Το Σωματείο “ΦΑΡΟΣ” ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ διοργανώνει από Δευτέρα 4 Μαΐου έως Τετάρτη 20 Μαΐου Έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Δ. Γούναρη 118-120 και Νικήτα), σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δ.Ε.Π.Α.Π.

clip_image002

image Από Δευτέρα 4 Μαΐου έως Τετάρτη 20 Μαΐου

Έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Δ. Γούναρη 118-120 και Νικήτα), σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δ.Ε.Π.Α.Π.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00 (εκτός απόγευμα Σαββάτου και Κυριακής), Δευτέρα κλειστά.

image

Παρασκευή 8 Μαΐου, ώρα 8.00 μ.μ.

Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και κειμηλίων στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά.

Στο πλαίσιο του κύκλου των εκδηλώσεων «Μνήμη μου σε λένε Πόντο» που διοργανώνει τον Μάιο το Σωματείο «Φάρος» Ποντίων της Πάτρας πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δ.Ε.Π.Α.Π.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο χώρο από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου (τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2009, στις 8 το βράδυ.

image Σκηνές και ιστορίες από μια περιπέτεια που όλοι έχουμε ακούσει ότι έγινε, αλλά λίγες φορές έχουμε ασχοληθεί να μάθουμε κάτι περισσότερο… Μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που δείχνουν τα πολλά πρόσωπα της πόλης, και το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς… Κι όλα αυτά σε μια έκθεση από το σύλλογο που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια δημιουργικής πορείας, «ματώνοντας» για να διασώσει τις μνήμες όσο πιο δημιουργικά μπορεί.

image

Η έκθεση αφιερώνεται στους ξεριζωμένους προγόνους μας που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν βίαια από τα άγια χώματα της αγαπημένης Πατρίδας και να εγκατασταθούν στην Αχαΐα (Πάτρα, Ρίο, Απιδεώνα, Αίγιο). Τα ιστορικά δεδομένα «εικονογραφούνται» δίχως λεζάντες μόνο με τον πιο αληθινό λόγο, την ανθρώπινη μαρτυρία η οποία καταγράφει όλες τις πλευρές της εμπειρίας των Ποντίων που επέζησαν, που ρίζωσαν, που ενσωματώθηκαν.

image

Με αυτά ως δεδομένα ο «Φάρος» Ποντίων επιχειρεί τη δική του προσέγγιση προς το παρελθόν του, κάνοντας ουσιαστικά δυνατή την ανάκτησή του. Μια έκθεση με κειμήλια και φωτογραφίες που ακολουθούν όλη την πορεία από τον… μακρινό Πόντο μέχρι την Πάτρα, δίχως μυθολογίες ή μελοδραματισμούς, πλουτίζοντας τα πρωτογενή τεκμήρια για όποιον θέλει να δει πραγματικά τη διαδρομή της πατραϊκής κοινωνίας, «αντιμέτωπος» με τον ανθρώπινο πληθυσμό της ιστορίας.

«Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τροφίμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι;»

image Γεώργιος Σεφέρης

Είναι λίγες φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, που δίνεται η δυνατότητα να ψηλαφήσεις την ιστορία, και όταν μάλιστα η ιστορία αυτή, η τόσο πλούσια και με οικουμενική εμβέλεια τραυματίστηκε, δολοφονήθηκε και διαλύθηκε, είναι ακόμη μεγαλύτερη η σημασία που πρέπει να δίνεται σε μία τέτοια στιγμή.

Κάθε μια από τις εικόνες, κάθε ένα από τα αντικείμενα -ως πρωτογενείς πηγές- λέει και τη δική του ιδιαίτερη ιστορία. Μέσα από πρόσωπα άγνωστα μα και οικεία, με βλέμματα που συναντιούνται με τη ματιά του επισκέπτη ξυπνάνε μνήμες και ακούσματα, γεννιούνται σκέψεις και συναισθήματα, και ένα πλήθος από ερωτηματικά για τις ζωές αυτές των άλλων, των «δικών μας άλλων».

Πατρίδες από καιρό σβησμένες από τους χάρτες αλλά τόσο ζωντανές μέσα στις καρδιές μας. Γιατί και οι πατρίδες όμοια με τους ανθρώπους, πεθαίνουν όταν αρχίζουμε να τις ξεχνάμε….

Η έκθεση αποτελεί μία πράξη πολιτική, που σέβεται και αξιώνει το δικαίωμα στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση της εθνικής αλλά και της στενά τοπική μας ιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Πόντιοι της τρίτης και τέταρτης γενιάς έχουν αποδεχτεί την «εθελουσία λήθη», έχουν χάσει την αναφορά της καταγωγής, αρχίζοντας από την ίδια τους τη γλώσσα, απαλείφοντας από το λεξιλόγιό τους κάθε αναφορά στην κοινή καταγωγή, αποδεχόμενοι απλώς τον χαρακτηρισμό «Πατρινοί»…

Ισίδωρος Σιδερόπουλος

image

Τετάρτη 13 Μαΐου, ώρα 8.30 μ.μ.

«Πόντος, Η Γη των Αετών», ένα οδοιπορικό στη γη του Πόντου μέσω του φωτογραφικού φακού του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σπήλιου Φασόη και του Νίκου Ατταλειάδη.

Στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά.

Πόντος

Η Γη των Αετών

Φωτογραφικό οδοιπορικό στη γη του Πόντου μέσω αυθεντικού, σύγχρονου, υλικού. Από την αρχαία πρωτεύουσα Αμάσεια, στην καπνοπαραγωγό Μπάφρα, στο Γκέρτσε και στην ναυτική Σινώπη. Από εκεί στην Σαμψούντα με τον θησαυρό της, στην όμορφη Οινόη, στην Φάτσα, στο Πολεμώνιο, στο ακρωτήριο του Ιάσονα, και στα Κοτύωρα (Ορντού). Εν συνεχεία στην Κερασούντα, στην Τρίπολη, στα όμορφα Πλάτανα, στην θρυλική Τραπεζούντα με τα κάστρα των Μεγαλοκομνηνών, στα Σούρμενα και στην ιστορική Μονή Σουμελά.

image

Ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, ένα ταξίδι μεταξύ μύθου και ιστορίας. Από τους Αργοναύτες στους Μύριους, στον Διογένη, στους Μιθριδάτες, στον Στράβωνα, στον Λέοντα τον Μαθηματικό, στον Θεόδωρο Γαβρά, στους Μεγαλοκομνηνούς, στον Βησαρίωνα και στους νεώτερους.

Η παρουσίαση εστιάζει στην γη και σε επιλεγμένα μνημεία από την αρχαία, την Βυζαντινή και την νεώτερη εποχή, συμπεριλαμβανομένων μουσείων, κάστρων, εκκλησιών, σχολείων, αρχοντικών, και άλλων ιδρυμάτων.

Σπήλιος Φασόης

καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Πατρών

και Νίκος Ατταλειάδης

Κυριακή 24 Μαΐου 2009, ώρα 10.00 π.μ.

Εκδηλώσεις για την ημέρα Μνήμης και Τιμής από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Πατρών

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

image

Κυριακή 24 Μαΐου 2009, ώρα 7.00 μ.μ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων, το Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και το Σωματείο «Φάρος» Ποντίων Πατρών συνδιοργανώνουν για την «Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας» στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας,

την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 και ώρα 7.00 μ.μ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος με θέμα: «Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου».

Θα ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του «Φάρου» Ποντίων Πατρών.

image Στον ακριτικό Πόντο χιλιάδες χριστιανοί που «µισοστρατίς στον εθνικό Γολγοθά αποκαρτέρησαν, έπεσε ο σταυρός από τον ώµο τους και ξεγέλασαν την κουστωδία των δηµίων», βρήκαν τη δύναµη ν’ αντισταθούν στη βίαιη εξισλάµιση – µ’ έναν ιδιότυπο τρόπο –προκειµένου ν’αποφύγουν και το θάνατο και την αλλαξοπιστία

τους. Eίναι εκείνοι που αναγκάστηκαν να δεχτούν, ύστερα από έντονη συνειδησιακή πάλη, φαινοµενικά τον ισλαµισµό, διατηρώντας ωστόσο στα βάθη της ψυχής τους τη χριστιανική πίστη κι όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν και την ελληνική γλώσσα. M’ αυτό το θανάσιµο παιχνίδι κατόρθωσαν ουσιαστικά να παραµείνουν πιστοί και στην ορθοδοξία και στην εθνική τους ταυτότητα.

Σάββατο 30 Μαΐου 2009, ώρα 8.30 μ.μ.

«Κολχίδα», ένα μουσικό ταξίδι με οδηγό τον Γιώργο Μεταξά στο πιάνο.

Στο αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου Πατρών.

Ο Γιώργος Μεταξάς είναι μια περίπτωση πιανίστα και συνθέτη που ορίζουν τον χαρακτήρα της σύγχρονης άποψης της μουσικής μέσα από μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσωπικότητα και ταυτότητα.

Ένας κλασικός πιανίστας που παίζει τζαζ και κάθε φορά που εκτελεί ένα κομμάτι είναι σαν να το συνθέτει εκ νέου. Ευφυής συνθέτης, πιανίστας με τεράστιο θεωρητικό υπόβαθρο και εμπειρία, με διεισδυτική οπτική, προωθημένο πνεύμα, ανοιχτούς ορίζοντες, αξεπέραστη δεξιοτεχνία, εκφραστική πληθωρικότητα, έντονο συναίσθημα και την ελευθερία ενός ζωογόνου αυτοσχεδιασμού, που μεταμορφώνει το μουσικό του υλικό αποκαλύπτοντας ψήγματα ενός σπάνιου ταλέντου και μιας εσωτερικής ωριμότητας.

Ο Γιώργος Μεταξάς στις συνθέσεις του για την πατρίδα του την Κολχίδα, αντλεί έναν ανεκτίμητο πλούτο μουσικών θεμάτων, πολυρυθμικών στιγμών, χρωμάτων, διαθέσεων και ανασυνθέτει ένα οδοιπορικό μνήμης στις ρίζες του, αποτυπώνοντας με την ιδιοσυγκρασιακή του σφραγίδα ένα απόλυτα σύγχρονο μουσικό όραμα.

Ποντιακά της Γεωργίας, πολεμικοί χοροί, αργόσυρτοι γυναικείοι χοροί, τραγούδια του τραπεζιού, μελαγχολικές ρομάντσες γίνονται οι πολύχρωμες ψηφίδες του συναρπαστικού μουσικού μωσαϊκού του. Η παράδοση αιτία για μια γεμάτη συγκίνηση και ενέργεια μουσική και όχι μόνο περιπλάνηση. Μια πραγματική εμπειρία ζωής και ξεριζωμού σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μέσα από τα πλήκτρα του πιάνου.

Γ.Μ.

25 χρόνια «Φάρος» Ποντίων

25 χρόνια προσφοράς

image

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s