Πολιτιστικη Ατζέντα Πάτρας από 12/12 έως 18/12/2008 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

thivaios

Θηβαίος

2

Ψαραντώνης

cine

Αντιφασιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου

 

Παρασκευή 12/12

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Αθηνά Καλλιμάνη

«Καραγκιοζογκάλοπ RPVC στο πι και φι»

Περί Τεχνών, 19.30

 

 

«Καραγκιοζογκάλοπ RPVC στο πι και φι» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Αθηνάς Καλλιμάνη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Περί Τεχνών» και παρουσιάζεται στο χώρο τους.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ευανθία Στιβανάκη (καθηγήτρια Θεατρολογίας Παν/μίου Αθηνών),

Φώτης Δημητρόπουλος (φιλόλογος, δ/ντής Πειραματικού Λυκείου Παν/μίου Πατρών) και Γιάννης Μουρελάτος (Γιάνναρος), καραγκιοζοπαίκτης.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και επίκαιρο έργο για το θέατρο σκιών, που πήρε το πρώτο βραβείο σεναρίου στους 4ους αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών που διοργάνωσε η Δ.Ε.Π.Α.Π.

Το εξώφυλλο και τις εικόνες του βιβλίου δημιούργησε η Δόμνα Τεκτωνίδου. Το έργο στήθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο «Εργοστάσιο Τέχνης» στην Πάτρα το Μάρτιο του 2008.

Όπως σημειώθηκε η Αθήνα Καλλιμάνη!

«Mε αφορμή τα καταιγιστικά προεκλογικά γκάλοπ, το Σεπτέμβρη του 2007, που επιχειρούσαν να καθοδηγήσουν εμάς τους πολίτες και να μας στερήσουν από την οποιαδήποτε δυνατότητα κριτικής σκέψης και ελεύθερης επιλογής, σχεδιάστηκαν οι πρώτες σελίδες του συγκεκριμένου σεναρίου κοινωνικοπολιτικής σάτιρας.

Εκείνο όμως που οδήγησε στην τελική διαμόρφωση και ολοκλήρωση αυτού του θεατρικού κειμένου ήταν η έντονη επιθυμία μου να στηθεί μια επίκαιρη παράσταση Θεάτρου Σκιών που θα έδινε, για μια ακόμη φορά, την ευκαιρία να αναδειχτούν το ταλέντο και οι δυνατότητες ενός νεαρού Καραγκιοζοπαίχτη, του Κωνσταντίνου Λαλιώτη, στο ευρύ κοινό».

Η Αθηνά Καλλιμάνη γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας. Έχει εκπαιδευτεί στις Νέες Τεχνολογίες και είναι καθηγήτρια Πληροφορικής στο 8° Γυμνάσιο Πάτρας.

 

Βιβλιοπαρουσίαση

 

Κώστας Παπαϊωάννου

«Βυζαντινή και Ρώσικη Ζωγραφική»

Πρωτοπορία, 20.30

 

Το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», οι «Εναλλακτικές Εκδόσεις» και ο Χώρος Εναλλακτικής Παρέμβασης «Κοινοτικόν» παρουσιάζουν το βιβλίο του φιλοσόφου Κώστα Παπαϊωάννου, «Βυζαντινή και Ρωσική ζωγραφική». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής-συγγραφέας Σωτήρης Γουνελάς, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νίκος Ζίας, ο εκδότης του έργου Γιώργος Καραμπελιάς, ο τεχνοκριτικός-πανεπιστημιακός Μάνος Στεφανίδης και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σπήλιος Φασόης.

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε στα γαλλικά για πρώτη φορά το 1965, σε πολυτελή έκδοση-άλμπουμ και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια άγνωστη, έως σήμερα, πτυχή της συγγραφικής δραστηριότητας του συγγραφέα της «Γένεσης του Ολοκληρωτισμού», της «Αποθέωσης της Ιστορίας» και του «Τέχνη και πολιτισμός στην αρχαία Ελλάδα», που καταδεικνύει το εύρος των ενδιαφερόντων και των γνώσεων του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.

Το καινοτόμο βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2007 από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις» με πλούσια εικονογράφηση, γλωσσάριο, χρονολόγιο και ευρετήριο, σε μετάφραση της Ελένης Νάκου και της Χριστίνας Σταματοπούλου,  επιμέλεια της τελευταίας και εισαγωγή του Γ. Καραμπελιά. «Το κλασικό πλέον κείμενο του Κώστα Παπαϊωάννου για τη βυζαντινή και ρωσική ζωγραφική… αποτέλεσε ένα βιβλίο-σταθμό προς τη σταδιακή αναθεώρηση της βαθιά ριζωμένης υποτίμησης της Δύσης για το Βυζάντιο και τον βυζαντινό πολιτισμό. Και όμως, μόλις σήμερα εκδίδεται στα ελληνικά, καταδεικνύοντας πως, από πολλές απόψεις, αυτή η υποτίμηση είναι βαθύτερα ριζωμένη στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη δυτική Ευρώπη», αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου, όπου υπογραμμίζεται ότι «το σύνολο του έργου του Κώστα Παπαϊωάννου έγινε γνωστό στην Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ, παραμένει ακόμα άγνωστο στο ευρύτερο κοινό, γεγονός καθόλου τυχαίο σε ένα πνευματικό περιβάλλον απολύτως μανιχαϊστικό, όπως εκείνο της μεταπολεμικής αλλά και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Τω όντι, ένας συγγραφέας που προήρχετο από την Αριστερά, αλλά υπέβαλλε σε μια ριζική κριτική τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ενώ, παράλληλα, βρισκόταν σε έναν αέναο διάλογο με τον ελληνικό πολιτισμό, δύσκολα μπορούσε να ευδοκιμήσει, παρ’ ότι το έργο του είχε ευρέως αναγνωριστεί στο εξωτερικό ως το δημιούργημα ενός σημαντικού πνευματικού αναστήματος. Ο Παπαϊωάννου δεν μπορούσε να ενταχθεί σε καμία από τις γνωστές στην Ελλάδα κατηγοριοποιήσεις και ομαδοποιήσεις, γι’ αυτό και παρέμενε εν πολλοίς άγνωστος ή αποσιωποιημένος».

Ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας (πέθανε το 1981, σε ηλικία μόλις 56 ετών) που ανήκει στη χορεία των μεγάλων Ελλήνων οι οποίοι διέπρεψαν στη Γαλλία, μαζί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Κώστα Αξελό, είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αρχαία Ελλάδα, όπως και οι άλλοι δύο φίλοι του. Για τον Παπαϊωάννου δεν χωρεί καμία αμφιβολία ως προς το ζήτημα  της «συνέχειας» μεταξύ του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου και του Βυζαντίου. Ο πληθυσμός, η γλώσσα και η κουλτούρα είναι εξ ολοκλήρου ελληνικοί. Το Βυζάντιο συνιστά «μια δεύτερη άνθηση του ελληνισμού» και ο χριστιανισμός «ένα καινούργιο μπόλι» στο σώμα του ελληνισμού, με ένα «ανανεωτικό αποτέλεσμα κεφαλαιώδους σημασίας». Με το έργο αυτό το οποίο έγραψε σε σχετικά νεαρή ηλικία, αποδεικνύεται πως είχε μια ευρύτερη θεώρηση για τη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής τέχνης από την αρχαιότητα έως το Βυζάντιο. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ότι το βιβλίο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε σε μια εποχή που η βυζαντινή πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή παρέμενε άγνωστη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό.

 

 

Εκδήλωση

Αχαϊκός Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού

«Οικονομική Κρίση – Αίτια, Αποτελέσματα, Προοπτική»

Επιμελητήριο Αχαΐας, 20.30 

 

 

Ρerformance

AlmaKalma

«Εκπνοή-και-Τίποτα»

Λιθογραφείον

Ως 14/12

 

 

Εκδηλώσεις

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Πολύεδρο, 19.00

 

Εκδηλώσεις στο «Πολύεδρο» για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού το «Πολύεδρο» προγραμματίζει εκδηλώσεις για τα παιδιά από σήμερα μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Σήμερα από τις 7.00 μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Τα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο». Θα παίξουν με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών και θα συζητήσουν για την κατάσταση των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, ενώ όλη την ημέρα με κάθε αγορά το Πολύεδρο θα προσφέρει ένα παιδικό βιβλίο δώρο.

Αύριο από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι η κοσμογυρισμένη κάλτσα Ευρυδίκη θα συνομιλήσει με τους μικρούς της αναγνώστες για τα δικαιώματά τους στο «Πολύεδρο». Θα συνοδεύει τη συγγραφέα Αναστασία Ευσταθίου για να φτιάξουν μαζί με τα παιδιά κούκλες με ευτελή «άχρηστα» υλικά και να παίξουν κουκλοθέατρο. Θα παίρνουν την κούκλα τους και παίζοντας θα συνομιλούν με την κάλτσα Ευρυδίκη για τα δικαιώματά τους. Η Αναστασία Ευσταθίου είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη». Άλλα βιβλία της «Το ατύχημα του Άη-Βασίλη», «Η κόρη των Αιγών» επίσης από εκδόσεις «Λιβάνη» και «Μαθαίνω να γράφω κείμενα» εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Εξάλλου, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η έκθεση φωτογραφίας «Έγχρωμος κόσμος» του π. Θεολόγου με φωτογραφίες από την Αφρική. Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου θα έχει φιλανθρωπικό σκοπό και γίνεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εξωτερικής Ιεραποστολής με τις ευλογίες του σεβ. Αρχιεπισκόπου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

 

Σάββατο 13/12

 

Συνέδριο

Εξελίξεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υπολογιστών

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

 

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ελαιόλαδο πηγή ζωής

Της «ζωής τα μυστικά»

Πολύεδρο, 10.30 – 12.30

 

Αγουρέλαιο –το πρώτο λάδι της χρονιάς

 

Ελαιόλαδο πηγή ζωής

 

Της «ζωής τα μυστικά» τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά συνεχίζονται στο ΠΟΛΥΕΔΡΟ κάθε Σάββατο 10.30 με 12.30.

 Αυτό το Σάββατο με θέμα  «Αγουρέλαιο –το πρώτο λάδι της χρονιάς» τα παιδιά θα δοκιμάσουν αγουρόλαδο και θα γνωρίσουν αυτό το μοναδικό δώρο της φύσης, ευλογημένο καρπό ,βασικό προϊόν της πατρίδας μας, που άνθησε και αναπτύχθηκε από τα πανάρχαια χρόνια.

Θα δημιουργήσουν επίσης, όμορφα δώρα με θέμα την ελιά (ετικέτες, χαρτί περιτυλίγματος, σελιδοδείκτες), θα γευθούν και θα απολαύσουν συνταγές χρησιμοποιώντας φρέσκο ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές.

Λαδόψωμο και άλλες συνταγές που θα φτιάξουν τα παιδιά με το πρώτο λάδι της χρονιάς θα προσφέρουν σε όλους όσους βρεθούν στο Πολύεδρο το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

Παράσταση κουκλοθεάτρου, αυτοσχεδιασμού & ταχυδακτυλουργικής

«Φάτσες» Χρήστου Αναστασόπουλου & Αγγέλας Παναγιωτάτου

«Φατς & Σβου, Το Μυστικό Της Βαλίτσας»

Πρωτοπορία, 11.30

 

 

Σάββατα της ποίησης

Σοφία Κολοτούρου

Πολύεδρο, 13.00

 

Ομιλία

Γεώργιος Μητακίδης

«Τεχνολογία της Κοινωνίας των Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Διακίδειος, 19.00

 

Εγκαίνια

Έκθεση ζωγραφικής

Αναστασία Κασιάδη

Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, 20.00

 

 

Η Αναστασία Κασιάδη γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Σπούδασε Ζωγραφική, Κεραμική, Αγιογραφία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τοιχογραφίες της κοσμούν το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, σχολεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, γραφεία και εμπορικά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα.

Έχει διδάξει ζωγραφική στην Ελεύθερη Δράση του Πανεπιστημίου Πατρών και διοργανώνει τρίμηνα σεμινάρια ζωγραφικής και διακοσμητικών τεχνικών για ενήλικες. Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε 47 ομαδικές.

 

Συμμετέχει ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος με δημιουργίες από γήινα υλικά

 

Θέλοντας να ευχαριστήσει το πατρινό κοινό που την στήριξε τα 18 χρόνια πετυχημένης πορείας της στα εικαστικά δρώμενα, προσφέρει τα 60 από τα 80 πρωτότυπα έργα της από 90-190 ευρώ.

Στα εγκαίνια θα κληρωθεί έργο αξίας 200 ευρώ.

Διάρκεια έκθεσης: Ως 20 Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00

Σάββατο – Κυριακή: 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.30

 

Επετειακή εκδήλωση

Εορτασμός 40 χρόνων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων & Τεχνολογίας Υπολογιστών

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

 

 

Αντιφασιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου

Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου σε συνεργασία με το «Γυμνό Οφθαλμό»

Παμικρασιατικός

Ως 17/12

 

Ένα ενδιαφέρον αντιφασιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου διοργανώνεται από αυτό το Σάββατο 13 έως και την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στην ανακαινισμένη αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου στην οδό Φωκαίας από την Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου σε συνεργασία με το «Γυμνό Οφθαλμό».

«Δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή να αποκτήσει κινηματογραφική ζωή η ανακαινισμένη αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών μ’ ένα Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου», σημειώνει ο Νικόλαος Ε. Καββαδίας που ανέλαβε την επιμέλεια του φεστιβάλ αλλά και των δράσεων «Κινηματογραφικά πρωινά για παιδιά» και προσθέτει: «Επίσης δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή να ανοίξει και να κλείσει αυτό το Φεστιβάλ με μια ταινία, που φέρει τον Ελληνικό τίτλο «Έλα Να Δεις». Αυτή είναι και η προτροπή στους κινηματογραφόφιλους και μη, κατοίκους της περιοχής και όλης της πόλης: «Να έρθετε να δείτε εικόνες επιλεγμένες με γνώση, φροντίδα και μεράκι, σ’ ένα χώρο, που θέλει να κάνει την δική του μικρή ή μεγάλη επανάσταση κι απλά ψάχνει για συνοδοιπόρους».

Τέλος, μπορεί η συγκυρία να μας οδήγησε να ξεκινήσουμε με αυτό το αφιέρωμα στον Αντιφασιστικό Κινηματογράφο, αλλά όχι μόνο: ίσως, αυτό το αφιέρωμα να αποτελεί και μια απάντηση στον Φασισμό μιας εικόνας, που εδώ και χρόνια και στον κινηματογράφο προσπαθούν να την επιβάλουν για διόλου τυχαίους λόγους».

Το πρόγραμμα προβολών της νεοσυσταθείσης Παμμικρασιατικής Λέσχης Κινηματογράφου για το διάστημα από 15 Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2009 θα ανακοινωθεί λεπτομερώς στο άμεσο μέλλον.

 

Το πρόγραμμα των προβολών

Το πρόγραμμα των προβολών διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου

«Έλα να δεις – Come and See» του Έλεμ Κλίμοφ(142′), στις 7.30 μ.μ.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου

Αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια από τη Σοβιετική Ένωση, στις 6.30 μ.μ.

Α’ Μέρος (35′): «Κίνο-Τσίρκο – Kino-Circus», «Οι Φασιστικές Μπότες δεν θα περάσουν στη Μητέρα Πατρίδα – Fascist Boots», «Τα όρνια – The Vultures», «Πολιτική Σάτιρα – Political Satire», «Σ’ εσένα Μόσχα  – To You Moscow».

«Η μεγάλη παρέλαση της νίκης» (48′), στις 7.15 μ.μ.

«Το ταμπούρλο – The Tin Drum» του Φόλκερ Σλέντορφ (142′), στις 8.15 μ.μ.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου

«Ο αληθινός φασισμός – Obyknovennyy Fashizm» του Μιχαήλ Ρομ (96′), στις 6.30 μ.μ.

«Η Γκερνίκα του Πικάσσο – Picasso, El Guernika» του Ερ. Ροντρίγκεζ (22′), στις 8.30 μ.μ.

«Το αστέρι – Τhe Star» του Νικολάι Λεμπέντεφ (93′), στις 9 μ.μ.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου

«Το ταμπούρλο – The Tin Drum» του Φόλκερ Σλέντορφ (142′), στις 6.45 μ.μ.

«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν – Ivan’s Childhood» του Αν. Ταρκόφσκι (85′), στις 9.30 μ.μ.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου

«Η μεγάλη παρέλαση της νίκης» (48′), στις 6 μ.μ.

Αντιφασιστικά κινούμενα σχέδια από τη Σοβιετική Ένωση, στις 7 μ.μ.

Β’ Μέρος (42′): «Το Μάθημα δεν μαθεύτηκε – Lesson Not Learned», «Προσοχή Λύκοι! – Attention Wolves!», «Το Παραμύθι ενός Παιχνιδιού – Tale of a Toy», «Μπορούμε να το Κάνουμε – We Can Do It».

«Η Γκερνίκα του Πικάσσο – Picasso, El Guernika» του Ερ. Ροντρίγκεζ (22′), στις 8 μ.μ.

«Έλα να δεις – Come and See» του Έλεμ Κλίμοφ (142′), στις 8.45 μ.μ.

 

Κινηματογραφικά Πρωινά

Για Παιδιά

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και το πρόγραμμα του κύκλου προβολών για τους μικρούς σινεφίλ. «Πολλοί υποστηρίζουν, κι όχι άδικα, ότι οι γιορτές είναι για τα παιδιά. Με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένο, ότι ο Κινηματογράφος παραμένει μια από τις μεγαλύτερες γιορτές, η Παμμικρασιατική Λέσχη Κινηματογράφου τις ημέρες των εορτών θα παρουσιάσει τις παρακάτω αριστουργηματικές ταινίες Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά (αλλά και για μεγάλους)», επισημαίνει σχετικά ο κ. Καββαδίας. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 11.30 το πρωί  και είναι μεταγλωττισμένες στα Ελληνικά.

Το πρόγραμμα των προβολών  έχει ως ακολούθως:

Στις 21 Δεκεμβρίου, «Το μαγικό δάσος» των Αngel de la / Cruz Manolo Gomez.

Στις 28 Δεκεμβρίου, «Ο Κιρίκου και η μάγισσα» του Michel Ocelot.

Στις 4 Ιανουαρίου, «Αζούρ και Ασμάρ» του Michel Ocelot.

 

 

Κυριακή 14/12

 

Πολιτικό μνημόσυνο

Για το μπλόκο

των Προσφυγικών 

πλατεία Ελευθερίας, 10.30

 

 

Η ΠΕΑΕΑ και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πάτρας τιμούν την επέτειο από το Μπλόκο των Προσφυγικών, που έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 1943. Την ημέρα εκείνη οι γερμανοφασίστες κατακτητές περικύκλωσαν τη συνοικία των Προσφυγικών, ξεχώρισαν τους άντρες πάνω από 14 χρονών, εκτελώντας περισσότερους από 60 αγόρια και άντρες, σχεδόν όλοι ΕΠΟΝίτες.

Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 65 χρόνων από το μπλόκο των Προσφυγικών προς τιμή των ηρώων παλικαριών που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εκείνης της περιόδου θα πργαματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 6.30 μ. μ., θα γίνει στο Σπίτι Πολιτισμού – Παμμικρασιατικό (Φωκαίας 26) παρουσίαση του χρονικού από τον ιστορικό Β. Λάζαρη. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας αντιφασιστικού περιεχομένου.

 

 

Συναυλία

Ψαραντώνης

Σκέντζος, 22.30

 

   Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στο μουσικό χώρο «ΣΚΕΝΤΖΟΣ» υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Δελέγκου, εμφανίζεται ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης, ο Αντώνης Ξυλούρης, ο «ΨΑΡΑΝΤΏΝΗΣ».Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, το ιδιότυπο προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων, καθώς και οι μουσικές του δημιουργίες τον έχουν αναδείξει σε μια προσωπικότητα  που έχει ξεπεράσει την παραδοσιακή μουσική με την στενότερη έννοια-που αδιαμφισβήτητα αποτελεί κεφάλαιο αυτής -, και άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους εκπροσώπους της παγκόσμιας «ETHNIC» μουσικής σκηνής. Αυτό φανερώνεται κι από τις διθυραμβικές κριτικές που έχει αποσπάσει κατά καιρούς στα διάφορα φεστιβάλ που συμμετέχει στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο όλο.

    Ο Ψαραντώνης είναι μια πολύ ιδιάζουσα καλλιτεχνική μορφή και φαντάζει ως  μύστης που φέρει μουσικά στην επιφάνεια τους βρυχηθμούς της φύσης και ότι αρχέγονο υπάρχει σ` αυτήν,   αποδεικνύοντας ότι η υψηλή τέχνη έχει να κάνει κατεξοχήν με τη δύναμη και το συναισθηματικό φορτίο  που ενυπάρχουν στην ερμηνεία και την έκφραση της μουσικής. Έτσι, για τις δυο εν λόγω βραδιές στο «ΣΚΕΝΤΖΟ», καλό θα ήταν, όσοι θελήσουν να έρθουν να τον παρακολουθήσουν να συμβάλλουν κι αυτοί με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση ενός μυσταγωγικού κλίματος, όπου πραγματικά  θα μπορέσει κανείς να απολαύσει το μοναδικό Ψαραντώνη. Μαζί του η Νίκη Ξυλούρη στα κρούστα και το τραγούδι, και ο Νεκτάριος Κοντογιάννης στο λαούτο.

(Γερμανού 111,τηλ.2610 274042 ,Είσοδος με ποτό/ 17 ευρώ)

 

ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ)

Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης. Αδελφός του Νίκου Ξυλούρη, έμαθε μουσική δίπλα στον μεγαλύτερό του αδελφό από πολύ μικρή ηλικία. Αυτοδίδακτος στη λύρα, έπαιξε για πρώτη φορά σε γάμο στα δεκατρία του, και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη της Κρήτης όπου τον καλούσαν. Το 1964 μπαίνει στη δισκογραφία ηχογραφώντας μικρούς δίσκους. Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης. Εμφανίζεται τακτικά στη Γερμανία ενώ έχει παίξει στη Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σόφια, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Ουκρανία, Φιλιππούπολη, αλλά και στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ «Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων» που έγινε στο Martigny της Ελβετίας τον Ιούνιο του 1999 κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Ο «Κρητικός Τζίμυ Χέντριξ» όπως αποκαλούν τον Ψαραντώνη στην Ευρώπη, έχει κερδίσει το «έθνικ» κοινό με το μοναδικό παίξιμό του που βασίζεται στην παράδοση αλλά και την προχωρά παραπέρα βάζοντας το προσωπικό του στοιχείο.            

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ/ Κρητικιά Ξαστεριά (1973), Η Μάχη της Κρήτης/Πηγές (1976) Σαϊτέματα (1978), Αναστορήματα (1982), Οι Ρίζες μου (1983), Εκτός Εαυτού (1985), Να Κάμω Θέλω Ταραχή(1986), Τα Μεράκια του Ψαραντώνη (1989), Από Φλόγες η Κρήτη Ζωσμένη (1990) 30 Χρόνια (1991), Μαθήματα Πατριδογνωσίας (1991), Παλιό Κρασί Ειν’ η Σκέψη μου (1994), Μουσική Άνοιξη (1995), Από Καρδιάς (1996), Νογώ (1998), Ιδαίον Αντρον (1999),Ριζίτικα(2002), Να’ χεν η θάλασσα βουνά(2007)

 

 

Δευτέρα 15/12

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Χρήστος Σωτηρακόπουλος

«Παιχνίδι χωρίς όρια»

Παπασωτηρίου, 13.30

 

Το Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και ο Spor Fm ΠΑΤΡΑΣ 96,3, σας καλούν στην παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου «Παιχνίδι χωρίς όρια» .

          Τον συγγραφέα θα προλογίσουν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο πρόεδρος του Ο.Ν.Α.Π. Γιάννης Κασίμης και ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής και του ΠΑΟ, Πάρις Γεωργακόπουλος.

          Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σπύρος Μπουλής.

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος θ’ αναφερθεί στις «ποδοσφαιρικές στιγμές που έγραψαν ιστορία» και περιέχονται στο νέο του βιβλίο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα υπογράψει βιβλία στους φίλους του.

          Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Πατρέως 30, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 13:30.

 

 

 

 

 

Το «Παιχνίδι χωρίς όρια» μπορεί να διαβαστεί από μυημένους και αμύητους ως θαυμάσια εισαγωγή σε μια παγκόσμια Ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ένας καλλιεργημένος και κριτικός αθλητικογράφος, ταξινομεί τις ιστορίες του σαν ένα είδος «αναμνήσεων από το παρελθόν», προτάσσοντας σε κάθε ιστορία μία συγκεκριμένη χρονολογία ως σταθμό της αφήγησής του. Έτσι, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί με ευχαρίστηση ότι αυτό το δημοφιλές άθλημα έχει έναν πυκνό ιστορικό ορίζοντα, μια αρχή που χάνεται στον χρόνο και μια αδιάλειπτη συνέχεια. Ταυτόχρονα όμως, η ίδια αυτή συναρπαστική ανάγνωση του βιβλίου ταξιδεύει τον αναγνώστη στα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας. Πράγματι, δεν υπάρχει ποδοσφαιρική ιστορία στο Παιχνίδι χωρίς όρια που να μην εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα με τη «μεγάλη» Ιστορία: όλες οι ταξικές συγκρούσεις, κάθε θρησκευτική, ιδεολογική, πολιτική, οικονομική διένεξη αντικατοπτρίζεται στο γήπεδο όχι σε μικρογραφία, όπως θα βιαζόταν να υποστηρίξει κανείς, αλλά αντίθετα σε όλη την ένταση των παθών που εκτρέφει η εκάστοτε συγκυρία. Αυτό το κοινωνικό/πολιτισμικό στοιχείο οι ιστορίες του συγγραφέα το αποτυπώνουν με έμφαση και δραματικό τρόπο. Το βιβλίο έχει -δεν θα μπορούσε να μην έχει- τεράστια σημασία για τον ποδοσφαιρόφιλο, τον φίλαθλο που αγαπάει όχι μόνο την ομάδα του αλλά το ίδιο το άθλημα. Κι αυτό συμβαίνει πρώτα απ’ όλα επειδή στις σελίδες του παρελαύνουν, σε αργό playback, οι καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η μεγάλη σημασία όμως αυτών των αφηγήσεων είναι ότι οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου συλλαμβάνονται από τον δεξιοτέχνη σπορτκάστερ στην πιο φημισμένη στιγμή της καριέρας τους: τη μαγική εκείνη στιγμή που ένα γκολ, μία φάση, ένα επεισόδιο στο γήπεδο ή στην κερκίδα μετατρέπεται σε θρύλο, ή πιο απλά, περνάει οριστικά και αμετάκλητα στην Ιστορία. Κι αλήθεια, πόσοι φίλαθλοι γνωρίζουν ότι π.χ. η κόντρα Σέλτικ-Ρέιντζερς πηγάζει από την άγρια θρησκευτική διαμάχη που κρατάει αιώνες τώρα στη Σκοτία; Πόσοι γνωρίζουν την ιστορική σχέση που συνδέει το αγγλικό ποδόσφαιρο με τη χώρα των Βάσκων; Πόσοι γνωρίζουν ότι μέχρι το 1952 η Ινδία αγωνιζόταν σε διεθνείς διοργανώσεις ποδοσφαίρου με τους παίκτες της ξυπόλητους κι ότι η ινδική ομοσπονδία αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση παπουτσιών, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, το 1952, οι περισσότεροι παίκτες έπαθαν κρυοπαγήματα; Τέλος, αλήθεια, ποιος γνωρίζει ότι το γκολ που έβαλε ο σέντερ φορ της εθνικής Ανατολικής Γερμανίας, Γιούργκεν Σπαρβάσερ, στον αγώνα κατά της αντίστοιχης ομάδας της Δυτικής, για το Μουντιάλ του 1974, του έσωσε τη ζωή, όταν έξι χρόνια αργότερα δοκίμασε να διαφύγει ως πολιτικός πρόσφυγας στη Δυτική Γερμανία; Τελικά το απολαυστικό βιβλίο του πολυβραβευμένου αθλητικογράφου και συγγραφέα Χρήστου Σωτηρακόπουλου αποδεικνύει μια σπουδαία αλήθεια, την πραγματικότητα πάνω στην οποία στηρίζεται το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου: ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς 22 άνθρωποι που κυνηγούν μία μπάλα. Σε σύγκριση με κάθε άλλο άθλημα, το ποδόσφαιρο υπερέχει σε μαζικότητα και συμμετοχή επειδή σ’ αυτό εμπλέκεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλη η κοινωνία, όλη η εποχή, η ίδια η Ιστορία. Γι’ αυτό και στο συναρπαστικό «Παιχνίδι χωρίς όρια» ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο αφανής οπαδός, το ίδιο εκείνο πρόσωπο που στην καθημερινότητα της ζωής αποτελεί το υποκείμενο της Ιστορίας.

 

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Ανδρέας Μπαζός

«Η Γραμμή των Πρόσω»

Δημοτική Βιβλιοθήκη

 

«Η Γραμμή των Πρόσω» τιτλοφορείται το μυθιστόρημα του Ανδρέα Μπαζού που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Περί Τεχνών».

Αν και ο τίτλος εγείρει την προσδοκία του αναγνώστη ότι κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εποποιία του ’40 και τα κλέα ανδρών στα αλβανικά σύνορα, οι ανδραγαθίες δεν ιστορούνται, αποτελούν μόνο προϋπόθεση για την εξέλιξη του έργου. Το μυθιστόρημα καλύπτει χρονικά την περίοδο του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου 1940 μέχρι τα τέλη Απριλίου 1941 δηλαδή από την έναρξη του πολέμου ως τη συνθηκολόγηση με τους κατακτητές. Η Πάτρα και το 12ο Σύνταγμα της ΙΙΙ Μεραρχίας της Πάτρας παίζουν κύριο ρόλο στο μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας παρακολουθεί με ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα, αφήνει όμως την κρίση αυτών στους ήρωες του έργου που παρουσιάζονται ως αντιήρωες άλλοτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας άλλοτε λόγω ευκαιριακής εύνοιας.

Φιλολογική βραδιά-παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνεται τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Πάτρα) από την Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και τον Τομέα Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Γεώργιος Τσομής, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ μουσικό έργο του συγγραφέα και συνθέτη θα ερμηνεύσει η κιθαρίστρια Μαρία Καβούνη.

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

«Συναντήσεις με Προσωπικότητες»

Patras Palace, 20.00

 

Το βιβλίο του Αχιλλέα Παπαδιονυσίου με τίτλο «Συναντήσεις με Προσωπικότητες» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης «Οίστρος», θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Patras Palace. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδος, δημοσιογράφος-πανεπιστημιακός Γιώργος Λογοθέτης, ο εθνολόγος Τσάβες Ντε Λίλα, ο τενόρος Ζάχος Υερζάκης και ο διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου Κεφαλλονιάς, φυσικοθεραπευτής Ευάγγελος Κεκκάτος. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Φωτεινή Χαραλαμπίδη-Λογοθέτη. Η εκδήλωση θα κλείσει μελωδικά με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα και το συνθέτη, μαέστρο Γιάννη Ιωάννου.

Σε έναν τόμο 504 σελίδων ξετυλίγεται η πορεία 26 χρόνων δημιουργίας του δημοσιογράφου Αχιλλέα Παπαδιονυσίου, μέσα από συνεντεύξεις με 61 προσωπικότητες, Έλληνες και ξένους, από ποικίλους χώρους της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής. Ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του γράφει: «Τούτο το βιβλίο είναι έργο ζωής. Με μεράκι και αγάπη για όσα συμβαίνουν γύρω μας συγκέντρωσα αυτήν την πολύτιμη για μένα ύλη και με θάρρος και ψυχή επιμελήθηκα τη συγγραφή των ερωτήσεων».

 

Art Cinema

Κινηματογραφική Λέσχη

«Etz Limon – Η λεμονιά», Έραν Ρίκλις

Ιντεάλ, 20.15, 22.30
 

 

 

Συναυλία

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων

Ελένη Τσαλιγοπούλου & Χρήστος Θηβαίος

Συνεδριακό, 21.00

 

 

Τη συνθετική δουλειά δύο γνωστών μουσικών, του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου και του τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η καταξιωμένη ελληνίδα τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο. Την συναυλία η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 9.30 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει η ΔΕΠΑΠ στο πλαίσιο δράσεων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων στους Γιώργου Ανδρέου και Χρήστο Θηβαίο το οποίο εντάσσεται στο κύκλο αφιερωμάτων της Ορχήστρας σε Έλληνες συνθέτες.

 

Συναυλία

Μπάμπης Γκολές

Γήπεδο Απόλλωνα, 21.00

 

Μπάμπη Γκολέ  αφιερωμένη στο Ρεμπέτικο  Τραγούδι και τους Ρεμπέτες της Πάτρας,  τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 στο κλειστό γήπεδο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ  Πατρών στην Περιβόλα. Η εκδήλωση διοργανώνεται με ταυτόχρονο σκοπό, την απονομή τιμής στους   παλαιούς πατρινούς ρεμπέτες, ορισμένοι  από τους οποίους είναι σήμερα μεγάλης ηλικίας και θα  παρευρίσκονται στην εκδήλωση,  όπου και  θα  τιμηθούν  από το Νομάρχη Αχαΐας κ. Δήμητρη Κατσικόπουλο.

Το Ρεμπέτικο τραγούδι έχει σημαίνουσα θέση στην ιστορία του τόπου μας και παραπέμπει σε έντονες μνήμες και συναισθήματα της εποχής,  για αυτό  και πρόκειται να εκτεθούν  στην είσοδο του κλειστού γηπέδου, ορισμένες φωτογραφίες με τους παλαιούς Ρεμπέτες, ώστε, μαζί με την αυθεντική μουσική  εκτέλεση που θα ακουστεί, να υπάρχει μια πλήρης ενότητα παρουσίασης.

Η εκδήλωση αυτή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας εντάσσεται στην προσπάθεια   να διασωθούν οι ιστορικές μνήμες και  η τοπική παράδοση,  προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί  στις νεότερες γενεές, τόσο η γνώση όσο και η ουσία  της  πολιτιστικής μας κουλτούρας, μέρος της οποίας είναι αναπόσπαστα  και  η μουσική μας παράδοση, η οποία έχει τη δύναμη να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση και  εξέλιξη της ελληνικής μουσικής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

Συναυλία

Ψαραντώνης

Σκέντζος, 22.30

 

 

Τρίτη 16/12

 

Χριστουγεννιάτικο Καλλιτεχνικό Παζάρι

ΔΕΠΑΠ & Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Δημοτικά Λουτρά

Ως 21/12

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Δ.Ε.Π.Α.Π. προσεγγίζει τις Άγιες ημέρες της Γέννησης του Θεανθρώπου με ευαισθησία και περίσσευμα καρδιάς.    Στο πλαίσιο δράσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό σύλλογο «Δανιηλίδα», διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Καλλιτεχνικό Παζάρι στον εκθεσιακό χώρο των παλαιών Δημοτικών Λουτρών. 

          Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακαίνιση του Ιδρύματος «Η Κιβωτός της Αγάπης».

          Εκτός από τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της όλης προσπάθειας, στόχος της Δ.Ε.Π.Α.Π. είναι μέσα από το Χριστουγεννιάτικο Καλλιτεχνικό Παζάρι, να αναδειχθεί η δουλειά και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες Πατρινών καλλιτεχνών, αλλά και οι προσπάθειες των παιδιών του Εικαστικού Εργαστηρίου της Δ.Ε.Π.Α.Π. που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους,

          Επίσης έχει φροντίσει και έχει προμηθευθεί έργα από Μουσεία των Αθηνών, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Νικολάου Π. Γουλανδρή, από το Ελληνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛ.Ι.Α.) και από το Μουσείο Μπενάκη.

          Το Χριστουγεννιάτικο Καλλιτεχνικό Παζάρι θα εγκαινιασθεί τη Τρίτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 με την Μπάντα του Δήμου Πατρέων να παιανίζει γνωστά εορταστικά τραγούδια και χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Η έκθεση η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί καθημερινά, το πρωί, από τις 10.00 έως τις 14.00 και τα απογεύματα, από τις 16.00 έως 22.00.

 

Βραδιά σύγχρονου

έντεχνου τραγουδιού

Σκέντζος, 23.00

 

 

Τετάρτη 17/12

 

Ομιλία

Ευστράτιος Αποστολάκης

«Η βιοηθική στην Ιατρική: Ποια το δικαιώματα του ασθενούς»

Διακίδειος, 19.00

 

Κινηματογραφική Λέσχη

«Soleil Trompeur – Ψεύτης ήλιος», Νικίτα Μιχάλκοφ

Village Cinemas – Πάνθεον, 20.00 & 22.30

 

 

Πέμπτη 18/12

 

Σεμινάρια Ιστορικοφιλοσοφικού λόγου

Απόστολος Πιερρής

«Προς το Ολοκλήρωμα του Αύριο»

Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, 20.30

 

 

Μουσικές Βραδιές

«Ατραπός»

Βυρσοδεψείον, 22.30

 

 

/////////////////////////////

ΘΕΑΤΡΟ

 

Διάφανο Θέατρο

«Άνθρωποι και ποντίκια»

Παρασκευή – Κυριακή, 21.30

Αγορά

Ως 14/12

 

Θέατρο

Θεοφανία Παπαθωμά & Πασχάλης Τσαρούχας

«Ο τέλειος εραστής», Νιλ Σάιμον

Πολιτεία, 21.15

Ως 15/12

 

 

Θέατρο

Ομάδα Τέχνης «Υπόκρουσις»

«Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε»

Λιθογραφείον, 21.30

Απόψε 00.00

 

Θέατρο

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτεία, πρωινές παραστάσεις & κάθε Κυριακή, 17.30

 

Θέατρο

κάνθαρος

«Yes»

Act

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, 21.30

Κυριακή, 20.30

 

 

 

 

 

/////////////

 

 

Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της Πολυφωνικής

Άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων του χριστουγεννιάτικου κονσέρτου της πολυφωνικής χορωδίας, που όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ (ακριβώς), στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Προσκεκλημένη φέτος του Οργανισμού, θα είναι η 70μελής Ορχήστρα πνευστών οργάνων του Δήμου Αθηναίων, με τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ιωάννη Ελεφαντή, η οποία πέραν του προγράμματος της, θα συμπράξει με την μικτή χορωδία (Διεύθυνση: Μο Σταύρος Σολωμός) και την παιδική χορωδία (Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου – Αραβαντινού) του Οργανισμού, σε εορταστικές ερμηνείες έργων από όλο τον κόσμο και με τη συνοδεία πιάνου της Μαρίνας Μυλωνά.

Το Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο, που αποτελεί ως γνωστόν, μία από τις σημαντικότερες συναυλίες της περιόδου των Χριστουγέννων, θα κοσμήσουν με την παρουσία τους και οι σολίστ Μιράντα Γεωργάκη (μέτζο σοπράνο) και ο συμπολίτης Νίκος Καραγκιαούρης (βαρύτονος), που θα ερμηνεύσουν άριες και εορταστικές μελωδίες από κλασσικά Χριστουγεννιάτικα έργα, με τη συνοδεία πιάνου της Έφης Καββαδία – Ζέρβα.

Μέγας Χορηγός θα είναι ο Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτου και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΑ Πάτρας.

Τα εισιτήρια (20ευρώ – γενική είσοδος), θα διατίθενται από τα καταστήματα  MUSICAL – DISCOVER και από γραφεία της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ. Επίσης – εφ όσον δεν θα έχουν εξαντληθεί – και στο Συνεδριακό Κέντρο, πριν από τη συναυλία.        

 

 

Στις 19 Δεκεμβρίου θα δοθεί η καθιερωμένη πια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Ρίου, στο συνεδριακό κέντρο του  Πανεπιστημίου της Πάτρας στις 7 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα χωριστεί σε δύο μέρη. Στο πρώτο, θα ερμηνευτούν έργα γνωστών συνθετών από τους  νέους μουσικούς που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο Ρίου, ενώ στο δεύτερο μέρος τα  μέλη του φωνητικού σχήματος  «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Δήμητρας Πίτσιου, θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια και ύμνους.

Παράλληλα στην χριστουγεννιάτικη συναυλία θα συμμετάσχουν και τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ρίου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Μπουρδόπουλου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.     

 

 

 

 

 

Με «Μπαλαντέρ» για τη νέα θεατρική παραγωγή

Η Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου «Πολιτεία» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Μπαλαντέρ» του Μάρκ Καμολετί, το οποίο προγραμματίζεται να ανέβει τις αρχές Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Σπύρου Κουβαρδά. Είναι μία έξυπνη κωμωδία καταστάσεων, όπου όλα περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα και το χρήμα. Τα στοιχεία αυτά, άλλωστε υπάρχουν λίγο-πολύ στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους θέσης στη σύγχρονη κοινωνία. Σε έναν κόσμο όπου οι ρυθμοί γίνονται όλο και πιο γρήγοροι καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους , χωρίς να νοιάζονται για τα προβλήματα .

Το έργο εκτυλίσσεται στο σπίτι του Μπερνάρ και της Ζακλίν, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Όταν η Ζακλίν αποφασίζει να φύγει το Σαββατοκύριακο για να επισκεφτεί την μητέρα της, ο σύζυγός της δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την απουσία της. Ενημερώνει αμέσως τη Σουζάν, ένα μανεκέν, με την οποία διατηρεί εξωσυζυγική σχέση και αποφασίζουν να περάσουν στο σπίτι του τα γενέθλιά της. Όπως ένας σωστός εγκληματίας τα έχει σχεδιάσει όλα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Προσλαμβάνει μία μαγείρισσα για την εξαιρετική βραδιά και καλεί τον κουμπάρο του, Ρόμπερτ, για το σαββατοκύριακο ώστε κανείς να μην υποπτευθεί τίποτα. Όλα όμως περιπλέκονται όταν η Ζακλίν μαθαίνει για την άφιξη του «αγαπημένου» της Ρόμπερτ. Αναβάλλει το ταξίδι της, και ο Μπερνάρ χωρίς να χάσει χρόνο αρχίζει να «σκηνοθετεί» από την αρχή το σχέδιο. Η Σούζαν πρέπει να παριστάνει ότι έχει σχέση με τον κουμπάρο του, ο οποίος αιφνιδιάζεται και αναγκάζεται να το δεχτεί παρόλο που η Ζακλίν έχει κρυφή σχέση μαζί του. Η άφιξη της μαγείρισσας θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα . Δυστυχώς ονομάζεται Σούζετ και ο Ρόμπερτ δικαιολογημένα νομίζει ότι είναι το μοντέλο. Έτσι, την συστήνει στη Ζακλίν ως τη σχέση του. Όταν λοιπόν καταφθάνει η Σούζαν, οι ρόλοι πρέπει να αντιστραφούν και συνεπώς αυτή πρέπει να παριστάνει τη μαγείρισσα.

Μέσα σε όλο αυτό το στρόβιλο παρεξηγήσεων τα ζευγάρια αλλάζουν συνεχώς παρτενέρ και, χωρίς να πολυκαταλαβαίνουν ποιος είναι ο καθένας, γίνονται όλοι οι χαρακτήρες «μπαλαντέρ». Το κερασάκι στην τούρτα είναι η άφιξη του άντρα της μαγείρισσας, που θα συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν με χαρτοπαίκτες ενός παιχνιδιού όπου ο καθένας πρέπει να περιμένει την επόμενη κίνηση του άλλου, για να μην καταστραφεί ένα καλοστημένο παιχνίδι.

Σε μετάφραση Γιώργου Θεοδοσιάδη, σκηνογραφία Μάρκελλου Μαυρομμάτη, μουσική Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, κουστούμια Μαρίας Αλανιάδη. Βοηθός Σκηνοθέτη είναι η Ελένη Χειμωνίδου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ανδρέας Αθανασούλιας, Σωτηρία Κάλλια, Μελίνα Κουτσοχέρα, Νιόβη Κωστοπούλου, Τάσσος Ψαραδέλης.

 

Advertisements

One thought on “Πολιτιστικη Ατζέντα Πάτρας από 12/12 έως 18/12/2008 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

  1. Καλησπέρα σας. Εγώ μόλις τώρα είδα την ανακοίνωση που βάλατε εδώ. Αν ήταν κάποιος από σας εχθές στο Πολύεδρο, θέλω να σας ευχαριστήσω και από δω για την παρουσία σας. (ευχαριστώ και τoν υπεύθυνο του site για την ανακοίνωση).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s