Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009 στις 11.30 το πρωϊ στον Α.Σ.ΤΟ. (Βαλτετσίου 3) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για την νέα χρονιά αφιερωμένη στον Καρλ Γιουνγκ

jung_carl_gustav-1_

“Είμαι  ένας γιατρός ο οποίος ασχολείται με την ασθένεια του ανθρώπου και την εποχή του, προσηλωμένος σε θεραπευτικά μέσα που ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα της πάθησης…”

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ γεννήθηκε στις  26 Ιουλίου του 1875, στο Κέσβιλ της Ελβετίας και υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας.  Έπειτα από μια δύσκολη παιδική ηλικία, όταν ήταν 20 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Το 1900 ξεκίνησε την πρακτική του ως ψυχίατρος στη Ζυρίχη, αφού κλειδώθηκε από μόνος του για μισό περίπου χρόνο στο άσυλο ψυχασθενών, προκειμένου να “συνηθίσει την ατμόσφαιρα”.

Καθοριστική υπήρξε η συνάντησή του με το Σίγκμουντ Φρόυντ, κυρίως αναφορικά με τις μελέτες του τελευταίου για την υστερία και τα όνειρα. Παρόλα αυτά, ήρθε γρήγορα σε ρήξη μαζί του, εκφράζοντας την αντίθεση σου σε κύρια σημεία της θεωρίας του Φρόυντ, τα οποία αφορούν στη σεξουαλικότητα, την ερμηνεία των ονείρων και τη θρησκεία. Στη θέση της ψυχανάλυσης του Φρόιντ, καλλιέργησε την αναλυτική ψυχολογία ή την ψυχολογία του βάθους και ανέπτυξε έννοιες όπως η εξωστρεφής και η ενδοστρεφής προσωπικότητα,  όπως επίσης και την καινοτόμο έννοια του συλλογικού ασυνείσητου, το οποίο περιλαμβάνει τις ιδιότητες εκείνες που ο άνθρωπος κληρονομεί από μια βαθύτερη και ευρύτερη επικράτεια (ένστικτα και αρχέτυπα). 

Συγκεκριμένα, ο Γιουνγκ πίστευε ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός αποτελείται από το συνειδητό και το ασυνείδητο. Το ασυνείδητο με τη σειρά του χωρίζεται σε ατομικό και συλλογικό . Το συλλογικό ασυνείδητο περιλαμβάνει τις έννοιες σκιά, persona, animus, anima. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης και η εισήγηση της διάκρισης των ψυχολογικών τύπων που διαμορφώνονται από το ασυνείδητο, στον εσωστρεφή και τον εξωστρεφή. Σύμφωνα με τον Γιούνγκ η αιτία της ψυχοπαθολογίας βρίσκεται στο ασυνείδητο και η θεραπεία που εφάρμοζε αποσκοπούσε  στο να βοηθήσει τους ασθενείς του να βρουν τον τύπο τους και να ζήσουν με βάση αυτόν.

Πέρα από το αντικείμενο της ψυχανάλυσης, στο πολυσχιδές έργο του περιλαβάνονται μελέτες παραψυχολογικών φαινομένων, φαινομένων συγχρονικότητας, και μελέτη της αλχημείας ως μέσο ψυχικού μετασχηματισμού.

Συνολικά ο Γιουνγκ υπήρξε ένας ιστορικός της θρησκείας και του πνεύματος, ερευνητής συμβόλων και μύθων, ενώ το έργο του άσκησε ισχυρή επίδραση στην ψυχιατρική και στη σπουδή των θρησκειών και των συναφών τομέων.

συντονιστές: Αγγελική Μικρού, Γιάννης Καραμπίτσος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s