ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 18/12 ΕΩΣ 22/12/2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image Monsieur Minimal

image

image

Παρασκευή 18/12

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου

«Joulutarina – Μια  ιστορία για τον Άη Βασίλη»

Παμμικρασιατικός, 21.00

Μια Ιστορία Γιά τον Άη Βασίλη του Juha Wuolijoki ( Joulutarina/Christmas Story )-Σουηδία/Φινλανδία,2007,83′,έγχρ.)

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πώς ο Άγιος  Βασίλης έγινε Άγιος Βασίλης? Ακόμα και η μεγαλύτερη ιστορία  έχει μία αρχή.
Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στη Λαπωνία, ο νεαρός Νικόλας χάνει την οικογένειά του σε ένα ατύχημα. Οι συγχωριανοί αποφασίζουν να αναλάβουν όλοι μαζί το ορφανό παιδί. Κάθε οικογένεια αναλαμβάνει να φροντίζει τον Νικόλα για ένα χρόνο.

Στο τέλος κάθε χρόνου, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Νικόλας θα πρέπει να πηγαίνει σε άλλο σπίτι. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους χωριανούς, ο Νικόλας αποφασίζει να φτιάξει παιχνίδια για τα παιδιά κάθε οικογένειας, ως αποχαιρετιστήρια δώρα. Με τα χρόνια, οι οικογένειες που έχουν φιλοξενήσει το Νικόλα πληθαίνουν και σύντομα, σχεδόν κάθε σπίτι βρίσκει δώρα στο κατώφλι του το πρωί των Χριστουγέννων.

Κάποια στιγμή υπάρχει έλλειψη τροφίμων στο  χωριό, και οι χωριανοί αναγκάζονται να στείλουν τον Νικόλα να δουλέψει ως μαθητευόμενος στον ερημίτη ξυλουργό Ισάκι. Με την σκληρή καθοδήγηση του Ισάκι, ο Νικόλας αναπτύσσει ικανότητες που τον βοηθούν να φτιάξει ακόμη καλύτερα δώρα και να δουλεύει ακόμη πιο γρήγορα.

Ο Ισάκι, όμως, που  μισεί τα παιδιά, απαγορεύει στον Νικόλα να φτιάχνει δώρα. Η παράδοση των  χριστουγεννιάτικων δώρων κινδυνεύει να διακοπεί.

Η ταινία είναι  πρώτη στο box office στη Φιλανδία, και  σε έχει πωληθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Ξεκινάει ήδη η προβολή  της στον Καναδά, στην Ισπανία, στη  Σουηδία, στη Νορβηγία, στην Εσθονία, στη Σερβία και βέβαια στην Ελλάδα.

Έχει ήδη συμμετάσχει και βραβευτεί σε αρκετά φεστιβάλ, και έχει αποσπάσει βραβεία.

Επιλεγμένες Βραβεύσεις

Βραβεία Jussi, 2008, Jussi Best Cinematography,
Βραβεία Jussi / Jussi Awards, 2008, People’s Choice Award,
Sarasota Film Festival, 2008, Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Best in World Cinema, στον Juha Wuolijoki

ΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ

Μια ταινία για  μικρά και μεγάλα παιδιά. Για εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχει  Αη – Βασίλης (στη Φινλανδική και  παγκόσμια έκδοσή του) και για εκείνους, που έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν. Μια ταινία απλά υπέροχη.

image

Εγκαίνια

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 19ος ΚΑΙ 20ος ΑΙΩΝΑΣ»

από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων

Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, 20.30

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών  σε συνέχεια των συνεργασιών  της με τις Περιφερειακές Πινακοθήκες, θα παρουσιάσει στο κοινό της Πάτρας την έκθεση «Ελληνική Τέχνη – 19ος και 20ος αιώνας» από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων. Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και σχεδίων, των σημαντικότερων εκπροσώπων της νεοελληνικής τέχνης και διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και τη ΔΕΠΑΠ, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 20.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Η έκθεση αποκτά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς  τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός της Πινακοθήκης Ιωαννίνων, γεγονός ιδιαίτερα συμβολικό καθώς συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ίδρυση του θεσμού που υπήρξε και η πρώτη περιφερειακή Πινακοθήκη της χώρας.

Όπως σημειώνει  ο επιμελητής της έκθεσης και  υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων Ιωάννης Λιούγκος «Η έκθεση, ξεκινά από τους εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου», που σφραγίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία του 19ου αι. και ακολουθούν τάσεις που εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα ανάμεσα στον ιδεαλισμό (που εξάρει τα ιδανικά της εποχής και βρίσκει ανταπόκριση στην αστική κοινωνία του τέλους του 19ου αι.) και το ρεαλισμό (με τη μελέτη του φυσικού και τη φροντίδα για την απόδοση της πραγματικότητας». «Ο 20ος αι. φέρνει καθυστερημένα στην Ελλάδα τον απόηχο της βιομηχανικής επανάστασης που είχε συντελεστεί στη δυτική Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα. Το κέντρο των εξελίξεων μεταφέρεται τώρα στο Παρίσι. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, είναι η περίοδος των νέων αναζητήσεων, των ανατροπών και κυρίως της πιο προσωπικής έκφρασης. Οι δυο πρώτες δεκαετίες του αιώνα χαρακτηρίζονται από μια γνήσια ζωγραφική της υπαίθρου με ελεύθερη πινελιά και καθαρά χρώματα, που εκτοπίζει την ακαδημαϊκή ζωγραφική της σχολής του Μονάχου. Η προοπτική εγκαταλείπεται και κύριο ζωγραφικό στοιχείο καθίσταται το φως και η υποδήλωσή του μέσω του χρώματος, αποτέλεσμα των επιρροών του ιμπρεσιονισμού…

…Το σημαντικότερο  όμως κίνημα, που αναδεικνύεται στη  δυτική Ευρώπη, μέσα από όλες τις  αναζητήσεις και εκφράζεται στην Ελλάδα μέσα από το έργο των ζωγράφων, που κατά συνθήκη ονομάζουμε «γενιά του ‘30», είναι ο “μοντερνισμός». Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε την αρχή που τον διέπει με τη φράση το τοπικό είναι και παγκόσμιο. Η κλασσική αγγειογραφία, τα ελληνιστικά πορτραίτα, η βυζαντινή αγιογραφία, η λαϊκή ζωγραφική, αλλά και η αναγέννηση, το μπαρόκ, οι ανατολικές τέχνες, συνδυάζονται με τον κυβισμό, το φωβισμό, το συμβολισμό και τη μεταφυσική ζωγραφική. Στα χρόνια που ακολουθούν και κυρίως μετά το 1950, κάνει την εμφάνισή της η “αφαίρεση”, που παίρνει ένα γενικό χαρακτήρα αντιπαράθεσης με τη ζωγραφική του παρελθόντος και σημαίνει την προοδευτική αυτονόμηση του ζωγράφου από τα εξωτερικά ερεθίσματα και τη δημιουργία ενός νέου οπτικού κόσμου πάνω στον πίνακα. Πρόκειται για έργα  των ζωγράφων Σ.Βασιλείου, Δ.Γαλάνη, Γ.Γουναρόπουλου, Γ.Ιακωβίδη, Α.Κοντόπουλου, Ν.Κουνελάκη, Ν.Λύτρα, Τ.Μάρθα, Κ.Μαλέα, Κ.Μαλάμου, Γ.Μαυροΐδη, Γ.Μπουζιάνη, Π.Τέτση, Γ.Τσαρούχη, Θ.Τσίγκου, Β.Χατζή κ.ά.

Τα έργα χαρακτικής, που συγκαταλέγονται ανάμεσα  στα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης  σκιαγραφούν την πορεία της στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αι. οπότε και αρχίζει το αυτόνομο ταξίδι της. Οι χαράκτες Λ.Κογεβίνας, Δ.Γαλάνης, Κ. Γραμματόπουλος, Α. Κορογιαννάκης, Α.Τάσσος, Β.Κατράκη, Π.Γράββαλος και οι εξ Ιωαννίνων Χ.Δαγκλής, Β. Καζάκος, δίνουν με το έργο τους, τις επιρροές τους και τις αναζητήσεις τους, την φυσιογνωμία της Ελληνικής χαρακτικής.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός των σχεδίων των Ν.Γύζη, Κ.Παρθένη και Ε.Ιωαννίδη και 13 σχέδια της Θάλειας Φλωρά-Καραβία που  αποτύπωσε εκ του φυσικού τη διαδρομή του Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο, μέχρι την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων το Φεβρουάριο του 1913. Η επιλογή των θεμάτων από απλά περιγραφική λαμβάνει δραματικό χαρακτήρα με την απεικόνιση των τραυματιών και των προσφύγων και δοξαστικό με τη νικηφόρα επέλαση.

Τέλος περιλαμβάνονται και επτά γλυπτά των Μ.Τόμπρου, Θ.Απάρτη, Τ.Χρυσοχοϊδου, Α.Μυλωνά,  καθώς και των Ηπειρωτών γλυπτών Θ.Παπαγιάννη, Κ.Ρόκκου και Π.Βρέλλη».

Η έκθεση αποτυπώνεται σε δίγλωσση έκδοση που περιλαμβάνει τα έργα Τέχνης, το εκτενές κείμενο  του επιμελητή Ιωάννη Λιούγκου και τα προλογικά σημειώματα του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα, του Δημάρχου Ιωαννίνων Νικολάου Γκόντα, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων Αλέξη Σκαρμέα, της Προέδρου της ΔΕΠΑΠ Ελένης Δάσιου, καθώς και του Ιστορικού Τέχνης και Επιστημονικού Συμβούλου της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών Αντρέα Ιωαννίδη.

H έκθεση αυτή  αποτελεί μια ευοίωνη προοπτική  για την απαρχή συνεργασιών  μεταξύ των δύο Πινακοθηκών.  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι  τις 25 Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου  να δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZZAR 2009

Με τα εγκαίνια  Χριστουγεννιάτικου Bazaar, στο οποίο  συμμετέχουν 11 σύλλογοι από την περιοχή, ανοίγουν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις  που διοργανώνουν για αυτά τα Χριστούγεννα η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Ρίου. Παράλληλα το παζλ των εορταστικών εκδηλώσεων συμπληρώνουν συναυλίες, παραστάσεις, εργαστήρια και  έκθεση χριστουγεννιάτικης κάρτας των μαθητών του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις έχουν τον τίτλο «Η Γιορτή Των  Ευχών», μιας και η κεντρική δράση  του τριημέρου θα είναι το στόλισμα του Δέντρου των Ευχών. Μικροί και μεγάλοι θα κληθούν να  κρεμάσουν στο δέντρο που θα στηθεί στους χώρους του κέντρου τεχνών της ΔΕΠΑΡίου στα Αραχωβίτικα την δική τους ευχή για το 2010!

Το αναλυτικό  πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων έχει ως εξής.

Παρασκευή  18/12,  5-9 το απόγευμα

*Μουσική από  την μπάντα του δημοτικού ωδείου  Ρίου.

*Χριστουγεννιάτικη  παράσταση Καραγκιόζη από τον Κώστα Μακρή στις 6 το απόγευμα

*Εγκαίνια Χριστουγεννιάτικου  Bazaar συλλόγων Δήμου Ρίου στις 7 το απόγευμα.

Σάββατο   19/12,    5-9 απόγευμα

*Το Δέντρο  των ευχών

*Εργαστήριο  κατασκευής στολιδιών για παιδιά

*Κάλαντα από  την χορωδία του δημοτικού ωδείου Ρίου

*Χριστουγεννιάτικο  bazaar

Κυριακή   20/12,    1-6απογευμα

*Έκθεση Χριστουγεννιάτικης  κάρτας υπό την αιγίδα συλλόγων  γονέων και κηδεμόνων

*Απονομή βραβείων  και δώρων στα παιδιά

*Χριστουγεννιάτικο  bazaar

*Χριστουγεννιάτικη  Συναυλία σπουδαστών του Ωδείου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 8 το βράδυ.

Συναυλία

Outloud

Stone Bar, 22.00

Χαράς ευαγγέλια  για τους οπαδούς των Outloud, καθώς  σήμερα θα βρίσκονται στην Πάτρα και  συγκεκριμένα στο Stone Bar.

Οι Outloud, δημιουργήθηκαν το 2008, έχοντας στη σύστασή τους τα μέλη των «Firewind» Bob Katsionis (κίμπορντς και κιθάρα) και Mark Cross (ντραμς) και ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η ιστορία τους ξεκίνησε το 2004 στην Αθήνα, όταν ο νεαρός Tony Kash άρχισε μαθήματα κιθάρας με τον Bob Katsionis. Ο Τόνι σύντομα αποδείχθηκε ένα παιδί γεννημένο να «ροκάρει» και συνεχώς ανακάλυπτε νέους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που οδήγησαν τον Bob να τους ηχογραφήσει. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια δυνατή μελωδική φωνή και αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο του Chandler Mogel.

Η μουσική των Outloud κουβαλάει την φιλοσοφία  των ΄80’s. Τα πέντε μέλη του συγκροτήματος  ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις  τον  Σεπτέμβριο του 2008, ενώ το Μάιο του  τρέχοντος έτους κυκλοφόρησαν από  την Frontier Records, το πρώτο τους άλμπουμ τους με τίτλο «Outloud» στο οποίο εμπεριέχονται 11 νέες συνθέσεις.

Σημειώνεται πως  ο Bob Katsionis, έχει «θητεύσει» σε πολλές και  γνωστές ελληνικές ροκ μπάντες, μία εκ των οποίων είναι οι «Firewind»  οι οποίοι ακολουθούν διεθνή καριέρα, ενώ ο Mark Cross έχει θητεύσει σε δύο πολύ μεγάλες μπάντες, τους Metalium και τους Hellowen.

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 10 το βράδυ, ενώ support θα είναι  το πατρινό συγκρότημα Myst. Η είσοδος  κοστίζει 15 ευρώ με μπύρα.

image

Σάββατο 19/12

Βιβλιοπαρουσίαση

Σώτη Τριανταφύλλου

«Ο χρόνος πάλι»

Πολύεδρο, 13.00

Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις  Πατάκη παρουσιάζουν

μια συζήτηση με τη συγγραφέα

Σώτη Τριανταφύλλου

για το  νέο της βιβλίο

«Ο χρόνος πάλι»

από τη σειρά  « Η κουζίνα του συγγραφέα»

το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, στη 1 μ.μ.

Φιλοξενία είναι  να καλείς κάποιον στην κουζίνα σου…
Το «Ο χρόνος πάλι» είναι ένα παιχνίδι αυτοβιογραφίας: η συγγραφέας περιηγείται στην ίδια της τη ζωή · η μυθοπλασία συγχέεται με την πραγματικότητα, όσα συνέβησαν συγχέονται με όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, με όσα θα ήταν ωραίο να συμβούν· «αν είχα μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη ζωή, θα γινόμουν…»
Το βιβλίο αυτό -τα απομνημονεύματα ενός ανθρώπου που έζησε «έναν αστερισμό από γεγονότα»- είναι άλλοτε κοινωνική ιστορία, άλλοτε λογοτεχνική κριτική, άλλοτε ταξιδιωτική πεζογραφία· η καταγραφή μιας προσωπικής φιλοσοφίας για την ύπαρξη και για το γράψιμο, για τη ζωή στη μεγαλούπολη, για την αποτυχία του έρωτα, για τον Σαίξπηρ, για το δίκιο του Κερένσκυ έναντι των μπολσεβίκων, για τους αγώνες της Φόρμουλα 1 και για τις τηγανητές πατάτες. Στις σελίδες του Ο χρόνος πάλι -που μπορούν να διαβαστούν σε τυχαία σειρά- οι στιγμές ξεδιπλώνονται σαν χάρτης· τα λογοτεχνικά τοπία είναι τοπία της ψυχής. Στα περιθώρια σημειώνονται παρατηρήσεις και ερωτήματα για την ποίηση, την πολιτική, τη φιλία, την αγάπη, την απώλεια· για την αρρώστια και τον θάνατο· για το πώς μπορείς να μεταμορφώσεις την απελπισία στην πιο ακλόνητη ελπίδα.

Ανάμεσα σε όσα  έφερε το πέρασμα του χρόνου -του  χρόνου που σε βλάπτει «μόνο αν είσαι τυρί…»- είναι μια υπέροχη παιδική ηλικία, μια νεότητα που παρατράβηξε, μια εξέγερση που δεν τελείωσε ποτέ.
Το «Ο χρόνος πάλι» αποτελεί μια επινοημένη βιογραφία· προπάντων, είναι ένα έργο τιμής στα βιβλία, για το πώς η ανάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή σου.
«Καμιά φορά, το πρώτο πρόσωπο, η φωνή του αφηγητή, η φαινομενικά άδολη κι αθώα, είναι παραπλανητική· κόλπο, ξεγέλασμα. Ο συγγραφέας παίζει το παιχνίδι της βιογραφίας χρησιμοποιώντας ένα σωρό απεικάσματα…»

Η Σώτη Τριανταφύλλου  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, έζησε τις ζωές που εξιστορεί σ’ αυτό το βιβλίο.

Η εκδήλωση αυτή γίνεται με τη στήριξη του Εθνικού  Κέντρου Βιβλίου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ  ΑΙΓΙΟΥ  (Θ.Ε.Α)

«Τα γουρουνάκια κουμπαράδες»

του Ευγένιου Τριβιζά

Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγίου, 19.00

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ  ΑΙΓΙΟΥ (Θ.Ε.Α) ολοκληρώνει με επιτυχία τις παραστάσεις του έργου  «τα γουρουνάκια κουμπαράδες» του  γνωστού παραμυθά-συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά  το Σάββατο  19 και την  Κυριακή 20  Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 7 μ.μ στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγίου (Παλαιό Νοσοκομείο). Μάλιστα η παράσταση της Κυριακής θα δοθεί για το Ε.Κ.Α.Μ.Ε α.μ.ε.α Αιγίου.

Πρόκειται για  ένα έργο που αφορά στη φιλία  και στην αγάπη, στον πλούτο και στην έπαρση των ισχυρών, στην προσωπική περιπέτεια και στον αγώνα για την εύρεση της σωστής λύσης. Όλα τούτα κι άλλα πολλά ως θεμελιώδη ερωτήματα ζωής θα τεθούν επί σκηνής, ενώ οι μεγαλύτεροι μα κυρίως οι λιλιπούτειοι θεατές μας θα πρέπει να δώσουν λύση και να απαντήσουν θεωρώντας τις δικές τους αλήθειες.

Παράλληλα με την  παράσταση πραγματοποιείται έκθεση έργων από το Ε.Κ.Α.Μ.Ε Α.μ.ε.α  ΑΙΓΙΟΥ, έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για τη φιλοτέχνηση της αφίσας και του προγράμματος ειδικά για  την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΙΓΙΟΥ.

image

Προβολές των ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου

«Πουλιά στο  βάλτο», «Η ζωή στους βράχους»

Μέγαρο Λόγου  και Τέχνης

Σάββατο19, Κυριακή 20, και Δευτέρα 21 Δεκέμβρη 2009

Ώρες προβολών 7 μ.μ και 9 μ.μ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Προβολή των  ντοκιμαντέρ της
Αλίντα Δημητρίου

«Πουλιά στο  βάλτο», «Η ζωή στους βράχους»

Μέγαρο Λόγου  και Τέχνης

19, 20, 21 Δεκέμβρη 2009

Ώρες προβολών 7 μ.μ και 9 μ.μ

Διοργάνωση:

Π.Ε.Α.Ε.Α. – Επιτροπή Ειρήνης

Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας – Π.Α.Μ.Ε

Μέτωπο Αγώνα  Σπουδαστών – Διεθνές Κινηματογραφικό  Φεστιβάλ της Πάτρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12

7 μ.μ ΠΟΥΛΙΑ  ΣΤΟ  ΒΑΛΤΟ

Σκηνοθεσία- Σενάριο : Αλίντα  Δημητρίου

Έτος παραγωγής: 2008, διάρκεια: 104’

Προλογίζει εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αντιστασιακών  Εθνικής Αντίστασης

9 μ. μ Η  ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Αλίντα Δημητρίου

Διάρκεια: 98. Έτος Παραγωγής: 2009

Προλογίζει εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Πατρών

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/12

7 μ.μ  Η  ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Αλίντα Δημητρίου

Διάρκεια: 98’. Έτος Παραγωγής: 2009

Προλογίζει εκπρόσωπος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας

9 μ. μ ΠΟΥΛΙΑ  ΣΤΟ  ΒΑΛΤΟ

Σκηνοθεσία- Σενάριο : Αλίντα  Δημητρίου

Έτος παραγωγής :2008, διάρκεια: 104 min.

Προλογίζει εκπρόσωπος του Π.Α.Μ.Ε

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/12

7 μ. μ ΠΟΥΛΙΑ  ΣΤΟ  ΒΑΛΤΟ

Σκηνοθεσία- Σενάριο : Αλίντα  Δημητρίου

Έτος παραγωγής :2008, διάρκεια: 104 min.

Προλογίζουν: εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας

9μ.μ. Συζήτηση  με το κοινό και τους εκπροσώπους  των διοργανωτών φορέων

με θέμα: «Συνάντηση των 3 γενιών  αντίστασης – αναθεώρηση της  ιστορίας»

Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ  ΒΡΑΧΟΥΣ

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Αλίντα Δημητρίου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Γρίβας, Αφροδίτη Νικολαΐδου

Μοντάζ: Ηλέκτρα  Βενάκη

Παραγωγός: Αλίντα Δημητρίου

Ντοκιμαντέρ. Διάρκεια:98

Έτος Παραγωγής:2009

Στην ταινία Η ζωή στους βράχους, τριάντα  τρεις γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν  αυτές και οι οικογένειες τους μετά την υπογραφή της Βάρκιζας στις 2 Φεβρουαρίου 1945. Από αυτές τις γυναίκες, άλλες πήγαν στο Δημοκρατικό Στρατό για να σωθούν, ενώ άλλες συνελήφθηκαν και είτε φυλακίστηκαν είτε τις έστειλαν εξορία. Πρόθεση της ταινίας είναι να αποκαλύψει το ρόλο μιας κοινωνικής ομάδας «χωρίς φωνή» ο οποίος αγνοείται από την επίσημη γραπτή ιστορία. Ο νεότερος κλάδος της «προφορικής ιστορίας» ερευνά τις ζωντανές μαρτυρίες των μη επωνύμων, μαζί και τις βιωματικές εμπειρίες τους, για να φωτίσει πληρέστερα το παρελθόν και τις δυναμικές της ιστορίας που δε μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν. Στην ταινία αυτή, η ομάδα «χωρίς φωνή» είναι οι Γυναίκες.

ΠΟΥΛΙΑ  ΣΤΟ  ΒΑΛΤΟ

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Αλίντα Δημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαίδου

Φωτογραφία: Αλέξης  Γρίβας – Αφροδίτη Νικολαίδου

Μοντάζ: Ηλέκτρα  Βενάκη

Ντοκιμαντέρ. Έτος παραγωγής :2008

Διάρκεια: 104 min.

Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά των  γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα1941-44, αλλά και στις διώξεις που υπέστησαν  μετά την απελευθέρωση για τη συμμετοχή τους αυτή. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν. Μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματά τους αποκαλύπτεται μια στάση ζωής για πράξεις που αναφέρονται μονάχα στους άνδρες. Πρόθεση της ταινίας είναι να αποκαλύψει το ρόλο μιας κοινωνικής ομάδας «χωρίς φωνή» ο οποίος αγνοείται από την επίσημη γραπτή ιστορία. Ο νεότερος κλάδος της «προφορικής ιστορίας» ερευνά τις ζωντανές μαρτυρίες των μη επωνύμων, μαζί και τις βιωματικές εμπειρίες τους για να φωτίσει πληρέστερα το παρελθόν, και τις δυναμικές της ιστορίας που δε μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν.

Στην ταινία ομάδα «χωρίς φωνή» είναι οι γυναίκες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:10ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, 2008 – Βραβείο Κοινού.

Ελληνικό Κέντρο Κιν/ου: Βραβείο Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

ΧΑΛΚΙΔΑ: 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, 2008 -Πρώτο  βραβείο Ντοκιμαντέρ

Δήμος Ίλιον: τιμητική πλακέτα

Ερυθρός Σταυρός: τιμητική πλακέτα

Δήμος Μοσχάτου: τιμητική πλακέτα

Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο Πολυφωνικής

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.30

Η καθιερωμένη  Χριστουγεννιάτικη συναυλία της  Πολυφωνικής, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 8.30 μ. μ. (ακριβώς), στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου  Πατρών, με τη συνδιοργάνωση της  αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του δήμου Πατρέων και τη συνεργασία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Θα μετάσχουν  η Ορχήστρα Πατρών, διευρυμένη σε Συμφωνική  Ορχήστρα (διεύθυνση: Αρχιμουσικός, Δημήτρης Μποτίνης), η Μικτή Χορωδία (διεύθυνση: Μο Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Έφη Καββαδία- Ζέρβα) και η Παιδική Χορωδία του Οργανισμού (διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου), που πέραν των μεμονωμένων μουσικών προγραμμάτων τους, θα παρουσιάσουν και από κοινού, υπέροχες μελωδίες και κάλαντα των Χριστουγέννων, ειδικά ενορχηστρωμένα για το Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο της Πολυφωνικής, από το συνθέτη Βασίλη Τενίδη.

Στην προσυναυλιακή  εκδήλωση του κοντσέρτου, στις 8.00 μ. μ., στο φουαγιέ του Συνεδριακού  Κέντρου, που πραγματοποιείται για  πρώτη φορά, θα λάβουν μέρος το Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «Εμμέλεια» (διεύθυνση: Δήμητρα Πίτσου- Διαμαντοπούλου, πιάνο: Αλμπένα Πένκοβα) και η Προπαιδική Χορωδία (διεύθυνση: Κατερίνα Πολυμενάκου, βοηθός Δ/νσης: Ελένη Μουζάκη, πιάνο: Άρης Πιστόλας)του Οργανισμού.

Η νέα αυτή παραγωγή-συνεργασία της Πολυφωνικής και της Ορχήστρας Πατρών, φιλοδοξεί να αναδείξει στην Πατραϊκή Κοινωνία και πάλι, τις δυνατότητες των τοπικών καλλιτεχνικών φορέων, αλλά και να καταθέσει με το δικό της τρόπο το μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, μέσα από τις διαχρονικές μελωδίες των συνθετών.

image

Συναυλία

Monsieur Minimal

Μέγαρο Γαλανόπουλου

O Monsieur Minimal είναι  ο Χρήστος Τσιτρούδης και γεννήθηκε  στα Γιαννιτσά. Στις 26 Απριλίου 2007 έκανε την πρώτη του εμφάνιση  ως Monsieur Minimal στο Coca-Cola Soundwave στο ξυλουργείο  του Μύλου με special guests τους Μίκρο. Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου θα παίξει τα κομμάτια του live στο Μέγαρο Γαλανόπουλου προσκεκλημένος του «Manifest by Mojo» και του περιοδικού «Muzine».

Πρόκειται για  ένα από το πιο καυτά ονόματα  στην alternative μουσική σκηνή της  χώρας μας που έγινε γνωστός  για την electronic/pop μουσική του μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου του  άλμπουμ με τίτλο «Lollipop» δίνει  μια μοναδική συναυλία.

Πώς μεταφράζει το όνομά του; Monsieur γιατί θέλει να είναι κύριος και Minimal γιατί θέλει να είναι απλός. Η ενασχόλησή του με την μουσική ξεκίνησε όταν ακόμα ήταν πιτσιρικάς ακούγοντας «Nirvana» και παίζοντας με τους κολλητούς του όλη μέρα στο στούντιο που είχαν φτιάξει κάτω από το σπίτι του. Η ιστορία αυτή κράτησε για τέσσερα-πέντε χρόνια και μετά ήρθαν οι σπουδές, άλλαξαν τα γούστα και προέκυψε η ανάγκη για νέα ακούσματα που δεν μπορεί παρά να γεμίσεις αισιοδοξία, να νιώσεις όμορφα, να αναπολήσεις με γλυκιά μελαγχολία όμορφες στιγμές. Συνθέσεις πολύ δουλεμένες και με το ένα πόδι πατάνε στη pop και με το άλλο στην electro, ενώ δεν λείπουν τα φυσικά όργανα, που προσδίδουν μια μεγαλύτερη αισθαντικότητα στα κομμάτια.

Κυριακή 20/12

Βιβλιοπαρουσίαση

Χάγκεν Φλάισερ

«Οι πόλεμοι της μνήμης»

Βυζαντινό, 11.30

Φέτος συμπληρώνονται 66 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Η Ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας και ο Παγκαλαβρυτινός  Σύλλογος Πάτρας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τους Καλαβρυτινούς που  εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και τους Δήμους Πατρέων και Καλαβρύτων, θα τελέσουν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 09.00, μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου Πατρών, μετόχι της Αγίας Λαύρας, με ομιλητή το Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο.

Μετά  το μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί   στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» (Ρ. Φεραίου 106 & Ασκληπίου) στις 11.30, η παρουσίαση του βιβλίου του Χάγκεν Φλάισερ «Οι πόλεμοι της μνήμης». Στην παρουσίαση θα παρευρίσκεται ο ίδιος ο συγγραφέας, ο ιστορικός της συγκεκριμένης περιόδου (και δημοσιογράφος στην «Ελευθεροτυπία») Τάσος Κωστόπουλος καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές.

Ο Χάγκεν Φλάισερ  γεννήθηκε στη Βιέννη το 1944, σπούδασε Ιστορία (και ΜΜΕ / επικοινωνία) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και από το 1977 ζει στην Ελλάδα. Από το 1985 είναι (και) Έλληνας πολίτης.

Δίδαξε  πρώτος το θέμα ταμπού «Κατοχή-Αντίσταση» σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Μετά από ένδεκα χρόνια διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.   Έχει ειδικευτεί σε θέματα ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε διεθνείς εξεταστικές και γνωμοδοτικές επιτροπές. (Π.χ. «Διεθνής Επιτροπή Ιστορικών» για το παρελθόν του τότε αυστριακού προέδρου Kurt Waldheim», 1987-1988,   European Scientific Foundation  για τη συγκριτική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των συνεπειών του, 1994-2005,   Διεθνής Συνδιάσκεψη για τα γερμανικά (πολεμικά) χρέη, Washington, State Department 1998,  Έκθεση για τα Εγκλήματα της Βέρμαχτ, 2001-2004.)

Είχε ενεργή συμμετοχή σε 60 διεθνή συνέδρια, μεταξύ άλλων ήταν ο κύριος οργανωτής  του πρώτου εντός Ελλάδας επιστημονικού  συνεδρίου για την περίοδο 1936-1944 (Αθήνα 1984, έκδοση πρακτικών μαζί με τον Νίκο Σβορώνο)  και για τον Εμφύλιο (1995).

Έχει γράψει σχεδόν 100 επιστημονικές μελέτες, ιδίως  για την περίοδο (και τη μεταπολεμική «κληρονομιά») του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους το θεωρούμενο ως έργο αναφοράς Στέμμα και Σβάστικα. Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, 1941-1944, από το οποίο έχουν κυκλοφορήσει δύο τόμοι (εκδ. Παπαζήση),  ο συλλογικός τόμος  H Ελλάδα ’36 – ’49: Από τη Δικτατορία στον Εμφύλιο  –  Τομές και Συνέχειες. Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2003, και πρόσφατα:  Οι Πόλεμοι της Μνήμης. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη σύγχρονη δημόσια ιστορία. Αθήνα: Νεφέλη.

Δευτέρα 21/12

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα  Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών,

θα πραγματοποιηθεί  η καθιερωμένη ετήσια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει, Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από την Τετράφωνη Χορωδία  του Ι. Ν. Παντανάσσης «Γ. Τριάντης»

υπό τη διεύθυνση  του Θεόδωρου Χαλκιόπουλου

και από την  Παιδική χορωδία του Ωδείου Paganini,

υπό τη διεύθυνση  του Γεωργίου Ντούρη,

με απαγγελία  κειμένων από τη Μαρία Αναλυτή  και τη Φωτεινή Μετζελοπούλου.

Επίσης, μοντέρνα χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Νάσια Παπαγιαννάκη.

image

Τρίτη 22/12

Παιδικό Θέατρο

Ανήσυχοι εν πλω

«Η αρπαγή της  Πριγκίπισσας Αιώρας»

Πασχάλη Τσαρούχα

Λιθογραφείον

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η παράσταση  της παιδικής θεατρικής ομάδας των  «Ανήσυχων εν πλω». Μετά την περσινή  επιτυχία της Χριστουγεννιάτικης παράστασης «Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών», οι μικροί «Ανήσυχοι» συνέχισαν την προσπάθειά τους με την διασκευή της ιστορίας «Η αρπαγή της Πριγκίπισσας Αιώρας» του Πασχάλη Τσαρούχα.

Τι γίνεται  όταν μια πριγκίπισσα κλέβεται παρά τη θέλησή της από ένα βασιλιά; Τι γίνεται όταν ένα δώρο φτάνει σ’ ένα βασίλειο ως πράξη ειρωνείας; Τι γυρεύουν δύο νεράιδες της θάλασσας με άρχοντες στεριανούς; Ο κουρσάρος Τυχοδιώκτης απαντά σ’ όλες αυτές τις ερωτήσεις, φτάνοντας με το γενναίο τσούρμο του στην όμορφη πριγκίπισσα Αιώρα.

Ένα παραμύθι γραμμένο για παιδιά, παιγμένο από παιδιά και προοριζόμενο για παιδιά και για μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τρεις παραστάσεις, οι οποίες θα δοθούν στο θέατρο «Λιθογραφείον», την Τρίτη 22, Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα. Ξεχωριστή θα είναι και η παρουσία της Μπαντίνας του δήμου Πατρέων σε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ένας χρόνος πέρασε από την παράσταση «Ο ΜΑΓΙΚΟΣ  ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ» και  αν νομίζετε ότι στο διάστημα αυτό η παιδική θεατρική ομάδα

των «ΑΝΗΣΥΧΩΝ  ΕΝ ΠΛΩ» έμεινε ήσυχη, κάνετε λάθος. Ενθουσιασμένα  από την

διαδικασία και  το αποτέλεσμα, τα παιδιά που συμμετείχαν, με τον τρόπο τους, μας

έσπρωξαν να ξεκινήσουμε την επόμενη προσπάθεια. Διαθέσιμα να προσφέρουν ώρες

από τον προσωπικό  τους χρόνο και από την ξεκούραση  τους, πρόθυμα να κοπιάσουν

λίγο πιο πολύ, ανέβασαν τον πήχυ ψηλότερα. Έτσι, τέλος  άνοιξης ξαναβρεθήκαμε

σαν παρέα και  σιγά, σιγά, ανάμεσα από θεατρικό παιχνίδι και κανονικό παιχνίδι με

ποδόσφαιρο, μήλα, ποδήλατο και χελώνες, οι οποίες ζούσαν στο όμορφο περιβόλι

που μας παραχωρήθηκε πολύ ευγενικά για τις πρόβες μας  του καλοκαιριού, ξεκίνησε

το 2° έργο μας  από παιδιά για παιδιά και όχι  μόνο.

Η παράσταση  μας στηρίζεται σε διασκευή του έργου  «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ  ΑΙΩΡΑΣ» του ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ. Ένα έργο, που από τις

πρώτες του  σελίδες μας κέρδισε με τα όμορφα ονόματα των ηρώων του. Το κάθε

όνομα έχει έννοια, περιεχόμενο και από μόνο του  δημιουργεί τον χαρακτήρα:

Ισκιοδιώχτης, Φουσκοκυματώ, Αιώρα και όλα τα υπόλοιπα. Και η πλοκή όμως αυτής

της ιστορίας δεν  μας προκάλεσε μικρότερο ενδιαφέρον. Κουνημένο βασίλειο,

κλεμμένη πριγκίπισσα, πειρατής, νεράιδες, ένα ταξίδι αναζήτησης με σκοπό να

αποδοθεί το δίκιο και να επανέλθει η αρχική τάξη των πραγμάτων, όλα αυτά μας

παρέσυραν, μας  κέρδισαν και προπάντων κέρδισαν την αγάπη των μικρών ηθοποιών

και την απόφαση  τους να ανταποκριθούν στους ρόλους.

Το εγχείρημα  ήταν πιο δύσκολο από το περσινό, όμως είχαμε απέναντι μας

μια ομάδα δεμένη παρά τις διαφορές της ηλικίας (η μικρότερη 6 ετών και ο

μεγαλύτερος 14,5). Μια ομάδα με τους καυγάδες της, τα πειράγματα της, τη φασαρία

της, το γέλιο  και το κλάμα, που μας απέδειξε ότι είναι μια ζεστή παρέα, που ο ένας

νοιαζόταν για  τον άλλο, που ο ένας μάθαινε  τα λόγια του άλλου, που όλοι είχαν κοινό

στόχο.

Το αποτέλεσμα του κόπου μας είναι η παράσταση  που παρουσιάζουμε στο

θέατρο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ. Χαιρόμαστε που ο χώρος που  μας φιλοξενεί διατηρεί

δεσμούς με ένα  κομμάτι της ιστορίας της πόλης  μας. Χαιρόμαστε που σώθηκε σαν

κτίριο και  μετατράπηκε σε χώρο δημιουργικό και ατμοσφαιρικό, έτοιμο να στεγάσει

προσπάθειες σαν  την δική μας.

Η παραγωγή μας  στηρίχτηκε σε όλα της τα επίπεδα  από το δυναμικό των

ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΕΝ ΠΛΩ, συμμετοχικά και με πολύ κέφι. Σημαντικό όμως ρόλο

έπαιξαν οι χορηγοί  μας, που αγκάλιασαν την παράσταση και μας έδωσαν την

δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις οικονομικές απαιτήσεις του έργου και να

κάνουμε μια  προσφορά στα παιδιά της πόλης  μας με δωρεάν είσοδο.

Αναπόσπαστο μέρος  της εκδήλωσης μας αποτελεί η  Μπαντίνα του Δήμου

Πατρέων, με τον μαέστρο της Ανδρέα Γιαννόπουλο, πάντα παρούσα, παρά το

βεβαρημένο πρόγραμμα  των ημερών και πάντα έτοιμη να παίξει τις γιορταστικές

μελωδίες, θεωρούμε ότι η πόλη μας πρέπει να είναι  υπερήφανη για το σχήμα αυτό

και για την  προσφορά του.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με τον τρόπο τους μας

βοήθησαν, γιατί  στις ερασιτεχνικές προσπάθειες, αυτό που κάποιος θεωρεί ελάχιστο,

για μας είναι  μέγιστο στην ολοκλήρωση του κάθε βήματος μας. Και σίγουρα σε

αυτόν τον τομέα  ερχόμαστε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και τα μέσα μαζικής

ενημέρωσης, που  έχουν αποδειχθεί ισχυροί συμπαραστάτες  και υποστηρικτές των

σχημάτων και  των σωματείων της πόλης μας.

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΕΝ ΠΛΩ

Παίζουν Μαριέτα  Κωνσταντοπούλου (νεράιδα διηγηματώ), Αντρέας Πλουμπής (Ισκιοδιώχτης), Γιώργος Κρικέτος (Κανατάρχης), Βαλίνα Κρικέτου (Καραμέλα), Αντρέας Πανάρετος (Βασιλιάς Παραπαίω), Αρίστη Πανάρετου (Μπαστούνης), Δανάη Κακκαβά (Δεκανίκης), Εβίτα Φιορεβάντη (Βασίλισσα Καταρρέω), Αθανασία Χόνδρου (Βασιλική Σκιά), Κωνσταντίνος Σόμπολος (Σκαραβαίος), Ιωάννα Νικολάου (Παλαμάρη), Υακίνθη Μπούμπουκα (Σκαρμός), Βασίλης Αδαμόπουλος (Μονόχνωτος), Γεωργία Χόνδρου (Φουσκοκυματώ), Νεφέλη Ηλιοπούλου (Αιώρα), Γιώργος Σιτηστας (Βαρυπάτης), Μαίρη Δημοπούλου (Νυχτόβια)

Η διασκευή του  έργου (επειδή είχαν μαθήματα και δεν προλάβαιναν να μάθουν όλα τα λόγια) είναι της Πηνελόπης Αλιβιζάτου που μαζί με την Ευαγγελία Κρικέτου ανέλαβαν τη σκηνοθεσία (πέρασαν με επιτυχία κάθε τεστ υπομονής). Τα σκηνικά (πολύ προχωρημένα και αφαιρετικά, όπως κι εμείς) είναι του Μάρκελλου Μαυρομμάτη, ο σχεδιασμός αφίσας (ανάμεσα σε μετακόμιση) από την Ντιάνα Αθανασοπούλου, τα κοστούμια-κατασκευή καπέλων (εμπνευσμένα, περίεργα, αλλά και σταθερά) από την Πόλα Παναγιωτοπούλου, η κατασκευή κοστουμιών (με άριστα μέτρα) από τη Νίκη Αντζουλάτου, το μακιγιάζ (μετά από απαίτηση της πριγκίπισσας να φέρει την προσωπική της μακιγιέζ που είναι και γιαγιά της) από τη Μαρία Ηλιοπούλου και (μετά από απαίτηση των βασιλιάδων για νέα και ωραία μακιγιέζ) από την Κατερίνα Βαλεντίνο.

Θέατρο

«δεν είναι  ΑΛΗΘΕΙΑ»

act

θεατρική παράσταση  «δεν είναι ΑΛΗΘΕΙΑ»

Συνεχίζεται η  θεατρική παράσταση «δεν είναι ΑΛΗΘΕΙΑ» στο θέατρο act

Η παράσταση  μιλάει για τη ζωή ενός πατέρα γύρω στα πενήντα, του Αντρέα, με την  δεκαεπτάχρονη κόρη του τα τελευταία  χρόνια στην Πάτρα, μετά το χαμό της γυναίκας του. Η σχέση τους θα διαταραχτεί από τον ερχομό μιας νέας γυναίκας στη ζωή του.

Ο θεατής, όντας  ο ίδιος μέσα στο σπίτι των  ανθρώπων αυτών, παρατηρεί από πολύ κοντά την καθημερινότητά τους και, παράλληλα, βλέπει μαζί τους πώς αποτυπώνονται τα «σημαντικά» και τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας από την τηλεόραση του σπιτιού τους.

Στο τέλος, μια  αναπάντεχη ανατροπή συνδέει την  ζωή μέσα στο σπίτι με τις ταραχές  που έλαβαν χώρα στο κέντρο της  Πάτρας τις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η παράσταση  έχει δεχτεί πολύ καλά σχόλια από τους θεατές που την έχουν – ως τώρα – παρακολουθήσει. Ανάμεσά τους ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔηΠεΘέ Πάτρας Γιάννης Βόγλης και ο διευθυντής του Θεάτρου  του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Είναι μια συμπαραγωγή  του κάνθαρου και της Βιομηχανικής. Το κείμενο προέκυψε μετά από πολύμηνη εργασία των τεσσάρων συγγραφέων: Τηλέμαχου Τσαρδάκα, Γιάννας Ροϊλού, Γιώργου Αγγελόπουλου και Φάνη Δίπλα.

Σκηνοθετεί ο  Γιώργος Αγγελόπουλος, τα σκηνικά επιμελήθηκε η Νόρα Πορτέκη, τα κοστούμια η Κατερίνα Δίπλα και τους φωτισμούς η Ευσταθία Δρακονταειδή.

Παίζουν, ο Φάνης  Δίπλας, η Φένια Σχοινά και η  Βάλια Γιάνναρου.

Κάθε Πέμπτη – Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα στις 20.30 στο θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β).

Το εισιτήριο  κοστίζει 13€ και 9€ (μειωμένο). Κρατήσεις  στα τηλέφωνα 2610 272037 και 6984 072341, καθώς  και στο info@kantharos.gr.

Σεμινάρια θεάτρου

στο θέατρο act

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εγγραφές στα νέα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  ΘΕΑΤΡΟΥ που διοργανώνει ο  κάνθαρος στο θέατρο act κάθε Τρίτη 21:00 – 24:00 και κάθε Τετάρτη 18:00 – 21:00. Στα  σεμινάρια διδάσκει ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Γιώργος Αγγελόπουλος και στοιχίζουν 40€ το μήνα για κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερες πληροφορίες στο 6984 072341 κάθε μέρα μεταξύ των ωρών 18:30 – 20:30.

Εορταστικό  πρόγραμμα παραστάσεων

στη Θεατρική σκηνή  του Πολυχώρου Πολιτεία

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον και μαζική ανταπόκριση από τους συμπολίτες μας συνεχίζονται οι παραστάσεις της παιδικής σκηνής, με την Πεντάμορφη και το Τέρας να κατακτούν κάθε Κυριακή, το πρωί στις 11.30 και στις 5.30 το απόγευμα, τις καρδιές μικρών και μεγάλων θεατών.

Εν όψει της  εορταστικής περιόδου θα δοθούν επιπλέον παραστάσεις, ανήμερα τα Χριστούγεννα και την επομένη (Σάββατο 26/12), στις 5.30 το απόγευμα. Κανονικά, πρωί και απόγευμα θα γίνουν οι παραστάσεις της Κυριακής 27/12.

Κατά το ίδιο τρόπο θα δοθούν παραστάσεις ανήμερα  την Πρωτοχρονιά και το Σάββατο 2/1/2010, στις 5.30 το απόγευμα, καθώς και την Κυριακή 3/1/2010 (πρωινή και απογευματινή παράσταση).

Το εορταστικό μας πρόγραμμα ολοκληρώνεται  με τη σκηνική ανάγνωση του υπέροχου διηγήματος «Η σταχομαζώχτρα», του  χαρακτηριζόμενου και ως Αγίου των  γραμμάτων μας, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Αφηγείται ο  Διονύσης Βούλτσος, με ζωντανή μουσική  από τον Ευγένιο Βούλγαρη και τραγούδι από τη Δώρα Πετρίδη.

Οι παραστάσεις  θα δοθούν ανήμερα τα Χριστούγεννα, την επομένη (Σάββατο 26/12) και την  μεθεπομένη (Κυριακή 27/12), στις 9.00 το βράδυ.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  «Σταχομαζώχτρα»     λογοτεχνία στη σκηνή

Σκηνοθεσία: Διονύσης Βούλτσος

Ηθοποιός: Διονύσης Βούλτσος

Παραδοσιακά όργανα: Ευγένιος Βούλγαρης

Τραγούδι: Δώρα Πετρίδη

Συμπαραγωγή : «Θεατρική  σκηνή Πολυχώρου Πολιτεία» – «Ιόνιο Θέατρο»

Το εισιτήριο  της παιδικής σκηνής είναι 10 ευρώ και  είναι κοινό για μικρούς και μεγάλους θεατές.

Το εισιτήριο  για  «τη σταχομαζώχτρα» είναι 15 ευρώ.

Για οποιαδήποτε  περαιτέρω πληροφορία και κρατήσεις  θέσεων στα τηλέφωνα:

2610 342 200 και 2610 312 079.

ΠΟΥΠΟΥΛΑ  | Από  το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ»
έως τις 20 Δεκεμβρίου στο θέατρο Λιθογραφείον, κάθε βράδυ στις 9.30.

Συνεχίζονται  με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις  του θεατρικού έργου «Πούπουλα» από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ». Η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη και οι εντυπώσεις εξαιρετικές  από μία πρωτότυπη παράσταση που το γέλιο και η συγκίνηση εναλλάσσονται και παρασύρουν το θεατή. Την παράσταση ήδη παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης αλλά και πολλοί φίλοι του θεάτρου και των τεχνών. Στο έργο, που θα παίζεται έως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε βράδυ στις 9.30 στο Θέατρο Λιθογραφείον, συμμετέχουν 15 ηθοποιοί και άλλοι τόσοι συντελεστές, όλοι τους ερασιτέχνες.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (μειωμένο: 13 ευρώ)

Προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 695 55 141 55 και στο κιόσκι της πλατείας Γεωργίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράσταση δεν είναι κατάλληλη για παιδιά κάτω των 16


ΥΠΟΘΕΣΗ:

Μία γυναίκα βρίσκεται νεκρή.
Ένας αστυνόμος θέλει να λύσει γρήγορα την υπόθεση.
Ένας άλλος θέλει απλά να σχολάσει.
Ένας νεκροθάφτης ζητάει συνέχεια δανεικά.
Μια πόρνη έχει πολλή ζήτηση.
Ο προαγωγός της είναι πανάσχημος.
Ένας κοσμικός κύριος είναι το πρόσωπο της χρονιάς.
Ένας άνεργος έχει πτυχίο και μάστερ.
Μία φοιτήτρια βαριέται.
Ένας καταστηματάρχης λέει συνέχεια αστεία.
Ένας πατέρας είναι περήφανος για τα παιδιά του.
Πούπουλα.
Ένα γλυκό δράμα. Μια πικρή κωμωδία.
Από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ»
έως τις 20 Δεκεμβρίου στο θέατρο Λιθογραφείον, κάθε βράδυ στις 9.30.

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Χρήστος  Σωτηρόπουλος

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Μαρία  Αλανιάδη Νατάσα Ντότσικα

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ευσταθία Δρακονταειδή

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Γιώργος Λογαράς Πέτρος Ψωμάς

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ακριβή Μεϊντανά, Λίλα Μπακλέση, Γιώργος Λογαράς, Ιωάννα Κανελλόπουλου, Κατερίνα Λειβαδά, Χρήστος Αβραντινής, Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος, Δήμος Χριστόπουλος, Νίκος Πραγιάννης, Πέτρος Ψωμάς, Μιλτιάδης Παπλάς, Γιώργος Φλογεράς, Θεόδωρος Στεφανίδης, Γιάννης Γεωργακάκης, Ευάγγελος Μιχάλης.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Χρήστος Αβραντινής, Δήμητρα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος, Καλλιόπη Ζερβού, Γιώτα Κατσαβοχρήστου, Ηλίας Κουρτέσης, Γιάννης Κοψίνης, Ηρώ Κωστοπούλου, Βάσω Λυμπέρη, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Αντώνης Μπαρμπέτας, Κωνσταντίνος Μουρτάς, Μάκης Νικολόπουλος, Φώτης Παλαιολόγος, Πόλα Παναγιωτοπουλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Άννα Μαρία Ρούσου, Θόδωρος Στεφανίδης, Στέλιος Τόμπρος, Δημοσθένης Χριστόπουλος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ: Άκια Σταμάτη, Φώτης Λουριδάς

Η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο  παιδί» ΜΚO προσπαθώντας να θεσμοθετηθεί η Θεραπεία μέσω τέχνης και στην χώρα μας, δημιουργεί ομάδες-εστίες θεραπευτών μέσω τέχνης σε ολόκληρη την επικράτεια. Θεωρούμε ότι στα πλαίσια αυτά δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα  Φιλαρμονική ατόμων με αναπηρία με έδρα την Πάτρα. Η Φιλαρμονική έχει τον διακριτικό τίτλο “Αρμονία Ζωής”.

Σε αυτή θα μπορούν  να συμμετέχουν άτομα με οποιοδήποτε αναπηρία εντελώς δωρεάν. Επίσης η εκμάθηση μουσικών οργάνων της Φιλαρμονικής σε παιδιά με αναπηρία θα γίνεται δωρεάν. Μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν άτομα από όλους τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Η Φιλαρμονική  στεγάζεται σε ισόγειο προσβάσιμο χώρο (Αθηνών και Πέντε Πηγαδίων).

Πληροφορίες στα  τηλέφωνα: 2610- 45 11 26, 210-77 50 653

6976 330 933, 6937 25 76 04

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου

«WALLS»

Λαδόπουλος

Ως 20/12

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, συνεχίζοντας την ιστορία  του θεσμού που ξεκίνησε από το 1994 σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ)
διοργανώνει την 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο «WALLS» στον εκθεσιακό χώρο του Λαδόπουλου μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Σκοπός της  έκθεσης είναι να προβληθεί το αρχιτεκτονικό έργο που παράγεται  στην Ελλάδα σήμερα, στους ειδικούς αλλά και στο ευρύ κοινό. Μέσα από  ένα πλήθος παραδειγμάτων τόσο στην έκθεση όσο και στον καλαίσθητο οδηγό διαφαίνεται ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά έργα αντιμετωπίζουν τέτοιες σχέσεις. Το όριο, ως έννοια που συνδέει τα έργα που εκτίθενται, αλλού πρόδηλα και αλλού με την πλήρη απουσία του, αναδεικνύει τους προβληματισμούς στους οποίους η αρχιτεκτονική προσπαθεί να απαντήσει.

«Είναι κανείς ανοιχτός σαν άνθρωπος αν το σπίτι  του είναι κλειστό; Έχει κανείς περιβαλλοντική συνείδηση αν ο ακάλυπτος της  πολυκατοικίας του δεν έχει ούτε ένα δέντρο; Είναι κανείς κοινωνικός, αν το διαμέρισμά του δεν έχει επαφή με ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους των άλλων διαμερισμάτων; Η κατοικία δεν είναι απλώς ένα κτίριο, αλλά ένας τρόπος να ορίζει κανείς το χώρο της καθημερινότητάς του και μαζί με αυτόν να προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που επιλέγει να υποστηρίξει», σημειώνει στο προλογικό σημείωμα του εξαιρετικού λευκώματος η Μυρτώ Κιούρτη προσθέτοντας ότι η «αρχιτεκτονική της κατοικίας μπορεί τότε να γίνει εκείνη η δημιουργική διαδικασία που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τις προσωπικές μας επαναστάσεις ξεκινώντας από το πιο απλό: το πώς θα φτιάξουμε το σπίτι μας».

Στο πλαίσιο  της αναζήτησης και διαχείρισης  του ορίου, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο χώρο της έκθεσης, από τους ίδιους τους επιμελητές (12-13/12 και 19-20/12).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s