ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 18/9 ΕΩΣ 24/9/2009 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image

Παρασκευή 18/9

Το Πολύεδρο, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης

παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της

Γιώτας Παρθενίου

«Πήρες τα γράμματά μου; -Hai ricevuto le mie lettere?»

Τη Παρασκευή, 18. 09.2009, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του Πολύεδρου

Η Γιώτα Παρθενίου είναι ένας συγκροτημένος άνθρωπος, με λεπτότητα, ευγένεια και αρχοντιά· ένας εξαιρετικά ευαίσθητος άνθρωπος που καταφέρνει να μας παρασύρει, με τα ολιγόστιχα ποιήματά της, στους πολύπλοκους προσωπικούς ιδεολογικούς και ψυχικούς ορίζοντες της ύπαρξής της. Είναι μια περήφανη ηπειρώτισσα, ριζωμένη γερά και δεμένη σφιχτά με την ιστορία και τις αρχές της γης της, με την οποία βρίσκεται σε μια διαρκή και γόνιμη σχέση. Τα βουνά και τα χωριά, τα δέντρα και τα ποτάμια, οι ιστορικοί χώροι και οι ήρωες παίρνουν άλλες διαστάσεις στο φανταστικό της ποιήτριας, γίνονται σύμβολα. […] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Γιώτα Παρθενίου

Γεννήθηκε στο χωριό Μελιγγοί κοντά στην αρχαία Δωδώνη, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια Ύστερα πήγε στα Γιάννενα. Σπούδασε Επιστήμες Αγωγής, στη σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση ως Νηπιαγωγός και ως Σχολικός Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. Δίδαξε Θεατρική Αγωγή στο Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες ηύρα Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, μπορεί και την ψυχή μου. Μοιράστηκα ανάμεσα στο παιδί και την ποίηση, ή μη και δεν μοιράστηκα… «

Ποιήματά της και ποιητικές συλλογές μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, Ιταλική, Ρουμανική, Αλβανική,

Γιώτα Παρθενίου

Βιβλία που τιμήθηκαν με Ελληνικά και Διεθνή βραβεία:

Διεθνές Ειδικό βραβείο Κέντρου κουλτούρας ΡΕΙΙΕ DI ΙUNA της Ρώμης, 1986.

Α Βραβείο Ποίησης της Πνευματικής Εστίας του Μοσχάτου, 1992.

Το 2001 η ποιητική της συλλογή για παιδιά «Μη Κρύβεσαι… θα σε βρω», προτάθηκε για τα Λογοτεχνικά βραβεία 2001, του περιοδικού «Διαβάζω».

Η Γιώτα Παρθενίου, «Μια διακριτική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου της», είναι Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και Έφορος Εκδόσεων της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου από το 2002.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ

«Mόρια». Ιδιωτική Έκδοση. Γιάννενα, 1981

«Μη». Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 1986

«Του φεγγαριού μπλε», Εκδόσεις Γκοβόστης, Αθήνα, 1994

«Και το ρούχο πέρα ριγμένο», Εκδόσεις Γκοβόστης, Αθήνα, 2002

«Hai ricevuto le mie lettere?», «Πήρες τα γράμματά μου ;»μετάφραση Κωνσταντίνος Νίκας, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα, 2007

ΚΡΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙO

«Προσέγγιση στο Έργο της Ευαγγελίας Παπαχρήστου – Πάνου», Αθήνα, 1988

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Θ’ ανοίξουμε το παράθυρο και φρρ,.. θα πετάξουμε», Εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα, 1992

«Ήταν ένα φεγγαράκι μια φορά», Εκδόσεις Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 1999

«Μη Κρύβεσαι… θα σε βρω», Εκδόσεις Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 2000

«Mos u fsheh… do te te gjej», Μετάφραση Νίκος Κατσαλίδας, Εκδόσεις Mesonjetorja, nRANE, 2003

1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dansarte

«Ιστορίες Σωμάτων», σε χορογραφία Ντορίνας Καλεθριανού. Χορεύουν: Ειρήνη Ατματζίδη, Ελενα Παπαδάτου, Βίβιαν Μπισοβίτη, Γιάννης Μήλλας. Επιμέλεια Γραφικών: Γιάννης Μήλλας.

Με το σκεπτικό πως κάθε ανθρώπινη συνείδηση έχει ν’ αφηγηθεί κάποια θλιβερή ή χαρούμενη ιστορία, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο αφηγητή από αυτό το ίδιο της το σώμα, που όχι μόνον την φιλοξενεί, αλλά συν-ευδαιμονεί μαζί της και συν-υποφέρει με τους πόνους της, σχηματίζοντας ένα αδιαχώριστο σύνολο αυτού του ολοκληρωμένου εαυτού.

Που είναι ορατό για να επικοινωνεί με τις άλλες ανθρώπινες υπάρξεις, και πάνω απ’ όλα μπορεί να εκφράζεται με την ευγλωττία της πολύμορφης εκφραστικής κίνησης. Χορεύει! Και η Ντορίνα Καλεθριανού με την ομάδα της «Πρόσκαιρη Σύνθεση» έστησε «πρόσκαιρα» μια παράσταση, με την ονομασία «Ιστορίες Σωμάτων», όπου αναλύει κι ερευνά τις ψυχικές παρορμήσεις που σχηματοποιούν το ανθρώπινο σώμα, που τώρα τα διηγείται.

Προσθέτοντας στη χορευτική εκπαίδευση και τη χοροθεραπευτική εμπειρία της, την οποία άσκησε για κάποιο διάστημα, η Καλεθριανού επωφελήθηκε για ν’ αναπτύξει χορογραφικά τις γνώσεις της πάνω σ’ αυτό το θέμα, οργανώνοντας σκηνικές εκφραστικές καταστάσεις, που μιλούν από μόνες τους για τα συναισθήματα που τις προκαλούν.

Κάθε μια από τις τρεις εύπλαστες χορεύτριες, Ειρήνη Ατματζίδη, Ελενα Παπαδάτου, Βίβιαν Μπισοβίτη, καθώς και ο αρρενωπός Γιάννης Μήλλας, πολύ εύγλωττα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της χορογράφου, όπου ξεχωρίζουν μεμονωμένα ή ομαδικά, σχηματίζοντας με σάρκα και οστά τις εσώτερες διαθέσεις τους, που ποικίλλουν ανάμεσα στα συναισθήματα, αντικαθρεφτίζοντας τις καθοδηγητικές αλλά μη διακρινόμενες εμπνεύσεις, φιλικές ή εχθρικές προς τους συνανθρώπους, κυριευμένες από μίσος, αγάπη, φόβο ή ζήλια, όπου το σώμα εκφράζεται με ορατή πια τώρα κίνηση, με σύμπνοια προς τους εσώτερους αυτούς προβληματισμούς, σχηματίζοντας την ενότητα της πνευματικής και υλική ύπαρξης.

Σ’ ένα τρίο, όπου ο άνδρας χορεύει με τις δύο χορεύτριες, δεσπόζει η διαμάχη της διεκδίκησης του αρσενικού, ενώ στο τανγκό ξεχωρίζει η ένταση του πάθους, που απεικονίζουν οι εναγκαλισμοί και τονίζει ο ήχος της μουσικής. Μια κιθάρα συνοδεύει ταιριαστά το σόλο του χορευτή.

Ακόμα και στο σιωπηλό τρίο των χορευτριών με μακριές φούστες, σε συμπαγείς μάζες σ’ ένα δείγμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπου δεσπόζουν αγάπη και σύμπνοια σαν ωραία instantanes, η απουσία μουσικού ήχου δημιουργεί την απαιτούμενη ατμόσφαιρα. Ευχάριστο το χαρούμενο σόλο της χορεύτριας, σε ρυθμό τριών τετάρτων. Εδώ οι θαμποί φωτισμοί του Θωμά Οικονομάκου θα μπορούσαν να ήσαν πιο ζωηροί. Στην τελευταία σκηνή επικρατεί γιορταστικό κλίμα, με τους τέσσερις χορευτές ν’ ανταλλάσσουν τα παλτά τους, σαν γεφύρωμα αλληλεγγύης και τρόπου επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις.

Το έργο παρουσιάστηκε στο 8ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και τη στήριξη του ΕΚΕΘΕΧ και του Ελληνικού Τμήματος του CID Unesco.

Ακολουθούν :

Σάββατο 19 – Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου: «Woman without Man». Χορογραφία -Σκηνοθεσία: Άρτεμις Ιγνατίου. Κοστούμια: Δημήτρης Ζαφειρίου. Μουσική Σύνθεση: Στέφανος Κωνσταντινίδης dsp Lap, Σταύρος Γιαννουλάδης. Βοηθός Χορογράφου: Λούλα Δασκάλου. Performer: Ίριδα Κυριακοπούλου

«Nota(c)tion». Χορογραφία- Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου. Μουσική Σύνθεση- Ερμηνεία: Τάνια Σικελιανού.

Συναυλία

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου

Κάστρο Πάτρας, 21.00

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια που με τη φωνή της, μάς έχει ταξιδέψει στα πιο όμορφα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής και τα τραγούδια της μάς έχουν χαρίσει αξεπέραστες επιτυχίες, θα εμφανιστεί στο Κάστρο της Πάτρας. Μετά τις πρόσφατες συναυλίες της στην Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Χιχόν), αλλά και στην Αυστραλία όπου έδωσε παραστάσεις στην περίφημη Όπερα του Σίδνεϋ και στο Μέγαρο Τεχνών της Μελβούρνης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα παρουσιάσει στην Πάτρα και σε άλλες Ελληνικές πόλεις μαζί με τις μεγάλες της επιτυχίες και τα τραγούδια του τελευταίου άλμπουμ της με τίτλο «Και τα μάτια κι η καρδιά». Μαζί της η Μελίνα Ασλανίδου.

Πρόκειται για το άλμπουμ που «γεννήθηκε» από την συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του διάσημου Ισπανού παραγωγού και συνθέτη, βραβευμένου με δύο Γκράμμι, Χαβιέ Λιμόν, δίνοντας στην ελληνικότητα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη διεθνή αέρα. Το άλμπουμ κυκλοφορεί εκτός από την Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τον τίτλο «Mirame». Έχουμε σίγουρα όλοι σιγοτραγουδήσει το τραγούδι «Τον Έρωτα Ρωτάω» και έχουμε όλοι χορέψει στους ρυθμούς της μεγάλης επιτυχίας «Δε μιλώ για μια νύχτα εγώ». Μαζί της, σε αυτή την καλοκαιρινή περιοδεία, έχει την Μελίνα Ασλανίδου. Η Μελίνα Ασλανίδου που από το 2001 με την ερμηνεία της στο τραγούδι των Πλέσσα-Παπαδόπουλου «Τι σου ‘κανα και πίνεις» γνώρισε τεράστια επιτυχία, είναι η νέα ανερχόμενη Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας δώσει όλα αυτά τα χρόνια δείγματα του ταλέντου της τόσο στην δισκογραφία, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις της, κάνοντας επιλογές που δικαιώνουν την αγάπη που της έχει δείξει το κοινό. Η Μελίνα Ασλανίδου θα ερμηνεύσει τραγούδια από το τελευταίο της cd με τίτλο «Στο δρόμο» που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες της επιτυχίες «Τι σου ‘κανα και πίνεις», «Το λάθος», «Το τσιγάρο βαρύ», αλλά και δύο πολύ ιδιαίτερες διασκευές: το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» της Ελένης Βιτάλη και την «Πριγκηπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα. Θα ερμηνεύσει επίσης, το ολοκαίνουριο τραγούδι της που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο «Μην το πεις» που αναμένεται να είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του καλοκαιριού. Την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Μελίνα Ασλανίδου συνοδεύει μια μπάντα επτά εξαίρετων μουσικών: ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα και έχει την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων, ο Θωμάς Κωνσταντίνου παίζει μπουζούκι, ούτι, λαούτο και τσουμπούς, στο μπάσο είναι ο Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, στα τύμπανα ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, πιάνο και πλήκτρα παίζει ο Γιάννης Κυριμκυρίδης, στα κρουστά είναι ο Άγγελος Πολυχρόνου και βιολί και τρομπέτα παίζει ο Θέμης Νικολούδης. Την επιμέλεια του ήχου έχουν οι Μανώλης Ολλανδέζος και Αργύρης Λιανός και τον σχεδιασμό των φώτων έχει ο Phil Hills.

Εγκαίνια

Κατερίνας Δίπλα

«Costumes»

Ποικίλη Στοά, 21.00

Εγκαινιάζεται στις 9 το βράδυ στην «Ποικίλη Στοά» (Ρήγα Φεραίου 129 και Παντανάσσης), η έκθεση της Κατερίνας Δίπλα με τίτλο «Costumes» η οποία περιλαμβάνει installations, φωτογραφίες από την τελευταία συλλογή ρούχων – κοστουμιών, καθώς και τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, τα οποία και φιλοτέχνησε η ίδια. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν ως στόχο τους τη στήριξη της τοπικής δημιουργίας. Γι’ αυτό και κάλεσε να παραβρεθούν στα εγκαίνια και να επισκεφτούν την έκθεση μιας δημιουργού που παρά το γεγονός ότι ζει και εργάζεται στο εξωτερικό επιστρέφει στην πόλη όπου έχει μεγαλώσει για να παρουσιάσει τη δουλειά της. «Ο δήμος Πατρέων βρίσκεται στο πλάι και στηρίζει την προσπάθεια κάθε δημιουργού που προέρχεται από το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις ανακαλύπτουμε ανθρώπους που κατάγονται από την πόλη μας και μέσα από την προσπάθειά τους καταθέτουν το προσωπικό στίγμα και την άποψή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αυτή η επιλογή εντάσσεται στους στόχους που έχει καθορίσει τόσο η αντιδημαρχία Πολιτισμού όσο και το ΔΗΠΕΘΕ.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Δίπλα ανάφερε ότι πρόκειται για την πρώτη της ατομική έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει installations, φωτογραφίες. «Είναι σημαντικό για έναν νέο καλλιτέχνη να τον στηρίζουν οι φορείς της πόλης και μάλιστα στην πρώτη του προσπάθεια. Μπορεί να ζω τα τελευταία επτά χρόνια στο εξωτερικό αλλά η Πάτρα αποτελεί σημείο αναφοράς», είπε, προσθέτοντας: «Τα ρούχα για μένα αποτελούν καλλιτεχνική έκφραση…είναι σα να ζωγραφίζω, μόνο που ο καμβάς μου είναι το ύφασμα και τα πινέλα μου είναι το ψαλίδι, ο χάρακας για το πατρόν και η ραπτομηχανή».

Στόχος της δημιουργού αποτελεί η μεταμόρφωση του χώρου που θα παρουσιασθεί η έκθεση, σε ένα ιδιόμορφο ατελιέ, όπου ο θεατής θα ακολουθήσει τη διαδρομή από τη σύλληψη –στο γραφείο με την κούκλα-μανεκέν– έως τη δημιουργία ενός κοστουμιού, περνώντας από την έμπνευση στο σχεδιασμό και από τον σχεδιασμό στο τελικό αποτέλεσμα. Αφετηρία όλης αυτής της διαδικασίας αποτελεί ο σχεδιασμός του ίδιου του υφάσματος  (print-μεταξοτυπία)  που κατέχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση.
Η Κατερίνα Δίπλα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις σπουδές της από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια , ακολούθησε Foundation στη Τέχνη και το Σχέδιο στο  Camberwell College of Arts, για να ολοκληρώσει τις σπουδές της με   BA (Hons) στη Μόδα και το Υφαντικό Σχέδιο στο  Central Saint Martins του Λονδίνου.
Κάτοικος Λονδίνου τα τελευταία επτά χρόνια , δουλεύει σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές ως ενδυματολόγος, σχεδιάζοντας παράλληλα δικές της συλλογές ρούχων. Δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά ανά τον κόσμο.
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίου (με ώρες λειτουργίας 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα με 10 το βράδυ, στη συνέχεια θα ταξιδεύσει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

Εγκαίνια

Σύγχρονο Ωδείο Πατρών, 20.30

Εγκαινιάζεται απόψε το «Σύγχρονο Ωδείο Πατρών» των Δέσποινα Βαρελτζή και Αθηνάς Ματθιοπούλου. Το Ωδείο ανακοινώνει τη συνεργασία του για διδασκαλία με δύο διακεκριμένους σολίστ και καθηγητές. Πρόκειται για την διεθνούς φήμης πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου, η οποία μάλιστα από το 2001 έχει συνεργασία με την Ecole Normale de Musique de Paris (Τάξης Αθηνών), και θα ηγηθεί της τάξης του πιάνο στο Σύγχρονο Ωδείο. Της τάξης της κιθάρας θα ηγηθεί ο γνωστός σολίστ Βαγγέλης Μπουντούνης. Για πληροφορίες και ακροάσεις για τις τάξεις τους –τόσο για το Ωδείο, όσο και για την Ecole Normale–, καθώς και για εγγραφές για τις υπόλοιπες τάξεις στο τηλέφωνο της γραμματείας 2610. 314.332.

Dance Party

Dex, 22.30

Για ακόμη μία φορά οι Stavento με όλες τις γνωστές επιτυχίες επισκέπτονται την Πάτρα και το Dex.

Ένα χρόνο μετά τη τεράστια επιτυχία του άλμπουμ τους «Σήμερα το Γιορτάζω», από το οποίο ξεχώρισαν οι επιτυχίες «Μέσα σου» & «Πριν σε γνωρίσω», οι Stavento το γιορτάζουν ξανά με μία deluxe έκδοση αυτού με τίτλο RESTARTED.

To «RESTARTED» περιλαμβάνει, εκτός από το άλμπουμ «Σήμερα το Γιορτάζω» & ένα επιπλέον CD με 2 νέα τραγούδια, επανεκτελέσεις παλαιότερων επιτυχιών άλλων καλλιτεχνών αλλά και τραγουδιών του group μέσα από παλιές και νέες συνεργασίες του όπως Λάκης Παπαδόπουλος, Νατάσα Θεοδωρίδου, Έλενα Παπαρίζου, Γιώργος Σαμπάνης, C:REAL.

Επίσης, στην ίδια τριπλή συσκευασία υπάρχει ένα DVD με τα video clips του άλμπουμ, οι εμφανίσεις των Stavento σε μουσικά βραβεία αλλά και ένα documentary έκπληξη με backstage σκηνές από την περιοδεία τους στην Αγγλία & την Γερμανία πέρσι τον χειμώνα.

Ήδη από την deluxe edition «Restarted – Σήμερα το Γιορτάζω», έχει ξεχωρίσει το τραγούδι «Στον κόσμο μας» το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος και βρίσκεται ήδη ψηλά στο airplay των ελληνικών ραδιοφώνων.

Κυριακή 20/09

Συναυλία

Parov Stelar Band

Ακτή Δυμαίων, 20.00

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. η Parov Stelar Band θα βρεθεί μουσική σκηνή «Ακτή Δυμαίων», σε μια συναυλία που διοργανώνει το Manifest.

Ο Αυστριακός Parov Stelar, κατά κόσμον Markus Fureder, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αγαπημένος πλέον του πατραϊκού κοινού, δίκαια θεωρείται ήδη ένα μεγάλο όνομα στο χώρο της χορευτικής σκηνής, με ζωντανές εμφανίσεις που μένουν.

Χρησιμοποιεί τζαζ συνθέσεις σαν καμβά, τον οποίο φροντίζει να συμπληρώσει με funky, soul πινελιές και house ρυθμούς, ένα υβρίδιο ήχου δηλαδή που στις μέρες μας έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε «Nu Jazz».
Έχει ήδη ανακοινώσει την κυκλοφορία του τέταρτου δίσκου του με τίτλο «COCO»! Πρόκειται για ένα διπλό cd album με τις νέες του συνθέσεις που έχουν στόχο να μπουν στο soundtrack της χαλάρωσης στο σπίτι αλλά και στη διασκέδαση μας στο κλαμπ. Εκτός από το νέο δίσκο, το project Parov Stellar And Band έχει αποκτήσει και καινούρια παρουσία στα φωνητικά, την υπέροχη Beate Baumgartner!

O Parov Stelar και η μπάντα του έρχονται στην Πάτρα για τρίτη φορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η τρίτη φορά, όμως, θα είναι πλουσιότερη από κάθε άλλη σε μουσική και θέαμα! Ένα πεντάωρο (με δύο ώρες Live set και τρεις ώρες Dj set) μας περιμένουν σε μια ανεπανάληπτη φθινοπωρινή βραδιά! Το live θα ξεκινήσει στις 9.15 το βράδυ,ενώ θα ακολουθήσει Dj Set από τον  Mike Ringler.

Τετάρτη 23/09

Συναυλία

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Ο ξεχωριστός τραγουδοποιός, Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα μας χαρίσει μία μαγευτική βραδιά γεμάτη ήχους και χρώματα από το Θεσσαλικό κάμπο μέχρι το Μεξικό, από την «Άγια Νοσταλγία» μέχρι τον «Σαμάνο», με απόηχους από την παραδοσιακή μουσική και στιχουργική.

Μετά τη γόνιμη συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο -που έδωσε, δισκογραφικά, τον «Σαμάνο»- και τη χειμερινή του απόσυρση για την ηχογράφηση νέων τραγουδιών, θα μπει στην περιπέτεια των καλοκαιρινών εμφανίσεων με διάθεση για αναπάντεχες, φορτισμένες και ανεπιτήδευτες στιγμές. Το πρόγραμμα, διάρκειας 2,5 ωρών, θα είναι αρκετά ανανεωμένο.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στον Τύρναβο του Νομού Λάρισας το 1959. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ.. Η πρώτη συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν με τα τραγούδια Λεγεωνάριος και Μαύρος γάτος στον δίσκο Διαίρεση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου συνεργάζεται με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς. Στις ηχογραφήσεις, στις παραγωγές και στις συναυλίες του έχουν συμμετάσχει εκτός των άλλων οι Γιάννης Αγγελάκας (φωνή),Σωκράτης Μάλαμας (φωνή), Μάρθα Φριτζήλα (φωνή), Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρες), Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης (κιθάρες, πλήκτρα, φυσαρμόνικα), Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Δημήτρης Μπασλάμ (κοντραμπάσσο), Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, λαούτο, τζουράς), Φώτης Σιώτας (φωνή, βιολί, πλήκτρα), Παντελής Στόϊκος (τρομπέτα, καβάλ), Φλώρος Φλωρίδης (πνευστά), Κώστας Παρίσης (κιθάρες), Τάσος Μισυρλής (τσέλο), Μιχάλης Χανιώτης (μπουζούκι) και Florian Micuta.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, πλαισιωμένος από τους εξαιρετικούς «παλαιούς αγαπημένους» αλλά και νέους μουσικούς:

Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα)

Δημήτρης Μπασλάμ (ακουστικό μπάσο)

Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, φωνή)

Τάσος Μισυρλής (τσέλο)

Florian Mikuta (πλήκτρα)

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο)

Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, λαούτο)

Πέμπτη 24/09

Συναυλία

Raining Pleasure

Πολιτεία, 21.00

Με μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία στον πολυχώρο «Πολιτεία», την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν οι «Raining Pleasure» την εικοσαετή πορεία τους στο χώρο με προσκεκλημένους τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, τον Κωνσταντίνο Βήτα και τον Ντέιβιντ Λιντς.

Οι Raining Pleasure είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση αγγλόφωνου σχήματος, για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουν ήδη δύο χρυσούς δίσκους στo ενεργητικό τους, και έξι άλμπουμ. Ξεκίνησαν από την Πάτρα το 1990 (ως «Rest In Peace») και το 1992 απέκτησαν το όνομα που έχουν σήμερα. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι οι Vasilikos, o X-Jeremy, o Jay και ο Sak και εξακολουθούν πάντα να τραγουδούν τα τραγούδια τους στα αγγλικά. Θα παρακολουθήσετε μουσική των 20 χρόνων πορείας του συγκροτήματος, με επιλεγμένες συνθέσεις από το σύνολο της δισκογραφίας τους, ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα στη μουσική ανασκόπηση αναμένεται να δώσουν οι ανανεωμένες ενορχηστρώσεις τραγουδιών από τα πρώτα δισκογραφικά τους βήματα εμπλουτισμένα με περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τη συνεργασία τους με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch για το δίσκο του συγκροτήματος «Reflections», που κυκλοφόρησε το 2005 με διασκευές στις γνωστές μελωδίες του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι. Η συνεργασία με τους δύο καλλιτέχνες ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2003 όταν το συγκρότημα τους κάλεσε να συμμετάσχουν στο άλμπουμ τους «Forwards & Backwards» , ενώ τους έχει ονομάσει τους «νονούς» του «Reflections», αφού η ιδέα να το διασκευάσουν προέκυψε έπειτα από ένα χρόνο, μετά από πρότασή τους να μοιραστούν μαζί την σκηνή σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

Οι Raining pleasure είναι: Vassilikos (φωνητικά, κιθάρα), X-Jeremy (κιθάρα), Sak (μπάσο) και Jay (ντραμς).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση ζωγραφικής

Σοφίας Δημητροπούλου – Esposito

Παλαιά Δημοτικά Λουτρά

Ως 20/09

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ispirazione e Ammirazione» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΠΑΠ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Σοφία Δημητροπούλου-Esposito ευχαριστεί τους φορείς της πόλης που της έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά της. «Εύχομαι η Πατρινοί να εκτιμήσουν την προσπάθειά μου. Τον Μάιο παρουσίασα στη Φλωρεντία δείγματα από την πρόσφατη δουλειά μου. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι από την προσωπική μου συλλογή, έργα που φυλούσα για την κόρη και τη μικρή μου εγγονή. Αυτό που με ενδιαφέρει με την επιστροφή στη γενέτειρά μου είναι να γνωρίσουν οι Πατρινοί το έργο μου».

Η θεματολογία των έργων της είναι δυνατές εικόνες και τοπία από την Τοσκάνη της Ιταλίας, πολλές προσωπογραφίες και ένα γυμνό. Είναι όλα λάδια και μερικά από αυτά φέρουν έντονα στοιχεία επηρεασμού της ζωγράφου από τον Σεζάν και τον Αμεντέο Μοντιλιάνι (η ίδια λέει ότι αν και δεν θέλει να του «μοιάσει», τη συγκίνησε η ζωή του) .

Η Σοφία Δημητροπούλου-Esposito γεννήθηκε στην Πάτρα, ζει όμως, και εργάζεται εδώ και 40 χρόνια στην Ιταλία. Απέκτησε καλλιτεχνική αγωγή και τελειοποίησε την τεχνική της με συστηματικά μαθήματα σπουδών στη «Σχολή Τέχνης» του Δήμου Φλωρεντίας που τελεί υπό την αιγίδα και την υψηλή εποπτεία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ιταλίας. Η Σοφία Δημητροπούλου-Esposito σχεδόν κάθε χρόνο συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις αναγνωρισμένων Τοσκανών ζωγράφων.

Έρχεται κάθε χρόνο στη γενέτειρά της, γιατί εδώ ζουν όλοι οι συγγενείς της.

Η έκθεση «Ispirazione e Ammirazione» στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά είναι η πρώτη ατομική έκθεση που κάνει στην Πάτρα (ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10.00 έως 14.00 και το απόγευμα από 18.00 έως 21.00).

Έκθεση

Παιδικών Τμημάτων του

Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 17/10

Οι μαθητές των Παιδικών Τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου Πατρέων παρουσιάζουν τα… παιχνίδια τους στην αίθουσα Χάνσεν του Παλαιού

Δημοτικού Νοσοκομείου. Στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου, συμμετέχουν περισσότερα από 200 μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα ζωγραφικής, κεραμικής και υφαντικής, κατασκευές, και βίντεο αρτ.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας, συγχαίροντας την καλλιτεχνική διευθύντρια του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων Κλεοπάτρα Λίγκα και τους καθηγητές Ειρήνη Μπράττη (ζωγράφο), Ανδριανή Βεντούρη (ζωγράφο), Βασιλική Φατούρου (κεραμίστρια), Άννα Καρατζά (ζωγράφο), Ηλία Χριστόπουλο (κεραμίστα), Κανέλα Στασινοπούλου (εικαστικός) και Γεράσιμο Κυριακόπουλο (εικαστικός) προέτρεψε τα Πατρινόπουλα και τους γονείς τους να πάρουν μια γεύση από τις δημιουργίες και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται. Και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου δίνει τα συγχαρητήριά της στους δασκάλους και τους «μικρούς» καλλιτέχνες για αυτή την ξεχωριστή δουλειά.

Θέμα των δημιουργιών είναι τα «παιχνίδια», τα οποία εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν οι μικροί μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Από την πλευρά της η Κλεοπάτρα Λίγκα τονίζει ότι το παιχνίδι είναι το «κέντρο» της παιδικής ηλικίας. Είναι η φυσική δραστηριότητα του παιδιού στην τρυφερή ηλικία που αρχίζει να εξερευνά για να γνωρίσει τον κόσμο. Είναι η «γλώσσα» του και το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης του.

Εξάλλου, το «φυτώριο» (ηλικίας 12 – 15) προχώρησαν σε πιο σύνθετες ασκήσεις και νέες δραστηριότητες δημιουργώντας βίντεο αρτ με τον Γεράσιμιο Κυριακόπουλο και τις πρώτες απόπειρές τους στην υφαντική με την Κανέλα Στασινοπούλου.

///////////////////////

Έληξαν οι δηλώσεις συμμετοχής στην «66η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

Καλλιτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος» με τη συμμετοχή Καλλιτεχνών από την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και την Αιτωλοακαρνανία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 4-15 Νοεμβρίου 2009 στην αίθουσα «Σπύρος Σώκαρης» του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης.

Ήδη δήλωσαν συμμετοχή οι καλλιτέχνες Αναγνωστοπούλου Γεωργία και Μυλωνά Ευθυμία από Αμαλιάδα, Βλάχου Μαριλύ, Μικάλεφ Κώστας, Πέννα Ειρήνη, και Φρόνιμος Σπύρος από Κέρκυρα, Καρδαμπίκη Νίκη και Παππά Αλεξάνδρα από Αγρίνιο, Λαδά-Αντωνοπούλου Αδαμαντία από Πύργο, Μαστάθη Δήμητρα και Τουρκοχρήστου Αποστολία από Αίγιο, Τσιρίκου-Μιχαλάκη Ιωάννα από Βλαχιώτη Λακωνίας, Καπνιά Αννα, Κολοβού Μαρία, Κολλυροπούλου Θεοδώρα, Κοτσής Θάνος, Παναγιωτοπούλου Βασιλική, Τσεκούρα Βασιλική από Πάτρα, Πατούχα Σοφία από Ρίο Πατρών, Κατέρη Βασιλική και Συμεωνόπουλος Κωνσταντίνος από Καλαμάτα.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. παρουσία των Καλλιτεχνών, των Αρχών της πόλεως, των μελών του Φυσιολατρικού Συνδέσμου και πολλών άλλων συμπολιτών μας.

Εξάλλου από 1/9 άρχισαν οι εγγραφές στο Τμήμα Ζωγραφικής. Πληροφορίες και εγγραφές στην κα Φρειδερίκη Ραυτοπούλου, τηλ. 2610-270.607 και 273.309. Ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών τον παρελθόντα Ιούνιο είχε αποστείλει τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, και προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τη βεβιασμένη και αψυχολόγητη απόφαση του Δ.Σ. του Θεάτρου για το κλείσιμο της Σκηνής του Θεάτρου «Ακροπόλ», στο οποίο παρουσιάζονταν μουσικές θεατρικές παραστάσεις «Οπερέττες».

Προ ημερών πληροφορηθήκαμε ότι το αίτημα του Δ.Σ. του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών έγινε δεκτό και την προσεχή θεατρική περίοδο το Θέατρο «Ακροπόλ» θα παρουσιάσει το μουσικό έργο «Το μικρόβιο της αγάπης » του Κώστα Γιαννίδη.

Ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών προσεχώς θα οργανώσει απογευματινές εκδρομές για την παρακολούθηση του έργου αυτού.

Πληροφορίες και δηλώσεις στα γραφεία Βότση 42, τηλ, 2610-274,356 και 2610-273.309.

Παράταση παραστάσεων του Κώστα Μακρή

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού παρατείνονται οι παραστάσεις καραγκιόζη του Κώστα Μακρή, που πραγματοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία στο Λαϊκό Θέατρο της οδού Γερμανού, για 10 ακόμη βραδιές πέραν της προγραμματισμένης λήξης τους(15 Σεπτεμβρίου). Έτσι οι παραστάσεις, που γίνονται καθημερινά στις 9 μ.μ. με νέο έργο κάθε βραδιά, θα ολοκληρωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου. Σήμερα θα παιχτεί το έργο «Ο Καραγκιόζης Φούρναρης».

Το κοινό ,που έχει αγκαλιάσει θερμά την πρωτοβουλία η οποία γίνεται με την αμέριστη υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΠΑΠ, είναι όλων των ηλικιών και δίνει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον και τη διατήρηση της αυθεντικής παράδοσης του Καραγκιόζη.

Ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω των επερχόμενων Εκλογών και με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται το έργο του Κώστα Μακρή «Η Γκαστρωμένη Κάλπη».

Έκτος ο Βόγλης, πρώτη η Κοντούρη

Τα πάνω κάτω έφερε στο ΔΗΠΕΘΕ η αξιολόγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για τους υποψηφίους καλλιτεχνικούς διευθυντές κατατάσσοντας την Νικαίτη Κοντούρη (φωτογραφία) πρώτη και τον Γιάννη Βόγλη, που εμφανίζεται ως επιλογή της Δημοτικής Αρχής, στην έκτη, προτελευταία θέση. «Η απόφασή μας θα είναι πολιτική, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει για το θέατρο και το κοινό της πόλης» απαντά ο Αλέξης Σκαρμέας. Αναταραχή προκαλεί στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η αξιολόγηση των υποψηφίων καλλιτεχνικών διευθυντών από το Υπουργείο Πολιτισμού που φέρνει το μέχρι πρότινος φαβορί για τη θέση Γιάννη Βόγλη, έκτο στη σειρά αξιολόγησης με πρώτη την Νικαίτη Κοντούρη. Και μπορεί η αξιολόγηση αυτή να μην είναι δεσμευτική ωστόσο παράγει ένα κλίμα έναντι των υποψηφιοτήτων παρότι η μέχρι στιγμής αίσθηση είναι ότι η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να βλέπει θετικά την περίπτωση Γιάννη Βόγλη για την θέση του διευθυντή. Μάλιστα ήδη αναφέρονται ως παραδείγματα η Καβάλα, όπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής που επελέγη είχε κριθεί εκτός λίστας αξιολόγησης από το Υπουργείο, ενώ γίνονται και αναφορές για υποκειμενικότητα στον τρόπο αξιολόγησης. Ωστόσο το Δ.Σ. του ΕΚΕΘΕΧ που πήρε την απόφαση αποτελείται από σημαντικά ονόματα της τέχνης με πρόεδρο τον Γιώργο Δραγώνα, αντιπρόεδρο τον Βασίλη Παπαβασιλείου, διευθυντή τον Ηρακλή Λογοθέτη και μέλη τους: Απόστολο Βέττα, Σμαρούλα Λυτάρη, Πέτρο Γάλλια, Γιώργο Λαζαρίδη, Αλέξανδρο Μυράτ, Ελευθερία Ντεκώ και Βάνα Ξένου. Η επιτροπή εποπτείας του ΕΚΕΘΕΧ για τα ΔΗΠΕΘΕ η οποία και εισηγήθηκε την αξιολόγηση έχει πρόεδρο τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νίκο Αρμάο και μέλη τους: Απόστολο Βέττα, Κατερίνα Αρβανίτη. Η επιτροπή σχολίασε τις υποψηφιότητες αναφέροντας ως καλύτερη περίπτωση αυτή της Νικαίτης Κοντούρη λόγω της εμπειρίας και των σπουδών της ενώ για τον Γιάννη Βόγλη επισημαίνεται η αξιόλογη πορεία του ως ηθοποιός και σαν μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν έχει οργανωτική πείρα.
(Από την «Πελοπόννησο»)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s