ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 30/10 ΕΩΣ 5/11/2009 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

Παρασκευή 30/10/

Βραδιά Αστρονομίας

στο Δήμο Μόβρης

Δημαρχείο Σαγεΐκων, 19.00

Ο Δήμος Μόβρης στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων και συμμετέχοντας στο διεθνές έτος αστρονομίας (2009) σε συνεργασία με την αστρονομική εταιρία «Ωρίων» διοργανώνει ομιλία-συζήτηση με θέμα :

«Ο άνθρωπος και το Σύμπαν»

Ομιλητής : Βασίλειος Ζαφειρόπουλος

Καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Πρόεδρος αστρονομικής εταιρίας «Ωρίων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 στο Δημαρχείο Σαγεΐκων και ώρα 7 μ.μ.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει στη πλατεία Σαγεϊκων παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τηλεσκόπια που θα στήσουν τα μέλη του «Ωρίωνα».

Συναυλία

deadbeat escapement & By Accident

STONE BAR, 23.00

Απόψε στις 11 το Stone Bar φιλοξενεί τους deadbeat escapement και τους By Accident.

Στη σκηνή θα ανέβουν πρώτοι οι deadbeat escapement για να παρουσιάσουν ένα play list που αποτελείται κυρίως από δικές τους δημιουργίες. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως art rock και μόνον αν τους δείτε live θα καταλάβετε τι εννοούν, αφού αυτή τους η δήλωση δένει απόλυτα με την εικόνα και τη φιλοσοφία τους. Στην ουσία, αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι η άρνησή τους να κινηθούν αποκλειστικά στο χώρο της μουσικής. ΄Οντας καλλιτέχνες, «εκμεταλλεύονται» τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει η τέχνη, δένοντας τους ήχους τους με video, performance, installation, θέατρο και λογοτεχνία. Το συγκρότημα αποτελούν οι Ιωάννης Κοψίνης (ντραμς), Τρύφωνας Τρυφωνόπουλος (κιθάρα, φωνή), Γιάννης Ορφανός (μπάσο), Αγγελική Βαρδάκα (φωνή), Αλέξης Φραγκάκης (κιθάρα, φωνή).

Οι «By Accident» που συστήθηκαν «κατά τύχη» και είναι οι Χρήστος Δρούλιας (Bass), Παναγιώτης Λαγδάς (Vocals), Γιώργος Μάλλιαρης (Guitar – Vocals), Γιάννης Ματσούκας (Drums) και Δήμητρα Τσατσού (Vocals) θα παρουσιάσουν διασκευές από pop, rock, reggae και jam. Στο ρεπερτόριό τους υπάρχουν γνωστές επιτυχίες από Lenny Kravitz, Amy Winehouse, Police, Blondie, Clash και άλλων.

Βραδιά τζαζ

Ποικίλη Στοά, 23.00

Η Ποικίλη Στοά την Παρασκεύη30/10 θα φιλοξενήσει την Θωμαή Απέργη (φωνή)
και τον Δημήτρη Στεφανόπουλο (πιάνο) σε μία jazz piano & ballads βραδιά, όπου Θα ακουστούν
κομμάτια των Frank Sinatra, Nina Simone, Dean Martin, Bill Withers, Ella Fitzerald, Dianna Krall, Carlos Jobim κ.ά
Η Είσοδος Είναι Ελεύθερη…..

Σάββατο 31/10

Βιβλιοπαρουσίαση

Μίλτος Γήτας

«Επαφή»

Παπασωτηρίου, 12.00

Tο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου και οι Εκδόσεις Σοκόλη – Κουλεδάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του ΜΙΛΤΟΥ ΓΗΤΑ, με τίτλο:
«ΕΠΑΦΗ»
Το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009, στις 12:00 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Πατρέως 30, Πάτρα)
Θα μιλήσουν:
Φώτης Δημητρόπουλος, Φιλόλογος
Ντιάνα Αθανασοπούλου, Ποιήτρια
Γιώργος Σπηλιώτης, Ποιητής
Και ο Μίλτος Γήτας

Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα

Μανιάτης Γιώργος

Πολύεδρο, 13.00

Ο Β’ κύκλος εκδηλώσεων « Ξαναδιαβάζοντας… συγγραφείς και κείμενα του 20ου αιώνα»

ξεκινά το Σάββατο 31.10.2009 ώρα 1 μ.μ. στο χώρο του Πολύεδρου

με αφιέρωμα στον Γιώργο Μανιάτη.

Παρουσιάζουν: ο Γιώργος Καραχάλιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

και η Ελευθερία Κρούπη –Κολώνα, φιλόλογος

Είκοσι Έλληνες συγγραφείς του εικοστού αιώνα.

Σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα που προκάλεσαν ζωηρό ενδιαφέρον

και όρισαν

μικρές ή και μεγαλύτερες αναγνωστικές και καλλιτεχνικές συντροφιές,

αλλά σήμερα βρίσκονται στις “παρυφές του ισχύοντος κανόνα”.

Ο κύκλος ομιλιών του ΠΟΛΥΕΔΡΟΥ εστιάζει σε κείμενα και συγγραφείς που είναι λίγο ή ελάχιστα γνωστά στο ευρύτερο κοινό για να μας θυμίσουν ότι η λογοτεχνία δεν είναι αναγκαστικά αναλώσιμη ύλη·

Ότι η κριτική μας σκέψη οξύνεται όταν επιστρέφουμε στα αμνημείωτα δραστικά ίχνη του παρελθόντος ·

ότι η αναγνωστική απόλαυση βαθαίνει και ολοκληρώνεται όταν ξαναδιαβάζουμε…

Ο Γιώργος Μανιάτης γεννήθηκε το 1939 στη Μεσσήνη. Φοίτησε στη Σχολή Ναυτοπαίδων Πόρου (1954-1956). Σε ηλικία 17 ετών εγκατέλειψε τις σπουδές του και εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο, όπου εργάστηκε σε ανθρακωρυχείο. Στη συνέχεια κατατάχτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας της Αλγερίας στη Λεγεώνα των Ξένων (1959), απέδρασε και επέστρεψε, μετά από περιπετειώδη διαδρομή και διασχίζοντας τη Σαχάρα, στην Ελλάδα (1961). Με την επιστροφή του εργάστηκε ως ανταποκριτής σε αθηναϊκές εφημερίδες. Aσχολήθηκε με τη μουσική.

Σε γενικές γραμμές, αποπειράθηκε να ζήσει και να ομιλήσει με ενιαίο τρόπο. Το αποτέλεσμα επί των ημερών του πάντως, ήταν να προκύψει ως Ροβινσώνας, αν και Έλληνας. Το έργο του περιλαμβάνει τη Λεγεώνα, τον Μίδα και την Αρχαιολογία της ακοής. Δια των ερευνών που εξυπακούει το τελευταίο, ο Γιώργος Μανιάτης έχει -ενάντια στη διεθνή και εγχώρια μουσικολογία και μετρική- διαλευκάνει υπέρ της Ελλάδος την προέλευση του αινιγματικού ζεϊμπέκικου και των εννέα εκδοχών του από τον ομηρικό εξάμετρο, κι έχει έτσι αποσπάσει την κατ’ εξοχήν νεοελληνική έκφραση από την τουρκική σκιά.

Έργα του:

Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων, 1961

Objet sans valeur, 1972
Ο Μίδας βασιλιάς έχει αυτιά γαϊδάρου ή εκατέρωθεν της ουσίας, 1972

Η μυθολογία του ενός ή η μυθολογία του άλλου, 1975
Έξεργα, 1976
Η συν-έν-τευξη ή για να εξηγούμεθα, 1976
Πρώτη αγάπη, 1990

Κυριακή 01/11

Συναυλία

Ελεάννα Ζεγκίνογλου

«Λιθογραφείον»

Ένα πρόγραμμ

α γεμάτο από ελληνικό τραγούδι και πασίγνωστες μελωδίες παρουσιάζουν η Ελεάννα Ζεγκίνογλου και το γυναικείο μουσικό σύνολο εγχόρδων και κρούστων «Άρωμα Γυναίκας» την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στο θέατρο Λιθογραφείον, στις 9 το βράδυ. Η Ζεγκίνογλου έχει ήδη μια ανερχόμενη πορεία στο τραγούδι αφού έχει συμμετάσχει παλαιότερα σε δίσκους του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Μάνου Ξυδούς, του Βασίλη Καζούλη και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, ενώ ο πρώτος προσωπικός της δίσκος θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβρη από τη  SONY music. Με αυτή την εμπειρία στις αποσκευές της και φρέσκια μουσική διάθεση υπόσχεται μια μαγική βράδια. Μαζί της θα είναι οι εξαίρετοι μουσικοί Λευκή Κολοβού στο βιολοντσέλο και Μπρούνα Μαλού στο βιολί.

Το «Άρωμα Γυναίκας» συνοδεύουν οι ΚΥΚΛΟΣ band: Κίμωνας Πολλάτος στις ηλεκτρικές κιθάρες, ο Ηλίας Καλούδης (πιάνα programming), ο Johnny Cefa  στο ηλεκτρικό μπάσο και ο  Γιώργος Εμμανουήλ στα τύμπανα.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00 και τα εισιτήρια κοστίζουν 10ευρώ.

Δευτέρα 2/11/

Κινηματογραφική Λέσχη

«Η γοητεία της αμαρτίας»,

Λουκίνο Βισκόντι

Ster Cinemas (αιθ. 3), 20.15 & 22.30

Τετάρτη 4/11

Εγκαίνια έκθεσης

«Ελληνικές Αφίσες» «Ελληνικές Αφίσες»

του Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, 20.00

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Hansen του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, η έκθεση «Ελληνικές Αφίσες» από τη συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Alpha Bank, την αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Πατρέων, και τη ΔΕΠΑΠ και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Αποτελείται από 60 περίπου μεγάλες αφίσες και πρωτότυπες μακέτες αφισών φιλοτεχνημένες από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες που έδωσαν το στίγμα τους σε αυτόν το χώρο, παράλληλα με τις υπόλοιπες δημιουργίες τους στη ζωγραφική και τη χαρακτική, δημιουργώντας αφίσες με άρτια σχεδίαση, εξαιρετική σύνθεση και τέλεια χρωματική αρμονία.

Οι αφίσες αυτές που καλύπτουν μία περίοδο εκατό περίπου ετών (1880-1980), λειτούργησαν ως μέσον επικοινωνίας και ενημερώσεως, αντανακλώντας ταυτοχρόνως τις ποικίλες αισθητικές αντιλήψεις της κάθε εποχής, πράγμα το οποίο τις καθιστά, πολλές φορές, όχι μόνον ιστορικά αλλά και εικαστικά τεκμήρια. Η αναπαραγωγή τους γινόταν –κυρίως– με τη μέθοδο της χρωμολιθογραφίας και αποτελούν, αυτοδικαίως, αναπόσπαστο τμήμα μίας οργανωμένης συλλογής χαρακτικών έργων. Έτσι, σε πολλές συλλογές μουσείων και ιδρυμάτων –μεταξύ των οποίων και η συλλογή της Alpha Bank– έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις αφίσες που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση, εδραιώνοντας την άποψη ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτοτελή καλλιτεχνικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον επιμελητή του τμήματος συλλογής έργων τέχνης της Alpha Bank Άρη Δ. Ραπίδη, στην Ελλάδα, οι πρώτες επαγγελματικές αφίσες εμφανίζονται τη δεκαετία 1910-1920, φιλοτεχνημένες από το καλλιτεχνικό τμήμα της διαφημιστικής εταιρίας GEO που διηύθυνε ο ζωγράφος και χαράκτης Άγγελος Θεοδωρόπουλος, από το επιτελείο της οποίας πέρασαν πολλοί γνωστοί εικαστικοί δημιουργοί όπως ο Περικλής Βυζάντιος, ο Νίκος Λύτρας, ο Όθων Περβολαράκης, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου (Doris), ο Παύλος Μαθιόπουλος κ.ά. Στο μεσοπόλεμο εξελίσσεται και χρησιμοποιείται σε ευρύτερο φάσμα επικοινωνίας (εκλογές, προπαγάνδα, καλλιτεχνικά γεγονότα κ.λπ.). Με την κήρυξη του πολέμου το 1940, το υπουργείο Τύπου αναθέτει στο Εργαστήρι Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. που διηύθυνε ο Γιάννης Κεφαλληνός, τη φιλοτέχνηση μιας σειράς αφισών πατριωτικού περιεχομένου για την τόνωση του φρονήματος των Ελλήνων ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς. Ο Α. Τάσσος, η Βάσω Κατράκη, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η Λουκία Μαγγιώρου αναλαμβάνουν τη φιλοτέχνησή τους και οι αφίσες αυτές κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-41).

Μεταπολεμικά, η πρώτη συγκροτημένη παραγωγή αφισών γίνεται το 1946, με την ανάθεση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε μια ομάδα γνωστών καλλιτεχνών (Σπύρος Βασιλείου, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Μόραλης, Περικλής Βυζάντιος, Λάμπρος Ορφανός κ.ά.) της δημιουργίας μιας σειράς αφισών για την τουριστική προβολή της Ελλάδας. Από τη δεκαετία του 1960, η φιλοτέχνηση και παραγωγή αφισών γίνεται πιο συστηματική. Η αφίσα γίνεται και πάλι το κυρίαρχο μέσο προβολής και επικοινωνίας πολλών εκφάνσεων της κοινωνίας: εμπόριο, προϊόντα, πολιτική, κινηματογράφος, θέατρο, φεστιβάλ κ.λπ., περνούν τα μηνύματά τους μέσα από τις αφίσες του Γιώργου Βακιρτζή, του Δημήτρη Μυταρά, του Μιχάλη Κατζουράκη, του Φρέντυ Κάραμποτ, του Γιάννη Μόραλη, του Γιώργου Ανεμογιάννη και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Από τη δεκαετία του 1990 με τα πρώτα μηνύματα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, η επιβολή νέων τεχνολογιών, η ομαδοποίηση αλλά και η μαζικοποίηση της σχέσης «προϊόντος» και «κοινού-αποδέκτη» λειτούργησαν ισοπεδωτικά και είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της αφίσας από εικαστικές προσεγγίσεις, ενώ παράλληλα οδήγησαν στην αντικατάστασή της από τα τηλεοπτικά σποτ και τις «φλουταρισμένες» γιγαντοαφίσες των εθνικών οδών. Έτσι, παρατηρώντας κάποιος τις αφίσες που παρουσιάζονται στην έκθεση, μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός «ομαδικού» επιπέδου αισθητικής καλλιέργειας, από το οποίο αντλούν τις περισσότερες φορές τη «μάχιμη δύναμή» τους.

///////////////////////

clip_image002ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΦΑΡΟΣ» ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ελάτε να μοιραστούμε την γνώση και την αγάπη για την παράδοση του Πόντου….

Να γνωρίσουμε τις μελωδίες και τους χορούς των αλησμόνητων πατρίδων…

Τα μαθήματα ποντιακών χορών άρχισαν, για παλαιούς και νέους φίλους!

Οι συναντήσεις έχουν ως εξής:

=> Τμήμα Παιδικό : κάθε Σάββατο ώρα 6.30 μ.μ

=> Τμήμα Αρχαρίων: κάθε Σάββατο, ώρα 7 μ.μ.

=> Τμήμα Προχωρημένων: κάθε Σάββατο, ώρα 8.15μ.μ.

Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν

Θα μας βρείτε:

clip_image003 Μητροδώρου 15, Πάτρα (έναντι Ι.Ν. Αγ. Τριάδος)

Τηλ. 2610337313 – 6973043303

Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση

Από τις 2 έως 5 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση. Στην πόλη μας την Πάτρα η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/10/09 από τις 11:00 έως τις 14:00 στο πάνω μέρος της πλ. Γεωργίου. Θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας, διανομή φυλλαδίων καθώς και συλλογή τροφίμων (που δεν χρειάζονται μαγείρεμα), κουβερτών και υπνόσακων για τους πρόσφυγες.

Διεκδικούμε

Ανοικτούς Ξενώνες Φιλοξενίας

Άσυλο για τους πρόσφυγες

Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ

Βιβλιοπαρουσίαση

Βλάσσης Βελλόπουλος: Οι οικολογικοί αγώνες ενός ενεργού πολίτη

Οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ παρουσιάζουν την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. στο Επιμελητήριο Αχαΐας το βιβλίο Βλάσσης Βελλόπουλος: Οι οικολογικοί αγώνες ενός ενεργού πολίτη του Ξενοφώντα Αργ. Παπαευθυμίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η τριαντάχρονη και πλέον δραστηριότητα ενός ενεργού πολίτη όπως ο Βλάσσης Βελλόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε, με επίκεντρο την Αχαΐα, στην προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση του δικαιώματος του κάθε πολίτη να ζει σε ένα τόπο τον οποίο δεν καταστρέφουν τα κάθε είδους συμφέροντα παρουσιάζονται στην έκδοση.

Η δημιουργία αυτού του βιβλίου βασίζεται στο αρχειακό υλικό του ίδιου του Βλάσση Βελλόπουλου, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες δημοσιεύματα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, φωτογραφίες από πρόσωπα, γεγονότα και χώρους, αλληλογραφία με απλούς πολίτες, υπηρεσιακούς και πολιτειακούς παράγοντες, προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, αλλά και άρθρα, προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες του. Δεν αποτελεί βιογραφία ούτε ιστορική μελέτη, αλλά την καταγραφή μίας στάσης ζωής, μίας κοινωνικής δράσης που σαν κεντρικό της άξονα έχει την πολιτική οικολογία, που εκδηλώθηκε μέσα από αγώνες και επίμονες προσπάθειες, με προσωπικές στοχεύσεις και φιλοσοφικό υπόβαθρο, έχοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα και αντίκτυπο στα θέματα του περιβάλλοντος τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στο βιβλίο, μαζί με το αρχειακό υλικό, υπάρχουν και κείμενα προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, που τον γνώρισαν και συνδέθηκαν με τον ίδιο και τη δράση του, διατυπώνοντας απόψεις οι οποίες λειτουργούν παράλληλα με τα παρατιθέμενα τεκμήρια. Πρόκειται για τους Λένα Καλεντζώτη, Δημήτρη Κατσικόπουλο, Στέφανο Ληναίο, Ανδρέα Λοβέρδο, Αλέξη Λυκουργιώτη, Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, Νίκο Τζανάκο και Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Νίκος Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ.

Νίκος Καραθανασόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας Κ.Κ.Ε.

Βασίλης Χατζηλάμπρου, νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας

Αλέξης Λυκουργιώτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος και ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι η Οινοποιία Παρπαρούση και χορηγός επικοινωνίας η Εταιρία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού «Κοινο_Τοπία».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s