Τελετή έναρξης «Πολιτιστικά 09». Αφιέρωμα στο έτος Δαρβίνου Συνεδριακό ΑΕΙ, 18.15. Συναυλία Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου & Δημήτρη Σταρόβα Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.30

image image

Κυριακή 17/05

Τελετή έναρξης

«Πολιτιστικά 09»

Αφιέρωμα στο έτος Δαρβίνου

Συνεδριακό ΑΕΙ, 18.15

Συναυλία

Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου
& Δημήτρη Σταρόβα

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.30

Η τελετή έναρξης εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2009» θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών αύριο στις 6.15 το απόγευμα της Κυριακής με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο έτος Δαρβίνου. Συντονίζει και προλογίζει ο πρώην Πρύτανης, καθηγητής Σταμάτης Αλαχιώτης. Προσκεκλημένος ομιλητής ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Κριμπάς με θέμα: «Η εξέλιξη των ειδών», ενώ ο κ. Αλαχιώτης θα κάνει μια αναφορά στην παιδαγωγικο-εκπαιδευτική σημαντικότητα της εξελικτικής γνώσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κριμπά μετά από τη συγκέντρωση τόσων άφθονων στοιχείων για την εξέλιξη, δεν πρέπει να μιλάμε πια για Θεωρία της Εξέλιξης αλλά για Εξελικτική σαν δεδομένη επιστήμη. Θα κάνει μια σύντομη αναδρομή στα κυριότερα ορόσημα στην εξέλιξη της θεωρίας της εξέλιξης διαχρονικά, από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων μέχρι το Δαρβίνο και τους σύγχρονους νέο-δαρβινιστές, αλλά και τη σύγχρονη σύνθεση βιολογίας – γενετικής – βιομετρίας που έχει γνωρίσει πλέον ευρεία εξάπλωση σε άλλους τομείς, επηρεάζοντας την ψυχολογία, την οικονομία, την ηθική, την κοινωνιολογία, την επιστημολογία κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σημερινός νευρωνικός δαρβινισμός (υποστηρίζει ότι διατηρούνται εκείνες οι εγκεφαλικές συνάψεις που χρησιμεύουν και χρησιμοποιούνται περισσότερο), στην ερμηνεία μέχρι και του αλτρουισμού από τη φυσική επιλογή, στη σημασία και επέκταση της κοινωνιοβιολογίας σε άλλα γνωστικά πεδία, στην ερμηνεία της αυτόματης ανάδυσης τάξης, δομής και οργάνωσης στη φύση μέσω της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης και όχι μέσω κάποιας θεϊκής παρέμβασης, αλλά και σε πιο πρόσφατες θεωρίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η λογική δεν είναι παρά κλάδος της βιολογίας, γεγονός που ερμηνεύει τους εγγενείς περιορισμούς της.

image Θα ακολουθήσει, στις 9.30 το βράδυ, συναυλία με τους Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και Δημήτρη Σταρόβα. Μια συναυλία γεμάτη από… ατασθαλίες διανθισμένες με δικές τους μελωδίες, διασκευές από ελληνικά και ξένα τραγούδια, απρόοπτα σκετς και εκπλήξεις.

Ο Δημήτρης Σταρόβας, ένας πολυσύνθετος καλλιτέχνης του οποίου κάθε εμφάνιση παίρνει διάσταση ουσιαστικής επικοινωνιακής έκρηξης με σχόλια, τραγούδια, φωνές και γέλια από τη μεριά όλων. Του ίδιου, των μουσικών και του κοινού. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ιδιότητά του. Μπορούν να ειπωθούν πολλά. Όλα θα είναι σωστά και λάθος. Με μια φράση θα μπορούσαμε να αγγίξουμε την αλήθεια: «Τρομερός κιθαρίστας ο μάγειρας». Γουστάρει τη μουσική και περισσότερο το φαΐ. Είναι ο σύγχρονος πολυτεχνίτης σε μια χαλαρή σαλονικιότικη έκδοση του Θανάση Βέγγου. Είναι ο άνθρωπος που θα σε πάρει τηλέφωνο μετά από μήνες στην πιο ακατάλληλη στιγμή για να μάθει μια ρύθμιση του pro ή το όνομα του γηπέδου της Λούτον Τάουν. Ο πολυπράγμων «Άγαμος Θύτης» κάτι μαγειρεύει και θα «φάμε με χρυσά κουτάλια» συναυλιακές στιγμές με ροκ υπερένταση και αρκετή δόση χιούμορ.

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, ένας νέος πολυτάλαντος και ελπιδοφόρος τραγουδοποιός, παίζει εξίσου επιτυχημένα, τόσο με το κοινό όσο και με τα μουσικά όργανά του. Με πολυετείς μουσικές σπουδές, τις οποίες συνεχίζει, ο Αλκιβιάδης παίζει μια πληθώρα μουσικών οργάνων (βιολί, τρομπόνι, μαντολίνο κιθάρες κ.α.), έχει πτυχίο Αρμονίας και έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους δημιουργούς και τραγουδιστές της έντεχνης και ροκ σκηνής σε live εμφανίσεις, αλλά και ηχογραφήσεις δίσκων. Αναφωνεί επί σκηνής «Γαμώ την καταδίκη μου..» ιαχή που είναι και ο τίτλος του πρώτου του δίσκου που κυκλοφόρησε πρόσφατα. «Παίζει» δε εξίσου επιτυχημένα τόσο με το κοινό, όσο και με τα μουσικά όργανά του… (βιολί, κιθάρα, μαντολίνο, τρομπόνι, φυσαρμόνικα, κ.ά.).

Εξάλλου, στο χώρο του συνεδριακού θα υπάρχουν τρεις παράλληλες εκθέσεις. Η εικαστική έκθεση από το εικαστικό τμήμα των ΠΟΦΠΠ, η έκθεση έργων των φοιτητών του εργαστηρίου παιδαγωγικών κατασκευών του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών (καθηγητής Πάνος Πολυχρονόπουλος) και η έκθεση Αστροφωτογραφίας από την Αστρονομική Εταιρεία της Πάτρας «Ωρίωνας».

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ- ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΟΥ

Καλλιτέχνης:ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τίτλος:ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΟΥ
Κυκλοφόρησε:10/2008
Aρ.Τραγουδιών: 15
Ποιότητα: 192 kbps

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση μουσικού που προκαλεί αίσθηση στις ζωντανές του εμφανίσεις, καθώς αποτελεί μόνος του μια μπάντα!

Με πολυετείς μουσικές σπουδές, τις οποίες συνεχίζει, ο Αλκιβιάδης παίζει μια πληθώρα μουσικών οργάνων (βιολί, τρομπόνι, μαντολίνο κιθάρες κ.α.), έχει πτυχίο Αρμονίας και έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους δημιουργούς και τραγουδιστές της έντεχνης και ροκ σκηνής σε live εμφανίσεις, αλλά και ηχογραφήσεις δίσκων.

Υπό τον τολμηρό τίτλο «Γαμώ την καταδίκη μου», κυκλοφόρησε από το label 7 του Ηλία Μπενέτου, η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, που περιλαμβάνει 15 κομμάτια.

Το cd χαρακτηρίζεται από ποικίλες μουσικές επιρροές και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, ενώ περιλαμβάνει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Σπύρος Σακκάς («Νηπενθές»), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας («Άναψε τη φωτιά»), ο Διονύσης Τσακνής («Η διαμαρτυρία των γιασεμιών»), η Ζήνα Αρβανιτίδη («Μη μ’ αφήνεις, σ’ αγαπάω), καθώς και οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Βασίλης Καζούλλης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Σταμάτης Μεσημέρης, Χορωδία Παιδικών Χωριών S.O.S. Βάρης («Πόλεμος»).

Στίχους, μουσική και ενορχηστρώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου υπογράφει ο Αλκιβιάδης, ενώ τους στίχους τριών τραγουδιών έγραψαν οι Γιώργος Παυριανός, Ισαάκ Σούσης και Γιάννης Μαύρος.

Το cd περιλαμβάνει επίσης μελοποιήσεις ποιημάτων («Σ’ ένα νέο που αυτοκτόνησε» της Μαρίας Πολυδούρη και «Πόλεμος» και «Διαμαρτυρία των γιασεμιών» της Ράνιας Ζούκα) αλλά και μια reggae διασκευή του τραγουδιού «Η γοργόνα» («Στην απάνω γειτονίτσα») των Μάνου Λοϊζου-Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Οσοι είχαν την τύχη να τον δουν στο ΖΥΓΟ μαζί με τους Τάνια Τσανακλίδου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Σάκη Μπουλά και Γιάννη Ζουγανέλη εντυπωσιάστηκαν από το πολύπλευρο ταλέντο του.

Μουσικός πολλών οργάνων, εκπληκτικός τραγουδιστής και εξαιρετικός perfomer, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζει ένα δίσκο που ξεχωρίζει. Χιούμορ, σαρκασμός, πρωτοτυπία στους στίχους και ωραίες μελωδίες.

Συμμετέχει η αφρόκρεμα του έντεχνου (Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος το τραγούδι ΤΟ ΝΗΠΕΝΘΕΣ ερμηνεύει ο Σπύρος ΣΑΚΚΑΣ)

Το τραγούδι ΠΟΛΕΜΟΣ (6.26) είναι σε ποίηση Ράνιας Ζούκα, ερμηνευμένο από τους: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο, Βασίλη Καζούλη, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Διονύση Τσακνή, Λαυρέτη Μαχαιρίτσα, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και η Χορωδία Παιδικών Χωριών SOS Βάρης. Συμμετέχουν στην εισαγωγή η Πέπη και ο Νικόλας (Παιδικά Χωριά SOS) και ο Σταμάτης Μεσημέρης.

ΤΙΤΛΟΙ

1 ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΟΥ
2 Η ΓΟΡΓΟΝΑ (Μουσική διασκευή Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος)
3 ΤΟ ΝΗΠΕΝΘΕΣ (Τραγουδάει ο Σπύρος Σακκάς)
4 ΑΝΑΨΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (Συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
5 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
6 ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
7 ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ
8 ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ…
9 ΜΗ Μ’ ΑΦΗΝΕΙΣ, Σ’ ΑΓΑΠΩ (Συμμετέχει η Ζήνα Αρβανιτίδη)
10 Σ’ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ
11 Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΣΕΜΙΩΝ (Συμμετέχει ο Διονύσης Τσακνής)
12 EMO
13 ΜΑΤΙΝΑ
14 ΤΟ ΝΗΠΕΝΘΕΣ – Οργανικό (Σόλο άρπα η Σίσσυ Μαρκοπούλου)
15 ΠΟΛΕΜΟΣ – Όλοι μαζί

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s