ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 5/6 ΕΩΣ 11/6/2009 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

LOS ANGELES TRIO

image

MITZ JAZZ QUINTET

image nikbartsch

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ με λύπη τους ανακοινώνουν ότι αναβάλλεται η συναυλία της Loreena McKennitt, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 9 Ιουνίου στο Αρχαίο Ωδείο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2009.

Η Loreena McKennitt αφού ανέβαλε την εναρκτήρια εμφάνιση της περιοδείας της στο φεστιβάλ του Φεζ του Μαρόκο (στις 6 Ιουνίου), αναγκάζεται να αναβάλει και τις τρεις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας κάποιων αναπάντεχων και σοβαρών επιπλοκών στην υγεία της μητέρας της.

Η ίδια σε επίσημη ανακοίνωσή της στο προσωπικό της site (www.quinlanroad.com) αναφέρει: «Θέλω το κοινό μου στην Ελλάδα, να κατανοήσει πόση σημασία έχουν αυτές οι συναυλίες για εμένα και λυπάμαι πραγματικά, για όποια αναστάτωση προκάλεσε η ακύρωσή τους. Ωστόσο δεν έχω καμία άλλη επιλογή από το να μείνω στο πλευρό της μητέρας μου αυτή τη στιγμή και όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας της, ελπίζω να οριστούν νέες ημερομηνίες. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, το νωρίτερο στα τέλη του Ιουνίου, ή κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον».

Νεότερα, όσον αφορά τις καινούριες ημερομηνίες ή τυχόν επιστροφή εισιτηρίων θα ανακοινωθούν με νέo δελτίο τύπου έως τις 15 Ιουνίου.

Παρασκευή 05/06

Συναυλία

Μίμης Πλέσσας & ο Γιώργος Χατζηνάσιος

«Εδώ, τραγουδάμε!»

Θερινόν Χάραμα, 22.30

Οι δύο σπουδαίοι μας συνθέτες, συναντιούνται ξανά επί σκηνής μετά από 15 χρόνια! Ο Μίμης Πλέσσας & ο Γιώργος Χατζηνάσιος συνεργάζονται με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις μεγάλες τους επιτυχίες αλλά και αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Παρέα οι δυο τους με δυο πιάνα, θα παρουσιάσουν επίσης ένα μικρό αφιέρωμα σε μουσικές από κλασικές ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, με παράλληλη οπτική προβολή.

Τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Χατζηνάσιο πλαισιώνουν μια εξαιρετική ορχήστρα και νέοι ταλαντούχοι τραγουδιστές: Σπύρος Κλείσσας, Γιώργος & Σταύρος Μυλωναδάκης, Χρήστος Παπαχρήστος, Γιώτα Νικολάου.

«Εδώ, τραγουδάμε!» λοιπόν και σας περιμένουμε να περάσουμε παρέα αυτές τις δύο βραδιές.

Ώρα έναρξης: 10.30 το βράδυ

Τηλ. 2610.671639 & 2610672.444

7ο Πανελλήνιο Επιστημονικό

Συνέδριο Χημικής Μηχανικής

Συνεδριακό ΑΕΙ

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών διεξάγεται με μεγάλη συμμετοχή το 7ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής από 3-5 Ιουνίου 2009. Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου οι προσκεκλημένοι ομιλητές S.Fogler, Πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και H.Feise, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χημικών Μηχανικών αναφέρθηκαν στις νέες μεγάλες προκλήσεις του αιώνα μας και στο νέο ρόλο του Χημικού Μηχανικού σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Ο υπερπληθυσμός, η αλλαγή κλίματος, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η διαφαινόμενη εξάντληση των ορυκτών ενεργειακών πόρων, η απειλή από τη λειψυδρία είναι όλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κορεσμένου πλανήτη που για να συνεχίσει να υπάρχει απαιτεί εντελώς διαφορετική προσέγγιση και διαχείριση. Η επιστήμη του Χημικού Μηχανικού που συνέβαλε τα μέγιστα στο παρελθόν στην ανάπτυξη του σημερινού τεχνολογικού μας πολιτισμού, με τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται, πρέπει πλέον να στραφεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Από τις ερευνητικές ανακοινώσεις στο Συνέδριο εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η στροφή αυτή στην αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των προβλημάτων ήδη αποτελεί μία πραγματικότητα. Ακόμη από τα στρογγυλά τραπέζια που έγιναν με θέμα την εκπαίδευση του Χημικού Μηχανικού, διαπιστώθηκε ότι και τα τρία τμήματα της χώρας μας (Παν/μιο Πατρών, ΕΜΠ και ΑΠΘ) έχουν προσαρμόσει και επικαιροποιήσει τα προγράμματα σπουδών τους για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Το Συνέδριο κλείνει τις εργασίες του στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε, ο καθένας από τη θέση του για να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη.

Σάββατο 06/06

Έναρξη

Surf Pistons

CATAMARAN, 17.00

Οι Surf Pistons είναι μία μπάντα, που η μουσική της μας ταξιδεύει στις δεκαετίες των 50’s και 60’s, στις καυτές παραλίες της California. Η διάθεση είναι απολύτως καλοκαιρινή και χορευτική ενώ οι ρυθμοί ξέφρενοι, Rock’n’Roll και Surf Rock.


Το σχήμα αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Σωκράτης Ακριβός – Ηλεκτρική Κιθάρα
Κοκκινάρης Γιώργος – Ηλεκτρική Κιθάρα
Κούγιας Δημήτρης – Μπάσο
Κολοτούρος Πέτρος – Τύμπανα

Τον τελευταίο ένα χρόνο οι Surf Pistons ταξίδεψαν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και έδωσαν μία σειρά από συναυλίες παρουσιάζοντας τη δουλεία τους. Κοινός παρονομαστής σε αυτές τις εμφανίσεις, η έντονη και θετική ενέργεια τόσο από το κοινό, όσο και από την μπάντα.
Επιρροές τους οι μεγάλοι θρύλοι της Surf και του Rock’n’Roll όπως : The Shadows, Ventures, Elvis, Jerry Lee Lewis, Surfaris, Paul Anka, The Beatles κ.α.

Συναυλία

Μίμης Πλέσσας & ο Γιώργος Χατζηνάσιος

«Εδώ, τραγουδάμε!»

Θερινόν Χάραμα, 22.30

Κυριακή 07/06

Θέατρο

Κάνθαρος

«Jonestown»

Act, 21.30

Ο κάνθαρος θα τελειώσει την πρώτη σαιζόν του act παρουσιάζοντας – σε συνεργασία με τη Βιομηχανική – την παράσταση των σπουδαστών του εργαστηρίου μας με τίτλο Jonestown.

Είναι ο καρπός του δευτέρου εξαμήνου διδασκαλίας στο μάθημα του σωματικού θεάτρου με θέμα Devising: φτιάχνοντας μια παράσταση από το μηδέν στη διάρκεια του οποίου οι σπουδαστές ερεύνησαν τρόπους δημιουργίας δράσεων, εικόνων και χαρακτήρων από πρωτογενείς ιδέες, άρθρα, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης.

Η παράσταση δημιουργήθηκε από τους σπουδαστές οι οποίοι επέλεξαν να αναπλάσουν (με την καθοδήγηση του Γιώργου Αγγελόπουλου) την ιστορία της πόλης Jonestown που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’70 στη Γουιάνα της Νοτίου Αμερικής από τον ιερέα Jim Jones και τους ανθρώπους που τον ακολούθησαν εκεί.

Συμμετέχουν οι (αλφαβητικά):

Μαντώ Κεραμυδά, Γιώργος Μάρκου, Εύη Μωυσιάδου, Βαγγέλης Παπάς, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Λίνα Στούμπου και Μελίτα Ψυχογιοπούλου.

Οι παραστάσεις θα γίνουν την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουνίου 2009 στις 21.30 στο act.

Η διάρκεια της είναι περίπου 40 λεπτά και για την παρακολούθησή της ισχύει το συμβολικό εισιτήριο του ενός ευρώ (1€).

Δεν θα γίνουν κρατήσεις και οι θεατές θα μπουν με σειρά προτεραιότητας.

Δευτέρα 08/06

Θέατρο

Κάνθαρος

«Jonestown»

Act, 21.30

Τρίτη 09/06

Εγκαίνια

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Ποικίλη Στοά, 21.00

Ως 15/06

Η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «ΗΔΥΦΩΣ» πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της ομαδική έκθεση φωτογραφίας και μέσω αυτής μία πρώτη γνωριμία με το κοινό της πόλης μας.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Ανδρέας Μιχαλόπουλος

Θεόδωρος Βουλδής

Στέργιος Μισαηλίδης

Νίκος Νικολάου

Βασίλης Αναστασόπουλος

Βασίλης Σπύρου

Θεοφάνης Ψαρρός

Αικατερίνη Χάλκου

Βασίλης Παπαϊωάννου

Βασίλης Αρτίκος

Γιώργος Λαμπρόπουλος

Γιώργος Σταυρόπουλος

Ιωάννης Ανδριόπουλος

Ιωάννης Μαργαρίτης

Νεκτάριος Μανιάτης

Φαύστα Φραντζή

Χρήστος Κοσμάς

Νίκος Υφαντής

Αντώνης Παναγόπουλος

Βάλια Αλεξίου

Οι φωτογράφοι είναι όλοι μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «ΗΔΥΦΩΣ» και ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια με την καλλιτεχνική φωτογραφία, με εκθέσεις και διακρίσεις στο ενεργητικό τους.

Ποικίλη Στοά, Ρήγα Φεραίου & Παντανάσσης στην Πάτρα

Ώρες λειτουργίας:

10 π.μ. – 3.30 μ.μ. & 5.30 μ.μ. – 10 μ.μ. (Κυριακή κλειστά)

Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «ΗΔΥΦΩΣ»

http://www.photorama.ning.com/

Η Φωτογραφική Λέσχη «ΗΔΥΦΩΣ» δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 στην πόλη της Πάτρας.
Σκοπός της Λέσχης είναι η προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας καθώς και κάθε μορφής καλλιτεχνική – πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα.
Η πραγματοποίηση των σκοπών θα επιδιώκεται:

– Με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων της Φωτογραφικής Λέσχης σε διαλέξεις, ελεύθερες συζητήσεις με θέμα την φωτογραφία, εκθέσεις φωτογραφίας και γενικά σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις που αφορούν την φωτογραφία.
– Με τη λειτουργία ερασιτεχνικού εργαστηρίου φωτογραφίας.
– Με την πρόσκληση προσωπικοτήτων που διακρίνονται γενικά στην τέχνη για διαλέξεις και συζητήσεις.
– Με την δημιουργία χώρου που θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο, με υποδομές για διαλέξεις και εκθέσεις.
– Με την οργάνωση φωτογραφικών εξορμήσεων – εκδρομών.
– Με την οργάνωση και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διδασκαλία τεχνικών φωτογραφικών θεμάτων στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς και συμμετοχής.
– Με την οργάνωση και πραγματοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων φωτογραφίας, διαγωνισμών, έκδοση λευκωμάτων μελών και φίλων της Λέσχης, καθώς και με την συνεργασία με άλλες ομάδες και φορείς που ασχολούνται με την φωτογραφία.

ΔΣ
Πρόεδρος:

Ανδρέας Μιχαλόπουλος
Αντιπρόεδρος:
Νίκος Υφαντής
Γραμματέας:
Θεόδωρος Βουλδής
Ταμίας:
Στέργιος Μισαηλίδης
Μέλη Δ.Σ.:
Νίκος Νικολάου
Βασίλης Αναστασόπουλος
Βασίλης Σπύρου

Θέατρο

Κάνθαρος

«Jonestown»

Act, 21.30

Τετάρτη 10/06

Ημερίδα

«How a scientific hypothesis can be translated to drug discovery and development»

Συνεδριακό ΑΕΙ

Διοργανώνεται από το Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Ιατρικής και το κοινωφελές Ίδρυμα Foundation Sante. Η Ημερίδα είναι ανοιχτή στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και το ευρύ κοινό. Πληροφορίες στην Αναπ. Καθηγήτρια Ζωή Λυγερού, τηλ.: 2610-997689.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Συναυλία

Αντώνης Ρέμος

Πλαζ, 21.30

Ανοιχτό κάλεσμα στους Πατρινούς για μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τον κορυφαίο σύγχρονο λαϊκό τραγουδιστή της τελευταίας δεκαετίας κάνει ο δήμος Πατρέων, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Ο λόγος για τη μεγάλη ανοιχτή συναυλία του δημοφιλούς ερμηνευτή Αντώνη Ρέμου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., στη δημοτική Πλαζ με ελεύθερη είσοδο.

Ο δημοφιλής σύγχρονος λαϊκός τραγουδιστής της τελευταίας δεκαετίας, με πολλούς πλατινένιους και χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό του και μεγάλη απήχηση σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών συνεχίζει να μονοπωλεί τον ενδιαφέρον του κοινού. Επιστρέφει για ακόμη μια φορά, με μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα και βασικό σταθμό της, την Πάτρα, μέσα από ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παλιά και νέα τραγούδια του, αλλά και τα πολύ «φρέσκα» από τον τελευταίο του δίσκο «Αλήθειες και Ψέματα» που αγαπήθηκε αμέσως από χιλιάδες φίλους της μουσικής του.

Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε φέτος το χειμώνα με την παράσταση «Night & Day» στο Αθηνών Αρένα, ο Αντώνης Ρέμος αναδεικνύεται στον απόλυτο νικητή της φετινής σεζόν παρουσιάζοντας αυτό το καλοκαίρι ένα διαφορετικό προφίλ με συνοδοιπόρους τους ικανότατους Emigré.

Μια μοναδική συναυλία, μια άρτια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών με την υψηλότερη ποιότητα ήχου και εικόνας. Ένα τρίωρο μουσικό ταξίδι γεμάτο με τραγούδια όπως: «Έτσι ξαφνικά», «Τι ήμουνα για σένα», «Νύχτες μοναξιάς», «Μείνε», «Ποιο κορμί σε ταξιδεύει», «Με την πόρτα ανοιχτή», «Εμείς», «Το κέρμα», «Ήτανε λάθος μου», «Έλα να με τελειώσεις», «Μα δεν τελειώσαμε», «Έκρυψα το πρόσωπό μου», «Μια αναπνοή», «Εγώ είμαι εδώ», « Μη φύγεις», «Δεν έχω που να πάω», «Θα ’πρεπε», «Που να΄ σαι», «Μείνε λίγο στη γραμμή», «Τρέμω», «Καρδιά μου μην ανησυχείς», «Ποτέ», «Έχω εσένα», «Μέχρι το τέλος του κόσμου», «Εκατό φορές κομμάτια», που θα γεμίσουν αυτή την καλοκαιρινή νύχτα.

Πέμπτη 11/06

Βιβλιοπαρουσίαση

Δημήτρης Στεφανάκης

«Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι»

Ελευθερουδάκης, 20.00

Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

«Σαράντα χρόνια αργότερα ένας άντρας…» Παράξενο που άρχιζε έτσι το δεύτερο κεφάλαιο του Πρώτου ανθρώπου. Λες και ο συγγραφέας του, ο Αλμπέρ Καμύ, γνώριζε πως θα «ξαναζούσε» σαράντα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, που δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει αυτό το μυθιστόρημα. Επιστρέφοντας στη Μύκονο, ένα καλοκαίρι στα τέλη του 20ού αιώνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα: Είναι ο θάνατος το αναπάντεχο τέλος που κόβει οριστικά το νήμα της ζωής και της δημιουργίας, ή υπάρχει κάποτε μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει κανείς ό,τι άφησε στη μέση;
Δίπλα στον Καμύ μια νεαρή δημοσιογράφος αναζητεί τον μύθο, ένας αιρετικός επιστήμονας τη δικαίωση, ένας αποτυχημένος συγγραφέας την έμπνευση. Άνθρωποι, βιβλία και έρωτες ζητούν ολοκλήρωση. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι απλώς το στοίχημα του χαμένου χρόνου.
Ένα ταξίδι στις Κυκλάδες και στο φως, που συμφιλιώνει τη ζωή με τον θάνατο, ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τη λογοτεχνία, για τη φιλοσοφία και τα απωθημένα της ψυχής μας…

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ»

ΕΡΜΟΥ 42 Κ ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

«JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ»

ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δεκαπέντε δεξιοτέχνες μουσικοί από το πάνθεον της διεθνούς τζαζ θα παρελάσουν από την σκηνή καταθέτοντας τις αναμφισβήτητες ικανότητές τους, τις ιδέες τους και τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο τους, την φαντασία σε τρεις μοναδικές μουσικές βραδιές γεμάτες έμπνευση, συναίσθημα και ενέργεια.

11 ΙΟΥΝΙΟΥ

image

-LOS ANGELES TRIO

Bodgan Holownia (πιάνο)

Andrzei “Bruner” Gulczynski (κοντραμπάσο)

Josef Eliasz (ντραμς)

Το εξαιρετικό πολωνικό τζαζ τρίο Los Angeles του Josef Eliasz από το Μπίντγκοουτς(πόλη αδελφοποιημένη με την Πάτρα) σε κλασικούς δρόμους της τζαζ μέσα από εκτελέσεις γεμάτες ευαισθησία, λυρισμό και δεξιοτεχνία σε σπουδαία κομμάτια διάσημων συνθετών της τζαζ όπως των G. Gershwin, A. Shwartz, Ch. Parker, E. Garner, J.Styne-S.Cahn, J.Mc Huge, A. Kurylewicz και του κορυφαίου Πολωνού συνθέτη Kristof Comeda.(μουσική για ταινίες του Πολάνσκι όπως «Το Μωρό της Ρόζμαρι»).

Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

– MITZ’S JAZZ QUINTET

Δημήτρης Μικέλης(πιάνο, συνθέσεις)

Alex Terrier(σαξόφωνα),

Gilad Ronen(σαξόφωνο)

JulieAugier(τύμπανα)

Mauro Gargano(κοντραμπάσο)

Η συμμετοχή του Mitz’s Jazz Quintet γίνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Μια δυναμική και ενθουσιώδη ομάδα από καλλιτέχνες με κοινή έδρα και καλλιτεχνική επίδραση τη Νέα Υόρκη. Εμπνευσμένος από τις παραδοσιακές μουσικές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, ο Δημήτρης Μικέλης (μουσικός και ηθοποιός στην ταινία του διάσημου σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Jonathan Demme “Rachel Getting Married” με πρωταγωνιστές τις Anna Hathaway-υποψήφια για όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου και Debra Winger) συνδυάζει ρυθμούς και μελωδικά σχήματα που έχουν έντονο ελληνικό χρώμα, με τον πρωτοποριακό ήχο της τζαζ της Νέας Υόρκης.

Πυρήνας του συγκροτήματος είναι οι Μικέλης και Augier που γνωρίστηκαν στο γνωστό κολέγιο της Βοστώνης Berklee το 2002. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ είναι όλοι τους δεινοί δεξιοτέχνες, πολυτάλαντοι και πολύπλευροι μουσικοί που ακολουθούν σολιστικές καριέρες σε Ευρώπη και Αμερική και οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς όπως τους Joe Lovano, George Garzone, Lionel Loueke, Amy Winhouse, Jeff Davis, Ken Pullig, Claudio Putin, Paolo Fresu, Franco Ambrosetti, Billy Cobham, Michel Legrand, Giovanni Mirabassi κ.α.

Το τριήμερο φεστιβάλ ανοίγει με το εξαιρετικό πολωνικό τζαζ τρίο Los Angeles να μας ταξιδεύει σε κλασικούς δρόμους της τζαζ μέσα από εκτελέσεις γεμάτες ευαισθησία, λυρισμό και δεξιοτεχνία σε σπουδαία κομμάτια διάσημων συνθετών της τζαζ όπως των G. Gershwin, A. Shwartz, Ch. Parker, E. Garner, J.Styne-S.Cahn, J.Mc Huge, A. Kurylewicz  και του κορυφαίου Πολωνού συνθέτη Kristof Comeda. Το τρίο, που μας έρχεται από το Μπίντγκοτς της Πολωνίας (πόλη αδελφοποιημένη με την Πάτρα ), αποτελείται από τους Bodgan Holownia (πιάνο), Andrzei «Bruner» Gulczynski (κοντραμπάσο) και Josef Eliasz (ντραμς).Τρεις υψηλότατου επιπέδου έμπειροι μουσικοί με μακρόχρονη μουσική πορεία και κορυφαίες συνεργασίες στο χώρο της τζαζ με Ursula Dudziak, Dave Clark, Mikal Urbaniak, Skipp Hadden, Tomasz Szukalski και πολλούς άλλους, αλλά και με συμμετοχές σε διάσημα φεστιβάλ του είδους σε όλο τον κόσμο εξασφαλίζουν ένα σπουδαίο επίπεδο που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την σημαντική παράδοση της πολωνικής τζαζ.
Το Los Angeles Trio εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε αποκλειστική εμφάνιση για το φεστιβάλ.
Την ίδια βραδιά τη σκυτάλη παίρνει το συγκρότημα Mitz Jazz Quintet, του οποίου η συμμετοχή στο τριήμερο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για μια δυναμική και ενθουσιώδη ομάδα από καλλιτέχνες με κοινή έδρα και καλλιτεχνική επίδραση τη Νέα Υόρκη που εκφράζουν και αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης τζαζ μουσικής σκηνής.
Κεντρικός εμπνευστής και δημιουργός του γκρουπ είναι ο Έλληνας συνθέτης και ερμηνευτής Δημήτρης Μικέλης, που παίζει πιάνο και υπογράφει τις συνθέσεις. Εμπνευσμένος από τις παραδοσιακές μουσικές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, ο Δημήτρης Μικέλης συνδυάζει ρυθμούς και μελωδικά σχήματα που έχουν έντονο ελληνικό χρώμα, με τον πρωτοποριακό ήχο της τζαζ της Νέας Υόρκης. Ο Δημήτρης Μικέλης έχει διαγράψει μια σπουδαία μουσική πορεία, ενώ εμφανίστηκε ως μουσικός και ηθοποιός στην ταινία του διάσημου σκηνοθέτη του Χόλιγουντ Jonathan Demme «Rachel Getting Married» με πρωταγωνιστές τις Anna Hathaway(υποψήφια για όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου) και Debra Winger. Με τον ίδιο σκηνοθέτη συνεργάστηκε και για το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ «Man from Plains», το οποίο κυκλοφορεί ήδη. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ είναι o Alex Terrier (σαξόφωνα), ο Julien Augier (τύμπανα) , ο Gilad Ronen (σαξόφωνο), και ο Mauro Gargano (κοντραμπάσο), όλοι τους δεινοί δεξιοτέχνες, πολυτάλαντοι και πολύπλευροι μουσικοί που ακολουθούν σολιστικές καριέρες σε Ευρώπη και Αμερική και οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς όπως τους Joe Lovano, George Garzone, Lionel Loueke, Amy Winhouse, Jeff Davis, Ken Pullig, Claudio Putin, Paolo Fresu, Franco Ambrosetti, Billy Cobham, Michel Legrand, Giovanni Mirabassi κ.α.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ

NIK BARTSCH’S RONIN QUARTET

Nik Bartsch(πιάνο, Fender Rhodes)

Bjorn Meyer(ηλεκτρικό μπάσο)

Sha (μπάσο κλαρινέτα, άλτο σαξόφωνο).

Andi Pupato (κρουστά)

Ένα από τα σημαντικότερα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής έρχεται από την Ελβετία και χαρακτηρίζεται για τον απόλυτα σύγχρονο ήχο του, την εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας και τις αριστουργηματικές πρωτότυπες συνθέσεις. Φρέσκο, ασυνήθιστο και υψηλής ποιότητας και αισθητικής άκουσμα από ένα γκρουπ στο απόγειο της καριέρας του με αναφορές στη φανκ, την κλασική, τη μίνιμαλ, τη ροκ, την τελετουργική ιαπωνική μουσική.

Έχουν ηχογραφήσει σημαντικούς δίσκους που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και την έντονη προσωπικότητά τους, εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι στην κορυφαία δισκογραφική εταιρεία ECM («Stoa» και «Holon») έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, ενώ η υποδοχή που τους γίνεται από τα ακροατήρια σε όλο τον κόσμο είναι ενθουσιώδης. Μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία υψηλής δυναμικής, απίστευτης ενέργειας και σπάνιας εκφραστικότητας, που δίνει στη μουσική πραγματικά διαστάσεις έκστασης.

*Με τη φιλική υποστήριξη της Pro Helvetia.

Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Με ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής συνεχίζεται την Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου το τριήμερο «Jazz+Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ.

Πρόκειται για το συγκρότημα Nik Bartsch’s Ronin Quartet με επικεφαλής τον συνθέτη Nik Bartsch (πιάνο, fender rhodes) που έρχεται από την Ελβετία και χαρακτηρίζεται για τον απόλυτα σύγχρονο ήχο του, την εξαιρετική αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας και τις αριστουργηματικές πρωτότυπες συνθέσεις. Φρέσκο, ασυνήθιστο και υψηλής ποιότητας και αισθητικής άκουσμα από ένα γκρουπ στο απόγειο της καριέρας του. Αναφορές στη ροκ, τη φανκ, την κλασική, τη μίνιμαλ, με κυκλική ανάπτυξη των συνθέσων, τζαζ δομή και αυτοσχεδιαστική λειτουργία. Έχουν ηχογραφήσει σημαντικούς δίσκους που χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους, εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι στην κορυφαία δισκογραφική εταιρεία ECM («Stoa» και «Holon») έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Ιδιαίτερος ήχος με απίστευτη ενέργεια, post modern απολήξεις και ένα ολοκαίνουριο ύφος όπου οι μουσικές φράσεις, τα μοτίβα, οι ρυθμοί, οι μελωδίες συνδυάζονται με απόλυτα σύγχρονο τρόπο και με έντονη την groove διάθεση.

Ο συνθέτης και πιανίστας από τη Ζυρίχη Nik Bartsch ίδρυσε το 2001 το zen – funk σχήμα Ronin μαζί με τους Bjorn Meyer (μπάσο), Andi Pupato (κρουστά) και αργότερα τον Sha (μπάσο κλαρινέτα, άλτο σαξόφωνο) και εντυπωσίασε με τη δισκογραφική του δουλειά «Ritual Groove Music» (Τελετουργική Ρυθμική Μουσική). Η μουσική τους ακολουθεί μέχρι σήμερα την ίδια αισθητική οπτική κάτω από διάφορους οργανικούς τρόπους, δημιουργώντας το μέγιστο εφέ– αποτέλεσμα μέσα από τους minimal δρόμους. Εκτός από την ποικιλομορφία των επιρροών της μπάντας, η μουσική του Nik Bartsch’s Ronin χαρακτηρίζεται από έντονη προσωπικότητα. Το γκρουπ συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους όπως την φανκ, την κλασική μουσική, ήχους της γιαπωνέζικης τελετουργικής μουσικής.

Οι ήχοι και οι ρυθμοί τους είναι ιδιοσυγκρασιακοί. Η μουσική περιλαμβάνει πολύ λίγες φράσεις και μοτίβα επαναλαμβανόμενα, συνδυαζόμενα και αναπτυσσόμενα με πολλούς φρέσκους τρόπους. Το συγκρότημα επιπροσθέτως δημιουργεί μια εκλεκτική αισθητική μέσα από όλα τα επίπεδα της μουσικής έκφρασης: Σύνθεση, έκφραση, ηχητική μέθοδος, παράσταση και μουσική φόρμα συνδυάζοντας και σχηματίζοντας ένα σύστημα μεταβαλλόμενων στοιχείων.

Γεννημένος το 1971 στη Ζυρίχη, πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός, ο Nik Bartsch ζει στη Ζυρίχη και στο Βερολίνο. Μελέτησε πιάνο και κρουστά από την ηλικία των 8 ετών. Το 1997 αποφοίτησε από τη Μουσική Σχολή της Ζυρίχης. Από το 1989 έως το 2001 έκανε σπουδές φιλοσοφίας, γλώσσας και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Την περίοδο 2003 – 2004 έμεινε στην Ιαπωνία εντρυφώντας στον πολιτισμό και την πλούσια μουσική της χώρας.

Καθηγητής των «Πρακτικών Αισθητικών» στη Μουσική Σχολή της Ζυρίχης, από το 2000 έως το 2003.Το 1999 και το 2002 κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Τεχνών UBS («UBS Cultural Foundation»), το 2002 το βραβείο «Werkjahr» και το 2004 το βραβείο τεχνών του Zollikon.

Ο Nik Bartsch’s με το γκρουπ των Mobile και πολύ περισσότερο με τους Ronin έχει αφήσει ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα και έχει ακολουθήσει μια συναρπαστική πορεία στη μουσική σκηνή. Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, το χορό και σπουδαίες πρωτότυπες συνθέσεις για πολλά σύγχρονα σύνολα. Έχει συμμετάσχει είτε ως σόλο, είτε με τα γκρουπ του στα μεγαλύτερα τζαζ φεστιβάλ του κόσμου, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες από άλλους χώρους τέχνης όπως διάσημους χορευτές και έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για συναυλίες. Έχει γράψει τη μουσική για σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, όπως το «Τitus Andronicus» των Σαίξπηρ, Μίλερ στο Theater Kampnagel στο Αμβούργο και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Stadttheater Menchengaldbach σε σκηνοθεσία της Nora Somaini.

Στο γκρουπ Nik Bartsch’s Ronin θα τον συνοδεύσουν οι Bjorn Meyer (ηλεκτρικό μπάσο), Sha (μπάσο κλαρινέτα, άλτο σαξόφωνο) και Andi Pupato (κρουστά) παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Holon». Ο ίδιος στο πιάνο και στα Fender Rhodes.

Μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία υψηλής δυναμικής και σπάνιας εκφραστικότητας, που δίνει στη μουσική πραγματικά διαστάσεις έκστασης.

Η συναυλία του Nik Bartsch’s Ronin στην Πάτρα είναι αποκλειστική για την Ελλάδα, ενώ το γκρουπ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας.

* Με την φιλική υποστήριξη της Pro Helvetia.

Nik Bartsch (σύνθεση, πιάνο, Fender Rhodes)

Γεννημένος το 1971 στη Ζυρίχη, πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός ζει στη Ζυρίχη και στο Βερολίνο. Μελέτησε πιάνο και κρουστά από την ηλικία των 8 ετών. Το 1997 αποφοίτησε από τη Μουσική Σχολή της Ζυρίχης. Από το 1989 έως το 2001 έκανε σπουδές φιλοσοφίας, γλώσσας και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Την περίοδο 2003 – 2004 έμεινε στην Ιαπωνία εντρυφώντας στον πολιτισμό και την πλούσια μουσική της χώρας.

Πρώτη του δουλειά ήταν το «Ritual Groove Music» σαν πιανίστας και συνθέτης. Από το 1997 ήταν επικεφαλής του συγκροτήματος Mobile με τους Kaspar Rast, Mats Eser και Sha και από το 2001 είναι επικεφαλής του Nik Bartsch’s Ronin.

Καθηγητής των «Πρακτικών Αισθητικών» στη Μουσική Σχολή της Ζυρίχης, από το 2000 έως το 2003.

Το 1999 και το 2002 κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Τεχνών UBS («UBS Cultural Foundation»), το 2002 το βραβείο «Werkjahr» και το 2004 το βραβείο τεχνών του Zollikon.

Bjorn Meyer(ηλεκτρικό μπάσο)

Γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στην Στοκχόλμη, Η μουσική του άποψη χαρακτηρίζεται από ευρύτητα και ανοιχτούς ορίζοντες.

Ο Bjorn Meyer ενεργοποιείται από το 1989 καλύπτοντας μια πλατιά γκάμα μουσικών κατευθύνσεων, από την ποπ και την φολκ μέχρι τον αυτοσχεδιασμό. Έχει ιδρύσει τα συγκροτήματα Bazar Bla, που παίζουν trance και trip – folk μουσική και τους Snag από το χώρο της τζαζ. Έχει παίξει με την Asita Hamidi από το χώρο της oriental jazz και έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σχήματα και πρότζεκτ, παίζοντας σε συναυλίες και στη δισκογραφία. Από το 1996, ο Bjorn Meyer έχει έδρα την Ελβετία. Έχει συνεργαστεί με την χορεύτρια του φλαμένκο Nina Korti, τον φλαμένκο κιθαρίστα Jose Luis Monton και την αφροκουβανέζικη τζαζ μπάντα Hatuey. Στη δισκογραφία του υπάρχουν οι εξαιρετικοί δίσκοι των Bazar Bla «Tripfolk» και «Nordic City» και με την Asita Hamidi «Blue Ark».

Andi Pupato (κρουστά)

Γεννήθηκε το 1971 στη Ζυρίχη. Σπούδασε κρουστά στη Ζυρίχη και αργότερα Escuela de superacion professional de musica Ignacio Cervantes στην Αβάνα της Κούβας και με τον Jose Luis «Changuito» στην Quintana. Το 1994 πήγε στη Σενεγάλη με την κορυφαία μπάντα κρουστών από την Σενεγάλη Kounta’s band «Dougou Fana», όπου μελέτησε παραδοσιακά αφρικανικά κρουστά. Τώρα δουλεύει σαν κρουστός με διάφορες εθνικές και διεθνείς μπάντες, μεταξύ των οποίων και το συγκρότημα του Andreas Vollenweider.

Sha (μπάσο, μπάσο κλαρινέτο, άλτο σαξόφωνο)

Γεννήθηκε το 1083. Παίζει σαξόφωνο και μπάσο κλαρινέτο. Ανάμεσα στους δασκάλους του είναι οι Don Li, Nik Bartsch, Sujay Bobade Banz Oester.

Σπούδασε στην Jazz School της Λουκέρνης. Είναι μέλος του συγκροτήματος του Mik Keusen’s «Blau» και αρχηγός και συνθέτης της μπάντας του Banryu. Έχει δουλέψει με τους Anja Losinger, Walter Grimmer, Michael Gassmann, Rhilipp Schaufelberger και Claudio Puntin.

Στη δισκογραφική του συγκομιδή: «Mik Keusen», Blau (2005) και Zimouns’s Momental Hans (2002).

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Οι δισκογραφικές δουλειές και οι συναυλίες του Nik Bartsch’s Ronin έχουν αποσπάσει από το διεθνές μουσικό και όχι μόνο τύπο διθυραμβικές κριτικές και η υποδοχή που τους γίνεται από τα ακροατήρια είναι ενθουσιώδης. Σύσσωμος ο μουσικός τύπος (The Brooklyn Rail, HMV Choise, Rolling Stone, Times, All about jazz, The Boston Globe, και πολλά άλλα κορυφαία έγκριτα έντυπα), έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα άρθρα και κολακευτικά σχόλια. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τις κριτικές αυτές:

«Η μουσική του Nik Bartsch’s Ronin είναι εντελώς μοναδική. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την περιγράψεις. Σε έναν κόσμο όπου βομβαρδιζόμαστε από την τηλεόραση, το ίντερνετ, τα ΜΜΕ, iPods, τηλεφωνικά μηνύματα και τα άλλα μέσα της πληροφορίας, η μουσική τους είναι πραγματικά θαυμάσια και υπάρχει σαν μια χαλαρωτική, διαρκής μεταβαλλόμενη και εξευγενισμένα ευαίσθητη εμπειρία…».

THE BROOKLYN MAIL

«Υπάρχουν στιγμές μεγάλες, μαγνητικά μαγευτικές, κατά τη διάρκεια μιας εκπληκτικής συναυλία του Nik Bartsch’s Ronin στο Joe’s Pub στη Νέα Υόρκη, όπου το ελβετικό οργανικό σύνολο ακούγεται περισσότερο σαν ένα διπλό τρίο παίζοντας με πολύ παλμό και μελωδία. Η μουσική ήταν μια ανεπανάληπτη συναρπαστική εμπειρία, ένα trance – fusion με άρωμα των Pink Floyd του 1971, των Grateful Dead του 1968 και των ρυθμών των ηλεκτρικών συγκροτημάτων του Miles Davis. Στο τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο «Holon» δε υπάρχουν τίτλοι και τα κομμάτια έχουν νούμερα επειδή τα χρώματα, η κορυφή και η ροή στη φιούζιον μιλάει για τους ίδιους»

ROLLING STONE

« Η τελετουργική ρυθμική μουσική του Nik Bartsch’s Ronin εκρήγνυται σε ρυθμικές περιοχές ανάμεσα στις μινιμαλιστικές, επαναληπτικές επιρροές του Steve Reich και το απλό διασκεδαστικό groove του James Brown. Το δεύτερο άλμπουμ τους «Holon» χτίζει την εμπειρία τους από τη διεθνή περιοδεία τους, όπου δημιούργησαν περίπλοκους ρυθμικούς δρόμους, οι οποίοι αναπτύσσονται και καταλήγουν καλειδοσκοπικά. Τα σόλο υποστηρίζονται στον υπέροχο κυκλικό ήχο του γκρουπ. Η μουσική τους δεν είναι απλά τζαζ. Είναι άποψη παράξενα ενεργητική»

THE TIMES

«Απλή περιπλοκότητα, περίπλοκη απλότητα, πνευματικός έλεγχος, συγκινητική χαλάρωση, ιδιόμορφες λεπτομέρειες, οργανική ολοκλήρωση, βάθος, εκπληκτική φανκ αίσθηση που δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί, ενέργεια, δραματικότητα, παλμική ανάπτυξη από μια μπάντα με σπάνια καλλιτεχνική είσοδο.

Κάθε πλήρης και οργανική σύνθεση είναι σαν μια ζωγραφιά, σαν ένα νεωτεριστικό έργο τέχνης.

Παίζοντας στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν τη συναρπαστική και υπέροχη μουσική τους και από τις πρώτες νότες κέρδισαν το ακροατήριο. Το κοινό δεν ήθελε να τελειώσει το σόου και η αποδοχή και δημοφιλία του γκρουπ αποδείχτηκε στο τέλος με ηχηρό τρόπο».

ALL ABOUT JAZZ

«Στη σημερινή τζαζ, το γκρουπ Nik Bartsch’s Ronin δημιουργεί κάτι πραγματικά ιδιοσυγκρασιακό. Μια εγκεφαλική μουσική, επηρεασμένη από τον μινιμαλισμό, μουσική σχεδόν ευλογημένη, με ρυθμό που κινητοποιεί το μυαλό και το σώμα. Μια απίστευτα συναρπαστική αίσθηση που κάνει κάθε σύνθεση μια γοητευτική περιπέτεια. Οι ζωντανές παραστάσεις του γκουπ υπόσχονται να μην είναι καθόλου αναμενόμενες και βαρετές. Η μπάντα αντλεί επιρροές από τις ζωντανές παραστάσεις των μεγάλων φανκ συγκροτημάτων. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ δυνατός συνδυασμός θερμότητας και cool στο μουσικό τοπίο σήμερα. Όπως ο ίδιος ο Nik Bartsch’s σημειώνει, «είναι μια ρυθμική μουσική που δημιουργεί τη δική της δραματουργική ροή». Ένας εξαιρετικός συνδυασμός συγκίνησης και φορμαλισμού».

THE BOSTON GLOBE

13 ΙΟΥΝΙΟΥ

RENAUD GARCIA FONS TRIO ARCOLUZ

Renaud Garcia Fons(κοντραμπάσο)

Kiko Ruiz( κιθάρα)

Pascal Rollando( κρουστά)

Ένα τεράστιο όνομα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στο θεσμό. Βιρτουόζος και δεινός αυτοσχεδιαστής του κοντραμπάσου οργιάζει με τη φαντασία του και έχει το προσωνύμιο «Παγκανίνι του κοντραμπάσου», με το οποίο τον βάφτισαν έγκριτοι διεθνείς μουσικοί κύκλοι. Ο ήχος του χαρακτηρίζεται από απεριόριστη φαντασία και το παίξιμό του μεταμορφώνει τις δυνατότητες του οργάνου του σε μια ευρεία γκάμα εγχόρδων. Λυρικός και κοσμοπολίτης μουσικός, o Renaud Garcia – Fons γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να συγκινεί και να ξεσηκώνει, αρετές που διέπουν τις εξαιρετικές συναυλίες του.

Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Κοντραμπάσων και της Εθνικής Ορχήστρας Τζαζ με Διευθυντή τον Claude Barthelemy και έχει συνεργαστεί με τους Daniel Humair,Louis Sclavis, Michel Portal, Nguyên Lê, Gianluigi Trovesi, Mino Cinelu, Rabih Abou Khalil, Steve Swallow, Howard Levy,Gerardo Nunez, Chano Dominguez, Kip Hanrahan, Jean Louis Matinier, Kenny Clarke, Sam Woodyard, Roger Guerin, Pedro Soler (Ανδαλουσία), Vicente Pradal, Carmen Linares, Gerardo Nunez , Jazzpana, με την Angélique Ionatos ( Ελλάδα ), Cheb Mami (Αλγερία ), Dhafer Youssef (Τυνησία), Huong Tanh (Βιετνάμ), Kudsi Erguner (Τουρκία) και πολλούς άλλους.

Έχει ηχογραφήσει εξαιρετικά άλμπουμ με πιο σημαντικά αυτά στη δισκογραφική εταιρεία Enja. Εμφανίζεται πολύ συχνά στη Νέα Υόρκη όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, πάντα με μεγάλη επιτυχία και μεγάλο θαυμασμό από το κοινό του, που πάντα τον αποθεώνει. Στη συναυλία του θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με πολλές επιρροές από Μεσογειακό, Βαλκανικό και Αραβικό κόσμο με έναν έθνικ τόνο σε μια εκτέλεση πραγματικά μοναδική.

Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας – Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ολοκληρώνεται με ιδανικό τρόπο το Σάββατο 13 Ιουνίου και ώρα 21.30 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου το τριήμερο «Jazz+Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με ένα τεράστιο όνομα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, που προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στο θεσμό.

Ο λόγος για τον κορυφαίο Γαλλοκαταλανό κοντραμπασίστα Renaud Garcia Fons, που θα εμφανιστεί με το τρίο του. Θα τον συνοδέψουν δυο σπουδαίοι μουσικοί συνοδοιπόροι του, ο βιρτουόζος κιθαρίστας Kiko Ruiz και ο σπουδαίος κρουστός Pascal Rollando.

Κινούμενος σε ένα ευρύτατο πεδίο στυλιστικών κατευθύνσεων, όπου το φλαμένκο και η λατινοαμερικανική μουσική συναντά την τζαζ μέσα από μια δροσερή μεσογειακή αύρα, ο Renaud Garcia – Fons, γιος του ζωγράφου Pierre Garcia – Fons αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της σύγχρονης σκηνής και η συνθετική του συγκομιδή, το δεξιοτεχνικό ιδιοσυγκρασιακό του παίξιμο αλλά και οι πολύ σωστές και ανοιχτών οριζόντων επιλογές του, τον έχουν καταξιώσει στην εμπροσθοφυλακή της σύγχρονης τζαζ.

Βιρτουόζος και δεινός αυτοσχεδιαστής του κοντραμπάσου οργιάζει με τη φαντασία του και έχει το προσωνύμιο «Παγκανίνι του κοντραμπάσου», με το οποίο τον βάφτισαν έγκριτοι διεθνείς μουσικοί κύκλοι. Ο ήχος του χαρακτηρίζεται από απεριόριστη φαντασία και το παίξιμό του μεταμορφώνει τις δυνατότητες του οργάνου του σε μια ευρεία γκάμα εγχόρδων. Λυρικός και κοσμοπολίτης μουσικός, o Renaud Garcia – Fons γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να συγκινεί και να ξεσηκώνει, αρετές που διέπουν τις εξαιρετικές συναυλίες του.

Ο Renaud Garcia-Fons γεννήθηκε στο Παρίσι το 1962.Απο 5 χρονών άρχισε να ασχολείται με την μουσική μαθαίνοντας πιάνο και κλασική κιθάρα και αργότερα ασχολήθηκε και με το μπάσο.

Άρχισε τις κλασικές σπουδές στην σύνθεση, ενορχήστρωση. Σπούδασε με τον François Rabath. Απέσπασε αρκετά βραβεία και έχει αριστεύσει ως καθηγητής στο μπάσο.

Ο Renaud Garcia-Fons πάντα δημιουργεί με την ψυχή του και αυτό τον έχει βοηθήσει να διευρύνει τους ορίζοντες του και να επεκτείνει την μουσική του πέρα από το συνηθισμένο ρεπερτόριο πάνω στην παραδοσιακή και μοντέρνα τζαζ μουσική.

Μέσα από την έμπνευση και την σύνθεση που κατέχει σε άριστο βαθμό συμμετείχε σε σόλο σε πολλά Φεστιβάλ Τζαζ όπως της Νέας Υόρκης το γνωστό «Knitting Factory» Έχει αναγνωριστεί ως ένας πολύ διαφορετικός και εναλλακτικός καλλιτέχνης ανάμεσα στο arco και pizzicato στα οποία έχει πάρει την αναγνώριση από αρκετά μεγάλα γκρουπ που έχει συνεργαστεί.

Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Κοντραμπάσων και της Εθνικής Ορχήστρας Τζαζ με Διευθυντή τον Claude Barthelemy όπου έπειτα άρχισαν οι ακόμα καλύτερες συνεργασίες του στην Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη σκηνή όπως με τους Daniel Humair,Louis Sclavis, Michael Riessler, Michel Portal, Marc Ducret, Nguyên Lê, Gian-Luigi Trovesi, Mino Cinelu, Michel Godard, Rabih Abou Khabil, Steve Swallow, Howard Levy, Gérard Marais,Gerardo Nunez, Chano Dominguez, Kip Hanrahan, Jean Louis Matinier, Jean Phillipe Goude, Marc, Claude Barthelemy, Kenny Clarke, Sam Woodyard, Roger Guerin και πολλούς άλλους.

Έχει επιρροές από πολλά διαφορετικά ακούσματα. Από την μια νοιώθει πολύ κοντά με το παραδοσιακό φλαμένκο και από την άλλη τον συναρπάζει η μεσογειακή αλλά και ανατολίτικη μουσική. Όλη αυτή η μίξη τον έκανε να συνεργαστεί με διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως τους Pedro Soler (Ανδαλουσία), Vicente Pradal, Carmen Linares, Gerardo Nunez , Jazzpana, με την Angélique Ionatos ( Ελλάδα ), Cheb Mami (Αλγερία ), Dhafer Youssef (Τυνησία), Huong Tanh (Βιετνάμ), Kudsi Erguner (Τουρκία) και πολλούς άλλους.

Ο Renaud Garcia-Fons έχει καταφέρει να γίνει παγκόσμια γνωστός και ιδίως στο φοβερό ταλέντο του να συνθέτει ο ίδιος την δικιά του ιδιαίτερη μουσική. Πριν μερικά χρόνια συνεργάστηκε με τον επίσης πολύ γνωστό Matthias Winckelmann,τον παραγωγό και δημιουργό της Γερμανικής Δισκογραφικής Εταιρείας ENJA RECORDS όπου και ο ίδιος ηχογράφησε τα περισσότερα άλμπουμ του όπως : Légendes, Alboréa, Oriental Bass, Fuera (με τον Jean-Louis Matinier), Navigatore (σύνθεση και ενορχήστρωση για τουλάχιστον 20 μουσικούς), Entremundo , Arcoluz και La Linea del Sur.

Εμφανίζεται πολύ συχνά με διαφορετικά σχήματα στη Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, πάντα με μεγάλη επιτυχία και μεγάλο θαυμασμό από το κοινό του, που πάντα τον αποθεώνει.

Ο Renaud Garcia-Fons διευρύνει την μουσική του με το δικό του τρίο, το «Arcoluz» τρίο χωρίς σύνορα και χωρίς μουσικά όρια με τον Antonio Kiko Ruiz (φλαμένκο κιθάρα ) και τον Pascal Rollando (percussion), μια σύνθεση με πολλές επιρροές από Μεσογειακό, Βαλκανικό και Αραβικό κόσμο με έναν έθνικ τόνο σε μια εκτέλεση πραγματικά μοναδική.

Μουσική πολυεπίπεδη με διαρκείς μεταμορφώσεις, μουσική ευέλικτη, ταξιδιάρικη, με πρωτόγνωρη ευαισθησία, ένα διάχυτο ερωτικό άγγιγμα που αγκαλιάζει τις αισθήσεις και μεταδίδεται με μια αμεσότητα που μαγνητίζει.

Το τρίο του Renaud Garcia-Fons εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε αποκλειστική εμφάνιση για το φεστιβάλ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ RENAUD GARCIA FONS

Renaud Garcia Fons, Pascal Rollando, Kiko Ruiz και βεβαίως, η λόγια ευρωπαϊκότητα του συνθέτη, ενορχηστρωτή και μπασίστα, που δίχως το συναισθηματικό μελωδικό της έναυσμα η «γλώσσα» του Νότου θα ήταν ένα αυτάρεσκο παιχνίδι με τα αραβολατινικά ηχοχρώματα.

Αργύρης Ζήλος, Αθηνόραμα

Γαλλοϊσπανικής καταγωγής ο κοντραμπασίστας Renaud Garcia Fons και με κλασικές σπουδές επιστρέφει πάντοτε αυτοσχεδιάζοντας με άνεση, στην παράδοση του φλαμένκο και του γαλλικού mussette.

Αντώνης Φράγκος, Δίφωνο

Είναι πράγματι, ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του κοντραμπάσου, ο οποίος χρησιμοποιεί όμως τη βαθιά γνώση του οργάνου για να υπηρετήσει τη μουσική του φαντασία, που οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι συχνά…οργιάζει.

Η δεξιοτεχνία του κοντραμπασίστα είναι πραγματικά απίστευτη-εκ πρώτης ακροάσεως. Οι μεγάλες όμως αρετές του Renaud Garcia Fons δεν εξαντλούνται στη δεξιοτεχνία. Πρόκειται για έναν ικανότατο αυτοσχεδιαστή που οι ιδέες του δεν πραγματοποιούνται μόνο χάρη στη μελωδική, αρμονική και ρυθμική του ιδιοσυγκρασία, αλλά και με τους τρόπους με τους οποίους κατορθώνει να μεταμορφώνει το ίδιο το ηχόχρωμα του κοντραμπάσου σε μια μεγάλη γκάμα εγχόρδων.

Είναι μια από τις ελάχιστες μουσικές προσωπικότητες που ενσαρκώνουν ολοκληρωμένα αυτό που εμείς θα αποκαλούσαμε «σύγχρονο μουσικό κοσμοπολιτισμό».

Ένας καλλιτέχνης που, από τη μία δισκογραφική δουλειά στην άλλη, δομεί μια όλο και πιο ουτοπική αντίληψη για τη σύγχρονη μουσική γεωγραφία, χαράζοντας τεθλασμένες γραμμές που ενώνουν την ανδαλουσιανή μουσική με την λατινοαμερικανική και την αραβική με την τζαζ.

Ο τελευταίος του δίσκος είναι μια ακόμη ροή από 11 μουσικές «νουβέλες»- όπως εκείνος χαρακτηρίζει τις συνθέσεις του – που μπορεί να συστήσει τη σπάνια πολυπραγμοσύνη ενός σύγχρονου καλλιτέχνη που ξέρει να «καταργεί» τα όρια των μουσικών ιδιωματισμών για να χτίσει την προσωπική μουσική του ουτοπία.

Ζακ Σαμουήλ, Ταχυδρόμος-ΤΑ ΝΕΑ

Όλα τα στοιχεία της μεσογειακής ταυτότητας, η αισιόδοξη αύρα και το ζωηρό φως αναδύουν τη λεπτότητα και την κομψότητα του Renaud Garcia Fons. Μιας μουσικής πολυεπίπεδης, με διαρκείς μεταμορφώσεις και αλλαγές «προσώπων», που διαδέχονται το ένα το άλλο σε μια αλληλουχία ιδεών, μοτίβων, ρυθμών, φανταστικών ηχοτοπίων.

Η μουσική ευέλικτη, αεράτη, ταξιδιάρικη, αγγίζει σπάνιες αισθητικές περιοχές αφήνοντας μια πρωτόγνωρη ευαισθησία. Στιγμές ομορφιάς, που ρέει αβίαστα κι ένα διάχυτο ερωτικό άγγιγμα που αγκαλιάζει πληθωρικά τις αισθήσεις, αναμετρώνται με την αυτοσχεδιαστική έκφραση, που πατά με ασφάλεια πάνω στις στέρεες δεξιοτεχνικές βάσεις των μουσικών.

Από τη μεσογειακή τζαζ στα μονοπάτια της γαλλικής λαϊκής μουσικής, από τα σπαρακτικά εσώτερα της ανδαλουσιανής και καταλανικής ψυχής στα πέρσικα ταξίμια, από τη λυτρωτική δύναμη των βαλς στην παθιασμένη ενέργεια του αυτοσχεδιασμού, το μουσικό υβρίδιο του Renaud Garcia Fons επαναπροσδιορίζει τη θέση των επιρροών του στη σύγχρονη μουσική και αναδιατυπώνει την έκφραση ως αποτύπωση μιας δημιουργικής διεργασίας με απόλυτα προσωπικούς όρους.

Jazz&Τζαζ

Τρεις εξαιρετικές μουσικές βραδιές με τέσσερα εκλεκτά συγκροτήματα, που θα φωτίσουν πολλές και διαφορετικές συνιστώσες της τζαζ αναδεικνύοντας στο έπακρο το πνεύμα και την ψυχή της.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

10‐19 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΓΡΙΒΑ

ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

(Εγκαίνια Έκθεσης 13 – 6 – 09)

Η Αντωνία Γρίβα παρουσιάζει μια σειρά έργων της που διαπραγματεύονται το χώρο του συμβολικού, φανταστικού και υπερρεαλιστικού. Είναι μια προσπάθεια, όπως τονίζει η ίδια, να φέρει σε επαφή τους πολίτες της Πάτρας με ένα νέο προσωπικό, εικαστικό και υφολογικό στυλ. Με την ιδιαίτερη εικαστική της γραφή και το διαφορετικό τρόπο θέασης του κόσμου, η Αντωνία Γρίβα, επιχειρεί κατ’ ουσία να εκφράσει και μέσω αυτού να πραγματώσει τον εαυτό της, όντας απόλυτα σύγχρονη ως δημιουργός και άνθρωπος.

Αυτή η ενορατική πραγμάτωση, με την εκφραστική της δυναμική, ανοίγει προς τον καθένα ένα πεδίο πολλαπλών ερμηνευτικών προσεγγίσεων. Έτσι επινοεί και δημιουργεί το ποιητικό της σύμπαν, στο οποίο προβάλλει τον εαυτό της ελεύθερο κι απογυμνωμένο από ψευδαισθήσεις, μετουσιώνοντας το όραμα σε ζωγραφική πράξη.

«ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ- ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ- ΣΧΕΔΙΑ»

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Με την έκθεση «Ζωγραφική- Χαρακτική- Σχέδια» από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, η οποία αρχίζει την Δευτέρα 1 Ιουνίου ολοκληρώνεται μια γόνιμη και με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον εικαστική περίοδο του θεσμού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου και είναι καρπός της συνεργασίας του Δήμου Πατρέων, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, της ΔΕΠΑΠ και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Η έκθεση περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα από τα παλαιά αποκτήματα του Δήμου Πατρέων, καθώς και ό,τι πολυτιμότερο αποκτήθηκε κατά την εικοσάχρονη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 71 έργα, μεταξύ των οποίων και αυτά των κορυφαίων Πατρινών ζωγράφων, Ανδρέα Βουρλούμη και Δημήτρη Μπισκίνη, που πρόσφατα δωρίθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, από τους κληρονόμους τους. Πρόκειται για τρία έργα του Ανδρέα Βουρλούμη, όπως η υδατογραφία του 1963 με τον παλαιό Φάρο της Πάτρας, η προσωπογραφία του Πατρινού βιομηχάνου Ηρακλή Τριάντη, μαζί με την αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, όλα ευγενική δωρεά του Παναγή Βουρλούμη.

Τα έργα του Δημήτρη Μπισκίνη «Μητρότης (Η Αγία Μητέρα) και «Το όραμα της Μοναχής», δώρισε ο εγγονός του ζωγράφου, Δημήτριος Γ. Μπισκίνης, εμπλουτίζοντας έτσι μαζί με την υπάρχουσα δωρεά του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης, ένα πολύτιμο σχέδιο και ένα δίπτυχο χαρακτικό της Βάσως Κατράκη, που προσέφερε η κόρης της, Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη, καθώς και τις πρόσφατες δωρεές των καλλιτεχνών Άριας Κομιανού, Τζένης Μαρκάκη και Κλεοπάτρας Δίγκα.

Στην ενότητα των σχεδίων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά και το μοναδικό σωζόμενο αντίτυπο του «Σχεδίου της πόλεως των Πατρών» του μηχανικού Σπυρίδωνα Τζέτζου, που τυπώθηκε στο λιθογραφείο Γούτμανν της Τεργέστης το 1885 και αποτυπώνει την έκταση, τους δρόμους, τις πλατείες, τις συνοικίες και τα τότε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης, τα έξι σχέδια του Ερνέστο Τσίλλερ για το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων», που συντηρήθηκαν δωρεάν το 2007, από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης και αποτυπώνεται σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη δίγλωσση έκδοση.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ: 10.00 – 13.00 και 19.00 – 21.00

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ: 11.00 – 14.00

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Πρόγραμμα Συνεδριακού ΑΕΙ

12/6/2009: Ημερίδα με θέμα: «Ο σεισμός της ΒΔ Πελοποννήσου: Ένα χρόνο μετά», που συνδιοργανώνεται από το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Πελ/σου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας και το Τμήμα Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2610 222377.

12-13/6/2009: Σεμινάριο ATLS – Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στο τραύμα, που απευθύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Πληροφορίες: κα Β. Ταγκαλάκη, ΠΓΝΠ, τηλ.: 2610- 910 076.

14/6/2009: Η καθιερωμένη καλοκαιρινή Χορευτική Παράσταση παραδοσιακών χορών των παιδικών τμημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων–Παραρτήματος Πατρών. Πληροφορίες στο τηλ.: 2610 220531.

15/5/2009: Συνεχίζονται τα σεμινάρια που διοργανώνει το Συμπόσιο Ποίησης με την παρουσίαση του ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ. Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι ελεύθερη. Ώρα έναρξης 20.00. Πληροφορίες κ. Γιώτα Παπακωνσταντίνου, τηλ.: 2610 969890.

15/5/2009: Διάλεξη με θέμα «Strategic Planning in modern entrepreneurial environment», που διοργανώνεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ώρες 19.00-21.00. Πληροφορίες στο τηλ.: 2610-996269.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s