ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ από 28-5 έως 3-6-2010 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

afisa

Παρασκευή 28/05

Θέατρο Σκιών

«Η Άνοιξη του Καραγκιόζη»

Βυρσοδεψείον, 19.00, 21.30

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο του Δήμου Πατρέων και  η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Σκιών «Ο ΜΙΜΑΡΟΣ» συνδιοργανώνουν  παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών  με τίτλο «Η Άνοιξη του Καραγκιόζη».
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στον «Πολυχώρο Βυρσοδεψείον» (Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου 14, τηλ: 2610 361264 – 6942 404284) που φιλοξενεί και το Μουσείο Θεάτρου Σκιών Πάτρας, θα ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη 26/05/2010 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 30/05/2010.

Καθημερινά θα δίνονται δύο παραστάσεις, η πρώτη  στις 7.00μ.μ για παιδιά και η  δεύτερη στις 9.30μ.μ για μεγάλους από τους σημαντικότερους σύγχρονους καραγκιοζοπαίχτες μεταξύ των οποίων οι Γιάνναρος, Κώστας Μακρής, Άθως Δανέλλης, Ηλίας Καρελλάς, Γιάννης Νταγιάκος, Τάσος Γεωργίου κ.α.
Η συνάντηση αυτή φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να αποτελέσει τη σκηνή για την παρουσίαση των πιο σημαντικών παραστάσεων, βήμα για το Θέατρο Σκιών και τον λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και μια ευκαιρία για να αποδίδεται κάθε χρόνο η πρέπουσα τιμή σε ανθρώπους που έχουν μοχθήσει για την διάσωση του Θεάτρου Σκιών και της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας. Την Παρασκευή 28/05/2010 θα βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση για την προσφορά του στο ελληνικό Θέατρο Σκιών ο Γιάννης Μουρελάτος (Γιάνναρος).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρασκευή 28/5/10:

Παράσταση για  μικρούς 7.μ.μ: «Ο αετός του Ολύμπου»- Σωκράτης Κοτσορές, παράσταση για  μεγάλους 9.30 μ.μ : «Ο άσωτος υιός» – Άθως Δανέλλης

Σάββατο 29/5/10:

Παράσταση για  μικρούς 7 μ.μ : «Το ούζο» -Χρήστος  Ζάνης, παράσταση για μεγάλους 9.30 μ.μ: «Ο Καραγκιόζης μάγος» -Ηλίας  Καρελλάς

Κυριακή 30/5/10:

Παράσταση για  μικρούς 7 μ.μ : « Ο Καραγκιόζης  οικολόγος» -Κώστας Μακρής, παράσταση  για μεγάλους 9.30 μ.μ: «Ο Καραγκιόζης παλικαράς» -Τάσος Γεωργίου

Πάρτι

«Klik Records»

Πολιτεία, 22.00

Η «Klik Records» επιστρέφει με ένα μοναδικό πάρτι για πρώτη φορά στην Πάτρα που θα πραγματοποιηθεί απόψε στον πολυχώρο «Πολιτεία».

Στο χώρο αυτό θα στηθούν δύο stages που θα φιλοξενήσουν καλλιτέχνες σε ένα φαντασμαγορικό event με καλεσμένους τους: Mikael Delta με την Etten (Ελένη Τζαβάρα) στο πλευρό του, για να παρουσιάσει κομμάτια από το νέο του, πολυαναμενόμενο album «Tech Me Away» που αποτελείται από εξαιρετικές electronica συνθέσεις, αλλά και επιλεγμένες στιγμές από το σύνολο της καριέρας του. Live εμφάνιση και για τον Serafim Tsotsonis που κάθε φορά καθηλώνει το κοινό του με τις ιδιαίτερες μελωδίες του.

Δυνατά dj sets από  τους George Kyriakou, Niko Diamantopoulo και Dousk αλλά και από τον Chris Nemmo  ο οποίος μετά από πειραματισμούς με σχεδόν όλα τα είδη της dance electronica και κυκλοφορίες σε αρκετά label του εξωτερικού, κυκλοφόρησε το νέο του album με τίτλο «The Nautilus Project» δημιουργώντας έναν απίστευτο συνδυασμό nu-disco και funk μουσικής.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν και οι πόρτες ανοίγουν στις 10 το βράδυ.

2ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Στην εκμετάλλευση απαντάμε με αλληλεγγύη»

Πλ. Γεωργίου & Έσπερος

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Γεωργίου και τον πολυχώρο Έσπερο την Παρασκευή και το Σάββατο, 28 και 29 Μαΐου.

Για δεύτερη  χρονιά η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων  Προσφύγων και Μεταναστών/στριών διοργανώνει το αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Κεντρικό θέμα για φέτος είναι  η αναγκαιότητα της έμπρακτης αλληλεγγύης σ΄ αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, τους μετανάστες.

Για πολλά χρόνια οι μετανάστες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επιβίωσης σε προσωπικό  επίπεδο ενώ οι κοινωνίες υποδοχής, στην καλύτερη περίπτωση, έβλεπαν τους μετανάστες από την οπτική της φιλανθρωπίας. Σήμερα, έχει γίνει κατανοητό από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας ότι τα συλλογικά προβλήματα χρειάζονται συλλογικές λύσεις. Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ενάντια στις λογικές της περιχαράκωσης και του αποκλεισμού που να κατοχυρώνει ισότιμα τα δικαιώματα όλων όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το που προέρχονται. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν φαινόμενα άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης και διαβίωσης σε απάνθρωπες συνθήκες.

Η Πάτρα βρίσκεται  μπροστά σε ένα δίλημμα. Να συνεχίσει  την στράτευση στο αντιμεταναστευτικό μπλοκ που στήθηκε έντεχνα  τα προηγούμενα χρόνια και απέφερε  μονάχα την καταστροφή και το κυνήγι των μεταναστών ή αλλάζοντας πολιτική να διεκδικήσει μαζί με τους μετανάστες έναν κόσμο ισότιμο στον οποίο το χρώμα του δέρματος, η γλώσσα και η εθνικότητα δεν θα αποτελούν κριτήριο απόδοσης των δικαιωμάτων του πολίτη. Δεν θα αποτελούν κριτήριο για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, της μόρφωσης, της υγείας, της στέγασης.

Η Πάτρα μπορεί να βρει συμπαραστάτες όλους τους Δήμους της χώρας, αλλά και του  εξωτερικού, που έχουν αντιμετωπίσει  παρόμοιου τύπου προβλήματα και  έχουν καταφέρει να σταθούν με αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις του  καιρού αλλά και του πολιτισμού μας.

Μπορεί να βρει συμπαραστάτη όλη την κοινωνία που  πλήττεται από την κρίση που  δημιούργησαν οι ίδιες πολιτικές  που δημιουργούν και τους μετανάστες επιβάλλοντας μέτρα και περικοπές.

Μπορεί να βρει συμπαραστάτη την κοινωνία που αντιδρά  διαδηλώνοντας για κοινωνική δικαιοσύνη και ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στην κρίση  οι μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα, είναι άνθρωποι με προβλήματα.

Σάββατο 29/05

Όψεις της ελληνικής  πεζογραφίας τον 19ο αιώνα

Βασίλειος Μιλτιάδης  Νικολαΐδης

(1821-1903)

« Το πεζογραφικό  έργο του Βασίλειου Νικολαϊδη:

Ένας Κωνσταντινουπολίτης  του ευρύτερου ελληνισμού

και της  δυτικοευρωπαϊκής διασποράς»

Ο κύκλος  εκδηλώσεων :  Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας  τον 19ο αιώνα

συνεχίζεται με αφιέρωμα στο πεζογραφικό έργο του Βασίλειου Νικολαϊδη

στη 1 το μεσημέρι στο χώρο του Πολύεδρου.

Μιλάει:  ο  καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Γιώργος Κεχαγιόγλου.

Τα τελευταία  χρόνια η εικόνα που είχαμε για  την πεζογραφία των πρώτων πενήντα χρόνων (1830-1880 ρομαντική περίοδος) του ελληνικού κράτους έχει αλλάξει.

Η ανακάλυψη  λησμονημένων ή άγνωστων έργων και  η προσεκτικότερη μελέτη τών γνωστών  πεζογραφημάτων έδειξαν ότι η  περιγραφή και ο χαρακτηρισμός  της πεζογραφικής παραγωγής της  περιόδου, λίγο ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Ο αριθμός των έργων δεν ήταν ισχνός, όπως πιστευόταν, αλλά πολύ μεγαλύτερος.

Και σε αυτό το μεγαλύτερο σύνολο έργων περιλαμβάνονται και  έργα αξιόλογα, τα οποία, προφανώς επειδή ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα, περιέπεσαν κατά τη διάρκεια του δημοτικιστικού αγώνα σε λήθη και παρέμειναν ξεχασμένα.

Αλλά και ορισμένα  από τα έργα αυτής της περιόδου που δεν είχαν ξεχαστεί, είναι  σημαντικότερα απ’ ότι τα παρουσίαζε η δημοτικιστικών προκαταλήψεων  κριτική.

Τα πλέον αξιόλογα έργα της περιόδου είχαν διαμορφώσει  για τους αναγνώστες της εποχής μια πεζογραφική παράδοση, την οποία θα πρέπει να μελετήσουμε, αν θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα τη λογοτεχνία εκείνης της εποχής.

Ο κύκλος των  ομιλιών αυτών θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πεζογραφία των δύο τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα (Γ. Βιζυηνός , Μιχ. Μητσάκης, Αλεξ. Παπαδιαμάντης, Εμμ. Ροΐδης κλπ)· διότι αν και μετά το 1880, με την εμφάνιση νέων συγγραφέων, η πεζογραφία μας πορεύεται σε νέες κατευθύνσεις, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι δε συνδέεται με την προηγούμενη πεζογραφική παραγωγή. Οι ομιλητές –αυτού του κύκλου εκδηλώσεων- είναι όλοι μελετητές της πεζογραφίας του 19ου αιώνα και οι ομιλίες τους στηρίζονται σε ερευνητικά δεδομένα.

Ο Βασίλειος  Μιλτιάδης Νικολαϊδης γεννήθηκε το 1815 και ήταν γόνος εξέχουσας φαναριώτικης οικογένειας.    Στα χρόνια του Καποδίστρια και τα πρώτα χρόνια του Όθωνα σπούδασε στη Σύρο, το Ναύπλιο και την Αθήνα, μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, ακολούθησε στρατιωτική καριέρα, υπηρέτησε σε στρατιωτικές και δημόσιες θέσεις.Πολύγλωσσος και δραστήριος, δεν κινήθηκε μόνο στο μικρό ελλαδικό κράτος, αλλά και σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης ως και τη Ρωσία (ως στρατιωτικός ακόλουθος στον Κριμαϊκό πόλεμο), ανέλαβε περιηγητικές και εμπιστευτικές αποστολές στην Οθωμανική αυτοκρατορία και έζησε μεγάλα διαστήματα της ζωής του στο Παρίσι, προτού εγκατασταθεί ξανά οριστικά στην Ελλάδα ύστερα από το 1890. Πέθανε στην Αθήνα το 1903.

Έργα του:

Πεζογραφία: Αλή – Χουρσχήδ Μπέης· Επεισόδιον της Ελληνικής Επαναστάσεως. Παρίσι, 1882

Θέατρο: Ελένη· Δράμα εις πράξεις δύο. Παρίσι, 1890.

Ταξιδιωτικές  εντυπώσεις: Les Turcs et la Turquie contemporaine. Itineraire et compte – rendu de voyage dans les provinces o Homanes avec cartes detaillees, Παρίσι, 1859.

Συναυλία

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ & «ROOKE CHAPEL CHOIR»

Απόλλων, 20.30

Συναυλία χορωδιακής μουσικής πραγματοποιεί, η ΜΙΚΤΗ  ΧΟΡΩΔΙΑ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, στο  πλαίσιο των διεθνών γνωριμιών  και συνεργασιών της, στο Δημοτικό Θέατρο ‘’Απόλλων’’, το προσεχές Σάββατο 29 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ [ακριβώς].

Φιλοξενούμενη της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ  θα είναι η Χορωδία «ROOKE CHAPEL CHOIR»  του Πανεπιστημίου Bucknell, από το Lewisburg Pennsylvania, των ΗΠΑ, η  οποία θα παρουσιάσει ένα ποικίλο πρόγραμμα, με αναφορά σε κλασσικές, ρομαντικές και σύγχρονες φόρμες, αλλά και παραδοσιακή Αμερικάνικη μουσική, με τη διεύθυνση του διαπρεπούς Μαέστρο, Dr. William Payn.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας  η φιλοξενούσα ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, θα ερμηνεύσει μικρό πρόγραμμα έργων του Ελληνικού ρεπερτορίου, με τη διεύθυνση του Μο Σταύρου Σολωμού και στο πιάνο την καθηγήτρια Έφη Καββαδία- Ζέρβα, ενώ στο δεύτερο μέρος το Πατραϊκό κοινό θα απολαύσει την Αμερικάνικη Χορωδία, η οποία πριν από τη χώρα μας, επισκέπτεται το Μάντσεστερ της Αγγλίας για σειρά συναυλιών, ενώ μετά την Πάτρα, θα δώσει σειρά συναυλιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η είσοδος στη συναυλία για  το κοινό, θα είναι ελεύθερη.

ROOKE CHAPEL CHOIR

του Πανεπιστημίου Bucknell

από το Lewisburg- Pennsylvania των ΗΠΑ

H   χορωδία   Rooke  Chapel Choir του  πανεπιστημίου του Bucknell, υπό την  διεύθυνση του Dr. William A. Payn, διευθυντή  των χορωδιακών  σπουδών, έχει  κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για τις δημιουργικές της ερμηνείες, σε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του εικοστού αιώνα, του Αμερικανικού και του θρησκευτικού μουσικού ρεπερτορίου.

Τα μέλη της χορωδίας αντιπροσωπεύουν,  σχεδόν κάθε κλάδο σπουδής  στο Bucknell, συμπεριλαμβανομένων  και των ανθρωπιστικών κλάδων, των κοινωνικών επιστημών, των φυσικών επιστημών, της διοίκησης επιχειρήσεων, του μορφωτικού τομέα και της μηχανικής.

Η δημοφιλής ετήσια εκδήλωση Candlelight Service of Carols, προσελκύει τα μυημένα πλήθη στο Rooke Chapel  για τρείς παραστάσεις κάθε Δεκέμβρη. Από το 1987, οι PBS παραγωγός εταιρία, μεταφέρει σε εθνικό δίκτυο αυτή την ετήσια γιορτή μέσω του κεντρικού μορφωτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Η χορωδία βραβεύτηκε με το Iris Award τo 1989 και με βραβείο Emmy το 1996 και το 2004. Τα επόμενα χρόνια η χορωδία συμμετείχε στην πρεμιέρα της όπερας ‘’Υμέναιος’’ του G.F.Haendel, σε μια συναυλία με εξαντλημένα εισιτήρια, στο  Merkin Hall της Νέας Υόρκης. Πραγματοποίησε τουρνέ στην Αγγλία,  Ουαλία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Δυτική Γερμανία, Πουέρτο Ρίκο, Κόστα Ρίκα, Ισπανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ιταλία και Κροατία, ενώ το 2004 προσκλήθηκε για να παίξει σε τρείς συναυλίες, με την Syracuse Symphony Orchestra.

Επίσης έπαιξε μαζί με το σύνολο σύγχρονης μουσικής του Λονδίνου Electric Phoenix, με το κουαρτέτο Cambridge’ s Fitzwilliam String Quartet.Ερμήνευσε σε μια συναυλιακή εκδοχή,  την όπερα του G.F.Haendel: ‘’Αγις και Γαλάτεια’’ με την ορχήστρα δωματίου: Brewer Chamber Orchestra. Ενίσχυσε ερμηνευτικά τους Gregg Smith Singers στην πρεμιέρα του William Duckworth’s Southern Harmony στο Merkin Hall και τραγούδησε ως εμβόλιμο σύνολο στην Eastern Division Conference of the American Choral Directors Association στην Βοστώνη.

Τον περασμένο Μάη, η χορωδία  περιόδευσε στην Πολωνία και  στην Δημοκρατία της Τσεχίας,  ενώ πριν από την Ελλάδα  έδωσαν συναυλίες στο Μάντσεστερ  της Αγγλίας. Δύο Cd διανέμονται  σε εθνικό επίπεδο από τη  δισκογραφική εταιρία Lovely Records: An American Collage and On this Day Earth shall ring.

Συναυλία

Goin’ Through & Family The Label

Πολιτεία

Goin’ Through & Family The Label Καλοκαιρινή Περιοδεία σε  όλη την Ελλάδα

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στον Πολυχώρο Πολιτεία.

Φέτος το καλοκαίρι, η Eleven Concerts διοργανώνει την  περιοδεία του Family The Label σε  ολόκληρη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά, όλες οι μεγάλες δυνάμεις της Ελληνικής Hip Hop μουσικής, ενώνονται και παρουσιάζουν ζωντανά στη σκηνή.

Οι Goin’ Through (Νίκος  Βουρλιώτης (NiVo), Μιχάλης Παπαθανασίου) ήταν το 1ο Hip Hop συγκρότημα που υπέγραψε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία το 1994.

Ήταν αυτοί  που έφεραν το hip-hop στην Ελλάδα. Το τραγούδι που τους έκανε γνωστούς ήταν μια  διασκευή του «Γαρύφαλλε Γαρρύφαλλε» με την συμμετοχή του Βλάση Μπονάτσου. Από τότε μετρούν 16 χρόνια συνεχούς επιτυχίας στον χώρο της Ελληνικής Hip Hop Σκηνής και αμέτρητα albums (πάνω από 15).  Έχουν συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως: Μαρίνα Σκιαδαρέση, Βλάση Μπονάτσο, Γιώργος Μαζωνάκης , Δέσποινα Βανδή, Άννα Βίσση, κ.α.

Οι ΝΕΒΜΑ (Νοητική  Επανάσταση Βάση Μουσικής Ασυλίας) αποτελούνται από τους Νίκο Παυλίδη γνωστός  ως Ισορροπιστής, τον Βαγγέλη Σερίφη γνωστός ως Dj Rico στην μουσική παραγωγή και τον Στάθη Τελιούδη γνωστό ως Αλχιμηστή. Και οι 3 πολύ γνωστοί και πολύ πετυχημένοι στο χώρο της Hip Hop σκηνής.

Ο Kώστας Δράκουλας  ή αλλιώς Θηρίο ασχολήθηκε με την  μουσική από  πολύ μικρή ηλικία. Το 2008 ηχογράφησε το τραγούδι» Μαύρα  Μεσάνυχτα » για την ομώνυμη  σειρά του Mega στην οποία έπαιξε κιόλας . Επίσης είχε έναν ρόλο και στην ταινία «Λούφα και Απαλλαγή I4».

Ο Λευτέρης Παναγίωτιδης ή αλλιώς Κόμης Χ (Χαοτικός) απόκτησε πολλούς θαυμαστές μετά το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006 οπού κερδίζει την  πρώτη θέση. Με την νίκη του αυτή αποδεικνύει ότι το Hip Hop και οι καλλιτέχνες που το εκπροσωπούν αποτελούν κυρίαρχο μουσικό ρεύμα, και πλέον είναι εμφανές ότι ο Κόμης Χ είναι δυναμικός εκπρόσωπος του Hip Hop στην χώρα. Φέτος θα κυκλοφορήσει το νέο του album.

Οι Professional Sinnerz αποτελούνται από τους Σάββα Κουτσίδη ή αλλιώς Tyler που είναι ο μουσικός παραγωγός και Dj και τον Γιάννη Στεργίου γνωστό ως Αδάμα που είναι ο Mc . Τον περασμένο χειμώνα έβγαλαν το κομμάτι «Όταν σε είχα πρωτοδεί » το όποιο έγινε τρομερή επιτυχία και κάνει όλη την Ελλάδα να το τραγουδά!! Το 2009 θα βγει και το album τους από το Family The Label με τίτλο Scarred Individuals.

Οι Approval Junkies δημιουργήθηκαν το 2008 απο τον Σάββα Κουτσίδη γνωστό ως Tyler ο οποίος είναι και μέλος  των Professional Sinnerz και τον Bilba που είναι o Mc του group καθώς επίσης και αδερφός του Κομη Χ. Αυτό το διάστημα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους LP που περιέχει δώδεκα κομμάτια.

Ετοιμαστείτε  για ένα θερμό καλοκαίρι με τα «Θηρία» της Hip Hop και απολαύστε  τον ρυθμό και την ένταση με «Goin’ Through» διάθεση.

Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ.

Προπώληση Musical & Πολυχώρος Πολιτεία

Δευτέρα 31/05

8ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Συντήρηση των Μνημείων της Μεσογείου

Συνεδριακό ΑΕΙ

Διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Δυτικής Ελλάδας). Το συμπόσιο δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες, τεχνικούς και ειδικούς να συζητήσουν πάνω στα θέματα της συντήρησης και αναπαλαίωσης μνημείων, καθώς και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Το συμπόσιο στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα forum για την εμβάθυνση της υπάρχουσας γνώσης γύρω από την πολιτιστική κληρονομία. Πληροφορίες στo τηλ. 2610 997570 (κα. Μ. Σύψα).

Τρίτη 01/06

Θέατρο

«Jonestown REDUX»

«act», 21.30

Για τρεις εβδομάδες  οι Katayis Teater (πρώην σπουδαστές των εργαστηρίων του θεάτρου act) θα παρουσιάζουν μια ανανεωμένη εκδοχή του Jonestown, μιας δουλειάς που είχε παρουσιαστεί ως επιστέγασμα των μαθημάτων Devised Theatre που διοργανώθηκαν στο θέατρο «act». Φέτος πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παράσταση διάρκειας μίας περίπου ώρας με τον τίτλο «Jonestown REDUX». Είναι η ιστορία του Ναού των Ανθρώπων (People’s Temple) και της πόλης Jonestown που ιδρύθηκε από τον ιερέα Jim Jones και τους ανθρώπους που τον ακολούθησαν εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Μια παράσταση για την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν σε μεγάλα οράματα, μεγάλες ιδέες και μεγάλους ηγέτες. Στην παράσταση παίζουν (αλφαβητικά) οι: Νόρα Δημοπούλου, Μαντώ Κεραμυδά, Γιώργος Μάρκου, Εύη Μωυσιάδου, Βαγγέλης Παπάς, Κατερίνα Πρωτονοταρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Παραστάσεις κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.30 από 17 Μαΐου ως 2 Ιουνίου
2010

Τιμή εισιτηρίου: 5€ (γενική είσοδος)

Κρατήσεις στα  τηλέφωνα: 2610 272037 (αυτόματος τηλεφωνητής) και 6984 072341

Τετάρτη 02/06

Προβολές

Κινηματογράφος  Τέχνης Πανεπιστημίου Πατρών «Θανάσης  Βέγγος»

Psarokokalo 2010

Μετά την τεράστια επιτυχία, που σημείωσε η Πανελλήνια Πρεμιέρα του αριστουργηματικού  ντοκυμανταίρ «Οι Γιοι Της Κούβας» («The Sons Of Cuba») του Andrew Lang ( προβολή, που λάμπρυνε με την παρουσία της η πυγμαχική κοινότητα της πόλης), ο Κινηματογράφος Τέχνης Πανεπιστημίου Πατρών «Θανάσης Βέγγος» συνεχίζει το κινηματογραφικό του ταξίδι με την παρουσιάζει γιά πρώτη φορά στην Πάτρα το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Αθήνας Psarokokalo, με την προβολή 9 ταινιών από την φετινή έκδοση του Φεστιβάλ και την ταινία, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού πέρυσι (συνολικά θα προβληθούν 10 ταινίες).

Την επιλογή  των ταινιών, συνολικής διαρκείας 132 λεπτών, έκανε ο Πατρινός σκηνοθέτης Σταύρος Ράπτης, ένας από τους δημιουργούς και Καλλιτεχνικούς Υπευθύνους του Φεστιβάλ, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό όχι μόνο γιά το Psarokokalo, αλλά και γιά την μικρού μήκους «Δεξιά Αριστερά», που συν-σκηνοθέτησε με τον Aργύρη Γερμανίδη.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1. ΟΜΕLETTE της  Nadejda Koseva ( 7′, Βουλγαρία, μυθοπλασία)

Υπάρχει μια  χώρα, όπου οι άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί φτωχότεροι. Ο πληθωρισμός αυξάνεται ώρα με την ώρα … Σεπτέμβριος 1996, Σόφια, κάπου στην Ευρώπη.

Ειδική μνεία  στο Sundance, συμμετοχή στα  φεστιβάλ Sarajevo,Nashville,Brussels.

2. ΚΑΙ ΓΩ ΓΙΑ  ΜΕΝΑ του Τζώρτζη Γρηγοράκη ( 19′, Ελλάδα, μυθοπλασία)

O Αντώνης πρέπει να γυρίσει γρήγορα  σπίτι του. H Ευτυχία είναι κολλημένη  στην κίνηση. Μια ιστορία για  μια σχέση αλληλεξάρτησης . Βασισμένη σε αληθινή ιστορία

1ο βραβείο  φεστιβάλ Δράμας, τιμητικές διακρίσεις  μοντάζ και σχεδιασμού ήχου, συμμετοχή  στο φεστιβάλ Clermont -Ferrand και Βραβείο Καλύτερης Τανίας Μικρού Μήκους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

3. MEI LING των Stephanie Lansaque -Francois Leroy (15′, Γαλλία, κινούμενο  σχέδιο)

Η Mei Lίng , μία  αργόσχολη Kινέζα, ζει μόνη της και  περιμένει στο διαμέρισμά της  τον εραστή της. Μία μέρα βρίσκει  ένα μικρό χταπόδι στον νεροχύτη της κουζίνας. Αποφασίζει να το υιοθετήσει για να πνίξει τη βαρεμάρα της.

Βραβεία: Clermont ferrand 2009 καλύτερη μουσική ταινίας

Animist Romania film festival καλύτερη ταινία μικρού μήκους

Lile Short Film Festival Mεγάλο  Βραβείο (Grand Prize 2009)

Balkanima Serbia 2009 καλύτερη  ταινία

Υποψήφια για  βραβείο Cesar 2010

Συμμετοχή σε περισσότερα  από 50 φεστιβάλ

4. ARENA του Joao Salaviza (15′, Πορτογαλία, μυθοπλασία)

O Mάουρο είναι  σε κατʼοικον περιορισμό, μόνο τα τατουάζ τον συντροφεύουν.

Χρυσός φοίνικας φεστιβάλ Καννών

Συμμετοχή σε περισσότερα  από 25 διεθνή φεστιβάλ

5. POST IT LOVE των Simon Atkinson-Adam Townley (4′, Ηνωμένο Βασίλειο, μυθοπλασία)

Η ιστορία ενός φλερτ μεταξύ συναδέλφων

6. ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ  των Αργύρη Γερμανίδη-Σταύρου  Ράπτη (14′, Ελλάδα, μυθοπλασία)

Δυο άγνωστοι που  μένουν σε γειτονικά διαμερίσματα περνούν  μια νύχτα μαζύ

Ειδική μνεία  φεστιβάλ Τous Ecrans Ελβετία,

Καλύτερη Βαλκανική  ταινία φεστιβάλ Filmini Βουλγαρία,

Συμμετοχή στα  φεστιβάλ Σαράγιεβο, Molodist,Encounters,Las Palmas de Gran Canaria, Ρουμανίας, Ινδονησίας, Σλοβακίας .

7. THIS IS NOT A FLY του  Carlos Fraiha (2′, Βραζιλία, κινούμενο σχέδιο)

Μια μύγα δεν σταματά  να ενοχλεί εναν φιλότεχνο σε μια  γκαλερί.
Festival Internazionale del Cinema d’Arte (Italy, 2009) Special Jury Award
Συμμετοχη στα φεστιβαλ Encounters, California, Portobello London, Budapest

8. CRUMBS του Pierre Pinaud ( 31′,Γαλλία, μυθοπλασία, ασπρόμαυρο)

Μία γυναίκα  ζει στο μικρό της σπίτι, δουλεύει σε εργοστάσιο, ψωνίζει από ένα σούπερ μάρκετ. Ένα πρωί, το εργοστάσιο αρχίζει να κινείται και να φεύγει από το χωράφι.

Βραβειο Cesar  Μικρού Μήκους

Bραβείο Ομοσπονδίας  Κριτικών Γαλλίας για το Βραβείο  Ταινίας Μικρού Μήκους

Clermont-Ferrand : Βραβείο νέων κριτικών, Βραβείο καλύτερης μουσικής .

Βραβειο Κοινού Φεστιβαλ Psarokokalo 2010

9. IT’S MY TURN (Bende Sira – Ich bin dran) της Ismet Erquen ( 10′ ,Γερμανία/Τουρκία, μυθοπλασία)

Η αγάπη μιάς παρέας παιδιών για τον κινηματογράφο…

Βραβεία στα Φεστιβαλ Λοκάρνο, Interfilm Berlin,Τεργέστης

Συμμετοχή σε περισσότερα  από 30 φεστιβάλ

Βραβείο Κοινού Φεστιβαλ Psarokokalo 2009

10. PARTY του Dalibor Matanic   (15′, Κροατία, μυθοπλασία)

Η ιστορία εκτυλίσσεται μία ηλιόλουστη μέρα στο Vukovar. Όταν απολαμβάνεις και ζεις μία τόσο όμορφη μέρα φαίνεται σχεδόν αδύνατον να πιστέψεις, ότι η φωτεινότητα και η χαρά μπορούν να διακοπούν.

Μεγάλο Βραβείο  Φεστιβάλ Σεράγεβο, Βραβείο Φεστιβάλ Μπρατισλάβας, συμμετοχή στο Φεστιβαλ Καννών

Παρουσίαση

«Ο συγγραφέας συναντά τους αναγνώστες»

ΔΕΠΑΡ, 20.00

Με τη φιλοξενία  μιας ξεχωριστής δημιουργού, της Ρέας Γαλανάκη, ολοκληρώνει η Δ.Ε.Π.Α.Ρίου τον κύκλο εκδηλώσεων «Ο συγγραφέας συναντά τους αναγνώστες» . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στους χώρους του Κέντρου Τεχνών της δημοτικής επιχείρησης στα Αραχωβίτικα. Η γνωστή συγγραφέας, που συνέδεσε για δεκαετίες το όνομα της με την Αχαΐα, κατοικώντας στο δήμο Ρίο, θα συναντήσει τους αναγνώστες της πλαισιωμένη από τον ποιητή Γιώργο Κοζία και την ψυχίατρο και πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη, οι οποίοι θα μιλήσουν για το έργο της κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο βιβλίο της «Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα». Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, η δημοσιογράφος Μιμικα Χριστοδουλοπούλου, ο Ηθοποιός Θοδωρής Σκούρτας καθώς και η ίδια η συγγραφέας. Παράλληλα οι μελωδίες που θα ακουστούν στην εκδήλωση θα έχουν άρωμα Μπαρόκ περιόδου. Για αυτό θα φροντίσουν οι μουσικοί………….. Να θυμίσουμε πως ο κύκλος εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ο συγγραφέας συναντά τους αναγνώστες» ξεκίνησε από την ΔΕΠΑΡίου στις 9 Δεκεμβρίου 2009 φιλοξενώντας τον Συγγραφέα Κώστα Λογαρά. Ακολούθησαν οι Διονύσης Καρατζάς, Βασίλης Λαδάς, Σπύρος Βρεττός, και ο Γιώργος Κοζίας ο οποίος και θα παραδώσει της σκυτάλη στην μοναδική κυρία αυτού του κύκλου, που δεν είναι άλλη από την Ρέα Γαλανάκη. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η άφιξη μιας νεαρής Ελληνοεβραίας δασκάλας σε ορεινό χωριό της Κρήτης, το έτος 2000, όσο και το πασχαλινό έθιμο της καύσης του Ιούδα, δίνουν αφορμή για μια τομή στο «άβατον» των σύγχρονων ορεινών κοινωνιών της νήσου, αλλά και για το ξεδίπλωμα μιας παλιάς Κρητικής παράδοσης, που αποδίδει στο πρόσωπο του βιβλικού Ιούδα τη μοίρα του μυθικού Οιδίποδα. Νόμος και παρανομία, έρωτες και τελετουργίες, φονικά και αποσιωπήσεις, ρηξικέλευθες αλλά και απαρχαιωμένες αντιλήψεις, συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο συγκρούσεις και αντιφάσεις, μέσα στο οποίο η νεαρή γυναίκα αναζητεί τις ρίζες της ταραγμένης οικογενειακής της ιστορίας. Παράλληλα, ο περί τον Ιούδα και τον Οιδίποδα μύθος, ένας μύθος για το απόλυτο κακό, βαδίζει πάνω στα σκοτεινά δικά του μονοπάτια: ξεκινά από τα βάθη του χρόνου και φθάνει ως τις μέρες μας, για να υπηρετήσει αλλά και να ερμηνεύσει τις άκαμπτες δομές των ορεινών κλειστών κοινωνιών. Ένα «διπλό» βιβλίο, που αποκαλύπτει ότι μύθος και σύγχρονη ζωή συμπλέκονται σε ενιαίο σώμα, όπως άλλωστε και η λογοτεχνία με την πραγματικότητα. … ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης . Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (το 1981).Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (το 1999 για το μυθιστόρημα Ελένη ή ο Κανένας και το 2005 για τη συλλογή διηγημάτων Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι). Επίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (το 2003 για το μυθιστόρημα Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων) και με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης το 1987.Tο βιβλίο της, Αμίλητα, βαθιά νερά, απέσπασε το 2006 το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Bιβλίου.Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην UNESCO Collection of Representative Works (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999).Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά και εβραϊκά.

Happy birthday, Μojo!

Συναυλία

Firewater & Les Skartoi

ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ, 20.00

Η μουσική κάνει  το χρόνο να περνά γρήγορα. Και όχι μόνο γρήγορα αλλά και όμορφα. Με αυτό τον τρόπο πέρασαν εννέα χρόνια. Με πολλή μουσική και πολλές νέες προτάσεις ακόμα κι όταν αυτές ήταν ενάντια στην εμπορική γραμμή της εποχής και τις οικονομικές απαιτήσεις μιας επιχείρησης. Το ραδιόφωνο υπάρχει όσο υπάρχουν ακροατές και οι ακροατές του «Μojo» στήριξαν αυτές τις επιλογές, δέχθηκαν τις νέες προτάσεις και ανταπέδωσαν όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με τη φιλία τους προς όλους τους ανθρώπους του σταθμού.

Και μετά τη μουσική… ήρθε ακόμα περισσότερη μουσική. Αυτή τη φορά live. Η συναυλιακή προσπάθεια ξεκίνησε με ένα όνειρο που oνομάστηκε «Manifest» και παίχτηκε σε συνέχειες (Manifest I, II και ΙΙΙ), συμπεριέλαβε καλλιτέχνες όπως η Sophie Solomon και η Cezaria Evora, φιλοξένησε μεγάλα συγκροτήματα όπως οι Calexico και συνεχίστηκε με μια μαγική συναυλιακή σεζόν παρουσιάζοντας τους Archive, Parov Stellar, Yann Tiersen, Jonathan Richman, David Lynch, Nouvelle Vague, Stranglers, Marc Almond για να φτάσει μέχρι τη μεγάλη συναυλία των James, που ήταν και η μεγαλύτερη Πατρινή διοργάνωση στην πόλη μας.

Ο «Μojo» εκπέμπει στον ονειρόκοσμο της μουσικής εδώ  και εννιά χρόνια. Εννιά χρόνια γεμάτα αγάπη για τη μουσική. Εννιά  χρόνια πομπός νέων προτάσεων και  με δέκτες ελεύθερες προσωπικότητες κάθε ηλικίας και φύλου.
Την Τετάρτη 2 Ιουνίου, από τις 8 το βράδυ, Firewater και Les Skartoi παίζουν για τον«Μojo» και για τους φίλους του στο Πάρκο της Ειρήνης σε μια free entrance βραδιά.

FIREWATER

Το 2005, ο Tod A των Firewater ξεκίνησε μια τριετή περιήγηση  στην Μέση Ανατολή, την Ινδική χερσόνησο  και την Νοτιο-Ανατολική Ασία. To σπίτι του τα τελευταία 20 χρόνια, είχε γίνει μια κρύα και αφιλόξενη  πόλη. Έτσι άφησε πίσω του την  Ν.Υόρκη, βάζοντας όλα του τα υπάρχοντα σε αποθήκη και παίρνοντας μαζί του μόνο λίγα ρούχα και ένα laptop.
Το ταξίδι που έκανε ο Tod, θα προκαλούσε την δημιουργικότητά του με τρόπους που δεν είχε φανταστεί όταν το προγραμμάτιζε. Δελχί, Ινδία, πάνω από την έρημο Thar, μετά μέσα από το Rajasthan, από το Punjab ,Πακιστάν ήταν οι βασικοί σταθμοί του ταξιδιού του.
Καταγράφοντας με ένα μόνο μικρόφωνο και ένα laptop, κατάφερε να αιχμαλωτίσει παραστάσεις με μεγάλη διαφορετικότητα και ποικιλία μουσικών σε Ινδία, Πακιστάν καθώς επίσης και από Τουρκία και Ισραήλ. Η Bhangra και τα κρουστά sufi σχημάτισαν την βάση για τα τραγούδια που έγραψε στην διαδρομή .Το καυστικό χιούμορ του Tod λάμπει στο Golden Hour, αναλύοντας μαζί την ομορφιά και την γελοιότητα αυτού του κόσμου.
Ο ντράμερ των Firewater Tamir Muskat (τώρα και των Balkan Beat Box), έκανε την παραγωγή, το μιξάρισμα και έπαιξε σε αυτό το άλμπουμ, μαζί με ένα παράξενο cast χαρακτήρων από 5 διαφορετικές χώρες. Οι Firewater θα περιοδεύσουν στην Ευρώπη τον Απρίλιο και Μάϊο 2009 και θα παίξουν σε πολλά Θερινά Φεστιβάλ 2009. O Tod είναι ακόμη ‘άστεγος’, ζώντας μόνο με μια βαλίτσα και του αρέσει.
Η μουσική των Firewater ποτέ δεν ταίριαζε πολύ στα προϋπάρχοντα είδη μουσικής. Ο Tod, ως παθολογικός ταξιδιώτης, πάντα εμπνεόταν από τις ιστορίες, τους ανθρώπους και την μουσική των περιοχών που επισκεπτόταν. Και έτσι η μουσική του έχει αρώματα από spy jazz, ska, classic Bollywood, salsa, cabaret, Mexican banda και Ρωσικό folk – που δημιουργούσαν μια ξεχωριστή σοδειά που πάντοτε είναι 100% Firewater!
Το βασικό τους όμως χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα από το πρίσμα των Firewater, βγαίνει μια κοφτερή ματιά από πολύ-πολιτισμικούς στίχους και συναισθηματική ειλικρίνεια. Ο Tod μονίμως προκαλεί τον εαυτό του και τους φαν του, ανανεώνοντας συνεχώς την μουσική της μπάντας. Οι Firewater δεν είναι «solo project» αλλά ούτε και  «rock group», θα μπορούσαν μόνο να περιγραφούν σαν χαλαρό μουσικό «collective».

LES SKARTOI ROCKSTEADY ORCHESTRA

Το καλοκαιρι  του 2003 εν μεσω θερους και φεστιβαλ «Rock-Αλωνι» συνεβη κατι που στη
Μνημη μας SKA-λωνει.Εκει που οι Fuzzy κιθαρες και το Ροκαρισμα εδιναν κι επαιρναν,ξαφνικα κατι παιδια, με πνευστα και αλλους ρυθμους στο μυαλο, αλλαξαν το κλιμα και τις διαθεσεις σε μια εμφανιση,  που παρ’ολες τις ατελειες της,αφησε εντονες και καλες εντυπωσεις.Αυτη ηταν η παρθενικη εμφανιση των ΣΚΑΡΤΩΝ η Les Skartoi αν θελετε,οπως εχουν γινει πλεον ευρυτερα γνωστοι.
Απο τοτε εχουν μεσολαβησει περιπου 6 χρονια και εχουν συμβει πολλα στην γενικοτερη πορεια του σχηματος.Μεταξυ αυτων ειναι πολλες ζωντανες εμφανισεις σε κλαμπ και σε φεστιβαλ,με σταθμο αυτη με τον Mr.SYMARIP οπου οι Les Skartoi ανελαβαν το ρολο της Back up band συνοδευοντας τον κο ROY ELLIS στην εδω εμφανιση του στο κλαμπ «ΑΝ».Αλλη σημαντικη εμφανιση ηταν στην 4η ROCK ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο Κιατο το καλοκαιρι του 2008 οπου μοιραστηκαν τη σκηνη επαξια με τους Locomondo.
Περα ομως απο τις ζωντανες εμφανισεις οι Skartoi δρομολογησαν την παραγωγη και κυκλοφορια της πρωτης τους δισκογραφικης δουλειας με τον τιτλο “Ska-Radio” με αποκλειστικα συνθεσεις των μελων του σχηματος,της οποιας την ηχογραφηση επιμεληθηκε ο Σακης Μπαστας μελος των Raining Pleasure και το mastering o πολυς κος  Todd Jensen στα γνωστα Sterling Studios της N.Y. Κυκλοφορησε τον Μαρτιο του 2009 απο την Blind Bastard Records.
Mε καινουρια διαθεση, νεα μελη και αμειωτο κεφι, οι Skartoi, το φετεινο καλοκαιρι, εχουν σκοπο να μεταφερουν και να μεταδωσουν σ’ολους, τη «γιορτη» που καταφερνουν και δημιουργουν σε καθε τους εμφανιση,λειτουργωντας σαν ενα ζωντανο “Ska-Radio”..Μετα την»ΑΚΤΗ»,στην Ακτη Δυμαιων Πατρα, οπου  μοιραστηκαν τη σκηνη με τον Tonino Carotone και το συγκροτημα του,στις 7 Μαιου, πριν ένα χρονο περιπου και την μικρη περιοδεια, με τους Aggrolites, στα τελη του περισυνου καλοκαιριου, οπου εδωσαν ρεστα σε Αθηνα ,Θεσσαλονικη και  Αγρινιο,το back up στον Mr.Symarip, πριν δυο χρονια και τις δικες τους εμφανισεις, οι Skartoi εχοντας συγκεντρωσει τοσες μουσικες εμπειριες νιωθουν ετοιμοι να τις μοιραστουν μαζι σας μεσα στο επερχομενο καλοκαιρι οπου και αναμενονται πολλα.Περισσοτερες πληροφοριες στη σελιδα τους στο my
space.com.
LET’S DO THE SKA!!!!

Video killed the radio star, playlist is killing radio

///////////

Poetry Slam

Ο Τηλέμαχος  Τσαρδάκας και το θέατρο act παρουσιάζουν μια πρωτότυπη βραδιά καταιγιστικής  ποιητικής απαγγελίας με τίτλο: «Ποιητές επί σκηνής». Πρόκειται για το πρώτο poetry slam που γίνεται στην Πάτρα. Οι συμμετέχοντες απαγγέλουν δραματοποιημένη πρωτότυπη ποίησή τους μέσα στο διαθέσιμο χρόνο και προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις του κοινού και της επιτροπής αξιολόγησης. Οι συμμετοχές που θα διακριθούν θα αποκτήσουν το δικαίωμα να παρουσιαστούν στο Πανελλήνιο Poetry Slam που θα γίνει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους όσοι γράφουν ποίηση και θέλουν να την μοιραστούν ασχέτως με το αν, έως τώρα, έχουν εκδοθεί ή δημοσιευτεί κείμενά τους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν δώρα από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 2 Ιουνίου στο poetryslampatras@gmail.com και στο 6936122261.

Στα πλαίσια  αυτής της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και μια performance πάνω στην ποίηση του Δημήτρη Κάββουρα.

Με την υποστήριξη των περιοδικών (δε)κατα, book press, e-poema, index, poetix, bookmarks και των Εκδόσεων Χαραμάδα.

Απολύσεις στο  Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Μέσα στο ευρύτερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, μετά τις αιφνιδιαστικές απολύσεις των 9 συναδέλφων μας, την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και τις δηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, θα θέλαμε να τοποθετηθούμε δημόσια για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να θέσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Η ανακοίνωση του  Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για την «αναστολή κάποιων  δράσεων» αφορά δευτερεύουσες μόνο πρωτοβουλίες του (βραβείο σεναρίου, περίπτερο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γραφείο του ΕΚΕΒΙ  στη Στοά του Βιβλίου και παρουσία του σε ορισμένες μικρής σημασίας εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό και στην Αττική), και όχι τον κύριο όγκο του έργου του. Αρκεί η αναστολή των δράσεων αυτών για να δικαιολογηθεί η απόλυση εννέα εργαζομένων; Πώς σκοπεύει να υλοποιήσει το ΕΚΕΒΙ το υπόλοιπο από το κύριο πρόγραμμά του, που διατηρείται ανέπαφο και στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοι είχαν ρόλους καθοριστικούς, με τα τρία τέταρτα μόνο των εργαζομένων;

Το δίλημμα  «πληρώνω τους εργαζόμενους και δεν  πραγματοποιώ δράσεις» ή «μειώνω το προσωπικό για να χρηματοδοτήσω κάποιες δράσεις» είναι ένα ψευδές δίλημμα. Ποια ήταν ακριβώς η περικοπή προϋπολογισμού που έκανε αναγκαίες τις απολύσεις των εργαζομένων; Το 35% προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού το Υπουργείο το διέψευσε. Σε τι ύψος ανέρχεται, τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΚΕΒΙ φέτος; 1.170.000 ευρώ; (έτσι ισχυρίζεται το ίδιο). Μεγαλύτερος; (όπως αφήνει να εννοηθεί το ΥΠΠΟΤ;). Σ’ αυτά τα 1.170.000 ευρώ περιλαμβάνονται τα 700.000 ευρώ που δόθηκαν ήδη για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και τα 100.000 ευρώ που δόθηκαν για την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου;

Η διοίκηση του  ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει  από το Υπουργείο να στεγάσει τον  οργανισμό σε κτίριο της ιδιοκτησίας  του, ώστε να απαλλαγεί από το κόστος των 10.000 ευρώ το μήνα, που καταβάλλει για την ενοικίαση των τωρινών εγκαταστάσεών του στου Μακρυγιάννη (ενώ καταβάλλει και άλλα 3.000 ευρώ το μήνα για την ενοικίαση αποθήκης στην ίδια περιοχή). Το ΕΚΕΒΙ όμως, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 σε κτίριο στην Κηφισιά που του είχε παραχωρηθεί δωρεάν, τη Βίλα Μπότση, κτίριο το οποίο πριν από έναν μόλις χρόνο επέστρεψε ως «μη λειτουργικό» στο κράτος.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε  ότι δε μιλάμε για «μη ανανέωση συμβάσεων έργου λόγω αναστολής  κάποιων δράσεων», αλλά για απολύσεις εργαζομένων που έγιναν με τρόπο παράνομο σύμφωνα ακόμη και με το ιδιωτικό δίκαιο –αφού έγιναν απροειδοποίητα, στο 22% του προσωπικού χωρίς να διασφαλίζουν ούτε καν την «εξασφάλισή τους» από το ταμείο ανεργίας, με μία «χαριστική» αποζημίωση παρά τη μόνιμη, καθημερινή και πλήρους ωραρίου υπαλληλική σχέση που για κάποιους έφτανε τα 9 συναπτά έτη– χωρίς πειστικές εξηγήσεις για τα κριτήρια της επιλογής.

Για τις επιλογές που κάνει ο καθένας, κρίνεται. Αλλά οι αποφάσεις, τουλάχιστον στο χώρο του βιβλίου, δεν οφείλουν να είναι μόνο νόμιμες ή να προέρχονται από σωστές διοικητικές πράξεις, αλλά πρωτίστως πρέπει να εκφράζουν πολιτισμό. Κι αυτός, απ’ ό,τι φαίνεται, έλειψε.

Σωματείο Εργαζομένων  Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Ημέρα Συλλογικότητας

«Όταν οι  άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες  συλλογικότητας».

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 και ώρα 20.00 στο Αίθριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου  Πατρών (Κτίριο Α΄)

γιορτάζουμε την  Ημέρα Συλλογικότητας

με θέμα: «Όταν οι άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες συλλογικότητας».

Εφέτος η καθιερωμένη  πλέον για το Πανεπιστήμιο Πατρών εκδήλωση, θα γεμίσει με ιστορίες ανθρώπων της πόλης μας που με τις  πράξεις τους αλλά και την ίδια τους την ζωή,

μας προτείνουν αντί του ατομικισμού, της μοναχικότητας  και της ξενοφοβίας μια διαδρομή ζωής ισότητας, ισονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και οικολογικής συνείδησης.

Σας προσκαλούμε  να συμμετάσχετε

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Σταύρος  Κουμπιάς

&

Το Εθελοντικό Κοινωνικό Δίκτυο Φοιτητών Μελών  ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Αναγόρευση

Στις 4 Ιουνίου 2010 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών  του Πανεπιστημίου Πατρών-Κτίριο Διοίκησης- θα πραγματοποιηθεί η  τελετή αναγόρευσης

του Paul Kiparsky,

ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

O Paul Kiparsky είναι ένας από τους επιφανέστερους εν ζωή γλωσσολόγους, διδάσκει στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Stanford, ενώ παλαιότερα υπήρξε καθηγητής στο ΜΙΤ.

Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, παγκοσμίως γνωστό και  σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη γλωσσολογική έρευνα.

Ειδικεύεται στη φωνολογία, τη μορφολογία και την ιστορική γλωσσολογία και ασχολείται με μια ποικιλία γλωσσών, αρχαίες και νέες, ενώ είναι ίσως ο γλωσσολόγος με τη μεγαλύτερη γλωσσομάθεια στον κόσμο.

Έχει συγγράψει  μελέτες για τα Φινλανδικά, τα Γερμανικά, τα Ισλανδικά, τα Ρωσικά, τα Σουηδικά, τα Σανσκριτικά,  τα Αρχαία Ελληνικά, τα Παλιά Αγγλικά και τα Γοτθικά.

Είναι βαθύς  γνώστης των αρχαίων γλωσσών  και των Αρχαίων Γραμματικών.

Επίσης έχει ασχοληθεί με ιδιαίτερη επιτυχία με τη Νέα Ελληνική και τις διαλέκτους της, ενώ είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας, την οποία επισκέπτεται συχν

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s