ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 25/9 ΕΩΣ 28/9/2009 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image

image

image

Παρασκευή 25/09

Συναυλία

Γιάννης Σπανός

Ακτή Δυμαίων, 22.30

Ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Σπανός και οι συνεργάτες του Κώστας Καράλης, Πένυ Ξενάκη, Κώστας Τζιαγκούλας και Κοσμάς Κοκκόλης θα βρεθούν επί σκηνής για δύο παραστάσεις σήμερα και αύριο, στις 10.30 το βράδυ, στην «Ακτή Δυμαίων» για να μας ταξιδέψει στα μελωδικά μονοπάτια της ποίησης και του έρωτα μέσα στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Τραγούδια αγαπημένα που ο χρόνος τα παλιώνει, χωρίς όμως να τα φθείρει. Τραγούδια που σφράγισαν τις προσωπικές μας στιγμές, όταν τα δικά μας λόγια δεν αρκούσαν.

Η μουσική του Γιάννη Σπανού, μας ταξιδεύει μοναδικά, εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπήρξε πρωτεργάτης του νέου κύματος, έγραψε πανέμορφα τραγούδια για τον ελληνικό κινηματογράφο, με σημαντικότερο το αξεπέραστο «Σαν με κοιτάς», από το δίσκο και την ομώνυμη ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι».

Δεν θέλει να βάζει ταμπέλες στη μουσική και ξεχωρίζει το τραγούδι σε καλό και κακό. Του αρέσει να συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες, τους οποίους βοηθάει και αναδεικνύει μέσα από τις υπέροχες μελωδίες του. Γράφει τραγούδια, δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, δίνει τραγούδια σε καταξιωμένους τραγουδιστές της νέας γενιάς.

Από τους πρωτεργάτες

των μπουάτ και του νέου κύματος

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο και την μουσική. Θα συνεχίσει σε αυτούς τους δρόμους στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και παράλληλα θα φοιτήσει για ένα χρόνο στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Η αγάπη του για τη μουσική θα τον «κλέψει» από το επάγγελμα του δικηγόρου και το 1959 θα φύγει για το Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει τα νέα ρεύματα της μουσικής.
Στο Παρίσι εργάζεται ως πιανίστας στις μπουάτ της αριστερής όχθης και σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται ένας από τους πιο γνωστούς ακομπανιτέρ. Εκεί γνώρισε και συνόδεψε τα πιο γνωστά αστέρια του γαλλικού τραγουδιού. Εν συνεχεία ασχολείται αποκλειστικά με την σύνθεση μελοποιώντας πολλούς Γάλλους ποιητές. Συνεργάζεται με την Juliette Greco η οποία ηχογραφεί πολλά τραγούδια μεταξύ των οποίων μια ανθολογία Γάλλων ποιητών. Εκτός από την Juliette Greco τραγούδια του ηχογράφησαν η Brigit Bardo, Marie Loforet, Pia Colombo, Richard Antony, Serge Lama κ.ά.

Το 1963 έρχεται στην Ελλάδα και κυκλοφορεί τον πρώτο του ελληνικό δίσκο «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» με μια καινούργια φωνή που ανακάλυψε την Καίτη Χωματά. Με αυτό τον δίσκο ξεκινάει το Νέο Κύμα.

Το τέλος της δεκαετίας του ΄60, τον βρίσκει έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με όλους τους νεοκυματικούς τραγουδιστές, μουσικές για τον κινηματογράφο, προσωπικές δουλειές («Ανθολογία» ΄67, «Ανθολογία Β΄» ΄68) , και δεκάδες επιτυχίες. Το 1971 παίρνει το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι». Θα φανερώσει και τη λαϊκή του φλέβα, με τραγούδια κλασσικά πια, και συνεργασίες με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος .Ήδη το ΄69, έχει γράψει το «Μία Κυριακή» με τον Μπιθικώτση, τον Κόκοτα και την Μοσχολιού, και ως τα τέλη του ΄70, σημαδεύει το ελληνικό τραγούδι με προσωπικές δουλειές όπως: η «Οδός Αριστοτέλους», η «Τρίτη Ανθολογία», «Η Β. Μοσχολιού τραγουδάει Σπανό», μουσικές για το Θέατρο «Η γλυκιά ΄Ιρμα», με την Ε. Λαμπέτη σε τραγούδια του ,το σινεμά «Εκείνο το καλοκαίρι», καθώς και με δεκάδες τραγούδια σε δουλειές τραγουδιστών, διαμάντια του «Τα χέρια», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Γειτονάκι μου», «Οι Κυριακές στην Κατερίνη», «Η Αλάνα», «Θα με θυμηθείς» κ. ά. Δουλεύει με τους σπουδαιότερους στιχουργούς της εποχής Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα, και ολοένα ανοιχτός στο καινούργιο, συναντιέται και με τους νεώτερους αλλά και μελοποιώντας έλληνες ποιητές. Τη δεκαετία του ΄80, τη σηματοδοτεί με την συνεργασία του με νέες φωνές, νέους στιχουργούς και κυρίως, σύγχρονο μουσικό ύφος. Υπογράφει δισκογραφικές δουλειές που ξεχωρίζουν, είτε με την Τ. Τσανακλίδου «Φίλε», είτε με την Α. Πρωτοψάλτη «Έξοδος Κινδύνου», είτε με την Ε. Δήμου «Προσωπικά». Περνάει από το λαϊκό στην μπαλάντα, παίζοντας με ρυθμούς, μελωδικές γραμμές και μουσικά ύφη με απίστευτη συνέπεια στο καθένα απ’ αυτά.

Έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία. Κυριότερες θεατρικές δουλειές: «Θυμήσου το Σεπτέμβριο» θίασος Λαμπέτη-Καρά, «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες», Φέρτη-Καλογεροπούλου «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» Μυράτ-Ζουμπουλάκη, «Ο Μορμόλης» παιδική σκηνή Ξένιας Καλογεροπούλου, «Γλυκιά μου Ίρμα» Έλλη Λαμπέτη, «Μπεντ» Φυσσούν-Φέρτης. Οι μουσικές του και τα τραγούδια του κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Στη μουσική βιβλιοθήκη της Ιαπωνίας, μουσική του επένδυση σε γαλλικό έργο, βρίσκεται μέσα στις δέκα καλύτερες του αιώνα.

Σήμερα εξακολουθεί να δηλώνει «παρών» συνεχίζοντας τις επιτυχίες και μάλιστα διανύει μια άκρως δημιουργική περίοδο ανακαλύπτοντας νέες φωνές και καινούργια ακούσματα. Όταν δεν κάθεται στο πιάνο, αφιερώνει το χρόνο του στη δημιουργία γελοιογραφιών. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στο Παρίσι.
Μια άλλη μεγάλη του αγάπη είναι τα λουλούδια και όσοι έχουν περάσει από τον κήπο του στο Κιάτο έχουν θαυμάσει μερικά από τα πιο σπάνια είδη φυτών από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σάββατο 26/09

Θέατρο

επί δράσει

«Τάσεις Φυγής»

Αγορά, 21.30

Το θεατρικό εργαστήρι «επί δράσει» παρουσιάζει την παράστασηclip_image002 «Τάσεις Φυγής» στο θέατρο «Αγορά» (Καραϊσκάκη 149), αύριο στις 9.30 το βράδυ και μεθαύριο (7.00 μ.μ και 9.30 μ.μ.).

Μετά το περσινό «Καινούριο Σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι, θέλησαν να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό. Πρόθεση του «επί δράσει» είναι να πειραματίζεται. Όπως παρατηρεί η Γιούλη Δούβου που έχει κάνει τη σκηνοθεσία μαζί με τη Ζωή Λυμπεροπούλου, «σκεφτήκαμε να συνθέσουμε ένα θεατρικό έργο συρράβοντας μονολόγους από το ευρωπαϊκό δραματολόγιο. Όλα ξεκίνησαν από την ενασχόλησή μας με τη Νόρα ως δραματικό πρόσωπο (από το “Κουκλόσπιτο” του Ίψεν). Μέσα από αυτοσχεδιασμούς οδηγηθήκαμε σε μια οπτική, την οποία κρατήσαμε και συμπληρώσαμε με άλλους μονολόγους. Η Νόρα έχει τάσεις φυγής. Όλα τα πρόσωπα της παράστασης έχουν τάσεις φυγής. Θέλουν να αλλάξουν μια κατάσταση, στην οποία είναι παγιδευμένα και εμείς τα παρατηρούμε τη στιγμή αποκτούν τη δύναμη να περάσουν τη γραμμή. Και αυτό γίνεται πολλές φορές κωμικό. Το ουσιαστικό, όμως, ερώτημα είναι γιατί όλοι μας σήμερα έχουμε τάσεις φυγής; Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις μας φαντάζουν απροσπέλαστες;».

Ένας συνδυασμός έργων που έχουν σαν κοινή βάση την γυναικεία δύναμη. Διαφορετικές πτυχές ενός και μόνο προσώπου. Της κούκλας. Οποιασδήποτε γυναίκας…

Με μεγάλη έκπληξη, μετά την επιλογή των παραπάνω μονολόγων, διαπιστώσαμε πως σε όλους αναφέρεται σε καίρια σημεία η λέξη ¨δυνατή¨. Είναι η στιγμή που η κούκλα ¨ξυπνάει¨ και αποκτά το θάρρος της γνώμης της, τη δύναμη να μιλήσει, να φύγει από την κατάσταση που την κρατάει παγιδευμένη. Τάσεις φυγής.

Δεν πρόκειται καθόλου για φεμινιστική οπτική αλλά για βαθιά ανθρώπινη. Παρατηρούμε γυναίκες σε υστερία, σε απόγνωση, σε παραλήρημα, σε απάθεια. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι η αιτία και όχι ο εκάστοτε άνδρας. Αυτός άλλωστε, τελικά, δίνει την λύση και ανοίγει αληθινό δίαυλο επικοινωνίας:

«Μίλα μου! Μίλα μου σαν τη βροχή και εγώ θα μένω εδώ και θα σε ακούω…»

Σημείο των καιρών ή ανυπέρβλητος εγωισμός; Από τότε που οι άνθρωποι σταμάτησαν να μιλούν όλα φαίνονται τόσο δύσκολα. Οι σχέσεις, μας φαίνονται βουνό.Τα απλά γίνονται πολύπλοκα και τα αληθινά, στημένα. Μπερδεύουμε την ευτυχία με την αδράνεια και τον εαυτό μας με κάποιον άλλο!

Κι όλοι έχουμε ¨ΤΑΣΕΙΣ ΦΥΓΗΣ¨…

Απλή παρεξήγηση; Ίσως…

Θέατρο του παραλόγου; Μπορεί…!

Ίσως το θαύμα των θαυμάτων να είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε…

Ας κοιτάξουμε όλοι μέσα μας και θα το βιώσουμε!

Γιούλη Δούβου- Ζωή Λυμπεροπούλου

Σκηνοθεσία: Γιούλη Δούβου- Ζωή Λυμπεροπούλου

Επεξεργασία ρόλων: Γιούλη Δούβου- Ζωή Λυμπεροπούλου

Κινησιολογία κούκλας: Χριστίνα Κοσμά

Σκηνικά: Μαρία Γεωργακοπούλου

Κοστούμια: Γιούλη Δούβου

Φωτισμοί: Νίκος Τσουρούτας, Γιούλη Δούβου

Μουσική επένδυση: Ζωή Λυμπεροπούλου

Μακιγιάζ: Χριστίνα Ανδρικοπούλου

Εικαστικό μέρος αφίσας- προγράμματος : Ανδριάνα Παπαχρυσανθάκη

Γραφιστικό μέρος αφίσας- προγράμματος: Αλεξία Παναγιωτοπούλου

Επιμέλεια προγράμματος: Γιούλη Δούβου- Ζωή Λυμπεροπούλου

Φωτογραφία: Παναγιώτης Παπαευαγγέλου

Παραγωγή: επί δράσει

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Άνδρας Μάρκος Βασιλάκης

Κούκλα, Γυναίκα Κων/να Νταντάμη

Ψεύτρα Α΄ Μαρία Παπαδοκωστάκη

Ψεύτρα Β΄ Ιωάννα Κάμαρη

Ψεύτρα Γ΄ Μαρία Γεωργακοπούλου

Υστερία Λίλη Κυριλή

Κυρία Χ΄ Μαρία Ανδρικοπούλου

Φωνή Φιλιώ Φωτειάδη

Ντετέκτιβ Μαρία Γεωργακοπούλου

Για την παράσταση χρησιμοποιήθηκαν μονόλογοι από τα εξής θεατρικά έργα και μονόπρακτα:

Κουκλόσπιτο ή Νόρα, του Χ.Ίψεν

Ψεύτρα, του Ζ.Κοκτώ

Η υστερία ενός ειδώλου, του Γ.Χρυσούλη

Η πιο δυνατή, του Α.Στριντμπεργκ

Η ανθρώπινη φωνή, του Ζ.Κοκτώ

Η φαλακρή τραγουδίστρια, του Ε.Ιονέσκο

Μίλα μου σαν τη βροχή, του Τ.Ουίλιαμς

Το «επί δράσει» ξεκίνησε ως μια προσπάθεια εκπλήρωσης της ανάγκης για δημιουργία και ενασχόληση με το θέατρο. «Η Ζωή Λυμπεροπούλου και εγώ αγαπήσαμε πολύ τη δουλειά μας μέχρι και σήμερα, τόσο σε επίπεδο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εμψύχωσης ομάδων θεατρικής αγωγής και παρουσίασης παιδικών παραστάσεων όσο και μαθημάτων θεάτρου μέσω της σύστασης θεατρικής ομάδας ενηλίκων. Ο στόχος ήταν και παραμένει ο ίδιος: η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, η ανταλλαγή της ενέργειάς τους και η μετουσίωσή της σε… δράση και επίδραση», παρατηρεί η Γιούλη Δούβου.

Πέρα από τις ομάδες που ήδη υφίστανται, στα τρία χρόνια ζωής τού «επί δράσει» είχαν την ευκαιρία να προσκαλέσουν κοντά τους σπουδαίους ανθρώπους του θεατρικού χώρου, οι οποίοι μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια μάς έδωσαν γνώση, νέες ιδέες και πολλή ενέργεια να συνεχίσουμε την πορεία μας. Τα σεμινάρια αυτά, φυσικά, θα συνεχιστούν και φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τέτοιες προσπάθειες να βρουν ανταπόκριση αναφέρει: «Η Πάτρα είναι μια “δύσκολη” πόλη σε επαγγελματικό και εργασιακό επίπεδο. Ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια και οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας ανεβαίνουν βλέπουμε πως οι άνθρωποι νιώθουν εντονότερα την ανάγκη να εκφραστούν. Το θέατρο δίνει τη δυνατότητα γνώσης της υποκριτικής τέχνης, αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης και κυρίως ψυχοθεραπείας! Η χαρά της συμμετοχής και της ομαδικής δημιουργίας δίνουν την αίσθηση πληρότητας και ισορροπίας στους συμμετέχοντες! Και όταν η αγάπη για τη συμμετοχή τόσο από τα μέλη και από τον εμψυχωτή είναι αμοιβαία τότε η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ διασκεδαστική»!

Η ίδια θεωρεί ότι η διαδρομή ως σήμερα είναι αρκετά σύντομη για να πουν πως έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα. Ωστόσο, η πορεία τους είναι σταθερή και θέλουν να πιστεύουν πως με το πέρας του χρόνου βελτιώνονται. «Αυτό πάντως που μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς είναι ότι πλέον το “επί δράσει” αποτελείται από έναν αριθμό ανθρώπων που αγάπησαν το θέατρο μέσω της συμμετοχής και ουσιαστικά αυτοί χαρακτηρίζουν την ταυτότητά του. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε και να παίρνουμε ενέργεια και έμπνευση από τους ανθρώπους αυτούς και από άλλους, με νέες ιδέες, και να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να εμπλουτίσουμε την πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας, το οποίο έχει ήδη να επιδείξει σπουδαία ερασιτεχνικά σχήματα και πολύ αξιόλογες προτάσεις».

Το θεατρικό εργαστήριο «επί δράσει», ανανεωμένο και κεφάτο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του για τη νέα σχολική χρονιά με άξονα πάντα το θέατρο και νέα έδρα το ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

clip_image004

Τηλ: 2610.422080, 697.6878104clip_image005

e-mail: gioulidouvou@yahoo.gr

site: www.epidrasei.gr

Συναυλία

Γιάννης Σπανός

Ακτή Δυμαίων, 22.30

Κυριακή 27/09

Θέατρο

επί δράσει

«Τάσεις Φυγής»

Αγορά, 19.00 & 21.30

Δευτέρα 28/09

Συναυλία

Πέμυ Ζούνη & Ελένη Πέτα

«Cargo»

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.30

Μια ξεχωριστή σύμπραξη δύο διαφορετικών φωνών, η μια από το χώρο του θεάτρου, η άλλη από εκείνον του τραγουδιού, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από απρόσμενους μουσικούς συνειρμούς… Έτσι, η Πέμυ Ζούνη και η Ελένη Πέτα ενώνουν το πάθος και τη θεατρικότητα για να προσκαλέσουν τους ακροατές τους, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 9.30 μ.μ., σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από το Μπουένος Άιρες και το θεατρικό λόγο του τάνγκο, για να περιπλανηθεί σε πόλεις, λιμάνια και μουσικές, από τα φάντος της Λισσαβώνας μέχρι τα τραγούδια των πλανόδιων μουσικών του Παρισιού ή τα ρεμπέτικα του Πειραιά. Και το όνομα του ταξιδιού αυτού Cargo, αφού φορτίο του έχει μελωδίες που όλοι αγάπησαν, λέξεις, νότες, σώματα…

Στη μουσική παράσταση Cargo, που σκηνοθέτησε η Π. Ζούνη, τις δύο γυναίκες επί σκηνής, την τραγουδίστρια και την ηθοποιό, συνοδεύουν πέντε σολίστες, οι Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο), Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (κιθάρα), Νίκος Κασσαβέτης (τύμπανα), Δημήτρης Χουντής (πνευστά)

και ένας χορευτής, ο Τάσος Κεχαγιάς.

Τη συναυλία διοργανώνει ο Ροταριανός όμιλος “Πάτρα”,και τα έσοδα θα διατεθούν για τη διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

Εγκαίνια

έκθεση

«Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά»

Ιντεάλ, 20.30

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ στο χώρο της γκαλερί του «Ιντεάλ» (Αγ. Νικολάου 4) έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά», στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας-11oυ Διεθνούς Πανοράματος (www.independent.gr). Την έκθεση φωτογραφίας θα εγκαινιάσει o καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ Παναγιώτης Χιονίδης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οκτώ Πατρινοί καλλιτέχνες που οι φωτογραφικές τους σειρές προκρίθηκαν ανάμεσα σε είκοσι συμμετοχές που υποβλήθηκαν και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 11ου Διεθνούς Πανοράματος.

Οι Πατρινοί καλλιτέχνες είναι: Χρήστος Τσάκαλος «To Φρούτο της Μοναξιάς», Λουκής Δημητρόπουλος «Trapped In TIME», Γιώργος Λαμπρόπουλος «Μια ματιά σαν θάλασσα», Αθανάσιος Νταβλούρος «Ο Κυρίαρχος», Οδυσσέας Ξεριζωτης «Κωλο – πόλης», Βασίλης Καραβασίλης «Πρόσκληση σε γεύμα», Αλέξης Γκλαβάς «Πάρεξ…» και Άννα Δούκα «Ψάχνω καταφύγιο…».

Μετά το πέρας του φεστιβάλ θα αποτελέσει κινητή έκθεση μαζί με τις βραβευμένες ταινίες, και θα παρουσιαστεί σε τουλάχιστον 30 πόλεις της Ελλάδας.

//////////////

Κινηματογραφική Λέσχη

Καλώς ήλθατε στον Κινηματογράφο! Φέτος θα είμαστε μαζί κάθε Δευτέρα στο Ster Cinemas, μια αλλαγή για την οποία είμαστε πολύ χαρούμενοι, αφού νομίζουμε ότι θα απολαύσουμε άριστη ποιότητα προβολών μαζί με κάποιες επιπλέον διευκολύνσεις, όπως είναι το δωρεάν parking και η όλη ατμόσφαιρα των πολυσινεμά, όπου τελευταία πνέει άνεμος …ποιοτικός.

Οι ταινίες που επιλέξαμε είναι ό,τι καλύτερο μπορέσαμε να ανασύρουμε από τη νέα παραγωγή και τις επανεκδόσεις που κυκλοφορούν στη χώρα μας και πιστεύουμε ότι αξίζει να τις δείτε όλες!

Όλοι εμείς που είμαστε εδώ κάθε εβδομάδα, αδράζουμε την ευκαιρία να ωφεληθούμε από τις σπουδαίες ταινίες που δεν παίχτηκαν στην πόλη και που δεν πρέπει να αφήσουμε να μας προσπεράσουν.

Για αυτούς τους λόγους με πολύ χαρά σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας και ζητάμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα χειμώνα με καταπληκτικές ταινίες.

Φέτος προγραμματίσαμε τις ταινίες του πρώτου κύκλου μόνο, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και αργότερα, στο δεύτερο κύκλο, ό,τι πιο νέο προσφέρεται. Έτσι διαλέξαμε για τον Α! Κύκλο 12 σπουδαίες ταινίες, ενώ οι επόμενες 12 του Β! Κύκλου, θα ανακοινωθούν περί το τέλος του χρόνου.

Τα μέλη με την κάρτα τους θα παρακολουθήσουν δωρεάν:

το κανονικό πρόγραμμα των δύο κύκλων

το 4ήμερο Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο προγραμματίζουμε για πρώτη φορά στην Πάτρα σε συνεργασία με το Φ.Κ.Θ. αμέσως μετά τη λήξη του στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή περί το τέλος του Νοεμβρίου 2009. Οι ακριβείς ημερομηνίες και οι ταινίες θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθούν

τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας τον Απρίλιο του 2010 και

ό,τι άλλο προγραμματίσουμε πέρα από τα παραπάνω.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site μας: cinelesxipatras.gr

Καλό χειμώνα και καλές προβολές!

Το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας

ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ STER CINEMAS

Κάθε Δευτέρα

Πάτρα, 25.9.2009

Αγαπητέ φίλε,

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας φέτος προγραμματίζει τον πρώτο κύκλο των προβολών της από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ο χώρος προβολών μας φέτος θα είναι το Ster Cinemas, πράγμα που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες προβολής, αφού οι τεχνικές προδιαγραφές είναι τέλειες, ενώ υπάρχει parking δωρεάν. Η μέρα θα είναι η Δευτέρα, με δύο προβολές.

Ο Α! Κύκλος λοιπόν της νέας περιόδου περιλαμβάνει 12 σπουδαίες και σπάνιες ταινίες, μερικές σε επανέκδοση αλλά σίγουρα όλες για πρώτη φορά στην Πάτρα.

Οι 12 ταινίες του Β! Κύκλου που θα αρχίσει τα μέσα Ιανουαρίου του 2010 και θα τελειώσει το τέλος Απριλίου, θα σας ανακοινωθούν περί το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2009-10

Α’ ΚΥΚΛΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ STER CINEMAS
1. 5.10.2009 Δεσμώτης του ιλίγγου Άλφρεντ Χίτσκοκ 1958 Επανέκδοση
2. 12.10.2009 The Visitor Τόμας Μακάρθι maριο 2008
3. 19.10.2009 Η πτώση της Λόλα Μοντές Μαξ Οφίλς 1955 Επανέκδοση
4. 26.10.2009 Rumba Ντομινίκ Αμπέλ 2008
5. 2.11.2009 Η γοητεία της αμαρτίας Λουκίνο Βισκόντι 1974 Επανέκδοση
6. 9.11.2009 Άσε το κακό να μπει Τόμας Άλφρεντσον 2008
7. 16.11.2009 Ο κανόνας του Παιχνιδιού Ζαν Ρενουάρ 1939 Επανέκδοση
8. 23.11.2009 Αναχωρήσεις Γιοτζίρο Τακίτα 2008
9. 30.11.2009 Μια ιστορία με θέμα την αγάπη Όλε Μπόρνενταλ 2008
10. 7.12.2009 Μέρες θυμού Όλε Κρίστιαν Μάντσεν 2008
11. 14.12.2009 Kabuli kid Μπαρμάκ Ακράμ 2008
12. 11. 1.2010 Τι απέγινε η Έλι Ασγκάρ Φαραντί 2009

Τα μέλη με την κάρτα τους θα παρακολουθήσουν δωρεάν:

το κανονικό πρόγραμμα των δύο κύκλων

το 4ήμερο Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο προγραμματίζουμε για πρώτη φορά στην Πάτρα σε συνεργασία με το Φ.Κ.Θ. αμέσως μετά τη λήξη του στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή περί το τέλος του Νοεμβρίου 2009. Οι ακριβείς ημερομηνίες και οι ταινίες θα ανακοινωθούν μόλις οριστικοποιηθούν

τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας τον Απρίλιο του 2010 και

ό,τι άλλο προγραμματίσουμε πέρα από τα παραπάνω.

Θα γίνονται δύο προβολές κάθε Δευτέρα στον Κινηματογράφο «Ster Cinemas» τις ώρες 8-10 και 10.30-12.30 περίπου, ανάλογα με τη διάρκεια της ταινίας. Μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές στο Πρόγραμμα της Λέσχης για τον πρώτο κύκλο, ή και για τους δύο κύκλους (τις ταινίες βέβαια του Β! Κύκλου θα τις ξέρετε περί το τέλος του χρόνου). Εγγραφές μελών θα γίνονται σε κάθε προβολή πριν από την έναρξη της ταινίας, αφού μας δίνετε τα στοιχεία σας (επώνυμο, όνομα, διεύθυνση, αντίτιμο) μαζί με το αντίτιμο της εγγραφής. Η κάρτα-μέλους, θα σας παραδίδεται την αμέσως επόμενη προβολή από την εγγραφή. Ειδικά για τις πρώτες δύο προβολές, δηλαδή τις δύο πρώτες Δευτέρες (5.10.09 και 12.10.09), οι εγγραφές θα αρχίσουν στις 7 το απόγευμα.

ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ Κανονική Φοιτητική
– 1ος ΚΥΚΛΟΣ (12 ταινίες) 45€ 35 €
– 2ος ΚΥΚΛΟΣ (12 ταινίες) 45 € 35 €
– 2 ΚΥΚΛΟΙ (25 ταινίες) 70 € 50 €
– ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑ ΠΡΟΒΟΛΗ 7,00 €

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας

////////////////////////

Σεμινάριο αφήγησης και γραφής παραμυθιών από τον Δημήτρη Αβούρη

Το » Όναρ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» οργανώνει σεμινάριο αφήγησης και γραφής παραμυθιών κάθε Δευτέρα από τις 6μ.μ. έως τις 9μ.μ. στην Πάτρα.

Απευθύνεται σε μουσικοπαιδαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές, ηθοποιούς, perfomers, σπουδαστές παιδαγωγικών σχολών, νηπιαγωγούς, γονείς και σε όσους έχουν επαφή με τα παιδιά.

Πως μπορούμε να γράψουμε το δικό μας παραμύθι;

Ποια τα οφέλη της αφήγησης και γραφής παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πως αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για μεταδώσει γνώσεις;

Πως ένας γονιός μπορεί να γίνει ο καλύτερος παραμυθάς για το παιδί του;

Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση.

Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησή τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του σεμιναρίου, Δημήτρης Αβούρης.

Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων εδώ και δέκα χρόνια, θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πως προσεγγίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε να κάνουμε, πως κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιον τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση.

Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε την θεραπευτική αλλά και εκπαιδευτική αξία της αφήγησης παραμυθιών και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς «παραμυθάδες», με γνώσεις για την επαφή τους με την ιδιαίτερη πραγματικότητα του κόσμου των παραμυθιών

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 210-7750653, 6976 330 933,

2610 451 126 ,6945 381 701 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.onar-paidi.gr.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί Θεσσαλονίκης 20-22 και Αθηνών περιοχή Αγίας Σοφίας.

Περιορισμένος Αριθμός θέσεων

Έναρξη Σεμιναρίου Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα εικαστικά εργαστήρια της ΔΕΠΑΡίου.

Στόχος να αποτελέσουν και για αυτή την χρονιά, έναν χώρο ουσιαστικής συνάντησης με τις διάφορες πτυχές και όψεις των εικαστικών τεχνών.

Τα τμήματα που είναι διαφορετικών κατευθύνσεων και επιπέδων, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Τα τμήματα των ενηλίκων, Ζωγραφική- Κεραμική- Κόσμημα και Θέατρο προσφέρουν την δυνατότητα μιας εξειδικευμένης, συστηματικής και σε βάθος μαθητείας σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα τα παιδικά τμήματα, μικτών υλών και Θεάτρου, προσφέρουν μια πρώτη, μεθοδική όσο και απολαυστική εξοικείωση με τις εικαστικές τέχνες.

Ενώ χωρίζονται σε Προκαταρκτικά τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, διετούς διάρκειας. Σε τμήματα Πρώτης βαθμίδας, τριετούς διάρκειας, για παιδιά από 6 – 8 ετών καθώς και σε τμήματα Δεύτερης βαθμίδας, επίσης τριετούς διάρκειας, για μαθητές από 9 – 12 ετών.

Τα εργαστήρια θα στεγαστούν στα φιλόξενα κτήρια της ΔΕΠΑΡίου, στα Αραχωβίτικα και σε αυτά θα διδάξουν καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, Canaelle Bressoud αρχιτέκτων-εικαστικός, Μαρία Κεντρωτά εικαστικός Ε.Ε.ΔΙ.Π Πανεπιστημίου Πατρών, Αγγέλικα Κόμη εικαστικός-δημιουργός κοσμημάτων, Τότα Κοντόγεργα κεραμίστρια, Έλλη Μπαρμπαγιάνη εικαστικός – εκπαιδευτικός. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν και φέτος υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Βάου εικαστικού – επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πληροφορίες αναζητήστε στα τηλέφωνα της ΔΕΠΑΡίου 2610 991125 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό Ωδείο

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Χαρά Παντελή παρουσία του Αντιδημάρχου Αλέξη Σκαρμέα και του Διευθυντή του Ωδείου Γεράσιμου Βουτσινά, είχε συνάντηση με τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμενη σε όλους υγεία και καλή συνεργασία, επισημαίνοντας ότι ο σταθερός προσανατολισμός του Δημοτικού Ωδείου, θα είναι πάντα προς την κατεύθυνση παροχής μουσικής παιδείας υψηλών προδιαγραφών, κάτι που – όπως τόνισε – εξασφαλίζεται με την ύπαρξη καταξιωμένων καθηγητών οι οποίοι διδάσκουν σε αυτό.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Αντιδημάρχου Αλέξη Σκαρμέα, η Πρόεδρος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου που αφορά σε σημαντικές οικονομικές εκπτώσεις για το σχολικό έτος 2009 -2010 για πολύτεκνους – τρίτεκνους και τους μαθητές που συμμετέχουν στα σύνολα του Ωδείου. Επίσης, σημαντικές εκπτώσεις και παροχές για τους συνδημότες μας όπως δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών της πόλης μας στις σχολές: όμποε, φαγκότο, τρομπέτα, τρομπόνι, τούμπα, κόρνο, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο και τσέμπαλο. Επίσης, οι μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στα πολιτιστικά σχήματα του Δήμου (Μπαντίνα, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, Χορευτικό τμήμα) θα έχουν δωρεάν φοίτηση.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος ενημέρωσε μέσω της εγκυκλίου που εστάλη από το Υπουργείο Εθνικής Υγείας για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το θέμα αυτό και τις ενέργειες που απαιτούνται για την καλύτερη εφαρμογή αυτών από όλους τους εργαζόμενους στο Ωδείο.

Οι εγγραφές συνεχίζονται και για οποιαδήποτε πληροφορία και υποβολή αιτήσεων εγγραφής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Αράτου 23 τηλ. 2610 271087 καθημερινά και ώρες 8.30π.μ.-1.30μ.μ. και 5-9μ.μ.

Ο Σ. Σακελλαρόπουλος

στη Μόσχα

Βραδιά μουσικής πιάνου – κονσέρτο αφιερωμένο στα 100 χρόνια της γέννησης του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου θα μας προσφέρει ο Πατρινός συνθέτης Σωτήρης Σακελλαρόπουλος, που θα εκτελέσει το έργο του «Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού», βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου (Αθήνα, 1964, εκδόσεις «Κέδρος» ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ., στο παράρτημα της Κρατικής Βιβλιοθήκης Νεολαίας της Ρωσίας «Οίκος του V.D. Nosov».

Ο Σωτήρης Σακελλαρόπουλος πιανίστας και συνθέτης, αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής και με συνέπεια καλλιεργεί ένα σπάνιο έργο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο εξωτερικό, προσκεκλημένος πολλών φορέων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα 7084809, 7084810, καθώς και να αντλείτε πληροφόρηση από το δικτυότοπο http://www.hecucenter.ru

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΡΕΥΣΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ»

Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου η έκθεση «Ρευστή Ταυτότητα», με έργα από τη Συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που οργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη ΔΕΠΑΠ στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2009 και φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Η έκθεση παρατείνεται για να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων να επισκεφθούν την έκθεση, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης και να θαυμάσουν από κοντά έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως των: Γυπαράκη, Κεσσανλή, Κοκκινίδη, Μόραλη, Μπότσογλου, Μυταρά, Ψυχοπαίδη κ.α.

Στην έκθεση «Ρευστή Ταυτότητα» αποκωδικοποιούνται νοήματα και συμβολισμοί και ανιχνεύονται πτυχές της προσωπικότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Advertisements

One thought on “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 25/9 ΕΩΣ 28/9/2009 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s