Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας από 29/12/2008 έως 4/1/2009 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

depar01

Δευτέρα 29/12

Ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής με τη δημιουργική φαντασία αλλά και την εξαιρετική τεχνική του παρουσιάζει 14 μοναδικές φιγούρες Θεάτρου Σκιών, σχολιάζοντας τους πρωταγωνιστές της πόλης σε μια έκθεση με τίτλο «Φιγούρες, φιγουρίνια και φιγουρατζήδες» στο αίθριο του «Εσπέρου» στην πλατεία Γεωργίου.

Αυθεντικές φιγούρες, σχεδιασμένες, χρωματισμένες και κατασκευασμένες με την παραδοσιακή τεχνική του Θεάτρου Σκιών περιμένουν μικρούς και μεγάλους, σε μια νότα αισιοδοξίας, μέσα από την σάτιρα και την ανατροπή. Ο καραγκιοζοπαίχτης και λαϊκός καλλιτέχνης σημειώνει ότι «κάθε φιγούρα κρύβει μέσα της πολύ κόπο και πολύ μεράκι, αλλά και το σπόρο μιας ιδέας. Είναι μια ιδέα που με βασάνιζε πολύ καιρό και τώρα, μετά από δύο χρόνια δουλειάς είναι έτοιμη να παρουσιαστεί. Ο έλληνας καραγκιόζης ήταν πάντα πολιτικοποιημένος και επίκαιρος. Έβλεπε τα πράγματα με το δικό του τρόπο, εκφράζοντας τόσο το κοινό, όσο και την εποχή του».

Πρόκειται για μια έκθεση που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Διάδοση του Θεάτρου Σκιών «Ο Μίμαρος».

Όλες οι φιγούρες της έκθεσης έχουν αποτυπωθεί σε ένα μοναδικό πρόγραμμα-ημερολόγιο του 2009 ώστε να μπορέσουν να εισβάλουν παντού και όλα τα έσοδα από την πώληση των προγραμμάτων-ημερολογίων, θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της εταιρείας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 10 με 1 το μεσημέρι και 6 με 9 το βράδυ και θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

depar02

Σεμινάριο – Συναυλίες

ΔΕΠΑΡίου

«Ρίο – Μόναχο : Γέφυρα Μουσικής»

«audiamour», Μαρία Καβούνη & Markus Kreul

Η ΔΕΠΑΡίου διοργανώνει το Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου «Ρίο – Μόναχο : Γέφυρα Μουσικής» έως και τις 5 Ιανουαρίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία του «audiamour» – Μαρία Καβούνη και Markus Kreul.

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι οι ποικίλοι συνδυασμοί Μουσικής Δωματίου με κιθάρα, πιάνο και άλλα μουσικά όργανα όπως βιολί, φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο, άρπα, κρουστά κλπ. Στόχος είναι η προώθηση της Μουσικής Δωματίου σε όλα τα επίπεδα δεξιότητας. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η επαρκής γνώση βασικών δεξιοτήτων κάθε οργάνου. Κάθε συμμετέχων θα λάβει εγκαίρως, πριν από τη έναρξη του σεμιναρίου, μια επιλογή έργων Μουσικής Δωματίου τα οποία θα μελετήσει στην τελική τους μορφή μαζί με τη συνοδεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Τεχνών στα Αραχωβίτικα του Δήμου Ρίου. Παράλληλα με τα μαθήματα μουσικής στο Κέντρο Τεχνών θα λειτουργεί το Εικαστικό Εργαστήρι της ΔΕΠΑΡίου που θα δώσει τη δυνατότητα στους νεαρούς σπουδαστές να αποδώσουν εικαστικά τα έργα που μελετούν.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες  συναυλίες:

Το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συναυλιών «Κων.Κυδωνιάτης» της Φιλαρμονικής Εταιρίας – Ωδείου Πατρών  με τη στήριξη του Goethe Zentrum Patras και του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου Αχαΐας. Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου με τη στήριξη της ΔΕΠΑ Αιγίου και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τη ΔΕΠΑΡίου.

Η Μαρία Καβούνη (κιθάρα) γεννήθηκε στο Αίγιο. Έχει πλούσια καλλιτεχνική δράση στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία,  την Ιταλία, τη Βουλγαρία. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ,  συναυλίες μουσικής δωματίου για  κιθάρα & φλάουτο, κιθάρα & τσέλο, κιθάρα & πιάνο, δύο κιθάρες, κιθάρα & φωνή κ.ά. με Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες και έχει συμπράξει με Ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. Έχει ηχογραφήσει CD  με τίτλο «ΑΝΑΔΡΟΜΗ» με έργα για σόλο κιθάρα του Α.Μπαζού. Είναι πτυχιούχος της Κλασσικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ο Markus Kreul (πιάνο) γεννήθηκε στη Βόννη και σπούδασε πιάνο στις Ακαδημίες της Κολωνίας και του Μονάχου. Έχει διακριθεί σε γερμανικούς και διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς: «Jugend musiziert» «Città di Tortona – Trophy Kawai» «Jupiter» και IBLA. Σήμερα θεωρείται «το νέο  άστρο στον ουρανό της μουσικής» (εφημερίδα Münchner Merkur). Έχει δώσει συναυλίες ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και συνοδός τραγουδιού στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Το ντουέτο «audiamour», το μουσικό σχήμα για κιθάρα και πιάνο –ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο- που δημιούργησαν πριν πέντε περίπου χρόνια η Μαρία Καβούνη και ο Markus  Kreul δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γερμανία με ένα μοναδικό ρεπερτόριο έργων για κιθάρα και πιάνο και παράλληλα διδάσκει σε Μουσικά Σεμινάρια στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Το 1ο και 2ο Ευρωπαϊκό Workshop Μουσικής Δωματίου που πραγματοποιήθηκε το 2007 και το 2008 στο Αλτομύνστερ (Μόναχο Γερμανίας) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του «audiamour» καθιερώθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός που συμβάλλει στη μύηση νέων μουσικών στη μουσική δωματίου.

Τρίτη 30/12

Συναυλία

BlaineL. Reininger

Ποικίλη Στοά, 22.00

 

Μια εξαιρετική συναυλιακή πρόταση μάς προτείνει ο πολυχώρος «Ποικίλη Στοά» (Παντανάσσης και Ρ. Φεραίου), στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο του «Happy CHEAP Year».

Ο BlaineL. Reininger, των θρυλικών Tuxedomoon,  συμπράττει με τον jazz κιθαρίστα και συνθέτη Τηλέμαχο Μούσα, σε ένα σετ από jazz standarts και εναλλακτικά τραγούδια .

Θα τυλίξει τη φωνή του γύρω από κλασικά κομμάτια όπως τα «Night and Day» και «My Funny Valentine», καθώς και κλασικές μπαλάντες των 80s, όπως το «Killing Moon» των Echo and the Bunnymen και συνθέσεις των Leonard Cohen και Nick Cave ,  Tuxedomoon, αλλά και συνθέσεις του Τηλέμαχου Μούσα και δικές του. Ο Blaine Reininger θα συνοδέψει με το βιολί και την κιθάρα του, τις κιθάρες και το theremin του Τηλέμαχου Μούσα.

Η συνεργασία του Blaine Reininger με τον Τηλέμαχο Μούσα προέκυψε όταν δούλευαν μαζί στο Εθνικό Θέατρο. Ο πρώτος κυρίως ως ηθοποιός, ενώ έπαιζε και μουσική, και ο δεύτερο τον συνόδευε στην κιθάρα, στην παράσταση «Η νύχτα των μυστικών», του Άκη Δήμου. Η πρώτη τους δουλειά ήταν για μια παράσταση σε ένα φεστιβάλ οικολογικών ταινιών στον Πειραιά, παίζοντας αυτό που λένε «κλασικά» τζαζ κομμάτια. Τέτοια κομμάτια είναι αυτά του Cole Porter, η μουσική του Kurt Weill ή Gershwin, αυτά που αποκαλούνται «Jazz Standards»…

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του «Happy cheap year to all of us!», μια αγορά χειροποίητων παιχνιδιών, δώρων, φωτιστικών και αξεσουάρ, που συνοδεύεται από parties και συναυλίες, από τις 26 έως και τις 31 Δεκεμβρίου (ώρες λειτουργίας: από τις 11 το πρωί μέχρι τελικής πτώσεως!).

 

Παρασκευή 02/01

Θέατρο

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά» στον πολυχώρο «Πολιτεία».

Ο βασιλιάς της φανταστική χώρας Σαρτουρίας, εγωιστής, απάνθρωπος και αδιάφορος για το λαό του, βρίσκεται στη δίνη ενός τεράστιου προβλήματος! Δεν έχει ρούχα για τη μεγάλη παρέλαση! 4000 στολές τις έχει ξαναφορέσει! Θα γεμίσει λοιπόν, όλη τη χώρα με προκηρύξεις ότι ζητεί υφαντές με πρωτότυπες ιδέες. Όσοι ευχαριστήσουν το βασιλιά θα πάρουν πλούσια δώρα, όσοι δεν τον ικανοποιήσουν θα αποκεφαλιστούν.. Ο Μάπας και ο Μπαγάσας, ονομαστοί απατεώνες θα εκμεταλλευτούν τη φιλαυτία του βασιλιά και με τα αόρατα ρούχα που θα του παρουσιάσουν θα τον ξεγυμνώσουν μπροστά σ’ολόκληρο το λαό του.
Σ’αυτό το παραμύθι του Άντερσεν, το παιχνίδι με το ορατό και το αόρατο, της φαντασίας με τη πραγματικότητα, της αλήθειας με την απάτη, θα εξυπηρετήσει τη διάσπαση της θεατρικής ψευδαίσθησης. Οι ήρωες του έργου δεν είναι πλέον, πρόσωπα μακρινά και ψεύτικα, μπορούν κάθε στιγμή να εμφανιστούν γύρω μας και να απειλήσουν τη ζωή μας, αρκεί μονάχα να μπορούμε να τους δούμε.
Παντού μπορεί να ’ναι η Σαρτουρία, κοντά μας και κοντά σας
Παραφυλάν στου δρόμου τη γωνία, ο Μάπας κι ο Μπαγάσας.
Σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου. Τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση παραγωγής του έργου υπογράφει ο σκηνοθέτης Σπύρος Κουβαρδάς.
Τα σκηνικά ο Μάρκελλος Μαυρομμάτης, τα κοστούμια η Μαρία Αλανιάδη, τη μουσική ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, την κινησιολογική επιμέλεια η Λίλα Μιαούλη, βοηθός σκηνοθέτη η Αγγελική Κουστένη.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ανδρέας Θανασούλας, Νιόβη Κωστοπούλου, Τάσσος Ψαραδέλης, Μελίνα Κουτσοχέρα, Σωτηρία Καλλία.

 

02/01/09 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΩΡΑ 17.30

03/01/09 ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ 17.30

04/01/09 ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ 17.30

Κυριακή 04/01

Κινηματογραφικά πρωινά για παιδιά

Παμμικρασιατικός – Γυμνός Οφθαλμός

 

Πολλοί υποστηρίζουν, κι όχι άδικα, ότι οι Γιορτές είναι για τα παιδιά. Με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένο, ότι ο Κινηματογράφος παραμένει μια από τις μεγαλύτερες γιορτές, η Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου τις ημέρες των Γιορτών θα παρουσιάσει τις παρακάτω αριστουργηματικές ταινίες Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά (αλλά και για μεγάλους).

Ο κύκλος ολοκληρώνεται την 4 Ιανουαρίου στις 11.30 το πρωί, με την προβολή της ταινία «Αζούρ και Ασμάρ» του Michel Ocelot.

 

ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

«7 μικρές ερωτικές ιστορίες»

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμούλη

 

Ένα αυτοσχεδιαστικό θέαμα που παίρνει αφορμή από τις σχέσεις των δύο φύλων και τα προβλήματα καθημερινότητας είναι η περφόρμανς για δύο ηθοποιούς «7 μικρές ερωτικές ιστορίες» που παρουσιάζει το ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμούλη.

Αναζητώντας νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό του επέλεξε να παρουσιάσει μια παράσταση σχεδιασμένη ειδικά στο χώρο ενός καφέ. Μ’ αυτή την εναλλακτική πρόταση παρουσίασης ενός θεάματος ευελπιστεί ότι θα προσεγγίσει κυρίως το νεανικό κοινό της πόλης. Έτσι η παράσταση είναι σχεδιασμένη ειδικά για να παρουσιαστεί στο χώρο ενός café και θα φιλοξενηθεί από αύριο στο καφέ «Φυσαλίδα», ενώ 1 και 2 Ιανουαρίου θα παιχτεί στο καφέ «Όπερα».

Για το σκηνοθέτη είναι «…ένα έργο που γράφτηκε στις πρόβες μαζί με τους ηθοποιούς και κινείται στη λογική του επινοημένου θεάτρου (devised theatre). Δουλέψαμε κυρίως με προσωπικές ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς αλλά και με πολλά φανταστικά στοιχεία. Το θέμα του η ανάκτηση του Έρωτα, η Αγάπη, οι ανθρώπινες σχέσεις.

Αν και μερικές φορές δουλέψαμε με σχήματα (σχεδόν καρικατούρες) ψάξαμε μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία να βρούμε την Αλήθεια. Το κουκούτσι. Θέλαμε μια γλώσσα σύγχρονη, καθημερινή, αφαιρετική. Το είδαμε σαν παιχνίδι. Θέλαμε όλη η πρόβα να έχει τη διάθεση του παιχνιδιού. Περάσαμε από πολλά συναισθήματα, από το γέλιο στο κλάμα και από την ηρεμία στο θυμό. Πήραμε στοιχεία από παντού: από το σινεμά, το τσίρκο, το κουκλοθέατρο, τα ρεμπέτικα, τα δημοτικά τραγούδια… Πάντα με χιούμορ κι ανάλαφρη διάθεση. Χωρίς σκηνικά, χωρίς κουστούμια, 2 ηθοποιοί με όπλο το υποκριτικό τους ταλέντο». Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Σταμούλη, ενώ δύο νέοι ηθοποιοί, ο Γιώργος Κεμερλής και η Αφροδίτη Κλεάνθη έχουν αναλάβει με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση να ερμηνεύσουν τους ρόλους

 

Θέατρο

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει το έργο του Νικολάου Λάσκαρη «Μαλλιά-Κουβάρια» σε διασκευή – σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
Πρόκειται για μία κωμωδία μετ’ ασμάτων , όπου τα πρόσωπα εμπλέκονται σε παρεξηγήσεις και οδηγούν τη σκηνική δράση σε απροσδόκητες καταστάσεις.
«Ευτυχώς δεν γίναμε μαλλιά-κουβάρια, όσοι προσπαθήσαμε για το ζωντάνεμα του έργου στη σκηνή. Αντίθετα, αγαπηθήκαμε, κουραστήκαμε και ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια με τις ανατροπές του έργου», σημειώνει ο Κώστας Τσιάνος. Ο Ν. Λάσκαρης έγραψε υποδειγματικά το έργο, ώστε να θεωρείται κλασικό στο είδος της φάρσας. «Με την άριστη τεχνική του, την οικονομία και τη σπαρταριστή του πλοκή είναι σίγουρα πολύ καλύτερη φάρσα από αρκετές των Φεϊντό, Λαμπίς, Σαρντό, για παράδειγμα», προσθέτει ο ίδιος.

Στην παράσταση «προσπάθησα να φρεσκάρω το κείμενο σε μια οικεία γλώσσα, να προσθέσω περισσότερα κωμικά στοιχεία, μουσικές γέφυρες, τραγούδια που ελπίζω να δώσουν ένα ιδιαίτερο χρώμα», τονίζει και καταλήγει: «Η φάρσα ως είδος έλκει την καταγωγή της από την αρχαία κωμωδία τον Πλαύτο, τον Τερέντιο, τον Μολιέρο, τον Γκολντόνι, την κομέντια ντελ άρτε. κ.ά. Προσπαθήσαμε να δείξουμε αυτή την καταγωγή και το θεατρικό πατάρι να είναι κυρίαρχο».
Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Άγγελος Μέντης , μουσική – μουσική διδασκαλία η Σοφία Καμαγιάννη, τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη:Σπύρος Αυγουστάτος
Βοηθός Σκηνογράφου:Μαρία Αλανιάδη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Στεφάνου, Ελένη Ζιώγα , Παντελής Παπαδόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Θοδωρής Σκούρτας, Σπύρος Τσεκούρας, Γιώτα Μηλίτση και Σπύρος Αυγουστάτος.
Στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος.
Είναι μία εξαιρετική φαρσοκωμωδία που γράφτηκε το 1897 και παρουσιάσθηκε στη Σύρο την ίδια χρονιά. Το έργο θα παίζεται στο θέατρο «Απόλλων» έως 8 Φεβρουαρίου 2009.

Εικαστικά

Δημοτική Πινακοθήκη

Νέα Αποκτήματα – Παραστατική Τέχνη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης

Με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών λειτουργίας της, η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, φιλοξενεί την έκθεση «Νέα Αποκτήματα – Παραστατική Τέχνη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης».

Η έκθεση που γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, διοργανώνει η Δ.Ε.Π.Α.Π., στο πλαίσιο δράσεων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, έχει διττή σημασία, καθώς επισφραγίζει αφενός τη γόνιμη και σταθερή συνεργασία των δύο θεσμών και αφετέρου την αυστηρά παιδευτική κατεύθυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Οι δεκαεννέα συνεργασίες που επετεύχθησαν όλα αυτά τα χρόνια, με την Εθνική Πινακοθήκη, με εκθέσεις από όλες τις συλλογές της είναι γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η οποία εξασφαλίζοντας τη σταθερή συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης, ανέπτυξε πρωτοβουλίες οργανώνοντας παραγωγές και αναδρομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, εκπληρώνοντας ως δημοτικός θεσμός, τη βασική παιδευτική και πολιτιστική της αποστολή.

Η επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη και επιμελήτρια της έκθεσης «Νέα Αποκτήματα – Παραστατική Τέχνη» της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα, στο εμπεριστατωμένο κείμενο του δίγλωσσου καταλόγου της Δημοτικής Πινακοθήκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα Νέα Αποκτήματα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, τα οποία συγκεντρώθηκαν από το 1992 έως το 2008, επί διευθύνσεως της κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, είναι έργα τα οποία αποκτήθηκαν από αγορές, δωρεές, κληροδοτήματα και φόρους κληρονομιάς και ανέρχονται στα 3.000 έργα. Για τέταρτη λοιπόν φορά παρουσιάζεται μια νέα εκδοχή των Νέων Αποκτημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, σε μια πρώτη έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή πενήντα περίπου έργων παραστατικής τέχνης, ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη έκθεση με διάφορες εκδοχές της αφαίρεσης, μέσα από την ιστορική, χρονολογική της εξέλιξη στην μεταπολεμική τέχνη της Ελλάδας.

Η πρώτη αυτή έκθεση προτείνει μια ανάγνωση της παραστατικής τέχνης,  των τελευταίων δεκαετιών, βασιζόμενη  στο ήδη υπάρχον υλικό. Το πρώτο επίπεδο σύνδεσης των έργων είναι ότι αποκτήθηκαν τα τελευταία 16 χρόνια. Ένα δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ποιότητας, μιας και πρόκειται για σημαντικά, ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά έργα. Η επιλογή έγινε με γνώμονα τους καλλιτέχνες και βεβαίως την αξία των έργων. Τέλος, από το σύνολο των έργων παραστατικής ζωγραφικής των νέων αποκτημάτων, η επιλογή μας επικεντρώθηκε σε σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες και σε καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και σε νεότερους καλλιτέχνες μαθητές τους».

Στην έκθεση αναπτύσσονται διάφορες εκδοχές της παραστατικής τέχνης, που ξεδιπλώνονται κατά μικρές ενότητες, όπου παρουσιάζονται έργα  ζωγραφικής εκτελεσμένα από γνωστούς ζωγράφους, όπως  ο Αλέκος Φασιανός, ο Δήμος Σκουλάκης, ο Σαράντης Καραβούζης, ο Γιώργος Κουζούνης, ο Σταύρος Ιωάννου, αλλά και ο Τζών Χριστοφόρου, ο Μποτέρο ή ο Χέρμαν Μπλάουτ. Επίσης, συνυπάρχουν έργα δασκάλων της Σχολής Καλών Τεχνών, όπως ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Δημήτρης Μυταράς,  ο  Μίμης Κοκκινίδης, ο Χρόνης Μπότσογλου, ή ο Χριστάκης, αλλά και έργα νεότερων μαθητών τους, όπως ο Ρόρρης, ο Μπήτσικας, η Βλαχάκη, ο Ζαχαριουδάκης,  ο Μάριος Σπηλιόπουλος, ο Μανουσάκης, η Καλαϊτζίδου, ο Στεφανάκις, η Ασαργιωτάκη κ.α.. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι από τους νεότερους, όπως ο Σπηλιόπουλος, ο Μανουσάκης ή η Καλαϊτζίδου και ο Μπήτσικας, με τη σειρά τους, διδάσκουν επίσης σε Σχολές».

Η έκθεση «Νέα Αποκτήματα – Παραστατική Τέχνη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 15 Μαρτίου 2009, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης όλων των  Σχολείων, από το επιστημονικό προσωπικό της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι, Σάββατο και Κυριακή 11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι. Κάθε Δευτέρα κλειστά.

 

Aτομική έκθεση

Ελένης Αμπατιέλου

Μεγάρου Λόγου και Τέχνης

Ως 04/01

 

Την ατομική έκθεση της ζωγράφου Ελένης Αμπατιέλου, θα φιλοξενήσει έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, η αίθουσα Σώκαρη, στον 3ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, στην Πλατεία Γεωργίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά πλην αργιών (25-26/12 και 1/1) από τις 10 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ.

Η έκθεση είναι αναδρομική και περιλαβάνει 65 έργα, ελαιογραφίες, ακρυλικά και σκίτσα.

 

Έκθεση Φωτογραφίας

Δημήτρης Παπαϊωάννου

«Μιλώντας με τα μάτια» 

Ιντεάλ

Ως 13/01

 

Muzine στην «έκτη» στροφή


Το έκτο τεύχος του «Muzine» κυκλοφόρησε σε βιβλιοπωλεία, δισκοπωλεία, Κέντρα Τύπου και News Stands. Με 168 σελίδες και 2 CD (Red & White Mood) και κεντρικό αφιέρωμα στην δισκοκριτική και στην αναγκαιότητά της σήμερα. Ακόμα αφιέρωμα στην καταπληκτική δισκογραφική Tru Thoughts που το 2009 κλείνει 10 χρόνια, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις δίσκων και όπως πάντα την Μπατονέτα και ένα μουσικό αφήγημα.
Τα θέματα του τεύχους είναι: αφιέρωμα στην Tru Thoughts Records, συνέντευξη του Robert Luis, Reviews: Belleruche, The Bamboos, Milez Benjiman, Quantic Presenta Flowering Inferno, Brighton Treats with Popped Beats, συνέντευξη των Flakes, συνέντευξη του Σταύρου Γασπράτου, παρουσίαση του «The Edge of Heaven» (OST), συνέντευξη του Κώστα Βοζίκη (2L8), ένα κείμενο για τις «Ημέρες Ανεξαρτησίας» από τους Your Hand In Mine, κόμικ Μπατονέτα των Κωλέττη-Ντίλιου, παρουσίαση του Fractal Press Fanzine από τον Loan me a Dime, αφιέρωμα «Κριτική_Ποιος την έχει ανάγκη;», «Review-ology», του Loan me a Dime, «Μετα-διαδικτυακή Κριτική», του Αργύρη Ζήλου, «Η Δισκοκριτική στην Ελλάδα Και Τι έφεραν τα Blogs σε αυτή» του Ikrory21, «Ρωτήσαμε τους Στέλιο Γκάγκαρη, Χρήστο Καρυώτη, Flakes και Nostalgia 77 και μας απαντούν», οι συνδρομητές του «Muzine» παίρνουν θέση απαντώντας στις ερωτήσεις, ηχολόγιο του Δημήτρη Σαρρή, αφήγημα «Γιορτές της Γης» του Σπύρου Σέμπρου και reviews για Vokal Idiot – Vokal Idiot, Kelley Stoltz – Circular Sounds, American Princes – Other People, Willard Grant Conspiracy – Pilgrim Road, Bobby and Blumm – Everybody Loves, Lost Bodies – Suck My Best Of, VARIOUS ARTISTS -Chamber Music (James Joyce), Εrrors – It’s Not Something But It Is Like Whatever, Throw Me The Statue – Moonbeams, Richard Swift – Richard Swift As Onasis, Jeremy Jay – A Place Where We Could Go, The Zutons – You Can Do Anything, The Pineapple Thief – Tightly Unwound, Santogold – Santogold, Two Banks of Four – Junkyard Gods (γράφουν οι Ελένη Μητσιάκη, Loan me a Dime, Μάρκος Φράγκος, Άγγελος Κ., Μάκης Παπασημακόπουλος, Μ. Hulot). Και όπως πάντα συνοδεύεται από τα δύο Cd με τις επιλογές των συνεργατών του περιοδικού. Τα σημεία διανομής του, μπορείτε να τα βρείτε στον ιστότοπο: www.muzine.gr.

 

Το βιβλίο του Αχιλλέα Παπαδιονυσίου με τίτλο «Συναντήσεις με Προσωπικότητες» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης «Οίστρος», παρουσιάστηκε πρόσφατα στην πόλη μας. Για το βιβλίο μίλησαν ο δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδος, δημοσιογράφος-πανεπιστημιακός Γιώργος Λογοθέτης, ο εθνολόγος Τσάβες Ντε Λίλα, ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης και ο διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου Κεφαλλονιάς, φυσικοθεραπευτής Ευάγγελος Κεκκάτος. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Φωτεινή Χαραλαμπίδη-Λογοθέτη. Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα και το συνθέτη, μαέστρο Γιάννη Ιωάννου.

Σε έναν τόμο 504 σελίδων ξετυλίγεται η πορεία 26 χρόνων δημιουργίας του δημοσιογράφου Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, μέσα από συνεντεύξεις με 61 προσωπικότητες, Έλληνες και ξένους, από ποικίλους χώρους της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής. Ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του γράφει: «Τούτο το βιβλίο είναι έργο ζωής. Με μεράκι και αγάπη για όσα συμβαίνουν γύρω μας συγκέντρωσα αυτήν την πολύτιμη για μένα ύλη και με θάρρος και ψυχή επιμελήθηκα τη συγγραφή των ερωτήσεων».

 

Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Το πρόγραμμα προβολών του «Πάνθεον» για το Β΄ κύκλο της τρέχουσας περιόδου έχει ως εξής: 

B΄  ΚΥΚΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

 

 

 

 

 

 

 

1.

14.1.2009

Il Divo

Πάολο Σορεντίνο

2008

Ιταλία

2.

21.1.2009

Boy A

Tζον Κρόουλι

2008

Αγγλία

3.

28.1.2009

Summer Book

Σεϊφί Τεομάν

2008

Τουρκία

4.

4.2.2009

Ανθισμένες Κερασιές

Ντόρις Ντόρι

2008

Γερμανία

5.

11.2.2009

Εμπιστεύσου την αγάπη

Ξιαοσουάι Γουάνγκ

2008

Κίνα

6.

18.2.2009

Song of sparrows

Ματζίντ Ματζίντι

2008

Ιράν

7.

25.2.2009

Η σιωπή της Λόρνα

Λυκ & Ζαν-Πιερ Νταρντέν

2008

Βέλγιο

8.

4.3.2009

Τέσσερις νύχτες με την Άννα

Γέρζι Σκολιμόφσκι

2008

Πολωνία

9.

11.3.2009

Madeinusa

Κλαούντια Γιόσα

2007

Περού

10.

18.3.2009

Euphoria

Ιβάν Βιριπάγιεφ

2007

Ρωσία

11.

25.3.2009

Το καλοκαίρι που έφυγαν οι γονείς μου

Κάο Χάμπουργκερ

2008

Βραζιλία

12.

1.4.2009

Παγωμένο Ποτάμι

Κόρτνεϊ Χαντ

2007

U.S.A.

13.

8.4.2009

Βαλς με τον Μπασίρ

Αρί Φόλμαν

2008

Ισραήλ

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s