ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ από 22-5 έως 28-5-2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος). Στην Πάτρα βρίσκεται σήμερα, προσκεκλημένος από την Πρυτανική Αρχή, ο διακεκριμένος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου. Θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

image

image

Παρασκευή 22/5

image


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 09


Βαγγέλης Παπαθανασίου

«Μυθωδία»

Συνεδριακό ΑΕΙ, 18.00

Στην πόλη μας βρίσκεται σήμερα, προσκεκλημένος από την Πρυτανική Αρχή, ο διακεκριμένος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου. Θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκδήλωση -στο πλαίσιο της δράσης «Πολιτιστικά 2009»- θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, στις 6 το απόγευμα. Θα παρουσιαστεί σε DVD το έργο του «Μυθωδία», η μουσική που συνόδευσε το ταξίδι στον Άρη, το 2001, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη NASA. Σημειωτέον ότι αύριο, ο κ. Παπαθανασίου θα αναγορευτεί και επίτιμος δημότης της πόλης της Πάτρας.

18.00 Τελετή αναγόρευσης του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου σε επίτιμο Διδάκτορα του Φυσικού Τμήματος. O συνθέτης παρουσιάζει το έργο του  Μυθωδία: Μουσική για την αποστολή της ΝΑΣΑ στον Άρη

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Μεγάλο αμφιθέατρο

12.00-18.20: Κινηματογράφος για το διαφορετικό:  Do the right thing, Spike Lee (1989) 120΄, Persepolis, Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi (2007) 96΄, Παιχνίδι των λυγμών, Neil Jordan (1992) 112΄, In this World, Michael Winterbottom (2002) 88΄.

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Κινηματογραφικό

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Μικρό αμφιθέατρο

20.00: Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, Αφιέρωμα στους Έλληνες Δημιουργούς:

«Απαγορευμένα» (69’) του Γιάννη Καλέμη-Μαυρογένη

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Βίντεο Φοιτητική Εστία.

16.00 Escapelanparty v5.2, τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη των υπολογιστών». Ημέρα 1η:

16.00 Έναρξη lan party, 21.00 Σεμινάριο με θέμα την εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών,

00.00 Dj’s set. Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Δικτύου, Φοιτητική Εστία.

19.00:  Εικαστική Έκθεση

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, Εικαστικό Τμήμα.

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Εκθεσιακός χώρος.

19.00: Έκθεση έργων Φοιτητών Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Κατασκευών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, π. Καθηγητής Πάνος Πολυχρονόπουλος Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο

19.00 Έκθεση Αστροφωτογραφίας από την αστρονομική εταιρεία της Πάτρας Ωρίωνας. Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών


Όταν σύμπαν και μυθολογία

αποτελούν πηγή έμπνευσης


Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θεωρεί ότι η μουσική δεν είναι τέχνη αλλά επιστήμη, είναι το ίδιο το σύμπαν, άρα και η έκφρασή του. Θεωρεί επίσης ότι η μουσική δεν γεννήθηκε ποτέ, εμείς και όλο το σύμπαν γεννηθήκαμε από τη μουσική. Γι’ αυτό πιστεύει ότι «ο ποταμός της μουσικής, που ξεχύνεται από μέσα του, πηγάζει από το σύμπαν». Εξάλλου, τώρα ο Παπαθανασίου είναι ένα μέρος του σύμπαντος, του φυσικού κόσμου μας, αφού ένας αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος ονομάζεται «Vangelis» προς τιμν του.

Συνδυάζοντας πάντα τη μουσική με τη φύση και λειτουργώντας ως «δίαυλος μέσω του οποίου η μουσική αναδύεται από το χάος των ήχων …» θεωρεί ότι αν τεχνικά μουσική είναι κάθε νέος συνδυασμός από νότες, τότε στη μουσική δεν έχουν ειπωθεί τα πάντα, αφού οι συνδυασμοί στους κώδικες του σύμπαντος δεν εξαντλούνται ποτέ. Στη μουσική επικοινωνία –πιστεύει– δεν συμμετέχει μόνο η αίσθηση της ακοής, αν και «εκ πρώτης, φαίνεται πως η ακοή παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Εν τούτοις, επειδή όλα τα αντικείμενα εμπεριέχουν τη δική τους μουσική, η μουσική γίνεται αντιληπτή από όλο το υπόλοιπο σώμα και μέσω της όρασης και της αφής αλλά και μέσω της όσφρησης και της γεύσης. Με λίγα λόγια, η μουσική γίνεται αντιληπτή μέσω όλων των αισθήσεων».

Εξέχων αστροφυσικός της NASA –η οποία τον έχει τιμήσει με το μετάλλιο Δημόσιας Συνεισφοράς σε «αναγνώριση της συμβολής του στο όραμα της NASA»–, τον οποίον θεωρούν ως «σύζευξη και επιτομή μεταξύ της επιστήμης, της τέχνης, των μαθηματικών και της μουσικής ως συνέχεια της πορείας την οποία χάραξαν οι μεγάλοι της Κλασικής Ελλάδος».

Εξάλλου, η «Μυθωδία» –συνόδευσε την αποστολή του διαστημοπλοίου της NASA «Οδύσσεια 2001» στον Άρη– εκφράζει τη σχέση μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων και της επιστήμης, αφού στην αρχαία Ελλάδα επιστήμονες, μουσικοί, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες εργάζονταν για να κατανοήσουν τη φύση και το σύμπαν.

Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής


Το Εργαστήρι Τεχνών της Μίμα Βαγενά Παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής των


Άντζελα Δημοπούλου

Κατερίνα Σαμψωνά

Λένα Τσίμα

Μάργια Αποστολπούλου

Χαρά Μιχαλοπούλου

Χάρις Πουλαίδου


Ποικίλες τεχνικές αλλά και διαφορετικές θεματολογίες

θα γίνουν αφορμή για ένα όμορφο ταξίδι στα μονοπάτια της τέχνης…


ΕΓΚΑΙΝΙΑ Παρασκευή 22 Μαΐου ώρα 21:30

Διάρκεια Έκθεσης από 22 έως 31 Μαΐου

Ωράριο λειτουργίας 10:00-22:00

Ποικίλη Στοά (Ρ. Φεραίου 129 & Παντανάσσης)

Δρώμενο

«Παραδοσιακό Γάμο της Ανδρίτσαινας»

«Λαϊκό Θέατρο» της Γερμανού, 20.45

Η θεατρική ομάδα του 8ου Γυμνασίου και ο… Καραγκιόζης μάς προσκαλούν όλους πέρα… για πέρα… απόψε στις 8.45 και την Κυριακή 24 Μαΐου (την ίδια ώρα) στο «Λαϊκό Θέατρο» της Γερμανού για να ζήσουμε τον «Παραδοσιακό Γάμο της Ανδρίτσαινας»… άνευ ουδενός εξόδου!

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον δρώμενο σε σενάριο Αθηνάς Καλλιμάνη με Θέατρο Σκιών, τραγούδι και χορό! Θα φάμε… Θα πιούμε… και θα ΠΑΡΑμορφωθούμε! Συνεργάστηκαν ο Καραγκιζοπαίκτης Κωνσταντίνος Λαλιώτης, η Ελισάβετ Τζουβέκα (τραγούδι) και η Μένη Μαυροειδή (καλωσόρισμα). Παίζουν: Βασίλης Παπαδημητρίου (κλαρίνο) και Νίκος Μάλλιος (νταούλι).

Στο χοροδρώμενο συμμετέχουν: Μένια Αγγελοπούλου, Βασίλης Βασιλείου, Γιάννης Γιαννόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Αγγελική Δαμουλιάνου, Ανδριάνα Δελέγκου, Μαριάμ Δήμα, Ειρήνη Δημητροπούλου, Χαρά Ζαμπέτα, Σοφία Θεοδωροπούλου, Ελευθερία Θεοφίλη, Αθηνά Καβαλιεράτου, Ιωάννα Καραμάνου, Ειρήνη Κοσκινά, Μίνα Κράνη, Γαβριέλα Μακρυδημοπούλου, Χρήστος Μίσκος, Βαρβάρα Μπαντούνα, Ανδρέας Μπαντούνας, Δήμητρα Οικονομάκου, Δημήτρης Παπάς, Βασίλης Ρομπόκος, Άννα-Μαρία Σκούρτη και Χρονία Χριστοπούλου.

Η συγγραφή του θεατρικού έργου, η σκηνοθεσία, η μουσική επιμέλεια και η διδασκαλία χορού είναι της Αθηνάς Καλλιμάνη, η φιλοτέχνηση της αφίσας και του προγράμματος της Δόμνας Τεκτωνίδου.

Βιβλιοπαρουσίαση

Ανδρέας Χρόνη Παπανικολόπουλος

«Η Τέχνη χωρίς κριτικούς – Εγχειρίδιο για τους φιλότεχνους»

Οι εκδόσεις «Διαπολιτισμός» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών θα παρουσιάσουν, απόψε στις 8, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24, γ΄ όροφος), το βιβλίο του Ανδρέα Παπανικολόπουλου, «Η Τέχνη χωρίς κριτικούς – Εγχειρίδιο για τους φιλότεχνους». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας – βιβλιογράφος Κυριάκος Ντελόπουλους, ο Dr Φιλοσοφίας – συγγραφέας Νίκος Ταμπάκης και ο αντιδήμαρχος δήμου Πατρέων Νίκος Τζανάκος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών – διευθυντής των εκδόσεων Διαπολιτισμός Γιάννης H. Παππάς.

Φιλοδοξία αυτού του βιβλίου είναι να αποδείξει ότι η δημόσια κριτική των έργων Τέχνης είναι όχι μόνον ανώφελη, αλλά το χειρότερο, καταστροφική. Δηλαδή να βγάλει την ασπίδα του «αυτονόητου» για την χρησιμότητά της. Ο συγγραφέας υποστηρίζει την ανατρεπτική άποψη, ότι η κριτική στα έργα τέχνης, προφερόμενη ως δημόσιος λόγος από τους τεχνοκρίτες, στην καλύτερη περίπτωση, είναι άχρηστη.

Έτσι θα δοθεί ίσως η ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος, από τον οποίον ή θα κατακυρωθεί η ανωτέρω γνώμη ή εν πάση περιπτώσει, θα προκύψει ποια στοιχεία της είναι υγιή και απαραίτητα για τη λειτουργία της και πρέπει να διασωθούν.

Προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια 1933-1940

οι πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα


σκέντζος

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των αφιερωμάτων για τη φετινή χειμερινή περίοδο στο χώρο σκέντζος με δύο μουσικές βραδιές, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαΐου, αφιερωμένες στα προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια ,1933-1940, οι πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε δημιουργίες των

Μ. Βαμβακάρη, Β. Τσιτσάνη, Γ. Παπαιωάννου, Κ. Σκαρβέλη κ.α. για την περίοδο 1933-1940.

Τα προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια στον ελλαδικό χώρο αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της λαϊκής μας μουσικής. Η παράδοση της Μ. Ασίας , που μεταλαμπαδεύτηκε στην κυρίως Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 1922, και που εκφράσθηκε δισκογραφικά σ` αυτήν από το 1928 και έπειτα ,σε συνδυασμό με την λεγόμενη πειραιώτικη σχολή που εμφανίσθηκε λίγο αργότερα (δισκογραφικά από το 1933) είναι οι δυο πιο βασικοί παράγοντες που συνθέτουν το φαινόμενο που καλείται προπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι στην Ελλάδα. Μεγάλοι Μικρασιάτες δημιουργοί και εκτελεστές , με πλούσιο υλικό σε ηχογραφήσεις ρεμπέτικων τραγουδιών σμυρναίικου ύφους (κανονάκι, βιολί, σαντούρι κ.α.) στον Ελλαδικό χώρο ,όπως είναι ο Τούντας ,ο Σκαρβέλης ,ο Χρυσίνης ,ο Περιστέρης κ.α., μετά την εμφάνιση του μπουζουκιού στην δισκογραφία (περίπου το 1933 με το Μ. Βαμβακάρη) εγκαταλείπουν σταδιακά το ύφος αυτό, για να ενσωματωθούν στο νέο αισθητικό ρεύμα (με κύριο σολιστικό όργανο το τρίχορδο μπουζούκι), πλάι στους Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαιωάννου, Χατζηχρήστο, Μπαγιαντέρα, Χιώτη κ.α., λιγότερο ή περισσότερο επηρεασμένοι από το πειραιώτικο ύφος.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα από προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια της περιόδου 1933-1940 – πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα- έχουν διαμορφώσει σε ένα πρόγραμμα 5 μουσικοί που προσεγγίζουν με σοβαρότητα το ρεμπέτικο και παλιό λαϊκό τραγούδι. Είναι ο Γιώργος Γκριζιώτης ( μπουζούκι – τραγούδι), ο Ανδρέας Σταματόπουλος ( ακορντεόν-τραγούδι), ο Σπύρος Δελέγκος ( κιθάρα- τραγούδι),ο Γιώργος Δορλής (μπαγλαμάς – τραγούδι) και η Αλεξία Κατσανεβάκη (τραγούδι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες των

Μ. Βαμβακάρη, Β. Τσιτσάνη, Α. Δελιά, Γ. Μπάτη, Γ. Παπαιωάννου, Δ. Μπαγιαντέρα, Κ. Σκαρβέλη, Π. Τούντα κ.α. , καλύπτοντας όσο είναι δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά την πλούσια γκάμα τραγουδιών αυτής της περιόδου.(«ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ», «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ», «ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ», «ΜΠΟΥΦΕΤΖΉΣ» κ.α.)

Η εκδήλωση «Προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια 1933-1940, οι πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαΐου στις 23.45

στο μουσικό χώρο σκέντζος με είσοδο ελεύθερη.

( ΓΕΡΜΑΝΟΥ 111, ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΗΛ.2610 274042)

Σάββατο 23/05

image

Συναυλία

«Φλαουτοπία»

Φιλαρμονική, 21.00

Μια εκδήλωση περιλαμβάνει για αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του Μουσικού Μαΐου, που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρεία – Ωδείο Πατρών.

Πρόκειται για την «Φλαουτοπία», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαΐου στις 9 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών.

Το σύνολο 6 φλάουτων αποτελούμενο από τους Μαρία Θεοφίλη, Ουρανία Καββαδία, Χριστίνα – Μαρία Καριπίδη, Ελένη Κούπα, Στέλιο Μαγγανά και Δημήτρη Πετράκη, θα ερμηνεύσει έργα των J.B.de Boismotrier, L. Zempleni, A. Tcherepnin, T. Shimaku, B. Wystraete, Ν. Βήχα, S. Joplin, A. Arantes, E. Bozza και T. Medek.

Artware Festival 2009: ανεξάρτητο καλλιτεχνικό φεστιβάλ του CEID

23.05.2009 – 25.05.2009, Kτίριο Β (πίσω από την Πρυτανεία)

Μουσική, χρώματα, στίχοι, σχέδια, φώτα, γέλια, διασκέδαση δημιουργία…

Εδώ και τέσσερα χρόνια στη σχολή των Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (CEID) του Πανεπιστημίου Πατρών, οι λέξεις αυτές αποκτούν νόημα και γίνονται πράξη. Φοιτητές από τη σχολή μας, και όχι μόνο, συμμετέχοντας στο ανεξάρτητο καλλιτεχνικό φεστιβάλ του CEID, Artware Festival, βγάζουν τα pc’s τους από τις πρίζες και ξεδιπλώνουν μια πιο ανθρώπινη και επικοινωνιακή πλευρά της ζωής τους.

22, 23 και 24 Μαΐου 2009, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και λογοτεχνίας, κινηματογράφος, comics, ζωγραφική, 3D animation κι ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς… Μαζί μας και φέτος θα βρίσκεται ο Ζακ Στεφάνου με την μπάντα του mPanda-Koala να μας τραγουδήσουν τις καινούριες αλλά και τις πιο παλιές τους επιτυχίες.

Επιπλέον, στα πλαίσια της έκθεσης φωτογραφίας θα υπάρξει αφιέρωμα στην ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Τέλος, συνεχίζοντας την παράδοση απότισης φόρου τιμής που ξεκίνησε πέρυσι προς τον πατρινό ποιητή Χρίστο Λάσκαρη, φέτος θα τιμήσουμε το έργο της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου με επιλεγμένα ποιήματά της και εικονογραφημένους στίχους της.

Έλα κι εσύ να διασκεδάσεις μαζί μας φέρνοντας μαζί σου μονάχα διάθεση, κέφι και αγάπη για δημιουργία…

Που; Στο κτήριο Β πίσω από την Πρυτανεία (κτήριο Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής)

Πότε; Από τις 16.00 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες

Είσοδος; Όπως πάντα ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες θα μας βρεις στο http://www.artwarefestival.gr

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2009»:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σαββάτου 23/5/2009: Μουσικό Αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή

20.30 Μουσικό Αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή. Συναυλία της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών συνοδεία λαϊκής ορχήστρας. Θα ακουσθούν αποσπάσματα από τα έργα «Καπνισμένο τσουκάλι», ποίηση Γ.Ρίτσου και «Καταχνιά» στίχοι Κ.Βίρβου. Θα παραβρίσκεται και θα τιμηθεί ο συνθέτης. Διεύθυνση Ορχήστρας και Χορωδίας Σταμάτης Βασιλαντωνόπουλος

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Μεγάλο αμφιθέατρο

20.00: Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, Αφιέρωμα στους Έλληνες Δημιουργούς: «The Other (52΄) της Λουκίας Ρικάκη. Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Βίντεο, Φοιτητική Εστία.

10.00 Escapelanpartyv5.2, τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη των υπολογιστών». Ημέρα 2η: 13.00 Διαλέξεις/Σεμινάρια με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, πνευματικά δικαιώματα κ.ά., 19.00 Τουρνουά παιχνιδιών strategy, rpg, racing FPS κ.ά., 00.00 Dj’s set.

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Δικτύου Φοιτητική Εστία.

19.00:  Εικαστική Έκθεση

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, Εικαστικό Τμήμα.

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Εκθεσιακός χώρος.

19.00: Έκθεση έργων Φοιτητών Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Κατασκευών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, π. Καθηγητής Πάνος Πολυχρονόπουλος Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο

19.00 Έκθεση Αστροφωτογραφίας από την αστρονομική εταιρεία της Πάτρας Ωρίωνας. Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Εκθεσιακός χώρος

Κυριακή 24/05

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2009»

20.30: Παραδοσιακά Ακούσματα και Χορογραφήματα της Θράκης και της Πόλης. Ακούγονται τροπάρια, ύμνοι και ψαλμοί από πολυμελή χορωδία. Χορευτικός Όμιλος Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών.

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Μεγάλο αμφιθέατρο

20.00: Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, Αφιέρωμα στους Έλληνες Δημιουργούς: «Κλίμακα Κουρδιστάν» (27΄) του Κίτσου Τρύπου, «People’s will» του Γιώργου Τσέγκου

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Βίντεο

Φοιτητική Εστία.

07.00 Escapelanparty v5.2, τριήμερη εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη των υπολογιστών». Ημέρα 3η:

07.00 Προβολή ταινίας, 13.00 Dj’s set, 16.30 Ανοιχτή συζήτηση με θέμα υπολογιστές και νέα τεχνολογία. Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Βίντεο, Φοιτητική Εστία, Θέατρο

19.00:  Εικαστική Έκθεση

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, Εικαστικό Τμήμα.

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών. Εκθεσιακός χώρος.

19.00:  Έκθεση Φωτογραφίας και Εφημερίδας Τοίχου για την Πάτρα και τον κόσμο όλο, με    συμπληρωματικές εκδηλώσεις προβολές ταινιών, συζητήσεις ανοικτής τράπεζας και συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της πόλης και του Πανεπιστημίου.

Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων, Αίθουσες ΑΣΤΟ, Βαλτετσίου 3 Πάτρα.

19.00: Έκθεση έργων Φοιτητών Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Κατασκευών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, π. Καθηγητής Πάνος Πολυχρονόπουλος, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο

19.00 Έκθεση Αστροφωτογραφίας από την αστρονομική εταιρεία της Πάτρας Ωρίωνας. Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Εκθεσιακός χώρος

Δρώμενο

«Παραδοσιακό Γάμο της Ανδρίτσαινας»

«Λαϊκό Θέατρο» της Γερμανού, 20.45

Έκθεση Φωτογραφίας

Α.Σ.Τ.Ο.- Επικοινωνούμε

Η φωτογραφική ομάδα του Α.Σ.Τ.Ο.- Επικοινωνούμε ανταποκρινόμενη στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου Πατρών στην τοπική κοινωνία συμμετέχει στην πολιτστική εβδομάδα του Πανεπιστημίου με έκθεση φωτογραφίας των μελών της.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του συλλόγου, Βαλτετσίου 3, και θα διαρκέσει από Κυριακή 24 έως και Σάββατο 30 Μαΐου 2009. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από 7 μ.μ. μέχρι 10 μ.μ.

Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας των μέλων του Α.Σ.Τ.Ο. θα πραγματοποιείται κάθε ημέρα και ένα αφιέρωμα στο έργο ενός διάσημου καταξιωμένου φωτογράφου με προβολή φωτογραφικού υλικού του και παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων του.

Στον ίδιο χώρο θα λάβει χώρα και έκθεση με εφημερίδες τοίχου που έχουν εκδοθεί από την ομάδα παρεμβάσεων του Α.Σ.Τ.Ο.- Επικοινωνούμε.

Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι:

Ημερομηνία Παρουσίαση
Κυριακή 24/05 Bill Brandt
Δευτέρα 25/05 Νίκος Οικονομόπουλος
Τρίτη 26/05 Henri Cartier- Bresson
Τετάρτη 27/05 André Kertész
Πέμπτη 28/05 Γιάννης Μπεχράκης
Παρασκευή 29/05 Σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι
Σάββατο 30/05 James McKenna

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

“ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ”

(Μια νέα μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και δεκαπέντε σημαντικών ποιητών μας)

Συνεδριακό AEI, 20.00

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μία ημίωρη εισήγηση από ειδικούς κατά ποιητή

μελετητές, με παρουσίαση και μικρής ανθολόγησης του ποιητή (που θα ετοιμάσει ο

εισηγητής), και ημίωρη περίπου ουσιαστική συζήτηση.

Η όλη εκδήλωση θα έχει το χαρακτήρα της υπεύθυνης έναρξης μιας νέας μελέτης του

ποιητή υπό το φως και την ανάγκη των σύγχρονων πολιτισμικών πραγμάτων.

Το Πανεπιστήμιο, με το πέρας του Σεμιναρίου, θα χορηγήσει πιστοποιητικό

παρακολούθησης και θα εκδώσει σε τόμο τις εισηγήσεις.

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο θα είναι ελεύθερη και κατ’ αρχήν με προεγγραφές (κ. Γιώτα Παπακωνσταντίνου, τηλ.: 2610 969890/6992224527).

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο

Ρίο, ανά δεκαπενθήμερο, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.00.

ΠΟΙΗΤΕΣ, ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ: Γιάννης Δάλλας, 25 Μαΐου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ: Αλέξης Ζήρας, 8 Ιουνίου

Β. ΚΥΚΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: Χρίστος Αλεξίου, 14 Σεπτεμβρίου

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, 28 Σεπτεμβρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: Γιώργος Κεντρωτής, 12 Οκτωβρίου

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Αλέξης Λυκουργιώτης, 26 Οκτωβρίου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: Σάββας Μιχαήλ, 16 Νοεμβρίου

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξένη Σκαρτσή, 7 Δεκεμβρίου

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ: Νίκος Λάζαρης, 14 Δεκεμβρίου

ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χρίστος Ρουμελιωτάκης, 21 Δεκεμβρίου

Δευτέρα 25/05

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2009»

21.00:  Συναυλία της Χορωδίας του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου «ΛΕΩΝ ΑΛΛΑΤΙΟΣ» με σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων Συνθετών. Διευθύνει ο Στέλιος Παντελογιάννης, πιάνο Αικατερίνη Πρίνου. Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Μεγάλο αμφιθέατρο

21.30:  Θεατρική παράσταση  «Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος»

Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών, Θεατράκι «Μελίνα Μερκούρη».

20.00: Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, Αφιέρωμα στους Έλληνες Δημιουργούς: «Αγιοταφίτες» (60΄) του Νίκου Βεζυργιάννη, Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Βίντεο, Φοιτητική Εστία.

Βιβλιοπαρουσίαση

Αλκυόνη Παπαδάκη

«Αν ήταν όλα… αλλιώς»

«Παπασωτηρίου», 18.30

Οι εκδόσεις «Καλέντη» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» παρουσιάζουν, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ., το βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη, με τίτλο «Αν ήταν όλα… αλλιώς». Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες της και θα υπογράψει τα βιβλία της. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας Μαρία Καρέλα και ο φιλόλογος-συγγραφέας Περικλής Τρακαδάς.

Αν η ψυχή μας φορούσε πάντα τα καλά της και καλωσόριζε τα όνειρά μας… Αν το καράβι μας έφτανε φωταγωγημένο στο λιμάνι που είχαμε διαλέξει… Αν στην προβλήτα μάς περίμεναν, με ανθοδέσμες και χειροκροτήματα, όλοι αυτοί που αγαπήσαμε… Αν δεν είχαμε αφήσει την πόρτα της ψυχής μας ανοιχτή, για να βρουν άσυλο οι κατατρεγμένοι… Τι απερισκεψία κι αυτή! Πάντα τους ληστές τούς περνούσαμε για κατατρεγμένους. Αν ξέραμε να διαβάζουμε εγκαίρως τα σημάδια των καιρών και να προβλέπουμε τις καταιγίδες… Αν δεν είχαμε μπερδέψει τα σημεία του ορίζοντα και περιμέναμε να βγει ο ήλιος από τη δύση…
Πόσος χαμένος χρόνος, αλήθεια! Aν… Αν… Αν ήταν όλα… αλλιώς! Μα τότε, πώς θα ξεχωρίζαμε το φως που κλείνουν μέσα τους τα φύλλα της παπαρούνας;

Θέατρο

«κάνθαρος»

«Μόνοι»

act, 21.30

Ο «κάνθαρος» θα δείξει ένα δείγμα της νέας του παράστασης «Μόνοι», σε συμπαραγωγή με τη «Βιομηχανική», στο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β) από τη Δευτέρα 25 ως και την Κυριακή 31 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ.

Είναι η δραματική ιστορία ενός πατέρα και της κόρης του, οι οποίοι ζουν τη σχέση τους με δυσκολία στην Πάτρα των ημερών μας. Η παράσταση θα βασίζεται στο υλικό της μεγαλύτερης παράστασης που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο χωρίς, ωστόσο, να προδίδει τη συνέχεια.

Το κείμενο του έργου έχει προκύψει από την ομαδική δουλειά της Γιάννας Ροϊλού, του Τηλέμαχου Τσαρδάκα και του Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης. Το κείμενο διαμορφώθηκε στη διάρκεια των προβών (και εξελίσσεται ακόμα) και από τους ηθοποιούς της παράστασης Φάνη Δίπλα και Φένια Σχοινά. Ο σκηνικός χώρος είναι σε επιμέλεια Γιώργου Μαραζιώτη και οι φωτισμοί της Ευσταθίας Δρακονταειδή.

Η δουλειά αυτή θα παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, στην ολοκληρωμένη της εκδοχή το φθινόπωρο στον ίδιο χώρο.

Τρίτη 26/05

26.05.2009, Πανεπιστημιούπολη και Πάτρα

21.30: Θεατρική παράσταση  «Το μικρό δαχτυλάκι της Ολυμπιάδος».

Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πατρών

Θεατράκι «Μελίνα Μερκούρη».

20.00: Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, Αφιέρωμα στους Έλληνες Δημιουργούς: «Η φλόγα των αναστενάρηδων (13΄) του Ιωάννη Κουτούζη, «Ανατολικά του ύπνου μου» (15΄) της Άννας Κεσίσογλου, «Υπάρχει ελπίδα» (32΄) του Χρήστου Καλλίτση.

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Εστίας, Τμήμα Βίντεο Φοιτητική Εστία.

Βιβλιοπαρουσίαση

Από το αττικό δράμα στο σύγχρονο θέατρο”

Πολύεδρο, 20.30

Οι Εκδόσεις Αιγόκερως και το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο σας προσκαλούν την

Τρίτη, 26 Μαΐου, ώρα 20.30, στην παρουσίαση του βιβλίου

Μελέτες για την πρόσληψη και την διακειμενικότητα

Συλλογικό έργο

Επιμέλεια: Τσατσούλης Δημήτρης

Συγγραφείς: Γιάννης Γκότσης, Ελένη Καλή, Φωτεινή Σακελλαροπούλου , Βασίλης Τάσσης,

Δημήτρης Τσατσούλης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Η Κατερίνα Αρβανίτη, Λέκτορας Σκηνικών Προσεγγίσεων του Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δημήτρης Τσατσούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Μενέλαος Χριστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ερμηνεία τραγουδιών που έχουν γράψει δραματουργοί που αναφέρονται στις μελέτες.

Τετάρτη 27/05

Επιστημονικής ημερίδα

Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: Χορός και Αφηγηματικότητα

27.05.2009, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών

σας προσκαλεί

σε επιστημονική ημερίδα με θέμα:

ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την Τετάρτη 27 Μαίου 2009 και ώρα 10.30

στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2009»

18.00 – 19.00:  «Η προσφορά του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Κατασκευών στη μόρφωση και στην εκπαίδευση των φοιτητών». Ομιλία του κ. Πάνου Πολυχρονόπουλου π. Καθηγητού. Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Πέμπτη 28/05

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2009»

28.05.2009, Πανεπιστημιούπολη και Πάτρα

19.00:  Εικαστική Έκθεση

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών, Εικαστικό Τμήμα.

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.Εκθεσιακός χώρος.

19.00:  Έκθεση Φωτογραφίας και Εφημερίδας Τοίχου για την Πάτρα και τον κόσμο όλο, με    συμπληρωματικές εκδηλώσεις προβολές ταινιών, συζητήσεις ανοικτής τράπεζας και συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της πόλης και του Πανεπιστημίου. Αντιεφησυχαστικός Σύλλογος Τωρινών Ονειροπόλων. Αίθουσες ΑΣΤΟ, Βαλτετσίου 3 Πάτρα.

Θέατρο

Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μόνο μαθήματα, διάβασμα, εξεταστική, αλλά και εισαγωγή σε νέους τρόπους έκφρασης, πιο δημιουργικούς-καλλιτεχνικούς, όπως το θέατρο.

Από τις 14 έως τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 15 θεατρικές φοιτητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και θα παρουσιαστούν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις όλων των ειδών. Όλες οι παραστάσεις θα ανέβουν στις σκηνές του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» και του θεάτρου «Λιθογραφείον». Την οργανωτική ευθύνη έχει αναλάβει η θεατρική ομάδα των Π.Ο.Φ.Π.Π. (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών).

Είναι ελπιδοφόρο, νέα παιδιά να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας, να τα βάζουν με τις αντιξοότητες, να θέτουν ένα συλλογικό στόχο και να ικανοποιούνται μέσα από αυτόν. Ο ένας να βοηθά, να μαθαίνει, να συμπληρώνει τον άλλο. Οι παραστάσεις που γίνονται με μεράκι και πρώτο μέλημα το καλό αποτέλεσμα και όχι το κέρδος δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το «επαγγελματικό» θέατρο.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια από τις φοιτητικές θεατρικές ομάδες ολόκληρης της Ελλάδας, με στόχο τη γέννηση ενός θεσμού που θα φιλοξενεί τις παραστάσεις τους και θα αποτελεί το πολιτιστικό βήμα τους στην κοινωνία. Το πανελλήνιο φεστιβάλ πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων, όπως ονομάζεται, καθιερώθηκε πριν πέντε χρόνια ως ετήσιος θεσμός και διοργανώνεται υπό τη συλλογική ευθύνη όλων των φοιτητικών θεατρικών ομάδων ενωμένων, οι οποίες και έχουν ιδρύσει Πανελλήνιο Σύλλογο Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να ανοιχτούν οι φοιτητικές παραστάσεις και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας και να δοθεί η ευκαιρία στις ομάδες να γνωρίσουν τη δουλειά των υπολοίπων.

Οι φοιτητές καλούν όλο το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας να αγκαλιάσει αυτό το γεγονός, «καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη σε όγκο και έκταση πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή πανελληνίως στον ακαδημαϊκό χώρο. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία έχει ως βάση την καλλιτεχνική δημιουργία και τον εθελοντισμό». Συμμετέχουν οι ομάδες Φ.Ε.Π.Α. (Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών], alphaville’s theatrospect (Ομάδα Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης), Φυσικό Αθήνας, ΤΕΙ Αθήνας και Πάτρας, «Βουβό χειροκρότημα», Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Α.Θ.Λ.ΙΟ. (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΑΦΑΝΤΟΙ (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών), Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης), Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) και Ιατρική Αθήνας.

Το φεστιβάλ είναι υπό αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της αντιδημαρχίας πολιτισμού του Δήμου Πάτρας, τη Νομαρχία Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ίδρυμα Τοπάλη και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΓΟ ΟΜΑΔΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 19:00 Απόλλων «Ο μικρός πρίγκιπας» Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης
21:30 Λιθογραφείο «Death-Proof» Πανεπιστήμιο Πειραιά
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 19:00 Απόλλων «Η μεγάλη παντομίμα» Ντάριο Φο ΑΦΑΝΤΟΙ [Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών]
21:30 Λιθογραφείο «Όχι πολύ μακριά απο’δώ» Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου [Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης]
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 19:30 Λιθογραφείο «Γιατί δε μου λες τη δική σου ιστορία;» Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά
21:30 Απόλλων «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» Καμπανέλλη Ιατρική Αθήνας

Manifest 09

Στο τρίτο μουσικό ραντεβού

Παρουσιάζει τα πιο σημαντικά ονόματα της εγχώριας και όχι μόνο από την pop, rock και ηλεκτρονική σκηνή

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Manifest 2009 παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ονόματα της σημερινής ελληνικής σκηνής (συμπαραγωγή «Mojo radio» – «Zeitgeist events», υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΣΥ.Ν.). Αυτή τη φορά προσκαλεί τους Φοίβο Δεληβοριά, Κωστή Μαραβέγια, «Le Page», (Παρασκευή 29 Μαΐου), «Last Drive», Monika, «Film» και «B-sides» (Σάββατο 30 Μαΐου) στο Εργοστάσιο Τέχνης (Ακτή Δυμαίων 50).

Πρόκειται για το φεστιβάλ ηλεκτρονικής ποπ και ροκ ελληνικής μουσικής σκηνής το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη μας με την πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού «Mojo radio». Έκανε την εμφάνιση του το 2007 καταφέρνοντας να συγκεντρώσει τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών. Την πρώτη χρονιά φιλοξένησε τους Κωνσταντίνο Β, «Closer», «Film», «Marseaux», «Abbie Gale» καθώς και τους Firewakeup, ενώ την επόμενη στο Manifest πήραν μέρος οι Κ. Βήτα, «Sigmatropic», «Playgroundnoise», Craig Walker, «Matisse», «Abbie Gale» και οι «Transistor».

Το φεστιβάλ έχοντας γίνει θεσμός και αποκτώντας πλέον πανελλαδικές διαστάσεις έχει ως στόχο να πλαισιωθεί από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και φορείς που θα είναι δίπλα του με σεβασμό και συνέπεια.

Πρόγραμμα Παρασκευής

Το ντουέτο «Le Page» από την Αθήνα με τη ρομαντική αισθητική τους ανεβαίνουν στη σκηνή του Manifest, στις 8.30 το βράδυ. Έχουν κυκλοφορήσει το ep «Τeddy girls» και έχουν ανοίξει τις συναυλίες των «Ηouse of Love» και του Brett Anderson, έχουν συμμετάσχει στο Coca Cola Soundwave και στο φετινό Velvet Bus. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυσή τους δεν είναι και λίγα…
Ο Κωστής Μαραβέγιας με τις κοσμοπολίτικες και ζωηρές μουσικές του δημιουργεί ένα μοναδικό ηχητικό πανηγύρι, σε μία συναυλία που δεν ζητά απλώς, αλλά προκαλεί τη συμμετοχή του κοινού της. Έξω καρδιά, χαρούμενος και μελωδικός, διεθνής όσον αφορά τις αναφορές του και ελληνικός όσον αφορά στους στίχους του, επί σκηνής στις 9.30 το βράδυ. Τρομπέτες, ηλεκτρικές κιθάρες, σαξόφωνα και τσέλο, ενώνονται με ρυθμούς ska, reggae, rock, punk…
Ο αγαπημένος σε όλους μας Φοίβος Δεληβοριάς γιορτάζει και τα είκοσι χρόνια στο ελληνικό τραγούδι παρά το νεαρό της ηλικίας του. Με τα τραγούδια του, γεμάτα μικρές ιστορίες από την καθημερινότητα όλων μας, είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους φίλους του (στις 11 μ.μ.) και να κάνει τη βραδιά μας τελείως διαφορετική!

Πρόγραμμα Σαββάτου

Την αυλαία ανοίγουν στις 7.15 μ.μ. οι «B-sides» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα το 7ιντσο single με τίτλο «Queen» το οποίο περιείχε τα κομμάτια «Queen» και «Forest». Συμμετέχουν επίσης και στην καινούρια συλλογή του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου «Turning point» με το νέο τους τραγούδι «Kill».
Οι «Film» έρχονται στο Manifest, στις 8 το βράδυ, για να παρουσιάσουν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο «Persona». Μετά από αρκετό διάστημα πειραματισμού στο στούντιο σε συνεργασία με τον Χρήστο Λαϊνά στην παραγωγή και δουλεύοντας με τη νέα φωνή της Ιφιγένειας Atkinson, οι «Film» κινήθηκαν σε μια διαφορετική ηχητική κατεύθυνση στην εξέλιξη του ήχου τους. Με έντονες επιρροές από τις συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον αναλογικό ηλεκτρονικό ήχο, το «Persona» είναι ένα ρυθμικό και ατμοσφαιρικό soundtrack έντεκα τραγουδιών αινιγματικής κινηματογραφικής αισθητικής.
Η Monika το πρόσωπο που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο τον τελευταίο χρόνο, ξεκινά την πρώτη της καλοκαιρινή περιοδεία μετά από αλλεπάλληλα sold out χειμερινών συναυλιών, με την εξαμελής μπάντα και με τραγούδια του «Avatar» αλλά και διασκευές που θα ξαφνιάσουν. Επί σκηνής στις 9 το βράδυ
Το κορυφαίο rock’n’roll συγκρότημα που ανέδειξε ποτέ η εγχώρια σκηνή, «Last Drive» έρχεται στις 11 το βράδυ! Οι «Last Drive» δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά το «Subliminal» επιστρέφουν να μας παρουσιάσουν το ολοκαίνουργιου album τους, «Heavy Liquid»!

Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Σπύρου με τίτλο «In.dust.rial» στo bar Hoxton

Τη σημερινή εικόνα μιας πάλαι ποτέ ακμάζουσας βιομηχανίας, αποτυπώνει μέσα από το φακό του ο Βασίλης Σπύρου, σε μια σειρά έγχρωμων φωτογραφιών που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «In.dust.rial» στο bar Hoxton (Βουτάδων 42, Γκάζι). Ο νεαρός φωτογράφος, προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και ρεαλισμό τους εγκαταλελειμμένους χώρους της χαρτοβιομηχανίας του Λαδόπουλου, που υπήρξε η μεγαλύτερη των Βαλκανίων στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι φωτογραφίες του, παραπέμπουν και μεταφέρουν τους επισκέπτες της έκθεσης στα πολυώροφα κτίρια με τις ψηλοτάβανες αίθουσες, τους ατελείωτους διαδρόμους, τις εκτός λειτουργίας μηχανές, τα κλιμακοστάσια και τα αναβατόρια, που είναι όλα βυθισμένα στη σιωπή και στη σκόνη. Η έκθεση προκαλεί συναισθήματα περιέργειας και μελαγχολίας, καλώντας τον θεατή σε περισυλλογή τόσο για το παρελθόν όσο και για το αβέβαιο μέλλον των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων αλλά και των υπόλοιπων εγκαταλελειμμένων εργοστασίων της χώρας μας.

Ο Βασίλης Σπύρου γενενήθηκε στην Καρδίτσα. Έχει σποπυδάσει management, ενώ σήμερα είναι τελειόφοιτος της Σχολής Ανακαίνισης & Αποκατάστασης των Κτιρίων του ΤΕΙ Πάτρας. Ασχολείται επαγγελμαμτικά και καλαλιτεχνχικά με τη φωτωογραφία. Από το 2005 μέχρι σήμήερα έχει παραουσιάσει φωτωογραφίες του σε 3 ατοτμικές και 7 ομαμδικές εκθκέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς φωτογραφίας ενώ έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες του σε λευκώματα, αφίσες, περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «ΗΔΥΦΩΣ». Περισσότερες πληροφορίες: www.vassilisspyrou.com

Χορηγοί Επικοινωνίας

περιοδικό SOUL – διαδικτυακό ραδιόφωνο Echoes.gr Netradio

Διάρκεια Έκθεσης

20 Μαΐου – 7 Ιουλίου 2009

Χώρος

Hoxton bar – Βουτάδων 42, Γκάζι, Αθήνα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s