Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 και ώρα 7 μ. μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου Φίλων του Αγίου Όρους Καραϊσκάκη 116, 4ος όροφος, θα πραγματοποιηθεί: Εκδήλωση για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης Σφαγής του Ποντιακού Ελληνισμού. παρουσίαση με οπτικοακουστικό υλικό από το δημοσιογράφο – ιστορικό Ισίδωρο Σιδερόπουλο

image

Σπονδή και Σπουδή στη

Γενοκτονία των Ποντίων

Το άγνωστο ελληνικό ολοκαύτωμα

image

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα εθνικού πόνου και εθνικής μνήμης. Είναι ημέρα τιμής σε εκείνους που χάθηκαν, που υπέστησαν διώξεις, που υπέφεραν απλώς και μόνο γιατί ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γιατί ήταν Έλληνες.

Είναι σημαντικό, μία τέτοια ημέρα, να μην ξεχνάμε, γιατί ένας λαός που δεν γνωρίζει την  ιστορία του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Οι πρόγονοί μας άφησαν τη ζωή τους, και πολλοί από αυτούς έμειναν άθαφτοι στον αγώνα τους να μην αλλοιωθεί η πίστη τους, να μη χαθεί η δική τους και με τη σειρά δική μας εθνική ταυτότητα.

Η ιστορία μιλά μόνη της και μας οδηγεί στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

image

Στον καθημερινό αγώνα κατά της λήθης και στη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης κάθε πτυχής της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα αλήθειας και δικαιοσύνης.

Η ημέρα της 19ης Μαΐου, ημέρα κατά την οποία το 1919 άρχισε η δεύτερη φάση εξόντωσης του Ελληνισμού στον Πόντο, μας υποχρεώνει να μη σταθούμε σιωπηλοί μπροστά σε μια από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η μέρα αυτή επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους.

Του χρέους της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της διεθνούς αναγνώρισης, δίπλα στη γενοκτονία των Αρμενίων. Η τραγωδία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία.

image

Είναι κοινή υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να κάνουμε την ημέρα αυτή, ημέρα περισυλλογής κι ευθύνης για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε όλοι οι Έλληνες ανά τον κόσμο να διεκδικήσουμε ακόμη πιο έντονα να φωτιστούν οι σκοτεινές αυτές σελίδες της ιστορίας μας. Όπως διακήρυξε η γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2001 «το να αρνείται κανείς την ύπαρξη της γενοκτονίας είναι σα να σκοτώνει για δεύτερη φορά τα θύματα και να αναβιώνει τον πόνο των επιζώντων».

πατήστε στη φωτό για να οδηγηθείτε στην παρουσίαση του συναρπαστικού βιβλίου του δημοσιογράφου και ιστορικού Ισίδωρου Σιδερόπουλου.

image

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s