Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Κώστα Καρυωτάκη: Γιώργος Δίπλας “Έλα ψυχή μου να σου πω”. Τετάρτη 06/05 Απόλλων, 21.00.

image

Τετάρτη 06/05

Μουσική παράσταση

Γιώργος Δίπλας

“Έλα ψυχή μου να σου πω”

Απόλλων, 21.00

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, με τίτλο “Έλα ψυχή μου να σου πω” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”.

Την επιλογή, δραματοποίηση των κειμένων και τη σύνθεση της μουσικής υπογράφει ο Γιώργος Δίπλας, ο οποίος σημειώνει: “Ένας θίασος σε κάποιο θέατρο δοκιμάζει και δοκιμάζεται, ζωντανεύοντας στιγμές, μνήμες από τη ζωή και το έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Καρυωτάκη. Γιατί όλα συντελούνται ξανά και ξανά, αενάως, σε άλλο χρόνο και άλλο χώρο ώσπου ένας πυροβολισμός ορίζει το τέλος ή τη διακοπή της παράστασης ή το ταξίδι για αλλού. Και ο θίασος αφανίζεται”…

imageΕδώ και δέκα χρόνια ασχολείται με έναν κύκλο τραγουδιών σε ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη. Η παράσταση περιλαμβάνει αυτή την εργασία. Ο Δίπλας επέλεξε τα κείμενα που πλαισιώνουν τον κύκλο των τραγουδιών. Χρησιμοποιεί αποσπάσματα από την αλληλογραφία αλλά και σπαράγματα από ποιήματά τους.

Σε ό,τι αφορά για τους συνεργάτες του αναφέρει: “Τη Δώρα Πετρίδη που ερμηνεύει τα τραγούδια, την έχω κουράσει γιατί της ζητώ να κάνει κάτι που αποφεύγει, να τσαλακωθεί δημοσίως. Πιστεύω πως θα καταφέρει. image Επίσης στην παράσταση αυτή ακόμα τραγουδά ο νεαρός -από την Πρέβεζα- τραγουδιστής Γιώργος Καραλής, του οποίου η φωνή και αυτή τη φορά εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προθέσεις μου. Σημαντικό για μένα είναι ότι η ηθοποιός Βάσω Σακελλάρη, μετά από μια μακρόχρονη απουσία, επιστρέφει…  Εξίσου σημαντική και η παρουσία του ηθοποιού Γεράσιμου Ντάβαρη -δυο ηθοποιοί που αναπαριστούν, δεν υποδύονται τους ποιητές (Καρυωτάκη – Πολυδούρη)”.

Συμμετέχει επίσης ο Νίκος Παρασκευόπουλος, φοιτητής στο Τμήμα Θεατρολογίας. Στη διαχείριση των ήχων ο Νίκος Μαραζιώτης.

image Το ποιητικό έργο του Καρυωτάκη περιλαμβάνεται σε τρεις ποιητικές συλλογές: “Ο πόνος του ανθρώπου και των  πραγμάτων (1919), τα “Nηπενθή” (1921) και τα “Ελεγεία και σάτιρες” (1927). Ένας τόνος απαισιοδοξίας και λύπης διαπνέει ολόκληρο το έργο του. Προσπαθεί με την ποίηση ν’ αντιπαρατεθεί στειρότητα της ζωής και στην ουσία αρνείται την κοινωνία και το συμβατικό χαρακτήρα της.

Δεν είναι απαισιόδοξος με τη ζωή επιδιώκοντας ν’ απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα απ’ αυτή αλλά τον λυπεί η συμβατική ζωή. Νιώθει ψυχικά αποστεωμένος και αδύναμος να αισθανθεί κάποια ανθρώπινη χαρά στα μάτια του έχουν απομυθοποιηθεί τα ιδανικά της ζωής και κυριαρχεί ο εφήμερος χαρακτήρας της.

Ο ίδιος είναι θετικός προς τη ζωή αλλά δεν του είναι αρκετές οι λίγες χαρές που προσφέρει αυτή. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και υποβάλλει όσα βλέπει, ακούει ή διαβάζει σε μια λεπτομερή ανάλυση. Η μελαγχολία του Kαρυωτάκη  πηγάζει από το γεγονός ότι δεν πιστεύει, από ένα σημείο και μετά, σε τίποτα.

Συνειδητοποιεί ότι ο κύκλος “ζωή – θάνατος” της φύσης συνθλίβει τις δυνατότητες και την ψυχή του ανθρώπου. Μόνο η ποίηση γι’ αυτόν αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την δυστυχία του εφήμερου και το μοναδικό τρόπο να νικηθεί η ύλη της φύσης αλλά όχι πάντοτε έγκαιρα:

“Μόνο μπορεί να μείνουνε κατόπι μας οι στίχοι,
δέκα μονάχα στίχοι μας να μείνουνε,
καθώς τα περιστέρια που σκορπούν οι ναυαγοί στην τύχη,
Κι όταν φέρουν το μήνυμα δεν είναι πια καιρός”.

image Ο άνθρωπος μπορεί να λυτρωθεί μόνο με το θάνατο κι έτσι να βρει τη γαλήνη του. Ο ποιητής οραματίζεται έναν ιδεατό κόσμο όπου θα υπάρξει γαλήνη και ο άνθρωπος θα μπορέσει να ζήσει ελεύθερος  μακριά από την υποκρισία, τη δουλοπρέπεια και τη συμβατικότητα της ζωής.

Στον σημερινό κόσμο είμαστε δέσμιοι της μοίρας μας και γι’ αυτό ο άνθρωπος υποκρίνεται διαισθανόμενος την τραγική του θέση.

Πως να βρούμε παρηγοριά στη φύση όταν αυτή μας γεννά για να μας καταστρέψει;

“Ο Καρυωτάκης ειρωνεύεται και σαρκάζει τη ζωή και γράφει για ό,τι ξυπνά την οργή, τον οίκτο του και την αηδία του”, όπως σημειώνει στην κριτική του ο Κλέων Παράσχος.

Και συνεχίζει: “Η σάτιρα του Kαρυωτάκη είναι, πάντα σχεδόν, λυρική. Κρύβει μέσα της ένα πικρό χιούμορ και πηγάζει όχι από διάθεση εκδίκησης αλλά από τον προσωπικό του πόνο. Κάτω από την ειρωνεία διαφαίνεται, πάντα έτοιμος να ξεσπάσει ο λυγμός.”

image Δεν είναι όμως μόνο ο “κλαυσίγελως” που κάνει τόσο μοντέρνο τον ποιητή. Η όλη του εν γένει αίσθησις είναι εντελώς μοντέρνα, όπως επίσης και ο τρόπος που συλλαμβάνει τα θέματά του και τ’ αναπτύσσει.  Είναι πυκνός, ελλειπτικός, κάποτε, και σχεδόν πάντοτε λυρικός.

Δεν περιγράφει αλλά υποβάλλει και δεν εκφράζει τόσο αισθήματα όσο συναισθηματικές καταστάσεις με ό,τι λεπτό και φευγαλέο έχουν.

Ο πόνος και η μελαγχολία γίνονται τρόπος ζωής για τον Καρυωτάκη. Το αποτέλεσμα για τον αναγνώστη των έργων του δεν είναι τελικά η θλίψη και η απογοήτευση αλλά μια παθητική αδιαφορία για ό,τι συμβαίνει γύρω του.

Η ζωή έχει ενδιαφέρον να τη ζει κανείς όχι τόσο για τις ευχάριστες εκπλήξεις όσο για τις απογοητεύσεις που έχει. Ο Καρυωτάκης μας παραπέμπει στην αυτοκτονία ως μοναδική λύση αλλά χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός.

Στους “ιδανικούς αυτόχειρας” περιγράφεται η αναποφασιστικότητα και η τραγικότητα των νικημένων της ζωής όπου θέλουν αλλά δεν μπορούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Ο Κώστας Καρυωτάκης στις 21 Ιουλίου 1928 και μερικές ώρες πριν το θάνατό του, γράφει το τελευταίο σημείωμά του όπου συνοψίζεται το νόημα και η ιδέα της ποίησή του:

“Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερο ελάττωμά μου στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περισσότερες φορές να μπορώ να τις αισθανθώ…

Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους και θεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία…

Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές!!! είμαι έτοιμος τώρα για έναν ατιμωτικό θάνατο…”

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s