ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 16/1/ ΕΩΣ 22/1/2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

patrino

0-afisa-2-tainiwn-rocky

Παρασκευή 16/1

 Βιβλιοπαρουσίαση

Πέτρος Μάρκαρης

«Παλιά, πολύ παλιά»

Πολύεδρο, 13.00

 

Το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, με τίτλο «Παλιά, πολύ παλιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» πρόκειται να παρουσιαστεί στη 1 το μεσημέρι στο «Πολύεδρο». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος – υπεύθυνη για το «Βιβλιοδρόμιο» στην εφ. «Τα Νέα» Μικέλα Χαρτουλάρη και ο  συγγραφέας Βασίλης Χριστόπουλος.

Ο Χαρίτος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Πόλη, πράγμα λογικό αφού ο αγαπητός αστυνόμος του Πέτρου Μάρκαρη δεν εγκαταλείπει εύκολα την αγαπημένη του Αθήνα. Μαζί με τη γυναίκα του Ανδριανή, θαυμάζει τα αξιοθέατα και την πολίτικη κουζίνα αλλά η χαρά του δεν διαρκεί πολύ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Πόντο, που ζει στη Δράμα, επιστρέφει έπειτα από χρόνια στα πάτρια εδάφη και αρχίζει να σκοτώνει. Ο Χαρίτος πρέπει να προλάβει τον επόμενο φόνο της, αλλά και να καταφέρει να συνεργαστεί με έναν Τούρκο αστυνομικό, τον Μουράτ, με τον οποίο τους «συνδέει» μια αμοιβαία καχυποψία. Η αστυνομική πλοκή δίνει την ευκαιρία στον Μάρκαρη να μιλήσει για τις πληγές που έχει αφήσει ανοιχτές η πρόσφατη ιστορία.

Ο Μάρκαρης αναφέρει ότι επιστρέφει στη γενέθλια πόλη του για να «κλείσει και αυτός ταμείο». Γράφει σαρκαστικά και ανατρεπτικά ένα ελαφρύ αστυνομικό μυθιστόρημα, πλημμυρισμένο από μνήμες και πραγματικά γεγονότα των παιδικών του χρόνων, υλικά που επί χρόνια δίσταζε ν’ αξιοποιήσει μυθοπλαστικά. Η ιστορία των Ελλήνων της Πόλης βρίσκεται στο υπόβαθρο και φωτίζεται μόνο παράλληλα με την προσωπική διαδρομή της Μαρίας Χάμπου: το «βαρλίκι» δηλαδή ο φόρος του 1942-3 και οι επακόλουθες δημεύσεις των περιουσιών, τα Σεπτεμβριανά του 1955, οι απελάσεις λόγω Κυπριακού το 1964. Όταν η δολοφόνος εντοπίζεται, έχει παραληρηματικά επιστρέψει στα παιδικά της χρόνια, σχεδόν έναν αιώνα πριν. Είναι και αυτό που μας άφησε μετέωρους στο βιβλίο το διεκπεραιωτικό τέλος του.

Κωνσταντινουπολίτης  ο ίδιος κουβαλούσε μέσα του, όλα αυτά τα πράγματα που έβαλε στο πέμπτο μυθιστόρημα της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χαρίτο. Και αυτό γιατί για πολλά χρόνια δεν είχε την τόλμη να τα γράψει. Δεν είχα την απαραίτητη «απόσταση» από τα γεγονότα ώστε να τα δει αντικειμενικά, δηλαδή να μην υπάρξει μια δική του εσωτερική «εμπλοκή».

Ο πατέρας του ήταν εμπορικός αντιπρόσωπος. «Βίωσε» τα Σεπτεμβριανά και τι σήμαιναν για τις ελληνικές οικογένειες, για τη μειονότητα αλλά και τον τρόπο ζωής των Ρωμιών -όπως αυτοπροσδιορίζονται οι Έλληνες της Πόλης- σε σχέση με τους Τούρκους, σε σχέση με τους Ελλαδίτες. Κάθε φορά που γύριζε στην Πόλη, οι αναμνήσεις, η παιδική ηλικία, οι εικόνες των δρόμων που κάτι είχαν να του πουν, τον γέμιζαν με τόση συγκίνηση ώστε δεν είχε την αναγκαία «απεμπλοκή» για να γράψει.

 

 

Συναυλία

Ορχήστρα Πατρών

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.00

 

Μια ακόμη σημαντική συναυλιακή εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Πατρινοί από την Ορχήστρα Πατρών συνεχίζοντας τη μόνιμη και διαρκή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Έτσι, στην πρώτη συναυλία του 2009 που διοργανώνει η Δ.Ε.Π.Α.Π. στο πλαίσιο δράσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, η Ορχήστρα Πατρών απόψε στις 9 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της και διευθυντή της Δημήτρη Μποτίνη, θα ερμηνεύσει ένα εκλεκτό ρεπερτόριο με έργα των Arhangelo Corelli, Georges Bizet, Joaquin Turina, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτέλεση του έργου «Κονσέρτου για Μαρίμπα και ορχήστρα εγχόρδων» του Πατρινού συνθέτη Μιχάλη Αρχοντίδη, που γράφτηκε το 2006. Στη σύνθεση αυτή θα συμπράξει με την Ορχήστρα Πατρών ως σολίστ ο διακεκριμένος κρουστός Δημήτρης Μαρινάκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της αποψινής συναυλίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

Α’ Μέρος

– Archangelo Corelli (1653-1713): «Κονσέρτο γκρόσο ορ. 6 Νο 9 σε φα μείζονα».

– Georges Bizet (1838-1875): «L’ arlesienne, σουίτα Νο 1».

Β’ Μέρος

– Joaquin Turina (1882-1949): «La oracion del torero».

– Μιχάλης Αρχοντίδης (1942): «Κοντσέρτο για Μαρίμπα και ορχήστρα εγχόρδων».

Ο Archangelo Corelli θεωρείται ο «πατέρας του κοντσέρτο γκρόσο» και «θεμελιωτής της μοντέρνας τεχνικής του βιολιού». Έφτασε στο απόγειο της αυθεντικής του ικανότητας γράφοντας τα κοντσέρτι γκρόσι ορ. 6.

Η «Αrlesienne» (Το Κορίτσι της Αρλ) του Bizet είναι μια σκηνική μουσική για το ομώνυμο θεατρικό του Alphonse Daudet που ανέβηκε στο Παρίσι, στο Theatre du Vaudeville την 1η Οκτωβρίου 1872. Πρόγονοι της κινηματογραφικής μουσικής, αυτές οι μουσικές σκηνές, παίζονται ανάμεσα στους διαλόγους ή ταυτόχρονα με αυτούς και είναι στενά δεμένες με τη λογοτεχνική ή τη θεατρική ροή.

Το έργο αποτελείται από δύο σουίτες και οι μελωδίες είναι άρρηκτα δεμένες με παραδοσιακά μουσικά θέματα της Προβηγγίας.

Το έργο «La oracion del torero» ο Turina το έγραψε αρχικά για κουαρτρέτο λαούτων, έπειτα για κουαρτρέτο εγχόρδων και τέλος, για ορχήστρα εγχόρδων. Στο έργο είναι έντονες οι επιρροές από τον Claude Debussy.

Το » Κονσέρτο για Μαρίμπα και ορχήστρα εγχόρδων» σε τέσσερα μέρη, που ακολουθούν το ένα το άλλο χωρίς διακοπή γράφτηκε το 2006 από τον Μιχάλη Αρχοντίδη και έπεται άλλων προγενέστερων συνθέσεων για το ίδιο όργανο (με τον τίτλο Σόλο Μαρίμπα, 2004). Σύμφωνα με τον συνθέτη, «στο έργο κυριαρχεί το ελληνικό χρώμα τόσο στη μελωδία όσο και στο ρυθμό. Στην ανάπτυξη και επεξεργασία όμως υπάρχουν επιρροές και από την κλασική, τη δημοτική, τη σύγχρονη και την jazz μουσική». Η σύνθεση παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την 1η Απριλίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι αφιερωμένη στο σολίστ Δημήτρη Μαρινάκη.

O Μιχάλης Αρχοντίδης, γεννημένος στην Πάτρα από γονείς καταγόμενους από την Κερασούντα του Πόντου που ήλθαν στην Ελλάδα το 1922, μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε στην Ελλάδα. Πιάνο (τάξη Μαρίας Κορνηλάκη) και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο (δίπλωμα στην Αρμονία, Αντίστιξη, Ενοργάνωση, Ενορχήστρωση, Φούγκα με βαθμό Άριστα παμψηφεί) και σύνθεση (δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο) στο Ωδείο Σκαλκώτα. Το 1987, απέσπασε Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Σύνθεσης Έργων Μουσικής Δωματίου της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων για το κουαρτέτο εγχόρδων Άρχω. Ακολούθησαν πολλά έργα μουσικής δωματίου, συμφωνική μουσική (3 Συμφωνίες, Κοντσέρτο για πιάνο) και συνθέσεις για διάφορα όργανα σόλο με κυριότερο το πιάνο.

Οι συνεργασίες του -ως ενορχηστρωτής και μαέστρος- με την ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. (από το 1971) καθώς και με το χώρο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και η ενασχόληση του με την ελληνική ελαφρά μουσική (με συμμετοχές στα φεστιβάλ Θεσ/νίκης, Κέρκυρας, πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της Μάλτας το 1976 και πλούσια δισκογραφία), μαρτυρούν την αγάπη του συνθέτη για όλα τα μουσικά είδη «με την προϋπόθεση ότι έχουν να εκφράσουν κάτι το ζωντανό και ενδιαφέρον» όπως δηλώνει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γράψει Arrangements σε περισσότερα από εκατό μουσικά θέματα του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου για συμφωνική ορχήστρα ή μπάντα και έχει συνθέσει 14 Ποντιακούς Χορούς βασισμένους σε στοιχεία της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής. Έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικό παιδαγωγικό έργο διδάσκοντας ανώτερα θεωρητικά στα ωδεία Απολλώνιον (1975-1987), Ραϋμόνδη (1984-1989), Σκαλκώτα (1982-1991), Αττικής (1991-1995) και Χαλκηδόνιο (1997-2002). Επίσης, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής των ωδείων: Ορφέας, Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας, Μεσσηνίας και  Χαλκηδόνιο. Σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Έντεχνον. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών, του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων-Συνθετών και Μεταφραστών.

Ο Δημήτρης Μαρινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ως αυτοδίδακτος και έγινε γνωστός ως σολίστ κρουστών σε συγκροτήματα ροκ και τζαζ μουσικής, όπως το συγκρότημα της Β’ Προγράμματος της ΕΡΤ με τον Κυριάκο Σφέτσα. Είναι ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος κρουστών (Ωδείο Αθηνών, τάξη Ν. Καρατζίνου).

Έχει παρουσιάσει σημαντικά έργα για κρουστά όπως το Κοντσέρτο για Κρουστά του Α. Ζολιβέ με την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Σύλβιο Γκουάντα, το Κοντσέρτο για μαρίμπα του Πωλ Κρέστον με την ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, το Κοντσέρτο για κρουστά του Σάββα Ζάννα -αφιερωμένο στο σολίστα – με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε πρώτη ελληνική εκτέλεση. Επίσης, έχει παίξει τη Μικρή Νυχτερινή Διασκέδαση του Νίκου Σκαλκώτα σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, ενώ το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει έργα όπως το Κοντσέρτο για Μαρίμπα και έγχορδα του Νέυ Ροζάουρο (με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής) και το Κοντσερτίνο για ξυλόφωνο και ορχήστρα του Μαγιουτσούμι με την ΚΟΑ. Είχε μόνιμη συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο κ.ά.

 

Συναυλία

Μαύρη Μαγιονέζα

Stone Bar

 

Στο Stone Bar της οδού Ερμού 118 θα εμφανιστεί απόψε το γνωστό ελληνικό ροκ συγκρότημα Μαύρη Μαγιονέζα. Η Μαύρη Μαγιονέζα πρωτοεμφανίζεται το 1996 όταν το συγκρότημα «Νυχτοπούλι» από τη Θεσσαλονίκη αλλάζει όνομα. Πολλές συναυλίες σε μπαράκια και συναυλιακούς χώρους. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Μαύρη Μαγιονέζα»  κυκλοφορεί από την EROS με τίτλο «Παράλληλες Rock Διαδρομές». Το δεύτερο άλμπουμ της κυκλοφορεί το έτος 2000 με τίτλο «Παραμόρφωση». Το 2002 κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος τους «Μανιτάρια και Μανιφέστα», ενώ οι συναυλίες τους έχουν εμπλουτιστεί με οπτικές προβολές και εξελίσσονται σε εντυπωσιακό ποικίλο θέαμα. Το 2006 με καινούρια τραγούδια και ορμώμενοι από το σύγχρονο πολιτικοοικονομικό σκηνικό μπαίνουν εκ νέου στο στούντιο.

Δεκατέσσερις ροκ συνθέσεις είναι ο καρπός της δουλειάς τους που αποτυπώνονται στο τέταρτο αυτό άλμπουμ τους με τίτλο «Καλή Όρεξη», που κυκλοφορεί από την Tech Killa Records, τη δική τους δισκογραφική ανεξάρτητη εταιρεία.

Τα μέλη της μπάντας είναι οι Ανδρέας Ασημακόπουλος (φωνή, κιθάρες, ηλεκτρονικά), Ορέστης Ναλμπάντης (κιθάρες, φωνητικά), Κώστας Μανζουκίδης (μπάσο, φωνητικά), Νέστωρ Κάνιστρας (τύμπανα), Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλο (φωνή, φωνητικά).

 

Σάββατο 17/01

Πατρινό Καρναβάλι

Τελετή Έναρξης

Πλατεία Γεωργίου, 21.00

 

Εντυπωσιακοί φωτισμοί, εκπλήξεις, πυροτεχνήματα, και πολύ μουσική είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν τη φετινή έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μετατροπή της πλατείας Γεωργίου σε μια τεράστια πίστα χορού.

Η Κατερίνα Τασσύ θα είναι η παρουσιάστρια της τελετής. Πρόκειται για μια Πατρινή όμορφη ηθοποιό που πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση γνωστής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας.

Η κεντρική ιδέα αναπτύσσεται σε δύο σκηνές από τις οποίες η μία βρίσκεται μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Στο κέντρο της πλατείας δύο τεράστιοι πύργοι θα σκορπίζουν κομφετί και δέσμες laser από διαφορετικά σημεία της πλατείας θα σκίζουν τον ουρανό δημιουργώντας το δικό τους «χορευτικό» show.

Ακολουθεί μια η παράσταση «Light Vision», από διακεκριμένο αυστριακό συγκρότημα με χορευτικά και ακροβατικά στοιχεία. Η επόμενη σκηνή διαδραματίζεται μπροστά στον «Απόλλωνα».

Κυρίαρχο κομμάτι πάντως της τελετής έναρξης, θα είναι ένα εξαιρετικό σόου από το αυστριακό συγκρότημα των Phoenix, που θα αρχίσει την τελετή και που συνδυάζει αρκετές μορφές υπαίθριας τέχνης. Το σόου υποστηρίζεται από ακροβάτες, χορευτές, κόλπα με φωτιές, λέιζερ φωτισμούς και θα είναι πλαισιωμένο με σύγχρονο ήχο της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Οι  Phoenix έχοντας στις αποσκευές τους μια λαμπρή πορεία δεκαπέντε χρόνων και μια πλούσια εμπειρία από ζωντανές εμφανίσεις σε διεθνές επίπεδο, ταιριάζουν στο ύφος του Πατρινού Καρναβαλιού αφού συνδυάζουν το διονυσιακό και μυσταγωγικό χαρακτήρα του με αυτό της σύγχρονης τεχνολογίας. Στο σόου τους συνυπάρχουν αναφορές μύθων αρχαίων πολιτισμών ενώ είναι διάχυτο και το φουτουριστικό στοιχείο που έχει σημαντικό ρόλο στην τελετή τους. Τα μέλη των  Phoenix, που είναι χορευτές, ακροβάτες, χορευτές και djs, θα είναι ντυμένοι με φαντασμαγορικά κοστούμια που θα τονίζονται από τη τεχνολογία black light.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα καταξιωμένο συγκρότημα, που θα έχει το δικό του διακριτό ρόλο στην τελετή έναρξης και το ποιοτικό του επίπεδο ξεπερνά τις προηγούμενες συμμετοχές, όπως και η αίθουσα εντυπωσιασμού που αφήνει.

Η επόμενη σκηνή διαδραματίζεται μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», με το δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα, όπου ο δήμαρχος κηρύσσει την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ακολουθεί ένα χορευτικό στιγμιότυπο, από χορευτές των σχολών χορού της Κατερίνας Σταυροπούλου και της Ελευθερίας Τσαφούλια στους ξέφρενους ρυθμούς της λάτιν μουσικής.

Αμέσως μετά κι ενώ το κέφι θα έχει φτάσει στον απόγειό του στην κεντρική σκηνή θα εμφανιστεί δημοφιλές νεανικό ελληνικό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής «Μίκρο» για να παρουσιάσει το καινούργιο τραγούδι του Πατρινού Καρναβαλιού, με τίτλο «Μπαλ μασκέ». Παράλληλα θα γυριστούν και τα πρώτα πλάνα και οι σκηνές για τη δημιουργία του video clip.

Στην πλατεία θα εμφανιστούν ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2009, η Σταρ Ελλάς Διονυσία Κούκιου, συνοδευόμενοι από πλήθος καρναβαλιστών με προπομπό την μπάντα του δήμου, μ’ ένα show πυροτεχνημάτων, μουσικής και laser.

 

Κυριακή 18/01

 

Επιμνημόσυνη δέηση

για τα ηρωικά θύματα

των Σελλών από τους Ναζί

 

Την προσεχή Κυριακή 18 Ιανουαρίου πρόκειται να τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα ηρωικά θύματα των Σελλών από τους Ναζί. Η δέηση τελείται κάθε χρόνο από τις τοπικές αρχές και είναι ένας τρόπος για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για τη νεότερη ιστορία του τόπου. Τα θύματα των Σελλών ήταν δέκα ενώ ολόκληρο το χωριό πυρπολήθηκε από τους κατακτητές αμέσως μετά την είσοδό τους στο χωριό, λόγω του ότι εκεί φιλοξενούνταν αντάρτες.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αντιμετωπίζει το θέμα η Δημοτική Αρχή Ρίου, η οποία απέστειλε προσκλήσεις σε όλους τους τοπικούς πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες. Στόχος της εκδήλωσης όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ρίου κ. Χρήστος Λιακόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τα Σελλά και γνωρίζει καλά την καταστροφή που υπέστη το χωριό, είναι να μην ξεχαστεί η θυσία των ανθρώπων αυτών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιακόπουλος: «Σύνθημά μας για την εκδήλωση είναι το «Δεν Ξεχνώ», δύο λέξεις στις οποίες συνοψίζεται ο στόχος της ετήσιας αυτής εκδήλωσης. Δεν ξεχνάμε την θυσία αυτών των ανθρώπων, δεν ξεχνάμε τους αγώνες αυτών και άλλων τόσων ανά την Ελλάδα για την απελευθέρωση της πατρίδας, δεν ξεχνάμε το κάψιμο των Σελλών από τον κατακτητή την πρωτοχρονιά του 1944. Με την επιμνημόσυνη δέηση θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη τους και γι αυτό καλούμε όλους να παραβρεθούν μαζί μας την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σελλών.»

 

 

Εκδήλωση προς τιμήν μαθητών

του Πειραματικού Σχολείου Παν/μίου Πατρών

Συνεδριακό ΑΕΙ, 10.00 – 14.00

 

Κοπή πίτας

ΕΣΗΕΠΗΝ

Ένωση Συντακτών, 10.30

 

Κοπή πίτας

Πολυφωνικής

Πολιτεία, 20.00

 

 

Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας θα κόψει την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα του πολυχώρου «Πολιτεία».

Την πίτα θα ευλογήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Σύντομους απολογισμούς θα κάνουν ο Πρόεδρος Δ.Σ. Γιάννης Κόττορος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πολυφωνικής Σταύρος Σολωμός, ενώ θα παρουσιαστεί εορταστικό πρόγραμμα από την προπαιδιακή χορωδία (διεύθυνση: Κατερίνα Πολυμενάκου) και την παιδική χορωδία (διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου).

Εξάλλου ένα άλλο σχήμα της Πολυφωνικής, το γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «Εμμέλεια» θα εμφανιστεί αύριο στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Αντικωφωτικής και Λογοθεραπευτικής Οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Ηπειρώτη. Την «Εμμέλεια» θα διευθύνει η Δήμητρα Πίτσου.

 

Δευτέρα 19/01

 

4η Ημερίδα Προγράμματος

Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τμ. Φαρμακευτικής

Συνεδριακό ΑΕΙ, 09.00-17.00

 

Κοπή πίτας

Εν Αθήναις Πατρινών

Θέατρο Κολεγίου Αθηνών, 19.30

 

Φιλολογικά βραδινά

Σταύρος Ιντζεγιάννης

«Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Γιάννη Τόλια με τίτλο “Αμαρτολόγιο”»

Δημοτική Βιβλιοθήκη, 19.30

 

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ιντζεγιάννης θα παρουσιάει τη νέα ποιητική συλλογή του ποιητή και μέλους της εταιρείας Λογοτεχνών Γιάννη Τόλια με τίτλο «Αμαρτολόγιο» τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας που γίνονται με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Τρίτη 20/01

 

Βραδιά σύγχρονου

έντεχνου τραγουδιού

Σκέντζος, 23.00

 

Τετάρτη 21/01

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Σπύρος Παλούκης

«Ο Καρλομάγνος και η κάμερα με τα μυστικά»

Παπασωτηρίου, 19.00

 

Σ’ ένα αρχετυπικό είδος απ’ τα παλιά, το ταξιδιωτικό λογοτεχνικό δοκίμιο, εντάσσεται το φιλόδοξο βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου Σπύρου Παλούκη. Ο συγγραφέας, φωτογράφος και διηγηματογράφος, αναπαριστά γλαφυρά, με εικόνες και κείμενα αισθαντικά την περιπλάνησή του στην ευρωπαϊκή ήπειρο, από τον μελαγχολικό Βορρά ως τον ηλιόλουστο Νότο. Περιπλανιέται κουβαλώντας τις ανησυχίες του για το μέλλον, το δικό του και της Ευρώπης, ενώ τον απασχολεί έντονα η ελληνικότητά του σε σχέση με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Πριν ξεκινήσει την περιπλάνησή του άλλωστε, έχει μεριμνήσει να μας αφηγηθεί την Εποχή των Αυτοκρατοριών σαν παιχνίδι παιδικό: οι αυτοκράτορες, από τον Καρλομάγνο και ένθεν, παίζαν ανέκαθεν τις «μουσικές καρέκλες», μαχόμενοι μεταξύ τους για να εκπληρώσουν το ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Έως που αναδύθηκε μια Ευρώπη-«ανοιχτό μουσείο» για τους τουρίστες… Πώς προδιαγράφεται, λοιπόν, το μέλλον της, και κυρίως, πώς τοποθετούμαστε ως Έλληνες απέναντι στην ευρωπαϊκή κληρονομιά που «μοιραζόμαστε» με τους υπόλοιπους λαούς;

«Ο Καρλομάγνος και η Κάμερα με τα Μυστικά» είναι ένα εικονογραφημένο ταξιδιωτικό και πολιτικό βιβλίο, μια καλαίσθητη έγχρωμη έκδοση, μια περίτεχνη και θεμελιωμένη πρόταση για τη σύγχρονη λογοτεχνία.

 

Κινηματογραφική Λέσχη

«Boy A», Τζόναθαν Τρίγκελ
Village Cinemas – Πάνθεον, 20.30 & 22.30

 

Εγκαίνια

Έκθεση φωτογραφίας

«Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη (1880-1950)

ΜΙΕΤ, 20.00

 

Εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης η έκθεση «Φωτογραφίες μιας Ξεχωριστής Μέρας. Παιδικά Πορτρέτα από τη Συλλογή του Νίκου Πολίτη (1880-1950)»

Την έκθεση διοργανώνει το Μ.Ι.Ε.Τ. σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί Τρίτη έως Κυριακή τις ώρες 10πμ-1μμ, ενώ Τετάρτη και Παρασκευή 10πμ-1μμ και 6-8μμ.

Πρόκειται για φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων έχουν  τραβηχτεί  από επαγγελματίες και πλανόδιους φωτογράφους, ενώ άλλες είναι περισσότερο ερασιτεχνικές. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πορτρέτα παιδιών ή στιγμιότυπα της οικογενειακής ζωής. Τα παιδικά πορτρέτα και τα οικογενειακά στιγμιότυπα, που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την έκθεση, προέρχονται από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη. Θέτοντας ως κεντρικό άξονα της οικογενειακής φωτογραφίας την απεικόνιση παιδιών από τους πρώτους μήνες της ζωής τους ως την εφηβεία τους, η έκθεση αναπτύσσεται κυρίως σε δύο μέρη. Στο πρώτο περιλαμβάνονται φωτογραφίες που έχουν περισσότερο επίσημο χαρακτήρα και έχουν τραβηχτεί, σε οργανωμένα φωτογραφικά εργαστήρια από επαγγελματίες φωτογράφους, καθώς και πορτρέτα που δημιούργησαν πλανόδιοι φωτογράφοι. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ερασιτεχνικές φωτογραφίες,   πορτρέτα παιδιών, με χαρακτήρα περισσότερο στιγμιότυπου, καθώς και οικογενειακές  σκηνές σε γιορτές, εκδρομές και άλλες ομαδικές δραστηριότητες.

Η συλλογή τους από τον Νίκο Πολίτη έχει σημασία όχι μόνον γιατί τις διαφύλαξε αλλά και επειδή διέγνωσε πως το αξιοσημείωτο σε τούτες είναι πως δεν περιγράψουν τίποτε σημαντικό, πως είναι ανώνυμες και ανεπιτήδευτες και πως σε αυτήν την κατάσταση η απεικόνιση του «οτιδήποτε» προσφέρεται ως πεδίο μυθοπλασίας μιας ξεχωριστής μέρας, όταν τα εικονιζόμενα πρόσωπα για τον έναν ή του άλλο λόγο φωτογραφήθηκαν. Ο σχεδιασμός της έκθεσης ανήκει στον Κωστή Αντωνιάδη.

 

Πέμπτη 22/01

 

Κινηματογραφικό αφιέρωμα

ΤΕΕ & Νίκος Καββαδίας

«Το προβλέψιμο και το απρόβλεπτο»

Ιντεάλ, 20.30

 

Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Ιντεάλ, με την προβολή επτά ντοκιμαντέρ για το χώρο και τον άνθρωπο.

Την «ευθύνη» της διοργάνωσης φέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος(Τμήμα Δυτικής Ελλάδας) και η οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από τους:

Νικόλαο Ε. Καββαδία («Γυμνός Οφθαλμός»), Κώστα Δροσόπουλο (μηχανολόγο ηλεκτρολόγο μηχανικό) και Ολυμπία Λόη (αρχιτέκτων μηχανικό).

Μικρά βήματα αυτογνωσίας που μπορεί να καταλήγουν σε συγκοινωνούντα δοχεία, όπου συν-αντηχούν με βήματα άλλων ανθρώπων Το ντοκιμαντέρ έχει τη δική του κρυφή αγωνία, την αγωνία να διανύσεις όλο το μήκος μιας διαδρομής που δεν είναι προκαθορισμένη, ούτε οροθετημένη. Κάποιες φορές παρατηρώντας τον πόνο, τη χαρά, τα όνειρα ή την αδιαφορία των άλλων, καταλαβαίνεις ότι ζωή είναι να μη σκέφτεσαι αλλά να συμμετέχεις, κατ’ αρχάς με το βλέμμα.

Την πρώτη ημέρα θα προβληθούν οι ταινίες «Τhe Rural Studio», «Third Ward TX» και «The Unforeseen» και την επομένη «Rhythm Of the City», «Tangier Treehouse», «City οf Cranes» και «Habana». Οι προβολές ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Κινηματογραφικό αφιέρωμα

«Palais -Royal», Valerie Lemercier

Γαλλικό Ινστιτούτο, 20.00

 

Βραδιές αφιερωμένες στον γαλλικό κινηματογράφο

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη γαλλική κωμωδία θα φιλοξενήσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών στο χώρο του (Φιλοποίμενος 54).

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, με την προβολή της ταινίας «Palais -Royal» (Βασιλικό Παλάτι) η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Valerie Lemercier. Μια συνεσταλμένη γυναίκα της καθημερινότητας, που ασχολείται επαγγελματικά με τα μαθήματα φωνητικής, τυγχάνει ταυτόχρονα παντρεμένη με το μικρό γιο του βασιλιά της χώρας. Όταν ο γηρασμένος μονάρχης πεθαίνει, εκείνη παρά τη θέλησή της στέφεται βασίλισσα και υποχρεούται να ζήσει στο βασιλικό παλάτι. Ντελίριο, με σαφείς αναφορές στο φαινόμενο Lady Di, βάζει στο στόχαστρό του κάθε σύγχρονη ευρωπαΐκή βασιλική οικογένεια.

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Poupees Russes» (Ρώσικες Κούκλες) του Cedric Klapisch. Ο 30χρονος Ξαβιέ έχει εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο. Έγινε συγγραφέας, παρ’ όλο που είναι λίγο χαμένος. Έχει κάποια προβληματάκια με την τράπεζα, κάποια δυσκολία να δεσμευτεί με μια γυναίκα, και οι ερωτικές του περιπέτειες εναλλάσσονται άσκοπα. Αναγκάζεται να ταξιδέψει για δουλειές στο Λονδίνο και στην Αγία Πετρούπολη. Μήπως εκεί συμφιλιώσει τη δουλειά, τον έρωτα, και το γράψιμο;

Τέλος, την Πέμπτη   5 Φεβρουαρίου το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την ταινία «Hors de prix» (Φωτιά και Λάβρα) του Pierre Salvadori. Ένας έρωτας αναπτύσσεται εκεί που θεωρητικά δεν θα μπορούσε και γνωρίζουμε ότι ακόμα κι αν έρθει το αναμενόμενο happy end, η διαδρομή είναι αυτή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ταινία και εν συνεπεία για μας.

Σημειώνουμε ότι η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Κινηματογραφική προβολή

Χρήστος Τσάκαλος

«2 Μικρές στην Ίδια Πόλη»

Rocky Raccoon, 21.00

 

Υπό τον τίτλο «2 Μικρές στην Ίδια Πόλη», ο Πατρινός δημιουργός Χρήστος Τσάκαλος (φωτογράφος – σκιτσογράφος – σκηνοθέτης), εγκαινιάζει το πέρασμά του στον χώρο της 7ης Τέχνης, παρουσιάζοντας τις δύο –πρόσφατης παραγωγής– μικρού μήκους ταινίες του, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στο καφέ-μπαρ Rocky Raccoon (Γεροκωστοπούλου 56).

Γυρισμένες με ψηφιακά μέσα, μικρό budget κι ένα ερασιτεχνικό, αλλά γεμάτο μεράκι επιτελείο, οι ταινίες «Ψιλικά?» και «Σχολείο» οι δύο μικρού μήκους μαύρες κωμωδίες καυτηριάζουν, με ένα γκροτέσκο ύφος, τις νευρώσεις του σύγχρονου Έλληνα (Σεξ-Βία-Εξουσία), δανειζόμενες στοιχεία από πολλά διαφορετικά είδη Σινεμά. Γυρίστηκαν το καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο 2008) και χειμώνα (Οκτώβριο -Νοέμβριο 2008), με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών της πόλης.

Οι προβολές των δύο ταινιών θα ξεκινήσουν στις 9.30 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: το κοινό πρέπει να ενημερωθεί ότι, ειδικά η 2η ταινία, περιέχει σκηνές που μπορεί να είναι έντονα δυσάρεστες για τον μέσο θεατή και ακατάλληλες για ηλικίες κάτω των 17).

 

Μουσικές Βραδιές

«Ατραπός»

Βυρσοδεψείον, 22.30

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

Θέατρο

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

«Μαλλιά Κουβάρια

Απόλλων, 21.30

 

Θέατρο

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτεία, πρωινές παραστάσεις & κάθε Κυριακή, 17.30

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Έκθεση ζωγραφικής

Χαράς Καλαϊτζίδου

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 23/01

 

Έκθεση ζωγραφικής

«Νέα αποκτήματα – Παραστατική Τέχνη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης»

Δημοτική Πινακοθήκη

Ως 15/03

/////////////////////////////

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ

 

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται τα σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας που είναι το θέμα του σεμιναρίου που διοργανώνει ο τομέας Καρναβάλι των Παιδιών της ΔΕΠΑΠ, στο πλαίσιο δράσεων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων.

Τα σεμινάρια είναι μια ξεχωριστή ενότητα του Καρναβαλιού των Παιδιών (Καρναβαλικό Εργαστήρι των Παιδιών) που κάθε φορά έχει κι ένα διαφορετικό θέμα, η οποία συνεχίζεται για 6η χρονιά φέτος.

Συνολικά τριάντα επτά σχολικές ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν διάφορους τύπους κούκλας (γαντόκουκλες, δαχτυλόκουκλες, κ.α.) με διάφορα υλικά όπως κουτάλες, σκουπάκια, φαρασάκια, χαρτιά, χρώματα, υφάσματα, κ.α.    Το σεμινάριο όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού αμέσως μετά την κατασκευή οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν τρόπους εμψύχωσης της κούκλας.

Τα σεμινάρια έχουν ξεκινήσει από την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009.

Φέτος το Καρναβάλι των Παιδιών, εκτός από τη διοργάνωση σεμιναρίων για τους μικρούς του φίλους, πραγματοποιεί για πρώτη φορά σεμινάρια και για ενήλικες. Οι αιτήσεις για τα σεμινάρια ενηλίκων συνεχίζονται μέχρι και την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

        Πληροφορίες: Γραφείο Οργάνωσης Καρναβάλι των Παιδιών κ.κ.  

        Γιάννα Παναγοπούλου, Σέβη Μανδραγού, τηλ.: 2610 314486, 390924.  

       Email:depap2@otenet.gr

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s