ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 11/9 ΕΩΣ 17/9/2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image

imageAIDA GOMEZ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Revolt

Κάστρο Πάτρας

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Κάστρο της Πάτρας το «Revolt», ένα πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός – συνάντηση όλων των αντιστάσεων, των κινημάτων και των αγώνων από τη Δυτική Ελλάδα.

Με σύνθημα «Δικιά τους η κρίση, Ξεσηκωμός η Λύση» ετοιμάζουν ένα ραντεβού της Αριστεράς με τους αγώνες ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις, δίνουν βήμα στη νεολαία του Δεκέμβρη και της επισφάλειας, παρουσιάζουν τα κινήματα για την υπεράσπιση των προσφύγων, των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος, συζητούν για το ρόλο της Αριστεράς δίπλα στο «λαό της κρίσης», προβάλουν τον πολιτισμό της δημιουργίας και της αντίστασης.

Με γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως οι Χαινηδες και ο Μουζουράκης , με τη μουσική παρουσία ερασιτεχνικών δημιουργών, μαθητών, φοιτητών, εργαζόμενων, με λαϊκές ορχήστρες και μουσικά αφιερώματα, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία θα πρωταγωνιστήσουν και τις δυο μέρες. Εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλιοπωλεία, τραπεζάκια συλλόγων και κινήσεων από όλη την περιοχή θα δώσουν στο Κάστρο της Πάτρας την εικόνα ενός ζωντανού, κινηματικού, νεανικού φεστιβάλ.

Όλες αυτές τις μέρες, τα μέλη και οι φίλοι της Κ.Ο.Ε. έχουν γυρίσει όλη την Αχαΐα, μοιράζοντας τα υλικά του, προωθώντας τα εισιτήρια και την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας μας, συναντούν νέους, εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές, καλώντας σε συμμετοχή συλλόγους και κινήσεις πολιτών, πολιτιστικές ομάδες, αυτοδιοικητικές κινήσεις, σωματεία και συνδικάτα της περιοχής. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου της Αριστεράς και των αντιστάσεων είναι μεγάλη. Επιβεβαιώνει την ανάγκη για ένα γεγονός που δεν θα είναι μια από τα ίδια των πολιτικών φεστιβάλ της επίσημης Αριστεράς, επιβεβαιώνει την ανάγκη να καθιερώσουμε μια συνάντηση που η Αριστερά, από όλη την Δυτική Ελλάδα,  δεν θα συναντά τον εαυτό της αλλά την κοινωνία, τον κόσμο που αναφέρεται.

6:30 μμ


Συζήτηση με θέμα «Η Νεολαία συγκρούεται με το νεοφιλελευθερισμό» με την συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες, μαθητών και φοιτητών. Μία συζήτηση που επικεντρωθεί στα ανοιχτά μέτωπα της εκπαίδευσης όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο αλλά συνολικότερα, με βάση το έλλειμμα δημοκρατίας, δημιουργίας, ελεύθερου χρόνου που ανέδειξε και η εξέγερση των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβρη.

6:30 μμ


Εργαστήρι με θέμα «Πολιτισμός σημαίνει Αντίσταση» με την συμμετοχή των Β. Λαδά (συγγραφέας), Π. Χιονίδη (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πατρας), Γ. Καραμπίτσo (Καλλιτεχνική Διάδραση), Γ. Φρατζόλα (Διάφανο Θέατρο), Ι. Σιδερόπουλο (πολιτιστικό συντάκτη) και άλλων ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, κόσμο της ερασιτεχνικής δημιουργίας που θα συζητήσει για το συντονισμό του κόσμου του πολιτισμού σε δίκτυα τέχνης, με αυτοτέλεια από τα επιχειρηματικά κυκλώματα και το κράτος, για το αν σήμερα μπορεί να πάει η πολιτιστική δημιουργία στον απλό κόσμο, στους νέους και τους εργαζόμενους, με έργα και μορφές που να εκφράζουν τα σύγχρονα προβλήματα αλλά και να αναδεικνύουν αξίες.

8:00 μμ


Κεντρική εκδήλωση με θέμα «Ο λαός της κρίσης» με ομιλητές τους Γιάννη Θεωνά (συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), Ντίνα Πεταλά (Προέδρο Σωματείου ΜΙΣΚΟ), Βασίλη Χατζηλάμπρου (Νομαρχιακό Σύμβουλο Αχαίας). Μία εκδήλωση που θα εστιαστεί στο πως μπορούν να ισχυροποιηθούν οι αγώνες και τα κινήματα των τάξεων που χτυπάει η κρίση, η ενότητα και τα μέτωπα που θα δημιουργήσουν κινήματα απόκρουσης της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η αγροτιά… Αγώνες που έγιναν την χρονιά που πέρασε, αγώνες που έρχονται. Με συμμετοχή συνδικαλιστών, νέων εργαζόμενων, αγροτών, κόσμου των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια.

9:30 μμ

Έναρξη Συναυλιών με μεγάλη συναυλία των Χαΐνηδες.

Από την Κρήτη ως τη Μικράσια από εκεί στην Ανατολή και πάλι πίσω στα Βαλκάνια δείχνει πως φαντάζονται το ταξίδι της μουσικής οι Χαΐνηδες. Πλούσια ενορχήστρωση ώστε να συνοδεύει τα εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος και μεράκι. Στίχοι για το νόημα και το νήμα της ζωής, για τα ανθρώπινα ασθήματα, για την ίδια την αλήθεια των πραγμάτων. Ένα μουσικό σχήμα που στις ζωντανές του εμφανίσεις ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, σιγοτραγουδάει την παράδοση και τη χρησιμοποιεί σα γέφυρα για να ενώσει το χθές με το σήμερα και κραυγάζει το τραγούδι της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας. Μουσικές και στίχοι για να ανοίξει μια χαραμάδα φως.

Support τους ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ, STILL DRUNK, LOST, Αρχή Διαλόγου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

6:30 μμ


Συζήτηση με θέμα «Κινήματα Πόλης και Περιβάλλοντος» με τους Κώστα Καρακώστα από την δημοτική  «Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου», Χάρη Κωνσταντάτο συντονιστή της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», Χρήστο Πατούχα από την δημοτική κίνηση «Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση – Ανυπότακτη Πολιτεία», με την συμμετοχή μελών περιβαλλοντικών κινήσεων και των πολιτών από την κίνηση ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μια συζήτηση που θα αναδείξει τους αγώνες για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής σήμερα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καταστρέφουν φύση και άνθρωπο.
8:00 μμ


Κεντρική εκδήλωση με θέμα «Η Αριστερά και η αντίσταση του λαού στην κρίση» με ομιλητές τους Κώστα Παπαδάκη μέλος του ΕΝΑΝΤΙΑ, Νάντια Βαλαβάνη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μια εκδήλωση για το τι πρέπει να κάνει η Αριστερά για να ενώσει και να οργανώσει τις αντιστάσεις και τους αγώνες, για το ποια πολιτική χρειαζόμαστε για μια διέξοδο από την κρίση με νικητή το λαό απέναντι στον δικομματισμό.

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι μια από τις φοιτήτριες – σύμβολα της αντιδικτατορικής πάλης με την παρουσία της σ’ αυτό το μέτωπο από τον καιρό που ήταν μαθήτρια με την δράση της στα Πανεπιστήμια, με τη σύλληψη της και τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των πολύμηνων κρατήσεων και της δίκης που έγινε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Παρούσα πάντα στην Αριστερά, είχαν χωρίσει οι δρόμοι μας το 1989 όταν η Νάντια Βαλαβάνη ήταν ένα από τα στελέχη τότε της Αριστεράς, του ΚΚΕ που είχε αντιταχθεί στην κυβέρνηση Τζανετάκη και τη συμμετοχή της Αριστεράς σε αυτήν. Πέρασαν χρόνια, δραστήρια πάντα σε όλους τους αγώνες, πάντα επιδιώκοντας την ενότητα σε μια ριζοσπαστική βάση, μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης όλου του δυναμικού της Αριστεράς που κάνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η Νάντια Βαλαβάνη έχει επίσης μια πολύ σημαντική παρουσία στον κόσμο των γραμμάτων και με τα δικά της βιβλία αλλά και με το ότι είναι μια από τους πιο γνήσιους σχολιαστές, κριτικούς και παρουσιαστές του Μπέρτολντ Μπρεχτ στην Ελλάδα.

9:30 μμ


Έναρξη Συναυλιών με ΠΑΝΟ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ.
Support τους RoseBleed (νικητές SCHOOLWAVE) , τους Another School, τους Spiritual Dimension και τους SEX. Θα ακολουθήσει Party!

Παράλληλα θα υπάρξει αφιέρωμα για το λαικό-ρεμπέτικο σε κείμενα του Τσιφόρου και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.


1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dansarte

Αρχίζει το πρώτο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dansarte, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Λοβέρδου, μια αφορμή συνάντησης του χορού, και γενικότερα της σωματικής έκφρασης με στόχο να εδραιωθεί ως ένας νέος πολιτιστικός θεσμός για την πόλη. Πέντε επαγγελματικές ομάδες σύγχρονου χορού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ενώ χθες ολοκληρώθηκε και το πρώτο, τριήμερης διάρκειας, σεμινάριο με τον Frey Faust.

Η Τατιάνα Λοβέρδου χαρακτηρίζει τη στιγμή «ιστορική» και ως κάτι που το ονειρευόταν περίπου 19 χρόνια. «Στόχος είναι το φεστιβάλ να επιχορηγηθεί από το Κέντρο Χορού και Θεάτρου», είπε χαρακτηριστικά η Πατρινή χορογράφος ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν οι πόρτες και για τους Πατρινούς καλλιτέχνες.

Ελπιδοφόρο νέο βήμα του ελληνικού χορού και παράλληλα, ένα άνοιγμα του σύγχρονου ελληνικού χορού στην περιφέρεια. Κάτι που συζητιέται πολύ καιρό και επανήλθε στην δημοσιότητα ως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού: η προσπάθεια να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας και των ελληνικών ομάδων χορού. Για να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως στην παράσταση «Ιστορίες… σωμάτων» συμμετέχουν τέσσερις Πατρινοί χορευτές και πρόκειται για τους: Ειρήνη Ατματζίδη, Ελενα Παπαδάτου, Βίβιαν Μπισοβίτη και Γιάννη Μήλλα. H κίνηση, η στάση, η χειρονομία, η αντίστιξη με το χρόνο και με το λόγο είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να εκφραστούν ολόκληροι κόσμοι που είναι καταγεγραμμένοι στο σώμα. Τέσσερις πατρινοί χορευτές χορεύουν στις «ιστορίες σωμάτων» της Ντορίνας Καλεθριανού και η πατρινή συνθέτις Τάνια Σικελιανού που ζει στην Ολλανδία συμπράττει με τη Σάνια Στριμπάκου υπογράφοντας τη μουσική σύνθεση και ερμηνεία.

Τις χορογραφίες υπογράφουν οι: Frey Faust, Αντιγόνη Γύρα, Ντορίνα Καλεθριανού, Άρτεμις Ιγνατίου και Σάνια Στριμπάκου.

Σημειώνεται πως εκτός από το σεμινάριο του Frey Faust που ολοκληρώθηκε χθες, ακολουθούν στις 12-13 Σεπτεμβρίου (11 π.μ. -1 μ.μ.) το σεμινάριο με τη Σία Σουρέλου και στις 19 – 20 Σεπτεμβρίου (11 π.μ. -2 μ.μ.) το σεμινάριο της Ιριδας Κυριακοπούλου.


Πρόγραμμα Φεστιβάλ


Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ προσδιορίζεται από ολιγομελή αριθμό χορευτών της κάθε ομάδας (τρίο – ντουέτο – κουαρτέτο – σόλο – σόλο).

Το φεστιβάλ αρχίζει με τον διεθνούς φήμης χορογράφο, χορευτή και δάσκαλο Frey Faust και τις χορεύτριες Francesca Pedulla και Θεοδοσία Σουρέλου.

Παράλληλα, ο Frey Faust, η Θεοδοσία Σουρέλου και η Ίριδα Κυριακοπούλου θα διδάξουν τα σεμινάρια σύγχρονου χορού. Ο Frey Faust είναι ο εμπνευστής του συστήματος ανάλυσης κίνησης Αxis Syllabus- Universal Motor Principles και ο συγγραφέας του σχετικού βιβλίου. Η Θεοδοσία Σουρέλου και η Ίριδα Κυριακοπούλου μετά τις σπουδές τους στην Ελλάδα και την Αμερική διδάσκουν σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό επηρεασμένες από τις Releases Techniques και τη Γιόγκα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Πρώτο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού διαρθρώνεται ως εξής:

Παρασκευή 11- Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, «Public Secret», σε χoρογραφία Frey Faust. Ερμηνεύουν: Frey Faust, Francesca Pedulla και Θεοδοσία Σουρέλου.

Κυριακή 13 – Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, «Life Style Drug», σε σύλληψη -χορογραφία Αντιγόνης Γύρα. Ερμηνεία -Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά -Σταύρος Αποστολάτος. Μουσική επιμέλεια-Επεξεργασία: Ορέστης Τάνης. Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Τόνια Αβδελοπούλου.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου: «Ιστορίες Σωμάτων», σε χορογραφία Ντορίνας Καλεθριανού. Χορεύουν: Ειρήνη Ατματζίδη, Ελενα Παπαδάτου, Βίβιαν Μπισοβίτη, Γιάννης Μήλλας. Επιμέλεια Γραφικών: Γιάννης Μήλλας.

Σάββατο 19 – Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου: «Woman without Man». Χορογραφία -Σκηνοθεσία: Άρτεμις Ιγνατίου. Κοστούμια: Δημήτρης Ζαφειρίου. Μουσική Σύνθεση: Στέφανος Κωνσταντινίδης dsp Lap, Σταύρος Γιαννουλάδης. Βοηθός Χορογράφου: Λούλα Δασκάλου. Performer: Ίριδα Κυριακοπούλου

«Nota(c)tion». Χορογραφία- Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου. Μουσική Σύνθεση- Ερμηνεία: Τάνια Σικελιανού.

Βιβλιοπαρουσίαση

Θανάσης Διαμαντόπουλος

«Εστεμμένο Πάθος»

Πολύεδρο, 20.30

Το ιστορικό μυθιστόρημα του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου με τίτλο «Εστεμμένο Πάθος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, θα παρουσιάσουν στις 8.30 στο Πολύεδρο η φιλόλογος – συγγραφέας Ευγενία Αρβανίτη, η φιλόλογος – βιβλιοθηκονόμος Δανάη Γεωργάκη και ο δικηγόρος Χάρης Μπουγιούκος.

Το παράφορο ερωτικό πάθος δύο γαλαζοαίματων μπορεί να εξαφανίσει από το χάρτη ένα ιστορικό κράτος, να καταλύσει ένα βασίλειο, να υποδουλώσει έναν μεγάλο λαό και να κληροδοτήσει, σε ολόκληρη την Ευρώπη, μνήμες που την οδήγησαν στο αιματοκύλισμα;
Στην Αγία Πετρούπολη του 18ου αιώνα, στα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρες των Ρομανώφ, στην Πολωνία του τελευταίου βασιλιά Στανισλάβ Αύγουστου Πονιατόφσκυ-ενός από τους εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης- στο Παρίσι του Διαφωτισμού, στην Πελοπόννησο τις μέρες του πρώτου ξεσηκωμού του γένους…Αλλά και στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970, στον απόηχο του φλογισμένου Μάη όπου ζουν φιλόδοξοι Έλληνες πολιτικοί, φοιτητές και εμιγκρέδες εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα του Θανάση Διαμαντόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.
Ο γνωστός καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έγραψε ένα απολαυστικό ερωτικοπολιτικό ιστόρημα με πρωταγωνιστές τους εστεμμένους και τους φιλοσόφους του 18ου αιώνα, τον στρατηγό Βοναπάρτη, αλλά και τους υποψήφιους διαδόχους του Γάλλου προέδρου Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν.
Μια πολυϊστορία με χρονική απόσταση δύο αιώνων. Ένα αφήγημα στο οποίο διαπλέκονται τα ερωτικά με τα πολιτικά πάθη σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Μόνο ένας βαθύς γνώστης της ιστορίας και παράλληλα ένα βιωματικό άτομο μπορούσε να στήσει ένα τέτοιο έργο με κινηματογραφική γραφή.
Η οπτική του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου συνοψίζεται στα δύο επιγράμματα που παραθέτει :
«Πολιτική είναι η ορθολογική εκμετάλλευση του ανορθολογισμού της μάζας-Έρωτας είναι ο θρίαμβος της αυθυποβολής επί της ευθυκρισίας».
Διαβάζοντας τις 333 σελίδες του βιβλίου μαθαίνεις ιστορία, αλλά παράλληλα μαθαίνεις και τη μπορεί να κρύβει μέσα της μια παράφορη καρδιά…

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1951. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (αρχικά του νομικού, μετέπειτα του «πολιτικού» τμήματος) καθώς και της Φιλοσοφικής Αθηνών (τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, κατεύθυνσης Ψυχολογίας), μεταπτυχιακός διπλωματούχος (D.Ε.Α.) και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Paris I – Σορβόννης (στα Συγκριτικά Πολιτικά Συστήματα), διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και, ως προσκεκλημένος καθηγητής, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Ειδικεύεται στη θεωρία των πολιτικών κομμάτων-κομματικών συστημάτων, όπως επίσης στην ελληνική πολιτική ζωή του 20ού αιώνα και στα εκλογικά συστήματα. Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την «Καθημερινή», τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», τον «Τύπο της Κυριακής» και το ραδιοσταθμό «Αθήνα-9.84». Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα την εξουσία, τα πολιτικά κόμματα και τη σύγχρονη ελληνική πολιτική.

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Ψαθοπύργος

Με ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων αποχαιρετά το καλοκαίρι o Ψαθοπύργος. Μουσική – θέατρο σκιών και προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ, συνθέτουν το πρόγραμμα του τριημέρου που θα πραγματοποιηθεί στις 11/12 και 13 Σεπτεμβρίου, στον Ψαθόπυργο του Δήμου Ρίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, με παράσταση θεάτρου σκιών από τον Χρήστο Καλπουζάνη. Η παράσταση θα δοθεί στην πλατεία του Ψαθοπύργου.

Την επόμενη, το βράδυ του Σαββάτου 12/9 στις 9 το βράδυ θα δοθεί συναυλία στην προβλήτα του Ψαθοπύργου από 7μελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Σταύρου Δημόπουλου. Το πρόγραμμα της μουσικής βραδιάς, που έχει τον τίτλο «Μια Βραδιά Δίπλα στη Θάλασσα» περιλαμβάνει Ελληνικές και Ξένες Μπαλάντες. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΔΕΠΑΡίου.

Τέλος, ο κύκλος των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με μια ξεχωριστή βραδιά που διοργανώνουν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ψαθοπύργου, με την προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για την περιοχή. Στην κινηματογραφική παραγωγή γίνεται αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Ψαθόπυργο και την ευρύτερη περιοχή, κατά την Ιταλό Γερμανική κατοχή.

Κάποια από αυτά είναι η επίθεση κατά της Ιταλικής Τελωνοφυλακής στον Ψαθόπυργο, το σαμποτάζ του τραίνου στην Παναγοπούλα, η απελευθέρωση των ομήρων από την κλούβα του τραίνου στον Ψαθόπυργο και η επίθεση στο Καστρίτσι.

Η παραγωγή του νοκυμαντέρ έγινε μετά από παραγγελία του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής από την εταιρία DIGITAL MEDIA LAB.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στο ξενοδοχείο Florida Blue Bay στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 13 Σεπτεμβριου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Σταύρος Τόλιας μάρτυρας και αιχμάλωτος των κατακτητών στα γεγονότα της απελευθέρωσης των ομήρων τον Ιούνιο του 1944.

Σάββατο 12/09

28ο Φεστιβάλ Πάτρας- Θεσμός Αρχαίου Δράματος

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

«Σπαράγματα» Ευρυπίδη

Αρχαίο Ωδείο, 21.00

Την παράσταση «Σπαράγματα» του Ευρυπίδη θα ανεβάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε παγκόσμια πρώτη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Αρχαίο Ωδείο, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Πάτρας- Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Η φιλολογική έρευνα και μετάφραση είναι του: Γιάννη Λιγνάδη, η δραματουργική επεξεργασία και οι στίχοι της Αγαθής Δημητρούκα, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη, ο σκηνικός χώρος και τα κουστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Πέτρου Ταμπούρη, οι χορογραφίες της Έρσης Πήττα, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Χριστίνα Ματζουράνη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Πιστιόλα, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Κατσιναβάκη, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιάννης Κρανάς, Βασιλική Κυπραίου, Παναγιώτης Λάρκου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μαρία Παρασύρη και Βαγγέλης Ψωμάς.

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στα αποσπάσματα (εκτεταμένα ή μη) από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη.

Ως γνωστόν, σώζονται ακέραια 19 δράματα του μεγάλου τραγικού. Υπάρχουν όμως και αρκετά σπαράγματα (αποσπάσματα) από πολλές τραγωδίες του που δεν διασώθηκαν ολόκληρες.

Αποφθέγματα, διδάγματα, μέρη διαλόγων, μονολόγων, χορικά, υλικό πλουσιότατο, άκρως ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί προσφέρει ερεθίσματα, νύξεις, εξαιρετικά γοητευτικές στο μυστηριώδη και όχι ξεκάθαρο ειρμό τους.

Σώζονται εκτεταμένα μέρη από τα έργα: Υψίπύλη, Κρήτες, Ανδρομέδα, Φαέθων. Υπάρχουν όμως και ενδιαφέροντα μέρη από πολλές άλλες τραγωδίες όπως: Τήλεφος, Οιδίπους (με παραλλαγή του γνωστού μύθου), Βελλεροφόντης, Μελανίππη, Σθενέβοια, Αυτόλυκος, Ερεχθεύς, Ιππόλυτος καλυπτόμενος κ.ά.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου Θα επιχειρήσει μια σύνθεση των σπαραγμάτων, χωρίς «λογικό» σύνδεσμο μεταξύ τους, βασισμένη ακριβώς στον αποσπασματικό τους χαρακτήρα, τονίζοντας την έννοια των «χαμένων» έργων, των «χαμένων» κόσμων. Η μουσική θα συνδέει τις διάφορες

ατμόσφαιρες, δημιουργώντας έναν καμβά, βασισμένο στον αποσπασματικό χαρακτήρα του όλου θέματος.

Ο θεατής θα εισδύει κάθε φορά στον κάθε μύθο, στον κόσμο του κάθε έργου, θα παρακολουθεί τα αποσπάσματα που σώζονται και κάθε φορά θα έχει το ανικανοποίητο αίσθημα της «χαμένης» τραγωδίας, του χαμένου αριστουργήματος.

Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια σύνθεση, έτσι ώστε η παράσταση να χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια πρώτη.

Συναυλία

Σάκης Ρουβάς

Παμπελοποννησιακό, 21.00

Ο δημοφιλής ποπ καλλιτέχνης, ενάμιση χρόνο μετά την ανοικτή συναυλία του, στην πλατεία Γεωργίου, επισκέπτεται εκ νέου την αχαϊκή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της φετινής καλοκαιρινής του περιοδείας, ενώ για χθες είχε προγραμματίσει συναυλία στο γειτονικό Μεσολόγγι.

H περιοδεία του Σάκη Ρουβά θα ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, στον Ασπρόπυργο.
O Σάκης Ρουβάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική, όπου κατέκτησε εθνικά βραβεία. Διακρίθηκε επίσης στο άλμα επί κοντώ και έγινε μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Στα δεκαεφτά του άφησε την Κέρκυρα και μετακόμισε στην Πάτρα. Ο Σάκης έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στην Αθήνα το 1991, στο Show Center, όπου τον ανακάλυψε η δισκογραφική Polygram. Λίγους μήνες αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Πάρ’ τα», σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Γιώργου Παυριανού, κατακτώντας την 1η θέση.
Οι επιτυχίες του στη δισκογραφία διαδέχονται η μια την άλλη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision, δύο φορές.
Τη συναυλία διοργανώνει ο Διαγόρας Βραχνεΐκων.

Κυριακή 13/09

28ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Αΐντα Γκομέζ

«Κάρμεν»

Αρχαίο Ωδείο, 21.00


Η χορεύτρια αλλά και χορογράφος Αΐντα Γκομέζ ενσαρκώνει με όλο το φλογερό ταμπεραμέντο της τη θρυλική ηρωίδα-σύμβολο της «Κάρμεν», της ομώνυμης όπερας του Μπιζέ, σε μια εξαιρετική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Ωδείο, στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Βασικός στόχος της δεν είναι η παρουσίαση μιας ιστορίας που είναι λίγο ως πολύ γνωστή σε όλους, αλλά η ερμηνεία μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Teatro Real» της Μαδρίτης, Εμίλιο Σάγκι. Τη μουσική διεύθυνση, τις προσαρμογές και τις παρεμβάσεις μουσικής φλαμένκο υπογράφει ο συνθέτης Χοσέ Αντόνιο Ροντρίγκεζ, συνεργάτης του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας.

«Την είδα μέσα από μια γυναικεία ματιά», τονίζει η διάσημη Ισπανίδα. «Μέχρι τώρα την Κάρμεν δημιουργούσαν άντρες χορογράφοι και μουσικοί. Νομίζω ότι της έδωσα ακόμη πιο εκρηκτικά, ευαίσθητα και αισθησιακά χαρακτηριστικά. Η Κάρμεν είναι την ίδια στιγμή αισθησιακή, προκλητική και αθάνατη. Είναι μια ερωτευμένη γυναίκα, γεμάτη πάθος. Δεν νοιάζεται για τον θάνατο, δεν την ενδιαφέρει τι θα συμβεί μετά. Ζει για την κάθε στιγμή. Πρέπει να παραδεχθώ ότι με έχει συνεπάρει η ισχυρή της προσωπικότητα και τα δυνατά της αισθήματα. Κάποιες φορές αισθάνομαι ότι η Κάρμεν είμαι εγώ».

Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με το χορό η πανέμορφη Αΐντα Γκομέζ. Γεννημένη στη Μαδρίτη, έγινε δεκτή το 1981 στο Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας κι αμέσως χρίστηκε σολίστ. Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε πρίμα μπαλαρίνα, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Το 1996 συνεργάστηκε με τον Χοακίν Κορτές, με τον οποίο εμφανίστηκε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου. Το 1997 δημιούργησε το δικό της συγκρότημα, «Compania de Danza Espanola», ενώ έναν χρόνο αργότερα το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού τη διόρισε καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου, η νεότερη στην ιστορία του οργανισμού. Το 2001 γνώρισε το σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα, με τον οποίο έκανε τη «Σαλώμη» τόσο για το θέατρο όσο και για τον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε η ταινία «Ιberia». Εκτός από τη χορογραφία, σημαντική ήταν η συμβολή της Αΐντα Γκομέζ και στη μουσική.

Στη μιάμισης ώρας διάρκεια παράσταση ακούγεται η αυθεντική μουσική του Μπιζέ, η σύνθεση του Ροντρίγκεζ, ένας συνδυασμός γνήσιας σπανιόλικης μουσικής, φλαμένκο, θαπατεάδος, τακουνέρος και χότα.

Την πλαισιώνουν πέντε σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας και το 20μελές συγκρότημά της, «Compania de Danza Espanola».

Δευτέρα 14/09

2ος Κύκλος Σεμιναρίου Ποίησης

Χρίστος Αλεξίου

Συνεδριακό, 20.00

Στο πλαίσιο του 2ου Κύκλου του Σεμιναρίου Ποίησης, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ο τ. καθηγητής Νεοεελληνικής Φιλολογίας και διευθυντής του περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας» Χρίστος Αλεξίου θα επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού DANCartE

«Lifestyle Drug»

DANCartE, 21.30


Στις 9.30 το βράδυ στο Κέντρο Χορού και Τεχνών DANCartE (Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1) για την παράσταση «Lifestyle Drug», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού DANCartE, σε συνδιοργάνωση ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας. Πρόκειται για την αμφισβήτηση του σύγχρονου δυτικού lifestyle μέσα από τη χορογραφία της Αντιγόνης Γύρα.

Το «Lifestyle Drug» είναι ένα έργο άμεσο, γρήγορο και ζωντανό. Σχολιάζει με καυστικότητα και ειρωνεία την υπερβολή του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η Ιωάννα Καμπυλαυκά και ο Σταύρος Αποστολάτος παρουσιάζουν με χιούμορ και ένταση μία θλιβερή πραγματικότητα. Αλλάζουν διαρκώς μορφές, ενώ αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μία κατάσταση που δεν έχουν διαλέξει. Μία ζωή σε μία πασαρέλα: γρήγορες εναλλαγές εικόνων, δυναμική μουσική συνοδεία, εντυπωσιακά κοστούμια. Δύο κορμιά που κινούνται, περιφέρονται, ταλαιπωρούνται. Δύο σώματα που χορεύουν με μουσικές κάθε προέλευσης, από ροκ και ντίσκο ως trans και αναγεννησιακή και μια μεγάλη κόκκινη καρδιά που ακόμη χτυπάει.

Σύλληψη-χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα, ερμηνεύουν: Ιωάννα Καμπυλαυκά – Σταύρος Αποστολάτος, δραματουργία: Άννα Τσίχλη, μουσική επεξεργασία: Ορέστης Τάνης, κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, σκηνική επιμέλεια: Τόνια Αβδελοπούλου, φωτισμοί: Διονύσης Ευθυμιόπουλος, φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη και επικοινωνία: Leverage wyb.

Συναυλία

Γιάννης Κότσιρας, Ραλλία Χρηστίδου & Μύρωνας Στρατής

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Ο Γιάννης Κότσιρας αυτό το καλοκαίρι γίνεται «Και πάλι παιδί» αξιοποιώντας το υλικό του τελευταίου του, ήδη χρυσού άλμπουμ, που οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Στο πλαίσιο της θερινής του περιοδείας θα εμφανιστεί στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Ωδείο.

Με τη γνωστή συνέπεια που τον διακρίνει, το εξαιρετικό ταλέντο και το πλούσιο προσωπικό ρεπερτόριο θα πραγματοποιήσει αυτό το καλοκαίρι μεγάλη περιοδεία σε όλη τη χώρα και την Κύπρο έχοντας στο πλευρό του δύο από τους αντιπροσωπευτικότερους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Μύρωνα Στρατή.

Η Ραλλία με το ταλέντό της, το ρεπερτόριό της και τις συνεργασίες της έχει αναδειχθεί ως η σημαντικότερη τραγουδίστρια της νέας γενιάς έχοντας μαζί της καινούρια τραγούδια που έχουν κερδίσει τις πρώτες θέσεις στις επιλογές των ραδιοφώνων και του κόσμου όπως το ολοκαίνουριο «Πάνε μέρες που δεν σου είπα σ’ αγαπώ».

Ο Μύρωνας Στρατής με το σύγχρονο έργο του και την τελευταία του επιτυχία «Πάνω από όλα» αναδεικνύεται σε έναν πολλά υποσχόμενο τραγουδοποιό.

Ο Γιάννης Κότσιρας με τη Ραλλία και τον Μύρωνα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα φωτεινό, ταξιδιάρικο, με τραγούδια που δεν μπορείς να αποφύγεις να τα σιγοτραγουδήσεις δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα για αυτό το καλοκαίρι.

Τους συνοδεύουν οκτώ εξαιρετικοί μουσικοί όπως ο Γρηγόρης Σιντρίδης στα τύμπανα, ο Γιάννης Γρηγορίου στο μπάσο, ο Γεράσιμος Σιούρας στην ακουστική κιθάρα, η Μιγκέλ Σελμάνι στο βιολί, ο Νίκος Νταλίρας στα κρουστά, ο Ανδρέας Καραντίνης στο μπουζούκι, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και στα πλήκτρα ο Κώστας Συντρίδης, ο οποίος έχει αναλάβει και την ενορχήστρωση.

Τους υποστηρίζει, όπως πάντα, μια ηχοφωτιστική παραγωγή υψηλών απαιτήσεων υπό την επίβλεψη του Άρη Κουντούρη και του Λάμπρου Μπούνα στον ήχο και του Γιώργου Τέλλου φώτα.

Ο τελευταίος δίσκος του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο «Και πάλι παιδί» κυκλοφόρησε τις 15 Σεπτεμβρίου 2008. Η μουσική είναι του Γιάννη Κωνσταντινίδη, οι στίχοι του Νίκου Μωραΐτη. Ο ίδιος ο Γιάννης Κότσιρας υπογράφει κάποια από τα τραγούδια του δίσκου.

Τετάρτη 16/09

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Συναυλία

Δημήτρη Παπαδημητρίου

Με μια ιδιαίτερη συναυλία, με έντονο χρώμα και ποιητική διάθεση, ολοκληρώνονται τη Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 9.30μ.μ. στο Αρχαίο Ωδείο οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2009, που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και η ΔΕΠΑΠ.

Πρόκειται για τη συναυλία του γνωστού και καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος θα παρουσιάσει στο πρώτο μέρος τον κύκλο τραγουδιών του πάνω σε ποίηση Γ. Σεφέρη με τον τίτλο «Ο άνθρωπος που του ‘κλεψαν τον ίσκιο» και στο δεύτερο γνωστά τραγούδια από το γενικότερο ρεπερτόριό του.

Ο κύκλος τραγουδιών του Δ. Παπαδημητρίου πάνω σε ποίηση Γ. Σεφέρη εκτελείται από ορχήστρα εγχόρδων, άρπα ή πιάνο, τρεις τραγουδιστές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού (μια γυναίκα και δύο άνδρες), ντουέτο τενόρων σε ένα τραγούδι και ένα κρουστό. Το έργο θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Πατρών υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ θα συμμετέχει και το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς» σε μουσική διδασκαλία Αλέξανδρου Στουπάκη.

Στο δεύτερο μέρος ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα μας ενώσει με το έργο του και όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού που χάραξε τη μνήμη μας. Τραγούδια λαϊκά, έντεχνα, ροκ, ποπ, θεατρικά, συναντούν ομοειδή τραγούδια, είτε από το παρελθόν είτε από το παρόν, καθώς και μελωδίες που έγιναν γνωστές μέσα από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Τα τραγούδια θα αποδώσει η Ορχήστρα Πατρών και θα ερμηνεύσουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Γιώργος Φλωράκης.

Ο κύκλος αυτός των τραγουδιών του Δ. Παπαδημητρίου πάνω σε ποίηση Γ. Σεφέρη είναι ένα ακόμη βήμα πάνω στην προσπάθεια του συνθέτη να δημιουργήσει μια λόγια, «κλασική», ελληνική μουσική που να έχει όμως τις μελωδικές της ρίζες στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Ο ίδιος σημειώνει: «Αν και πρόκειται για πολύ πιο σύνθετο είδος από το ίδιο το έντεχνο τραγούδι, αφού και σαν φόρμα και σαν μουσική δομή κινείται στον ευρωπαϊκό λόγιο χώρο, μελωδικά στηρίζεται στο ελληνικό μουσικό άρωμα που μας παρέδωσε η έντεχνη τραγουδιστική παράδοση, δηλαδή στον -απαλλαγμένο πια από το φολκλόρ του δημοτικού ή του λαϊκού ιδιώματος – σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο.

Ο στόχος είναι (όπως και στην περίπτωση των έργων του συνθέτη «Κ.Π.Καβάφης…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός…», στο «Όνομα της Ελένης» και την όπερα «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ) η δημιουργία λόγιου ελληνικού τραγουδιού που να τιμά τον τόπο και τον χρόνο της σύνθεσής του και να μπορεί, σαν μουσική γλώσσα, να γίνεται αντιληπτό από το ελληνικό μουσικό ακροατήριο συνολικά, χωρίς προαπαίτηση «εκμάθησης» ξένων μουσικών ιδιωμάτων από πλευράς ακροατηρίου. Γιατί η μεν μουσική είναι μία, οι μουσικές όμως γλώσσες είναι όσες και οι λαοί. Μια μουσική που να προέρχεται από την ελληνική τραγουδιστική παράδοση ως το επόμενο βήμα της και να συνενώνει τα ακροατήρια κλασικής και ελληνικής μουσικής ιδανικά στο ίδιο επίπεδο συμμετοχής».

«Η μουσική, σημειώνει ο συνθέτης, είναι ένα παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο- όπως η λογοτεχνία εξ άλλου- αλλά γράφεται σε κάθε χώρα σε διαφορετική αισθητική γλώσσα και μόνον έτσι εκφράζει πρωτογενώς τον κάθε πολιτισμό. Καθίσταται δε η μουσική αυτή διεθνής μόνο αν εκφράσει και αντιπροσωπεύσει επιτυχώς διεθνώς τον κάθε ξεχωριστό πολιτισμό. Το αιτούμενο για την Ελλάδα λοιπόν είναι η ελληνική λόγια μουσική γλώσσα που θα προέρχεται από τις ελληνικές δυνάμεις έκφρασης».

Τα ποιήματα του Σεφέρη

Τα ποιήματα και τα δύο ορχηστικά που αποτελούν το έργο αυτό είναι τα ακόλουθα:

«Incompleteness* (Σεφέρης-Godel) Ορχηστρικό», «Κι όμως εκεί, στην άλλην όχθη»,

«Παντούμ», «Στροφή», «Τρία κόκκινα περιστέρια», «Το φύλλο της Λεύκας», «Λυπημένη», «Ρϊμα», «Βάλς Ορχηστρικό», «Θεατρίνοι», «Χωρίς Σώμα», «Λυπούμαι γιατί άφησα…», «Τούτο το σώμα», «Θα σου πάρουν τον ίσκιο των δέντρων» και

«Πότε θα ξαναμιλήσεις…».

Χορηγοί του Διεθνούς Φεστιβάλ 2009: «Γέφυρα», Fanta, Οπτικά Καραμούζης.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, ΝΕΤ 105,8 και ΕΡΑ Δίκτυο.

Παρασκευή 18/09

Συναυλία

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου

Κάστρο Πάτρας, 21.00

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια που με τη φωνή της, μάς έχει ταξιδέψει στα πιο όμορφα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής και τα τραγούδια της μάς έχουν χαρίσει αξεπέραστες επιτυχίες, θα εμφανιστεί στο Κάστρο της Πάτρας. Μετά τις πρόσφατες συναυλίες της στην Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Χιχόν), αλλά και στην Αυστραλία όπου έδωσε παραστάσεις στην περίφημη Όπερα του Σίδνεϋ και στο Μέγαρο Τεχνών της Μελβούρνης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα παρουσιάσει στην Πάτρα και σε άλλες Ελληνικές πόλεις μαζί με τις μεγάλες της επιτυχίες και τα τραγούδια του τελευταίου άλμπουμ της με τίτλο «Και τα μάτια κι η καρδιά». Μαζί της η Μελίνα Ασλανίδου.

Πρόκειται για το άλμπουμ που «γεννήθηκε» από την συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του διάσημου Ισπανού παραγωγού και συνθέτη, βραβευμένου με δύο Γκράμμι, Χαβιέ Λιμόν, δίνοντας στην ελληνικότητα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη διεθνή αέρα. Το άλμπουμ κυκλοφορεί εκτός από την Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τον τίτλο «Mirame». Έχουμε σίγουρα όλοι σιγοτραγουδήσει το τραγούδι «Τον Έρωτα Ρωτάω» και έχουμε όλοι χορέψει στους ρυθμούς της μεγάλης επιτυχίας «Δε μιλώ για μια νύχτα εγώ». Μαζί της, σε αυτή την καλοκαιρινή περιοδεία, έχει την Μελίνα Ασλανίδου. Η Μελίνα Ασλανίδου που από το 2001 με την ερμηνεία της στο τραγούδι των Πλέσσα-Παπαδόπουλου «Τι σου ‘κανα και πίνεις» γνώρισε τεράστια επιτυχία, είναι η νέα ανερχόμενη Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας δώσει όλα αυτά τα χρόνια δείγματα του ταλέντου της τόσο στην δισκογραφία, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις της, κάνοντας επιλογές που δικαιώνουν την αγάπη που της έχει δείξει το κοινό. Η Μελίνα Ασλανίδου θα ερμηνεύσει τραγούδια από το τελευταίο της cd με τίτλο «Στο δρόμο» που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες της επιτυχίες «Τι σου ‘κανα και πίνεις», «Το λάθος», «Το τσιγάρο βαρύ», αλλά και δύο πολύ ιδιαίτερες διασκευές: το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» της Ελένης Βιτάλη και την «Πριγκηπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα. Θα ερμηνεύσει επίσης, το ολοκαίνουριο τραγούδι της που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο «Μην το πεις» που αναμένεται να είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του καλοκαιριού. Την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Μελίνα Ασλανίδου συνοδεύει μια μπάντα επτά εξαίρετων μουσικών: ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα και έχει την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων, ο Θωμάς Κωνσταντίνου παίζει μπουζούκι, ούτι, λαούτο και τσουμπούς, στο μπάσο είναι ο Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, στα τύμπανα ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, πιάνο και πλήκτρα παίζει ο Γιάννης Κυριμκυρίδης, στα κρουστά είναι ο Άγγελος Πολυχρόνου και βιολί και τρομπέτα παίζει ο Θέμης Νικολούδης. Την επιμέλεια του ήχου έχουν οι Μανώλης Ολλανδέζος και Αργύρης Λιανός και τον σχεδιασμό των φώτων έχει ο Phil Hills.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση

Παιδικών Τμημάτων του

Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 17/10

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΑ… ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Το παιχνίδι είναι το «κέντρο» της παιδικής ηλικίας. Είναι η φυσική

δραστηριότητα του παιδιού στην τρυφερή ηλικία που αρχίζει να εξερευνά

για να γνωρίσει τον κόσμο. Είναι η «γλώσσα» του και το πιο ισχυρό μέσο

έκφρασης του. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα

συναισθήματα του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται,

απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο

που το περιβάλλει. Ταυτόχρονα ωριμάζει και γίνεται υπεύθυνο για τις

πράξεις του. Επιπλέον, το παιχνίδι αποτελεί ένα συμβολικό μέσο, με το

οποίο οι ενήλικες μεταδίδουν στο παιδί βασικές αλήθειες που αφορούν

τόσο αυτό, όσο και τις εμπειρίες του.

Πάνω σε αυτές τις βασικές αρχές στηρίχτηκαν η καλλιτεχνική

διευθύντρια του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων

Κλεοπάτρα Λίγκα και οι καθηγητές των Παιδικών Τμημάτων του

Εικαστικού Εργαστηρίου, Ειρήνη Μπράττη (ζωγράφος), Ανδριανή

Βεντούρη (ζωγράφος). Βασιλική Φατούρου (κεραμίστρια), Άννα

Καρατζά (ζωγράφος), Ηλίας Χριστόπουλος (κεραμιστας), Κανέλα

Στασινοπουλου (εικαστικός) και Γεράσιμος Κυριακόπουλος (εικαστικός)

και δούλεψαν με τους μικρούς μαθητές τους.

Θέμα τους ήταν τα «παιχνίδια» τα οποία όμως εμπνεύστηκαν και

στη συνέχεια κατασκεύασαν οι μικροί μαθητές με την βοήθεια των

δασκάλων τους. Τις δημιουργίες τους θα παρουσιάσουν το Σάββατο 12

Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στην αίθουσα Χάνσεν του Παλαιού

Δημοτικού Νοσοκομείου. Στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή

μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου, συμμετέχουν περισσότερα από 200 παιδιά

τα οποία εκθέτουν έργα ζωγραφικής, κεραμικής και υφαντικής,

κατασκευές, και βίντεο αρτ.

Να σημειωθεί, ότι το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων

καταγράφει μια συνεχή 9ετή επιτυχημένη πορεία, δίνοντας σημαντικά

δείγματα ποιοτικής εργασίας στα εικαστικά με πανελλήνια αναγνώριση.

Έκθεση

Κατερίνας Δίπλα

»Costumes»

Ποικίλη Στοά

Ως 27/09

Η Κατερίνα Δίπλα σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας , παρουσιάζει την έκθεση «Costumes» στην Ποικίλη Στοά, Ρήγα Φεραίου 129 και Παντανάσσης, από 18 έως 27 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για την πρώτη της ατομική έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει installations, φωτογραφίες από την τελευταία συλλογή ρούχων –κοστουμιών , καθώς επίσης και τα υφάσματα που  χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους , τα οποία και φιλοτέχνησε η ίδια.
Στόχος της δημιουργού αποτελεί η μεταμόρφωση του χώρου που θα παρουσιασθεί η έκθεση, σε ένα ιδιόμορφο ατελιέ, όπου ο θεατής θα ακολουθήσει τη διαδρομή , από τη σύλληψη έως τη δημιουργία ενός κοστουμιού, περνώντας από την έμπνευση στο σχεδιασμό και από τον σχεδιασμό στο τελικό αποτέλεσμα. Αφετηρία όλης αυτής της διαδικασίας αποτελεί ο σχεδιασμός του ίδιου του υφάσματος  (print-μεταξοτυπία)  που κατέχει ξεχωριστή θέση στην έκθεση.

«Τα ρούχα για μένα αποτελούν καλλιτεχνική έκφραση… είναι σα να ζωγραφίζω, μόνο που ο καμβάς μου είναι το ύφασμα και τα πινέλα μου είναι το ψαλίδι, ο χάρακας για το πατρόν και η ραπτομηχανή», σημειώνει η Κατερίνα Δίπλα που γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις σπουδές της από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ακολούθησε Foundation στη Τέχνη και το Σχέδιο στο Camberwell College of Arts, για να ολοκληρώσει τις σπουδές της με BA (Hons) στη μόδα και το υφαντικό σχέδιο στο Central Saint Martins του Λονδίνου.
Κάτοικος Λονδίνου τα τελευταία επτά χρόνια, δουλεύει σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές ως ενδυματολόγος, σχεδιάζοντας παράλληλα δικές της συλλογές ρούχων. Δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά ανά τον κόσμο.
Η έκθεση θα ταξιδεύσει στην Αθήνα και το Λονδίνο.
Ημερομηνία: 18/09/2009  Έως: 27/09/2009
Τόπος Διεξαγωγής: Ποικίλη Στοά, Ρήγα Φεραίου 129 και Παντανάσσης

Έκθεση ζωγραφικής

Σοφίας Δημητροπούλου – Esposito

Παλαιά Δημοτικά Λουτρά

Ως 20/09

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ispirazione e Ammirazione» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΠΑΠ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Σοφία Δημητροπούλου-Esposito ευχαριστεί τους φορείς της πόλης που της έδωσαν τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά της. «Εύχομαι η Πατρινοί να εκτιμήσουν την προσπάθειά μου. Τον Μάιο παρουσίασα στη Φλωρεντία δείγματα από την πρόσφατη δουλειά μου. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι από την προσωπική μου συλλογή, έργα που φυλούσα για την κόρη και τη μικρή μου εγγονή. Αυτό που με ενδιαφέρει με την επιστροφή στη γενέτειρά μου είναι να γνωρίσουν οι Πατρινοί το έργο μου».

Η θεματολογία των έργων της είναι δυνατές εικόνες και τοπία από την Τοσκάνη της Ιταλίας, πολλές προσωπογραφίες και ένα γυμνό. Είναι όλα λάδια και μερικά από αυτά φέρουν έντονα στοιχεία επηρεασμού της ζωγράφου από τον Σεζάν και τον Αμεντέο Μοντιλιάνι (η ίδια λέει ότι αν και δεν θέλει να του «μοιάσει», τη συγκίνησε η ζωή του) .

Η Σοφία Δημητροπούλου-Esposito γεννήθηκε στην Πάτρα, ζει όμως, και εργάζεται εδώ και 40 χρόνια στην Ιταλία. Απέκτησε καλλιτεχνική αγωγή και τελειοποίησε την τεχνική της με συστηματικά μαθήματα σπουδών στη «Σχολή Τέχνης» του Δήμου Φλωρεντίας που τελεί υπό την αιγίδα και την υψηλή εποπτεία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ιταλίας. Η Σοφία Δημητροπούλου-Esposito σχεδόν κάθε χρόνο συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις αναγνωρισμένων Τοσκανών ζωγράφων.

Έρχεται κάθε χρόνο στη γενέτειρά της, γιατί εδώ ζουν όλοι οι συγγενείς της.

Η έκθεση «Ispirazione e Ammirazione» στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά είναι η πρώτη ατομική έκθεση που κάνει στην Πάτρα (ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10.00 έως 14.00 και το απόγευμα από 18.00 έως 21.00).


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s