Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας από 9/5 έως 15/5/2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

festival09-afisa_1

Dream On Apostolis-193-1

PEF_6752

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/05

Ποδηλατοφεστιβάλ

«3 μέρες, 2 ρόδες»

πλατεία Όλγας

Ως Κυριακή 10/05

Την Παρασκευή 8, το Σαββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαΐου 2009 οι ποδηλάτες-ισσες Πάτρας σας προσκαλούν στο 3ο φεστιβάλ ‘3 μέρες 2 ρόδες’ στην πλατεία Όλγας.

Όπως και κάθε χρόνο θα υπάρχει ενημέρωση για τις δράσεις και τους στόχους μας, με έκθεση κειμένων και φωτογραφιών, παραστάσεις κουκλοθέατρου, συναυλίες, υπαίθριο συνεργείο ποδηλάτων, και ενημερώσεις για διάφορα θέματα σχετικά με τη ζωή στην πόλη. Την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει πανελλαδική ποδηλατοπορεία που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 25 ελληνικές πόλεις.

Οι ποδηλάτες-ισσες δραστηριοποιούνται τα τελευταία 3 χρόνια με ποδηλατοπορείες, φεστιβάλ και άλλες δράσεις προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία της Πάτρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου και η καταπάτηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων.

10ο Παγκόσμιο Συνέδριο

«Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα

Συνεδριακό ΑΕΙ

Ως 09/05

Διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων (MDS Foundation). Οι εργασίες του συνεδρίου θα αφορούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόηση της παθογένειας και τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα σύνδρομα αυτά. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο νοσηλευτών καθώς και εκδήλωση – συζήτηση για ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους. Πληροφορίες στη γραμματεία του Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής Καθ. Ν. Ζούμπου, 2610-999.247.

Συναυλία κιθάρας

Γεώργιος Αθανασακόπουλος

Βυζαντινό, 20.30

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη προσωπικότητα, εάν λείπει η μουσική από την ζωή του. Απαλός ήχος μικρών μαθητών και μεγάλων κιθαριστών είναι το μουσικό αποτέλεσμα της τάξης κλασικής κιθάρας του Γιώργου Αθανασακόπουλου. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί η δεξιοτεχνική εξέλιξη του κιθαρίστα. Στα πρώτα βήματα της προκαταρκτικής, χτυπούνε τα μικρά δάχτυλα τις χορδές, παίζοντας και τραγουδώντας γνωστές για τα παιδιά μελωδίες. Η κατωτέρα και η μέση, έχοντας περισσότερες γνώσεις και δεξιοτεχνικές ικανότητες, οδηγούν το μαθητή στην δημιουργία ντουέτων, τρίο και άλλων μουσικών σχημάτων. Ανωτέρα.Τεχνική-Ερμηνεία-Ήχος

. Η κιθάρα μπορεί να δώσει συμπυκνωμένη τη σύνθεση μιας ορχηστικής πολυφωνίας και προσαρμόζεται καλύτερα από κάθε άλλο όργανο στα διαφορετικά μουσικά είδη και στην πνευματικότητα του καλλιτέχνη. Πολλοί είναι εκείνοι που ευαισθητοποιημένοι στο σύνολο των εξαιρετικών της ιδιοτήτων θα την ακουμπήσουν στο στήθος τους και θα παίξουν όπως η καρδιά τους οδηγεί και η λογική τους υπαγορεύει. Αυτός που θα κατορθώσει να διακριθεί για κάποιες ξεχωριστές αρετές του θα λάβει μια δίκαιη ανταμοιβή.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού στην Πάτρα και η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παραστούν και θα μιλήσουν οι εξής: 1) Ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, 2) ο Βουλευτής Αθηνών και τ. Υπουργός, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, 3) ο Μιχάλης Δημητρίου, Δημοσιογράφος – εκδότης Αθηνών και 4) ο Πρόεδρος της Ενώσεως Λογοτεχνών Δυτικής Ελλάδος, κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος και Διευθυντής έκδοσης της Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ», κ. Μαρίνος Γράψας. Τέλος, την εκδήλωση θα κλείσει ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βασίλης Μπεκίρης, ο οποίος θα αναφερθεί στις πηγές των ιστορικών γεγονότων και στην αντικειμενικότητα των γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 09/05

Σεμινάριο

Αυτογνωσίας μέσω Δραματοθεραπείας

με εμψυχωτή τον Λάμπρο Γιώτη

επί δράσει

ως 10/05


ΘΕΜΑ: «Εγώ, Εσύ, Η μάσκα μου»

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ : 8

Ημερομηνία: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου

Σάββατο 9 Μαΐου: 16:00- 20:00

Κυριακή 10 Μαΐου: 10:00- 14:00

Οι μάσκες της ψυχής μας εναλλάσσονται καθημερινά – κάποιες μας τις φοράνε οι κοινωνικές συνθήκες, κάποιες άλλες οι προσωπικές μας σχέσεις κι άλλες, οι βαθύτερες συνειδητές ή ασυνείδητες ανάγκες μας. Ποια είναι όμως εκείνη η μάσκα που μας αποκαλύπτει; Εκείνη που θα φανέρωνε τα στοιχεία με τα οποία θα θέλαμε πραγματικά να σχετιστούμε με τους άλλους; Τι σχήμα και τι χρώμα θα είχε; – Κι αν είχε λόγο, τι μιλιά;

Αυτό το βιωματικό εργαστήριο βασίζεται θεωρητικά στη δουλειά των Δραματοθεραπευτών R.Landy και D.R.Johnson σχετικά με τα επίπεδα επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων, που αναπτύσσονται κατά την υπόδυση ρόλων. Θα χρησιμοποιηθούν μουσικά και εικαστικά ερεθίσματα αλλά ο τελικός στόχος είναι η διερεύνηση του ατόμου σχετικά με τη δική του μάσκα ψυχής.

Το εργαστήριο δεν απαιτεί προηγούμενη καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ας αφήσουμε την αλήθεια να ξεπηδήσει αυθόρμητα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον αυτού του βιωματικού εργαστηρίου.

Επιδαύρου 11, Έξω Αγυιά, Πάτρα

Τηλ: 2610.422080, FAX: 2610.421080

e-mail: epidrasei@epidrasei.gr,

  1. site: http://www.epidrasei.gr

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Λάμπρος Γιώτης εργάζεται στην Αθήνα διερευνώντας το χώρο ανάμεσα στην Ψυχιατρική και το Θέατρο. Σπούδασε Ψυχιατρική (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δραματοθεραπεία (PGDip, University of Hertfordshire), Ψυχόδραμα (London Institute of Psychodrama), Θέατρο (Δραματική Σχολή Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδη και σεμινάρια στο Λονδίνο: Actor’s Centre, RADA, CityLit).  Διδάχτηκε το διαδραστικό θέατρο «Playback», από πρωτεργάτες στο είδος, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη (Centre of Playback Theatre – Jonatahn Fox). Από το 1990 -2002 εργάστηκε σε κλινικά πλαίσια ως ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής (Νοσοκομείο Ημέρας Αιγινήτειου, Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, ΨΝΑ, ΚΨΥ Ζωγράφου). Μελέτησε ιδιαίτερα την επίδραση της δόμησης θεατρικής παράστασης στην επικοινωνία ατόμων με σχιζοφρένεια (PhD, University  of Hertfordshire, 2002). Συνεργάστηκε με το Πρόγραμμα κατά του Στίγματος της Ψυχικής Ασθένειας του ΕΠΙΨΥ (2004-2008). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» (www.therapy-playback.gr), στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε η επαγγελματική ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» (2004). Εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχίατρος και Δραματοθεραπευτής (τηλ. 6938719138, layo@otenet.gr).

Κόστος συμμετοχής: 65ευρώ

Για φοιτητές και θεατρολόγους: 55ευρώ

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε:

– στο site του ¨επί δράσει¨: http://www.epidrasei.gr

– και στον χώρο έκφρασης ¨επί δράσει¨, Επιδαύρου 11, Έξω Αγυιά, Πάτρα – πλησίον ξενοδοχείου Δελφίνι- (απογευματινές ώρες)

Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το:

2610 422080 ή 697.6878104

Μουσικός Μάϊος

Viva la Guitarra

Για Σάββατο 9 Μαΐου και Κυριακή 10 Μαΐου.

Το Σάββατο 9 Μαΐου και στις 9 μ.μ. στα πλαίσια του Μουσικού Μαΐου θα δώσει Ρεσιτάλ Κιθάρας, η Εύα Φάμπα, στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φερραίου 7), με ελεύθερη είσοδο.

Η Εύα Φάμπα, με καταξιωμένη διεθνή καριέρα, θα ερμηνεύσει μια σειρά γνωστών και αγαπημένων έργων της κιθαριστικής ανθολογίας. Αναλυτικά το πρόγραμμά της περιλαμβάνει το Canarios του G. Sanz, το Θέμα και Παραλλαγές σε θέμα από το Μαγικό Αυλό (Mozart) του F. Sor, το Recuerdos del’ Alhabra του Morales, το En los Trigales του Rodrigo, το Asturias του Albeniz, το Capriccio Diabolico του M. Castelnuovo-Tedesco και από την ελληνική δημιουργία τις 4 Δημοτικές Εικόνες του Κ. Τζωρτζινάκη και αποσπάσματα από τους Ελληνικούς Χορούς του Δημήτρη Φάμπα.

Η Εύα Φάμπα γεννήθηκε στην Αθήνα, στην κοιτίδα της Ελληνικής κιθαριστικής τέχνης. Με πατέρα το Δημήτρη Φάμπα δεν άργησε να γοητευθεί από τη μουσική και ξεκίνησε την καριέρα της με την κιθάρα πολύ μικρή.

Σπούδασε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, με το Δημήτρη Φάμπα, κιθάρα, το Δημήτρη Δραγατάκη, ανώτερα θεωρητικά, αποφοιτώντας από το Εθνικό Ωδείο με βραβεία και διακρίσεις, ενώ παρακολούθησε την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Θεόδωρου Αντωνίου, σεμινάρια του Leo Brouwer κ.α.

Σαν Σολίστ και καθηγήτρια, έχει συμμετάσχει σε πολλά σπουδαία διεθνή μουσικά και κιθαριστικά φεστιβάλ, όπως αυτά της Στοκχόλμης (Musikmuseet, Σουηδία), της Καλούγκα (Ρωσία), της Κίνας, της Αρεκίπα (Περού) κλπ. κατακτώντας επαίνους για τη μουσική της παρουσία και τη δεξιοτεχνική της άνεση. Έχει δώσει επανειλημμένα ρεσιτάλ στην Ελλάδα, σε σημαντικές Αθηναϊκές αίθουσες, το Βυζαντινό Μουσείο και τη Ρωμαϊκή Αγορά, σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στα φεστιβάλ

της Λέσβου, Νίκαιας, Αττικού Άλσους, Ερμούπολης – Σύρου, Ηρακλείου Κρήτης, Κρυστάλλια, όπως επίσης σε πολλές πόλεις στην Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Αλβανία, Σουηδία, Σερβία, Ρωσία, Κύπρο, Βραζιλία, Περού, Βολιβία, Παραγουάη, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Ινδία, Νεπάλ, Λευκορωσία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ζιμπάμπουε, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την πρώην ΕΣΣΔ κ.α.

Έχει εμφανιστεί σε Ραδιόφωνα και Τηλεοπτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Σύλλογο Φίλων της κιθάρας Δημήτρης Φάμπας στου οποίου την ίδρυση πρωτοστάτησε και προεδρεύει, το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου παρουσιάζοντας έργα σε Α΄ πανελλήνια και παγκόσμια εκτέλεση, όπως επίσης με πολλούς Έλληνες και ξένους σολίστ.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου της Βομβάης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – σύνολο εγχόρδων, τη Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας (Dudarova), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Hidalgo στο Μεξικό, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Αθηναίων, τη Συμφωνική νέων Καλαμαριάς, την Ορχήστρα Εγχόρδων Δ. Ηρακλείου Κρήτης.

Είναι πολλοί οι συνθέτες που εκτιμώντας το ταλέντο της, της έχουν αφιερώσει έργα τους όπως οι:

  1. Δ. Φάμπας, A. Viana, Κ. Τζωρτζινάκης, Α. Τριανταφύλλου, Δ. Νικητός, G. Mizzi, YK Chung, W. Branco, M. Colasanti, J.B. Neto, Ed. Morales Caso και άλλοι που της εμπιστεύθηκαν την παρουσίαση των έργων τους όπως οι: Γ. Μηνάς, Μ. Αρχοντίδης, Γ. Πυλαρινός, Γ. Μαυροειδής, Ν. Χαριζάνος, Ορ. Μπαζός και ο έντεχνος  Ηλ. Ανδριόπουλος.

Ξεχωριστό γεγονός στην καριέρα της η  παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη, (ΜΕΛΙΝΑ Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, 19 Οκτώβρη 2004) δύο έργων ειδικά γραμμένων και αφιερωμένων στην ίδια για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων, το «FOR EVA» κοντσέρτο του Yiu-kwong Chung  και το «Baiao Lunar» a Eva Fampas, του Αndersen Viana, με το σύνολο εγχόρδων της ΚOA και μαέστρο τον Κωστή Παπάζογλου.

Επίσης η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της ενορχηστρωμένης από τον Α. Viana,  Ελληνικής Σουίτας

(2 μέρη) του Δημ. Φάμπα  (30 Ιούλη 2008, Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του  Δ. Αθηναίων και μαέστρο το Μιχάλη Οικονόμου.

Έχει ηχογραφήσει 5 lp/cds για τη wave music, τη Motivo, την BERBEN που κυκλοφόρησε (παγκόσμια) το Σεπτέμβρη 2007 το cd «CAPRICCIO DIABOLICO», την Ιταλική AULIA που το 2005 εξέδωσε σε παγκόσμια κυκλοφορία το cd «ΕVA FAMPAS plays FAMPAS».

Επιμελείται της έκδοσης των έργων του πατέρα της Δημήτρη Φάμπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με σπουδαίους εκδοτικούς οίκους όπως MEL BAY (ΗΠΑ) & BERBEN (Ιταλία), τους Ελληνικούς Μ. Νικολαΐδης-Orpheus και Φ. Νάκας, τη Βουλγάρικη BALKANOTA (Collection Eva Fampas), για την έκδοση έργων για κιθάρα και είναι η συγγραφέας – συνθέτης των Μελωδικών Μαθημάτων, της πιο χαρούμενης μεθόδου κιθάρας για παιδιά. (έκδοση Λιόλιος)

Ανάμεσα στα βραβεία της: Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο στο 16ο Διεθνή Διαγωνισμό κιθάρας της Ακαδημίας κιθάρας του Μιλάνο-Ιταλία, μετάλλιο του Δήμου του Μιλάνο (1981), μετάλλιο από το Διεθνές Σαλόνι Μουσικής Hi-Fi (Ιταλία 1981), μετάλλιο του Δήμου της Αθήνας (1984) συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις – Αθήνα 150 χρόνια Πρωτεύουσα της Ελλάδας, ειδικό βραβείο από το Α΄ Βαλκανικό Φεστιβάλ Velingrad – Βουλγαρία (2002), μετάλλιο από το Εθνικό Ινστιτούτο Κουλτούρας Puno – Περού (2004), τιμητική διάκριση και έκδοση έργων της από την Ακαδημία μουσικών σχολών της Λευκορωσίας (2003) κλπ.

Επίσης έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς, δήμους και διεθνή φεστιβάλ για την τέχνη της και την προσφορά της. Οι καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό συχνά ενισχύονται από το ΥΠΠΟ και είναι υπό την αιγίδα των Ελληνικών Πρεσβειών.

Με εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία της κιθάρας, σήμερα διδάσκει σεμινάρια, master classes σε Ωδεία, μουσικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όπως το Πανεπιστήμιο Rio de Janeiro, Τμήμα Μουσικής Η. Villa Lobos – Βραζιλία, Πανεπιστήμιο Silpakorn – Ταϊλάνδη, Σχολή Μουσικής Νέου Δελχί – Ινδία, Δημ. Ωδείο Πτολεμαΐδας, κλπ.

Από το καλοκαίρι του 2007 διδάσκει μόνιμα στο κιθαριστικό εργαστήρι – master class στις Διεθνείς Μέρες Κιθάρας Λαύκου, ένα θεσμό του οποίου έχει αναλάβει  και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση.

Στις δραστηριότητες της συγκαταλέγονται  επίσης διαλέξεις, συμμετοχές σε επιτροπές διαγωνισμών κιθάρας, αρθρογραφήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά με θέματα μουσικής, ιστορίας κιθάρας.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9μ.μ., ακριβώς, με ελεύθερη είσοδο.

Την Κυριακή 10 Μαΐου η Εύα Φάμπα θα διευθύνει το Σεμινάριο Κιθάρας που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών, όπως και το Ρεσιτάλ.

Το κείμενο που ακολουθεί συνοδεύει το Δελτίο Σεμιναρίου και αναφέρει:

«Το Ωδείο Πατρών-Φιλαρμονική Εταιρία διοργανώνει το Σεμινάριο Κιθάρας συνεχίζοντας μια παράδοση στη μουσική εκπαίδευση από το 1892 ανελλιπώς.  Στόχος του Ωδείου είναι να προσφέρει στους σπουδαστές του γνώση, κατάρτιση και εμπειρίες επάνω στο αντικείμενο της μουσικής.

Η μουσική ως τέχνη και ως επιστήμη έχει ανάγκη την έρευνα και τη μεθοδικότητα ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα για τα οποία έχουμε κοπιάσει. Οι σπουδές πάνω στη μουσική είναι μια δύσκολη υπόθεση, γεμάτη απαιτήσεις και κόπο.  Εμείς προσπαθούμε, στην κατεύθυνση του καλύτερου δυνατού, να δίνουμε στους μαθητές μας τα κίνητρα και να στηρίζουμε με αγάπη τις αποφάσεις τους.

Το σεμινάριο κιθάρας απευθύνεται σε σπουδαστές από όλες τις τάξεις, γιατί πιστεύουμε ότι η σωστή τεχνική και το σωστά αποδιδόμενο ύφος του κάθε μουσικού έργου, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τη βάση του».

Για το Σεμινάριο Κιθάρας ενημερωτικά δελτία συμμετοχής έχουν κυκλοφορήσει και πληροφορίες δίνονται στη Γραμματεία του Ωδείου, Ρήγα Φερραίου 7 και στο τηλέφωνο 2610 277740.

ΚΥΡΙΑΚΗ

10/05

Σεμινάριο

Αυτογνωσίας μέσω Δραματοθεραπείας

με εμψυχωτή τον Λάμπρο Γιώτη

επί δράσει

ΔΕΥΤΕΡΑ

11/05

Η ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Δευτέρα 18 Μαΐου

στην «Ακτή Δυμαίων»

στην Πάτρα

Μαζί της ο HAIG YAZIDJIAN και η ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα, η Ελένη Βιτάλη εμφανίζεται την Δευτέρα 18 Μαΐου στη μουσική σκηνή «Ακτή Δυμαίων» στην Πάτρα, για μία μοναδική παράσταση.  Το πρόγραμμα-που με πολύ αγάπη και μεράκι έχει ετοιμάσει η ίδια- έχει ιδιαίτερες αναφορές σε στοιχεία της Παράδοσης και της ευρύτερης «καθ΄ημάς Ανατολής», όπως φανερώνεται από την συνεργασία της με τον Haig Yazidjian και την Αρετή Κετιμέ. Περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια (ελληνικά, αρμένικα, ανατολίτικα), λαϊκούς ρυθμούς  και τζαζ- έθνικ μελωδίες, συνδυασμένα με το σπουδαίο προσωπικό της ρεπερτόριο, καθώς και  τραγούδια από το νέο της δίσκο «Επτά και να προσέχεις…». Στο δίσκο συμμετέχουν ακόμη, ερμηνευτικά,  η Αρετή Κετιμέ και ο Haig Yazidjian, ο οποίος επιμελείται και την ενορχήστρωση.

Εμφανίζονται επίσης, οι σπουδαίοι μουσικοί: Tigran Sarkisyan στα πνευστά, Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο.

ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ.: Ακτή Δυμαίων 53

Τηλ.: 2610 312979

Οργάνωση  – παραγωγή: MUSICOMwww.musicom. gr

Σεμινάριο Συμποσίου Ποίησης

«Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ»,

με εισηγήτρια την Καθηγήτρια Σόνια Ιλίνσκαγια

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνονται τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά από το Συμπόσιο Ποίησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, με σκοπό μια νέα μελέτη των ποιητών υπό το φως και την ανάγκη των σύγχρονων πολιτισμικών πραγμάτων. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Πληροφορίες κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τηλ.: 2610 969890.

(Μια νέα μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και δεκαπέντε σημαντικών ποιητών μας)

Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

(Δευτέρα 9 Μαρτίου – Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 20.00, ανά δεκαπενθήμερο)

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μία ημίωρη εισήγηση από ειδικούς κατά ποιητή

μελετητές, με παρουσίαση και μικρής ανθολόγησης του ποιητή (που θα ετοιμάσει ο

εισηγητής), και ημίωρη περίπου ουσιαστική συζήτηση.

Η όλη εκδήλωση θα έχει το χαρακτήρα της υπεύθυνης έναρξης μιας νέας μελέτης του

ποιητή υπό το φως και την ανάγκη των σύγχρονων πολιτισμικών πραγμάτων.

Το Πανεπιστήμιο, με το πέρας του Σεμιναρίου, θα χορηγήσει πιστοποιητικό

παρακολούθησης και θα εκδώσει σε τόμο τις εισηγήσεις.

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο θα είναι ελεύθερη και κατ’ αρχήν με προεγγραφές (κ. Γιώτα

Παπακωνσταντίνου, τηλ.: 2610 969890/6992224527).

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο

Ρίο, ανά δεκαπενθήμερο, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.00.

ΠΟΙΗΤΕΣ, ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α. ΚΥΚΛΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ: Γιάννης Δάλλας, 25 Μαΐου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ: Αλέξης Ζήρας, 8 Ιουνίου

Β. ΚΥΚΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: Χρίστος Αλεξίου, 14 Σεπτεμβρίου

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, 28 Σεπτεμβρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: Γιώργος Κεντρωτής, 12 Οκτωβρίου

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: Αλέξης Λυκουργιώτης, 26 Οκτωβρίου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: Σάββας Μιχαήλ, 16 Νοεμβρίου

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ξένη Σκαρτσή, 7 Δεκεμβρίου

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ: Νίκος Λάζαρης, 14 Δεκεμβρίου

ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χρίστος Ρουμελιωτάκης, 21 Δεκεμβρίου

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1. Σταύρος Κουμπιάς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Ο.Ε. του

Συμποσίου Ποίησης.

2. Δημήτριος Δουγένης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, και τα μέλη της

Ο.Ε. του Συμποσίου Ποίησης.

3. Σωτήρης Βαρνάβας

4. Ξενοφών Βερύκιος

Σεμινάριο

«Κράτος και επιχείρηση στην εποχή της γνώσης»

Συνεδριακό ΑΕΙ

Διοργανώνονται από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, στον κύκλο των σεμιναρίων του εαρινού εξαμήνου του Τμήματος. Ομιλητής του συγκεκριμένου σεμιναρίου θα είναι ο Καθηγητής του Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Ν. Βερναρδάκης. Πληροφορίες στο τηλ.: 2610-996387.

Εκδήλωση

«Αναζητώντας τον Xωρόχρονο»

Συνεδριακό ΑΕΙ

Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ίδρυμα Τοπάλη, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και τη ΔΕΠΑΠ. Η εκδήλωση είναι παραγωγή του Ευγενίδειου Ιδρύματος και έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Πλανητάριο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Περιλαμβάνει προβολή που συνοδεύεται από ζωντανή μουσική του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Στις προηγούμενες εκδηλώσεις συμμετείχε η Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής «Καμεράτα», ενώ εδώ θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Πατρών, ενισχυμένη από μουσικούς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΛΕΚΟΥ ΜΑΡΑΣΛΗ

Στις 7.30 μ.μ.  στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών που γίνονται με τη συνεργασία του τομέα Παιδείας και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα γίνει η παρουσίαση του έργου (β΄ έκδοση) του αειμνήστου Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Ιατρού και Συγγραφέα Αλέκου Μαρασλή «ΠΑΤΡΑ 1900».

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας και πεζογράφος Θεοδώρα Μαρούδα-Ανεστοπούλου.

Η είσοδο για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Αναζητώντας το… Χωρόχρονο»

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου»

Για Δευτέρα 11 Μαΐου, ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 9 μ.μ.  και στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου» παρουσιάζεται, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα οπτικοακουστικό θέαμα με θέμα: «Αναζητώντας το…Χωρόχρονο». Η συναυλία θα ανοίξει με ομιλία του Διονύση Π. Σιμόπουλου και θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Πατρών.

Η συναυλία αυτή διοργανώνεται από τη Φιλαρμονική Εταιρία-Ωδείο Πατρών και το Ίδρυμα  Ι. & Ε. Τοπάλη και σε συνεργασία με το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη ΔΕΠΑΠ και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Πατρέων.

Tο πολυθέαμα αυτό αποτελεί καρπό της 25ετούς γνωριμίας του Διονύση Σιμόπουλου με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Στην ουσία πρόκειται για την κοινή προσπάθεια ενός επιστήμονα και ενός μουσικού δημιουργού να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην Επιστήμη και την Τέχνη, καθώς και τις κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες της σύγκλισης αυτής.

Στο πρωτότυπο αυτό έργο συνενώνεται η μαγεία των ήχων με αυτήν του Σύμπαντος, αφού το «Αναζητώντας το… Χωρόχρονο» είναι μία περιπέτεια των αισθήσεων και της διανόησης για «ανήσυχα πνεύματα». Μέσα από μια ονειρική συνάντηση τρισδιάστατης εικόνας και μουσικής, ο θεατής μεταφέρεται στο χώρο μιας άλλης διάστασης, εκεί όπου τα όρια του χρόνου και του χώρου καταργούνται, ενώ η διαδοχή των εικόνων και η δυναμική σχημάτων και ουράνιων σωμάτων δημιουργούν μια συνεχή «έκπληξη».

Όπως τόσο χαρακτηριστικά έγραψε ο Γιώργος Λεωτσάκος, η όλη παραγωγή αποτελεί «μαγικό συνδυασμό μουσικού στοχασμού και ενός αεικίνητου σύμπαντος καλειδοσκοπικά μεταμορφούμενων σχημάτων και χρωμάτων (…). Αρχικά δίστασα που να εστιάσω την προσοχή μου, στη θαυμάσια μουσική ή στις ονειρικές οπτασίες. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ήσαν άρρηκτα αλληλένδετες. (…). Η νέα ακρόαση τεκμηρίωσε το ότι ο Μαραγκόπουλος έχει πλήρως αναπτύξει πια μια προσωπική γραφή μοτίβων, μικρών μελικών σχημάτων και μεταστοιχειούμενων οστινάτι που χάρη σε μιαν ευρηματικότητα αποστράπτουσα ορχηστρική παλέτα διαστέλλονται σε εκφραστικότατους κυματισμούς και δραματικότατα κορυφώματα. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας γραφής σχεδόν επέβαλλε το γοητευτικό της υμέναιο με αυτό το αεικίνητο εικαστικό Σύμπαν».

Η παραγωγή «Αναζητώντας τον Χωρόχρονο», βασίζεται ως ιδέα και μουσική στον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, σχεδιασμό ήχου του Άγη Γυφτόπουλου και με επιστημονικό σύμβουλο τον Διονύση Π. Σιμόπουλο. Η παγκόσμια «πρώτη» του, από την Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής με διευθυντή ορχήστρας τον Μίλτο Λογιάδη, δόθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και επαναλήφθηκε την επομένη. Το μουσικό μέρος ηχογραφήθηκε για να αποτελέσει στη συνέχεια μέρος της ψηφιακής παράστασης που παρουσιάστηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος ξεκίνησε στην Αθήνα τις σπουδές του στη σύνθεση, με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και τις ολοκλήρωσε στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Τεχνών του Βερολίνου, με γερμανική υποτροφία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε αρχικά με τον Μάνο Χατζιδάκη σαν ένα από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Από το 1988 συνεργάστηκε με τον Δήμο Βόλου σαν διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Δημοτικού Ωδείου και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου, συντελώντας στην έντονη ανάπτυξη της μουσικής ζωής της πόλης, με τη δημιουργία δύο (2) συμφωνικών ορχηστρών και τη διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ. Το 1997 ανέλαβε τη διεύθυνση του κύκλου Γέφυρες στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών. Τον Μάρτιο του 2002 εξελέγη καθηγητής σύνθεσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ειδικό βάρος στη σχέση της μουσικής με άλλες τέχνες (κινηματογράφος, χορός, πολύτεχνες εκδηλώσεις κλπ).

Έχει γράψει συμφωνική, ηλεκτρονική μουσική, όπερες, μουσική δωματίου, μουσική για πολύτεχνα έργα, κύκλους τραγουδιών (και ανάμεσα τους πολλά τραγούδια της «Λιλιπούπολης»), μουσική για κινηματογράφο, χορό και θέατρο σε σκηνοθεσίες Κουν, Ευαγγελάτου, Καμπανέλλη και άλλων.

Έργα του έχουν παιχτεί από ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Μόσχας, της Σόφιας, του BBC, της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Χρωμάτων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου, την Καμεράτα κλπ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με ελεύθερη είσοδο.

Οι  συναυλίες της ενότητας «Μουσική από παιδιά για παιδιά» συνεχίζονται την Δευτέρα 11 Μαϊου  στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου  ΑΤΕΙ και ώρα 21.00 με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών  υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του κ. Γιάννη Μαυρίδη.

Στην συναυλία αυτή η  Ορχήστρα Δωματίου θα παρουσιάσει τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου ως σολίστ. Θα εμφανιστούν στο βιολί ο Παναγιώτης Φλωρούς ( τάξη Όλγας Μίλκοβα ) ερμηνεύοντας το κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του A. Vivaldi,  η Έφη Καλλίστρου (τάξη Γιάννη Μαυρίδη)θα αποδώσει το κοντσέρτο No 9 για  βιολί και ορχήστρα  του  Ch.de Beriot, στο κλαρινέτο ο Γιώργος Καλαϊτζής (τάξη Σταμάτη Δελλαπόρτα)αποδίδει το adagio του H. Baermann και στο πιάνο η Μαρία Παναγάκου (τάξη Σπύρου Τσελέντη)ερμηνεύει το κοντσέρτο για  πιάνο  και ορχήστρα του J.S. Bach .

ΤΡΙΤΗ

12/05

Την Τρίτη 5 Μαΐου και ώρα 20.30 πραγματοποιείται στις πρώην Σταφιδαποθήκες του Μπάρι μουσική εκδήλωση του Ωδείου Μότσαρτ με την υποστήριξη της Ν.Ε.Π.Α. Ν.Α. Αχαΐας.

Πρόκειται για μια συναυλία με ελληνικά και ξένα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν σπουδαστές και σπουδάστριες του ωδείου. Την επιμέλεια της εκδήλωσης καθώς και την συνοδεία στο πιάνο έχει αναλάβει ο μουσικός Παναγιώτης Τσαλίδης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΤΕΤΑΡΤΗ

13/05

13-16/5/2009: 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στο Eλληνικό Kέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 25 χρόνων αδιάκοπης πορείας ενός θεσμού που έχει καθιερωθεί ως το κύριο διεπιστημονικό γεγονός στο χώρο της Ωκεανογραφίας, Αλιείας και  Υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Το Συμπόσιο φιλοδοξεί για μία ακόμη φορά να αποτελέσει σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των γειτονικών περιοχών. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα παρουσιαστούν 230 περίπου επιστημονικές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες για επιστημονικά θέματα ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως είναι η προστασία των ακτών, ενώ θα φιλοξενηθεί και εκδήλωση του Τμ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαϊας. Για τις εργασίες του συμποσίου, το ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ θα βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας την Πέμπτη, 14/05/2009. Πληροφορίες: τηλ.: 22910 76380/76368 και e-mail: symposium@ath.hcmr.gr.

ΘΕΑΤΡΟ

Την πολυτάραχη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου –της ιδιαίτερης αυτής γυναίκας– μέσα στο χρόνο, που συνέθεσε ο Πέτρος Ζούλιας βασισμένος στο βιβλίο της εγγονής της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (Εκδόσεις Άγκυρα), ξετυλίγει στη σκηνή του Village Πάνθεον (από τις 13 έως τις 16 Μαΐου) η Νένα Μεντή, άλλοτε μονολογώντας ή ανοίγοντας διάλογο με το κοινό και άλλοτε συνομιλώντας με τα «φαντάσματα» που καθόρισαν την πολυτάραχη ζωή της: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.
Πρόσωπα και γεγονότα, εξάλλου, έδωσαν συχνά έναυσμα στα τραγούδια της.

Μια συγκινητική ιστορία για τη μεγάλη κυρία του Eλληνικού τραγουδιού…

Ένας μονόλογος γεμάτος μεγάλα τραγούδια, τραγούδια που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή…

Η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Η Ευτυχία (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η  ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.

Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο.

Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, βρωμάει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης

Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη

Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Κινηματοθέατρο  Village Πάνθεον, Πληροφορίες :τηλ. 2610-325778

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 20€, φοιτητικό-μαθητικό:17€

Παραστάσεις:

13/5/09 :  21.30 – 14/5/09 :  19.00

15/5/09 :  21.30 – 16/5/09 :  19.00

Υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΠΑΤΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ

14/05

Βιβλιοπαρουσίαση

Κάλλια Παπαδάκη

«Ο ήχος του ακάλυπτου. Έξι κοινόχρηστες ιστορίες»

Εκδόσεις «Πόλις»

Το βιβλίο της Κάλλιας Παπαδάκη με τίτλο «Ο ήχος του ακάλυπτου. Έξι κοινόχρηστες ιστορίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις» θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (Γεροκωστοπούλου 31) την Πέμπτη 14 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλης Λαδάς και η συγγραφέας.

Στο κέντρο μιας μικρής, καθημερινής Αθήνας, ένας τυφλός απάγεται από τη ρωσοπακιστανική μαφία, η Τάδε και η Μαριλένα πέφτουν θύματα οικονομικής σκευωρίας, η Δήμητρα υποδύεται τελειομανώς το ρόλο που έχει επιλέξει για τη ζωή της, ο συγγραφέας μπλέκεται στα νήματα φόνων και facebook, ο διαμεσολαβητής κανονίζει τα πτώματα και τα ποσοστά στα νοσοκομεία, και η ημίτρελη κάνει τα πράγματα άνω κάτω. Έξι κεντρικοί χαρακτήρες, σε ισάριθμες ιστορίες, μπλέκονται μεταξύ τους, κάνουν προσωπικά περάσματα στις ιστορίες των υπολοίπων και δένουν σφιχτά τα κομμάτια του παζλ σε μια νεο-νουάρ πολυκατοικία που αφηγείται γκρίζες ιστορίες.
Οι έξι ιστορίες: «Ραντεβού στα τυφλά», «Κοινόχρηστες ιστορίες», «Η μοναξιά του ακάλυπτου», «Με λένε Δήμητρα», «Σε σαράντα ημέρες» και «Όλα σε τάξη».

Από τις 14 έως τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακών Θεατρικών Ομάδων. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 15 θεατρικές φοιτητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και θα παρουσιαστούν 15 αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις όλων των ειδών. Όλες οι παραστάσεις θα λάβουν μέρος στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» και στο θέατρο «Λιθογραφείον». Την οργανωτική ευθύνη έχει αναλάβει η θεατρική ομάδα των Π.Ο.Φ.Π.Π. (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών).

Είναι ελπιδοφόρο, νέα παιδιά να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας, να τα βάζουν με τις αντιξοότητες, να βάζουν ένα συλλογικό στόχο και να ικανοποιούνται μέσα από αυτόν. Ο ένας να βοηθά, να μαθαίνει, να συμπληρώνει τον άλλο. Οι παραστάσεις που γίνονται με μεράκι και πρώτο μέλημα το καλό αποτέλεσμα και όχι το κέρδος δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το «επαγγελματικό» θέατρο.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια από τις φοιτητικές θεατρικές ομάδες ολόκληρης της Ελλάδας, με στόχο τη γέννηση ενός θεσμού που θα φιλοξενεί τις παραστάσεις τους και θα αποτελεί το πολιτιστικό βήμα τους στην κοινωνία. Το πανελλήνιο φεστιβάλ πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων, όπως ονομάζεται, καθιερώθηκε πριν πέντε χρόνια ως ετήσιος θεσμός και διοργανώνεται υπό τη συλλογική ευθύνη όλων των φοιτητικών θεατρικών ομάδων ενωμένων, οι οποίες και έχουν ιδρύσει Πανελλήνιο Σύλλογο Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να ανοιχτούν οι φοιτητικές παραστάσεις και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας και να δοθεί η ευκαιρία στις ομάδες να γνωρίσουν τη δουλειά των υπολοίπων.

Οι φοιτητές καλούν όλο τον κόσμο «να αγκαλιάσει αυτό το γεγονός καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη σε όγκο και έκταση πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή πανελληνίως στον ακαδημαϊκό χώρο. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία έχει ως βάση την καλλιτεχνική δημιουργία και τον εθελοντισμό. Η είσοδος στα θέατρα θα είναι δωρεάν».

Συμμετέχουν οι ομάδες Φ.Ε.Π.Α. (Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών], alphaville’s theatrospect (Ομάδα Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης), Φυσικό Αθήνας, ΤΕΙ Αθήνας και Πάτρας, «Βουβό χειροκρότημα», Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Α.Θ.Λ.ΙΟ. (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΑΦΑΝΤΟΙ (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών), Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης), Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) και Ιατρική Αθήνας.

Το φεστιβάλ είναι υπό αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της αντιδημαρχίας πολιτισμού του Δήμου Πάτρας, τη Νομαρχία Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ίδρυμα Τοπάλη και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Παρακάτω παραθέτουμε το πρόγραμμα των παραστάσεων.

ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΓΟ ΟΜΑΔΑ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 19:30 Λιθογραφείο «Θείος Πάπαρος» , Αουγκούστο Μποάλ Φ.Ε.Π.Α. [Φοιτητικη Εστια του Πανεπιστημιου Αθηνων]
21:30 Απόλλων «Ποια Ελένη; Μ.Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου ΠΟΦΠΠ [Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 19:30 Λιθογραφείο «30 Χρόνια Ακριβώς» , Θ. Γράμψα alphaville’s theatrospect (Ομάδα φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης)
21:30 Απόλλων «Ποια Ελένη; Μ.Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου ΠΟΦΠΠ [Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών]
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΪΟΥ 19:00 Λιθογραφείο «Λίγο πριν το φως εγκαταλείψει τη μέρα» Φυσικό Αθήνας
21:30 Απόλλων «Ποια Ελένη; Μ.Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου ΠΟΦΠΠ [Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών]
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΙΟΥ 19:00 Λιθογραφείο «Εκκλησιάζουσες» Αριστοφάνη Τ.Ε.Ι. Αθήνας
21:30 Απόλλων «Λυσιστράτη» Αριστοφάνη «Βουβό χειροκρότημα»
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 21:30 Απόλλων «Ο Έρωτας κι ο Θάνατος αντάμα στο ίδιο μέτρο» Ο.Π.Α. [Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών]
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 20:00 Απόλλων «Γιατρός με το ζόρι» Μολιέρου ΤΕΙ Πάτρας
21:30 Λιθογραφείο «Εκεί,εκεί στην κόλαση» Α.Θ.Λ.ΙΟ. [Ιόνιο Πανεπιστήμιο]
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 19:00 Απόλλων «Ο μικρός πρίγκηπας» Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης
21:30 Λιθογραφείο «Death-Proof» Πανεπιστήμιο Πειραιά
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 19:00 Απόλλων «Η μεγάλη παντομίμα» Ντάριο Φο ΑΦΑΝΤΟΙ [Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών]
21:30 Λιθογραφείο «Όχι πολύ μακριά απο’δώ» Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου [Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης]
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 19:30 Λιθογραφείο «Δε μου λες τη δική σου ιστορία;» Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά
21:30 Απόλλων «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» Καμπανέλλη Ιατρική Αθήνας

«Ποια Ελένη;»

από τις Π.Ο.Φ.Π.Π.

Την Πέμπτη 14 Μαΐου η θεατρική ομάδα των Π.Ο.Φ.Π.Π. θα παρουσιάσει στον «Απόλλωνα», στις 9.30 μ.μ., το μιούζικαλ «Ποια Ελένη;» σε κείμενο και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

Το θεατρικό τμήμα των ΠΟΦΠΠ (Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών) παρουσιάζει την κωμωδία των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου «Ποια Ελένη», έργο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2003 από το Εθνικό Θέατρο, απολαμβάνοντας πολύ μεγάλη αποδοχή από το κοινό.

Ο Τρωικός πόλεμος και η ωραία Ελένη…

«Μια ιστορία που την ακούμε και την ξανακούμε από παιδιά…»

Κι όμως όλα όσα ξέραμε είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η αλήθεια, να αποδείξει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Βλέπετε τα γεγονότα έγιναν λίγο διαφορετικά… . Ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε ποτέ! Ούτε η Ελένη κλέφτηκε με τον Πάρη ! Μα αν είναι έτσι, τότε ο Πάρης, ποιά πήρε μαζί του στην Τροία; Οι Θεοί τι ρόλο παίζουν σ’ αυτό το γαϊτανάκι; Κι η ομορφιά; Είναι η κινητήριος δύναμη σ’ αυτή την ιστορία; Το «Ποια Ελένη;» είναι ένα μύθος, πλημμυρισμένος με χαρούμενη αλλά και νοσταλγική διάθεση, που ανεβάζει στο μαγικό πατάρι της σκηνής γεγονότα απλά και τα φωτίζει με κωμικά στοιχεία, αναδεικνύοντας έτσι, κρυμμένες αλήθειες.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν 13-14-15 Μαΐου στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» στις 21.30 με ελεύθερη είσοδο. τηλ. Κρατήσεων 6938428946

Το θεατρικό τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί από το 1981 και είναι ένα από τα πρώτα τμήματα των Πολιτιστικών Ομάδων.

Κάθε χρόνο γίνονται τακτικές συναντήσεις με θέμα το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, τη δουλειά πάνω σε θεατρικά συστήματα και την άσκηση πάνω στο λόγο και στο σώμα. Πολύ συχνά η δημιουργική διάθεση που καλλιεργείται κάθε χρόνο στις συναντήσεις οδηγεί σε πρωτοβουλίες για το ανέβασμα κάποιου έργου.

Κατά καιρούς μάλιστα, η ομάδα συνεργάστηκε με επαγγελματίες σκηνοθέτες. Παράλληλα έγινε και μια προσέγγιση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, γεγονός που έκτοτε διευκολύνει το ανέβασμα παραστάσεων και συχνά φέρνει την ομάδα πιο κοντά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας.

Η αγάπη για το θέατρο οδήγησε κάποια μέλη της ομάδας να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό.

Μέχρι στιγμής το θεατρικό τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π. έχει παρουσιάσει 35 παραστάσεις και πλήθος μικρότερων εκδηλώσεων. Οι πιο πρόσφατες παραστάσεις της ομάδας είναι το «Dream On» (Δεκέμβρης 2008) και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Μάιος 2008). Έχει συμμετάσχει επίσης σε αρκετά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Φέτος, ως μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου, διοργανώνει στην Πάτρα το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων.

///////////////////////////////////////////////////

ΘΕΑΤΡΟ

Με το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ο Θάνατος του Εμποράκου» η Εταιρεία Θεάτρου και Τέχνης «Αγορά» κάνει μία δυναμική επιστροφή στα θεατρικά τεκταινόμενα της πόλης.

Η παράσταση στήθηκε με αμέριστο σεβασμό στο μύθο που περιβάλλει το έργο. Ο Κώστας Μαλαμής μάς μεταφέρει στο ρεαλιστικό αμερικανικό θέατρο του Μίλλερ. Χωρίς ακρότητες αναδεικνύει το λόγο και τους χαρακτήρες με σαφήνεια, μέσα από τις ψυχολογικές αποχρώσεις τους, χωρίς όμως μελοδραματισμούς. Με αλλεπάλληλα φλας μπακ, εκμεταλλεύεται κάθε εκατοστό της σκηνής που φωτίζεται αργά κι ο εμποράκος παίρνει σάρκα και οστά μέσα από εναλλαγές συναισθημάτων και έντονες συγκρούσεις, που τις χαρακτηρίζει όμως η ανθρωπιά και η τρυφερότητα.
Συγκινητικός κι εκφραστικός, ο Μιχάλης Σμυρλής παρουσιάζει το πορτρέτο του Γουίλλυ Λόμαν -έναν τραγικό ήρωα της σύγχρονης εποχής- με κάθε λεπτομέρεια, λες και ζει στην πραγματικότητα την κάθε στιγμή του. Δίνει σάρκα και οστά στο χαρακτήρα του μικρομεσαίου πολίτη, που ζει ανάμεσα στο παρόν και κυρίως στο παρελθόν, τότε που οι ευκαιρίες τού δίνονταν απλόχερα, ζώντας με την ψευδαίσθηση της επικείμενης επιτυχίας. Μιλάει συνεχώς, προσπαθεί να φτιάξει το διαλυμένο παρόν. Η ζωή όμως του επιφυλάσσει ένα δυνατό χτύπημα, καθώς χάνει τη δουλειά του, ενώ την ίδια στιγμή αναγκάζεται να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος γιος του είναι ένας άνεργος κλεπτομανής κι ο μικρότερος ένας κυνικός γυναικάς.

Ο Λόμαν είναι ένας επηρμένος άνθρωπος. Καμαρώνει για τις ικανότητες του και φουσκώνει σαν διάνος για τα κατορθώματα του γιου του. Είναι άνθρωπος που αρκείται στην επιφάνεια, όπως δεν μπορεί να δει πέρα απ’ τη σωματική ρώμη του γιου του, έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και την αλήθεια. Ο γιος του είναι ένας τεμπέλης, κλεφτάκος. Κι ο ίδιος δεν μπορεί πια να δουλέψει όπως άλλοτε και είναι αναγκασμένος να ξεγελά τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα κι έτσι διαρκώς το επαναπροσδιορίζει.

Δεν είναι όμως ένας κακομοίρης. Ζητά να του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει να προσπαθεί να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Δεν ζητά ελεημοσύνη, θέλει να νιώθει ότι είναι μια προσωρινή διευκόλυνση, πιστεύει στον εαυτό του μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως όλα πια είναι μια ψευδαίσθηση.

Μοναδική σύντροφος που τον υποστηρίζει σε κάθε στιγμή είναι η Λίντα, την οποία υποδύεται η Χρύσα Πυλή. Παραδειγματική σύζυγος, γεμάτη ευαισθησία αλλά και δυναμισμό, όταν πρέπει. Σπαρακτική στις δύο μεγάλες σκηνές που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πτώση του συζύγου της από τη μία, τον εγωισμό των γιων της από την άλλη.

Το ρόλο του μεγαλύτερου γιου ενσαρκώνει ο Σπύρος Κανελλάκης ενώ του μικρότερου ο Γιώργος Λογαράς -εμφανίζονται στη σκηνή δυναμικοί, πλήρεις. Δυο καλομαθημένοι νέοι, ο Μπιφ που κρύβει το μυστικό που του «άλλαξε» τη ζωή και ο Χάππυ, περιμένουν την τύχη να έρθει στα χέρια τους, δεν την κυνηγούν.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος υποδύεται το γείτονα και φίλο του Λόμαν που προσπαθεί να τον βοηθήσει και να τον συντηρήσει όχι μόνο με υλική αλλά και με ψυχολογική υποστήριξη στον κόσμο των ψευδαισθήσεών του.

Ο Επαμεινώνδας Φωκάς είναι μια φιγούρα, βγαλμένη από τις αναμνήσεις του πρωταγωνιστή, ο πεθαμένος αδερφός του, που μέσα από τις ανακλήσεις του παρελθόντος επηρεάζει τη ζωή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι ήρωες του Μίλλερ που παραπαίουν ανάμεσα στο συναίσθημα και στη λογική, αφήνοντας όμως ν’ ανατείλει ένα αμυδρό φως ελπίδας, που ξεπηδά μέσα από την αυτοδιάλυσή τους.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση της Έφης Λεβίζου, σκηνοθεσία του Κ.Μαλαμή, σκηνικά του Θάνου Μπαλαφούτη, φωτισμούς του Στράτου Λυμπερτού και κοστούμια της Θεοδώρας Τσούλου. Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, (ώρα 9.15 μ.μ.), ενώ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2610 225 588 για την κράτηση θέσεων.

//////////////////////

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

«…καμία άλλη εκδοχή της τέχνης δεν πάει πέρα

από τα όρια του συνειδητού, εκτός από το σινεμά»

Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας –

11ο Διεθνές Πανόραμα –ξεκινά τη περίοδο για τη υποβολή των συμμετεχόντων σκηνοθετών, επίσημα, μιας και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 78 σκηνοθέτες από 37 χώρες, δείγμα ότι και φέτος θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ συμμετοχών. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του  προσεχούς Πανοράματος,  το οποίο θα διεξαχθεί από τις  2 έως 10 Οκτωβρίου του 2009, η Οργανωτική Επιτροπή  καλεί κάθε  ανεξάρτητο δημιουργό, που ενδιαφέρεται να προβάλλει το έργο του.

Υποβολή αιτήσεων έως 30 Ιουνίου 2009

Η συμμετοχή μπορεί να κατατεθεί μέσω της  ηλεκτρονικής σελίδας του  Πανοράματος  www.independent.gr (link ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ).

Πληροφορίες  στο τηλ. 2610426779 ή στο e-mail   info@independent.gr.

Προϋποθέσεις συμμετοχής.

α)  Ντοκιμαντέρ  μέχρι 60΄ λεπτά

β)  Οι ταινίες να έχουν πραγματοποιηθεί  μέσα στα τελευταία χρόνια 2007-2008-2009.

γ)  Η ταινία (μεγάλου μήκους) να  είναι η 1η ταινία ή 2η  του σκηνοθέτη.

δ)  Διάρκεια των μεγάλου μήκους από 60’ μέχρι 90’

ε)  Διάρκεια μικρού μήκους μέχρι  25’ λεπτά

ζ)  Οι ταινίες προαιρετικά να είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά

η)  Φορμά  DVD.

θ) Για animation, video art και πειραματικές ταινίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός  διάρκειας.

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα περιλαμβάνονται  οι εξής κατηγορίες: μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation, video art, video clip, video dance, και mobile ταινίες. Να σημειωθεί ότι είναι ξεχωριστά το Ελληνικό (Ελληνικό Πανόραμα)  και το Διεθνές  διαγωνιστικό τμήμα.

Το πρόγραμμα θα χωρίζεται στις εξής ενότητες στο Διεθνές  διαγωνιστικό τμήμα:

«Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά»,

«Έλληνες, πολίτες του κόσμου», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Γέφυρες Μεσογείου», «Ματιές στην Ανατολή».

Από φέτος καθιερώνονται και οι εξής διακρίσεις (εκτός από τα βραβεία για μεγάλου, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κ.λ.π) για το ελληνικό τμήμα, με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής:  διάκριση για τη μουσική της ταινίας, για την ταινία με οικολογικό περιεχόμενο, για την ταινία με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα, και τέλος η ειδική διάκριση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δώσει βραβείο για την καλύτερη ταινία με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Το  Διεθνές  Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας παραμένει ένα φεστιβάλ χωρίς λογοκρισία και έλεγχο, και συνάμα διαγωνιστικό, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα. Στην περσινή διοργάνωση με  την προβολή  217 ταινιών  από 56  χώρες   απέδειξε πως  λειτουργεί  ως  συνδετικός  κρίκος  πολιτισμών  αλλά και παρουσίασης  νέων  τάσεων  στην  7η τέχνη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να  επικοινωνήσετε μαζί μας

γενικές πληροφορίες  info@independent.gr

επικοινωνία με γραφείο τύπου festival@independent.gr

πληροφορίες για συμμετοχή director@independent.gr

η στο τηλ/fax 2610 426779

Χορηγοί επικοινωνίας (μέχρι τώρα):

To πολιτιστικό portal www.elculture.gr

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης www.echoes.gr

Cineek magazine- περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

Με φιλική υποστήριξη της Πατρινής Μ.Κ.Ο «Πολίτες Εν Δράσει» www.politesendrasei.gr

Η τεχνική υποστήριξη και η φιλοξενία  της ηλεκτρονικής σελίδας γίνεται  από την Πατρινή εταιρεία Newmediasoft www.newmediasoft.gr

Το γραφείο τύπου

της Οργανωτικής Επιτροπής

Το «Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο » και  «International Film Festival of Patras city- International Panorama for Independent Filmakers- και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί σύμφωνα με το Ν. 2121 του ’93.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s