Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας από 12/3/2010 έως 18/3/2010 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image

image

MOUNDS VIEW HIGH SCHOOL STRING ORCHESTRA

image

image

image

Παρασκευή 12/03

Βιβλιοπαρουσίαση

Φώτη Τερζάκη

«Κρίση και  ιδεολογίες στην αυγή του 21ου  αιώνα» και

«Ερμηνευτικά  για τη σχολή της Φρανκφούρτης»

Βιβλιοπωλείο  Πρωτοπορία, 19.00

Τα βιβλία «Κρίση και ιδεολογίες στην αυγή του 21ου αιώνα» και «Ερμηνευτικά για τη σχολή της Φρανκφούρτης» του Φώτη Τερζάκη παρουσιάζονται στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (Γεροκωστοπούλου 31).  Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι : Βασίλης Λαδάς, Σωτήρης Λυκουργιώτης και ο συγγραφέας

Ο Φώτης Τερζάκης είναι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους και πλέον  διεισδυτικούς διανοητές του χώρου της αντιεξουσιαστικής αριστεράς που επιμένουν να παράγουν κριτικό λόγο στην εποχή της γενικευμένης συναίνεσης. Επιδιώκει να φωτίσει φαινόμενα και να αποσαφηνίσει έννοιες, σε μια ευρεία γκάμα πολιτικού ενδιαφέροντος αποδεικνύοντας πόσο δύσκολη αποκρυπτογράφηση χρειάζεται, προκειμένου να καταφέρουμε να δούμε καθαρά και καθαρό το είδωλό μας στον καθρέφτη. Στο πρώτο από τα έργα του ο συγγραφέας σημειώνει: «Η σκέψη είναι ίσως ανίσχυρη απέναντι στο συντριπτικό βάρος της πραγματικότητας, δεν έχει ωστόσο καμία δικαιολογία να εγκαταλείπει το σισύφειο έργο που της αναλογεί – ποντάροντας τις ύστατες ελπίδες της στην (επαν)εμφάνιση ενός παγκόσμιου ανατρεπτικού κινήματος, αρκετά ισχυρού και αυτοδιευθυνόμενου, ασυνθηκολόγητα εκ των κάτω, ικανού να εξαναγκάσει την ισοκατανομή του παγκόσμιου πλούτου και της ισχύος και να κοινωνικοποιήσει αμετάκλητα τους κεφαλαιοποιημένους πόρους της ανθρωπότητας».

«Γεννημένος το 1959 (άρα, σχετικά νέος για θεωρητικός) έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο που περιλαμβάνει πρωτότυπες μελέτες για μια ευρεία γκάμα θεμάτων (φιλοσοφία, ψυχανάλυση, αντιψυχιατρική, θρησκειολογία, κοινωνιολογία της μουσικής, πολιτικά δοκίμια, ανθρωπολογία, αισθητική, κ.ά.) και μέχρι σήμερα αριθμεί 17 βιβλία. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και αρκετές δεκάδες μεταφράσεις έργων από συναφή θεωρητικά πεδία, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για μια γλώσσα σαν τη δική μας που δεν έχει παράδοση πρωτότυπων θεωρητικών κειμένων, καθώς και πάμπολλα διάσπαρτα κριτικά κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες», σημειώνει ο Κώστα Δεσποινιάδης και προσθέτει: «Πέρα από το ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα εύρος των ενδιαφερόντων του, αξίζει να σημειωθεί ότι η θεωρητική του εργασία αναπτύσσεται εκτός Πανεπιστημίου, γεγονός που την καθιστά διττά σημαντική: Πρώτον, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο Τερζάκης δεν πληρώνεται από το Κράτος ή από κάποιον άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για να σκέφτεται και να γράφει, με όλες τις πρακτικές δυσκολίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, και δεύτερον γιατί έτσι έχουμε μία έμπρακτη αμφισβήτηση του γελοίου (και στον πυρήνα του βαθύτατα εξουσιαστικού) αξιώματος ότι οι μόνοι αρμόδιοι για τον στοχασμό και τη θεωρητική παραγωγή είναι οι κάθε είδους «ειδικοί», που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι παρά οι κρατικοδίαιτοι αρουραίοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το έργο των οποίων είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ποσότητα των κονδυλίων που ξεκοκαλίζουν».

Το δεύτερο  βιβλίο καταπιάνεται ερμηνευτικά με διάφορα προβλήματα που γεννούν  οι πολλές επιμέρους πραγματεύσεις  της Σχολής της Φραγκφούρτης, με τρόπο που αναδεικνύει τη βαθύτερη ενότητα του θεωρητικού της εγχειρήματος. Ταυτόχρονα, πέρα από την απαραίτητη ιστορική ανασύσταση, επιχειρείται να δοκιμαστούν ορισμένες από τις θεωρητικές της στρατηγικές στην αναμέτρηση με προβλήματα που αφορούν το δικό μας παρόν, τα οποία δεν αντιμετώπισαν ως τέτοια οι ίδιοι οι θεμελιωτές της.

Λίγα λόγια  για το συγγραφέα

Ο Φώτης Τερζάκης, ο πλέον  διεισδυτικός από τους νεότερους διανοητές του χώρου  της αντιεξουσιαστικής αριστεράς, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Κούρτοβικ, γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1959 στην Πάτρα. Το 1977-78 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και το 1980-81, σε συνεργασία με φίλους, οργάνωσε έναν χώρο αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Πάτρα. Το 1982 ίδρυσε στην Αθήνα τις εκδόσεις Praxis τις οποίες διηύθυνε ως το 1990, ενώ από το 1990 ως το 1994 υπήρξε συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα· από το 1998 ως το 2004 σχεδίαζε τη σειρά «Ιστάρ. Ανθρωπολογία της Σεξουαλικότητας» στις εκδόσεις Οξύ, και από το 2008 τη σειρά «Ιανός. Πολιτισμικές Διασταυρώσεις» στις εκδόσεις Futura. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Κούρτοβικ είναι ο πλέον  διεισδυτικός από τους νεότερους διανοητές του χώρου της Αντιεξουσιαστικής αριστεράς.

Έχει εργαστεί  ερευνητικά, στα πλαίσια σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των επιστημών του ανθρώπου (φιλοσοφία, πολιτική ψυχολογία, ομαδική ανάλυση και κοινωνική ανθρωπολογία). Από το 1992 ως το 2001 συνδιοργάνωνε, με τον Μάριο Μπέγζο, το ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας χρημάτισε διαδοχικά γραμματέας και πρόεδρος), και ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Θρησκειολογικού Λεξικού στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Την περίοδο 2001-2 συνδιοργάνωσε,  με τον Γιώργο Σαγκριώτη, για το Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου στη Νέα Ιωνία τους κύκλους διαλέξεων πάνω στη θεωρία της λογοτεχνίας, «Ποίηση: λόγος και τέχνη». Από το 2005 έχει ιδρύσει το «Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπούδων», όπου διδάσκει φιλοσοφία, αισθητική και συγκριτική θρησκειολογία.

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε έντυπα όπως τα Ιδεοδρόμιο, Ο Πολίτης, Σημειώσεις, Λεβιάθαν, Ήχος, Σήμα, Ανθρωποθεωρία, Εθνολογία, Δημοκρατία και Φύση, Convoy, Propaganda, Ευτοπία, Διαβάζω, Θεός και Θρησκεία, Άβατον, Πλανόδιον, Εποχή, Πριν, Futura, Διάπλους, Κριτική Διεπιστημονικότητα, Βαβυλωνία, Πανοπτικόν, κ.ά. και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία και Αυγή. Εκτός από το προσωπικό δοκιμιογραφικό του έργο, έχει παρουσιάσει μεγάλον αριθμό μεταφράσεων, μεταξύ των οποίων τα λήμματα Ανατολικών Φιλοσοφιών στο Φιλοσοφικό Λεξικό του Καίμπριτζ (υπό έκδοσιν από τις εκδ. Κέδρος) και τα συνοδευτικά κείμενα του Marcus Steinweg για την εννοιολογική εικαστική σύνθεση «U-Lounge» του Thomas Hirschhorn· επίσης, έχει διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο Αγγλικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Έργα του είναι:

ποίηση

Τα αίματα της  γλώσσας. Έξι ποιήματα (Όστρακα: Πάτρα 1988)

δοκίμια

Φύση καί Κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και  μιας σχέσης κυριαρχίας (΄Ερασμος: Αθήνα 1990)

Σημειώσεις για  μιαν ανθρωπολογία της μουσικής (Πρίσμα: Αθήνα 1990)

Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα (Πρίσμα: Αθήνα 1991)

Οι Αντίποδες  του ’60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσ’ από τα «νέα» κοινωνικά κινήματα (Πρίσμα: Αθήνα 1992)

Το Φάντασμα μιας Δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία τού 1960 [συλλογικός τόμος: επιμ., με τη Σώτη Τριανταφύλλου] (Δελφίνι: Αθήνα 1994)

Φιλοσοφικός Ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και στην πολιτική θεωρία του J?rgen Habermas (΄Ερασμος: Αθήνα 1996)

Η Διαλεκτική Επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών  και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας (Φιλίστωρ: Αθήνα 1996)

Μελέτες για  το Ιερό (Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα 1997)

Aνορθολογισμός,  φονταμενταλισμός και θρησκευτική  αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας  (Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα 1998)

Τα Ονόματα  του Διονύσου: προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης (Οξύ: Αθήνα 2000)

Τό φάντασμα του έθνους καί το ικρίωμα της  αγοράς. Πολιτικά κείμενα ΙΙ (Αλεξάνδρεια: Αθήνα 2001)

Τo πνεύμα στην εξορία. Παπαϊωάννου-Καστοριάδης-Αξελός (΄Ερασμος: Αθήνα 2003)

Θάνατος καί  εσχατολογικά οράματα. Θρησκειοϊστορικές  προοπτικές [συλλογικός τόμος, επιμ.] (Αρχέτυπο: Θεσσαλονίκη 2003)

Αποσπάσματα μιας φιλοσοφίας της φύσης (Futura: Αθήνα 2003)

Νιτσεϊκές μεταμορφώσεις. Για την πρόσληψη του Νίτσε  στην εποχή του τεχνικοποιημένου καπιταλισμού (Futura: Αθήνα 2004)

Kαθεστώς Εκτάκτου Ανάγκης. Απόπειρες για μια επείγουσα κατανόηση του σύγχρονου κόσμου (Futura: Αθήνα 2005)

Τροχιές του  Αισθητικού. Η ιστορική σύσταση μιας αισθητικής φιλοσοφίας και ο ανθρωπολογικός της ορίζοντας (Futura: Αθήνα 2007)

Ερμηνευτικά για  τη Σχολή της Φραγκφούρτης (Αλεξάνδρεια: Αθηνα 2009)

Κρίση και ιδεολογίες στην αυγή του 21ου αιώνα. Πολιτικά κείμενα IV (Futura: Αθήνα 2009)

μεταφράσεις

Ezra Pound – N. Stock: Ερωτική  ποίηση από την αρχαία Αίγυπτο  (Ερατώ: Αθήνα 1995)

Ανωνύμου: «Ο  Αραβικός ΄Υμνος στο Χασίς». Παράρτ. στο Walter Benjamin, Το χασίς στη Μασσαλία, μετ. Πέπης Σουλιώτου (Πρίσμα: Αθήνα 1990)

Ανωνύμου: Άνθρωπος και Θεός. Ένας σουφικός ύμνος (Ηρόδοτος: Αθήνα 2004)

Julio Caimi, «Οι  διάφορες τάσεις της νέας ζωγραφικής  στην Αθήνα», στο Μισέλ Φάις [επιμ.], Τζούλιο Καΐμη: ένας αποσιωπημένος (Γαβριηλίδης: Αθήνα 1994)

David Cooper, «Ο  Σαρτρ για τον Ζενέ», στο  R.D. Laing – D.G. Cooper, Λόγος και βία, μετ.  Λένας Κασίμη (Praxis: Αθήνα 1983)

R.D. Laing – A.R. Lee – H. Phillipson, Διαπροσωπική Aντίληψη: θεωρία [με την Πέπη Σουλιώτου] (Πρίσμα: Αθήνα 1990)

Ronald D. Laing, Η σοφία,  η τρέλα και η ανοησία. Η  κατασκευή ενός ψυχιάτρου [με  την Πέπη Σουλιώτου] (Praxis: Αθήνα  1990)

Anthony Wilden: Επιστημολογία  και οικολογία (Παρουσία, Αθήνα, 1997)

Anthony Wilden: Κριτική  του φαλλοκεντρισμού στον Φρόυντ  και στον Λακάν, και η λακανική  θεωρία του Σταδίου τού Καθρέφτη (Οξύ: Αθήνα 1998)

Julius Evola, Η μεταφυσική  του φύλου (Οξύ: Αθήνα 1998)

Alan Watts, Εισαγωγή  στην Αγαλλιαστική Κοσμολογία (Πρίσμα: Αθήνα, 1991)

Timothy Leary, Σχεδιασμός  θανάτου (Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα  1999)

Theodore Roszak, Η γέννηση  της αντικουλτούρας. Στοχασμοί γύρω  από την τεχνοκρατική κοινωνία  και τη νεανική της αμφισβήτηση  (Futura: Αθήνα 2007)

Theodor W. Adorno, Τα Άστρα Κάτω στη Γη. Κοινωνιοψυχολογική μελέτη της λαϊκής αστρολογίας (Πρίσμα: Αθήνα 1992)

Theodor W. Adorno, Κοινωνιολογία  της μουσικής [με τους Γ. Σαγκριώτη  και Θ. Λουπασάκη] (Νεφέλη: Αθήνα  1997)

Theodor W. Adorno, «Θέσεις  πάνω στη τέχνη και τη θρησκεία σήμερα», περ. Futura, 9 (Καλοκαίρι 2004): 182-190

Theodor W. Adorno, «Περί  οδοφραγμάτων και ελεφάντινων  πύργων»: η τελευταία συνέντευξη  του Adorno, περ. Futura, 9 (Καλοκαίρι 2004): 226-233

Walter Benjamin, Δοκίμια  φιλοσοφίας της γλώσσας (Νήσος: Αθήνα 1999)

Max Horkheimer, Οι Εβραίοι  και η Ευρώπη (Έρασμος: Αθήνα  2006)

Martin Jay, Ερνστ  Μπλοχ, καί η επέκταση του  μαρξιστικού ολισμού στη φύση (Φιλίστωρ: Αθήνα 1996)

Martin Jay, Η Διαλεκτική  Φαντασία. Ιστορία της Σχολής  της Φραγκφούρτης και του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας, 1923-1950 (Αλεξάνδρεια: Αθήνα 2009)

Jeanne A. Schuler, «Ο  Κίρκεγκωρ υπό την οπτική του  Adorno», περ. Futura, 9 (Καλοκαίρι 2004): 192-201

Sabine Wilke, «Αναγνώσεις  του Χούσερλ από τον Adorno και  τον Derrida», περ. Futura, 9 (Καλοκαίρι 2004): 202-225

Andreas Kalyvas, «Κανονιστικότητα  και κριτική στη θεωρία της  αυτονομίας του Κορνήλιου Καστοριάδη», περ. Νέα Κοινωνιολο-γία, 31 (Φθινόπωρο  2000): 93-110

R. Wellek, M. Jay, S. Buck-Morss, T. Eagleton, K. Hirtschkop, κ.ά., Μεταμαρξιστικά ρεύματα στην αισθητική και στη θεωρία της λογοτεχνίας (Futura: Αθήνα 2003)

Μιχαήλ Μπαχτίν, «Εισαγωγή στο Ο Ραμπελαί και  ο κόσμος του», περ. Πλανόδιον, 38 (Καλοκαίρι 2005)

Peter Burke, Ιστορία  και κοινωνική θεωρία (Νήσος: Αθήνα 2002)

Bruno Latour, Ουδέποτε  υπήρξαμε μοντέρνοι. Δοκίμιο συμμετρικής  ανθρωπολογίας (Σύναλμα: Αθήνα  2000)

Edward E. Said, Οριενταλισμός  (Νεφέλη: Αθήνα 1996)

Rudolf Bultmann, ΄Υπαρξη  καί Πίστη. Δοκίμια ερμηνευτικής  θεολογίας (Άρτος Ζωής: Αθήνα 1995)

Karen Armstrong, Η ιστορία  του Θεού (Φιλίστωρ: Αθήνα 1996)

Karen Armstrong, Μωάμεθ. Μια δυτική απόπειρα κατανόησης  του Ισλάμ (Φιλίστωρ: Αθήνα 2002)

Karen Armstrong, Ισλάμ:  μια σύντομη ιστορία (Πατάκης:  Αθήνα 2002)

John P. Brown, Δερβίσες, ή ο μυστικισμός της Ανατολής (Ηρόδοτος – υπό έκδοσιν)

Regina M. Schwartz, Βία  και μονοθεϊσμός. Η κατάρα του  Κάιν (Φιλίστωρ: Αθήνα 2000)

D. Marquand – R.L. Nettler [επιμ.], Θρησκεία και δημοκρατία (Αλεξάνδρεια: Αθήνα 2003)

Richard W. Bulliet, Ισλαμοχριστιανικός πολιτισμός. Μία πρόταση (Εκδόσεις του 21ου: Αθήνα 2007)

Susan Buck-Morss, Πέρ’  από τον τρόμο. Ισλάμ, κριτική  θεωρία και αριστερά (Αλεξάνδρεια:  Αθήνα 2006)

Rebecca Solnit, Ελπίδα  στο σκοτάδι. Η άγνωστη ιστορία  της δύναμης των ανθρώπων (Εκδόσεις 8: Αθήνα 2008)

Charlene Spretnak, Οι  χαμένες θεές της πρώιμης Ελλάδας  (Απόπειρα: Αθήνα 1998)

Peter Kingsley, Αρχαία  φιλοσοφία, μυστήρια και μαγεία: ο Εμπεδοκλής και η πυθαγόρεια  παράδοση (Αρχέτυπο: Θεσσαλονίκη 2001)

Stanislav Grof, Η ψυχολογία  τού μέλλοντος. Μελέτες και πειράματα από τη σύγχρονη έρευνα για τη διεύρυνση της συνείδησης (Αρχέτυπο: Θεσσαλονίκη 2002)

Robert Layton, Ανθρωπολογία  της τέχνης (Εκδόσεις τού 21ου: Αθήνα 2003)

Adam Kuper, Η επανάκαμψη  της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου [με την Βενετία Κάντσα](Αλεξάνδρεια: Αθήνα 2007)

John Dewey, Δημοκρατία  και εκπαίδευση. Μια εισαγωγή  στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης  (Ηρόδοτος – υπό έκδοσιν).

Έκθεση ομάδας

φωτογραφίας Α.Σ.Τ.Ο.

Με οδηγό το συναίσθημα και τη διεισδυτική της ματιά, κι έχοντας ως μέσο το φωτογραφικό φακό, η ομάδα φωτογραφίας του Α.Σ.Τ.Ο – επικοινωνούμε, επιχειρεί ένα ταξίδι εξερεύνησης.

«Γράφει» με το φως, περι-γράφει και κατα-γράφει εικόνες και όνειρα, αναζητώντας την αλήθεια των στιγμών και αποκαλύπτοντας την καθημερινότητα όχι όπως απλά τη βιώνουμε μα όπως οφείλουμε να τη ζούμε. Με ένταση και πάθος!

Όλα αυτά λαμβάνουν  χώρα στην οδό Βαλτετσίου 3, έδρα του, επί σειρά ετών, συλλόγου Α.Σ.Τ.Ο (αντιεφησυχαστικός  σύλλογος τωρινών ονειροπόλων) σε μία  έκθεση φωτογραφίας που ζωντανεύει εκείνα που μας περιβάλλουν και όσα υπάρχουν μέσα μας.

Η έκθεση θα είναι  ανοικτή έως τις 19 Μαρτίου κάθε απόγευμα τις ώρες 6-10 μ.μ.

Έκθεση ζωγραφικής

Γιώτας Ντάτσικα – Μαχαίρα

Ιντεάλ, 20.30

Εγκαινιάζεται στις 8.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας Ιντεάλ  η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πατρινής Γιώτας Ντάτσικα – Μαχαίρα με τίτλο «Η Φωλιά», που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου. Την έκθεση διοργανώνει η αίθουσα τέχνης Παλίσσανδρος.

Η έκθεση θα παραμείνει έως και την Δευτέρα 12 Απριλίου 2010.

Είσοδος ελεύθερη.

Ομιλία

Δημήτρης Μπουραντάς

Αίθουσα εκδηλώσεων της Κίνησης  «Πρότασης», 19.30

Θα μιλήσει  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κίνησης  «Πρότασης», Σαρανταπόρου 20  και Έλληνος Στρατιώτου , ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπουραντάς.

Ο κ. Μπουραντάς  θεωρείται ο πλέον διακεκριμένος  καθηγητής του Μάνατζμεντ και  της Ηγεσίας στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση.

Ο κ. Μπουραντάς Δ. είναι ο συγγραφέας του Βιβλίου ,«Όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη» το οποίο πήρε  το πρώτο βραβείο αναγνωστών στην Ελλάδα το 2008.

• Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ( 5 ) πέντε βιβλία συνολικά , εκ των οποίων το ένα διδάσκεται στο Λύκειο.

• Στην  Πάτρα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί  το βιβλίο του «Όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη».

• Η είσοδος  είναι ελεύθερη.

image

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Υβόννης Μεταξάκη

«Άδειο δωμάτιο»

Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», 21.00

Η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το «Άδειο δωμάτιο» της Υβόνης Μεταξάκη, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας κάλεσε το θεατρόφιλο κοινό να δώσει το «παρών»  στην πρώτη παραγωγή της φετινής σεζόν, υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του από τα θετικά δείγματα γραφής του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Βόγλη, καθώς ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν τόσο οι παραγωγές που φιλοξενήθηκαν όσο και οι συμπαραγωγές με άλλους θεατρικούς φορείς. Υποσχέθηκε ότι αυτή η παράσταση θα αποτελέσει μια από τις «πολύ καλές στιγμές στην πορεία του ΔΗΠΕΘΕ». Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βόγλης θεωρεί ότι –παρά το γεγονός ότι το έργο χαρακτηρίζεται ως «γυναικείο» – «οφείλουν να το δουν οι άνδρες, γιατί το έργο αποτελεί μια ανατομία της γυναικείας ψυχοσύνθεσης που αφορά τους άνδρες».

Με αφορμή τον  αυτοπυροβολισμό της παιδικής τους φίλης, τρεις γυναίκες γυρνούν πίσω και γεμίζουν  ένα άδειο δωμάτιο  με αντικείμενα , με ορέξεις με tango,  με απωθημένα, με  τρικυμίες συναισθημάτων…

Δρουν, αντιδρούν, χορεύουν, παλεύουν, ζηλεύουν, χαλαρώνουν, απλώνουν τις μνήμες τους για να στεγνώσουν και ξεγυμνώνονται για  να ζεσταθούν.

Ένα έργο πλασμένο από γυναίκες (ως επί το πλείστον) για τη φιλία τη μητρότητα την τέχνη την έμπνευση…όπως στο τραγούδι του Tom Jones

This is a man’s would but it wouldn’t mean nothing without a woman on earth.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Υβόννη Μεταξάκη

Σκηνοθεσία : Αναστασία  Κουμίδου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αγνή Ντούτση

Χορογραφία:Ειρήνη Φιλίππου

Σύνθεση τραγουδιού: Σπήλιος Καστάνης

Φωτισμοί:Νίκος  Σωτηρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αλεξανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Βασιλάκης

Ευγενία Ζέκερη

Σοφία Καψούρου

Έφη Μεταγγιτσινού

Αστερόπη Χαριτίδου

Η πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010  στο θέατρο Απόλλων της Πάτρας (Πλατεία Γεωργίου Α 17- τηλ.2610273613)

Το «άδειο δωμάτιο» θα παίζεται μέχρι 18 Απριλίου 2010.

Και ενώ προετοιμάζεται η παράσταση «Το Αδειο Δωμάτιο», το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, προγραμματίζει μία σειρά εκδηλώσεων. Η πρώτη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Μουσική στη σκηνή», με «καλεσμένο» τον Πατρινό συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο που θα παρουσιάσει μουσικές από γνωστές θεατρικές παραστάσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου.

Τρεις μέρες  αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου θα ξεκινήσει το 15νθήμερο Χοροθεάτρου  με την Τατιάνα Λοβέρδου να παίρνει  τη σκυτάλη για δύο ημέρες, ενώ  στις 27 και 28 του μηνός δημιουργίες  της θα παρουσιάσει η Αγγελική Στελλάτου. Η διοργάνωση θα συνεχιστεί στις 7 και 8 Μαΐου με τον πατρινό Σπύρο Κουβαρά ο οποίος διαπρέπει στο Παρίσι, ενώ στις 10 και 11 Μαΐου επί σκηνής θα είναι το «Αέναο Χοροθέατρο» με τον Ντανιέλ Λομέλ. Ο κύκλος θα κλείσει στις 14 Μαΐου με το χοροθέατρο «Ροές» και τη Σοφία Σπυράτου.

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου

«Mickybo and me  – Ο  Μίκυμπο κι εγώ»

Αίθουσα Παμμικρασιατικού, 21.15

Με φόντο τη διχασμένη πόλη του Μπέλφαστ το1970, η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αγοριών τον οποίων η φιλία ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Ο Μίκιμπο και ο Τζον Τζο μοιράζονται ένα πάθος: την ταινία “Οι Δύο Ληστές”(Butch Cassidy and the Sundance Kid)  με τον Πολ Νιούμαν και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η εμμονή τους αυτή θα τους οδηγήσει από τις φαντασιώσεις στις μικροκλοπές, και από εκεί σ’ένα τολμηρό σχέδιο απόδρασης στην Αυστραλία…

Ο σκηνοθέτης έχει πει για την ταινία ότι “ έχει ως θέμα το Μπέλφαστ, αλλά όχι τις ταραχές. Το θέμα της είναι η παιδική ηλικία και η στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος και οι γονείς μας δεν είναι τέλειοι”.

Πρόκειται γιά  την εξαιρετική ταινία από την Ιρλανδία «Ο Μίκυμπομπο κι εγώ» του Τέρυ Λόουν.
Εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, η σπουδαιότητα αυτής της ταινίας βρίσκεται και στο γεγονός, ότι ενώ πρόκειται γιά το απολαυστικό χρονικό μιάς μοναδικής παιδικής φιλίας δύο πιτσιρικάδων, που μεγαλώνουν στο διχασμένο Μπέλφαστ του ’70, λέει τόσα πολλά γιά το «Ιρλανδικό Ζήτημα», όσα δεν κατόρθωσαν να ψελλίσουν καν, άλλες ταινίες πολιτικά προσανατολισμένες.

Σχόλιο: Παρά την  ορθότητα της παραπάνω δήλωσης του σκηνοθέτη η απαράμιλλη γοητεία της ταινίας έγκειται στο γεγονός, ότι ενώ ηθελημένα, δεν είναι, άμεσα, πολιτική  κατορθώνει να πει τόσα πολλά και τόσο εύστοχα για την πολύπαθη Ιρλανδία, που δεκάδες άλλες ταινίες, στρατευμένες ή μη, δεν κατόρθωσαν ούτε καν να ψελλίσουν (ν.ε.κ.).

Συναυλία

Domenica

Stone

Συνεχίζοντας  το ταξίδι τους, οι Domenica θα βρίσκονται στο «Stone» της οδού Ερμού παρουσιάζοντας τα νέα τραγούδια τους από το πρόσφατο cd τους «Λήθη» αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες τους από τις προηγούμενες δισκογραφικές τους δουλειές.

Οι Domenica υπάρχουν από το 1994. Ξεκίνησαν το ντεμπούτο  τους το 1999 με το album ‘Άχρηστα Ρολόγια’ το οποίο και έγινε μεγάλη επιτυχία. Τα ωραιότερα κομμάτια του δίσκου ήταν τα ‘Άχρηστα Ρολόγια’ των Μάνου Ξυδούς και Δημήτρη Κανελλόπουλου, το ‘Απ’ τ αεροπλάνο’ του Κώστα Χατζή και το ‘Σε ζητάω’ του Λάκη Παπαδόπουλου. Από αυτά τα κομμάτια ουσιαστικά έγιναν γνωστοί!
Από εκεί και πέρα ακολούθησε το ‘Μέσα στη βουή του δρόμου’ το 2002, οι ‘Ιστορίες για μικρούς και για μεγάλους’ το 2004 και το ‘Χίλιες φορές έτσι’ το 2007. Ίσως το κάθε album να είχε την δική του ραδιοφωνική επιτυχία αλλά δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να περιμένει κανείς από τους Domenica.
Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και θέλοντας να τα ξεχάσουν, κυκλοφορούν το 2009 το νέο τους album με τίτλο ‘Λήθη’. Λησμονώντας όλες τις ΄περίεργες΄ κριτικές που ελάμβαναν τόσα χρόνια, μας παρουσιάζουν δώδεκα νέα κομμάτια γεμάτα δυναμισμο και πάθος. Όλα μαζί προτείνουν άλλο ήχο και άποψη από ό,τι μας έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια οι Domenica. Ειδικά στον τομέα της μουσικής, παρατηρεί κανείς πως έχουν γίνει τεράστια βήματα τα οποία φαίνονται από το πρώτο κιόλας άκουσμα!
Ακόμα και στιχουργικά όμως, προχώρησαν πολύ μπροστά οι Domenica υιοθετώντας κοινωνικό στίχοι και αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα τραγούδια περί έρωτα και αγάπης που είχαν σε προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπογράφουν οι ίδιοι στίχους και μουσική σε όλο το album.

Οι Domenica είναι:
Δημήτρης Κανελλόπουλος (φωνή, μπάσο, κιθάρες)
Γιώργος Ντρες (κιθάρες, μπάσο)
Θωμάς Ανδρέου (τύμπανα, κρουστά)

image

Συναυλία

Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Imam Baildi»

Ακτή Δυμαίων, 22.00

Δύο κόσμοι ενώνονται  πάνω στην ίδια σκηνή. Η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ο ηλεκτρικός ήχος με την παράδοση. Τα τραγούδια που αγαπάμε με τους βαλκανικούς ρυθμούς και τις lounge ατμόσφαιρες. Πέρασαν χρόνια από τη θριαμβευτική συνεργασία τους στο «Χάραμα» και στο μεταξύ οι δύο τραγουδίστριες συνομίλησαν με νέα τραγούδια, άκουσαν νέους ήχους, γνώρισαν νέες μουσικές. Τις καινούργιες εμπειρίες και τις παλιές μνήμες ανταλλάζουν στη σκηνή. Το ένα τραγούδι μπαίνει μέσα στο άλλο, γίνεται είσοδος για το επόμενο. Επτά παθιασμένοι μουσικοί – όλοι της γενιάς των «20 και κάτι»- «διαβάζουν» διαφορετικά τη μουσική.

Κορύφωση της  βραδιάς αποτελεί το «λαϊκό πρόγραμμα» το οποίο συνιστά μία νέα πρόταση  διασκέδασης, που παρουσιάζεται  για πρώτη φορά. Το μπουζούκι του  Μανώλη Καραντίνη είναι εδώ, τα παλιά  λαϊκά τραγούδια είναι εδώ, αλλά όλα μοιάζουν αλλιώς, καθώς οι Imam Baildi μιξάρουν ήχους και εποχές πάνω από τις μουσικές του Τσιτσάνη και του Ζαμπέτα, πάνω από τις φωνές της Δήμητρας και της Ελένης.

Σε αυτή τη μουσική  συνάντηση όλα ακούγονται αλλιώς και όλα γίνονται σήμερα.

Μουσικοί:

Χρήστος Αλεξάκης – επιμέλεια ορχήστρας/ keyboards, πιάνο, τρομπόνι

Σεραφείμ Γιαννακόπουλος –τύμπανα

Βαγγέλης Καλαμάρας  – τύμπανα

Στέλιος Κατσατσίδης  – ακορντεόν

Κοσμάς Κοκκόλης – ακουστική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητικά

Λάμπης Κουντουρόγιαννης  – ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά

Γιώργος Μπουλντής  – ηλεκτρικό μπάσο

Imam Baildi:

Ορέστης Φαληρέας – dj, programming

Λύσανδρος Φαληρέας – κρουστά

Περικλής Αλιώπης  – τρομπέτα

Γιάννης Δίσκος – κλαρίνο, σαξόφωνο

Επιμέλεια Προγράμματος: Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Μωραΐτης

Τηλέφωνα Επικοινωνίας 2610 318180,2610 312979

Σάββατο 13/03

«Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του  20ου αιώνα»

Αφιέρωμα στον Κλείτο Κύρου

Πολύεδρο, 13.00

Στο πλαίσιο  της ενότητας εκδηλώσεων «Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα», σήμερα στη  1μ.μ.  στο χώρο του Πολύεδρου θα πραγματοποιηθεί

αφιέρωμα στον Κλείτο Κύρου.

Παρουσιάζουν  οι φιλόλογοι Ευγενία Αρβανίτη, Αντιγόνη Βουτσινά και Γιάννα Σιβροπούλου.

Γεννήθηκε στη  Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή  του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος (1951-1983). Από το 1974 ως το 1976 διετέλεσε γενικός γραμματέας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Προσμονή» στο περιοδικό «Φοιτητής». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ελεύθερα Γράμματα», «Διαγώνιος» (όπου δημοσίευσε πολλές λογοτεχνικές μεταφράσεις), «Ο Αιώνας μας», «Νέα Πορεία», «Κοχλίας» και «Κριτική». Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση (Λόρκα, Έλιοτ, Απολλιναίρ, Ώντεν κ.ά.) και με την κινηματογραφική κριτική.

Η τέφρα του  ποιητή Κλείτου Κύρου διασκορπίστηκε στις πλαγιές του Ολύμπου, σε μια  σεμνή και λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. «Κάποτε  θα ξανάρθω/με μακριά μαλλιά/ μουσκεμένα απ’ την οργή της θάλασσας/ Με φωνή βροντερή/ που θα πάλλει στο διάστημα/ για να κατοικήσω και πάλι σ’ αυτή τη γη/ αλλά όχι σαν ποιητής…» ακούστηκε η φωνή του ποιητή να απαγγέλλει το ποίημά του «Το κίνητρο» στη σύντομη μεταθανάτια αποχαιρετιστήρια τελετή του. Ο Κλείτος Κύρου έφυγε από τη ζωή το πρωί της 10ης Απριλίου 2006 σε ηλικία 85 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία όπου αποτεφρώθηκε -όπως ο ίδιος είχε ζητήσει- και η σύζυγός του Φιλιώ, τα παιδιά του, δεκάδες φίλοι και ομότεχνοί του από τη Θεσσαλονίκη ανηφόρισαν στον Ολυμπο. Στη θέση Πριόνια σκόρπισαν την τέφρα του με τη φωνή του ποιητή να «πάλλει στο διάστημα» υπό τους ήχους Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ.

Ξεχωριστή διαδρομή, διακριτική αλλά διακριτή, είχε πάντα  ο Κλείτος Κύρου, στην ποιητική του  πορεία και στα 85 χρόνια της ζωής του. Ακολούθησε με συνέπεια τους δρόμους που χάραξε και τους υπερασπίστηκε. Με την ίδια συνέπεια μας αποχαιρέτισε, μένοντας για πάντα στο εμβληματικό βουνό της Βόρειας Ελλάδας.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Ποιητικές συλλογές:


«Αναζήτηση – Αναμνήσεις μιας αμφίβολης εποχής», τυπ. Θ.Γραικόπουλου, Θεσσαλονίκη, 1949
«Σε πρώτο πρόσωπο», Θεσσαλονίκη, 1957
«Κραυγές της νύχτας», Θεσσαλονίκη, 1960
«Κλειδάριθμοι», εκδ. Ε. Σφακιανάκης, Θεσσαλονίκη, 1963
«Απολογία», Θεσσαλονίκη, 1966 (και β’ έκδοση συμπληρωμένη, Θεσσαλονίκη, 1976)
«Οι κατασκευές 1949-1974», εκδ. Κέδρος, Αθήνα, 1980
«Τα πουλιά και η αφύπνιση», εκδ. Νεφέλη, Αθήνα, 1987
«Περίοδος χάριτος και άλλα ποιήματα», εκδ. Χειρόγραφα, Θεσσαλονίκη, 1992
«Ο πρωθύστερος λόγος», εκδ. Αίγειρος, Θεσσαλονίκη, 1996
«Εν όλω – Συγκομιδή 1943-1997» (συγκεντρωτική έκδοση), εκδ. Άγρα, Αθήνα, 1997


Μετάφραση:

«Νέοι άγγλοι ποιητές», Θεσσαλονίκη, 1945
«F. G. Lorca, Δύο Ωδές – Ωδή στον Salvador Dali & Ωδή στον Walt Whitman» (απόδοση: Κλείτος Κύρου – Μανώλης Αναγνωστάκης), Θεσσαλονίκη, 1948
«F. G. Lorca – R. Alberti, Μοιρολόι για τον Ιγνάτιο Σάνχεθ Μεχίας», εκδ. Ποιητικής Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 1950
«A. Mac Leish, Η Πύλινη υδρία», ανάτυπο από το περιοδ. Νέα Πορεία, Θεσσαλονίκη, 1958
«G. Apollinaire, Ζώνη», έκδοση περιοδ. Νέα Πορεία, Θεσσαλονίκη, 1962
«F. G. Lorca, Σαν περάσουν πέντε χρόνια», 1962
«Eliot, Η Τετάρτη των Τεφρών», ανάτυπο από το περιοδ. Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη, 1965
«B. Cendrars, Η πρόζα του Υπερσιβηρικού και της μικρής Ιωάννας της Γαλλίας», εκδ. Δίφρος (ανάτυπο από το περιοδ. Καινούρια Εποχή), Αθήνα, 1965
«G. Apollinaire, Ποιήματα» (μεταφράσεις: Φανή Κισκήρα, Τόλης Καζαντζής, Κλείτος Κύρου), ανάτυπο από το περιοδ. Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη, 1967
«Eliot, Η Τετάρτη των Τεφρών και Τα τραγούδια του Άριελ», Θεσσαλονίκη, 1971
«Auden, Ποιήματα»,. Θεσσαλονίκη, 1973
«A. Mac Leish, Ποιήματα»,. 1973
«Ξένες φωνές», εκδ. Κέδρος, Αθήνα, 1979
«Έλιοτ Τ. Σ., Τέσσερα κουαρτέτα», εκδ. Διαγωνίου, Θεσσαλονίκη, 1981
«Τζων Φορντ, Κρίμα που είναι πόρνη», εκδ. Νεφέλη, Αθήνα, 1986
«Έλιοτ Τ. Σ., Burnt Norton», έκδοση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (εκτός εμπορίου με δέκα εικόνες του Γ.Σκαράκη), Αθήνα, 1988
«Έλιοτ Τ. Σ., Η Τετάρτη των τεφρών – Τα τραγούδια του Άριελ – Τέσσερα κουαρτέτα» (συγκεντρωτική έκδοση), εκδ. Ρόπτρον, Αθήνα, 1988
«Έλιοτ Τ. Σ., Ρημαγμένη γη», εκδ. Ύψιλον, Αθήνα, 1990
«Μάρλοου Κρίστοφερ, Δόκτωρ Φάουστους», εκδ. Άγρα, 1990
«Σέλλεϋ Μπυς Πέρσυ, Οι Τσέντσι», εκδ. Άγρα, Αθήνα, 1993

Κλείτος Κύρου, Ασκήσεις μνήμης

Ο Μάης του ’68
Ο Δεκέμβρης του ’44
Πιο πρόσφατος ο Νοέμβρης του ’73
Σήμερα ενδείξεις μόνο χρονολογικές
Κι οι επίγονοι επιλήσμονες σαν πάντα
Μη βάζετε πια σημάδια σε λέξεις
Σε σπίτια ερειπωμένα ή σε τραγούδια παλιά
Πάντα θα βρίσκετε το δρόμο σας
Και πάντα θα τον χάνετε
Αναζητώντας κάθε τόσο καινούργιους θεούς
Από τη συλλογή Περίοδος χάριτος και άλλα ποιήματα (1992)

Κλείτος Κύρου, Οι Ερινύες  ή το τέλος των  αγίων ημερών


Ύστερα από την εποχή των ερώτων έρχεται κάποτε
Η συγκομιδή ακούς από μακριά των όπλων την κλαγγή
Και τα ξεφωνητά να σιγοσβήνουν να σε κυκλώνουνε
Δολοπλοκίες ο θάνατος να μπαινοβγαίνει ασταμάτητα
Διαπότισε τα πάντα η προδοσία αφρισμένοι ποταμοί
Κατρακυλούν όπου και να γυρίσει το μάτι σου βλέπεις
Οχιές στον ουρανό η νύχτα καταφθάνει φορτωμένη
Ενέδρες να αιχμαλωτίσει τις λέξεις σου που πήδησαν
Μέσα στο άσπρο φως σε στιγμές ευφροσύνης μια οσμή
Φθοράς πλανάται παντού για ποιον να μιλήσεις
Τι σημασία να καταγράφεις τώρα μια καρδιά
Η ζωή δεν αλλάζει με στίχους καθώς το πιστεύαμε
Κι αυτοί θα σε προδώσουν ακόμη θα ‘ρθει μια μέρα
Που μπορεί ν’ απαρνηθείς την ποίηση να δώσεις ένα τέλος
Στην κακοδαιμονία να ξαναγίνεις ένας άνθρωπος
Σωστός να βγαίνουν τέρατα απ’ το στόμα σου να μην
Ακούγεται η φωνή σου καν η άλλοτε ωραία φωνή σου
Γύρω σα μαστίγια άλλα αστέρια γυρίζουν
Σε παράλληλους κύκλους σού προσφέρουν μια διέξοδο
Θα υπάρχει ένας τρόπος να μπεις στην τροχιά τους
Από τη συλλογή Κλειδάριθμοι (1963)

Η απέναντι όχθη


Ο πατέρας μου έζησε 56 χρόνια στη γη
Η μητέρα μου 86 και δεν κουράστηκε
Αθροίζω τα χρόνια που έζησαν
Και τα διαιρώ διά του 2
Έτσι λοιπόν βγάζω τη σημερινή μου ηλικία
έχουμε ζήσει τόσο πιο πολύ απ’ όσο
μας μένει να ζήσουμε και παρ’ όλα
αυτά ακόμα δεν ξέρουμε ακόμα δεν
μάθαμε τα όρια των πραγμάτων που
μπορούμε να κάνουμε ή να ζήσουμε

Οι άνθρωποι συνήθως αργούν να καταλάβουν
Προσφεύγουν σ’ επιχειρήματα κάποιων άλλων εποχών
Αγωνίζονται για κοινωνικές ή όποιες άλλες απελευθερώσεις
Δεν υποπτεύονται πως η ελευθερία είναι κατά βάθος μια δουλεία δίχως αντιπαροχή
Μίση αβυσσαλέα που κάποτε θα ξεχαστούν
Η φωνή μου περνώντας μέσ’ από τους φωταγωγούς
Και τα θυροτηλέφωνα φτάνει βραχνή κι απρόσωπη
Στ’ αυτιά σας μέσα σ’ αυτά τ’ αποφόρια που βλέπετε
Αναπηδούσαν κάποτε θηρία ανήμερα
Το δυναμικό της ζωής κάθε στιγμή αφανίζει
Δεν τελειώνει ποτέ
Στην έξοδο συνωστισμός
(1992)
Από τη συλλογή Ο πρωθύστερος λόγος (1996)

Προφητεία


Στα μάτια σου πετούν πουλιά
Και φλόγες στα μαλλιά σου.
Διατρέχουν σύννεφο φιλιά
Τ’ ανήσυχα όνειρά σου.
Στον κόρφο σου λιγοθυμούν
Νιογέννητα ζαρκάδια,
Στο στόμα σου λαμποκοπούν
Αστραφτερά πετράδια.
Θα φτερουγίσουν τα πουλιά,
Θα φύγουν τα ζαρκάδια,
Θα μείνει μόνο μια αντηλιά,
Κάτι θαμπά πετράδια.
Δημοσιευμένο στην εφημερίδα Εμπρός, φύλλο της 6ης Ιανουαρίου 1962

Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Imam Baildi»

Ακτή Δυμαίων, 22.00

Κυριακή 14/03

Ορειβατικός Σύλλογος της Πάτρας

Καλλιφώνι

Βουνό! Πολλές συγκινήσεις. Κορυφή, κορυφές, φύση, αέρας. Το λευκό  του χιονιού, ο ήχος του κραμπόν (καρφιά ασφαλείας αρβυλών) στον πάγο, παρέα με ανθρώπους που θέλουν να μάθουν τον εαυτό τους και τα πιστεύω τους. Η αγάπη για το βουνό που μερικές φορές γίνεται πάθος και ο σεβασμός στο πράσινο, μπορεί να γίνει ο πυρήνας για την εξέλιξη και την πρόοδο σε όλες τις διαστάσεις.

Ο Ορειβατικός  Σύλλογος της Πάτρας έχει προγραμματίσει γι’ αυτήν την Κυριακή ανάβαση στο Καλλιφώνι (τιμή στον Χαράλαμπο Παπαμικρό, βαθμός δυσκολίας: Β+, ώρες πορείας: 7 με επιστροφή).

Την ερχόμενη Κυριακή  σειρά έχει ο Χελμός Σκυλογκρέμης. Απαιτείται πλήρης χειμερινός εξοπλισμός (βαθμός δυσκολίας: Β, ώρες πορείας: 5 περίπου)

Για την Κυριακή  των Βαΐων (28/03) έχει προγραμματιστεί  ανάβαση στο Μαρμάτι (υψ. 1789 μ.), με βαθμό δυσκολίας: Α+ (ώρες πορείας: 4 περίπου).

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου  οργανώνεται εκδήλωση για την  πρόγνωση των καιρικών φαινομένων στα γραφεία του συλλόγου με τον Χρήστο Μπακούνη (στις 8.30 μ.μ.).

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Δημιουργικό Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Ναυπάκτου

Θεατρική παράσταση  στα Αγγλικά

«Fiddler On The Roof» (Ο  βιολιστής στη στέγη)

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΜΚΟ) είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2004 στην πόλη της Πάτρας, με βασικό σκεπτικό να βοηθήσει τους Ενήλικες να προβάλλουν σκέψεις και ιδέες οι οποίες θα καλλιεργήσουν νέες αξίες στην κοινωνία μας και θα βελτιώσουν την προσωπικότητα τους. Μέσα στις επιδιώξεις του και στους σκοπούς του είναι:

Η προώθηση της  ευρωπαϊκής διάστασης της δια  βίου Εκπαίδευσης μέσα από διεθνή συνεργασία.

Η ενίσχυση της  ικανότητας των Ενηλίκων Εκπαιδευόμενων να παίξουν έναν πλήρη και ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να τους ευαισθητοποιήσει σε διαπολιτισμικά θέματα.

Να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες Ενήλικες ώστε να συνειδητοποιήσουν  την ιδιότητα και την ταυτότητα  του Ευρωπαίου πολίτη και να λειτουργούν  ως Ευρωπαίοι πολίτες.

να βοηθήσει τους Ενήλικες νέους να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους.

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων υλοποιεί στην Ναύπακτο το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Υπο-Δράση 1.2 Πρωτοβουλίες Νέων του Ινστιτούτου Νεολαίας και Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τίτλο «Δημιουργικό Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Ναυπάκτου» με κωδικό αρ. σύμβασης GR-12-147-2009-R5 & 1.2/R5/2009/151.

Η Πρωτοβουλία  έχει στόχο την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων ως πολιτών γενικότερα και ως Ευρωπαίων πολιτών ειδικότερα, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης των νέων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης των λαών μέσω των νέων.

Στο καινοτόμο  Δημιουργικό Θεατρικό Εργαστήριο Νέων Ναυπάκτου οι νέοι μας θα συμμετέχουν  στην όλη διαμόρφωση της πρωτοβουλίας (προετοιμασία, υλοποίηση, αξιολόγηση και διάδοση) συνεργαζόμενοι όλοι με την μέθοδο project, αποκτώντας εμπειρίες  μη-τυπικής μάθησης. Η κορύφωση της δράσης αυτής είναι η παρουσίαση της θεατρική παράστασης «Fiddler On The Roof» (Ο βιολιστής στη στέγη) στην αγγλική γλώσσα στη Ναύπακτο στις 14/03/2010.

Στην πρωτοβουλία  συνεργάζονται 23 νέοι από τη Ναύπακτο 15 – 17 ετών και 18 έως 30 ετών με την υποστήριξη του προγυμναστή (coach) κ. Γιώργου Παπαδοκωστάκη  για την προετοιμασία, υλοποίηση, αξιολόγηση και διάδοση του καινοτόμου Δημιουργικού Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων Ναυπάκτου με τη μέθοδο project.

το Δημιουργικό  Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Ναυπάκτου  ενισχύει και προωθεί την ενεργό συμμετοχή 23 νέων άμεσα, σε δραστηριότητες δικής τους επινόησης, στις οποίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο προκειμένου να αναπτύξουν την ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλίας, καινοτομίας και τη δημιουργικότητά τους ώστε να γίνουν ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στην πόλη της Ναυπάκτου, περιοχή με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, μακροχρόνια ανέργους και νέους με λιγότερες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε παρόμοιες δράσεις.

Ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση του πνεύματος πρωτοβουλίας, δημιουργικότητας και καινοτομίας με τη συμμετοχή  νέων με λιγότερες ευκαιρίες, η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των νέων στις ξένες γλώσσες και η εξασφάλιση της προαγωγής των θεμελιωδών αξιών για τους νέους.

Η ενεργός και  άμεση συμμετοχή των νέων στο  πρόγραμμα διαφαίνεται από την  πρώτη στιγμή καθώς οι ίδιοι αποφάσισαν για το θέμα της θεατρικής παράστασης και η όλη προετοιμασία, σχεδιασμός, υλοποίηση της θεατρικής παράστασης, διάχυση – διάδοση – αξιοποίηση αποτελεσμάτων και αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει από τους ίδιους τους νέους, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη και προαγωγή τους. Οι δραστηριότητες των νέων είναι καινοτόμες καθώς αποκτούν εμπειρία μη τυπικής μάθησης, μέσα από τη συμμετοχή τους σε όλες τις φάσεις διαμόρφωσης του προγράμματος.

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

THE ART WAY FESTIVAL

Εγκαίνια έκθεσης  ζωγραφικής

ΜΕΓΑΡΟ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΟΚΑΡΗ, 19.00

Έως και 28/03

Η sΑRThis THE ART WAY,   μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  εταιρία, ξεκίνησε από το καλοκαίρι μια σειρά εικαστικών εκθέσεων εντός και  εκτός Αθηνών, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της  Τέχνης, των συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς, όπου μας λείπουν, το  όνειρο και τα οράματα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΑΝΤΥΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΑΡΟΥ ΕΛΛΗ

ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΜΑΡΙΑΝΑ

ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΓΙΑΜΟΥ ΡΑΝΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ

ΔΡΟΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΑΖΑΚΟΥ GERDA

ΚΑΚΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΡΕΝΑ

ΚΑΜΠΡΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΕΛΑΊΔΙΤΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ

ΚΟΛΥΒΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΛΙΑΠΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ

ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ  ΡΟΥΜΠΙΝΗ

ΠΟΛΙΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΡΙΑ

ΡΟΥΠΑΚΑ ΛΙΑΝΑ

ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΑΡΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΕΡΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΛΙΛΙΑΝ

ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΗΛΙΑΝΑ

Η sΑRThis THE ART WAY,  μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία, ξεκίνησε από το καλοκαίρι μια σειρά εικαστικών εκθέσεων εντός και εκτός Αθηνών, σαν απάντηση στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Τέχνης, των συμβολαίων και των σκληρών νόμων της αγοράς, όπου μας λείπουν, το όνειρο και τα οράματα.

Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τους εικαστικούς δημιουργούς σε μια σειρά συμμετοχών σε πανελλαδικό επίπεδο εκθέσεων ,εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Βασιζόμαστε  στην άμεση σχέση του δημιουργού  με το κοινό.

Αγωνιζόμαστε  να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια την εκτίμηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κάνοντάς την προσιτή  σένα πλατύτερο κοινό, με στόχο την: αναβάθμιση της ποιότητας των εικαστικών δρώμενων στη χώρα μας.

Την έκθεση θα προλογίσει ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

ώρες λειτουργίας  (καθημερινά): 10.00-14.00 & 18.00-21.00

image

Δευτέρα 15/03

Συναυλία

Mounds View High School Orchestra

Αίθουσα πολλαπλών  χρήσεων του 4ου – 5ου Γυμνασίου, 10.00

Έναρξη του 29ου Φεστιβάλ Πάτρας 2010 με μία σπουδαία εκδήλωση προσφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Όπως κάνουμε  τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος  θα προσφέρομαι 7-8 μεγάλες ορχήστρες  και χορωδίες από τις ΗΠΑ τις  οποίες θα παρουσιάσουμε στο Ρωμαϊκό  Ωδείο και άλλους χώρους.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2009 στις 10 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου – 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου του Μουσικού Σχολείου παρουσιάζει τη Mounds View High School Orchestra αποτελούμενη από 130 ταλαντούχους νέους μουσικούς, υπό την διεύθυνση του John Madura.

Η εκδήλωση, είναι με ελεύθερη είσοδο, και είναι μία προσφορά του Οργανισμού στην μαθητική κοινότητα, τους μαθητές και τους νέους της πόλης και της περιοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το 4ο και 5ο Γυμνάσιο καθώς και με το 5ο Λύκειο, τον  σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου και το Υπουργείο Παιδείας,

Συνδιοργάνωση με την Cruise Club Holidays.

To Mounds View High School Βρίσκεται στο Arden Hills της Minnesota πέντε μίλια βόρεια από τις  δίδυμες πόλεις της Minneapolis και  του St. Paul.  Περίπου 2000 σπουδαστές παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου το οποίο ειδικεύεται στην προετοιμασία τους για το κολέγιο.

Η ορχήστρα διευθύνεται  από τον John Madura από το 1969 και είναι  ένα μοντέλο όσον αφορά την  λειτουργία της για όλες της ορχήστρες  στην πολιτεία της Minnesota.  Οι σπουδαστές του σχολείου μπορούν να μπούν στην ορχήστρα από την ηλικία των 9 ετών. Περισσότεροι από 470 σπουδαστές μουσικής παρακολουθούν τα μαθήματα της ορχήστρας και της χορωδίας του σχολείου. 165 από αυτoύς μετέχουν στην string orchestra και 125 θα βρίσκονται στην πόλη της Πάτρας.  Στο Mounds View High School υπάρχουν 3 ορχήστρες και 3 χορωδίες. Η φοίτηση των μαθητών στο σχολείο συνδυάζει τεχνική τελειότητα, μουσική ευαισθησία και κατανόηση της ιστορίας της μουσικής.

Διευθυντής Ορχήστρας ο κ. John Madura

Ο κύριος John Madura Είναι 41 χρόνια διευθυντής στο Mounds View High School. Η πρώτη ορχήστρα είχε 12 άτομα  και τώρα έχει φτάσει στα 170. Είναι  γνωστός τσελίστας και έχει κάνει  αρκετά ρεσιτάλ όπου έχει λάβει πολλούς  επαίνους και βραβεία. Έχει εκπαιδεύσει πολλούς μαθητές οι οποίοι έχουν καταφέρει να πάρουν 18 πολιτειακούς και 24 εθνικούς τίτλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ  ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ

Danse Infernale

Elliot Del Borgo

Folk Tune and Fiddle Dance

Percy E. Fletcher

Goin’ Home

Anton Dvorak arr. Karl Rissland

Nimrod

Edward Elgar-arr. Mitchell Bender

Spartacus

Brian Balmages

St. Paul’s Suite

Gustav Holst

Go the Distance

Allen Menken, David Zippel arr. Calvin Custer

A Prayer for Peace

John Williams

Fiddler’s Fury

Alexander Safford

Largo from Opera «Xerxes»

G.F. Handel orch by Arthur Luck

Perseus

Soon Hee Newbold

Suite for Strings

John Rutter

West Side Story/America

Leonard Bernstein,Stephen Sondheim

arr. John Mossstephen Bulla

Spring

Antonio Vivaldi

Hoedown

Copeland

Στο τέλος της  συναυλίας θα τιμηθεί η Mounds View High School Orchestra για την συμμετοχή της  στο Φεστιβάλ και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου  θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν  της ορχήστρας. Θα ακολουθήσει γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών.

Προσκαλούμε τους φίλους της καλής μουσικής να έρθουν να παρακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική ορχήστρα.

Ο Οργανισμός προγραμματίζει και άλλες ξένες μεγάλες ορχήστρες  προσφορά στο κοινό της πόλης  και της περιοχής για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

Έκθεση Φωτογραφίας

Stuart Roy Clarke

Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών

Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, ο Νίκος Ε. Καββαδίας διοργανώνει αποκλειστικά μια ειδική παρουσίαση των μοναδικών φωτογραφιών με θέμα το Ποδόσφαιρο, του κορυφαίου στον κόσμο Άγγλου φωτογράφου Stuart Roy Clarke.
Η ειδική αυτή παρουσίαση θα γίνει στην πλήρως ανακαινισμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, Φωκαίας 26, πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά Πάτρών (τηλ.: 2610-329787) και αποτελεί την τελευταία του προσπάθεια να βρει οικονομικούς υποστηρικτές (χορηγούς) γιά μιά Έκθεση Φωτογραφίας του Stuart Roy Clarke, που θέλει να διοργανώσει τον ερχόμενο Μάιο στο Παλαιό Αρσάκειο Πατρών, πριν το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

www.homesoffootball.co.uk

Τρίτη 16/03

image

Θέατρο

«Σεμινάριο Βλακείας»

Ideal, 21.00

Τη  θεατρική παράσταση «Σεμινάριο Βλακείας»  του Σάκη Σερέφα με τον Δημήτρη  Πιατά παρουσιάζει τη Τρίτη 16 Μαρτίου και ώρα 21.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Ideal» η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ.

Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο, ένα  στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας. Πρωταγωνιστεί  ο Εισηγητής, ο οποίος παραδίδει την τελευταία διάλεξή του στους τελειόφοιτους ενός τεχνοκρατικού κολεγίου που ειδικεύεται στη διοίκηση επιχειρήσεων και το μάνατζμεντ.

Ο Εισηγητής, Δημήτρης Πιατάς, υποστηρίζει πως η βλακεία μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος στο «σεμινάριο βλακείας» που απευθύνει στους μαθητές του: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση». Παλιά αραβική παροιμία είναι αυτή. Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την Άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για το θέμα της βλακείας; Η υπεράσπιση της βλακείας καταλήγει σε μια καυστική κριτική του σημερινού πολιτισμού, η οποία αναδεικνύεται μέσα από την παράλληλη δράση της ψηφιακής εγκατάστασης που προβάλλεται σε βιντεοπροβολέα.

Ωστόσο, στην παράσταση η βλακεία αποκτά και έναν προσωπικό, εξομολογητικό τόνο, καθώς, ο Εισηγητής, με σπαραγμό ψυχής, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος υποχρεωμένος να υποδύεται τον «βλάκα» προκειμένου να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό, αμείλικτο περιβάλλον της σχολής όπου δουλεύει. Αυτή είναι η ανθρώπινη πλευρά της βλακείας, που όλοι την έχουμε βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας.

Το  «Σεμινάριο βλακείας» γράφτηκε από  τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και  παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο  Φεστιβάλ Αθηνών 2009, προσελκύοντας  πλήθος κόσμου και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το υποδόριο χιούμορ και η σουρεαλιστική γραφή του Σάκη Σερέφα βρίσκουν έναν ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του Δημήτρη Πιατά, που με ακροβατική δεξιοτεχνία ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στην Κατερίνα Πολυχρονοπούλου τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική του Κίμωνα Χυτήρη, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, ενώ η δημιουργία ψηφιακής εγκατάστασης και η μουσική επιμέλεια είναι του Μάνου Αρβανιτάκη.

Τετάρτη 17/03

image

Θέατρο

«CRAVE [ΔΙΨΑ]»

της Sarah Kane

Λιθογραφείον, 21.30

Sarah Kane, CRAVE [ΔΙΨΑ]

Αν μπορούσα να ήμουν ελεύθερη από σένα χωρίς  να πρέπει να σε χάσω

Τέσσερα πρόσωπα, δύο άντρες και δύο γυναίκες, και  η, ίσως όχι τυχαία, συνάντησή τους κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Αυτός είναι ο παράξενος κόσμος του CRAVE: ακραίος, επικίνδυνος, γεμάτος σκιές και φαντάσματα. Οι ήρωες του έργου αποζητούν απελπισμένα τον έρωτα, ξέρουν όμως καλά ότι για να αποκτήσουν την ευτυχία πρέπει να ρισκάρουν τον ολοκληρωτικό ψυχικό, ίσως και σωματικό τους, αφανισμό.

Γιατί ο έρωτας είναι ταυτόχρονα η ελπίδα και  η συντριβή τους. Όπλο τους είναι  οι λέξεις, οι κραυγές, τα αποσπάσματα  αναμνήσεων, τα όνειρα και οι εφιάλτες τους. Οι ιστορίες τους πλέκουν σκοτεινούς λαβυρίνθους, χωρίς αρχή και τέλος, με φράσεις που ακούγονται άλλοτε σαν μονόλογοι και δυνατά ειπωμένες σκέψεις, άλλοτε σαν κομματάκια μνήμης.

Ιστορίες που  χτίζονται και γκρεμίζονται τη στιγμή που αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και  οστά μπροστά στα μάτια μας. Και  κάθε φορά που οι ήρωες είναι έτοιμοι να ξεφύγουν απ’ αυτό το παιχνίδι,  πέφτουν ξανά στην απελπισία, είτε γιατί δεν αναγνώρισαν τον έρωτα όταν τον βρήκαν, είτε γιατί με τη στάση τους τον κατέστρεψαν, είτε γιατί δεν βρήκαν τρόπο να τον εκφράσουν.

Διψούν για  λύτρωση, γιατί μόνο αυτή θα δώσει ένα τέλος. Θα την βρουν;

Η Sarah Kane έγραψε το CRAVE το 1998, επιτυγχάνοντας κάτι που  ξεπερνούσε τα ως τότε έργα της: μια  αληθινή συμφωνία από φωνές, γεμάτη ρυθμό και λυρισμό, που όμως δεν  θυσιάζει την αυθεντικότητα του  λόγου.

Γιατί όσο κι αν οι φράσεις των τεσσάρων ηρώων  του έργου μοιάζουν συχνά ακατάληπτες, μας είναι όλες βασανιστικά οικείες, εκφράζοντας συναισθήματα και καταστάσεις  που μας είναι γνώριμα.

Το έργο έχει παιχτεί στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Το CRAVE [ΔΙΨΑ] της Sarah Kane παρουσιάζεται, σε μετάφραση  και σκηνοθεσία του Κ. Αλέξη Αλάτση, με πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου στην Πάτρα  στο Θέατρο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ και για δέκα μόνο παραστάσεις ως τις 28 Μαρτίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Αναστάσογλου, Μιχάλης Γεωργίου, Βαγγέλης Ντίνος και Δέσποινα Σαραφείδου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι  της Μαρίας Καραθάνου και οι φωτισμοί του Μιχάλη Μπούρη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης

Σκηνικά – Κουστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Μιχάλης  Μπούρης

Διεύθυνση Παραγωγής: Νάγια Παπαπάνου

Προγραμματισμένη  Πρεμιέρα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη ως Κυριακή  στις 21.30

Έως τις 28 Μαρτίου 2010

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 17 ευρώ – Φοιτητικό 12 ευρω

Προπώληση εισιτηρίων: Στο Θέατρο Λιθογραφείον και στο  βιβλιοπωλείο ΠΟΛΥΕΔΡΟ

Πληροφορίες και  κρατήσεις εισιτηρίων:

Θέατρο Λιθογραφείον, τηλ. 2610 328394

Βιβλιοπωλείο  Πολύεδρο, τηλ. 2610 277342

ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ

Μαιζώνος 172β  – ΠΑΤΡΑ

Μια παραγωγή της  Θεατρικής Εταιρείας ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

Θέατρο

«No Shakespeare Please»

Ακτή Δυμαίων

Μπορεί ο Ιάγος, ο Μάκμπεθ, ο Ρωμαίος, ο Άμλετ  και η… Όλιβ να παίζουν, να χορεύουν και να ερμηνεύουν ροκ τραγούδια; Την απάντηση δίνει η Μπέσσυ Μάλφα στη μουσική παράσταση με τίτλο «No Shakespeare Please», την οποία μπορείτε να απολαύσετε την Τετάρτη 17 Μαρτίου, στην «Ακτή Δυμαίων».

Την πρωτότυπη  μαύρη κωμωδία με πολύ μουσική και στοιχεία ροκ όπερας παρουσιάζει η πολυτάλαντη ηθοποιός που υπογράφει ένα έργο παράξενο, μουσικό, κωμικό και τραγικό, τρελούτσικο και ευφάνταστο… Οι ήρωες του Σαίξπηρ μπορεί να είναι και ροκ και ιδιαίτερα προκλητικοί! Έτσι τους θέλει η Μπέσσυ Μάλφα, που τους βάζει να… συναντηθούν σε ένα «σκοτεινό» μπαρ με το όνομα «Πυρ». Θα συναντηθούν και θα ζήσουν τον έρωτα, το σεξ, την ίντριγκα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την εξυπνάδα ή τη βλακεία τους, με τα πάθη τους και ό,τι άλλο συνθέτει ένα χαρακτήρα – μέχρι να οδηγηθούν στη λύτρωση.

«Είναι μια  ροκ όπερα», λέει η συγγραφέας του  έργου, «γιατί καταρχήν η μουσική  της παράστασης που έγραψε ο Νίκος  Παπουτσάς είναι ροκ, γιατί εγώ  είμαι ροκ και γιατί ο Σαίξπηρ  ήταν, είναι και θα είναι σε κάθε περίπτωση πιο ροκ από όλους μας». Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει, οι ήρωες μεταμορφώνονται. Φώτα, μουσική, «No Shakespeare» παρακαλώ, ή μάλλον «Ροκ Shakespeare».

Μαζί της οι: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ζέτα Δούκα, Κρατερός Κατσούλης, Κώστας Ζαχαράκης, Κατερίνα Παπουτσάκη και Ορέστης  Τζιόβας όπως δεν τους έχετε ξαναδεί!

Το δεύτερο  μέρος της παράστασης εξελίσσεται  σε ροκ συναυλία με τους ηθοποιούς  να ερμηνεύουν διάσημα ροκ τραγούδια (χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης). Στην παράσταση συμμετέχει επί σκηνής και το συγκρότημα «Level X».

Πέμπτη 18/03

Συναυλία

Marc Almond

Ακτής Δυμαίων, 22.00

O Marc Almond, η φωνή  που «έντυσε» μερικά από τα  πιο γνωστά τραγούδια της «electro pop» τη δεκαετία του ’80, θα  βρεθεί στη μουσική σκηνή της  «Ακτής Δυμαίων», την Πέμπτη 18 Μαρτίου,  προσκεκλημένος του «Manifest by Mojo». Στη σκηνή τον συνοδεύει μία full live πενταμελής μπάντα.
Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης, πάλαι ποτέ φωνή και ηγέτης των περίφημων «Soft Cell» και των «Marc and the Mambas», επισκέπτεται για πρώτη φορά στην Πάτρα, έχοντας ένα νέο άλμπουμ αλλά και μια λαμπρή καριέρα να τον ακολουθεί, τόσο ως μέλος των προαναφερθέντων σχημάτων, όσο και ως σόλο τραγουδιστής, συνθέτης και performer.

Με τη διασκευή τους στο «Tainted Love», οι «Soft Cell» κατόρθωσαν να περάσουν στην ιστορία της ποπ  μουσικής, ηχογραφώντας ένα από τα εμπορικότερα singles όλων των εποχών, το οποίο ακούγεται στο ραδιόφωνο και τα κλαμπ όλου του κόσμου αδιάκοπα μέχρι και σήμερα, 25 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του!

Ακολούθησαν και  άλλες επιτυχίες, όπως τα πασίγνωστα singles «Torch», «Say Hello Wave Goodbye», «Bedsitter», «Numbers», «Down In The Subway», «Memorabilia» και τα άλμπουμ «Non Stop Erotic Cabaret», «The Art Of Falling Apart» και «This Last Night In Sodom», τα οποία συνολικά ανέβασαν τον αριθμό των πωλήσεων του γκρουπ στα δέκα εκατομμύρια αντίτυπα!

Σημαντικότερη είναι η επίδραση της μουσικής και του ύφους των «Soft Cell»  σε πολλά συγκροτήματα που κυριάρχησαν  μέσα στις επόμενες δεκαετίες, όπως οι «Pet Shop Boys», οι «Blur», οι «Pulp» και οι «Divine Comedy». Άλλωστε, ο Marc Almond έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορους σπουδαίους και γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Nico, ο Nick Cave, οι The The, η Siouxsie Sioux και οι «Creatures», η Kelly Dayton (από τους «Sneaker Pimps»), ο Johann Johannson και, πρόσφατα, οι «Antony and the Johnsons».

Στις 17 Οκτωβρίου  του 2004, η μοίρα του έπαιξε ένα  πολύ άσχημο παιχνίδι. Επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα είχε ένα τρομακτικό ατύχημα που λίγο έλειψε να αποβεί θανατηφόρο. Ο Almond παρέμεινε σε κώμα για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε  ημερών, έχοντας σοβαρότατα τραύματα στο κεφάλι. Κατάφερε να επιβιώσει, για να αφιερωθεί στη συνέχεια σε μια επίπονη προσπάθεια για να καταφέρει να επανέλθει, μιας και οι ζημιές στην ακοή και την ομιλία του ήταν βαρύτατες.

Επέστρεψε δυναμικά στη σκηνή, με την υποστήριξη ορισμένων πολύ ξεχωριστών ανθρώπων από τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα, όπως ο Antony Hegerty (από τους «Antony and the Johnsons»), οι «Current 93» και ο Jools Holland.

Αργότερα, παρουσίασε το περίφημο σόου του «Sin Songs – Torch And Romance», που καθήλωσε κοινό και κριτικούς (είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στη χώρα μας, το 2006).

Τα τελευταία  χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί σε διάφορους  χώρους, γράφοντας δύο βιβλία, λαμβάνοντας  μέρος –ή και οργανώνοντας ο ίδιος– σε θεατρικές παραστάσεις και συνεργαζόμενος με γνωστούς παραγωγούς της techno και, γενικά, της χορευτικής σκηνής, εμφανιζόμενος πολύ συχνά και ως d.j.
To 2009, κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο album του «Orpheus In Exile – Songs Of Vadim Kozin», ενώ τον Ιανουάριο που πέρασε συμμετείχε στη συλλογή του περιοδικού «Mojo», η οποία ήταν αφιερωμένη στο ιστορικό «Madcap Laughs» του Syd Barrett, διασκευάζοντας το «Late Night». Τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει το ολοκαίνουργιο «Variete» που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, θα αποτελεί και το τελευταίο άλμπουμ που θα περιέχει δικές του συνθέσεις.

////////////////////

Διήμερο προβολών στην Λιβαδειά

Η φωτογραφική  ομάδα mirrorfoto σε συνεργασία με  το «Διεθνές Κινηματογραφικό  Φεστιβάλ της Πάτρας» διοργανώνουν την προβολή των βραβευμένων ταινιών του 11ου Διεθνούς Πανοράματος την Παρασκευή  12 και 19 Μαρτίου  2010 ώρες προβολής 21:00 στον χώρο έκφρασης  της mirrorfoto Π. Ζητουνιάτη 34 πλατεία Ταμπάχνας.

Το «Διεθνές  Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – 11ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών» (www.independent.gr), έχοντας συμπληρώσει έντεκα συνεχή χρόνια,  παραμένει  ένα  πανόραμα κινηματογράφου,  φιλοδοξώντας να παρουσιάζεται ένας χείμαρρος από ήχους, ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετότητα και τη διαφορετικότητα, με στόχο τη συνέχιση «ενός ονείρου, της ελευθερίας της τέχνης».    Το 11ο Διεθνές Πανόραμα πραγματοποιήθηκε από τις 2/10 έως 10/10/2009 στην Πάτρα. Στις συμμετοχές περιλαμβάνονταν 232 ταινίες από 62 χώρες (μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, animation, ντοκιμαντέρ, video art, video dance, το διαγωνιστικό τμήμα  διαιρείται σε ελληνικό και διεθνές). Το πρόγραμμα  χωρίζεται σε  ενότητες: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Ματιές στην ματωμένη Ανατολή», «Πατρινοί σκηνοθέτες», «Νότος του πάθους και των αγώνων», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες Νεανικού Φεστιβάλ, ArtFools Video Festival της Λάρισας», «Βραβευμένες – επιλεγμένες ταινίες 7ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής ταινίας ΑΓΩΝ»

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «Wrong road» Joan Chemla  Γαλλία 12’ μ.μ. 2008
Σε  ένα εγκατελειμένο  δρόμο, ένας νεαρός άνδρας κυνηγά μια μοτοσικλέτα. Στην πορεία, τον  περιμένει οιωνός για μια τραγική  εξέλιξη.
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION «Solitude» Mehrdad Sheikhan    Ιράν 10’ anim. 2008
Ένας  πέτρινος κολοσσός έχει ζήσει για χρόνια μοναχικά στον ερημικό  πλανήτη του. Κουρασμένος  από την απομόνωσή  του αποφασίζει να αλλάξει τη μοίρα  του.
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Elegy of wood» Vaclav Kadrnka Τσεχία 12’ ντοκ. 2009
Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, εμπνευσμένο από  τη ζωή, την παραδοσιακή  ξυλογλυπτική τέχνη  ενός ξυλουργού, του  Jan Simek, και από την πατρίδα του – την Μοραβική Wallachia.
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART «Iris» Santtu Koivu Φιλανδία 1’ 52’’ v.a. 2008
Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από ένα μπουκέτο με πικραλίδες και  αρχίζει ένα παιχνίδι κρυφτό.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «Angels die in the soil» Babak Amini Ιράν – Ιρακινό Κουρδιστάν 30’ μ.μ. 2008
Ένα Ιρακινό-Κούρδο κορίτσι  βγάζει χρήματα για  τον άρρωστο πατέρα της πουλώντας  κόκαλα Ιρανών στρατιωτών που απέμειναν  από τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Μια μέρα πηγαίνοντας  στο σπίτι της  βρίσκεται σε ένα  περιστατικό τρομοκρατών που εμπλέκεται και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Προσπαθώντας να τον βοηθήσει εμπλέκεται και η ίδια στο περιστατικό.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Το βραβείο δόθηκε στον Μιχαήλ Γαβριήλ Ζενέλης για την ταινία  Pet shop 7’ μικρού μήκους 2008
Η ζωή είναι ένα  θείο δώρο. Η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται και αξιολογεί  την ζωή σύμφωνα  με τα δικά της κριτήρια και την κοστολογεί αναλόγως. Δίνει αξία στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία. …

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART Στην Πέννυ  Δίκα -Κορνέτη   για την ταινία  Μπλε  Κόκκινο Metamorphosis 6’ 60’’ video art  2009
Πρόκειται για δυο βίντεο αρτ που η  ρυθμική διαδοχή των εικόνων με την υποστήριξη της μουσικής από ηλεκτρονικά όργανα εκπέμπει ποιητική διάθεση με χρωματικές φόρμες που διαλύονται και ανασυντίθενται το παιχνίδι σχημάτων και χρωμάτων //στο κρόκινο μια συνεχής μετάπλαση που προκύπτει από την πύκνωση και αραίωση μορφωμάτων υπογραμμίζεται από tηn υπόκρουση των ξύλινων κρουστών(nagoya maribas)
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE Στους Ρουσσέλο Αραβαντινό & Αγγελική Παπαδοπούλου για την ταινία  Ηχώ και Νάρκισσος.       10’ video dance 2009
Πρόκειται για το μύθο της  ήχους και του  νάρκισσου ιδωμένο  μέσα από τη μεταφυσική οπτική των δυο  φύλων και το σύγχρονο μετά-χριστιανικό  κοσμοείδωλο.

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION Στους Παναγιώτη  Ράππα & ʼγγελο Ρουβά για την ταινία Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι. 26’ animation 2007
Το  φιλμ με τίτλο «Το  μικρό ποντίκι  που ήθελε να αγγίξει  ένα αστέρι», είναι  μια προσαρμογή για  τη μικρή οθόνη  μιας πολύ πετυχημένης  ιστορίας του Ευγένιου Τριβιζά. Είναι μια δυναμική, αλλά και τρυφερή, Χριστουγεννιάτικη ιστορία, της οποίας ο ήρωας είναι ένα μικρό ονειροπόλο ποντίκι, που έχει σαν στόχο ζωής να αγγίξει ένα αστέρι. Οι περιπέτειες αυτού του μικρού ποντικιού στην πορεία του για την υλοποίηση του ονείρου του είναι γεμάτες συναρπαστική δράση (χωρίς καμίας μορφής βία), κατάλληλες για παιδιά ηλικίας 4-8 χρονών. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που δίνει η ιστορία αγγίζουν και μεγαλύτερα παιδιά και γονείς.
-ΔΙΑΚΡΙΣΗ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ Το βραβείο δόθηκε στην Michaela Gavriliou πρωταγωνίστρια της ταινίας «Έλσα». 21’ μικρού μήκους 2007
Η ‘Ελσα μια οικονομική μετανάστρια έρχεται  στην Αθήνα ψάχνοντας  να βρει δουλειά. Έπειτα από ορισμένες δυσκολίες αναγκάζεται να εργαστεί  για τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που μένει και πέφτει θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας.

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ Στον κ. Δημήτρη Λάλο πρωταγωνιστή της ταινίας «Δυτικά της Εδέμ» του Ζαφείρη Χαιτίδη          21’ μικρού μήκους 2009
Ο Αδάμ δαγκώνει το μήλο. Εγκαταλείπει την  Εύα και τον  κήπο της Εδέμ αναζητώντας  το πεπρωμένο του  πάνω στη γη. Αυτό που ανακαλύπτει, όμως, είναι ο χειρότερος του εφιάλτης…  Δεν μπορείς να ξεφύγεις απ’ τον εαυτό σου.

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ  ΤΑΙΝΙΑΣ Το βραβείο δόθηκε  στον Ψαρουδάκη Γιάννη ταινία  για την μουσική της ταινίας  Η αρκούδα της Βικτωρίας Βελλοπούλου.      19’ μικρού μήκους 208
Ο ʼγγελος, φωτογράφος, φτάνει σε απομονωμένο  χωριό όπου δεν  είναι ευπρόσδεκτος.  τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ανακαλύπτει ότι στις γύρω περιοχές υπάρχει μια αρκούδα που έχει ήδη σκοτώσει έναν άνθρωπο. περιπλανώμενος στα δάση ο ʼγγελος δε θα συναντήσει την αρκούδα αλλά πράγματα που ίσως δε θα έπρεπε.

-ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  Το βραβείο δόθηκε στον Βαγγέλη  Λαλόπουλο για την ταινία του  Πολύχρωμη γη 11’ μικρού μήκους 2009
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο  άνθρωπος νοιάζεται  τόσο πολύ για το μέλλον, κάτι που  είναι λίγο ειρωνικό, διότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει  μέλλον. Έχουμε τροποποιήσει το περιβάλλον τόσο πολύ, που τώρα θα πρέπει να τροποποιήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε σε αυτό. Όσο περισσότερο εκμεταλλευόμαστε την φύση τόσο περισσότερο οι επιλογές μας μειώνονται μέχρι να μείνει μόνο μία: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Η καινούργια βιομηχανική οικονομία μας παίρνει ένα βουνό καλυμμένο από δέντρα, λίμνες, ρυάκια και το μετατρέπει σε ένα βουνό από σκουπίδια και λασπώδεις λακκούβες…
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  Πηγή ζωής σκην. Χρήστος Βενετσιάνος

15’ μικρού μήκους 2009
Ο Γιώργος είναι  ένας συνηθισμένος έφηβος. Η μέρα του όμως δεν θα είναι και  τόσο συνηθισμένη. Πράγματα που κάνουμε όλοι μας, αν και ξέρουμε  πως επιβαρύνουν  το περιβάλλον, θα γίνουν η αιτία να ΄΄επέμβει΄΄  η συνείδηση του  Γιώργου. Θα είναι  ο λόγος για  να αλλάξει τις ΄΄κακές΄΄ συνήθειές του για πάντα.

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ  ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ το βραβείο στην Βασιλική Πρίγκουρη   για την ταινία της Πορτρέτο.

14’ ντοκιμαντέρ 2009
Η Πωλίνα πάσχει από  μια κληρονομική  νόσο και είναι  από μικρή ηλικία καθισμένη σε αναπηρικό  καρότσι. Επίσης από  μικρή ηλικία είχε το όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Όμως πώς μπορούσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, ενάντια στην κοινή πεποίθηση ότι οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες επειδή είναι  ανάπηρη? Παλεύοντας καταρχήν με τις δικές της ανασφάλειες, η Πωλίνα προσπάθησε να μην προδώσει το όνειρο της. Και με το δικό της τρόπο το κατάφερε.  Πολλά βέβαια είναι τα εμπόδια στην καθημερινότητά της όμως έχει πια μάθει να τα εξουδετερώνει  ακολουθώντας αδιάλειπτα το δρόμο της δημιουργικότητας.

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Δόθηκε στους Νίκο Μπίστινα & Κατερίνα Πανταζοπούλου για την τανία Women of Sand. 29’ 10’ ντοκιμαντέρ 2008
Σε  όλο τον κόσμο  οι γυναίκες συγκεντρώνονται  μέσα από δίκτυα, ομάδες και οργανώσεις για να πολεμήσουν τα αδικήματα που διαπράττονται προς άνδρες, γυναίκες που φυλακίζονται άδικα, καταδικάζουν τη φτώχεια και την παιδική εργασία. Αγωνίζονται  για τη δημιουργία νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά της απαγωγής των πολιτών και το εγκληματικό trafficking των ανθρώπων, αντιδρούν ακούραστα απέναντι στην πώληση όπλων, πολεμούν κατά του ρατσισμού και της φτώχειας, αποδοκιμάζουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον βασανισμό και ψάχνουν τρόπους να καταγράφουν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της συσσώρευσης του πλούτου. 1000 γυναίκες ήταν υποψήφιες στον κόσμο για το Νόμπελ της ειρήνης. Women of Sand είναι ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει τις ζωές των γυναικών που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ειρηνικές αλλαγές στο χωριό τους, την περιοχή τους, τη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο. Η Fatmire Feka είναι η νεότερη από αυτές τις 1000 γυναίκες

-ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ….ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Το βραβείο δόθηκε στον Μαρκαντώνη Χρήστο για την ταινία του «Έλσα»
Για 4η χρονιά το Πανεπιστήμιο Πατρών απένειμε βραβείο για την -ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. στον Γαβριήλ Τζάφκα  για την ταινία Attimo Fuggente 10’ μικρού μήκους 2008
Στις  παραμεθόριες περιοχές ένας μόνο αποφασίζει για την τύχη των ανθρώπων: ο Συνοριοφύλακας.
Και τέλος το ειδικό βραβείο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», που απονέμει η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ, στους σπουδαστές της δραματικής σχολής Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγ. Βαρβάρας για την συλλογική τους ταινία «Μαζί» 12’ 36’’ μικρού μήκους 2008
Πως μπορεί να εμπνεύσει  ένα ποίημα και  τι μπορεί να δημιουργηθεί με την αφορμή αυτή; Πως συνδέονται μεταξύ τους οι τόσο διαφορετικοί θαμώνες μιας καφετέριας και ποιο σύνθημα γραμμένο σ’ένα τοίχο , μπορεί να τους ενώσει όλους αυτούς…ΜΑΖΙ

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο

του Πανεπιστημίου  Πατρών

Περισσότερες  πληροφορίες στο δικτυακό τόπο του  ΣΠΚ: http://www.confer.upatras.gr

12/3/2010: Διάλεξη κ. Γ. Βασιλόπουλου, με θέμα: «Φαρμακοοικονομία: αρχές και εφαρμογές» που διοργανώνεται από το Τμήμα Φαρμακευτικής, στον πλαίσιο των εαρινών διαλέξεων «Φαρμακευτικού Marketing».  Ώρες διεξαγωγής: 13.00-15.00. Πληροφορίες στο τηλ. 2610-969816 (υπεύθυνος: Αν. Καθηγητής Γρ. Σιβολαπένκο).

12-13/3/2010: Σεμινάριο ATLS – Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στο τραύμα, που απευ-θύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Πληρ.: κα Β. Ταγκαλάκη, ΠΓΝΠ, τηλ.: 2610- 910076.

12-13/3/2010: 3ο Συμπόσιο Καρκίνου Μαστού Πάτρας, που διοργανώνεται από το Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας και τη Μονάδα Μαστού της Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με κύριο σκοπό την ενημέρωση στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των απεικονιστικών μεθόδων διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής και ακτινοθεραπευτικής θεραπείας της νόσου. Παράλληλα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ιατρών και των ασθενών όσον αφορά το θέμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Ώρα έναρξης εργασιών: 17.00. Πληροφορίες στο τηλ. 2610 995698.

14/3/2010: Ημερίδα «Εγκέφαλος: Τόσο Όμορφος και τόσο Μυστήριος», που οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο». Πρόκειται για μια διεθνή εκστρατεία πληροφόρησης για την έρευνα του Νευρικού Συστήματος, που συντονίζεται από την Internατional Brain Research Organization, την European Dana Alliance for the Brain και την Federation of European Neuroscience Societies. Για την εκδήλωση συνεργάζονται μαθητές από τα σχολεία: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου, Γυμνάσιο Αντιρρίου, 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, Γυμνάσιο Βραχναιίκων, 14ο και 21ο Γυμνάσια Πατρών, και 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου. Την εκδήλωση συντονίζει η Επίκ. Καθηγήτρια του Τμ. Βιολογίας Μ. Μαργαρίτη, τηλ.: 2610-997 430.

16/3/2010: Διάλεξη του Καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου, που διοργανώνεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών. Ο κ. Χρ. Παπαδημητρίου είναι διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley, ΗΠΑ, όπου κατέχει την διακεκριμένη έδρα C. Lester Hogan από το 1996. Προηγούμενα είχε διατελέσει μέλος ΔΕΠ σε άλλα κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego, Πανεπιστήμιο Stanford, ΜΙΤ, Harvard), αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και ώρα 12.00 ο Καθηγητής Χρ. Παπαδημητρίου θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών. Πληροφορίες στη γραμματεία του ΤΗΜ&Τ/Υ, τηλ. 996492.

17/3/2010: Διάλεξη: «Ενημέρωση Φοιτητών του Π.Π. για τα Θερινά Πανεπιστήμια της AEGEE», που διοργανώνεται από τον φοιτητικό σύλλογο AEGEE-Πάτρας (http://www.aegee.upatras.gr/), ώρες 13.30-14.30.

18/3/2010: «Παρουσίαση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Twente της Ολλανδίας», από τον H. A. Akse, διευθυντή των Προγραμμάτων αυτών. Ώρες διεξαγωγής: 10.00-14.00. Πληροφορίες στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, τηλ.: 2610-994259.

19/3/2010: Διάλεξη Φαρμακευτικού marketing, που διοργανώνεται από το Τμήμα Φαρμακευτικής, στον πλαίσιο των εαρινών διαλέξεων «Φαρμακευτικού Marketing».  Ώρες διεξαγωγής: 13.00-15.00. Πληροφορίες στο τηλ. 2610-969816 (υπεύθυνος: Αν. Καθηγητής Γρ. Σιβολαπένκο).

17-21/3/2010: 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών & το Τμήμα Φυσικής Παν/μίου Πατρών. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), προσπαθώντας να ανιχνεύσει νέους ορίζοντες στην εξέλιξη των Επιστημών και στην επίδρασή τους στην καθημερινή τεχνολογική μας πραγματικότητα, οργανώνει μια ιδιαίτερα επίκαιρη συγκέντρωση επιστημονικών αναζητήσεων στην Πάτρα. Η προσπάθεια αυτή αφορά στην ενημέρωση της κοινωνίας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή πρακτική και την προοπτική που αναδύεται από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών των νέων επιστημονικών επιτευγμάτων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι νέες αυτές επιστημονικές γνώσεις διαμορφώνουν και εξελίσσουν όλους τους  τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και καθορίζουν -επηρεάζοντας δραματικά- το μέλλον της ανθρωπότητας. Πληροφορίες στον Καθηγητή και  Πρόεδρο Τμ. Φυσικής Χρ. Κροντηρά, τηλ.: 996061.

21/3/2010: Τιμητική εκδήλωση για την Κική Δημουλά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ποίησης, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Πατρέων (Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ΔΕΠΑΠ), τον Σύνδεσμο Φιλόλογων Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων σε ποίηση Κικής Δημουλά, σε σύνθεση Σάκη Παπαδημητρίου. Ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Θανάσης Τσιπινάκης. Πληροφορίες στο γραφείο τύπου της ΔΕΠΑΠ: 2610-390913.

Σάββατο 20/03

Βιβλιοπαρουσίαση

Βασίλη Σαμπράκου

«ΣΚΙΣΕ ΤΟ MANUAL»

Παπασωτηρίου, 13.00

Δευτέρα  22/03

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΕΝ  ΕΙΔΗ ΟΡΑΤΟΡΙΟΥ

Aπο την «ΠΟΡΦΥΡΑ»  και  τους  «ΝΥΝ & ΑΕΙ»

Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», 21.00

Πρόκειται  για  μια  μοναδική  στο είδος  της  παράσταση  που  παρουσιάζει  η   Εταιρεία Προώθησης  Βυζαντινού Πολιτισμού  «ΠΟΡΦΥΡΑ»(Αστική- Μη Κερδοσκοπική) με  επίκεντρο ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ από  το  Ιερό  Βιβλίο της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ και  εμβόλιμες  ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ  σε  μετάφραση  από το ομώνυμο βιβλίο του Νομπελίστα Ελληνα  ποιητή  ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι  το Βυζαντινό μέλος  έχει  επιμεληθεί  και  μελοποιήσει εν  είδη Ορατορίου  ο  Πρωτοψάλτης  και Χοράρχης  ΑΝΔΡΕΑΣ  ΤΣΙΜΑΡΑΣ (Ιδρυτής  της  εταιρείας «ΠΟΡΦΥΡΑ»).

Στο  ρόλο του  ΑΦΗΓΗΤΗ ο  γνωστός  και ταλαντούχος  ηθοποιός  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ.

Η  συγκεκριμένη Βυζαντινή παράσταση  έχει  ήδη προγραμματισθεί  να  παρουσιαστεί  για πρώτη  φορά  την Δευτέρα  22 Μαρτίου  2010  στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΠΑΤΡΩΝ (ώρα έναρξης  9.00 μ.μ.)  έχοντας   τόσο την   συμπαράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, όσο  και την προσωπική συμβολή και  αρωγή  του  Καλλιτεχνικού  Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας  κ. Γιάννη Βόγλη,  όπως επίσης   και την αμέριστη συμπαράσταση  του Αντιδημάρχου  Πολιτισμού  του Δήμου Πατρέων  κ. Αλέξη Σκαρμέα.

Το εγχείρημα  αποκτά  πανελλαδικό  ενδιαφέρον, καθώς  σε ότι  αφορά  το  Μουσικό- Καλλιτεχνικό μέρος  της είναι  η πρώτη  φορά (και ξεκινά από την Πάτρα) που παρουσιάζεται  η  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ  σε  ολοκληρωμένη  μορφή  αυτόνομης  Θεατρικής  Βυζαντινής  παρουσίασης – δρώμενου σε μια καθ΄ όλα  πρωτοποριακή παραγωγή.

Η   ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ  ΑΙΓΙΔΑ  ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΙ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

*ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ- ΣΥΝΘΕΣΗ – ΧΟΡΑΡΧΙΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΜΑΡΑΣ

Πρωτοψάλτης- Καθηγητής  Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

*ΑΦΗΓΗΤΗΣ : ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΒΑΛΤΙΝΟΣ Ηθοποιός- Σκηνοθέτης

*ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ (20μελές) :  «ΝΥΝ &ΑΕΙ»

*ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ- ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΣΕΦΕΡΗΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΝΥΝ & ΑΕΙ»

Χοράρχης:  ΑΝΔΡΕΑΣ  ΤΣΙΜΑΡΑΣ

(Πρωτοψάλτης  Ι.Ν. ΑΓ. Αποστόλων Ακτής  Δυμαίων  Πατρών)

Κατ΄ αλφαβητική σειρά:

*Αρνιακός Αναστάσιος   :              Ιεροψάλτης

*Γκλαβάς   Γεώργιος         :              Ιεροψάλτης

*Γκοτσόπουλος  Βασίλειος:           Σπουδαστής  Εκκλησιαστικής Μουσικής

*Γκοτσόπουλος  Παναγιώτης :     Λαμπαδάριος  Ι.Ν. Αγ. Κων/ντίνου& Ελένης, Αρόης

*Δημόπουλος  Ελευθέριος:            Ιεροψάλτης

*Ευθυμάκης Πολύκαρπος:           Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου  Κρήνης

*Καραβιώτης  Νικόλαος:               Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου  Γλαύκου

*Κασπίρης  Σπυρίδων :                  Λαμπαδάριος Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων  Πατρών

*Κατριβέσης Παναγιώτης :            Ιεροψάλτης

*Κοζιώρης  Βασίλειος  :                  Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Νικολάου  Σταυροδρομίου

*Κόρδας  Παναγιώτης :                  Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου  Ελληνικού

*Κοτοπούλης  Νεκτάριος :            Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Καστριτσίου

*Λυκουργιώτης  Σωτήριος:           Λαμπαδάριος  Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου  Παραλίας

*Μαζαρακιώτης  Δημήτριος :       Ιεροψάλτης

*Μπάρλος   Νικόλαος :                   Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγ. Κων/νου & Ελένης , Αρόης

*Παναγόπουλος Βασίλειος :        Ιεροψάλτης

*Πλώτας Ευστάθιος  :                    Ιεροψάλτης

*Πλώτας  Σπήλιος  :                        Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής  Σαγείκων

*Σκρεμμύδας  Νικόλαος :              Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου  Οβρυάς

*Φουντάς  Δημήτριος :                 Λαμπαδάριος Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Προαστείου

ΕΙΔΙΚΕΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

·         Π. Βασίλειος Πατσός:     Θεολόγος- Εφημέριος  Ι.Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών

·         Στέφανος  Σκαρπέλος:   Φιλόλογος- Πρωτοψάλτης, Επιμέλεια Ισοκρατημάτων

Οργάνωση Παραγωγής:

ΕΦΗ ΤΣΙΜΑΡΑ  Δημοσιογράφος

======Τιμή  εισιτηρίου : 10  ευρώ=======

Λίζα Ζώη – Ευάγγελος  Ασημακόπουλος

19ο Φεστιβάλ  Κιθάρας

Πάτρα, 26 – 29 Μαρτίου 2010

στη Φιλαρμονική Εταιρία  Ωδείο Πατρών

Η Φιλαρμονική  Εταιρία Ωδείο Πατρών (ένα ιστορικό Ωδείο από το 1892), διοργανώνει και δέχεται στους χώρους της το καθιερωμένο για 19 χρόνια Φεστιβάλ Κιθάρας.

Ένας καταξιωμένος χώρος μουσικής διδασκαλίας και  πολιτισμικής προσφοράς συναντιέται  με τους διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας και συγχρόνως διαπρεπείς δασκάλους, Λίζα Ζώη και Ευάγγελο Ασημακόπουλο.

Για μένα, λέει ο  Θόδωρος Αντωνίου (στην ομιλία του 14/11/2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα «50 χρόνια δημιουργικής προσφοράς» των  Λίζα Ζώη και Ευάγγελου Ασημακόπουλου) ο Ευάγγελος και η Λίζα πληρούν 100% τις προδιαγραφές του ιδανικού μουσικού και δασκάλου. Διαπαιδαγώγησαν γενιές νέων κιθαριστών μεταλαμπαδεύοντας πέρα από την τεχνική, το ήθος και την ιδεολογία.

Για 19 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας συγκεντρώνει πλήθος σπουδαστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κορυφαίοι σολίστ της Κιθάρας θα δώσουν ρεσιτάλ και συναυλίες Μουσικής Δωματίου ενώ παράλληλα γνωστές προσωπικότητες θα προσφέρουν τις γνώσεις τους με ενδιαφέρουσες Διαλέξεις. Πέρα από τη διδασκαλία που καλύπτει όλα τα πρωινά το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, κλείνει με το Διαγωνισμό Κιθάρας που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες και δίνει την ευκαιρία σε νέους κιθαριστές κάθε ηλικίας να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε μια τέτοια δοκιμασία.

Φέτος το Φεστιβάλ αλλάζει χώρο και «απλώνεται» στις 17 αίθουσες διδασκαλίας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών με την αίθουσα συναυλιών «Κ. Κυδωνιάτης» του νεοκλασικού κτιρίου, ενώ αναμορφώνει και εμπλουτίζει το πρόγραμμά του.

Από την πρώτη  ημέρα το ενδιαφέρον κορυφώνεται  με το Ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης σολίστα του Πιάνου Άρη Γαρουφαλή, ο οποίος θα «συνομιλήσει μουσικά» με την Κιθαρίστα Βιργινία Αμαριωτάκη σε έργα           I. Albeniz, παρουσιάζοντας τις διαφορές πρωτότυπου–μεταγραφής. Στη συνέχεια τα ρεσιτάλ θα αναπτυχθούν με εμφανίσεις των Κυριακής Κόντη και Θανάση Παύλου (duo κιθάρας), του Γιάννη Πετρίδη (κιθάρα), των Σμαράγδα Πετρίδη και Αλεξάνδρας Χριστοδήμου (φλάουτο-κιθάρα), του Γρηγόρη Πετράκου (κιθάρα), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το ρεσιτάλ της Sabrina Vlaskalič, η οποία στα 20 της χρόνια θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα της κλασικής κιθάρας διεθνώς.

Στο χώρο των  διαλέξεων ο Μίνως Τυλλιανάκης, καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου  Πατρών, θα μιλήσει με θέμα «το Χέρι του Μουσικού – το Υπέροχο Εργαλείο»  και η Βασιλική Φιλιππαίου, Συνθέτις-Διευθύντρια της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, θα μιλήσει για την 1η Σουΐτα για βιολοντσέλλο του J.S. Bach και τις μεταγραφές της για κιθάρα και στη συνέχεια η Σουίτα θα ερμηνευτεί από τον σολίστ βιολοντσέλλου Αλέξανδρο Μποτίνη.

Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φιλαρμονική Εταιρία  Ωδείο Πατρών,  Ρήγα Φερραίου 7,  262 23  Πάτρα

και στο τηλ. 2610.277740  ή www.fe-odeiopatron.gr

Αφιερώματα 2010

σε μεγάλους λογοτέχνες

Τον Στρατή Τσίρκα

και τον Νίκο Καββαδία

τιμά το ΕΚΕΒΙ

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο των  αφιερωμάτων σε μεγάλους λογοτέχνες που διοργανώνει κάθε χρόνο, τιμά φέτος δύο σημαντικούς συγγραφείς που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία  της νεοελληνικής λογοτεχνίας: τον Στρατή Τσίρκα (1911-1980), τιμώντας τα 30 χρόνια από τον θάνατό του και τον Νίκο Καββαδία (1910-1975), τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Δύο μεγάλοι  συγγραφείς, ο πεζογράφος Τσίρκας  και ο ποιητής Καββαδίας που  το έργο τους διαβάστηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενέπνευσε τον κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων.

Υπήρξαν άλλωστε  και φίλοι στην προσωπική τους ζωή – όπως βλέπουμε στην κοινή τους φωτογραφία. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην τρυφερή αφιέρωση που έγραψε ο Καββαδίας προς τον Τσίρκα: «Άλλοι τρεις. Μαζί τους εσύ Γιάννη και Αντιγόνη, τελευταία και ο Κωστής. Πέντε δάχτυλα να μετράω, να μ’ αγαπάτε να με μουτζώνετε. Σας λατρεύω, Κόλιας. Αλεξάνδρεια, κάποτε»,  στο βιβλίο  Πούσι (Εκδόσεις Α. Καραβία, 1947) [περιλαμβάνεται στην «Βιβλιοθήκη Τσίρκα» που φιλοξενεί το ΕΚΕΒΙ].

Τα αφιερώματα αυτά αποτελούν συμβολικούς εορτασμούς που δίνουν την ευκαιρία να διαβαστεί και να εκτιμηθεί εκ νέου, υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης οπτικής, το έργο «κλασικών» Ελλήνων συγγραφέων. Στόχος της επαναπροσέγγισης είναι η ενίσχυση της φιλολογικής έρευνας και της σχετικής βιβλιογραφίας καθώς και η επαφή και γνωριμία του ευρύτερου κοινού και ιδιαίτερα των νεότερων γενεών ώστε να ανακαλύψουν τη σημαίνουσα λογοτεχνική μας κληρονομιά.

Το ΕΚΕΒΙ στο  πνεύμα αυτό προσκαλεί και ενθαρρύνει τους πολιτιστικούς φορείς αλλά και  βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά  κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά. να συμμετάσχουν στον εορτασμό με διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ

=> εκδήλωση  μνήμης «Στρατής Τσίρκας –  30 χρόνια μετά»

Με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), oι εκδόσεις Κέδρος και τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ τιμούν την Τρίτη 9 Μαρτίου, ώρα 20.30 μ.μ. τη μνήμη του Στρατή Τσίρκα (1911-1980) με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24) με τίτλο «Στρατής Τσίρκας – 30 χρόνια μετά», μια αναδρομή στις σελίδες του Νουρεντίν Μπόμπα, των Ακυβέρνητων Πολιτειών, της Χαμένης Άνοιξης.

Για το έργο και  τη ζωή του συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος  Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Τίτος Πατρίκιος, ποιητής – Χρύσα Προκοπάκη, μελετήτρια και μεταφράστρια του έργου του – Δημήτρης Ραυτόπουλος, κριτικός λογοτεχνίας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Όλγα Σελλά. Την εκδήλωση προλογίζει η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη.

=> διαδικτυακός  ιστότοπος tsirkas.ekebi.gr

Την ίδια ημέρα (Τρίτη 9 Μαρτίου) το ΕΚΕΒΙ θα αναρτήσει  στον ηλεκτρονικό του κόμβο  (www.ekebi.gr) ιστότοπο αφιερωμένο στον Στρατή Τσίρκα, όπου περιλαμβάνεται μια πλήρης παρουσίαση της ζωής και του έργου του: χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες. Θα παρουσιαστεί επίσης για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή ο βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα».

=> βιβλιογραφικός  κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα»

Είναι έτοιμος  σε πλήρη μορφή ο βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα»  ο οποίος δεν καταγράφει απλώς  τους 3.000 τίτλους της συλλογής, αλλά και τις αφιερώσεις συγγραφέων προς τον Τσίρκα, ενώ παρέχει στους  ερευνητές τη δυνατότητα να γνωρίζουν εάν στο περιθώριο κάθε βιβλίου υπάρχουν ιδιόχειρες σημειώσεις ή υπογραμμίσεις του Τσίρκα. Ο κατάλογος θα δημοσιευθεί σε μορφή ηλεκτρονικής έκδοσης στον ειδικό ιστότοπο για τον Τσίρκα.

=> η «Βιβλιοθήκη  Τσίρκα» του ΕΚΕΒΙ

Το ΕΚΕΒΙ φιλοξενεί  στους χώρους του την προσωπική συλλογή βιβλίων του Στρατή Τσίρκα την οποία δώρισε το 1998 η σύζυγός του συγγραφέα κα Αντιγόνη Χατζηανδρέα. Τον Δεκέμβριο 2004, αφού αποκαταστάθηκαν κάποιες φθορές που είχαν υποστεί τα βιβλία από την υγρασία, η συλλογή στεγάστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 3ου ορόφου, στο νέο κτήριο του ΕΚΕΒΙ (Αθανασίου Διάκου 4, περιοχή Μακρυγιάννη) και είναι πλέον ανοιχτή για το κοινό (καθημερινά 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ., τηλ. 210-9200306, υπεύθυνη κα Μάγδα Τσουμή).

Η «Βιβλιοθήκη  Τσίρκα» περιλαμβάνει 3.000 τόμους από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα -σπάνιες εκδόσεις ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα με χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα. Αποτελεί πολύτιμο υλικό για τους ερευνητές κυρίως και τους μελετητές του έργου του που μπορούν μεταξύ άλλων να βρουν ενδιαφέροντα στοιχεία – αφιερώσεις από τον ίδιο ή από άλλους συγγραφείς προς αυτόν, ιδιόχειρες σημειώσεις ή υπογραμμίσεις –  αποκαλυπτικά για τον άνθρωπο και λογοτέχνη Τσίρκα.

=> εκδηλώσεις  σε σχολεία

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις για τον συγγραφέα Στρατή Τσίρκα στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

=> αφιερωμένη  στον Καββαδία η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Σε έναν από  τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους  Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Νίκο Καββαδία, αφιερώνει φέτος το ΕΚΕΒΙ την Παγκόσμια Ημέρα  Ποίησης, τιμώντας τα εκατό χρόνια από  τη γέννησή του.

Έτσι, η καθιερωμένη  καμπάνια ποίησης που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ θα περιλαμβάνει εικονογραφημένους στίχους του Καββαδία. Από τις 21 Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζεται παγκοσμίως η ποίηση, θα ταξιδεύουν στην πόλη οι στίχοι του ποιητή που έπλασε το μυθικό του alter ego ως περιπλανώμενου ποιητή των θαλασσών εισάγοντας στο έργο του στοιχεία κοσμοπολιτισμού και εξωτισμού.

=> διαδικτυακός  ιστότοπος kavadias.ekebi.gr

Ο ηλεκτρονικός κόμβος του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr) θα φιλοξενήσει  ιστότοπο αφιερωμένο στον Νίκο Καββαδία που θα περιλαμβάνει χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών, δίνοντας μια πλήρη παρουσίαση του έργου ενός βιωματικού ποιητή της «γενιάς του ‘30» που ακροβάτησε μέσα από τους στίχους αλλά και τα πεζά του στα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως στο πλαίσιο της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το ΕΚΕΒΙ, συνεχίζοντας το πρόγραμμα  δημιουργίας ειδικών ιστοτόπων  για τους Έλληνες λογοτέχνες που  έχει τιμήσει με επετειακά αφιερώματα από το 2000 μέχρι και σήμερα, μετά τον Καραγάτση, τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και τον Γιάννη Ρίτσο ολοκληρώνει και παρουσιάζει τις σελίδες για τους Κωστή Παλαμά, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Άγγελο Σικελιανό, Γιώργο Θεοτοκά και Νίκο Εγγονόπουλο.

=> ημερίδα «Ο  Καββαδίας σήμερα»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, ημερίδα με ειδικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα συζητήσουν για το πολυδιάστατο έργο του Νίκου Καββαδία.

=> εκδηλώσεις  σε σχολεία

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις για τον συγγραφέα Νίκο Καββαδία στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

Ημερολόγιο εκδηλώσεων για τους δύο τιμώμενους συγγραφείς

Το ΕΚΕΒΙ θα καταγράφει καθημερινά στο «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο» που λειτουργεί στον κόμβο του (www.ekebi.gr) όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική περιφέρεια και στο εξωτερικό προς τιμή των δύο συγγραφέων – όπως βέβαια καταγράφει και κάθε άλλη εκδήλωση για το βιβλίο.

Μια πλήρης  ατζέντα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  να ενημερωθούν για την βιβλιοφιλική  δραστηριότητα στην πόλη τους  ενθαρρύνοντας τη συνέχιση και  ανάπτυξη των δράσεων αυτών  που φαίνεται να είναι σημαντικά  περισσότερες από όσο ίσως  νομίζαμε (π.χ. η καταγραφή των εκδηλώσεων για τον Γιάννη Ρίτσο το 2009 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη ως προς τον εντυπωσιακό αριθμό τους σε όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη).

14/04

Ημερίδα

«Τραγούδι, το κρυφό  μουσικό δάκρυ του ποιητή»

Στις 14 Απριλίου 2010 & ώρα 10:00 έως 14:30 στο Θέατρο Απόλλων Πατρών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα:

«Τραγούδι, το κρυφό  μουσικό δάκρυ του ποιητή»

Η Μουσική του  λόγου και η Ποίηση της Μελωδίας

Την  ημερίδα διοργανώνει η Σχολική  Σύμβουλος Μουσικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Αγγελική Χαμακιώτη με Μουσικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων.

Σκοπός  της επιμορφωτικής ημερίδας είναι οι συμμετέχοντες/χουσες εκπαιδευτικοί να βιώσουν τη διαδικασία μελοποίησης ενός ποιήματος και ερμηνείας αυτού, όσο και να λύσουν απορίες τους, που προκύπτουν μέσα από την διδακτική πράξη, αλλά και να μελετήσουν – αναλύσουν παρτιτούρες -ποιήματα γνωστών έργων με την καθοδήγηση επιφανών συνθετών και ποιητών.

Στην  ημερίδα έχουν προσκληθεί ένα  τμήμα μαθητών από κάθε Μουσικό  Σχολείο της Περιφέρειάς μας  (Πατρών, Βαρθολομιού και Αγρινίου), προκειμένου οι μαθητές να  λειτουργήσουν ως πρωτογενές  υλικό, να βιώσουν τη μέθεξη των δύο τεχνών και να εμπλακούν στη διαδικασία.

Οι  συμμετέχοντες ομιλητές – παρουσιαστές  θα έλθουν σε διάδραση με  τους επιμορφούμενους, ώστε μέσα  από καθοδηγούμενη παρότρυνση  να προκύψει η ελεύθερη δημιουργική  φαντασία ως ένα αποτέλεσμα ιδεατό και πρωτότυπο για τους παρευρισκόμενους. Πέρα από τις συνήθεις φιλολογικές αναλύσεις και ερμηνείες του συγκεκριμένου θέματος, η επιμορφωτική ημερίδα προσβλέπει στην πράξη και στο διάλογο και λιγότερο στην θεωρητική και φιλοσοφική εξέλιξή  της.

Τα  συμπεράσματα θα καταγραφούν  στην ψυχή και το συναίσθημα  του καθενός όπως τα προσωπικά  του δεδομένα και ευαισθησίες  του επιτρέπουν και του υπαγορεύουν.

Στην  επιμορφωτική ημερίδα συμμετέχουν  οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες:

Γιώργος Ανδρέου – Συνθέτης

Χρήστος Βλαχογγιάννης –  Συνθέτης

Γιάννης Δροσίτης  – Συνθέτης

Γιώργος Ζιάβρας – Πιανίστας

Διονύσης Καρατζάς – Ποιητής

Λένα Σουρμελή – Ερμηνεύτρια

Βασιλική Φιλιππαίου – Συνθέτης

Advertisements

One thought on “Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας από 12/3/2010 έως 18/3/2010 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

 1. O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς παρουσίασε τα φετινά Δρώμενα τέχνης και Πολιτισμού 2010 στη Παλλήνη.

  Συνεχίζοντας το ενδιαφέρον ταξίδι του στα δρώμενα της υψηλής τέχνης το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ του Αιγαίου της Ανδρου εγκαινίασε στα πλαισια του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αττικής στο γνωστό χώρο τέχνης »INVEST» της οδού Τήνου και Παλλάδος στη Παλλήνη την έκθεση ’’Η τέχνη του Αιγαίου τα ξιδεύει ‘’που διαρκεί από 26-30 Μαίου 2010 και διοργανώνεται από το Πολιτιστι κό Σύλλογο »ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΙ» της Ανδρου, τον Γιώργο και την Ειρήνη Μαμάη . Το εξαίρετο συμβάν που προεκτείνεται κάθε χρόνο σε περισσότερα νησιά του Αι γαίου πελάγους και σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχίζει τη γόνιμη και εποικοδομιτική πορεία της πολιτιστικής ανέλιξης της σύγχρονης τέχνης στη περιφέρεια θεωρείτε από τα Ελληνικά και Διεθνή ΜΜΕ το μοναδικό σημαντικό εικαστικό γεγονός που συντελείτε τα τελευταία χρόνια.
  Την εικαστική κατάθεση της έκθεσης προσέγγισε θεωρητικά τη βραδιά των εγκαινίων ο συνεργάτης του Φεστιβάλ-ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που παρατηρεί μεταξύ άλλων :‘’Πρόκειτε για μια σημαντική σπονδυλωτή παρέμβαση και δράση αναγκαιότητας για την εικαστική προσέγγιση που ως αξιοσημείωτο ha pening παραθέτει τις ομοιότητες και τις διαφορές που προκύπτουν από τις υπάρχου σες τεχνοτροπίες μέσα από αρχαιοπρεπείς συνδυασμούς ,επιμηκείς διαγραμμώσεις, βιωματικές προσμίξεις και μεθοδευμένες αποκρυσταλώσεις.
  Η διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο event αποτελεί πομπό και δέκτη μιας προχωρημένης ιδεογρα φικής αίσθητικής που βασίζεται στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαλκογραφία ,την αγιογραφία , τη performans και άλλες μορφές απόδοσης.
  Το καθαρά προσωπικό στυλ των δημιουργών με διάχυτη ακτινοβολία μεταφέρει ατέρμονα εντάσεις, διαδικασίες και διαβήματα σε μια άποψη με πληρότητα και εκλεκτιστικό διαλογισμό με ελεύθερη αλλά ενδεικτική θεματολογία.’’
  Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένοι από καλλιτεχνική επιτροπή πίνακες των καταξιωμένων Ελλήνων και διεθνών δημιουργών: Γιούλης Ράνιου, Ειρήνης Μαμά η, Λεόντιου Πετμεζά ,Εφης Ρουσογιαννάκη, Στέλλας Πέτροβα, Μαρίβα Ζαχά ρωφ, Ευγενίας Μαστοράκη, Ιουλίας Τριανταφύλλη, Κατερίνας Χριστοπούλου, Αθη νάς Πέτρου,Καρατζιούνη, Γκέρτα Καζάκου,Βενετίας Τσατίρη,Νάσιας Παπανικο λάου, Αναστασίας Βαμβακίδη ,Κυριακής Μούζου ,Αννας Πολυκανδριώτη ,Βασιλι κής Βεβελέκα- Φωτίου, και Κατερίνας Υφαντή .
  Επίσης με εικαστικά επιτεύγματα τους συμμετέχουν στην έκθεση παιδιά με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες ικανότητες από το Δήμο Πάρου.
  Το Φεστιβάλ του Αιγαίου στη μακρόχρονη πορεία του είναι από τους λίγους εικα στικούς θεσμούς της Ελλάδας που έχει αναδείξει αρκετούς νέους δημιουργούς και βέβαια έχει ασχοληθεί με πολλούς αναγνωρισμένους ενώ κινείτε διαρκώς σε διεθνή Επίπεδα με εκθέσεις ανα τον κόσμο όπως το περσινό καλοκαίρι που παρουσιάστη κε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι ο μόνος εικαστι κός θεσμός της Ελλάδας που έχει τη δυνατότητα ανανέωσης του υλικού από εκθε ση σε έκθεση λόγω του μεγάλου αριθμού των καλλιτεχνών που τον απαρτίζουν αλ λά και της προσωπικής διάθεσης τους να δημιουργούν καινούργια έργα . Για τις εκθέσεις του Φεστιβάλ εχουν γράψει εγκωμιαστικά σχόλια επιφανείς Ιστορικοί τέ χνης όπως ο Δημήτρης Παπαστάμος, ο Αλέξανδρος Ξύδης, η Αγγέλα Ταμβάκη,ο Αγγελος Προκοπίου, ο Νίκος Αλεξίου,ο Βάσος Κουντουρίδης,η Ελένη Βακαλό και οι ζωγράφοι Γιάννης Μόραλης, Νίκος Χατζηκυράκος Γκίκας και πολλοί άλλοι.
  Τη φετινή θερινή περίοδο η έκθεση του Φεστιβάλ εκτός από τα νησιά του Αιγαίου θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Συνάντηση Εικαστικών Τεχνών στη Βουλγαρία στη Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της ανακήρυξης της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στην Αμερική στη Νέα Υόρκη.
  Η παρούσα έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης .
  26 Μαΐου 2010 11:09 μ.μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s