ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 13/3/ ΕΩΣ 19/3/2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

image

image

image

Παρασκευή 13/03

Εκδήλωση

gaypatras

«Δομώντας και αποδομώντας τα φύλα – Μια συζήτηση πάνω στην έμφυλη ταυτότητα»

Ποικίλη Στοά, 19.00

Μαρούδεια ’09

Εγκαίνια

Έκθεση φωτογραφιών & ντοκουμέντων

για τον Τώνυ Μαρούδα

Παλαιά Λουτρά, 19.00

ΜΑΡΟΥΔΕΙΑ 2009

Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη

Ο Δήμος Πατρέων-Αντιδημαρχία Πολιτισμού, και η ΔΕΠΑΠ με τη συνεργασία του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών διοργανώνουν τις εκδηλώσεις «ΜΑΡΟΥΔΕΙΑ 2009 – Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη» προς τιμή του αξέχαστου Πατρινού τροβαδούρου Τώνη Μαρούδα.

Tο τριήμερο αφιέρωμα είναι πολύπλευρο και συνδυάζει ευρείας θεματικής δράσεις αφού θα υπάρξουν έκθεση αρχειακού υλικού, παρουσίαση βιβλίου και συναυλία φιλοδοξώντας να φωτιστούν ποικίλες πλευρές της φυσιογνωμίας και του σημαντικού έργου του Τώνη Μαρούδα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-Παρασκευή 13 Μαρτίου και ώρα 20.30 στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά (Γούναρη118&Νικήτα):

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών, δισκογραφίας, ντοκουμέντων, οπτικοακουστικού υλικού, προσωπικών αντικειμένων για τον Τώνη Μαρούδα. Το ανάλογο μουσικό χρώμα θα δώσει η Μπάντα του Δήμου Πατρέων παιανίζοντας αξέχαστα τραγούδια του Τώνη Μαρούδα.

Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Μαρτίου

-Σάββατο 14 Μαρτίου και ώρα 12.30 στο κτήριο Γκολφινόπουλου, Υψηλά Αλώνια («Ούζου Μέλαθρον»): Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Παπασπήλιου με τίτλο «Ο τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας» (εκδ. Άγκυρα). Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ιατρόπουλος (ποιητής, στιχουργός), ο Γιώργος Ανδρέου (συνθέτης), ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Παπασπήλιος και ο Γιάννης Χριστόπουλος(τενόρος, Πρόεδρος του Ερασιτεχνικού Ομίλου «Ορφεύς Πατρών»). Τραγούδια της εποχής θα ερμηνεύσει η Χορωδία του Ορφέα, που το παρελθόν της είναι συνδεδεμένο με την πορεία του Μαρούδα αφού ο τραγουδιστής ήταν μέλος της στα πρώτα του βήματα στην Πάτρα. Η χορωδία θα ερμηνεύσει τα τραγούδια: «Μάτια Μπλε» Γιάννη Πάριου, «Άστα τα μαλλάκια σου»( διασκευή Ηλία Παπαδόπουλου), «Αχ μια ζωή που την περάσαμε μαζί», «Όνειρα», «Και η βάρκα γύριζε μόνη». Τα τρία τελευταία τραγούδια είναι του Τώνη Μαρούδα και ως σολίστ συμμετέχει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

-Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών:

Συναυλία με τραγούδια του Τώνη Μαρούδα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη και τους ερμηνευτές Νίνα Λοτσάρη και Μίλτο Πασχαλίδη. Συμμετέχει ο Γιάννης Βογιατζής. Στο πιάνο ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου.

Στην εκδήλωση θα αποδοθεί τιμητική πλακέτα στην σύζυγο του αείμνηστου τροβαδούρου Ερασμία Μαρούδα από τον Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα. Η είσοδος για τη συναυλία κοστίζει 15 Ευρώ. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες που έχει ερμηνεύσει ο Μαρούδας και φέρουν τις υπογραφές μεγάλων συνθετών( Μιχάλη Σουγιούλ, Μανώλη Χιώτη, Φίλωνα Αρία κ.α.) καθώς και συνθέσεις του ίδιου του τροβαδούρου.

Ο Πατρινός τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας γεννήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 1920 και πέθανε στην Αθήνα το 1988. Μεσουράνησε κατά τη μεταπολεμική εποχή με την γλυκιά φωνή και την κιθάρα του. Όταν κάποτε επισκέφτηκε την Αμερική, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Αμερικανούς ομότεχνούς του (Σινάτρα, Κρόσμπυ…) και πολλούς άλλους γνωστούς αστέρες της μουσικής εκείνη την εποχή. Την πρώτη επαφή με τη μουσική είχε στην εκκλησία του Παντοκράτορα και αργότερα στην Χορωδία του Ορφέα Πατρών.

Το 1937 πήγε στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε με τις περίφημες χαβάγιες «Τα άσπρα πουλιά» του Κ. Μπέζου. Τότε έκανε και την πρώτη ηχογράφηση του («Χαβάνα – Η γυναίκα ξέρει μυστικά»). Το 1946 ηχογράφησε στην Columbia (αντικαθιστώντας τη Στέλλα Γκρέκα) το «Λίγες καρδιές αγαπούνε» του Σουγιούλ, που στάθηκε η αρχή της μεγάλης καριέρας του. Με το τραγούδι «Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη» του Τάκη Μωράκη (που ακούστηκε στη ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» από τη Σοφία Λόρεν) ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Ταυτόχρονα υπήρξε συνθέτης τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως: «Όνειρα που για μια νύχτα μόνο» (1949), «Ρίχτα όλα στο γυαλό» (1950), «Μάτια καστανά», «Το τραγούδι του τσιγγάνου» (1950), «Ή εσένα ή τίποτα» (1956), «Και η βάρκα γύρισε μόνη» (1958), «Χιλιάδες όνειρα γιατί πήγαν χαμένα», «Χίμαιρα», «Ο σπουργίτης», «Στο καλό αγαπημένη», «Καπετάν Σπύρο Λεβέντη», «Δυο γυφτοπούλες», «Άννα Χριστιάννα», «Α λε – βου – ζ – αν» κ.λ.π.

Προβολή

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου

«Cocalero»

«Το όνομά της είναι Σαμπίν»

Παμμικρασιατικός, 20.00 & 22.30

Πρόγραμμα Προβολών της Παμμιακρασιατικής Κινηματογραφικής Λέσχης για το υπόλοιπο του μηνός Μαρτίου.

Οι προβολές γίνονται στην πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων,

Φωκαίας 26 , στην Πλατεία Ελευθερίας ( τηλ.: 2610-329787 )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

Παρασκευή, 13   20:00–COCALERO      22:00–ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΜΠΙΝ

Σάββατο, 14   18:00–COCALERO       20:00–ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΜΠΙΝ   22:00 –COCALERO

Δευτέρα, 16    20:00–REVOLUCION   22:00–COCALERO

Παρασκευή, 20    20:00–AΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ  22:00–DEALER

Σάββατο, 21    18:00–O ΤΣΑΒΕΣ,Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ & Η ΝΕΑ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

20:00–REVOLUTION

22:00–ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Δευτέρα, 23    20:00–DEALER         22:00 ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Παρασκευή, 27     20:00–Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΤΖΙΜΟΡΙ  22:00 ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Σάββατο, 28     18:00–REVOLUTION

20:00–ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

22:00–Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΤΖΙΜΟΡΙ

Δευτέρα , 30    20:00–Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΤΖΙΜΟΡΙ   22:00 ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Σάββατο 14/03

Επιμορφωτικό σεμινάριο

θεατρικής παιδείας

«Από το κείμενο στο δρώμενο»

Παμμικρασιατικός, 10.00 – 17.00

Κλειώ Φανουράκη, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών

Ένα βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που θέλουν να εστιάσουν, πέρα από τις ατομικές γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο του θεάτρου στην εκπαίδευση, στους πιθανούς σχεδιασμούς μαθημάτων μέσω του θεάτρου, με άξονα την εμπειρία της συγκεκριμένης ομάδας και τις διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις. Ο κύκλος του εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή του θεάτρου στη σχολική τάξη, τη σχολική θεατρική σκηνή και την αλληλεπίδρασή τους με τη θεατρική σκηνή εν γένει. Προϋπόθεση: χιούμορ, διάθεση για παιχνίδι και αλλαγές ‘ρόλων’.

Μαρούδεια ’09

Βιβλιοπαρουσίαση

Κώστας Παπασπήλιου

«Ο τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας»

Κτίριο Γκολφινόπουλου, 12.30

Προβολή

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου

«Cocalero»

«Το όνομά της είναι Σαμπίν»

Παμμικρασιατικός, 18.00, 20.00 & 22.30

Κυριακή 15/03

Επιμορφωτικό σεμινάριο

θεατρικής παιδείας

«Από το κείμενο στο δρώμενο»

Παμμικρασιατικός, 10.00 – 17.00

Λέσχη Ανάγνωσης

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Αφιέρωμα στον Κώστα Λογαρά

ΑΣΤΟ, 11.30

Εκδήλωση

Κοινο_τοπία

Μάνος Χατζιδάκις, Νίνο Ρότα & Νικόλα Πιοβάνι

Ποικίλη Στοά, 20.00

Εαρινές Πολιτιστικές δράσεις με την Κοινο_τοπία

Σύμπραξη Πολίτες Εν Δράσει

Μάρτιος 2009

Δύο δάσκαλοι και ένας μαθητής συνομιλούν. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίνο Ρότα και ο Νικόλα Πιοβάνι ανταλλάσσουν ήχους, χρώματα, ψιθύρους, παύσεις και διαστήματα.

Θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια των τριών μεγάλων συνθετών από τον κινηματογράφο και όχι μόνο σε μια βραδιά σα ζωντανό ραδιόφωνο (Ποικίλη Στοά 8μμ). Τα μουσικά κομμάτια θα προλογίζονται……

Δευτέρα 16/03

Ομιλία

Κρις Σπύρου

«Αγία Σοφία: Η βεβήλωση ενός Ιερού χώρου»

Patras Palace, 11.30

Φιλολογικά βραδινά

Κική Γιαβάση

«Παρουσίαση του βιβλίου της Νένας Κομνηνάκη “Άλλες οι ρυτίδες του δέρματος…”»

Δημοτική Βιβλιοθήκη, 19.30

Εκδήλωση

Ινστιτούτο Καραμανλής

Παράρτημα Πάτρας

«Τριάντα χρόνια Ευρωεκλογές»

Patras Palace, 19.00

Προβολή

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου

«Cocalero»

«Το όνομά της είναι Σαμπίν»

Παμμικρασιατικός, 20.00 & 22.30

Μαρούδεια ’09

Συναυλία με τραγούδια του Τώνη Μαρούδα

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, Νίνα Λοτσάρη, Μίλτο Πασχαλίδη & Γιάννη Βογιατζή

Συνεδριακό AEI, 21.00

Θέατρο

κάνθαρος

«31»

act, 21.30

Ο κάνθαρος παρουσιάζει το «31» και στην Πάτρα, μόνο για δύο παραστάσεις, στο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β).

Ο κάνθαρος παρουσιάζει το «31» και στην Πάτρα, ΜΟΝΟ για δύο παραστάσεις.

Το «31» παίχτηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2008 στο Bob Theatre Festival στην Αθήνα και μόνο για πέντε παραστάσεις στην Πάτρα. Η παράσταση παίχτηκε φέτος το χειμώνα στην στο θέατρο Αργώ της Αθήνας σε συμπαραγωγή του κάνθαρου με τη Βιομηχανική και την Καλλιτεχνική Εταιρία ΑΡΓΩ. Αρκετοί δεν κατάφεραν να δουν την παράσταση και γι’ αυτό θα γίνουν άλλες δύο παραστάσεις τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 στο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65β).

Πρόκειται για τη σπονδυλωτή ιστορία του Φώτη, ενός τριαντάχρονου «παιδιού» που, μετά από ένα πτυχίο, έναν μεγάλο έρωτα, ένα μεταπτυχιακό, έναν μεγάλο χωρισμό, ένα δεύτερο μεταπτυχιακό, μια δωδεκάμηνη θητεία, δυο διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ισάριθμες αποτυχίες, κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των μεγάλων, περιστοιχισμένος από τις γυναίκες της ζωής του.

Μια δραματική κωμωδία για τα παιδιά των 700€ που έχουν τα πάντα και δεν τους ανήκει τίποτα, τις συνεχείς τους εξετάσεις, τα όνειρά τους για μια θέση στο Δημόσιο, τις προσδοκίες τους που γίνονται άγχη και το μακρύ δρόμο προς την ενηλικίωση.

Παίζει και σκηνοθετεί ο Γιώργος Αγγελόπουλος και στους γυναικείους ρόλους είναι η Σωσώ Χατζημανώλη. Το κείμενο είναι του Γιώργου Αγγελόπουλου και βασισμένο στους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών.

Αποσπάσματα της παράστασης υπάρχουν στο YouTube, ενώ φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο website του κάνθαρου. Επίσης, στο διαδίκτυο υπάρχει και η δημοσιευμένη κριτική της παράστασης από το avopolis.gr.

Για τις κρατήσεις θέσεων θα απευθυνθείτε στο info@kantharos.gr (οι κρατήσεις ισχύουν εφ’ όσον λάβετε απαντητικό email) και στο 2610 272037 (όπου αφήνετε στο ταμείο ή στον τηλεφωνητή, το όνομά σας, τον αριθμό των θέσεων που επιθυμείτε να κρατήσετε κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας).

Παράλληλα, ο κάνθαρος βρίσκεται στην προετοιμασία της νέας του παράστασης η οποία θα ανέβει μετά το Πάσχα. Είναι μια συνεργασία αρκετών συντελεστών η οποία θα βασιστεί σε πρωτότυπο κείμενο των Τηλέμαχου Τσαρδάκα, Γιάννας Ροϊλού και Γιώργου Αγγελόπουλου. Στην παράσταση θα πρωταγωνιστούν ο Φάνης Δίπλας (υπεύθυνος του Λιθογραφείου), η Άρτεμις Ορφανίδου και η Φένια Σχοινά. Περισσότερα για την παράσταση αυτήν θα γίνουν γνωστά εν καιρώ.

Συνεχίζονται, επίσης, τα μαθήματα του κάνθαρου και της Βιομηχανικής στο act και στο θέατρο Λιθογραφείον. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα τηλέφωνα 2610 328394 (Λιθογραφείον) και 2610 272037 (act).

Εγκαίνια

Έκθεση ζωγραφικής

Ηλιάδα Μπλάτσιου

Σκούφοι

Η πρώτη έκθεση της νεαρής εικαστικού Ηλιάδας Μπλάτσιου θα φιλοξενείται στο χώρο εστιατορίου «Σκούφοι» από την ερχόμενη Δευτέρα. Δημιουργήθηκε για να δώσει έμφαση στο σύγχρονο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου των πόλεων και κυρίως της γυναίκας.

Η Ηλιάδα Μπλάτσιου γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το έτος 1989. Εκεί ανέπτυξε από μικρή την τέχνη της ζωντανής έκφρασης των εικόνων και των προσώπων. Ερχόμενη στην Πάτρα σε συνδυασμό με τις σπουδές της στη φιλολογική σχολή του πανεπιστημίου της Πάτρας ανέπτυξε το ταλέντο της. Οτιδήποτε ζωγραφίζει είναι επενδυμένο με το πάθος και την υπερβολή της προσωπικότητάς της, που αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη έκρηξη συναισθημάτων και την ενθουσιώδη επαφή με αυτό που αγαπά περισσότερο. Η ίδια αναφέρει: «Δεν έχω κάνει σπουδές ούτε έχω συμμετάσχει σε κάποια ομάδα, απλώς από μικρή είχα την διάθεση να εκφράζομαι μέσα από την τέχνη, είτε ήταν κάποια κατασκευή είτε σχέδιο».

Στα πρωτόλεια έργα της την ενδιαφέρει πολύ η θέση της γυναίκας, εστιάζοντας κυρίως στον ψυχισμό τους και τις εσωτερικές καταστάσεις, όπως και στην απόδοση εικόνων από τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τις δημιουργίες της, τις οποίες προσεγγίζει με μια ιδιαίτερη ερμηνευτική, αποκαλύπτοντας μια ιδιοσυγκρασία εκρηκτική, γεμάτη φλόγα, οίστρο. Εικόνες ενός θραυσματικού κόσμου, όπου η αναπαράσταση μπλέκεται με την αφαίρεση. Απροσδιόριστες φιγούρες ενταγμένες άλλοτε σε λιτές και άλλοτε σε πιο πολυσύνθετες αφαιρετικές συνθέσεις, δημιουργούν παιχνίδια και διάλογο με το αφηρημένο και τη γεωμετρία.

Οι δημιουργίες της Ηλιάδα Μπλάτσιου θα κοσμούν την σάλα του εστιατορίου «Σκούφοι» (Ηρώων Πολυτεχνείου 75) έως τις 5 Απριλίου.

Τρίτη 17/03

Θέατρο

κάνθαρος

«31»

act, 21.30

Τετάρτη 18/03

Κινηματογραφική Λέσχη

«Euphoria» Ιβάν Βιριπάγιεφ

Village Cinemas – Πάνθεον, 20.30 & 22.30

image

Συναυλία: Στέφανος Κορκολής & ΄Αλκηστις Πρωτοψάλτη

«Ένα Πιάνο – Μια Φωνή»

Ακτή Δυμαίων, 20.30

Ο Στέφανος Κορκολής και η ΄Αλκηστις Πρωτοψάλτη μόνοι επί σκηνής, στην «Ακτή Δυμαίων» την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ.

Σε μια πιάνο-φωνή συνάντηση, πατάνε rewind και θυμούνται όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες. Μια φωνή που μας ταξιδεύει στα πιο αγαπημένα μας ακούσματα με τρόπο μοναδικό, ένα πιάνο που με μαεστρία «παίζει» αναπάντεχα μουσικά παιχνίδια και μια τόσο απτή χημεία μεταξύ τους, μεταδοτική και προκλητική, καλεί εμάς, τους θεατές, να μπούμε στο παιχνίδι και να παραδοθούμε στη μαγεία.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής σε ένα πρόγραμμα λιτό, χωρίς περιτύλιγμα, τολμούν και αγγίζουν την πεμπτουσία της μουσικής και του τραγουδιού και μας χαρίζουν στιγμές μοναδικές αλλά και απόλυτα προσωπικές.

Μια συναυλία γεμάτη μνήμες, όπου με πυρήνα τις πρόσφατες συνεργασίες των δύο, θα παρουσιάσουν τις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας τους.

Συναυλία

Παναγιώτης Λάλεζας

«Δημοτικοί σκοποί & τραγούδια»

Σκέντζος, 22.30

Μ’ ένα αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική της Στεριανής Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, στις 10.30 το βράδυ, συνεχίζεται το πρόγραμμα των φετινών συναυλιών στο μουσικό χώρο «Σκέντζος», υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Δελέγκου.

Η δημοτική μουσική μας παράδοση διακρίνεται για τον ιδιαίτερο πλούτο της. Κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα χαρακτηρίζεται από το δικό του μουσικό ιδίωμα, χωρίς βέβαια να αποκλείονται τα κοινά στοιχεία, τόσο λόγω της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, όσο και του ότι απευθύνονται σε ανθρώπους με τα ίδια βιώματα.

Οδηγοί καλλιτέχνες που ανήκουν σε εκείνη τη μουσική οικογένεια που δεν θέλει υποταγμένο το δημοτικό τραγούδι στα σύγχρονα καλούπια της κακής εμπορικότητας: ο Παναγιώτης Λάλεζας στο τραγούδι, ο Χρήστος Ζώτος στο λαούτο και το τραγούδι, και ο Θεόδωρος Τασούλας στο κλαρίνο.

Στις δύο βραδιές θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από σκοπούς και τραγούδια της δημοτικής μουσικής παράδοσης (τσάμικα, συρτοί, καλαματιανά, ζωναράδικοι, μαντηλάτοι, ηπειρώτικα, κ.ά.).

Ο Χρήστος Ζώτος είναι μια προσωπικότητα που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία του λαούτου και της γνήσιας ερμηνείας, καθώς τα μουσικά του βιώματα ξεκινούν από τη δεκαετία του ’50 πλάι στο Βασίλη Σαλέα και τον επίσης νεαρό τότε Βασίλη Σούκα. Έχει καταφέρει στην πορεία του να εξελίξει τεχνικά το λαούτο, προσδίδοντάς του πιο δυναμικό χαρακτήρα μέσα στην δημοτική ορχήστρα (σόλο απίστευτης δεξιοτεχνίας, χωρίς όμως να χάνεται ο ρυθμικός του ρόλος) . Ο Παναγιώτης Λάλεζας είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς στο δημοτικό τραγούδι έχοντας μελετήσει την παλιά σχολή της προπολεμικής περιόδου (Παπασιδέρης, Ρούκουνας κ.α.), και έχοντας μαθητεύσει σε αρκετούς της μεταπολεμικής γενιάς, όπως είναι ο Σίμωνας Καρράς, ο Χρήστος Ζώτος κ.α. Ο επίσης νέος Θεόδωρος Τασούλας, κι αυτός στα χνάρια των παλαιοτέρων, προσεγγίζει στο κλαρίνο τους παλιούς δημοτικούς σκοπούς με τον πλέον γνήσιο τρόπο.

Στις δύο ,εν λόγω, βραδιές θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από σκοπούς και τραγούδια της δημοτικής μουσικής παράδοσης (τσάμικα, συρτοί, καλαματιανά, ζωναράδικοι, μαντηλάτοι, ηπειρώτικα, κ.α.) από τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ( Μωριάς, Ρούμελη, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη).

Είσοδος με ποτό 15 ευρώ, πληροφορίες στο τηλ. 2610 274-042

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΕΖΑΣ

Ο Παναγιώτης Λάλεζας γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο το 1973. Το πάθος του για το τραγούδι οφείλεται στον πατέρα του που τραγουδούσε και τραγουδά δημοτικά τραγούδια. Από πολύ νωρίς διακρίθηκε για το μοναδικό τρόπο ερμηνείας του και σε ηλικία μόλις εννέα ετών πραγματοποίησε την πρώτη του δισκογραφική παρουσία, που έγινε αφορμή για δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές από την κρατική τηλεόραση. Ακολουθούν πλήθος βραβείων και τιμητικών διακρίσεων σε διαγωνισμούς παραδοσιακού τραγουδιού. Από τα δώδεκα χρόνια του δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο παραδοσιακό τραγούδι, ερμηνεύοντας δημοτικά τραγούδια σε παραδοσιακά πανηγύρια, γάμους, παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και σε άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς του χώρου. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο το Σίμωνα Καρρά και μαθήματα λαούτου από το δεξιοτέχνη μουσικό Χρήστο Ζώτο. Στο ενεργητικό του έχει 17 προσωπικούς δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια ενώ διδάσκει φωνητική στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Το 2003 τον ανακαλύπτει ο Γιώργος Νταλάρας , ο οποίος εκφράζεται με ενθουσιασμό για τη φωνή και τον τρόπο ερμηνείας του και τον καλεί να συμμετάσχει στο δίσκο “Smyrne” της ορχήστρας Εστουδιαντίνα ερμηνεύοντας το παραδοσιακό και απαιτητικό σμυρναίικο «Μανές της καληνυχτιάς». Ο δίσκος “Smyrne” έγινε ήδη χρυσός, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δίσκος παραδοσιακής ελληνικής μουσικής στα βραβεία «Αρίων» και ο Παναγιώτης Λάλεζας είναι από τους βασικούς ερμηνευτές σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις της ορχήστρας. Στα μελλοντικά σχέδια του Παναγιώτη Λάλεζα εντάσσεται ένας προσωπικός δίσκος με παραγωγό τον Γιώργο Νταλάρα.

Στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Παναγιώτης Λάλεζας προτείνει παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από τη Ρούμελη, το Μωριά και τη Θεσσαλία αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκφρασμένα με τον πλέον αυθεντικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με τους σημαντικότερους σολίστ παραδοσιακής μουσικής από διάφορες περιοχές της χώρας όπως τους Νίκο Φιλιππίδη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, Γιώργο Κοτσίνη, Γιάννη Βασιλόπουλο, Γρηγόρη Καψάλη κα στο κλαρίνο και τους Γιώργο Κόρο, Νίκο Οικονομίδη, Γιώργο Μαρινάκη κα στο βιολί.

Χρησιμοποιεί την παραδοσιακή «ζυγιά» στην απόδοση των τραγουδιών, δηλαδή μικρή ορχήστρα με κλαρίνο, βιολί, λαούτο και κρουστά ή την πλήρη ορχήστρα που έχει όλα τα παραπάνω όργανα με επιπλέον το σαντούρι, το κανονάκι και το ούτι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΤΟΣ

Ο Χρ. Ζώτος γεννήθηκε το 1937 στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας (Ξηρομέρου) ενώ ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Φιλιππιάδα. Στην αρχή ξεκίνησε με το βιολί σε ηλικία περίπου ένδεκα χρονών, δοκίμαζε ωστόσο στα κρυφά το λαούτο του πατέρα του. Δυο χρόνια μετά αγόρασε την πρώτη του λαουτοκιθάρα, με δανεικά που πήρε από έναν θείο.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’50 συναντά την μουσική προσωπικότητα που τον σημάδεψε περισσότερο σε όλη του την μετέπειτα διαδρομή, τον Γεράσιμο Λάλο από την Άρτα. Μαθητεύει για χρόνια κοντά στον μεγάλο αυτό μουσικό, με την μεγαλύτερη τότε φήμη στο λαούτο στην ευρύτερη περιοχή της στεριανής Ελλάδας. Κοντά του ο Ζώτος δεν διδαχθεί μόνο τα βαθύτερα μυστικά της τεχνικής του λαούτου, αλλά και τον πολύπλοκο κώδικα λειτουργίας του επαγγέλματος των λαϊκών μουσικών.

Στην δεκαετία του ’50 με τον Βασίλη Σαλέα και τον επίσης νεαρό τότε Βασίλη Σούκα σε όλο το Ξηρόμερο. Στην συνέχεια, ενώ η φήμη του έχει ήδη απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, δοκιμάζεται στην μεγάλη σχολή της Ηπείρου, γύρω από τα Γιάννενα όπου παίζει με τους μεγαλύτερους εν δράσει λαϊκούς μουσικούς. Ακολουθεί μια μεγάλη πορεία σχεδόν σε όλη τη στεριανή Ελλάδα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της εποχής, είτε με σταθερές κομπανίες, είτε ως συνεργάτης μεγάλων κλαρίνων της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Ρούμελης και του Ξηρομέρου.

Η δεκαετία του ’60 τον βρίσκει στην Λάρισα με τον Μανώλη Παπαγεωργίου, ενώ στη συνέχεια κάνει έδρα του το Αγρίνιο. Προς τα τέλη της επιστρέφει στην γενέτειρα, απ’ όπου θα αναχωρήσει σαν μετανάστης το 1969 για τον Καναδά. Εκεί εγκαταλείπει το λαούτο για ένα διάστημα περίπου 13 ετών.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’80, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 83 και 84, ο Ζώτος επιστρέφει στην Ελλάδα και μαζί του μετοικεί στην Αθήνα και η παλιά μεγάλη του φήμη. Στα καφενεία των λαϊκών μουσικών θα τον ανακαλύψει ο ερευνητής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και παραγωγός της ΕΡΤ Παντελής Καβακόπουλος. Από κει και πέρα ο Ζώτος θα ηχογραφήσει την τέχνη του πολλές φορές στα στούντιο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με επιμέλεια είτε του Π. Καβακόπουλου είτε του Γ. Παπαδάκη. Στα χρόνια που ακολουθούν ο Ζώτος ξαναβρίσκει, όπως ο ίδιος έχει πει, την ξεχασμένη του τέχνη.

Ηχογραφεί ακατάπαυστα, παίζει σε λαϊκά κέντρα, σε πανηγύρια, σε γάμους, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, με τους μεγαλύτερους πάντα σολίστες. Θα ακολουθήσουν συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς μουσικές συναντήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Πλάι σε μεγάλους λαϊκούς μουσικούς της Ανατολής, όπως ο διάσημος Ιρακινός δεξιοτέχνης στο ούτι Μουνίρ Μπασίρ, ο Ζώτος θα εκπροσωπήσει επάξια όχι μόνο την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και ένα παραγνωρισμένο όργανο, που στα χέρια του θα γνωρίσει νέες δόξες.

Στις μέρες μας, ο Ζώτος συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ακατάπαυστα, ενώ ήδη μετρά πολλές προσωπικές δισκογραφικές καταθέσεις σαν σολίστας και σαν συνοδός σε παραγωγές ελληνικές και ξένες. Στην οικογένεια των λαϊκών μουσικών είναι παροιμιώδη το χιούμορ και η θυμοσοφία του, αλλά και η συνέπεια και η τελειομανής προσήλωση στις αρχές του για έναν κώδικα μουσικής πράξης που διακρίνεται από βαθιά γνώση και απαρέγκλιτη συνέπεια.

Από την δεκαετία του ’90 και μετά, στις πολλές επιτυχημένες δραστηριότητές του έχει προστεθεί κι αυτή του δασκάλου. Ο Ζώτος ιδρύει στην Αθήνα, στην περιοχή της Ομόνοιας, ιδιωτική σχολή Λαούτου και Λαϊκής Μουσικής και συνεργάζεται συστηματικά με μουσικά εκπαιδευτήρια και ωδεία. Τελευταία, το νεοϊδρυθέν Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα ευτύχησε να τον δεχτεί ως καθηγητή κι ο ίδιος ξαναγύρισε να διδάξει στην πόλη όπου πρωτογνώρισε την τέχνη του.

Πέμπτη 19/03

Συναυλία

Παναγιώτης Λάλεζας

«Δημοτικοί σκοποί & τραγούδια»

Σκέντζος, 22.30

ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρική σκηνή «Πολιτείας»

«Μπαλαντέρ», Μαρκ Καμολέτι

Πολιτεία

Τετάρτη, 19.30

Παρασκευή & Σάββατο, 21.15

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτεία, πρωινές παραστάσεις & κάθε Κυριακή, 17.30

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση ζωγραφικής

Φωτεινή Καλαβεσίου, Παναγιώτης Καρώνης,

Εύα Πανίτσα & Καλλιρρόη Τσιλιμάγκου

«4 βλέμματα στο χώρο»

Ποικίλη Στοά

Ως 15/03

Έκθεση ζωγραφικής

«Νέα αποκτήματα – Παραστατική Τέχνη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης»

Δημοτική Πινακοθήκη

Ως 15/03

Έκθεση φωτογραφίας

Καμίλο Νόλλα

«Καπνομάγαζα»

ΜΙΕΤ

Ως 22/03

Έκθεση φωτογραφίας

Ισμήνης Πολυκανδριώτη

Ideal

Ως 07/04

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s