«Μώμος ο Πατρεύς» 2009 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων Πάτρα 23 & 24 Ιανουαρίου 2009 Κινηματοθέατρο Village ΠΑΝΘΕΟΝ

image Τις καλύτερες των εντυπώσεων, άφησε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» πρώτα στους φιλοξενούμενους (ερασιτέχνες από 12 πόλεις της Ελλάδας) κι ύστερα στο Πατραϊκό κοινό που «πλημμύρισε» με το γέλιο του, την αίθουσα του κινηματοθέατρου «Village ΠΑΝΘΕΟΝ», την Παρασκευή και το Σάββατο 23 & 24 Ιανουαρίου 2009. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2009 και διοργανώθηκε από την Δ.Ε.Π.Α.Π., το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας & το «Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας Ρεφενέ» στο πλαίσιο των δράσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και είχε την υποστήριξη της Νομαρχίας Αχαίας.

Τα 10λεπτα που παρουσιάστηκαν, δεν είχαν την ευκολία της λαϊκίζουσας επιθεώρησης, μήτε την ελαφρότητα της τηλεοπτικής λοιδορίας. Κείμενα γνωστών συγγραφέων, όπως και πρωτότυπες εμπνεύσεις, δόμησαν μια παράσταση που συνεπήρε το κόσμο, σε τέτοιο βαθμό, που διέκοπτε συνεχώς -τους ερασιτέχνες ηθοποιούς- με καταιγισμό χειροκροτημάτων.

image

Η κριτική επιτροπή, στελεχωμένη από σημαντικούς καλλιτέχνες (Γ. Χριστοφιλάκης, Κ. Τσιάνος, Λ. Κονιόρδου, Α. Μέντης, Κ. Λιάκουρης) σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία και εξέφρασε το ενδιαφέρον της, συζητώντας κατ’ ιδίαν, με συντελεστές των ομάδων, για τις προσπάθειες τους. Όλοι τους, προέτρεψαν -πρωταγωνιστές και διοργανωτές- να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα της εκδήλωσης και να αναπτύξουν τις δυνατότητες της, στο άμεσο μέλλον.

Η μεγάλη παρέα των ερασιτεχνών (45 άτομα, μόνο τη βραδιά του Σαββάτου!), ανεβασμένη στο σανίδι του «Πάνθεον» για το τελευταίο χειροκρότημα, έδειχνε ΕΝΑΣ ΘΙΑΣΟΣ, που μπορεί μεν,

να πήρε από τα χέρια του αντιδημάρχου Κου Α. Σκαρμέα το «παράσημο της ανοικτής παλάμης», εισέπραξε όμως στο ακέραιο τον γέλωτα του θεατή, που βασανίζεται καθημερινά από την (όποια) εξουσία. Τέτοιες εκδηλώσεις αναμφισβήτητα υπογραμμίζουν τον «πανελλήνιο» χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού και δίνουν βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΑΤΙΡΑ (23/1/2009)

Μετά τους χαιρετισμούς του Αντιδημάρχου Κου Α. Σκαρμέα, της προέδρου της Δ.Ε.Π.Α.Π. Κας Ε. Δάσιου, του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κου Ε. Πολίτη & του εκπροσώπου του «Ρεφενέ» Ι.Ε.Γεωργακάκη, ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του εθίμου των «Ομιλιών» (αποκριάτικα λαϊκά δρώμενα της Ζακύνθου) από τον κύριο Κ. Καποδίστρια, σύμβουλο πολιτισμού του δήμου Αρκαδίων, και μια 20λεπτη «ομιλία» με θέμα «ομιλία δίχως όνομα, για φρούτα εποχής» του Κ. Μουζάκη, από το «Λαϊκό Όμιλο Ζακύνθου». Στο 2ο μέρος -που ήταν αφιερωμένο στον Μ. Ποντίκα- η θεατρολόγος, φιλόλογος & μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου κα Χ. Κόκκοτα, παρουσίασε τον συγγραφέα και η «θεατρική Ομάδα Σάμου» ανέβασε 50λεπτο απόσπασμα από το έργο του, «Κοίτα τους». Ο σαρκασμός του Μ. Ποντίκα έγινε γρήγορα κλαυσίγελος των θεατών, χάρη στην εξαιρετική παράσταση των Σαμιωτών. Η βραδιά έκλεισε με εορταστικό δείπνο.

image

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ(24/1/2009)

Η τελική 10άδα & οι διακρίσεις «ΜΩΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΕΑ- 2009» (με σειρά εμφάνισης)

1. Το επεισόδιο «ΜΥΡΙΝΗ-ΚΙΝΗΣΙΑΣ» από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη δραματοποιημένο

από την «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ» Τρίπολης.

2. Το επεισόδιο «ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ» του Κ. Μουρσελά από το έργο «Εκείνος κι εκείνος», δραματοποιημένο από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «Κύκλος» του Δήμου

Αμαρυνθίων της Εύβοιας.

3. Το επεισόδιο «ΜΗΔΕΙΑ-ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» από το έργο «Μήδεια» του Μπόστ, δραματοποιημένο

από το Θεατρικό Εργαστήρι «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» του Συλλόγου Γυναικών Σπάτων Αττικής.

4. Το διασκευασμένο μονόπρακτο «Ο ΠΤΗΝΕΜΠΟΡΑΣ» του Κ. Βάλλεντιν από τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΟΡΑΜΑΤΟΣ» της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας

(Βραβείο σκηνοθεσίας)

5. Οι μονόλογοι «ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ» & «ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ» από το έργο

του Μ. Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις», δραματοποιημένοι από την Θεατρική Ομάδα

Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ» («ΓΚΑΡΓΚΑΝΙΑ») της Ιερισσού Χαλκιδικής

(Βραβείο γυναικείου ρόλου)

6. Το διήγημα «ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΛΑΧΕΙΟ» του Α. Τσέχωφ δραματοποιημένο από το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ

ΚΟΜΙΤΑΤΟ Πάτρας. (Βραβείο κοστουμιών και Έπαινοι α. Συνολικής θεατρικής παρουσίας

β. Υποκριτικής)

7. Το επεισόδιο «Ο ΝΕΟΣ & ΟΙ 3 ΓΡΙΕΣ» από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

δραματοποιημένο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Ακράτας

(Έπαινος υποκριτικής)

8. Το επεισόδιο «ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΒΙΖΙΤΑ» του Α. Τσέχωφ, σε διασκευή του Νήλ Σάϊμον –στο έργο

του «Βότκα Μολότωφ»-και δραματοποιημένο από τον Θεατρικό Όμιλο «Γ. ΣΟΥΡΗΣ» της

Σύρου. (Βραβείο Κοινού, Βραβείο ανδρικού ρόλου & Έπαινος υποκριτικής)

9. Ο μονόλογος «Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ» σε πρωτότυπο κείμενο και μουσική του Γ. Μαρίνου,

δραματοποιημένο από τον ίδιο εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας

«Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» (Έπαινος πρωτότυπου κειμένου)

10. Το καρναβαλικό δρώμενο «Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ» από τα «ΠΕΝΤΕΓΟΛΕΤΣΑ» της Κέρκυρας

σε πρωτότυπο κείμενο του Σ. Χονδρογιάννη, δραματοποιημένο από την «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ”

(Βραβείο καλύτερου 10λέπτου, Βραβείο πρωτότυπου κειμένου, Βραβείο γυναικείου ρόλου)

Τα δρώμενα παρουσίασαν, με σύντομες σατιρικές «γέφυρες», οι Γ. Λογαράς («Αρκούδα-Βαγγέλης») και Κ. Λειβαδά (Τσιγγάνος «Χλέμπουρας»), σε κείμενα του Γ. Γεωργακάκη, ενώ στα μουσικά ιντερμέδια -το «Χορευτικό εργαστήρι» του δήμου- παρουσίασε παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς. Την ευθύνη, της εκφώνησης του Φεστιβάλ ανέλαβε ο Π. Ψωμάς που ενημέρωνε τακτικά το κοινό ακόμα και σε δύσκολες ώρες, όταν δηλαδή ο χρόνος αναμονής των αποτελεσμάτων έδειχνε απειλητικός. Αξιοσημείωτη ήταν και η προσφορά των «Εθελοντών του δήμου Πατρέων-ομάδα Ε» που βοήθησαν τον κόσμο να βρει τη θέση του στο κινηματοθέατρο, παρά το αδιαχώρητο που επικρατούσε. Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με δείπνο και χορό, ενώ το επόμενο πρωί, ερασιτέχνες του «Ρεφενέ» ξενάγησαν τους επισκέπτες, στον Ι. Ναό του «Άγιου Ανδρέα», στο Δημοτικό Θέατρο, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο Καρναβαλικό Εργαστήρι και στην «Αχάϊα Κλάους».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s