Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας από 15/1/2010 έως 21/1/2010 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image

image

image

Παρασκευή 15/1/2010

Βιβλιοπαρουσίαση

Ρέα Γαλανάκη

«Φωτιές του  Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα»

Βυζαντινό

Η Ρέα Γαλανάκη παρουσιάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» το νέο  της βιβλίο με τίτλο «Φωτιές του  Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα»  από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου». Μαζί με τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Αβραμίδης, δημοσιογράφος, Βασίλης Λαδάς, δικηγόρος-συγγραφέας, Γιάννης Παππάς, φιλόλογος-πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών-διευθυντής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Διαπολιτισμός.

Η άφιξη μιας νεαρής Ελληνοεβραίας δασκάλας σε ορεινό χωριό της Κρήτης, το έτος 2000, όσο  και το πασχαλινό έθιμο της  καύσης του Ιούδα, δίνουν αφορμή για  μια τομή στο «άβατον» των σύγχρονων  ορεινών κοινωνιών της νήσου, αλλά και για το ξεδίπλωμα μιας παλιάς κρητικής παράδοσης, που αποδίδει στο πρόσωπο του βιβλικού Ιούδα τη μοίρα του μυθικού Οιδίποδα. Νόμος και παρανομία, έρωτες και τελετουργίες, φονικά και αποσιωπήσεις, ρηξικέλευθες αλλά και απαρχαιωμένες αντιλήψεις, συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο συγκρούσεις και αντιφάσεις, μέσα στο οποίο η νεαρή γυναίκα αναζητεί τις ρίζες της ταραγμένης οικογενειακής της ιστορίας. Παράλληλα, ο περί τον Ιούδα και τον Οιδίποδα μύθος, ένας μύθος για το απόλυτο κακό, βαδίζει πάνω στα σκοτεινά δικά του μονοπάτια: ξεκινά από τα βάθη του χρόνου και φθάνει ως τις μέρες μας, για να υπηρετήσει αλλά και να ερμηνεύσει τις άκαμπτες δομές των ορεινών κλειστών κοινωνιών. Ένα «διπλό» βιβλίο, που αποκαλύπτει ότι μύθος και σύγχρονη ζωή συμπλέκονται σε ενιαίο σώμα, όπως άλλωστε και η λογοτεχνία με την πραγματικότητα.

«Είχα εντυπωσιαστεί  αφάνταστα όταν είδα πριν από λίγα χρόνια ότι η μοίρα του τραγικού Οιδίποδα- δηλαδή η έκθεση του βρέφους  με σκοπό τον θάνατό του, η επιστροφή, η πατροκτονία, ο γάμος με τη μάνα- αποδίδεται, σύμφωνα με μια παράδοση της Κρήτης, και στον Ιούδα τον Ισκαριώτη, στην άγνωστη νεότητά του προτού προδώσει τον Ιησού. Κάτι τέτοιο αναφέρεται στους 77 στίχους ενός ανώνυμου ποιήματος της Κρητικής Αναγέννησης, που είναι το “Παλαιά και Νέα Διαθήκη”, το δεύτερο σε μέγεθος μετά τον “Ερωτόκριτο”. Το ιταλικό χειρόγραφο αυτού του ποιήματος εκδόθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2004 από το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, και μάλιστα το είχε μεταγράψει, μελετήσει και ανακοινώσει ο Ν. Μ. Παναγιωτάκης πριν από τον θάνατό του. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η συσχέτιση του Ιούδα και του Οιδίποδα διατηρήθηκε ζωντανή στην προφορική παράδοση του 20ού αιώνα και ήταν ευρύτατα γνωστή στους σύγχρονους επιφανείς λαογράφους. Έτσι, για να αναπτύξω σε ένα μυθιστόρημα τον παραπάνω μύθο, στηρίχτηκα αφενός στο κρητικό ποίημα, αφετέρου σε μαρτυρία καταγεγραμμένη από τον Γ. Α. Μέγα στην Κρήτη του περασμένου αιώνα, ελαφρώς παραλλαγμένη», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Πρόκειται για  ένα βιβλίο εμπνευσμένο και τολμηρό, που διαβάζεται απνευστί.

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου

«Sir! No Sir!»

Παρ. & Σαβ. 21.00

SIR! NO SIR!

Μια ταινία του  Ντέιβιντ Ζέιγκερ

Μια άγνωστη πτυχή  του αντιπολεμικού  κινήματος!

Άντρες  και γυναίκες, που  επέστρεψαν από το Βιετνάμ, έχοντας  κάνει το «καθήκον»  τους.

Γεμάτοι φρίκη κι απογοήτευση  για όσα είδαν  κι έκαναν εκεί.

SIR! NO SIR!

Η.Π.Α. – 2005 – 84’- Έγχρωμο, Α/Μ

«Τιμά εκείνους, που πολέμησαν, αμφισβήτησαν την  ηθική αυτού του πολέμου και  συμμετείχαν στην εθνική διαμαρτυρία»

«Καταπληκτική… κινείται σχεδόν με την ίδια συντριπτική  ορμή

όση και  το ίδιο το κίνημα.»

L.A WEEKLY

Σενάριο – Σκηνοθεσία: DAVID ZEIGER

Παραγωγή: DAVID ZEIGER, EVANGELINE, AARON ZARROW

Μοντάζ: MAY RIGLER, LINDAY MOFFORD

Μουσική: BUDDY JUDGE

Αφήγηση: TROY GARITY

Ειδική συμμετοχή: JANE FONDA

Μουσική επιμέλεια: MICHAEL SLATE

Μουσική εκτέλεση: THE CREEPERS, THE SHIRRELES

Η άγνωστη ιστορία  Αμερικανών βετεράνων, που με τη δράση  τους στους κόλπου του αντιπολεμικού  κινήματος, άσκησαν  πιέσεις στην κυβέρνηση  των ΗΠΑ για  να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος  στο Βιετνάμ.

Το  αντιπολεμικό αίσθημα, που αναπτύχθηκε  στους κόλπους  των αμερικανικών στρατευμάτων αποτέλεσε  πρόβλημα για το Πεντάγωνο.

Η πιο  επίκαιρη και ηχηρή ταινία για  τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή της αντιπολεμικής αντίστασης, η  βραβευμένη κινηματογραφική επιτυχία «SIR! NO SIR!» αφηγείται μια παντελώς άγνωστη ιστορία των στρατιωτικών ,  ανδρών και γυναικών, που άσκησαν πιέσεις για ν’ αναγκαστεί η κυβέρνηση των Η.Π.Α. να θέσει τέλος στον πόλεμο του Βιετνάμ.

H ταινία καταδεικνύει, ότι οι βετεράνοι του σήμερα, αλλά τότε στρατευμένοι βρίσκονταν  στον πυρήνα του αντιπολεμικού  κινήματος.

Συγκλονιστικές  μαρτυρίες αντιρρησιών, που θυμούνται τις άγριες μέρες του πολέμου, την ορμή του κινήματος, τις αυστηρές ποινές φυλάκισης. Το «SIR! NO SIR!» δεν χαϊδεύει τα αυτιά.

Μια πολύ δυνατή ταινία, που εκτός από μια νέα  οπτική του παρελθόντος, μας επιτρέπει  τις συγκρίσεις με το παρόν αλλά και μια προβολή στο μέλλον.

Στην  ταινία περιέχονται  σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό

που έρχονται στη δημοσιότητα  για πρώτη φορά.

Ιστορικό  Υπόβαθρο

Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του  ’60 και ’70, οι Αμερικάνικες εφημερίδες κατέγραφαν καθημερινά μια διαφορετική  ιστορία από αυτή που αργότερα σκαρφίστηκε το Hollywood και οι διάφοροι αναθεωρητές που ακολούθησαν. Αυτή το σπουδαίο ντοκυμανταίρ μαρτυρά,πως όσο το αντιπολεμικό αισχθημα ισχυροποιούνταν             στους δρόμους της Αμερικής, ένα παράλληλο κίνημα φούντωνε μέσα στις τάξεις του στρατού.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’71 το σχίσμα μεταξύ των ιεραρχικών στρωμάτων του Στρατού είχε ήδη γίνει πρωτοσέλιδο θέμα στις εφημερίδες.Οι στρατιώτες είχαν αγανακτήσει…κι όχι τόσο με τους Βιετκόνγκ.

Οι διαπληκτισμοί αυξάνονταν συνεχώς οδηγώντας σε συμβάντα «θρυμματισμών», καταστάσεις, που πήραν το όνομά τους από τις βόμβες εκτόξευσης θραυσμάτων τις οποίες οι στρατιώτες εκτόξευαν στους ανώτερούς τους.

Μέχρι την  λήξη του πολέμου πάνω από  500000 στρατευμένοι προτίμησαν την  λιποταξία από την μετατροπή  τους σε σφαγείς.

H Jane Fonda έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του αντιπολεμικού κινήματος ως τολμηρή ακτιβίστρια, η οποία συμμετέχοντας σε σατιρικές θεατρικές παραστάσεις, κατακρίνοντας τα γεγονότα του πολέμου.

Σε αυτή του την ταινία, ο Ζέιγκερ επιδεικνύει, ότι αυτό το κίνημα αποκρυσταλλώνει  την μετάπτωση, ακόμη και τον κλονισμό των θεμελίων του Αμερικάνικου Στρατού, από τις χαμηλές ένοπλες δυνάμεις προς τις ανώτερες.

Το «SIR! NO SIR!» επιχειρεί να αφυπνίσει τις συνειδήσεις  και τα αδρανοποιημένα φίλτρα της  ορθής κρίσης για τις παρασκηνιακές  και υπόγειες δράσεις του πολέμου. Δείχνει, μέσα από τα μάτια των  αυτοπτώνν μαρτύρων, των βετεράνων, το πραγματικό προσωπείο του πολέμου  και τις σκοπιμότητες, που τον διαμόρφωσαν.

Το μεγάλο μήνυμα αυτής της ταινίας είναι  αδιάσειστο: μπορεί οι συνθήκες, οι αιτίες, οι αφορμές και οι συντελεστές να διαφοροποιούνται κατά ένα βαθμό  από πόλεμο σε πόλεμο…αλλά η χυδαιότητα, η  βαναυσότητα, ο κανιβαλισμός κι όλος ο συρφετός της νοσηρής φύσης του πολέμου, μένει ανεξίτηλη πληγή, καρκινικές μεταστάσεις, στο παγκόσμιο κύτταρο της ιστορίας, επηρεάζοντας το βαθύτερο υποσυνείδητο σύμπλεγμα συμπεριφοράς όλων μας.

Θέατρο

«Θεατρόραμα»

«ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ» του  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Λιθογραφείον, 21.30

Το θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει την θεατρική ομάδα  «Θεατρόραμα» στο έργο

«ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ» του  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Η θεατρική μεταφορά του πιο underground κειμένου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, με επίκεντρο τις υπαρξιακές περιπέτειες του Έγκλειστου Αντιήρωα του Υπογείου σε κατάσταση εσωτερικού διχασμού. Επί σκηνής λοιπόν, σε νουάρ ατμόσφαιρα και φόντο, η απόπειρα του Ντοστογιέφσκι να διεισδύσει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Συντελεστές παράστασης: Σκηνοθεσία: Χρίστος Τσάγκας, Θεατρική διασκευή: Μάρω Βαμβουνάκη, Σκηνικά : Ελίντα Κράγια, Φωτισμοί : Σ. Ιωάννου, Ερμηνεύουν: Στέργιος Ιωάννου, Ελλάδα Μεσβελιάνη

Έγκλειστος και  καταδικασμένος στο υπόγειο κάτεργό  του, πεσμένος στα νύχια του αγριότερου δήμιου, του αντίπαλου εαυτού. Ο  Αντιήρωας του Υπογείου θα σπαράζει και θα φλέγεται απ’ τον πόθο για ανεξαρτησία. Ένας άνθρωπος φοβισμένος, κακοποιημένος από ορφάνια, στέρηση και κοινωνική καταφρόνια, μειονεξία και ταυτόχρονα από ένα ευφυέστατο αιχμηρό νου που δουλεύει άγρυπνα και πυρετωδώς. Με τρομαγμένο ένστικτο διαισθάνεται πως μέσα απ’ το μίσος είναι πιο ασφαλής παρά μέσα απ΄ την αληθινή αγάπη.

Με αφορμή το χιόνι που πέφτει, μια παλιά του ανάμνηση, η Λίζα, θα καρφωθεί στη σκέψη του, θα γίνει εμμονή. Η μοναξιά του, η αποτυχημένη συναναστροφή με τους παλιούς συμμαθητές, η αδυναμία του να αφεθεί στην αγάπη της Λίζας είναι τα γεγονότα που θα μας συγκινήσουν και θα μας κάνουν να ταυτιστούμε με τον έγκλειστο Αντιήρωα του Υπογείου.

Εισιτήρια: 15 ευρώ & 12 ευρώ (φοιτητικό)

Θέατρο

«δεν είναι ΑΛΗΘΕΙΑ»

Act, 21.30

Η συμπαραγωγή  του κάνθαρου και της Βιομηχανικής που παρουσιάζεται στο θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β από τις 13 Νοεμβρίου, ολοκληρώνει τον κύκλο της μετά από 43 παραστάσεις τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010. Οι τελευταίες παραστάσεις θα γίνουν τις ημέρες Παρασκευή στις 21:30 και το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα στις 20:30.

Το έργο μιλάει για τη ζωή ενός πατέρα γύρω στα πενήντα, του Αντρέα, ο οποίος ζει με την δεκαεπτάχρονη κόρη του στην Πάτρα, μετά το χαμό της γυναίκας του. Η σχέση τους θα διαταραχτεί από τον ερχομό μιας νέας γυναίκας στη ζωή του. Ο θεατής, όντας ο ίδιος μέσα στο σπίτι των ανθρώπων αυτών, παρατηρεί από πολύ κοντά την καθημερινότητά τους, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια και, παράλληλα, βλέπει μαζί τους πώς αποτυπώνονται τα «σημαντικά» και τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας από την τηλεόραση του σπιτιού τους. Στο τέλος, μια αναπάντεχη ανατροπή συνδέει την ζωή μέσα στο σπίτι με τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Πάτρας τις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η παράσταση ολοκληρώνει  τον κύκλο της έχοντας δεχτεί πολύ καλά σχόλια από τους θεατές που την παρακολούθησαν.

Το κείμενο  προέκυψε μετά από πολύμηνη εργασία  των τεσσάρων συγγραφέων: Τηλέμαχου Τσαρδάκα, Γιάννας Ροϊλού, Γιώργου Αγγελόπουλου και Φάνη Δίπλα.

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Αγγελόπουλος, τα σκηνικά επιμελήθηκε η Νόρα Πορτέκη, τα κοστούμια η Κατερίνα Δίπλα και τους φωτισμούς η Ευσταθία Δρακονταειδή.

Παίζουν, ο Φάνης Δίπλας, η Φένια Σχοινά και η Συγκλητική Βλαχάκη.

Το εισιτήριο  κοστίζει 13€ και 9€ (μειωμένο) ενώ το πρόγραμμα – που περιέχει και το κείμενο του έργου – κοστίζει 2€.

Κρατήσεις μπορούν  να γίνουν στα τηλέφωνα 2610 272037 και 6984 072341, καθώς και στο info@kantharos.gr.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010.

Σάββατο 16/01

Βιβλιοπαρουσίαση

«Εμπεδοκλής, υπό το πρίσμα των θετικών επιστημών»

εκδόσεων «Ευρασία»

Πολύεδρο, 13.00

Θα μιλήσουν :   Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής  Πανεπιστημίου Πατρών

Γιάννης Δελλής, καθηγητής Πανεπιστημίου  Πατρών  και

ο συγγραφέας   Νίκος Γεωργακέλλος.

Η παρούσα μελέτη εκφεύγει των συνηθισμένων φιλοσοφικών  προσεγγίσεων του έργου του Εμπεδοκλή. Γραμμένη από έναν θετικό επιστήμονα εστιάζεται σε έναν τομέα ασυνήθιστο για τους ασχολούμενους με τον  συγκεκριμένο προσωκρατικό φιλόσοφο. Σκοπός της είναι να καταδείξει τις αντιστοιχίες που εντοπίζονται ανάμεσα στο στοχασμό του Εμπεδοκλή και στις σύγχρονες θετικές επιστήμες, χωρίς να προβαίνει σε ερμηνείες των αποσπασμάτων που αλλοιώνουν τη σκέψη του φιλοσόφου.

Θέατρο

«Θεατρόραμα»

«ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ» του  Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Λιθογραφείον, 21.30

Κυριακή 17/01

Αφιέρωμα εις  μνήμην Σπύρου Αθανασίου (1929-2004) από  την Ιερα Μητροπολη Πατρων και  τη Χριστιανικη Στεγη Πατρων

Χριστιανική Στέγη  Πατρών,19.00

«Ένας φλογερός  ιεραπόστολος»

Η Χριστιανική  Στέγη Πατρών, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από της ιδρύσεώς της, οργανώνει  αφιέρωμα στη μνήμη του μακαριστού Σπύρου Αθανασίου, θεολόγου και μέλους της Αδελφότητος Θεολόγων «ΖΩΗ», που έδρασε στην πόλη μας.

Ο Σπύρος Αθανασίου  την δεκαετία 1960 – 1970 που έζησε στην Πάτρα, εργάσθηκε αόκνως τόσο για την ίδρυση και λειτουργία της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, όσο και για την δημιουργία της κατασκήνωσής της στη Ρίζα Ναυπακτίας, όπου έκτοτε λειτουργεί και φιλοξενεί παιδιά της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, είναι να τιμήσει τη μνήμη του Σπύρου Αθανασίου, ενός γνήσιου αγωνιστή και ιεραποστόλου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και πολύπλευρη συμβολή του, στο πνευματικό έργο της πόλεως των Πατρών.

Ο Σπύρος Αθανασίου, υπήρξε ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε την αποδοχή, την παραδοχή και την αγάπη της πατραϊκής κοινωνίας, που αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον ανιδιοτελή και ακούραστο εργάτη του Ευαγγελίου και εμπιστεύτηκε σ’ αυτόν την πνευματική αγωγή των παιδιών της. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται ως φόρος τιμής στη μνήμη του, από όσους τον γνώρισαν και εμπνεύστηκαν από αυτόν, αλλά και για να προβληθεί ως σύγχρονο παράδειγμα πραγματικής χριστιανικής παρουσίας στους νεότερους.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα ομιλιών της Χριστιανικής Στέγης Πατρών (Παντανάσσης 61), με τις ευλογίες και τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου, και θέμα: «Βραδυνό εις μνήμην Σπύρου Αθανασίου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει;

– 7.00 μ.μ Προλόγιση  από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς  Μητροπόλεως Πατρών, μέλος της  Αδελφότητος θεολόγων «ΖΩΗ»  και πνευματικό προϊστάμενο της  Χριστιανικής Στέγης Πατρών, Πανοσιολογιώτατο  π. Βασίλειο Μπλάνα.

– 7.10μ.μ. Εισήγηση  από τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ιατρό, θεολόγο και πρόεδρο της Χριστιανικής Στέγης Αιτωλικού

κ. Παντελή Λεονάρδο, με θέμα: «Ο Σπύρος Αθανασίου, φως  του ουρανού στα μονοπάτια  της ζωής μας».

– 7.30μ.μ Εισήγηση  από τον πρόεδρο της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, χημικό,

κ. Κωνσταντίνο  Κούλη, με θέμα: «Αναμνήσεις, στιγμιότυπα  και εντυπώσεις από τους ανθρώπους  που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν».

– 8.00 μ.μ Εισήγηση  από τον οικονομολόγο και επιχειρηματία  κ. Αλέκο Φάκαλο, με θέμα: «Δεκαετία 1960-1970. Τα παιδικά και φοιτητικά μας χρόνια κοντά

στον Σπύρο  Αθανασίου».

– 8.20 μ.μ Προβολή  από τη ζωή και ιεραποστολικό  έργο του Σπύρου Αθανασίου  με επιμέλεια του οικονομολόγου  και ανωτέρου στελέχους του  ΤΑΠ.ΟΤΕ. κ. Αθανασίου Περδίκη.

– 8.40 μ.μ Κλείσιμο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Χρυσόστομο.

Σπύρος Αθανασίου (1929-2004)

«Ένας φλογερός  ιεραπόστολος»

«Ο αληθινός  εργάτης της θυσιαστικής αγάπης  του Χριστού»

«Λαμπρό παράδειγμα  ζωής και σκέψης»

«Οραματιστής  μιας Χριστιανικής κοινωνίας»

«Συμπορευτής  σε δύσκολους δρόμους, πηγή  παρηγοριάς στις νεανικές πίκρες  και απογοητεύσεις, κοντά τους, φίλος και εμψυχωτής»

«Πολύτιμος  πνευματικός αδελφός και φίλος  για όλους»

«Εκδηλωτικός  και εκφραστικός, κλαίων μετά  κλαιόντων και χαίρων μετά  χαιρόντων»

«Ανιδιοτελής,  ακτήμων, με σπάνιο πνεύμα θυσίας  και προσφοράς»

«Άοκνος, αεικίνητος, λιτότατος, με φωτεινή μορφή  κοσμοκαλόγερος»

«Ο αγνός  και ανιδιοτελής αγωνιστής του  Χριστού»

Απόσπασμα ομιλίας περί αγάπης…

«Αδελφοί μου,  υπάρχουν στην καρδιά κάθε  ανθρώπου θησαυροί αγάπης.

Δικό μας έργο να τους ανακαλύψουμε. Η μόνη αλήθεια  είναι να αγαπάμε.

Να αγαπάει  ο ένας τον άλλον, όλοι να αγαπιόμαστε, όχι σε ορισμένες ώρες

αλλά σε ολόκληρη τη ζωή μας. Να αγαπάμε τους φτωχούς, να αγαπάμε

τους ευτυχισμένους  που συχνά είναι και αυτοί  φτωχοί, να αγαπάμε τον

άγνωστο, να αγαπάμε  τον πλησίον που βρίσκεται  στην άκρη του κόσμου,

να αγαπάμε  τον ξένο που βρίσκεται δίπλα  μας. Να αγαπάμε.

Θα αγαπήσουμε ή θα χαθούμε. Δεν υπάρχει άλλη εκλογή.»

και καταλήγει  στη διαθήκη του αυτή προς τους νέους με προσευχή:

«Κύριε, μάθε  μας να μη σκεπτόμαστε παρά  τους άλλους,

να αγαπάμε  πρώτα απ’ όλα αυτούς που δεν  αγαπήθηκαν.

Τι ωραία σύσταση! Τι ωραία προτροπή που ισχύει και  για μας!

Τι έχουμε πράγματι να μάθουμε? να αγαπάμε.

Όλους να τους κλείνουμε  μέσα στην καρδιά μας, γιατί εδώ που  τα λέμε,

έτσι γράφουμε την ιστορία μας, την προσωπική  αλλά και ως χριστιανοί.

Γιατί όπως λέει και ο μεγάλος εκείνος ποιητής  Στέφανος Μπολέτσης

«την ιστορία  την γράφουν μόνο με την αγάπη, μόνο μ’ αυτή, χρόνο το χρόνο,

ώρα την ώρα, αλλά και κάθε στιγμή».

Εύχομαι τέτοιες  ωραίες σελίδες αγάπης να γράφουμε

καθημερινά στη  ζωή μας.

Σας ευχαριστώ  πάρα πολύ».

Σπύρος Αθανασίου

Εγκαίνια

Πρότυπου Κέντρου  Θεραπείας

«Όναρ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», 19.00

Το «Όναρ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί»,

σας προσκαλεί  στα εγκαίνια του Πρότυπου Κέντρου  Θεραπείας μέσω Τέχνης  (art therapy)

που θα γίνουν την  Κυριακή 17/01/2010 στις 19.00

στον χώρο μας, Αθηνών 58 και Πέντε Πηγαδίων.

Αφηγητής: Δημήτρης Αβούρης

Ο Δημήτρης Αβούρης  και οι συνεργάτες του αναβιώνουν τα παραμύθια με τον ίδιο τρόπο  που γίνονταν παλιότερα, σε μια αυλή, σε μια γωνιά, όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι σε αυτά. Στην παραμυθιακή  συντροφιά τα παιδιά παίζουν ρόλους, δίνουν το δικό τους λόγο και πνοή στους ήρωες των παραμυθιών μαζί με τους γονείς και τους φίλους. Η παράσταση στηρίζεται πάντα στη συμμετοχή των παιδιών και των ενηλίκων.

Έναρξη Εργαστηρίου  Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Απευθύνεται σε μουσικοπαιδαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές, ηθοποιούς, perfomers, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών, νηπιαγωγούς, γονείς και σε όσους έχουν επαφή με τα παιδιά.

ü     Πώς μπορούμε να γράψουμε το δικό μας παραμύθι;

ü    Ποια τα οφέλη της αφήγησης και γραφής παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

ü     Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πως αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για μεταδώσει γνώσεις;

ü     Πώς ένας γονιός μπορεί να γίνει ο καλύτερος παραμυθάς για το παιδί του;

Η τέχνη της  αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και  ανακούφιση του αφηγητή και του  ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση.

Η επιλογή των  κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησή τους, ανάλογα με την  κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες  που καλείται να αντιμετωπίσει ο  «παραμυθάς» στον χώρο αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του εργαστηρίου, Αβούρης Δημήτρης.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ

Διεύθυνση :Αθηνών 58 και Πέντε Πηγαδίων, Πάτρα , Τηλ & Fax: 2610-451126

ΟΝΑΡ- ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αστική μη  κερδοσκοπική εταιρεία, ΜΚΟ

Διεύθυνση :Αιγίου 13,Γουδή,ΤΚ 115 27, Αθήνα , Τηλ & Fax: 210-7750653, 6976 330 933

Website: www.onar-paidi.gr , E-mail:info@onar-paidi.gr, onarpaidi@yahoo.gr

Συναυλία

Γιάννης Μπαλαφούτης

«Γέρμα»

Λιθογραφείον, 21.00

Μια ξεχωριστή  μουσική παράσταση θα πραγματοποιήσει  την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172β), στις 9 μ.μ. Ένα μουσικό ταξίδι που βασίζεται  στην ομώνυμη δισκογραφική δουλειά  του Γιάννη Μπαλαφούτη με τίτλο «Yerma», με δικές του συνθέσεις, συνοδευμένες από ποιητικά κείμενα του ιδίου και εικόνες εμπνευσμένες από το περιεχόμενο της μουσικής.

Συντελεστές της παράστασης:

Γιάννης Μπαλαφούτης: κλαρίνο, νέι, καβάλ, φλογέρα με ράμφος, τραγούδι

Κώστας  Στεφανόπουλος: σάζι, λαούτο, φωνητικά

Κώστας  Τσαρούχης: ούτι

Διονύσης  Σαμπαζιώτης: κλασσική κιθάρα

Αλέξανδρος  Μποτίνης: βιολοντσέλο

Ελευθερία Δαουλτζή: κανονάκι

Γιάννης Τσεντούρος: κρουστά

Ηχολήπτης: Χρήστος Γαλανόπουλος

Φωτιστής: Φάνης Δίπλας

Χειριστής οπτικού υλικού: Μιχάλης Κόρακας

Ηχητικός  εξοπλισμός: Τάκης Μπίτας

Είσοδος: 10€

Θέατρο  Λιθογραφείον

Μαιζώνος 172Β Πάτρα

Τηλ.: 2610 328394

Ο μεσογειακός  χαρακτήρας της δουλειάς με τις βυζαντινές καταβολές μας παραδίδουν κάτι ξεχωριστό. Τα παιξίματα δεν υπάρχουν από στυγνή συνέπεια στην τεχνική παρά έχουν σκοπό να μας συνοδέψουν στο ταξίδι που κάνει ο καθένας μας σε προσωπικούς πνευματικούς προορισμούς. Στον ατμοσφαιρικό αυτό μουσικό λαβύρινθο η ψυχή μέσα από μελωδίες αναζητάει τη γαλήνη και την καθαρή σκέψη.

«Στο γέρμα  του ήλιου, την μαγική στιγμή που  η πλάση στέκει εκστατική μπροστά  στην ίδια της την ύπαρξη, ανήκει η μουσική μου.

Προσπάθησα με ταπεινότητα να αρθρώσω ένα μουσικό  λόγο στο ύψος της Ποίησης. Όλες οι μουσικές που με έχουν συγκινήσει, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν την μουσική, ως εκ τούτου προτιμώ αυτό το «Γέρμα» να ταξιδέψουμε μαζί».

(Γιάννης Μπαλαφούτης)

Μελωδίες παραδοσιακότροπες με εξαίσια  μουσικά όργανα που περιγράφουν  τα μέσα και τα έξω χιόνια, ωραιότατα κρουστά με ρυθμούς σαν καρδιοχτύπια, κλαρίνο με πολλά παράπονα αλλά και μια γλυκιά γαλήνη που απλώνει στον αέρα γύρω του και πολλά ελληνικά τοπία εισάγει μέσα σου αυτό το μουσικό ταξίδι. Που έχει φτιαχτεί με πολύ φροντίδα και μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, τα χρώματά της και τους ήχους της φύσης της.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ/tracks:
1. Γέρμα
2. Το βουνό
3. Ταξίμι Νέι
4. Μικρό ταξίδι
5. Γενναίο παράπονο
6. Ρίζα μου
7. Αυγή
8. Νιώσε με
9. Της θάλασσας
10. Των προγόνων
11. Νυχτώνει
12. Πουλιά

Στιχάκια…
«Όταν χορεύεις μου λέγε, η βάβα μου η μαγεύτρα
Να ‘ν’ το κεφάλι σου γερτό και να κοιτάζεις τ’ άστρα
Όσ’ είδα να χορεύουνε σε φεγγαριών λαμπράδα
Τα πόδια τους ζωγράφιζαν στης γης το χάρτη Ελλάδα»

Ο Γιάννης Μπαλαφούτης  γεννήθηκε το 1964 στην Πάτρα. Κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών απ’ όπου αποφοίτησε. Το κλαρίνο, το νέι, το καβάλ και το τραγούδι αποτελούν τα μέσα της μουσικής του έκφρασης. Από τα εφηβικά του χρόνια αγάπησε και παίζει παραδοσιακό κλαρίνο, έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της περιοχής μας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με υπεύθυνο σπουδών το Χρήστο Τσιαμούλη. Στο καβάλ είναι αυτοδίδακτος.

Επίσης είναι  διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής –έχοντας μαθητεύσει στον Δ. Γαλάνη– και ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού σχήματος «Εαρινή Ζυγιά».

Διδάσκει παραδοσιακά  πνευστά και έχει προσφέρει τις  υπηρεσίες του σε σχολές όπως το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, το Μουσικό  Γυμνάσιο Πατρών και τη Σχολή Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Πρόσφατα, εξέδωσε δύο βιβλία με τίτλους «Η Ανάσα της Γης μου» και «Μακάμ», με καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών και θεωρητικές αναλύσεις των μουσικών δρόμων.

Το καλοκαίρι  του 2008 εξέδωσε το προσωπικό του  δίσκο (cd) «Yerma» με δικές του συνθέσεις.

Δευτέρα 18/01

Συναυλία

Κώστας Μακεδόνας & Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δ. Πατρέων

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.00

Μια αναδρομή στα  «διαμάντια» της ελληνικής μουσικής θα κάνει ο Κώστας Μακεδόνας μαζί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων την  ερχόμενη Δευτέρα και ώρα 9 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για τη συναυλία που διοργανώνει ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Πατρών «Δανιηλίς» και τα χρήματα θα διατεθούν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων  με σκοπό τη δημιουργία της τρίτης χειρουργικής αίθουσας, που είναι απαραίτητη.

Η πρόεδρος του  Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πατρών «Δανιηλίς» Αννα Σπανού – Καλλιάφα αναφέρθηκε στη δράση της παγκόσμιας αυτής  διοργάνωσης, η οποία έχει ασχολείται με τη θέση της γυναίκας, τους υψηλούς  κανόνες ηθικής, την ισότητα, την κατανόηση και τη φιλία. Ολοκληρώνοντας η κυρία Σπανού – Καλιάφα  επεσήμανε πως η συναυλία πραγματοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό και εξείρε την υπέροχη – όπως την χαρακτήρισε – δουλειά της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και του Θανάση Τσιπινάκη.

Από την πλευρά του, ο Αντινομάρχης Γεράσιμος Φεσσιάν  σημείωσε πως είναι τιμή της νομαρχίας  να συμμετέχει σε μία τέτοια εκδήλωση. «Είναι σημαντικό Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να λαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για  να διασφαλιστούν οι κατάλληλες δομές στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο που ξέρουμε όλοι μας πόσα έχει προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας συνεχάρη τον Σοροπτιμιστικό Ομιλο Πατρών «Δανιηλίς» για αυτή του την πρωτοβουλία τονίζοντας πως ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να συμμετάσχει. «Καλούμε όλους να παρακολουθήσουν τη συναυλία γιατί θα περάσουν εξαιρετικά και τα έσοδα προορίζονται για έναν ιερό σκοπό» τόνισε, ενώ η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση.

«Είναι η πρώτη  συνεργασία με τον Κώστα Μακεδόνα, μία συνεργασία που την περιμέναμε με ανυπομονησία» τόνισε ο Θανάσης  Τσιπινάκης επισημαίνοντας πως πρόκειται  για έναν καλλιτέχνη με χαμηλό προφίλ που έχει μια εξαιρετική παρουσία. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν τραγούδια που εμπεριέχονται στο νέο cd του Κώστα Μακεδόνα (Ν. Γούναρη, Μ. Σουγιούλ, Κ. Κορφινιώτη κ.ά). «Θα έχει ιδιαίτερη αξία η μουσική σύμπραξη εκείνης της εποχής με τα μαντολίνα» τόνισε ο κ. Τσιπινάκης, ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τραγούδια που κατά καιρούς έχει τραγουδήσει ο Κώστας Μακεδόνας, από τους Στ. Κραουνάκη, Γ. Ζήκα, Γ. Ζαμπέτα, Μ. Πλέσσα, Μ. Λοΐζο κ.ά.

Ο δημοσιογράφος  Νίκος Ελευθερίου τόνισε πως πρόκειται  για ένα ιδιαίτερα προσεγμένο πρόγραμμα, ενώ διάβασε και μία επιστολή που απέστειλε ο Κ. Μακεδόνας καθώς δεν μπορούσε να παραυρεθεί στη συνέντευξη. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε: «Θα μου ήταν αδύνατο να αρνηθώ τη συμμετοχή μου για δύο λόγους: Κατά πρώτον είναι ο σκοπός της συναυλίας,  που τα έσοδά της θα δοθούν για την κατασκευή της 3ης χειρουργικής αιθουσας του νοσοκομείου παίδων και κατά δεύτερον η ευκαιρία που μου δίνεται να συνεργαστώ με την εξαιρετική ορχήστρα νυκτών εγχόρδων του Δήμου Πάτρας.

Σας περιμένουμε  όλους και είμαι σίγουρος για την επιτυχία της εκδήλωσης, γιατί ο Έλληνας ακόμα και στα πιο δύσκολά του, όταν κληθεί να βοηθήσει κάποιους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, πάντα δίνει το «παρών» κι αυτό είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σα λαός».

Ερωτηθείσα η  κυρία Σπανού – Καλλιάφα για την  απόφαση να δοθούν τα χρήματα στο  Καραμανδάνειο Νοσοκομείο επεσήμανε  πως εκεί γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και συμπλήρωσε. «Το Κράτος χρειάζεται και αυτό τη δική μας βοήθεια και  πρέπει να συνεισφέρουμε».

Σημειώνεται πως ο Κώστας Μακεδόνας θα αμοιφθεί και την συμμετοχή του, όμως το ποσό θα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που λαμβάνει κανονικά για αντίστοιχες συναυλίες. Σημαντικό είναι το θέμα πως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων θα συμμετάσχει δωρεάν, όπως επίσης και ο Θ. Οικονόμου, ο οποίος θα μεταβεί στην Πάτρα με δικά του έξοδα. Επίσης, ένα σημαντικό ποσό για τη διοργάνωση της συναυλίας διέθεσε ο Δήμος Πατρέων.

Το πρόγραμμα  της συναυλίας

Πρώτο μέρος

«Χωρίς λόγια» (ορχηστρικό), «Ενα βράδυ που ‘βρεχε» (Ν. Γούναρης – Α. Σακελλάριος – Χ. Γιαννακόπουλος), «Για τις γυναίκες ζούμε» (Ν. Γούναρης – Κ. Μάνεσης), «Εσύ με κάνεις να γράφω τραγούδια» (Ν. Γούναρης – Κ. Μουρκάκος), «Αρχισαν τα όργανα» (Μ. Σουγιούλ – Α. Σακελλάριος – Χ. Γιαννακόπουλος), «Ποιος σε πήρε και μου ‘φυγες» (Κ. Κοφινιώτης), «Πού να ‘σαι τώρα, αγαπημένη» (Ν. Γούναρης – Κ. Κοφινιώτης), «Για την απονιά σου» (Ρ. Ταλμάς – Ν. Γούναρης), «Θυμήσου» (Α. Παναγιωτόπουλος – Κ. Κοφινιώτης), «Αυτός ο άλλος» (Ν. Γούναρης – Κ. Κοφινιώτης), «Ο μήνας έχει εννιά» (Μ. Σουγιούλ – Γ. Τζαβέλας), «Πάμε στα μπουζούκια» (Ν. Γούναρης – Ν. Φατσέας) και «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα» (Ν. Γούναρης – Σ. Χαρώνης).

Δεύτερο μέρος

«Μόνο μια φορά» (Στ. Κραουνάκης), «Κόκκινα γυαλιά» (Στ. Κραουνάκης), «Εκανες το λάθος» (Χρ. Νικολόπουλος – Κ. Μακεδόνας), «Ούτ’ ένας άνθρωπος» (Στ. Κραουνάκης – Λ. Νικολακοπούλου), «Το ποδήλατο» (Χρ. Νικολόπουλος – Αρης Δαβαράκης), «Μαργαριτάρια» (Γ. Ζήκας), «Λευκός Πύργος» (Γ. Ζαμπέτας – Ξ. Φιλέρης), «Κλείσε τα μάτια σου» (Ν. Πορτοκάλογλου), «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (Μ. Πλέσσας – Λ. Παπαδόπουλος), «Δεν θα ξαναγαπήσω» (Μ. Λοΐζος – Λ. Παπαδόπουλος) και «Κάτσε καλά» (Χ. Νικολόπουλος – Α. Δαβαράκης).

Προπώληση ειστηρίων  γίνεται στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» και στα δισκοπωλεία «Musical» και «Discover Παπασωτηρίου» με τιμή εισόδου 20 ευρώ. Την ημέρα της συναυλίας από τις 7.30 το απόγευμα θα λειτουργεί ταμείο στο χώρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου.

Η συναυλία διοργανώνεται  από το Σοροπτιμιστικό Ομιλος Πάτρας «Δανιηλίς» και τελεί υπό την  αιγίδα και την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΠΑΠ.

Τρίτη 19/01

Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα

Αφιέρωμα στον Γιώργο Βαφόπουλο

Πολύεδρο, 20.30

Παρουσιάζουν: ο  Γιάννης Βαρβέρης, ποιητής, κριτικός του θεάτρου

η Κατερίνα Κωστίου, επίκουρη  καθηγήτρια στο τμήμα Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου της Πάτρας

Τετάρτη 20/01

Εκδήλωση

«ΚΛΙΜΑ & ΠΟΛΗ: τοπικές λύσεις και προτάσεις»

Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, 17.30

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, θέλοντας να συμβάλει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, στο  άνοιγμα του δημόσιου διαλόγου και  στη μεταφορά καλών πρακτικών  σε επίπεδο πόλεων και πολιτών  διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και  δράσης με θέμα

«ΚΛΙΜΑ & ΠΟΛΗ: τοπικές λύσεις και προτάσεις»,

την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 17.30, στο Μέγαρο Λόγου κ’ Τέχνης στην Πάτρα

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι  τόσο η προσέγγιση της περιφέρειας  και η ενημέρωσή της πάνω  στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής  αλλαγής, όσο και η ανταλλαγή απόψεων, η μεταφορά εμπειρίας και η διάδοση πρακτικών, που θα εισφέρουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με ειδικότερη εστίαση, στα προβλήματα της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής και  Επιστημο

νικής Κοινότητας, μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ειδικοί  πάνω σε θέματα εξοικονόμησης και  αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας, σχεδιασμού δικτύου μεταφορών και  βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τράπεζας Κύπρου.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και  την υποστήριξη της Εταιρίας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, θα συλλεχθούν ηλεκτρονικές υπογραφές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  eMPOWER  με αίτημα  τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα, για την προστασία του κλίματος.

Παράλληλα θα υλοποιηθούν  δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά, με στόχο την ενημέρωση  τους πάνω στα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη μας, μέσα από την πιο προσφιλή τους ενασχόληση, το παιχνίδι.

Η εκδήλωση είναι  ανοιχτή στο κοινό.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λουκία Καλαϊτζή, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS press@medsos.gr 210.8228795

Ανδρέας Σπηλιώτης, Εταιρία Κοινωνικής Δράσης κ Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ info@koinotopia.gr 2610.277171

Συναυλία

Ρίτα Αντωνοπούλου

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.00

Η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγουδάει, στις 9 το βράδυ, στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου, σε μια βραδιά που στέλνει μήνυμα ζωής, αφού διοργανώνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών – ΕΣΥΝ Πάτρας. Η Ρίτα Αντωνοπούλου που είναι έγινε ευρέως γνωστή, μέσα από τη συνεργασία της με το Θάνο Μικρούτσικο, μ’ ένα πιάνο επί σκηνής που θα «συνοδεύει» την υπέροχη φωνή της, θα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που παντρεύει το παλιό με το νέο. Νέα τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφία της αλλά και τραγούδια παλιά και αγαπημένα από τη δισκογραφία σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών

Γεννήθηκε και  μεγάλωσε στην Αθήνα. Με μεγάλη αγάπη  για τη μουσική και το τραγούδι ξεκινά τα πρώτα της μαθήματα μοντέρνου  τραγουδιού στην ηλικία των 18 ενώ παράλληλα  σπουδάζει Γραφιστική, στη Σχολή  Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών της Αθήνας. Σπουδάζει ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά) και ξεκινά να δουλεύει σε μικρές μουσικές σκηνές στην Αθήνα με διάφορα σχήματα ερμηνεύοντας τραγούδια ελλήνων συνθετών.
Σε ηλικία 20 ετών ξεκινά τις σπουδές της στο κλασσικό τραγούδι, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με διάφορα γκρουπς παρουσιάζοντας προγράμματα βασισμένα στο ξένο ρεπερτόριο αυτή τη φορά (Ροκ, τζαζ, φανκ κτλ) στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα το 2000 ξεκινά η συνεργασία της με το Μίμη Πλέσσα, η οποία διαρκεί 2 χρόνια και συμμετέχει σε όλες τις συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις του συνθέτη.
Αμέσως μετά παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής και τραγουδιού με το Σταμάτη Κραουνάκη από όπου ο συνθέτης την επιλέγει για να γίνει μέλος της μουσικοθεατρικής του ομάδας Σπείρα Σπείρα. Παραμένει στη Σπείρα για 2,5 χρόνια συμμετέχοντας στις παραστάσεις «Μπιμπερό», «On the road» και στα «Χορικά : Αιωνία θητεία στο κάλλος», παράσταση που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Μικρή Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2006. Συμμετέχει στο cd «Πεθαίνοντας στην Αθήνα», της ομότιτλης ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε συνθέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη.
Την ίδια χρονιά γνωρίζεται με το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο ο οποίος μετά από οντισιόν της προτείνει συνεργασία για τις εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου, δίπλα στον ερμηνευτή Γιάννη Κούτρα. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και όλο το καλοκαίρι του 2007 με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο Θάνος Μικρούτσικος συστήνει την Ρίτα Αντωνοπούλου στο κοινό με την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Για φωνή και ορχήστρα» η οποία περιλαμβάνει αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου έλληνα συνθέτη διασκευασμένα από τον ίδιο μόνο για έγχορδα και πνευστά. Η δουλειά ηχογραφείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ.
Συνεχίζοντας τις ζωντανές τους εμφανίσεις στο Μύλο της Θεσσαλονίκης με την προσθήκη στο σχήμα του Μανώλη Μητσιά και μετά από καλοκαιρινές περιοδείες καταλήγουν στη Σφεντόνα κλείνοντας έτσι τον κύκλο αυτό στις αρχές του 2008. Η Ρίτα Αντωνοπούλου συνεχίζει τη συνεργασία της με τον Μανώλη Μητσιά μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού του 2008.
Τον Σεπτέμβριο την προσκαλούν για μια συναυλία στην Ολλανδία όπου παρουσιάζει αποκλειστικά τραγούδια του Έλληνα συνθέτη. Γυρνώντας ξεκινά την ηχογράφηση της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Πάμε ξανά απ’ την αρχή» σε συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, η οποία κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παράλληλα με την έναρξη των εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου δίπλα στο συνθέτη και στον Μιλτιάδη Πασχαλίδη.

Πέμπτη 21/01

Συναυλία

Manifest by mojo proudly presents «The Stranglers» live!

Κλειστό γήπεδο του «Απόλλωνα», 21.00

Προσκεκλημένοι από το «Manifest by Μojo», οι «Stranglers» καταφτάνουν την ερχόμενη Πέμπτη 21 Iανουαρίου στο κλειστό γήπεδο του «Απόλλωνα», για μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση απ’ αυτές που μόνο αυτοί ξέρουν να προσφέρουν.

Το ελληνικό κοινό τούς λατρεύει. Το ξέρουν και πάντα είναι έτοιμοι να μας το ανταποδώσουν. Οι «Stranglers» είναι ακόμα alive and kicking. Δεν υπάρχει μουσικόφιλος που να μην έχει συσχετίσει προσωπικές αναμνήσεις του με κάποια από τις πασίγνωστες επιτυχίες τους! No More Heroes, Golden Brown, Midnight Summer Dream, Always The Sun, Nice ‘n’ Sleazy, 96 Tears, Walk On… Hanging Around, Death And Night And Blood, Peaches, All Day And All Of The Night, Skin Deep, Strange Little Girls, European Female, No Mercy…

Το όνομα Stranglers είναι συνώνυμο της μουσικής που δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί: μη μπορώντας να περιχαρακώσουν τη μουσική τους στο πανκ που σάρωνε τα πάντα στα μέσα του ’70, ήταν αυτοί που δημιούργησαν το πανκ-ροκ ιδιώμα για να συνδυάσουν την αντιδραστική ιδιοσυγκρασία τους με τον ψαγμένο στίχο της ποιοτικής ποπ. Παρ’ ότι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ήδη από το ντεμπούτο τους με τον ύμνο «No More Heroes», δεν βολεύτηκαν. Στην πλούσια καριέρα τους πειραματίστηκαν διαρκώς με πολλά από τα είδη της μουσικής που βρίσκονταν κατά καιρούς στην επικαιρότητα, είτε ήταν το new wave, η καθαρή ποπ, είτε ακόμα και το gothic rock!
Το πέρασμα του χρόνου έχει δικαιώσει τούς Stranglers και όχι μόνο με όρους charts και πωλήσεων: πέρα από κάθε μόδα της στιγμής, η μουσική τους παραμένει ζωντανή και επίκαιρη, γιατί είναι αληθινή.

Με 23 τραγούδια και 17 δίσκους τους στο top 40 της Μεγάλης Βρετανίας σε μια τεράστια καριέρα τεσσάρων δεκαετιών, το πολυαγαπημένο και στην Ελλάδα συγκρότημα είναι, σύμφωνα με όλα τα κριτήρια (ποιότητα, αναγνώριση, διάρκεια) ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής.

Οι ροκ αντοχές  στην εποχή τού myspace φαίνονται. Και  ενώ μέχρι να διαβάσετε το κείμενο  θα έχουν ξεπηδήσει στο Ίντερνετ καμιά δεκαριά νέα συγκροτήματα- μερικά από αυτά με αξιώσεις-, υπάρχουν εκεί έξω «βράχοι» που στέκουν ακλόνητοι.

«Αν μετράς την  αντοχή, και οι Stranglers τα έχουν πάει πολύ καλά σ’ αυτό το θέμα», εκτιμά ο J.J. Βurnel, λίγο πριν οι «Άνθρωποι με τα μαύρα» κατεβούν στα μέρη μας.

Οι νέοι φαν  «κατεβάζουν» το «Rattus Νorvegicus» και  έχουν στα mp3 τους τα «Αlways Τhe Sun» και «Νo Μore Ηeroes»; «Έχει ενδιαφέρον να το βλέπεις κι έτσι. Από την άλλη, ομολογώ πως είμαι νοσταλγικός χαρακτήρας. Μ΄ αρέσει να κρατάω ένα άλμπουμ στα χέρια μου, να μελετώ όλες τις λεπτομέρειες που είναι τυπωμένες στο εξώφυλλο, να διαβάζω τα στοιχεία, ποιος έκανε την παραγωγή, ποιος έγραψε τι… Από την άλλη, σκέφτομαι πως τίποτε δεν εμποδίζει την καλή μουσική να φτάνει στον κόσμο. Και καλή μουσική πάντα θα βγαίνει. Αυτό δεν έχει τελικά σημασία;».

/////////////////////

LIVE @ ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ, ΠΑΤΡΑ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Οι FILM, λίγους μήνες  μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου τους, «Persona», επιστρέφουν δυναμικά σε αυτό που κάνουν  καλύτερα, σε ένα μοναδικό live την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στο Λιθογραφείον, στην Πάτρα.

Live Info:

Λιθογραφείο, Μαιζώνος 172Β, 26222 Πάτρα

Ημ/νια: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ώρα Έναρξης: 22.00

Είσοδος: Ελεύθερη

Ένα από τα δημοφιλέστερα εναλλακτικά pop-rock συγκροτήματα στην Ελλάδα, με γυναικεία φωνητικά  και πειραματικό ήχο, που συνδυάζει τις επιρροές, τους πειραματισμούς και τις ιδέες που συνθέτουν ένα δυνατό ρυθμικό και ένα συναισθηματικό-μελωδικό χαρακτήρα, συγχρόνως με μια κινηματογραφική άποψη και μια θεατρική εκφραστικότητα.

Το νέο τους album «Persona» που έχει δεχθεί ήδη  εξαιρετικές κριτικές είναι μια γεμάτη αυτοπεποίθηση επιστροφή ενός από τα πιο ιδιαίτερα αγγλόφωνα group της εγχώριας σκηνής, που αποπνέει στο σύνολό του έναν ανανεωμένο δυναμισμό.  Με έντονες επιρροές από τις συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον αναλογικό ηλεκτρονικό ήχο, ο δίσκος αποτελεί ένα ρυθμικό και ατμοσφαιρικό soundtrack αινιγματικής, κινηματογραφικής αισθητικής.

Οι  ζωντανές εμφανίσεις είναι ένα απ’ τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά των FILM έχοντας εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες της διεθνούς μουσικής σκηνής (The Cure, Placebo, Starsailor,The Flaming Lips, Puressence, New Order, Hooverphonic, Iggy Pop And The Stooges, κ.α)

FILM:
Δημήτρης Μπόρσης (μπάσο/samples/φωνή)
Κώστας Μπόρσης (τύμπανα)
Μανώλης Ζαβιτσάνος (κιθάρα)

Μαζί τους η Εύη Κουρτίδου (φωνή)

www.filmband.gr
www.myspace.com/filmgreece

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ  ΟΡΑΜΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

(όχι αποκλεισμούς  και «επιχορηγήσεις»)

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Με αφορμή των εκδηλώσεων  είτε του Διεθνούς Κινηματογραφικού  Φεστιβάλ της Πάτρας αλλά και  των κινηματογραφικών προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών και του Παμικρασιατικού Συλλόγου  παίρνω το θάρρος να δημοσιοποιήσω μια πρόταση για την δημιουργία ενός θεσμού πολιτισμού που όμως δεν θα λειτουργεί στη βάση τακτοποίησης προσώπων ούτε σε επίπεδο δημοσιοσχετίστικο, αλλά συγκροτημένα και με γνώμονα που θα έχει να κάνει με την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ σε ΘΕΣΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, απαλλαγμένη από φτηνές προτάσεις περί επιχορηγήσεων αλλά με ζητήματα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ πρώτα από όλα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την συμμετοχή ΟΛΩΝ των φορέων (πολιτιστικών και μη) της Πόλης μας.

Φυσικά  ο περιορισμένος χώρος σε μια  εφημερίδα η περιοδικό δεν  αφήνει πολλά περιθώρια για  να γίνει ολοκληρωμένη κριτική  στα μέχρι τώρα πολιτιστικά  πράγματα (βλέπε Πολιτιστική η  μετακλήσεις κάθε καλοκαίρι πολιτιστικών σχημάτων κ.λ.π).

Γι αυτό και  προτείνω δημοσίως στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας  την διοργάνωση ενός τοπικού  διήμερου Συνεδρίου με παράλληλες θεματικές  ομάδες έργου, με θέματα που θα έχουν  να κάνουν με την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΘΕΣΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ για το τι πολιτισμό θέλουμε και πως το επιδιώκουμε στη Πάτρα και γενικότερα στην Αχαία-Δυτική Ελλάδα.

Που θα  άπτετε της Πολιτιστικής (όχι μόνο δημιουργίας) Ανάπτυξης με κριτήρια κοινωνικό-οικονομικά και πάντα σε θεσμική βάση, κάτι όμως που προϋποθέτει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ «εκτός των τειχών» και προσωπικών φιλοδοξιών (βλέπε ψήφους). Ένα συνέδριο που θα κληθούν προσωπικότητες και φορείς πολιτιστικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί (από Ωδεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο, από τον Εμπορικό Σύλλογο μέχρι και –σπουδαιότερο όλων- το πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς) και γενικότερα χωρίς αποκλεισμούς. Ένα συνέδριο του οποίου η Οργανωτική Επιτροπή θα θέσει θεματικές ενότητες και στις οποίες ο κάθε φορέας θα καταθέσει όχι απλώς την πρόταση του – δεν μιλάμε δηλαδή για διάλογο-μονόλογο- αλλά με μια κατεύθυνση κοινών συνισταμένων ΔΡΑΣΗΣ.

Η πρόταση  μου δεν είναι τυχαία προς  την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Αχαΐας, και αυτό γιατί μόνο  ένας φορέας με ευρύτερη δράση  και γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορέσει να το αναλάβει δημιουργώντας συγκλίσεις φορέων τόσο διαφορετικών πολιτιστικά αλλά και τόσο «όμορφα» διαφορετικών μεταξύ τους.

Πέρα  αυτού, το ζήτημα ανάδειξης  της Πάτρας πιστεύω δεν έγκειται  στην «απλοϊκή» η και λαϊκίστικη  πρόταση της παραγωγής 2-3 ταινιών που θα γυρισθούν στην Πάτρα από Πατρινούς σκηνοθέτες, μιας   πρότασης που ¨κάποιοι¨ ήθελαν να ακούσουν και «κάποιοι» θέλουν απλώς την επιχορήγηση. Και μετά? Τι θα μείνει στην πόλη? Οι αναμνήσεις η οι φωτογραφίες στις κοσμικές στήλες?

Η Πάτρα θέλει μια συνολική πρόταση (αν μιλάμε μόνο για κινηματογράφο): Χωρίς διάθεση και σκοπό να υποκαταστήσει αλλά να δημιουργήσει ένα θεσμό που θα πλατύνει τα όρια όχι μόνο της κινηματογραφικής τέχνης και παιδείας αλλά και θα ενδυναμώσει σε ετήσια βάση το εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας σε συνεργασία με φορείς. Πιστεύοντας στη δημιουργία και στη συγκρότηση μιας όχι μεταπρατικής οικονομίας του πολιτισμού που δεν θα στηρίζεται στην εισαγωγή περιφερόμενων ομάδων αλλά στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός ζωντανού παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης νέων επιχειρηματιών στο χώρο του πολιτισμού στην πόλη της Πάτρας και ευρύτερα της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.. Συνεισφέροντας έμμεσα και άμεσα κυρίως μέσω του Νεανικού Τουρισμού στην κατεύθυνση της δημιουργίας  εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και νεανικής απασχόλησης. Αποφεύγοντας τις συμπληγάδες από τη μια του life style και των κοσμικών στηλών, μακριά από τα «υπαρξιακά αδιέξοδα» γερασμένων τάσεων ελίτ πολιτισμού. Διαφωνώντας στην πράξη με την άποψη να αποφασίζουν τα γερασμένα «δήθεν» και ελίτ επιτελεία, για το τι θέλουν οι νέοι πολίτες, θέλοντας την ενεργή και άμεση συμμετοχή νέων δημιουργών για μια Κοινωνία Νέων Πολιτών, μακριά από γερασμένες ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Στόχος  πρέπει να  είναι η ανάπτυξη  στην Πάτρα, παράλληλα με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας, η Αγορά Κινηματογραφικών Ταινιών παραγωγής από Νέους Δημιουργούς, με εστιασμένο το γεωγραφικό ενδιαφέρον στη Μεσόγειο, την προσέλκυση νέων επαγγελματιών από ολόκληρο τον κόσμο, η δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου για την ενδυνάμωση των πολιτιστικών συναλλαγών στην περιοχή, η ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών ταινιών και η ενίσχυση της συμπαραγωγής στο επίπεδο της Μεσογείου δίνοντας  έμφαση στους νέους τρόπους διανομής των ταινιών σε ψηφιακή πλατφόρμα. Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας, τολμά να φέρει σε συνάντηση την καλλιτεχνική με την εμπορική πλευρά νέων σκηνοθετών, σκηνοθέτες και εταιρείες διανομής θα συναντηθούν δια μέσω του νεανικού μας φεστιβάλ.

ΑΠΩΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

παράλληλα με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας,

α) Ανάπτυξη μιας νέας αγοράς (ξενοδοχείων, βιβλιοπωλείων, εκδοτικών οίκων

συνεδριακό  και  εκπαιδευτικό πολιτιστικό   τουρισμό, εκθέσεις βιβλίων)

β) Λειτουργία του  φεστιβάλ σε ετήσια βάση (αφιερώματα, ρετροσπεκτιβες)

γ) Συνεργασία με τοπικούς φορείς  για κινηματογραφικές προβολές σε ημερίδες

(Εργατικό  Κέντρο, Επιμελητήρια, τοπικοί πολιτιστικοί  φορείς και Μη Κυβερνητικές  Οργανώσεις κ.λ.π)

δ) Στελέχωση  από νέους καλλιτέχνες που  προέρχονται από το δυναμικό της  πόλης των Πατρών, επιστημονικά καταρτισμένοι

ε) Ανάπτυξη και  αξιοποίηση χώρων  της πόλης (π.χ  Παράρτημα Πανεπιστημίου)

ζ) Απόκτηση ιδιόκτητων χώρων στέγασης

η) Διοργάνωση του  «Διεθνούς Πανοράματος» σε χώρους αποκλειστικά του φεστιβάλ

θ) Περιφερειακές  εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια.

ι) Εκπαίδευση νέων από επαγγελματίες του χώρου  σε τεχνικές σύνταξης σεναρίου,   χρηματοδοτική διαχείριση, ψηφιακές τεχνολογίες.

κ) πρόσκληση  για λειτουργία υποκαταστημάτων  στην Πάτρα σε εταιρείες διανομής, κύκλωμα παραγόντων πωλήσεων, φορείς αναμετάδοσης οπτικοακουστικών προϊόντων, κινηματογραφικών εκθέσεων, ψηφιοποιήσεις έργων.

λ) ανάπτυξη τοπικών  εταιρειών που χρησιμοποιούν  νέες ψηφιακές τεχνολογίες, για την  ανάπτυξη των φιλμ, την παραγωγή και τη διανομή.

μ) οριζόντιες δράσεις  προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπέλαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις και η ενθάρρυνση στις ψηφιακές πλατφόρμες.

και τέλος η  ίδρυση στην Πάτρα, με έδρα την Πάτρα, διοικούμενου και στελεχωμένου από  την οργανωτική επιτροπή  του  «Διεθνούς Πανοράματος» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Γι αυτά και  άλλα πολλά χρειάζεται ΠΡΩΤΑ πολιτική βούληση από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ΟΧΙ η εύκολη σκέψη  περί επιχορηγήσεων, για να γίνει η  απαρχή για τη θεσμική λειτουργία του σε Εθνικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του  Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας να γίνονται ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ τα περισσότερα από αυτά τα κάνουμε με εθελοντές και με ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος.

1) έκθεση βιβλίου  με θέμα την τέχνη του σινεμά  σε συνεργασία με Πατρινούς  εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία

2) μουσικές εκδηλώσεις (με μουσικές από κινηματογραφικές  ταινίες) με τοπικά σχήματα  στο κέντρο της πόλης καθώς  και σε περιφερειακά σημεία  της πόλης

3) σεμινάρια  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  της Πάτρας και επαγγελματίες  του κιν/φικου χώρου

4) εκθέσεις παρουσίασης  δράσης Πατρινών Μη Κυβερνητικών  Οργανώσεων

5)αφιερώματα  με τη συνεργασία του Ελληνικού  Κέντρου Κινηματογράφου, της Ταινιοθήκη  Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Οπτικοακουστικού Αρχείου της  Ε.Ρ.Τ. κ.α. προβολή ντοκιμαντέρ νέων σκηνοθετών με θέμα κοινωνικούς προβληματισμούς.

6)  συνεργασίες  με Εθνικές Ομοσπονδίες Κινηματογράφου  Μεσογειακών χωρών

Προβολή των  νέων σκηνοθετών τους..

7) Προβολή των  βραβευμένων ταινιών άλλων φεστιβάλς  της χώρας μας.

8) με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ε.Ρ.Τ Α.Ε προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης των Πατρών.

9) με την συνεργασία  του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών  το κινηματογραφικό φεστιβάλ  θα βραβεύσει τη πιο ωραία  διακόσμηση βιτρίνας με κινηματογραφικό θέμα. Θα συμμετέχουν καταστήματα που έχουν κατά βάση ως καταναλωτικό κοινό νέους.

10) έκθεση των  βραβευμένων σειρών του 3ου  διαγωνισμού φωτογραφίας που  διοργανώνουμε με θέμα «Φωτογραφίζοντας  σαν…σινεμά» για νέους ερασιτέχνες  φωτογράφους.

11) έκθεση αφίσας των συμμετεχόντων ταινιών.

12) μετά τη  λήξη των προβολών όλες οι  βραβευμένες ταινίες προβάλλονται  σε όλη την Ελλάδα (κάτι πού  γίνεται μέχρι τώρα μη ΜΗΔΕΝΙΚΟ  κόστος σε 38 πόλεις σε όλη την  χώρα, εξάγοντας ουσιαστικά ενός  πολιτιστικό γεγονός που παράγεται στη Πάτρα)

Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου θα γίνουν:

1) διοργάνωση  κινηματογραφικών αφιερωμάτων, ρετροσπεκτίβες, συμμετοχή σε άλλες μεγάλες  πολιτιστικές διοργανώσεις της  πόλης των Πατρών.

2) Νέο στοιχείο  στις δραστηριότητες  θα είναι  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τίτλο «Κινηματογραφικοί περίπατοι», εκδηλώσεις «Σινεάκ» για τη προσχολική ηλικία και τέλος με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχους την περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω του κινηματογράφου.

3) Οργάνωση συνεδρίων  και σεμιναρίων, αναπτύσσοντας έτσι το συνεδριακό τουρισμό.

Βεβαίως το φιλοσοφικό στίγμα μιας τέτοιας πρότασης και  θεσμοθέτηση ενός τέτοιου πολιτιστικού γεγονότος ξεπερνά το επίπεδο  μιας πρότασης που απλώς χρειάζεται μια επιχορήγηση και τίποτε άλλο.

Το ιδεολογικό θέμα που έγκειται είναι πρώτα από όλα και κύρια, η αποκέντρωση και η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική κάτι που αν μη τι άλλο είναι κεντρικό ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης κάτι που είναι όχι μόνο αναγκαίο αλλά πλέον παίρνει ως θέση απάντησης για την ύπαρξη η μη της περιφερειακής πολιτικής στην εποχή που η κεντρική διοίκηση ετοιμάζει το «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2».

Παναγιώτης Χιονίδης

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος

Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τέχνης  Πάτρας

Επόμενες εκδηλώσεις του Πολύεδρου :

«Η ιδιότυπη διηγηματογραφία του Άγγελου Βλάχου.»

Ο κύκλος  εκδηλώσεων :  Όψεις της ελληνικής πεζογραφίας τον 19ο αιώνα

συνεχίζεται με αφιέρωμα στο έργο του Άγγελου  Βλάχου

το Σάββατο 23.01.2010, ώρα 1μ.μ. στο χώρο του Πολύεδρου ύστερα απο αλλαγή στην ημερομηνία του προγράμματος.

Μιλάει: ο Δημήτρης Αγγελάτος, Καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας και θεωρίας της λογοτεχνίας  στο τμ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου  Αθηνών

Με τραγούδια … «στο δρόμο»

Με μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Χρήστος Θηβαίος καλωσορίζει …«στο δρόμο» τη νέα χρονιά. Μαζί με μια εξαιρετική μπάντα, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του και επιλογές από αγαπημένα του τραγούδια. Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής ιδιαίτερης εκφραστικότητας, ο Χρήστος Θηβαίος έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου», το «Κόκκινο θολό φεγγάρι» και το «Γορίλα» μέχρι το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα», τη «Μικρή πατρίδα» και τον «Αμλετ της σελήνης». Δίπλα στα γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας του, διασκευάζει και ερμηνεύει με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών Pearl Jam, Jeff Buckley, Three Doors Down κ.ά. Ενορχήστρωση – πνευστά: Δημήτρης Γιαννόπουλος, Μπάσο, ακουστική κιθάρα: Πέτρος Βαρθακούρης, Τύμπανα: Γιάννης Αγγελόπουλος, Πλήκτρα, βιολί, ηλεκτρική κιθάρα: Βαγγέλης Στεφανόπουλος. Ηχοληψία: Χάρης Κρεμμύδας, Φωτισμοί: Γιάννης Δίπλας.

Οι σταθμοί  της περιοδείας του για το Γενάρη είναι: 14/01 Κατερίνη («Αερικό»), 15 και 16/01 Θεσσαλονίκη (Μύλος Club), 20/01 Πάτρα (Ακτή Δυμαίων), 24/01 Λεμεσός (Ριάλτο), 25, 26 και 28/01 Λευκωσία (RED), 29/01 Πρωταράς Κύπρου (Western Star).

Στην Ποικίλη  Στοά

11/01/10       Απογεύματα Ιστορίας της Τέχνης .Εισαγωγή στον
Ιμπρεσσιονισμό: Το πέρασμα από την ακαδημαϊκή ζωγραφική στο μοντέρνο.
14/01/10       ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ SOLO ΚΙΘΑΡΑ TANGO – VALSE-
SPANISHDANCE       LIVE!!!!
15/01/10       ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΟΥΤΖΟΜΑΝΗΣ -ΠΙΑΝΟ,ΦΩΝΗ –ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ -ΚΟΡΝΕΤΑ… JAZZ – POP&ROCK   LIVE!!!
16/01/10      H ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ ΚΑΙ Ο WAVE FM ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ :
LIVE DjSET by blend aka mishkin(cast-a-blast)/visuals by
lee turtle & design insane(indyvisuals)
Exhibition by design insane…
17/01/10       DJ LINA(ECLECTIC MUSIC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s