ΔΩΡΑ ΠΕΤΡΙΔΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ (2008). ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ.

image

Η Δώρα Πετρίδη μετά από έρευνα που έκανε, παρουσιάζει “Νανουρίσματα” από διάφορους τόπους, που κινούνται σε χαρακτηριστικούς δρόμους των περιοχών αυτών. Πρόκειται για νανουρίσματα που έχουν μια τρυφερότητα και μια ευαισθησία, που σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι βγαίνουν από την ψυχή των μανάδων και γιαγιάδων, από την εμπειρία μιας ζωής.

Η ηχογράφηση έγινε -a cappella- χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, όπως εντελώς φυσικά νανουρίζει μια μάνα το παιδί της. Ακούγονται μόνο διακριτικοί ήχοι, που θα μπορούσαν να προέρχονται από αντικείμενα που υπάρχουν σ’ ένα παιδικό δωμάτιο ή ήχοι απ’ έξω, ανοίγοντας το παράθυρο. Στο άλμπουμ συμμετέχει η Μαρίζα Κωχ, ενώ το εξώφυλλο του δίσκου είναι απόσπασμα από το έργο του Δημήτρη Μυταρά “Αριστείδης”.

Το νανούρισμα είναι ένα μικρό μέρος της λυρικής έκφρασης του λαού μας. Η αρχή του χάνεται μέσα στο χρόνο.

Παρουσιάζει με τρόπο μοναδικό τα ακόλουθα νανουρίσματα: “Έλα ύπνε και πάρε το” (Θράκης), “Κοιμήσου και σαν κοιμηθείς” (Σαντορίνης), “Ο ύπνος τρέφει τα μωρά” (Καλύμνου), “Ύπνε που παίρνεις τα μωρά” (Φωκιών, Μικράς Ασίας), “Μάνα Μάνα” (Καστελόριζου), “Έλα ύπνε μ’ ασά μακρά” (Τραπεζούντας, Πόντου), “Μη Χτυπάτε, Μη Βροντάτε” (Μάρπισσας, Πάρου), “Άστραψε η ανατολή” (Ηπείρου), “Κοιμήσου χαϊδεμένο μου” (Κρήτης), “Τζ’ Αγια Μαρίνα τζιαι κυρά” (Κύπρου), “Εσύ ‘σαι τ’ ανθί των ανθών” (Μακεδονίας), “Κοιμάτ’ ο ήλιος στα βουνά” (Καλύμνου), “Έλα ύπν’ από τ’ αμπέλι” (Καστοριάς) και”Τούρνανα μωρή Σουσού” (Κόνιτσας).

Στα “Παραδοσιακά Νανουρίσματα”, γεμάτα ευαισθησία και μουσικότητα, η Πετρίδη με ιδιαίτερα λιτό κι εκφραστικό τρόπο, πετυχαίνει να μην προδώσει το “πνεύμα” τους και να υπηρετήσει το ήθος τους. Νανουρίσματα από διάφορους τόπους, που κινούνται σε χαρακτηριστικούς δρόμους των περιοχών αυτών, π.χ. στην Ήπειρο συναντούμε πεντατονικά και στη Μ. Ασία “χιτ-τζαζ” νανουρίσματα. Με τη φωνή της, μεστή από ευαισθησία, αποκαλύπτει την ξεχωριστή μουσικότητα κάθε ακούσματος δίνοντάς τους άλλη διάσταση. Έτσι, ένα ρεπερτόριο φτιαγμένο αρχικά για μικρά παιδιά, μεταπλάθεται, αναδημιουργείται και προσφέρεται σ’ όλους αυτούς που έχουν (ακόμη…) αυτιά για να τ’ ακούσουν. Ακούγοντας το δίσκο, δεν μπορούμε να μην προβληματιστούμε για το ότι σχεδόν κανένας δεν νανουρίζει τα παιδιά του σήμερα… Η σχέση ζωής που είχε ο άνθρωπος με το τραγούδι, που τον συνόδευε σ’ όλη του την πορεία από το νανούρισμα ως το μοιρολόι, έχει σπάσει στις τελευταίες γενιές.

Παραδοσιακά νανουρίσματα, Δώρα Πετρίδη

Συμμετέχει η Μαρίζα Κωχ

Τίτλοι

1. Εισαγωγή
2. Έλα ύπνε και πάρε το – Θράκης
3. κοιμήσου και σαν κοιμηθείς – Σαντορίνης
4. Ο ύπνος τρέφει τα μωρά – Καλύμνου
5. Ύπνε που παίρνεις τα μωρά – Φωκίων, Μικράς Ασίας
6. Μάνα μανά – Καστελλόριζου
7. Έλα ύπνε μ΄ασά μακρά – Τραπεζούντας, Πόντου
8. Μη χτυπάτε μη βροντάτε – Μάρπισσας, Πάρου
9. Ανατολή – Ηπείρου
10. Κοιμήσου χαϊδεμένο μου – Κρήτης
11. Αγια Μαρίνα τζυρά – Κύπρου
12. Εσύ σας τ΄άνθι των ανθών – Μακεδονίας
13. Κοιμάτ΄ο ήλιος στα βουνά – Καλύμνου
14. Έλα ύπν από τ΄αμπέλι -Καστοριάς
15. Τουρνανα μωρή σουσού – Κόνιτσας

Δώρα Πετρίδη

Βιογραφία

image Η Δώρα Πετρίδη γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε βιολογία και παράλληλα κλασικό τραγούδι και βυζαντινή μουσική. Παρακολούθησε σεμινάρια οθωμανικού τραγουδιού με τον Ahmet Erdogdular, βουλγαρικού τραγουδιού με την T. Varimezova, και μουσικής προπαιδείας (συστήματα Orff, Dalcrose).

Μελετά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, λόγια μουσική της Πόλης, και προσεγγίζοντας τις ρίζες της, το ποντιακό τραγούδι.

Η καλλιτεχνική της παρουσία περιλαμβάνει συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και θεατρικά αναλόγια, όπου ερμηνεύει έντεχνο ή παραδοσιακό ρεπερτόριο. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες του έντεχνου και παραδοσιακού χώρου, μεταξύ των οποίων η Μαρίζα Κωχ και ο Χρόνης Αηδονίδης, καθώς και με σχήματα, όπως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, το σχήμα Ρωμιοί κ.ά.

Σημαντική θεωρεί τη συνεργασία της με τον Νίκο Κούνδουρο και τον Νίκο Κυπουργό σε παραστάσεις στο Ηρώδειο, καθώς και την ερμηνεία της στο “Μεγάλο Ερωτικό” του Μ. Χατζιδάκι σε διοργάνωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

image

Δισκογραφία Προσωπική :

“Παραδοσιακά νανουρίσματα” (2008) , “Ταξίδια” (2004) , “Γαλαξίες”(1999) Συμμετοχές: “Άρωμα Πόλης” (2007), “Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ”(2005), “Ταξιδεύοντας με το κανονάκι”(2002).

Advertisements

2 thoughts on “ΔΩΡΑ ΠΕΤΡΙΔΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ (2008). ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ.

  1. Παρακολουθώ από κοντά νέους έλληνες μουσικούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λόγια κωνσταντινοπολίτικη μουσική και την μουσική της Καθ΄ημάς Ανατολής και προσπαθώ να συλλέξω στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητάς τους, ιδιαίτερα γνωρίσματα του τρόπου προσέγγισης με τη μουσική αυτή και της παιδευτικής τους αρτιότητας. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τη Δώρα Πετρίδου. Ευχαριστώ

  2. Η Δώρα Πετρίδη αποδίδει με πολλή στοργή και τρυφερότητα αυτά τα παραδοσιακά διαμαντάκια. Νανουρίζω τα μωρά μου με τα γλυκά της νανουρίσματα, σιγοτραγουδώντας τα μαζί με την υπέροχη , με μητρική τρυφερότητα φωνή της. Συγχαρητήρια στην Δώρα κι εύχομαι να κάνει και άλλες ανάλογες δουλειές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s