οι προσδοκίες για τον ελληνικό κινηματογράφο: να είναι χειροποίητος, να υπάρχει συνεργασία, και να φτιάξουμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο… (Παναγιώτης Φαφούτης, μοτέρ 15)

imageΜε αυτή την σημαντική περιεκτική φράση του Παναγιώτη Φαφούτη που τα περιλαμβάνει όλα, ξεκινώ το κείμενό μου αυτό που το απευθύνω από βάθους καρδιάς σε κάθε πολίτη αυτής της πόλης σε όποιο μετερίζι και αν ανήκει.

Είμαστε ήδη στην εποχή όπου η διένεξη θεατή και δημιουργού θα διεκδικήσει τη λύση της προς όφελος του ενεργού πολίτη.

Και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την συμμετοχή του ενεργού πολίτη που ο μόνος τρόπος για να είναι ενεργός είναι να συμμετέχει..

Που να συμμετέχει όμως από τα τόσα πολλά που υπάρχουν;

Η ικανότητα της επιλογής αποτελεί ίσως το βασικότερο χαρακτηριστικό του ενεργού πολίτη.

Η Καλλιτεχνική Διάδραση ξεκινώντας από το δικό της μετερίζι που είναι ο κινηματογράφος και η Τέχνη, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις της των τελευταίων ετών με τα αφιερώματα στους έλληνες δημιουργούς και τις μέρες τούτες με το αφιέρωμα στους πατρινούς κινηματογραφιστές, δράττεται της ευκαιρίας της συνάντησης στην πόλη της “τετράδας των Πατρών” όπως είναι ο τίτλος της εισήγησης του συνοδοιπόρου Νίκου Καββαδία το Σάββατο το βράδυ στα πλαίσια της συζήτησης  για τον “πατρινό” κινηματογράφο, για να ανοίξει τον διάλογο που αφορά το επίμαχο ζήτημα της καλλιτεχνικής παιδείας και καλλιέργειας  των πολιτών ελλήνων και ξένων, ενηλίκων και παιδιών αυτής της πόλης.

  • Έναν διάλογο που θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις και θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης να προωθήσουν το ζήτημα της καλλιτεχνικής και πνευματικής παιδείας των πολιτών.
  • Έναν διάλογο που θα διερευνήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων, κινήσεων και ομάδων ανεξάρτητα ποιο αντικείμενο και ποια τέχνη υπηρετεί ο καθένας, γιατί χωρίς αυτή την συνεργασία το ζήτημα της καλλιτεχνικής παιδείας των πολιτών δεν μπορεί να προωθηθεί.
  • Έναν διάλογο που θα αξιοποιήσει την σχέση της πολιτικής και της κοινωνίας με τον κινηματογράφο και την Τέχνη γενικότερα και την παρουσία και θετική διάθεση και ενέργεια των 4 πιο γνωστών πατρινών κινηματογραφιστών να συμμετέχουν στην δημιουργία και ανάδειξη ενός “πατρινού” κινηματογράφου του αύριο.
  • Έναν διάλογο που θα συνδέσει την τύχη του πατρινού καρναβαλιού με τον κινηματογράφο και με τους πατρινούς κινηματογραφιστές που έχουν την βούληση να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση αρκεί να τους ζητηθεί και να τους εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις. Που θα προσδώσει και στο ίδιο το πατρινό καρναβάλι μια νέα δημιουργική προωθητική δύναμη.
  • Έναν διάλογο που θα συνδράμει στην βελτίωση της καλλιτεχνικής παιδείας των παιδιών και θα βοηθήσει στην δημιουργική ενσωμάτωση της κινηματογραφικής τέχνης και των άλλων τεχνών στα σχολειά  της πόλης.
  • Έναν διάλογο που θα οδηγήσει στην δημιουργική συνεργασία των πολιτιστικών φορέων έτσι ώστε οι κινηματογραφιστές της πόλης να κινηματογραφούν θεατρικές παραστάσεις, οι ηθοποιοί να παίζουν στις ταινίες των κινηματογραφιστών, οι χορευτές και οι μουσικοί  να συμμετέχουν στις θεατρικές παραστάσεις και αντίστροφα και όπου το δη.πε.θε. της Πάτρας θα αποτελείται τουλάχιστον κατά το ήμισυ του δυναμικού του από πατρινούς ηθοποιούς.
  • Έναν διάλογο που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην πόλη μας μέσω της κινηματογραφικής τέχνης και της τέχνης γενικότερα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους που εμείς δεν έχουμε σκεφτεί αλλά έχετε εσείς σκεφτεί, σας καλούμε να συμμετέχετε στην εκδήλωση την αφιερωμένη στους πατρινούς κινηματογραφιστές και στην συζήτηση που θα γίνει αμέσως μετά τις προβολές των ταινιών το Σάββατο 4 Απριλίου στις 21.15 στο DANCartE (Καρόλου 1 και Όθωνος Αμαλίας).

του Γιάννη Καραμπίτσου (σκηνοθέτη, μοντέρ, κριτικού κινηματογράφου, προέδρου Καλλιτεχνικής Διάδρασης)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s