το δόντι», 2010.

Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί  με προτάσεις συνέδρων για το μέλλον του Συμποσίου, στις οποίες μπορεί να συμβάλει κάθε ενδιαφερόμενος.

Στο δεύτερο  μέρος της απογευματινής συνεδρίας  της Πέμπτης θα παρουσιαστεί  η Ανθολογία Ηλειακής Ποίησης (1950-2010), επιμέλεια Κ. Κρεμμύδας – Ξ. Σκαρτσή, εκδόσεις «Ταξιδευτής», 2010, η πέμπτη κατά σειρά ανθολογία ποίησης  διάφορων περιοχών της περιφέρειας που επιμελήθηκε το Συμπόσιο Ποίησης, και θα γίνει απαγγελία ποιημάτων ανθολογούμενων ποιητών.

Το κύριο μέρος  του Συμποσίου ξεκινάει την Παρασκευή  το πρωί με Προσεγγίσεις στο θέμα του  Συμποσίου, στο Α΄ Μέρος με 15λεπτες ελεύθερες εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής (Σωτήρης Π. Βαρνάβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Βούλα Επιτροπάκη, ποιήτρια, Δημήτρης Κατσαγάνης, ποιητής, κριτικός, Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, δρ, εκδότης περιοδικού «Μανδραγόρας», Αλέξης Λυκουργιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Ξένη Σκαρτσή, ποιήτρια, δρ φιλολογίας, Γιώργος Τσιρώνης, ποιητής, Αλέξανδρος Φωσταίνης, ποιητής, Δημήτρης Χαρίτος, κινηματογραφικός κριτικός, ποιητής), και στο Β΄ Μέρος με 5λεπτες Παρεμβάσεις συνέδρων.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν την παρέμβασή  τους (έως 2 σελίδες, Times New Roman 12, 11/2 διάστιχο) έως 26/6/2010 στην ηλ. δ/νση info@poetrysymposiym.gr. για  την επιλογή τους ως ομιλητών στη  συνεδρία αυτή. Οι επιλεγμένες παρεμβάσεις θα περιληφθούν στα Πρακτικά του 30ού Συμποσίου Ποίησης.

Ακολουθούν 16 εισηγήσεις σε τρεις Συνεδρίες, που αναφέρονται  στη φύση της ποίησης ως «μελλοντικής πράξης», τη σχέση της με το παρελθόν και την πορεία της προς το μέλλον στη διάρκεια του 20ού αιώνα, και διερευνούν τα χαρακτηριστικά και το μέλλον της στον 21ο αιώνα.

Συμμετέχουν: Σόνια  Ιλίνσκαγια-Αλεξανδροπούλου (Ομότιμη  καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ζωή Σαμαρά (Ομότιμη καθηγήτρια Θεωρίας  Λογοτεχνίας και Θεάτρου, ΑΠΘ), Κώστας Στεργιόπουλος (ποιητής, κριτικός της λογοτεχνίας και καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας), Ανδρέας Μπελεζίνης (φιλόλογος, κριτικός), Χρίστος Αλεξίου (τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας πανεπιστημίου Birmingham, διευθυντής περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»), Γιώργος Κεντρωτής (καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιητής, μεταφραστής), Κατερίνα Κωστίου (αν. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Πατρών), Έλλη Φιλοκύπρου (επίκ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ), Σάββας Μιχαήλ (δοκιμιογράφος, κριτικός), Χρίστος Ρουμελιωτάκης (ποιητής), Αλέξης Ζήρας (κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων), Τιτίκα Δημητρούλια (κριτικός λογοτεχνίας), Γιώργος Βαρθαλίτης (διδάκτωρ φιλολογίας, δοκιμιογράφος), Θωμάς Τσαλαπάτης (αρθρογράφος εφημερίδας «Εποχή», θεατρολόγος), Γιώργος Γεωργούσης (ποιητής), Κωστής Τριανταφύλλου (ποιητής, εικαστικός καλλιτέχνης).

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των συνέδρων με τους εισηγητές, η οποία καταγράφεται στα Πρακτικά του Συμποσίου.

Επίσης θα γίνουν 5λεπτες παρεμβάσεις στις παρουσιαζόμενες  εισηγήσεις, οι οποίες θα κατατίθενται στη Γραμματεία κατά τη διάρκεια του  Συμποσίου.

Στα ενδιάμεσα  των εισηγήσεων θα διαβάσουν ποίησή τους οι γεννημένοι από το 1980, χρονιά σχεδιασμού του Συμποσίου Ποίησης, και μετά ποιητές: Ζήσης Δ. Αϊναλής, Κατερίνα Αυγέρη, Νίκος Eρηνάκης, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κατερίνα Ζησάκη, Ναταλία Κατσού, Χάρις Κοντού, Χρίστος Κρεμνιώτης, Ανέστης Μελιδώνης, Εύη Μπούκλη, Θωμάς Παπαστεργίου, Γιώργος Πέππας, Nόρα Ράλλη, Ειρήνη Σουργιαδάκη. Μια σύντομη παρουσίασή τους κάνει ο Αλέξης Ζήρας.

Η απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου αφιερώνεται  όπως πάντα στην παρουσίαση παλαιότερων  και νεότερων ποιητών από κριτικούς: ο Σωτήρης Σαράκης παρουσιάζει  το Δημήτρη Χαρίτο, ο Αλέξης Ζήρας  το Γιώργο Μπλάνα, ο Γιάννης Δάλλας το Στέλιο Μαφρέδα, ο Χρίστος Αλεξίου το Θεόδωρο Βαή και την Ελένη Καρασαββίδου, ο Κώστας Κρεμμύδας τη Χαρά Χρηστάρα, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής το Δημήτρη Κωστήρη, η Χρυσούλα Σπυρέλη το Βασίλη Νιτσιάκο, ο Γιώργος Παναγιωτίδης τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο, ο Χάρης Μελιτάς το Γιώργο Νικολόπουλο, ο Μανόλης Τζάβλας το Γιάννη Βούλτο, και ο Βάκης Λοϊζίδης το Θοδωρή Ρακόπουλο.

Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς  κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, από το 1981 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 16μελής Οργανωτική Επιτροπή (και 2 επίτιμα μέλη).

Tηρούνται πλήρη  πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων.  Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί  30 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο  Συμπόσιο) με περισσότερες από 12.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων Α΄- ΚΘ΄ και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄ σε ηλεκτρονική μορφή φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου  Πατρών.

Είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.

Το πλήρες πρόγραμμα  του Συμποσίου έχει αναρτηθεί  στην ιστοσελίδα του  (http://wwww.poetrysymposium.gr)

ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

http://www.poetrysymposium.gr

Η Ποίηση Χθες και  Αύριο

Πάτρα 1-4 Ιουλίου 2010

Συνεδριακό και  Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου  Πατρών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ

Απόγευμα, 17.30

Πρόεδρος: Αλέξης Λυκουργιώτης

Α΄ ΜΕΡΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

* Κώστας Κρεμμύδας:  Στατιστικά στοιχεία από τα  τριαντάχρονα του Συμποσίου

* Παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου Το Συμπόσιο Ποίησης (1981-2009). Ένα πανόραμα, εκδόσεις «Το δόντι», 2010

Ανάγνωση ανθολογούμενων αποσπασμάτων από τις εισηγήσεις των Συμποσίων Α΄-ΚΘ΄ – Απαγγελία  ανθολογούμενων ποιημάτων

Απαγγέλλει: Ασπασία  Λυκουργιώτη

* Φωνές του Συμποσίου. Παρουσίαση CD, «Το δόντι», 2010

Θα ακουστούν  ηχογραφημένα αποσπάσματα ομιλητών και ποιητών που συμμετείχαν  στα 29 χρόνια του Συμποσίου.

* Παρουσίαση  του τόμου Μια σύγχρονη ματιά  στην ποιητική μας παράδοση. Μια  νέα μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και δεκαπέντε σημαντικών ποιητών μας. Πρακτικά του Σεμιναρίου που συνδιοργανώθηκε από το Συμπόσιο Ποίησης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, 9 Μαρτίου – 21 Δεκεμβρίου 2009, εκδόσεις «Το δόντι», 2010

* Προτάσεις για  το μέλλον του Συμποσίου από  Συνέδρους

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Παρουσίαση της  Ανθολογίας Ηλειακής Ποίησης (1950-2010), εκδόσεις «Ταξιδευτής», 2010

Κώστας Κρεμμύδας  – Ξένη Σκαρτσή

Απαγγελία ποιημάτων  ανθολογούμενων ποιητών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πρωί, 09.00

Πρόεδροι: Σταύρος  Κουμπιάς – Αλέξης Ζήρας

Αλέξης Ζήρας: Νέοι Έλληνες ποιητές (γεννημένοι από το 1980 και μετά): Μια παρουσίαση

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: Η  ποίηση χθες και αύριο

Σωτήρης Π. Βαρνάβας, Ξενοφών Βερύκιος, Βούλα Επιτροπάκη (ποιήτρια), Δημήτρης Κατσαγάνης, Κώστας Κρεμμύδας, Αλέξης Λυκουργιώτης, Ξένη Σκαρτσή, Γιώργος Τσιρώνης (ποιητής), Αλέξανδρος Φωσταίνης (ποιητής), Δημήτρης Χαρίτος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

Συζήτηση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Απόγευμα, 17.30

Πρόεδρος: Ζωή  Σαμαρά

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

* Σάββας Μιχαήλ: Η ποίηση το μέλλον

* Γιώργος Κεντρωτής:  Η γλώσσα της ποίησης χτες  και αύριo

* Κώστας Στεργιόπουλος:  ποιητής, κριτικός της λογοτεχνίας  και καθηγητής Νέας Ελληνικής  Φιλολογίας, Η ποίησή μας στο  χτες και στο αύριο

* Χρίστος Ρουμελιωτάκης,  ποιητής: Sur des penseurs nouveaux faisons des vers antiques?

* Αλέξης Ζήρας:  Η ποίηση δεν απαντά στην οίηση της εποχής αλλά στα ερείπιά της

Συζήτηση ? Παρεμβάσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πρωί, 09.00

Πρόεδρος: Κώστας Στεργιόπουλος

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

* Χρίστος Αλεξίου:  Σικελιανός-Σεφέρης-Ρίτσος: Τρεις μεγάλοι  ποιητές οραματίζονται τον μεταπολεμικό  κόσμο

* Σόνια Ιλίνσκαγια-Αλεξανδροπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων: Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τις «ανατροπές» στην ελληνική ποίηση της δεκαετίας του 1930

* Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη καθηγήτρια Θεωρίας Λογοτεχνίας  και Θεάτρου, ΑΠΘ: Η ετερότητα  του μέλλοντος

* Έλλη Φιλοκύπρου, επίκ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ: Ο ποιητής στην έρημο της Ιστορίας: από την ηρωική στάση στη διαρκή ένταση

* Κατερίνα Κωστίου,  αν. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας  Παν/μίου Πατρών: Οι μεταμορφώσεις της Μούσας στο γύρισμα των αιώνων

* Ανδρέας Μπελεζίνης: «Ο ποιητικός κανόνας και …  ο κάνονας». Μια εναλλακτική πρόταση  του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Συζήτηση ? Παρεμβάσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ

Απόγευμα, 17.30

Πρόεδρος: Χρίστος  Αλεξίου

ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΟΙΗΤΕΣ

* Σωτήρης Σαράκης: Δημήτρης Χαρίτος

* Αλέξης Ζήρας:  Γιώργος Μπλάνας

* Γιάννης Δάλλας: Στέλιος Μαφρέδας

* Χρίστος Αλεξίου:  Θεόδωρος Βαής

* Κώστας Κρεμμύδας:  Χαρά Χρηστάρα

* Σωκράτης Λ.  Σκαρτσής: Δημήτρης Κωστήρης

* Χρίστος Αλεξίου:  Ελένη Καρασαββίδου

* Χρυσούλα Σπυρέλη: Βασίλης Νιτσιάκος

* Γιώργος Παναγιωτίδης: Παναγιώτης Αργυρόπουλος

* Χάρης Μελιτάς:  Γιώργος Νικολόπουλος

* Μανόλης Τζάβλας:  Γιάννης Βούλτος

* Βάκης Λοϊζίδης: Θοδωρής Ρακόπουλος

ΚΥΡΙΑΚΗ

Πρωί, 9.00

Πρόεδρος: Σόνια  Ιλίνσκαγια-Αλεξανδροπούλου

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

* Τιτίκα Δημητρούλια,  κριτικός λογοτεχνίας: Η νεοελληνική  ποίηση στα τέλη του 20ού  και τις αρχές του 21ου αιώνα:  εντάσεις και προοπτικές

* Γιώργος Βαρθαλίτης, διδάκτωρ φιλολογίας, δοκιμιογράφος:  Η ποίηση στο μεταίχμιο δυο  χιλιετηρίδων

* Γιώργος Γεωργούσης, ποιητής: H ποίηση στον 21ο αιώνα

* Θωμάς Τσαλαπάτης, αρθρογράφος εφημερίδας «Εποχή»,  θεατρολόγος: Η κρίση της ποίησης  και η ποίηση της κρίσης

* Κωστής Τριανταφύλλου,  ποιητής, εικαστικός καλλιτέχνης:  Άγνωστος Χ στην Ποίηση

Συζήτηση ? Παρεμβάσεις

Στα ενδιάμεσα  των εισηγήσεων θα διαβάσουν ποίησή τους οι γεννημένοι από το 1980, χρονιά σχεδιασμού του Συμποσίου Ποίησης, και μετά ποιητές:

Ζήσης Δ. Αϊναλής, Κατερίνα Αυγέρη, Νίκος Eρηνάκης, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κατερίνα Ζησάκη, Ναταλία  Κατσού, Χάρις Κοντού, Χρίστος Κρεμνιώτης, Ανέστης Μελιδώνης, Εύη Μπούκλη, Θωμάς Παπαστεργίου, Γιώργος Πέππας, Nόρα Ράλλη, Ειρήνη Σουργιαδάκη

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σταύρος Κουμπιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών •  Χρίστος Αλεξίου, τ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Birmingham, διευθυντής περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας» • Σωτήρης Π. Βαρνάβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής • Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων • Κώστας Καπέλας, υπεύθυνος Bιβλιοπωλείου Πολύεδρο • Δημήτρης Κατσαγάνης, ποιητής, κριτικός • Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ποιητής, μεταφραστής • Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής, διδάκτωρ, εκδότης περιοδικού «Μανδραγόρας» • Αλέξης Λυκουργιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ποιητής • Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός • Θανάσης Νάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών • Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ποιητής, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών • Ξένη Σκαρτσή, ποιήτρια, δρ φιλολογίας • Λύντια Στεφάνου, ποιήτρια, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος • Δημήτρης Χαρίτος, κινηματογραφικός κριτικός, ποιητής

Επίτιμα Μέλη

• Μιχάλης Γ. Μερακλής, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου  Αθηνών, κριτικός

• Ανδρέας Μπελεζίνης, φιλόλογος, κριτικός

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Θεώνη Πουλή (νηπιαγωγός) Υπεύθυνη Γραμματείας – Ιωάννα Μουστάκα (πτυχιούχος ΑΤΕΙ): Υποδοχή και Εγγραφή  Συνέδρων, Γραμματεία Συνεδριάσεων •  Ιωάννα Μπαρούτα (νηπιαγωγός) – Γεωργία  Φωτεινού (φοιτήτρια Γεωλογίας): Βιβλία συνέδρων • Γιάννης Χατζηπανταζής: Υπεύθυνος δικτυακού τόπου Συμποσίου • Θωμάς Παπαστεργίου (μεταπτυχιακός φοιτητής): Φωτογραφικό αρχείο

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Συμπόσιο είναι ανοιχτό σε όλους και  η παρακολούθησή του είναι  ελεύθερη. • Όλα τα μέλη του Συμποσίου είναι ισότιμα. • Οι σύνεδροι έχουν (κατά προτεραιότητα έναντι των ακροατών) το δικαίωμα ερώτησης, και παρέμβασης 5΄ στις εισηγήσεις (πρέπει όμως τη σχετική πρόθεσή τους να τη δηλώσουν στη Γραμματεία). Η δημοσίευσή τους αποφασίζεται από την Ο.Ε. • Η Γραμματεία βρίσκεται στη διάθεση των μελών του Συμποσίου καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων. • Παρακαλούνται τα μέλη του Συμποσίου να δηλώνουν τα στοιχεία τους σ’ αυτήν κατά την άφιξή τους • Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο • Τα μέλη του Συμποσίου μπορούν να εκθέτουν βιβλία, φωτοτυπίες έργων ή ανακοινώσεις τους στο χώρο του Συμποσίου (μετά από συνεννόηση με τη Γραμματεία). • Τα έξοδα συμμετοχής στο Συμπόσιο ανέρχονται στο ποσό των 30€. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η παραλαβή του τόμου των Πρακτικών στο χώρο του Συμποσίου (η ταχυδρομική αποστολή των Πρακτικών επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος 5€). • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα Πρακτικά προηγούμενων Συμποσίων, την Ανθολογία Αχαϊκής Ποίησης (1950-2005), την Ανθολογία Επτανησιακής Ποίησης (1950-2006) και την Ανθολογία Διαγωνισμού Ποίησης ΚΕ΄ Συμποσίου από τον εκδ. οίκο «Περί Τεχνών», Κανακάρη 65, 262 21 Πάτρα, τηλ. 2610 625257, την Ανθολογία Κρητικής Ποίησης (1950-2007) και την Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης (1950-2008) από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», Ιπποκράτους 56, 10680 Αθήνα, τηλ. 210 3628852.

Διεύθυνση Συμποσίου: Τ.Θ. 1142, Τ.Κ. 26110, Πάτρα, τηλ. 2610 991343, ηλ. δ/νση: info@poetrysymposium.gr

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Ξενοδοχεία: Rion Beach, Γ΄ κατηγ., στην παραλία του Ρίου, τηλ. 2610991.421-2 ? Porto Rio, Α΄ κατηγ. στην παραλία του Ρίου, τηλ. 2610992.102 ? Achaia Beach, Β΄ κατηγ., στην Παραλία Προαστείου, τηλ. 2610991.801 ? Castello, Β΄κατηγ., Ρίο, τηλ. 2610 992957 ? Γεώργιος, Γ΄ κατηγ., Ρίο, τηλ. 26100992627 ? Απόλλων, Β΄ κατηγ., Ρίο, τηλ. 2610990426 ? Αστήρ, Α΄ κατηγ., Πάτρα, τηλ. 2610 277.502, 2610 279.812 ? Δελφίνι, Γ΄ κατηγ., στην Τερψιθέα, τηλ. 2610 421.001-5 ? Τζάκι, Παραλία Προαστίου, τηλ. 2610453960 ? Achaia Beach, Β΄ κατηγ., στην Παραλία Προαστίου, τηλ. 2610991.801 ? Ροδινή, Ψαθόπυργος, τηλ. 2610931300

2. Εστιατόρια: Σ’  ολόκληρη την παραλία του Ρίου  και της Πάτρας και στο εσωτερικό  του Ρίου και στους κοντινούς  στη θάλασσα δρόμους της Πάτρας  λειτουργούν διάφορα εστιατόρια.

3. Χρήσιμα τηλέφωνα: Τουριστική Αστυνομία: 2610276.998, 451.833, Πρακτορείο ΚΤΕΛ: 2610623.887-8, Πρακτορείο ΟΣΕ: 2610639108-9, Ραδιοταξί: 18300, 2610 450.000

4. Το λεωφορείο  αρ. 6 ξεκινά από τη γωνία Κορίνθου- Ερμού στην Πάτρα, συνεχίζει  στο Πανεπιστήμιο και φτάνει στο Ρίο.

5. Πληροφορίες  για το Συνεδριακό και Πολιτιστικό  Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών  και την πρόσβαση σ’ αυτό: http://www.confer.upatras.gr.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου  Πατρών

Η ανακοίνωση αυτή είναι και πρόσκληση στο Συμπόσιο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s