Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο (2 – 10 Οκτωβρίου 2009) : Προβολές αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ.

image

image

Λουλάν, οι κοιμισμένες πριγκίπισσες

imageΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Προβολές αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ

Με αμείωτη ζωντάνια και ενθουσιασμό, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας – «Διεθνές Πανόραμα» ανανεώνει και φέτος το φθινοπωρινό του ραντεβού στην πόλη της Πάτρας 2 – 10 Οκτωβρίου 2009 που κατά την διάρκεια του συντελείτε ένας διάλογος για την κοινωνία, την οικολογία, την ιστορία, την πολιτική, την τέχνη και τον άνθρωπο.

Το Φεστιβάλ επιλέγει και προβάλλει την κινηματογραφική τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και συμβάλλει, μέσα από διαφορετικές θεματικές αφετηρίες και αισθητικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια για μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και ευθύνης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την ιστορία και τη φύση.

image

Το Τμήμα Οργάνωσης παράλληλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο πραγμάτωσης της 11ης διοργάνωσης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα εξής: Την συνεργασία με το φεστιβάλ «ΑΓΩΝ – Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Xώρου» (http://www.sitemaker.gr/agwn).

Έτσι κατά την διάρκεια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας θα προβληθούν ως αφιέρωμα οι Βραβευμένες ταινίες της 7ης Διεθνούς Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα «ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ» στις 14-15 Μαρτίου 2009 και που οργανώθηκε από το περιοδικό: «Αρχαιολογία και Τέχνες» (http://www.arxaiologia.gr)

H Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Xώρου, ξεκίνησε το 1996 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Οργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία AΓΩN σε συνεργασία με το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες»

H απόφαση για την δημιουργία του AΓΩNA στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού στο χώρο αυτόν υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της πολιτισμικής ταυτότητας των σύγχρονων κοινωνιών. Στόχος του ΑΓΩΝΑ είναι όχι μόνο να μείνει η Ελλάδα πομπός πολιτισμού όπως ήταν πάντα, αλλά να γίνει και δέκτης και να καταδείξει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των λαών που βρέχονται από τη Μεσόγειο και έχουν κοινές πολιτισμικές ρίζες, εμπειρίες και συγγένειες.

Ο κινηματογράφος αποτελεί τον κατεξοχήν τρόπο διάδοσης της αρχαιογνωσίας στο ευρύ κοινό. Η εικόνα είναι άμεση και μιλά όλες τις γλώσσες. Έτσι, ο ΑΓΩΝ κηρύσσεται διεθνής και το κεντρικό θέμα του είναι η «Αρχαιολογία στον Μεσογειακό Χώρο». Με τον όρο Αρχαιολογία, εννοούμε την αναζήτηση που αναφέρεται ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, μιας κι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ο ΑΓΩΝ είναι από το 2002 ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας των  Ευρωπαϊκών  Φεστιβάλ Ταινίας Αρχαιολογικού Περιεχομένου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. (www.fedarcine.com)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:

To μυστικό της παγωμένης μούμιας

ΓEPMANIA, 2006, 42’

σκηνοθεσία: Peter Prestel

παραγωγή: ZDF

image

Το 2001 ο διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Hermann Parzinger, αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό εύρημα στην Τούβα. Σ’ έναν ανέπαφο σκυθικό τύμβο ήρθαν στο φως χρυσά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Το 2006 ο καθηγητής Parzinger ξεκίνησε μια νέα αποστολή, αυτή τη φορά στα Αλτάια Όρη της Μογγολίας. O καθηγητής πίστευε πως εκεί υπάρχουν τύμβοι σκεπασμένοι από πάγους, μέσα στους οποίους μπορεί να υπήρχαν άρτια διατηρημένοι Σκύθες ιππείς. Έτσι, άρχισε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης, που στο τέλος του επεφύλασσε μια ανεκτίμητη ανακάλυψη.

image

Λουλάν, οι κοιμισμένες πριγκίπισσες

ΓAΛΛIA , 2006, 52’

σκηνοθεσία: Serge Tignères

παραγωγή: GEDEON Programmes

Στο κέντρο του Τακλαμακάν, σε έναν θρυλικό τόπο, υπάρχει ένα τεράστιο νεκροταφείο: πρόκειται για ένα λόφο γεμάτο πασσάλους, με περισσότερους από 300 τάφους. Κανένας όμως από τους τάφους αυτούς δεν έχει ακόμη ερευνηθεί επιστημονικά. Παρά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, μια Κινέζο-ιαπωνική αποστολή καταφέρνει να λύσει το μυστήριο της «πόλης του διαβόλου» και ανακαλύπτει πως οι άνθρωποι που έχουν ταφεί εκεί, είχαν ταξιδέψει από πολύ μακριά ακριβώς για να πεθάνουν σε αυτόν τον «Κήπο της Εδέμ»…Για πολύ καιρό, η ύπαρξη του βασιλείου αυτού δεν ήταν παρά ένας μύθος των εμπόρων του Kινέζικου Δρόμου του Μεταξιού. Στις αρχές όμως του 20ού αιώνα, ο Σουηδός ερευνητής Σβεν Χέντιν, ανακάλυψε τυχαία, θαμμένα κάτω από την άμμο, τα ερείπια της αρχαίας πόλης, «το λίκνο του μεσαιωνικού κινέζικου πολιτισμού», που αποτέλεσαν πόλο έλξης για πολλούς τυχοδιώκτες… Ακολουθώντας τους χάρτες αυτών των εξερευνητών, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Ξινγκ Γιανγκ, ελπίζει να ανακαλύψει την εγκαταλελειμμένη νεκρόπολη, την γνωστή ως «πόλη του διαβόλου» ή «νεκροταφείο με τους χίλιους τάφους».

H γρήγορη τέχνη– O χειρούργος του Aρίμινουμ

ITAΛIA, 2007, 42’

σκηνοθεσία: Adolfo Conti

παραγωγή: DOC ART, Amalia Carandini

image

Aρίμινουμ είναι η  λατινική ονομασία του σημερινού Ρίμινι, ιταλικής πόλης στις ακτές της Αδριατικής. Το 1989 έγινε μια σημαντική ανακάλυψη στο κέντρο του Ρίμινι: στο εσωτερικό μιας, εκ πρώτης όψεως συνηθισμένης, ρωμαϊκής κατοικίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 150 χειρουργικά εργαλεία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς οι ειδικοί κατάφεραν να αγγίξουν για πρώτη φορά, ιατρικά εργαλεία που ως τώρα γνώριζαν μόνο από γραπτές πηγές. Yπήρξε όμως και συνέχεια: H οικία ήταν παράλληλα και επαγγελματική εστία. Μετά την καταστροφή της, η περιοχή παρέμεινε για πολλούς αιώνες ανέπαφη, γεγονός που επέτρεψε στους αρχαιολόγους να βρουν και να ανακατασκευάσουν την επίπλωση και τον εξοπλισμό ενός χειρουργικού ιατρείου ηλικίας 2.000 ετών. Και αυτό είναι που κάνει την ανακάλυψη του Ρίμινι μοναδική στον κόσμο. Ξεκινώντας από την περιγραφή της ανακάλυψης, η ταινία παρουσιάζει τον γιατρό του Aρίμινουμ και το περιβάλλον στο οποίο εργαζόταν. H μεγαλύτερη όμως φιλοδοξία της ταινίας είναι να παρουσιάσει, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές, την προσωπική πορεία αυτού του ανθρώπου: η πολύχρονη εμπειρία στα πεδία των μαχών, μια εμπειρία βίας, πόνου και θανάτου θα οδηγήσει τον νέο γιατρό στην διαμόρφωση μιας φιλοσοφικής θεώρησης του επαγγέλματος και της ανθρώπινης υπόστασής του. Γιατί, όπως είπε ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Ιατρικής Σχολής, Γαληνός: «ο άριστος γιατρός πρέπει να είναι και φιλόσοφος».

H λεηλασία του Σαβά

ΓAΛΛIA, 2006, 51’

σκηνοθεσία: Korel Prokop

παραγωγή: Constance Films, AMIP, ARTE France

Στη βόρεια Υεμένη, υπάρχει μια ερημική περιοχή που ονομάζεται Τζάουφ. Πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη περιοχή, μερικώς ελεγχόμενη από την κεντρική κυβέρνηση, όπου αυτή τη στιγμή γίνονται μαζικές λεηλασίες των προ-ισλαμικών ερειπίων από τις τοπικές φυλές με την συνενοχή αρχαιοκαπήλων. Μια Γάλλο-Υεμενική αρχαιολογική αποστολή επρόκειτο να πάει στην περιοχή το 2006 για να πραγματοποιήσει ανασκαφές σ’ έναν ναό 2.000 ετών προ της χριστιανικής περιόδου και να φτιάξει ένα χάρτη με τις σημαντικότερες τοποθεσίες που κινδυνεύουν από λεηλασίες. Αλλά όταν οι τοπικές φυλές συνειδητοποίησαν ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος των δραστηριοτήτων τους, που είναι και το μοναδικό τους εισόδημα, εναντιώθηκαν στον ερχομό των αρχαιολόγων, παρά την εντολή του προέδρου της Υεμένης. Το τηλεοπτικό συνεργείο που θα ακολουθούσε την αποστολή κατάφερε να φτάσει στην απαγορευμένη περιοχή χωρίς τους ερευνητές, και μετέφερε εικόνες και μαρτυρίες μιας πραγματικής πολιτιστικής καταστροφής. Oι διαφωνίες μεταξύ των φυλών κόντεψαν να προκαλέσουν σύρραξη και χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός για να φυγαδεύσει το συνεργείο από έναν τόπο όπου οι διαφορές συχνά λύνονται με τα όπλα. Όσο για τους αρχαιολόγους που έμειναν στη Σανά, δεν χάνουν τις ελπίδες τους πως η κυβέρνηση και οι φυλές θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει τις ανασκαφές σε αυτές τις άγνωστες τοποθεσίες και θα μπορέσουν έτσι να δώσουν απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με την προέλευση του βασιλείου του Σαβά και ολόκληρου του πολιτισμού της Υεμένης.

Λιθοξόοι μαΐστορες: καταγραφή παραδοσιακών τεχνικών για το Μουσείο Mαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου

EΛΛAΔA, 2007, 31’

σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

παραγωγή: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

image

Tο Μουσείο Mαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠIOΠ). Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια. H πλούσια συλλογή ποικίλων αυθεντικών αντικειμένων που εκτίθεται στο Μουσείο συνδυάζεται με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου και εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, οι δυο αυτές βασικές ενότητες συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε ειδικά για τη μόνιμη έκθεση. O άμεσος διάλογος εικόνας και εκθεμάτων προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν με τρόπο ζωντανό και εύληπτο διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου (λατομείο), καθώς και τη διαμόρφωση και διακόσμηση ενός μαρμάρινου έργου (εργαστήριο). Έτσι η διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο προϊόν μέσω του πλέγματος εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών γίνεται ευκολότερα κατανοητή, ενισχύοντας τη μουσειακή εμπειρία.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

-To πολιτιστικό portal www.elculture.gr

-Το διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό www.culturenow.gr.

-Το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης www.echoes.gr

-Το διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό της Λάρισας http://www.artfools.gr/

-Το περιοδικό της Πάτρας Cineek magazine- περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

-Με φιλική υποστήριξη της Πατρινής Μ.Κ.Ο «Πολίτες Εν Δράσει»

www.politesendrasei.gr

-Η τεχνική υποστήριξη και η φιλοξενία της ηλεκτρονικής σελίδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, γίνεται  από την Πατρινή εταιρεία Newmediasoft www.newmediasoft.gr

«Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο –Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας» και –International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας

«Διεθνές Πανόραμα»

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

(αρ.Έγκρισης Πρωτ/κείου Πατρών 185/09)

Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 10Α

ΤΚ 26441

τηλ/fax 2610 426779

web site www.independent.gr

e-mail info@independent.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s