Δευτέρα 18/05. Πολιτιστική Ατζέντα Ημέρας. Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων Διακίδειος, 20.00, Η ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ στην «Ακτή Δυμαίων» , Το Χορευτικό Τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π., παρουσιάζει 2 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στις 18 και 19 Μαΐου , Συναυλία Νεανική γερμανική χορωδία Θεατράκι ΟΛΠΑ, 20.30, 7 μ. μ., Εκδήλωση για την 19ην Μαΐου, Ημέρα Μνήμης Σφαγής του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δευτέρα 18/05

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διακίδειος, 20.00

image

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) τη Δευτέρα στις 8μ.μ. στη Διακίδειο θα μιλήσουν ο αρχαιολόγος της Στ’ Εφορείας Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννης Μόσχος με θέμα: “Η Μυκηναϊκή Περίοδος της Αχαΐας μέσα από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και η διευθύντρια της Στ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ζωή Ασλαματζίδου – Κωστούρου με θέμα: “Ψηφιδωτά του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας”.

Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας Νίκος Μούρτζας και ο Πρόεδρος του Σωματείου “Οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Αχαΐας” Άγγελος Αγγελόπουλος. Θα προλογίσουν και θα συντονίσουν ο Πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο μουσειολόγος – μέλος του Δ.Σ. των Φίλων Ξενοφών Παπαευθυμίου.

image

Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων για την προσφορά τους στη διάσωση και ανάδειξη των πολιτισμικών αγαθών. Στο πλαίσιο του Εορτασμού σήμερα στις 8μμ στη Διακίδειο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μες ομιλητές τον Αρχαιολόγο της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννης Μόσχος “Η Μυκηναϊκή περίοδος της Αχαϊας μέσα από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας” και την Διευθύντρια της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Ζωή Ασλαματζίδου- Κωστούρου με θέμα “Ψηφιδωτά του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας”. Θα απευθύνουν χαιρετισμούς:

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας κ. Νίκος Μουρτζάς και ο πρόεδρος του Σωματείου “Οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Αχαΐας” Κ. Άγγελος Αγγελόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Μουσειολόγος – μέλος του Δ.Σ. των Φίλων κ. Ξενοφών Παπαευθυμίου θα προλογίσει και θα συντονίσει την εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό θα κυκλοφορήσει η ετήσια έκδοση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Αχαΐας με ενδιαφέρουσες συνεργασίες και τη φροντίδα του “Σύμβουλου των Επιχειρήσεων” και τη χορηγία της Α.Ε. ΤΙΤΑΝ.

Το Χορευτικό Τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2009» παρουσιάζει 2 εκδηλώσεις

με ελεύθερη είσοδο

στις 18 και 19 Μαΐου

στη Μεγάλη Αίθουσα του Συνεδριακού &

Πολιτιστικού Κέντρου του

Πανεπιστημίου Πατρών.

image

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ –

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Χορευτικό Τμήμα

Το Χορευτικό Τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2009» παρουσιάζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Δευτέρα 18 Μαΐου

«…από την άκρη των ακρίων…»

..όταν ο χορός και η μουσική γεφυρώνουν τις αποστάσεις…

image image

Μια μοναδική βραδιά μουσικής και χορού που σκοπό έχει να φέρει κοντά τις άκρες της Ευρώπης, την Σουηδία και την Ελλάδα. Η ομάδα χορού «PHILOCHOROS», η αρχαιότερη πολιτιστική φοιτητική ομάδα (έτος ίδρυσης το 1880), από το Πανεπιστήμιο της UPSALA στη Σουηδία και η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Χορευτικού Τμήματος των Π.Ο.Φ.Π.Π. θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς της Σουηδίας και της Ελλάδας.

Με την εκδήλωση αυτή το Χορευτικό Τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π. εγκαινιάζει μία συνεργασία φοιτητών πέρα των Ελληνικών γεωγραφικών ορίων και πέρα των επιστημονικών ενδιαφερόντων, γιατί η μουσική και ο χορός μόνο να ενώσουν μπορούν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών στις 8:30μμ

Τρίτη 19 Μαΐου

image

Μια πλούσια βραδιά, τόσο μουσικά όσο και χορευτικά, από την Ομάδα Αργεντίνικου Tango, την Ομάδα Latin και τις πρωτοεμφανιζόμενες Ομάδα Oriental και Ομάδα R’n’B του Χορευτικού Τμήματος των Π.Ο.Φ.Π.Π..

Θα ταξιδέψουμε από τους ρυθμούς του R’n’B, είδος χορού που κατατάσσεται στο χορό Hip Hop με light κινήσεις και διάφορα χορευτικά στιλ ανάλογα με το μουσικό κομμάτι, σε ρυθμούς ανατολίτικους και ταξιδιάρικους. Από την λατινική Αμερική θα εναλλάσσονται οι latin ρυθμοί με πρωταγωνιστές τη salsa, τη bachata, το merengue ενώ μικρές στιγμές καθημερινότητας θα αποτελούν αφορμή για εκείνη τη συνάντηση-αγκαλιά, τη γνωριμία που δένει με τα πρώτα βήματα της επικοινωνίας μέσω ενός Αργεντίνικου tango.

Την εκδήλωση θα ανοίξει το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Αντηχώ” του Αντιεφησυχαστικού Συλλόγου Τωρινών Ονειροπόλων – Επικοινωνούμε (Α.Σ.Τ.Ο.) με μουσικές του κόσμου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών στις 8:00μμ

Η ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Δευτέρα 18 Μαΐου

στην «Ακτή Δυμαίων»

στην Πάτρα

image Μαζί της ο HAIG YAZIDJIAN και η ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα, η Ελένη Βιτάλη εμφανίζεται την Δευτέρα 18 Μαΐου στη μουσική σκηνή «Ακτή Δυμαίων» στην Πάτρα, για μία μοναδική παράσταση. Το πρόγραμμα-που με πολύ αγάπη και μεράκι έχει ετοιμάσει η ίδια- έχει ιδιαίτερες αναφορές σε στοιχεία της Παράδοσης και της ευρύτερης «καθ’ ημάς Ανατολής», όπως φανερώνεται από την συνεργασία της με τον Haig Yazidjian και την Αρετή Κετιμέ. Περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια (ελληνικά, αρμένικα, ανατολίτικα), λαϊκούς ρυθμούς και τζαζ- έθνικ μελωδίες, συνδυασμένα με το σπουδαίο προσωπικό της ρεπερτόριο, καθώς και τραγούδια από το νέο της δίσκο «Επτά και να προσέχεις…». Στο δίσκο συμμετέχουν ακόμη, ερμηνευτικά, η Αρετή Κετιμέ και ο Haig Yazidjian, ο οποίος επιμελείται και την ενορχήστρωση.

Εμφανίζονται επίσης, οι σπουδαίοι μουσικοί: Tigran Sarkisyan στα πνευστά, Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο.

Ένα μουσικό ταξίδι που, όπως σημειώνει η ίδια πάει… «κατευθείαν στην καρδιά, σα μαχαίρι κακόγουστου κουλτουριάρη σκηνοθέτη, για γρήγορες εντυπώσεις δίχως νόημα, αρχή, μέση και τέλος. Όμως πάει… και κάπου θα φτάσει. Και θα φτάσει γιατί έτσι πρέπει, αδιαφορώντας αν εγώ θα το φωτογραφίσω, για να διακοσμήσω τα αδιακόσμητα ή να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Γιατί έτσι είναι τα τραγούδια. Αδικαιολόγητα. Όχι επειδή δεν έχουν δίκιο ούτε επειδή έχουν. Απλώς… είναι! Τι ωραίο που είναι το… “είναι”. Το “είναι” μου, το “είναι” σου, το “είναι” του, το “είναι” μας. Είναι εκεί και με λιακάδα και με βροχή και με όποιες συνθήκες».

Ο νέος δίσκος της Βιτάλη δίνει το «παρών» του σ’ ένα, τουλάχιστον, μπερδεμένο δισκογραφικό τοπίο, με τον πιο έντιμο τρόπο, παρουσιάζοντάς μας τα δικά της τραγούδια (μουσική και στίχοι) με τη φωνή της να αγκαλιάζει όλο το υλικό και να αποτελεί τον κεντρικό του άξονα. Τραγούδια με αγνά – της ψυχής – υλικά, όπως τα: «Κάρβουνα» και «Στην αγκαλιά μου δεν κοιμούνται αγγελούδια», αλλά και τα: «Η τρέλα», «Με κρασί, τσιγάρο και φιλιά», «Καράβια αραγμένα», «Αρκούδα», καθώς και το, ομότιτλο, «Επτά». Στο δίσκο συμμετέχουν ακόμη, ερμηνευτικά, η Αρετή Κετιμέ και ο Haig Yazidjian, ο οποίος επιμελείται και την ενορχήστρωση. Εμφανίζονται επίσης, οι σπουδαίοι μουσικοί: Tigran Sarkisyan στα πνευστά, Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο. Η Ελένη Βιτάλη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

.

Συναυλία

Νεανική γερμανική χορωδία

Θεατράκι ΟΛΠΑ, 20.30

Έχοντας συμπληρώσει μια 80ετία δημιουργικής πορείας στην πολιτιστική ζωή της πόλης, ο Όμιλος της Πατραϊκής Μαντολινάτας εγκαινιάζει μια προσπάθεια γόνιμης ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με ξένα συγκροτήματα.

Έτσι διοργανώνει τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 8.30μμ στο Θεατράκι Λιμένος Πατρών συναυλία με τη νεανική χορωδία από το Altensteig του Νοτίου Γερμανίας, με τη βοήθεια και συμπαράσταση του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων.

Η χορωδία Christophorus, μία διεθνώς φημισμένη νεανική χορωδία με μία παράδοση διακρίσεων τα τελευταία 40 χρόνια, είναι η χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Christophorus του Altensteig. Οι χορωδοί της, μέχρι τη στιγμή που μπαίνουν στην χορωδία, λαμβάνουν ειδικά μαθήματα και έχουν καλά εκπαιδευμένες φωνές.

Η χορωδία Christophorus δίνει 30 με 40 κονσέρτα κάθε χρόνο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου περιοδεύει. Στα προηγούμενα χρόνια η χορωδία επισκέφτηκε πολλές χώρες στην Ευρώπη, καθώς και υπερπόντιες χώρες. Διαθέτει ένα εκτεταμένο ρεπερτόριο θρησκευτικής και κοσμικής α-καπέλα μουσικής από αναγεννησιακά κομμάτια μέχρι νέγρικη θρησκευτική μουσική και τζαζ διασκευές, ενώ επίσης ξεχωρίζει για τις εκτελέσεις ορατορίων και μιούζικαλ, καθώς και μουσικών έργων του 19ου αιώνα που σπανίως εκτελούνται.

Η χορωδία Christophorus έχει κερδίσει αρκετά βραβεία σε διαγωνισμούς χορωδιών. Έχει συμμετάσχει στους διαγωνισμούς χορωδιών της Γερμανίας και στο Ευρωπαϊκό μουσικό φεστιβάλ νέων στο Neerpelt του Βελγίου, κερδίζοντας διακρίσεις και στα δύο. Το 2005 η χορωδία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Musica de Cantonigros στην Ισπανία.

Η χορωδία Christophorus – kantorei έχει ηχογραφήσει πάνω από 20 cd και το 2007 ένα νέο cd με θρησκευτικά και κοσμικά κομμάτια. Ραδιοφωνικές – και τηλεοπτικές – εκτελέσεις μαρτυρούν την ποιότητα της χορωδίας.

Η χορωδία θα μας κρατήσει συντροφιά με κοσμικά τραγούδια α καπέλα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Henry VIII, Passereau, John Bennet, Juan Del Encina, Felix Mendelssohn Bartholdy, Endvard Grieg, John Heybye, Ray Murrau Schafer, Guido Heidloff, Max Reger, Fritz Hoft, Rolf Lukowsky, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια, ποπ και μιούζικαλ.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 και ώρα 7 μ. μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου Φίλων του Αγίου Όρους Καραϊσκάκη 116, 4ος όροφος, θα πραγματοποιηθεί:
Εκδήλωση για την 19ην Μαΐου,
Ημέρα Μνήμης Σφαγής του Ποντιακού Ελληνισμού.
παρουσίαση με οπτικοακουστικό υλικό
από το δημοσιογράφο – ιστορικό Ισίδωρο Σιδερόπουλο

image

Σπονδή και Σπουδή στη

Γενοκτονία των Ποντίων

Το άγνωστο ελληνικό ολοκαύτωμα

image

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικού πόνου και εθνικής μνήμης. Είναι ημέρα τιμής σε εκείνους που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις, που υπέφεραν απλώς και μόνο γιατί ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γιατί ήταν Έλληνες.

Είναι σημαντικό, μία τέτοια ημέρα, να μην ξεχνάμε, γιατί ένας λαός που δεν γνωρίζει την  ιστορία του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Οι πρόγονοί μας άφησαν τη ζωή τους, και πολλοί από αυτούς έμειναν άθαφτοι στον αγώνα τους να μην αλλοιωθεί η πίστη τους, να μη χαθεί η δική τους και με τη σειρά δική μας εθνική ταυτότητα.

Η ιστορία μιλά μόνη της και μας οδηγεί στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

image

Στον καθημερινό αγώνα κατά της λήθης και στη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης κάθε πτυχής της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα αλήθειας και δικαιοσύνης.

Η ημέρα της 19ης Μαΐου, ημέρα κατά την οποία το 1919 άρχισε η δεύτερη φάση εξόντωσης του Ελληνισμού στον Πόντο, μας υποχρεώνει να μη σταθούμε σιωπηλοί μπροστά σε μια από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η μέρα αυτή επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους.

Του χρέους της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της διεθνούς αναγνώρισης, δίπλα στη γενοκτονία των Αρμενίων. Η τραγωδία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία.

image

Είναι κοινή υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να κάνουμε την ημέρα αυτή, ημέρα περισυλλογής κι ευθύνης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε όλοι οι Έλληνες ανά τον κόσμο να διεκδικήσουμε ακόμη πιο έντονα να φωτιστούν οι σκοτεινές αυτές σελίδες της ιστορίας μας. Όπως διακήρυξε η γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2001 «το να αρνείται κανείς την ύπαρξη της γενοκτονίας είναι σα να σκοτώνει για δεύτερη φορά τα θύματα και να αναβιώνει τον πόνο των επιζώντων».

πατήστε στη φωτό για να οδηγηθείτε στην παρουσίαση του συναρπαστικού βιβλίου του δημοσιογράφου και ιστορικού Ισίδωρου Σιδερόπουλου.

image

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s