Λελή Πρωίμου «Αυτοβιογραφία του αθέατου», «Μεταίχμιο». Τετάρτη 01/07, Βιβλιοπαρουσίαση, Πολύεδρο, 20.30.

image

Τετάρτη 01/07

Βιβλιοπαρουσίαση

Λελή Πρωίμου

«Αυτοβιογραφία του αθέατου»,

«Μεταίχμιο»
Πολύεδρο, 20.30

Η Λελή Πρωίμου, στον άξονα της αλήθειας του συγκεκριμένου και ταυτόχρονα της πλατύτερης αναγωγής του σε πλαίσιο συμπαντικό, ανιχνεύει τα όρια ελευθερίας, τη στέρηση και την ανταμοιβή του έρωτα, την κοινωνική επίφαση, τη σπατάλη του εαυτού, την απόδραση και την υπαρξιακή αμηχανία. Φωνές άγνωστης προέλευσης, που συνωστίζονται υπόγεια και με δρόμους δικούς τους, μεταποιούν αποτυπώματα απωλειών σε ψυχής παρηγορία. Με τρόπους άλλοτε λυρικούς και άλλοτε αποφθεγματικούς υλοποιεί τη διαπραγμάτευση με έναν κόσμο ενορατικό ο οποίος εν τέλει μας απελευθερώνει.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

και οι ποιητές Δημήτρης Κατσαγάνης και Σταύρος Σταυρόπουλος.

Ποιήματα από τη συλλογή θα διαβάσει

η θεατρολόγος Ισμήνη Σακελλαροπούλου.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Στην αρένα της ποίησης της Λελής Πρωίμου φαίνονται καθαρά, σχεδόν φωτογραφικά, οι δύο αντίπαλες ανάγκες: της καθημερινότητας και της ψυχής. Η καθημερινότητα… είναι πολύ πιο επιθετική απ’ την ψυχή, που όμως είναι πολύ πιο ανθεκτική, αν βέβαια δεν καταρρεύσει με την πρώτη σύγκρουση. Εκείνο που κάνει την απεικόνιση τόσο ζωντανή είναι το ότι η Λελή Πρωίμου δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της καθημερινότητας, την πρακτική, σχεδόν επαγγελματική γλώσσα, για να εκφράσει την αγωνία της ερασιτεχνικής ψυχής.

Kατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ΔΙΑΒΑΖΩ

Δυο είναι οι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους συνυφαίνεται ο ποιητικός ιστός της [ποιήτριας]: αλλοτρίωση της ψυχής με την ταυτόχρονη απαλλοτρίωση του σώματος και η επιτακτική ανάγκη για Ελευθερία. Η ανάγκη υποδούλωσης της ποιητικής persona εξισορροπείται από την ανάλογη ανάγκη ελευθερίας και απαλλαγής από οικογενειακά και κοινωνικά βάρη. Η σωτηρία έγκειται στην επιστροφή της στο κέντρο της ύπαρξης, εκεί όπου κατοικεί η εσωτερική σπίθα του θείου, μέσω της οποίας -και μόνον- είναι εφικτή η Ανάληψη και η ανέλιξη της ψυχής σε άλλες, φωτεινότερες διαστάσεις… Μια νέα ποιητική φωνή που αναμένεται να σταθεροποιήσει το στίγμα της.

Κωνσταντίνος Μπούρας, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η ποιήτρια είναι χαμηλόφωνη, λιτή, πυκνή και ουσιαστική στη στόχευσή της. Η καθαρότητα είναι το είδος της. Η ποίησή της έχει ουσία, όπως συνηθίζουμε να λέμε, έχει ψαχνό. Αυτή η ειλικρίνεια είναι σημαντική, αφού προϋποθέτει γνησιότητα και αυθεντικότητα αισθητική και βιωματική. Μια ιδιαίτερη περίπτωση στον σύγχρονο κατακλυσμό της γραφής… Κατέθεσε ένα βιβλίο, με καθόλου πρώιμους καρπούς. Ίσως γιατί ήταν έτοιμη από καιρό.

Μανόλης Πρατικάκης, ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΡΙΑ

Η Λελή Πρωίμου γεννήθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ το 1958. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε διατριβή για τον Οδυσσέα Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανιχνεύοντας στο δοκιμιακό έργο του τη φιλοσοφική του συγγένεια με τους αρχαίους φιλοσόφους και τον υπερρεαλισμό. Εκπαιδεύτηκε στην ψυχολογία στην Αμερική και στην ψυχοθεραπεία οικογένειας στο Παν/μιο Αθηνών. Κατά την τελευταία επταετία διετέλεσε καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συντόνισε Ομάδες Συμβουλευτικής Ενηλίκων. Το 1997 εξέδωσε τη διατριβή της σε βιβλίο με τίτλο Οδυσσέας Ελύτης: Η αθέατη πλευρά του κόσμου και η καθαρότητα του φωτός (εκδ. Ελληνικά γράμματα, 1997), ενώ μελέτες και ποιήματά της κυκλοφορούν σε ανθολογίες και περιοδικά. Αυτή είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s