Σήμερα Δευτέρα 9/3/2009: Ημέρα Άλκη Στέα «Ευτυχείτε!» Δημοτικό Θέατρο, 20.30, Συναυλία Διονύσης Σαββόπουλος «Παράξενα και Ατόφια» Ακτή Δυμαίων, Έναρξη του Σεμιναρίου Ποίησης «Μία σύγχρονη ματιά στην ποιητική μας παράδοση», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών με εισήγηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή.

image image

Εκδήλωση

Πλήρωμα 94, Αντιδημαρχία Πολιτισμού & ΔΕΠΑΠ

Ημέρα Άλκη Στέα

«Ευτυχείτε!»

Δημοτικό Θέατρο, 20.30

image Ο Άλκης Στέας ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με το Πατρινό Καρναβάλι και ιδιαίτερα με την περίoδο του Κρυμμένου Θησαυρού. Συμμετείχε στο πρώτο κυνήγι του 1966 και από την επόμενη χρονιά διοργάνωνε το παιχνίδι, παρουσίαζε τις φάσεις του και διεκπεραίωνε την τηλεοπτική μετάδοση, μέχρι και τη χρονιά του θανάτου του, το 1999. Πέθανε στις 9 Μαρτίου 1999.

Στις 9 Μαρτίου πέρυσι, μέρα της μεγάλης παρέλασης, το “Πλήρωμα 94″ πρότεινε την καθιέρωση της “Ημέρας Άλκη Στέα” και τον εορτασμό της στις 9 Μαρτίου κάθε χρόνου. Η πρόταση κατατέθηκε καρναβαλικά, στους δρόμους και τα καφέ της Πάτρας, τυπωμένη σε stick ζάχαρης! Η ζάχαρη συνδυαζόταν μεν με τον περυσινό τίτλο του 94 (”Την περνάμε ζάχαρη”), ταυτόχρονα όμως σηματοδοτούσε τη λογική του πληρώματος: “μια γλυκιά ανάμνηση είναι για μας ο Στέας, με χαρά τον θυμόμαστε πάντοτε και η μέρα μνήμης που εισηγούμαστε κάθε άλλο παρά τη λογική μνημόσυνου έχει, αντιθέτως προτείνουμε χαρμόσυνη αναπόληση”.

Φέτος, στις 9 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, μετά το Καρναβάλι, στη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, το Πλήρωμα 94, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ θα συνδιοργανώσουν μια εκδήλωση για τον Άλκη Στέα, στο πλαίσιο του εορτασμού της “Ημέρας Άλκη Στέα”, με τον τίτλο “Ευτυχείτε!”, λέξη που τον χαρακτήριζε και την χρησιμοποιούσε συχνά και μοναδικά.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και στόχος της είναι η παρουσίαση της πολύπλευρης προσωπικότητας του Στέα, μέσα από σύντομες ομιλίες και προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού. Γιατί ο Στέας για τους Πατρινούς συνεπάγεται Καρναβάλι, όσο ζούσε, όμως, ταυτίστηκε επίσης με μια σειρά από δράσεις: Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, Διαφήμιση, Ελληνικός Κινηματογράφος.

Οι διοργανωτές ετοιμάζουν μια σεμνή εκδήλωση που στοχεύει να έχει την ποιότητα και το ήθος που ταιριάζει στον σπουδαίο άνθρωπο που θα τιμηθεί. Αισιοδοξούν δε να φέρουν στην Πάτρα, με την ευκαιρία, τη σύζυγό του, Νέλλη Μάνου και το γιο του Κωνσταντίνο.

Αν και η καταγωγή του ήταν από την Ήπειρο, γεννήθηκε στη Σύρο το 1930 και σπούδασε Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκίνησε την καριέρα του από το ραδιόφωνο, το 1951, ως εκφωνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας , όπου και καθιέρωσε τον χαιρετισμό «Ευτυχείτε».Η πιο χαρακτηριστική λεζάντα που τον συνόδευε επί πολλά χρόνια.

Είχε την πρώτη του επαφή με την τηλεόραση στο περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τότε που γίνονταν οι πειραματικές εκπομπές του Ε.Ι.Ρ.Τ. Το όνομά του είχε ταυτιστεί με το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίαζε για τριάντα χρόνια. Ηταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας. Μετά ακολούθησαν πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως ήταν: “Το κέφι και το τραγούδι” (1968 – 1974), “Μουσικοί περίπατοι” (1969 – 1975), “Ο,τι επιθυμείτε” (1975 – 1976), “Εάν έχεις γνώσεις διάβαινε” (1976 – 1980),κ. ά. Το τηλεοπτικό κοινό τον θυμάται από το τηλεοπτικό παιχνίδι «Αν έχεις τύχη διάβαινε» στην Ε.Ρ.Τ. και πολύ αργότερα από το «Πάνω ή Κάτω» από τον Αντέννα.

Παρόλες τις άλλες ασχολίες του, θεωρούσε σαν κύρια δουλειά του τη Διαφήμιση και για αυτό δήλωνε ότι η τηλεόραση ήταν πάντα χόμπι.

Από το 1966 έδινε το δικό του μοναδικό «παρών» στο Πατρινό Καρναβάλι. Το 1996 η πόλη τον βράβευσε για την τριαντάχρονη προσφορά του στον Κρυμμένο Θησαυρό, ενώ το 1999 ο Δήμος Πατρέων τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη της πόλης των Πατρών. Ήταν η παρουσία του ταυτισμένη με πολλές εικόνες της τηλεόρασης και του θεάματος, ήταν ένα από τα πρόσωπα της κρατικής τηλεόρασης, ήταν από τους πρωτεργάτες της.

image

Συναυλία

Διονύσης Σαββόπουλος

«Παράξενα και Ατόφια»

Ακτή Δυμαίων

Μια βραδιά με τον Διονύση Σαββόπουλο είναι πάντα ένα γεγονός!

Στον πανέμορφο νέο χώρο της ΑΚΤΗΣ ΔΥΜΑΙΩΝ στην Πάτρα (Παλιό Πτωχοκομείο) , την Δευτέρα 9 Μαρτίου ο Διονύσης Σαββόπουλος και η μπάντα του παρουσιάζουν τραγούδια από το “ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥ”, το “ΦΟΡΤΗΓΟ” σαράντα χρόνια μετά την έκδοσή τους.

1969, χρονιά σημαδιακή είναι η χρονιά του Woodstock, είναι η χρονιά που ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι!

Σαράντα χρόνια μετά ο Διονύσης Σαββόπουλος σε ένα πρόγραμμα που ανασύρει μνήμες και απαντά με μεγάλη επικαιρότητα στο σήμερα.

Σ’ ένα πρόγραμμα που επιμένει ότι η τέχνη της μουσικής και του τραγουδιού πρέπει να απευθύνεται στον κόσμο των συναισθημάτων και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ονειρεύονται!

Επίσης μας παρουσιάζει τραγούδια από τα “10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ” και άλλα τραγούδια από την κατοπινή του μουσική πορεία.

Η ηλεκτρονική επεξεργασία των τραγουδιών του παραπάνω προγράμματος έχει γίνει από τον Ορέστη Πλακίδη.

Παίζουν και τραγουδούν:

Διονύσης Σαββόπουλος, Ορέστης Πλακίδης: (πιάνο – keyboardς, ηλεκτρονικά), Κώστας Γιαννίρης: (ηλεκτρικό μπάσο), Ευριπίδης Ζεμενίδης: (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα) και Ενορχηστρώσεις: Ορέστης Πλακίδης, Ηχοληψία: Γιάννης Τούντας.

image Έναρξη του Σεμιναρίου Ποίησης «Μία σύγχρονη ματιά στην ποιητική μας παράδοση», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών με εισήγηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή.

Με μία νέα μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και του έργου δεκαπέντε σημαντικών ποιητών μας, ανοίγει σήμερα, Δευτέρα 9 Μαρτίου, η αυλαία των εκδηλώσεων του Σεμιναρίου Ποίησης με τίτλο «Μία σύγχρονη ματιά στην ποιητική μας παράδοση», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο.

Στόχος της ενότητας αυτής των εκδηλώσεων είναι η αναθέρμανση της μελέτης της ποίησης και η προσπάθεια μιας ριζικής μελέτης και πνευματικής αξιοποίησης των ποιητών μας από μία σύγχρονη σκοπιά.


Η αυλαία θα ανοίξει με εισήγηση για το δημοτικό τραγούδι από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, σήμερα, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2009, παρουσιάζοντας το έργο 15 από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, όπως οι: Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός, Κ.Π. Καβάφης, Κώστας Βάρναλης και Γιώργος Σαραντάρης.

Ο κ. Σκαρτσής στην εισήγησή του θα δείξει ποια είναι η φύση του δημοτικού τραγουδιού και η χρησιμότητα της μελέτης του σήμερα. Θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της προφορικότητας στο δημοτικό τραγούδι, ως στοιχείου της όλης ψυχοσωματικής ομαδικής κοινωνικής έκφρασης και στην αναγωγική της δύναμη στην ουσία της πραγματικότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε οντολογική δικαίωση. Θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν οι διαφορές του προφορικού δημοτικού τραγουδιού από τη γραπτή ποίηση, οι διαφορές ανάμεσα στην έμμεση και άμεση γλωσσική έκφραση και τα πνευματικά προβλήματα που γεννώνται όταν η γλωσσική κατάσταση τραγουδιστή – ακροατή αντικατασταθεί από τη διάσταση ποιητή – αναγνώστη.

Θα δειχθεί η αναγκαιότητα της σπουδής στο δημοτικό τραγούδι, ώστε να ανοίγεται μία οδός για την ποίηση και τον παιδευτικό της ρόλο προς μία γνησιότερη και αποτελεσματική πνευματική ζωή.


Τέλος να τονιστεί ότι η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Σταύρο Κουμπιά (πρύτανης), Δημήτρη Δουγένη (αντι-πρύτανης), Σ. Βαρνάβα (καθηγητής), Ξ. Βερύκιο (καθηγητής), Α. Λυκουργιώτη (καθηγητής) και Σ. Σκαρτσή (ομ. καθηγητής).

Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι ελεύθερη και με προεγγραφές στη Γιώτα Παπακωνσταντίνου, στα τηλέφωνα: 2610 969890 και 6992224527. Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης, ενώ ενώ θα εκδοθούν σε τόμο οι εισηγήσεις.

Advertisements

2 thoughts on “Σήμερα Δευτέρα 9/3/2009: Ημέρα Άλκη Στέα «Ευτυχείτε!» Δημοτικό Θέατρο, 20.30, Συναυλία Διονύσης Σαββόπουλος «Παράξενα και Ατόφια» Ακτή Δυμαίων, Έναρξη του Σεμιναρίου Ποίησης «Μία σύγχρονη ματιά στην ποιητική μας παράδοση», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών με εισήγηση του Σωκράτη Λ. Σκαρτσή.

  1. mporeite na mou peite kanena tilefono epikoinonias?molis tora ida tin anakoinosi k thelo poly na pao na akouso ton savopoullo.Kanena sxetiko tilefono epikoinonias?gia ores eisitiria times ktl????

  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΨΑΧΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΝΑ ΒΡΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ. ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ Η ΩΡΑ ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΛΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s