ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΠΟ 5/12 ΕΩΣ 11/12/2008 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

Παρασκευή 5/12

Βιβλιοπαρουσίαση

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης

«Το παραμύθι του ύπνου»

Ελευθερουδάκης, 19.00

 

Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη με τίτλο «Το Παραμύθι του Ύπνου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχνιο, θα παρουσιάσουν στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης ο διδάκτωρ Παιδαγωγική συγγραφέας και σχολικός σύμβουλος Βαγγέλης Γούλας και ο συγγραφέας  και σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Θόδψρος Θανόπουλος.

Με κεντρικό μοτίβο στην κλιματική αλλαγή ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης στήνει ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή έναν απόστρατο αξιωματικό της αεροπορίας ο οποίος επιμελείται τα δελτία καιρού σε έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Ένας μεσήλικας που βρίσκεται σ’ ένα παράξενο σταυροδρόμι τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή, που κινήθηκε πάντοτε εκ του ασφαλούς τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τη γυναίκα του όσο και σε ό,τι αφορά τις επιλογές στη σταδιοδρομία του, βλέπει πως η προνοητικότητα και η ατολμία του δεν θα σταθούν ικανές για να τον προστατέψουν απέναντι στηνερημιά που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς μέσα του.      

 

Εξάλλου την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στον ίδιο χώρο η Ευγενία Φακίνου θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της. Η εκδήλωση θα γίνει με αφορμή το νέο βιβλίο της «Για να δει τη θάλασσα».

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Κώστας Λογαράς

«Ερημιά στο βλέμμα του»  

Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», 20.00

 

Στην αίθουσα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) της Κίνησης Πρόταση στην οδό Σαρανταπόρου του αύριο στις 8 το βράδυ ο συμπολίτης φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Λογαράς παρουσιάζει το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Ερημιά στο βλέμμα τους», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σ’ ένα απομακρυσμένο προάστιο του Σικάγου ζει από το 1964 η Γιαννούλα Σώρου, με καταγωγή από τη Σπαρτιά της ορεινής Πελοποννήσου. Όταν επιστρέψει ύστερα από σαράντα ολόκληρα χρόνια στην πατρίδα της, θα γνωρίσει τον Μπεν και τη Ζαμίνα, Αλβανούς μετανάστες εγκαταστημένους στο χωριό της.

Το βιβλίο διαπραγματεύεται τη συγκλονιστική διαδρομή στο πρόσφατο ελληνικό παρελθόν, μέχρι και το σήμερα.

Αποτελεί ένα δυνατό μυθιστόρημα που δίνει ώθηση στην αλλαγή νοοτροπίας για τους μετανάστες και απεγκλωβισμού από προκαταλήψεις. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εξάλλου στο πλαίσιο  της πρωτογενούς πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» ξεκινά φέτος μια σειρά 4 εργαστηρίων με σκοπό την Πρόληψη στα νήπια και παιδιά 5 έως 8 ετών και την προετοιμασία τους για τις ομάδες του ΚΔΑ.

Το πρώτο εργαστήρι θα ξεκινήσει την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 10:30 μέχρι 12:30 στο ΚΔΑ, Σαρανταπόρου 20 και αφορά τις αλλαγές που παρατηρούν τα παιδιά στο σώμα τους μεγαλώνοντας, την αποδοχή αυτών των αλλαγών και την  προσαρμογή σ’ αυτές.

Συντονίστριες και εκπαιδεύτριες θα είναι οι :  Αγγελική Πασσά (Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ») και Χρυσάνθη Χρονά (Νηπιαγωγός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Στέλεχος πρόληψης της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»).

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Περί Τεχνών, 19.30

Ο τόμος των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου προς τιμή του Wilhelm Dorpfeld θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.30 το βράδυ σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων και το Κέντρο Γκαίτε Πατρών.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι: καθηγητής Γεώργιος  Στ. Κορρές: «W. Dorpfeld, Η ζωή του, το έργο του», Δρ. Μ. Πετρόπουλος: «Συμμετοχή του συνεδρίου στις νεώτερες έρευνες» και Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, επιμελήτρια της έκδοσης.

Παράλληλα από σήμερα μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών από το έργο του W. Dorpfeld, που πρόσφερε ευγενικά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων.

Ο τόμος εκδόθηκε με μεγάλη επιτυχία από το «Περί Τεχνών», ενώ το συνέδριο έγινε τον Αύγουστο του 2006 στη Λευκάδα, στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης.

Στην οργάνωση του συνεδρίου συμμετείχαν το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακό Ταμείο), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Περιφεριακό Ταμείο), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδος, ο Δήμος Ελλομένου Λευκάδας.

Ο W. DORPFELD, υπήρξε ένα πρόσωπο μυθικό για την εποχή του στον χώρο της αρχαιολογίας. Για την Ελλάδα υπήρξε ο άνθρωπος που ανεκάλυψε τις μεγάλες πτυχές του ιστορικού της παρελθόντος. Για την Λευκάδα ένας ένθερμος υποστηρικτής της προϊστορίας της, τόσο με το έργο του, όσο και με τον θάνατο του, μια και η Λευκάδα είχε την μεγάλη τιμή να τον κρατήσει για πάντα στη γη της.

Ο Schliemann τον χαρακτήρισε σαν τον πρώτο σε όλο «τον κόσμο ειδικό για την αρχαία αρχιτεκτονική» .

Γεννήθηκε στο Barmen (Wuppertal) to 1853 και πέθανε στην Λευκάδα το 1940.Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Βερολίνο. Το 1877 ήρθε στην Ολυμπία σαν βοηθός του R.Bohn. Εκεί τον γνώρισε και ο Schliemann και τον πήρε μαζί του στις ανασκαφές για την Τροία.

Από τότε συνδέθηκε με την Ελλάδα και έλαβε μέρος στις διασημότερες ανασκαφές τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και εκτός των τότε ορίων της χώρας. Διατρέχει όλη την Μεσόγειο και συνδέει το όνομα του μέσω των ανασκαφικών του ευρημάτων κυριολεκτικά με την ιστορία του τόπου μας.

Είναι κυρίως αυτός που βάζει τις βάσεις της επιστήμης της αρχαιολογίας εισάγοντας νέες μεθόδους στην ανασκαφική διαδικασία και θέτοντας ως προϋπόθεση την συνεργασία σε αυτήν πολλών επί μέρους επιστημονικών ειδικοτήτων. Συνέγραψε πολλά βιβλία και επί μέρους μελέτες, που σήμερα ακόμη θεωρούνται πολύτιμα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και έκθεση από το ανασκαφικό έργο του DORPFELD, σε επιμέλεια του Dr. M.Krumme. Είναι η έκθεση που θα δούμε και στην Πάτρα.

Τα εγκαίνια της εκθέσεως έκανε ο Γερμανός Πρέσβυς κ. Schultheiss, την έναρξη δε των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Την όλη διοργάνωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Η έναρξη συνοδεύτηκε με ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής υπό την διεύθυνση της γνωστής στην Πάτρα αρχιμουσικού κ. Κωνστάντιας Γουρζή.                                                       

 

Διήμερο χορού

Latin, tango, break dance, oriental

Χορευτική ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης

Χορευτικό τμήμα ΠΟΦΠΠ

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

 

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει σήμερα και αύριο το Χορευτικό Τμήμα των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών με προσκεκλημένη την Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής.

– Σήμερα στις 8μμ στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών μουσικοχορευτική εκδήλωση από τη Χορευτική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης – Τμήμα Tango Argentino.

Κεντρικός άξονας η πορεία ζωής ενός ανθρώπου της διπλανής πόρτας και οι καθημερινές «σκηνές τρέλας» αυτής, δοσμένες βεβαίως μέσα από το χορευτικό πρίσμα που υποβάλλει και επιβάλλει ο αγαπημένος μας χορός.

Η ομάδα αργεντίνικου  tango του Χορευτικού Τμήματος των Π.Ο.Φ.Π.Π. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αναπολεί στιγμές του παρελθόντος χορεύοντας… Η σκέψη τους ταξιδεύει στην ίδια milonga που πρωτογνωρίστηκαν στα νιάτα τους, εκεί οπου η μελωδία του πιο ερωτικού χορού τους ένωσέ για πάντα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στις 11 μ.μ. θα γίνει πάρτυ στην αίθουσα εκδηλώσεων Λάγιος στη μαρίνα, με μουσική tango, latin, flamenco, breakdance, disco με πολλές εκπλήξεις. Είσοδος 7ευρώ με ένα ποτό και δεύτερο ποτό 6ευρώ. Το 1ευρώ από την είσοδο θα διατεθεί για τους σκοπούς της Επιτροπής Νεολαίας Κωφών Πάτρας.

 

Θέατρο

Θεατρική ομάδα ΤΕΙ

«Γιατρός με το ζόρι»

Συνεδριακό ΤΕΙ, 21.00

Ως 07/12

 

Τη σπαρταριστή κωμωδία εποχής «Γιατρός με το ζόρι» του Μολιέρου ανεβάζει η θεατρική ομάδα του Τ.Ε.Ι. Πάτρας σήμερα, αύριο και μεθαύριο (στις 9 μ.μ.), στο Συνεδριακό Κέντρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας.

«Η θεατρική ομάδα του Τ.Ε.Ι. Πάτρας συνεχίζει την πορεία της με νέα μέλη και νέα υπεύθυνη. Μετά το τέλος της τελευταίας παράστασης “Να σου πω ένα παραμύθι;” η οποία ανέβηκε στο Τ.Ε.Ι στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, η ανάγκη για δημιουργία και έκφραση ώθησε την ομάδα να συνεχίσει  τις συγκεντρώσεις και από τον Μάιο βρίσκεται σε πρόβες με σκοπό την παρουσίαση μιας νέας παράστασης», σημειώνουν τα μέλη της ομάδας προσθέτοντας ότι «είναι ένα αρκετά ευχάριστο έργο το οποίο αποτελείται από τρεις πράξεις μεταφρασμένες στα «καθ’ ημάς».

Η ελεύθερη διασκευή του Κ. Χ. Μυρή «πείραξε» το κείμενο μεταφέροντας τη δράση στη σημερινή εποχή και προσαρμόζοντας πρόσωπα, καταστάσεις, αντιδράσεις στα πρότυπα της ελληνικής νοοτροπίας.

Η Μαρτίνα, για να εκδικηθεί τον μπεκρή άνδρα της, τον Γιαναρέλλο, επειδή την ξυλοφόρτωσε, πληροφορεί τον Μπαλάντζα και  τον Λουκά, που ψάχνουν για γιατρό, πως ο Γιανναρέλλος είναι ο καλύτερος γιατρός του κόσμου. Όμως, ποτέ δεν παραδέχεται αυτή του την ιδιότητα, παρά μόνο αν φάει ένα γερό μπερτάχι.Ο Μπαλάντζας και ο Λουκάς, ακολουθώντας τη «συνταγή» της Μαρτίνας, οδηγούν τον Γιανναρέλλο στο σπίτι του αφεντικού τους, του Γεροξούρα, για να γιατρέψει την κόρη του, την Λουκία, η οποία καμώνεται τη μουγκή, γιατί δεν θέλει να παντρευτεί τον άνδρα που της προξενεύει ο πατέρας της εξαιτίας του έρωτα της για τον Λέανδρο. Κι ενώ στην αρχή ο Γιανναρέλλος δίσταζε να αναλάβει τον ρόλο του γιατρού, στην συνέχεια δείχνει να απολαμβάνει  τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει η νέα του ιδιότητα. Εκδικείται τον Γεροξούρα με ένα ψιλομπερντάχι, κορτάρει πιεστικά τη Ζαχαρένια, την τροφό, μπρόστα στα μάτια του ζηλιάρη άντρα της, του Λουκά, και ανακαλύπτει δια του….σφυγμού πως η κόρη είναι μουγκή. Αποσπά τον γενικό θαυμασμό με τις «επιστημονικές» ασυναρτησίες του και στο τέλος εισπράττει κι ένα γερό ποσό από τον Γεροξούρα. Στη συνέχεια ο Λέανδρος αποκαλύπτει στον Γιανναρέλλο πως η αγαπημένη του κάνει την άρρωστη, για να αποφύγει τον γαμπρό που της επιβάλλει ο πατέρας της. Ο «γιατρός» μας, αφού εισπράττει και πάλι μια καλή αμοιβή από τον Λέανδρο, δέχεται να βοηθήσει στην εξαπάτηση του Γεροξούρα. Η Λουκία κάνει την επανάσταση της ενάντια στον πατέρα της…

Απολαύστε τις ερμηνείες, με κέφι και γρήγορους ρυθμούς από τους Βαγγέλη Κουφάκο, Άντρη Νικολάου, Γιώργο Ταγκλή, Φώτη Πολυζόπουλο, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ιωάννα Μάρκου, Αλίκη-Μαρία Μπατζάκη, Φιλιώ Φωτιάδη, Ιωάννα Κόχειλα-Νουλέλη, Νατάσα Ιππειώτη και Μαρία Καουρή.

Το συντονισμό της παράστασης, την επεξεργασία ρόλων είχε η Κωνσταντίνα Νταντάμη, τη μουσική επιμέλεια ο Παναγιώτης Παπαευαγγέλου, το μακιγιάζ η Ανδριάνα Κωστούρου και η Χριστίνα Ανδρικοπούλου, το σχεδιασμό αφίσας και προγράμματος ο Παναγιώτης Παπαευαγγέλου.

Πριν την έναρξη της παράστασης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας (από τους Παναγιώτη Παπαευαγγέλου, Μεταξία Μερζιώτη, Laura Sliazaite) με θέμα τους ήρωες του έργου.

 

Αφιέρωμα

Καλλιτεχνική Διάδραση

Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

«Ι. Μόραλης» , 21.30

DANCartE

 

Σάββατο 06/12

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής»

ακρόαση σπουδαστών

Δημοτικό Ωδείο, 16.00-21.00

 

 

Πρόγραμμα για σπουδαστές Ωδείων

σε όλη την Ελλάδα

                     Πάτρα 6 & 7 Δεκεμβρίου –

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Σύλλογος «οι Φίλοι της Μουσικής»

΄Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη

ανοιχτό μάθημα

Δημοτικό Ωδείο, 11.30

 

Συναυλία

τρίο «Opus I»

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.00

 

Η Πάτρα -στις 6 και 7 Δεκεμβρίου- είναι ο επόμενος και τελευταίος σταθμός του πρώτου κύκλου του νέου τριετούς εκπαιδευτικού  προγράμματος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής του οποίου αποστολή είναι  να προσφέρει στους σπουδαστές των Ωδείων σε πόλεις της περιφέρειας, τη δυνατότητα να αναδείξουν, να καλλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν το μουσικό τους ταλέντο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους με υποτροφία στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκπαιδευτικής εκστρατείας του Συλλόγου  -ο οποίος έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα του πολιτισμού στα 55 χρόνια της διαδρομής του- που στόχο έχει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι προικισμένοι μουσικά νέοι να βρουν την ενθάρρυνση και την υποστήριξη για να εξελιχθούν  επαγγελματικά. Η εκστρατεία αυτή θα καλύψει την τριετία 2009-2011 ενώ ο βασικός άξονας που διαπερνά την αντίληψη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής είναι η μέριμνα για την κοινωνική δικαιοσύνη που προαπαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή και την τέχνη.

Κατά τις ακροάσεις στα Ωδεία των πόλεων της περιφέρειας, τα ανερχόμενα μουσικά αστέρια θα έχουν την ευκαιρία να  αναδείξουν τις ικανότητές τους στην επιτροπή των ειδικών που αποτελούν οι: Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη (μουσικολόγος, υπεύθυνη για τα Κυριακάτικα πρωινά του Μεγάρου Μουσικής), ο Δημήτρης Σέμσης, (βιολονίστας, εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και επικεφαλής του μουσικού συνόλου Opus I ο βιολοντσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και μέλος του μουσικού συνόλου Opus I Αστέριος Πούφτης, ο πιανίστας μέλος του μουσικού συνόλου Opus I Γιάννης Τσανακαλιώτης και η Όλγα Καλογρηάδου (μουσικός), η οποία είναι και υπεύθυνη της οργάνωσης των περιοδειών της επιτροπής.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναυλίες, μαθήματα τελειοποίησης και μαθήματα μουσικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα, ικανή να εμπνεύσει στους νέους εμπιστοσύνη για το μουσικό τους μέλλον. Χορηγός του προγράμματος είναι ο κύριος Βίκτωρ Ρέστης.

Στις 6 και στις 7 Δεκεμβρίου την Πάτρα θα επισκεφθούν : η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη και οι τρεις μουσικοί του Opus I –Δημήτρης Σέμσης, Αστέριος Πούφτης και Γιάννης Τσανακαλιώτης. Κατά την παραμονή τους στην πόλη τα μέλη του τρίο και η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη θα παρουσιάσουν ένα ανοιχτό σεμινάριο που απευθύνεται σε όλους τους σπουδαστές μουσικής, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου σπουδών. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν, με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό, πολλά ενδιαφέροντα θέματα για τη μουσική.

Στη συνέχεια, θα γίνουν ακροάσεις νέων σπουδαστών ώστε να καταγραφεί το δυναμικό της πόλης και να επιλεγούν οι ταλαντούχοι σπουδαστές που θα συμμετάσχουν πιο ενεργά στις επόμενες φάσεις του προγράμματος.

Οι σπουδαστές αυτοί θα αναλάβουν να μελετήσουν μουσικά έργα και θα ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν μουσικά σύνολα για να προετοιμαστούν  για το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο, λίγο καιρό αργότερα, ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης θα επισκεφθεί την Πάτρα για να εποπτεύσει  και να καθοδηγήσει την πρόοδο των προετοιμασιών και να ακούσει και πάλι τους επιλεγμένους σπουδαστές. Στο τρίτο στάδιο του προγράμματος οι νέοι μουσικοί θα προσκληθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Απρίλιο του 2009 και θα παρουσιάσουν τα έργα που θα έχουν μελετήσει.

Στην Πάτρα, στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου θα γίνει η ακρόαση των σπουδαστών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Στην ακρόαση μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές από όλα τα Ωδεία της Πάτρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από το Δημοτικό Ωδείο (τηλ. 2610-277630 κ. Αντα Βασιλακοπούλου )  και να δηλώσουν συμμετοχή.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας, η ΄Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη θα δώσει ανοιχτό μάθημα στις 11.30 το πρωί και το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 9 θα γίνει η ανοιχτή για το κοινό – με δωρεάν είσοδο – συναυλία του τρίο Opus I στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών(Αίθουσα Ι-4) με έργα Μότσαρτ, Μπραμς και Αρένσκυ.

 

Ο πρώτος κύκλος αυτού του προγράμματος, που άνοιξε στη Λαμία και συνεχίστηκε στο Βόλο, το Ρέθυμνο και την Καλαμάτα, ολοκληρώνεται στην Πάτρα στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

Σημαντικές και συμβολικές για τη φιλοσοφία του προγράμματος είναι οι συναυλίες του Opus I, μουσικού συνόλου που αποτελείται από τρεις έμπειρους και ταλαντούχους μουσικούς, με τους οποίους οι σπουδαστές θα μπορούσαν να ταυτιστούν και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σε ένα μουσικό μέλλον. Το τρίο ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση και συμπεριλαμβάνει τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη και τον βιολοντσελίστα Αστέριο Πούφτη. Και οι τρεις είναι μουσικοί με σπουδές και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το τρίο έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συναυλίες, αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ελληνικές πόλεις και έχει παρουσιάσει μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και έργα που σπάνια ακούγονται καθώς και πρώτες εκτελέσεις έργων ειδικά γραμμένων για αυτό.

 

Πρόγραμμα του διημέρου στην Πάτρα

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου           

Ακρόαση Σπουδαστών, Δημοτικό Ωδείο, 16 – 21 μ.μ.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

Ανοιχτό Μάθημα, Δημοτικό Ωδείο, 11:30 π.μ.

Συναυλία Opus I, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Αίθουσα Ι-4,  21 μ.μ.

 

Καλλιτεχνική Διάδραση

Αφιέρωμα στον

Στέλιο Χαραλαμπόπουλο

«Άδης», 18.00

«Γιώργος Σεφέρης: Ημερολόγια Καταστρώματος», 20.00

Συζήτηση με το δημιουργό, 21.15

DANCartE

 

Διήμερο χορού

Παραδοσιακοί χοροί

Χορευτική ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης

Χορευτικό τμήμα ΠΟΦΠΠ

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

 

Στο πλαίσιο του διήμερου παρουσιάζεται η μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «… Ψηφίδες του Αιγαίου…». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και χορούς από Κρήτη, Πάρο, Λήμνο και Εύβοια από το Τμήμα Κρητικών Χορών της Χορευτικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης και από την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Χορευτικού Τμήματος των Π.Ο.Φ.Π.Π. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στις 10 μ.μ. στο Πάρκο της Ειρήνης θα γίνει γλέντι με ελληνική παραδοσιακή μουσική από ομάδες μουσικών. Μελωδίες από την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τη Θράκη. Είσοδος 7ευρώ.

 

 

Κυριακή 07/12

 

 

Η 10η Παιδαγωγική Ημερίδα του Τομέα Εκπαιδευτικών της Χριστιανικής Στέγης Πατρών με θέμα «Μελέτη – Μνήμη Ιστορίας και Όχι Ιστορική Λήθη» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της Χριστιανικής Στέγης Πάτρας (Παντανάσσης 61).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη εισαγωγή του φιλολόγου, τ. Λυκειάρχη Δ. Παπαθανασόπουλου, εισηγήσεις του καθηγητή – ιστορικού Σαράντου Καργάκου με θέμα «Η αναγκαιότητα της σπουδής της Ιστορίας» και του πολιτικού επιστήμονα Κωνσταντίνου Χολέβα με θέμα «Ιστορία και εθνική ταυτότητα στον 21ο αιώνα»

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τα πορίσματα της ημερίδας και ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου.

 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής»

΄Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη

ανοιχτό μάθημα

Δημοτικό Ωδείο, 11.30

 

Συναυλία

Τρίο «Opus I»

Συνεδριακό ΑΕΙ, 21.00

 

 

Δευτέρα 08/12

 

Art Cinema

Κινηματογραφική Λέσχη

«La zona – Ιδιωτική ζώνη», Ροντρίγκο Πλα

Ιντεάλ, 20.30, 22.30
 
 

 

 

Τρίτη 09/12

 

Αvant première

«Bank Bang»

Village Cinemas – Πάνθεον, 20.00

 

«Καλυφθείτε… Bank Bang»!

Ο «Max fm» και η εφημερίδα «Κόσμος» παρουσιάζουν σε avant première την πολυαναμενόμενη νέα κωμωδία«Bank Bang», την Τρίτη 09 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα 1 των Village Cinemas – Πάνθεον.

 

Μια ξεχωριστή κωμωδία, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο χαρισματικός και αγαπημένος στο κοινό Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.
Το «Bank Bang» είναι μία θεότρελη κωμωδία που κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει, κανείς δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει και που τις συνέπειες όλων των παραπάνω δεν θα τις ευχόσασταν ούτε στο χειρότερο εχθρό σας! Είναι να τη χάσετε;

Κηδείες, ληστείες, Έλληνες γκάνγκστερ, αστυνομία, κοφτά μπιμπ και έρωτες, που συνθέτουν τη συναρπαστική Bank Bang πλοκή. Δίπλα στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε «ρόλο – κλειδί» στην ταινία εμφανίζεται ο αγαπημένος ηθοποιός του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου, Κώστας Βουτσάς (Ερμόλαος). Μαζί του ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Μιχάλης), ο Δημήτρης Ήμελλος (Νώντας), η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (Λένα), η Κατερίνα Μαυρογεώργη (Μίνα), ο Μιχάλης Ιατρόπουλος (Μάκης), ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κώστας), η Τζένη Μπότση (Κάτια), ο Θάνος Σαμαράς (Δούκας), ο Σκώτης Δρόσος (Σαμ), ο Ιερώνυμος Καλετσάνος (έμπορος όπλων). Στην ταινία συμμετέχουν επίσης οι Ελένη Ράντου, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Καβογιάννη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ορφέας Αυγουστίδης, Φάνης Μουρατίδης .
Σκηνοθέτης της ταινίας «Bank Bang» είναι ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και το σενάριο έχει γράψει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Τη διεύθυνση φωτογραφίας αναλαμβάνει ο αναγνωρισμένος στον κινηματογραφικό χώρο Χρήστος Καραμάνης, το μοντάζ ο βραβευμένος Γιώργος Μαυροψαρίδης, την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Βαγγέλης Κυρώζης και τα κοστούμια ο Δημήτρης Παπαθωμάς ενώ τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Soumka.
Το τραγούδι της ταινίας ερμηνεύει η Άννα Βίσση.
Στείλτε μήνυμα στο Max Fm κενό 54660 και κερδίστε προσκλήσεις για δύο άτομα.
 

 

Συναυλία

POLY QUARTET   LIVE
Χασομέρι, 21.30  

(Παπαδιαμαντοπούλου 10, τηλ 2610 22 12 02)
Τέσσερις Έλληνες μουσικοί που συναντήθηκαν στην Ολλανδία αποτελούν αυτό το  τετραμελές σχήμα ευρωπαϊκής  jazz που με τις οργανικές συνθέσεις  του με το  μεσογειακό άρωμα και  το βορειοευρωπαϊκό ηχόχρωμα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει  εντυπώσεις και εκτίμηση από κοινό και κριτικούς αλλά και την πανευρωπαική καταξίωση κερδίζοντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «Motives for Jazz»  που έγινε στο Βέλγιο (στα πλαίσια του Play Festival) το περασμένο καλοκαίρι.Το ντεμπούτο άλμπουμ τους Perfumed Dreams δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές αποτυπώνοντας σε αυτό το μεσογειακό συνθετικό ταμπεραμέντο των τεσσάρων μελών του αλλά και τη σκοτεινή αλλά παράλληλα σαγηνευτική αύρα του Βορείου Ημισφαιρίου όπου και υπήρξε ο τόπος που σχηματίστηκαν οι POLY QUARTET μιας και τα μέλη του συναντήθηκαν καλλιτεχνικά στις περίφημες μουσικές σχολές του Amsterdam. Οι Poly Quartet αποτελούνται από τους Αντρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα, effects), Κωνσταντίνο Γιαξόγλου (πιάνο), Βασίλη Στεφανόπουλο (κοντραμπάσο) και Σωτήρη Ντούβα (ντραμς, κρουστά).Η συναυλία που θα δώσουν το βράδυ της Τρίτης στο Χασομέρι θα αποτελέσει και την αυλαία μιας 10ήμερης περιοδείας των POLY 4EΤ στη νότια Ελλάδα.
 

 

  Σύντομα βιογραφικά


Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, ηλεκτρονικά) γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1981 και μεγάλωσε στο Άνω Σαμικό Ηλείας. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 10 ετών και τρομπέτα 9 χρόνια αργότερα. Το 2002 αποφοίτησε από το τμήμα τζαζ κιθάρας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Το 2008 τελείωσε με άριστα το τμήμα τζαζ τρομπέτας του Κονσερβατορίου του Άμστερνταμ.  Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους: Γιώτη Σαμαρά, Σωκράτη Άνθη, Markus Stockhausen, Paolo Fresu, Angelo Verploegen κ.α. Έχει δώσει συναυλίες με διάφορα σχήματα σε κλαμπ και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Ιταλία παίζοντας jazz, world, free impro και δικές του συνθέσεις. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι : Γιώργος Τρανταλίδης, Κώστας Θεοδώρου, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Σαβίνα Γιαννάτου και Markus Stockhausen και έχει λάβει μέρος σε ποικίλες ηχογραφήσεις.
  
     Ο Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο) γεννήθηκε το 1975 και τελείωσε το σχολείο στη Σπάρτη, Λακωνίας. Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μετάφραση στο Βρετανικό Συμβούλιο και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε σε θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα από το 1996 μέχρι το 2002. Από το 1998 μέχρι το 2001 έκανε μαθήματα μουσικής τζαζ στο Atheneum με το Γιώργο Κοντραφούρη και το Σύλβιο Σύρρο. Το  2004 έγινε δεκτός στο Conservatorium Van Amsterdam όπου έκανε μαθήματα  με τους Karel Bohlee, Hans Vroomans, Chris Goessens, Randal Corsen, Ferial Karamat Ali κ.α. Τον Ιούνιο του 2008 αποφοίτησε από το Τμήμα Jazz του Κονσερβατορίου. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με διάφορα σχήματα και μουσικούς όπως η Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων (1997-1999), οι Apurimac (1998-2002), ο Απόστολος Ρίζος, Χρήστος Θηβαίος, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.α. Στην Ολλανδία από το 2004 συνεργάζεται με διάφορα jazz, latin και pop σχήματα.

    Ο Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο, ηλ.μπάσο) γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε ηλεκτρικό μπάσο σε ηλικία 18 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών με καθηγητή τον Ανδρέα Γεωργίου. Παράλληλα σπούδασε κλασικό κοντραμπάσο με τον Ηρακλή Σουμελίδη. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στιν Ολλανδία συμμετέχοντας σε διάφορα Jazz,ethnic,κλασικά σχήματα.Σπούδασε με τους: Hein van de Geyn, Frans van der Hoeven, Knut Guettler καί Jean-Paul Everts στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2008. Έχει εμφανιστεί με την Ορχήστρα Πάτρων στον Κύκλο Νέων Σολίστ υπο τη διεύθυνση του Saulius Sondeckis. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Ολλανδία και Βέλγιο.
 

    O Σωτήρης Ντούβας (ντραμς, κρουστά) γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τύμπανα σε ηλικία 16 ετών και αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών έχοντας κάνει μαθήματα με το Λεωνίδα Πλιάτσικα. Αργότερα μετακόμισε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Codarts University of Arts το 2007, με καθηγητές του τους Ηans Van Oosterhout και Ruben Van Rompaey. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Steve Clover, Jeff  Ballard, Ed Soph και Kiko Freitas και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι: Eric Vloeimans, Jasper Blom, Ed Verhoeff, John Ruocco, Angelo Verploegen κ.α.  Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες σε  Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.Από το 2008 έχει σαν βάση του την Πάτρα όπου διδάσκει και συμμετέχει σε διάφορα project ενω συνεργάζεται με μουσικούς της Αθηναικής jazz σκηνής.

 

 

 

 

 

 

Ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο από αυτά που σπάνια παρουσιάζονται μέσω συναυλιακού προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Πατρινοί μουσικόφιλοι στη ζωντανή εμφάνιση της Ορχήστρας Πατρών, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συναυλία συνεχίζει τη μόνιμη παρουσία της Ορχήστρας Πατρών και την σταθερή επαφή της με το κοινό.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει έργα των Άγγλων συνθετών Edward Elgaz και Benjamin Britten, του Τσέχου Leos Janacek αλλά και του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου. Έργα που πολύ σπάνια παρουσιάζονται ζωντανά και με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους Πατρινούς να έχουν μια ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αλλά και ερευνητικής αξίας, μουσική εμπειρία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής:

ΜΕΡΟΣ Α’

Edward Elgar (1857-1934)

-Ελεγεία για έγχορδα, op. 58

Benjamin Britten (1913-1976)

-Illuminations

ΜΕΡΟΣ Β

Αντίοχος Ευαγγελάτος (1903-1981)

-Σεξτέτο για έγχορδα

Leos Janacek (1854-1928)

-Idyll

Η προσφορά του Αντίοχου Ευαγγελάτου υπήρξε πολύπλευρη. Εκτός από την παιδαγωγική πτυχή της (ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο Νίκος Μαμαγκάκης και η Ελένη Καραΐνδρου) υπήρξε ο πρώτος που παρουσίασε με την ΕΛΣ τις όπερες του Μότσαρτ στο ελληνικό κοινό. Τέλος, συνθετικά μας δίνει ένα αμάγαλμα «ανατολίτικου» ύφους με έντονο χρωματισμό και ταυτόχρονα ενός δυτικότροπου διατονισμού, πάντα στο κλίμα της παραδοσιακής «Εθνικής» μελοποιίας, προσθέτοντας ενίοτε έως και ατονικά στοιχεία. Το Σεξτέτο για ορχήστρα εγχόρδων σε σολ ελάσσονα γράφτηκε το 1932 και εκτελέστηκε για πρώτη φορά από την ΚΟΑ στις 8.1.1971, με αρχιμουσικό τον ίδιο το συνθέτη.

Στο πόντιουμ της Ορχήστρας Πατρών θα βρεθεί ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, ο οποίος θα καθοδηγήσει με έμπνευση και φαντασία και βέβαια, με το αναμφισβήτητο κύρος του.

Ο Βύρων Φιδετζής έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και με ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό προβάλλοντας πάντα τη νεοελληνική δημιουργία.

 Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως διευθυντής ορχήστρας, έχει παρουσιάσει πάνω από 200 ελληνικά έργα, τα περισσότερα από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε παρουσίαση στο κοινό μετά από πολύχρονη σιωπή. Η προσπάθειά του στόχευσε στο να αναδειχθεί σταδιακά ο 19ος αιώνας ως βάση της μετέπειτα μουσικής δημιουργίας. Έτσι, επέδειξε ιδιαίτερη και επίμονη μέριμνα στην ανάδειξη της Επτανησιακής Σχολής, εκτελώντας  έργα των Ν. Μάντζαρου, Σπ. Ξύνδα, Π. Καρρέρ, Δ. Ροδοθεάτου, Δ. Λαυράγκα, Σπ. Σαμάρα, αλλά και συνθετών που έδρασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ο Α. Κατακουζηνός, ή ο Δ. Λιάλιος. Ανάλογα προσπάθησε και για την προβολή της Εθνικής Σχολής, ερμηνεύοντας κυρίως έργα των Μ. Καλομοίρη, Αιμ. Ριάδη, Π. Πετρίδη, Α. Ευαγγελάτου, αλλά και έργα των Θ. Σακελλαρίδη, Γ. Λαμπελέτ, Λ. Καμηλιέρη κ.α. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει στο κοινό πολλά έργα παλαιών αλλά και νεότερων συνθετών, όπως Α. Νεζερίτη, Γ. Πονηρίδη, Σ. Μιχαηλίδη, Κ. Κυδωνιάτη, Γ. Πλάτωνος, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δ. Δραγατάκη, Μ. Παλλάντιου, Α. Ξένου, Γ. Σισιλιάνου, Γ. Χρήστου, Μ. Αδάμη, Θ. Αντωνίου, Κ. Σφέτσα, Χ. Βρόντου, Χ. Ξανθουδάκη, Φ. Τσαλαχούρη, Χ. Σαμαρά, Κ. Νικήτα κ.ά.

Η διεθνής κριτική εξεθείασε κατά καιρούς με ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια τη δισκογραφική αλλά και τη γενικότερη προσπάθειά του για την προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Για την καλλιτεχνική του δράση η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1975 με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Έχει επίσης τιμηθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και από άλλους φορείς. Τέλος, για την προσφορά του στην ελληνική μουσική εξελέγη ομόφωνα επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, ενώ για το δισκογραφικό του έργο, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

 

 

Βραδιά σύγχρονου

έντεχνου τραγουδιού

Σκέντζος, 23.00

 

 

Τετάρτη 10/12

 

Ομιλία

Διονύσιος Μπονικος

«Δυνατότητες, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές :

στις επιστήμες του 21ου αιώνα»

Διακίδειος, 19.00

 

Κινηματογραφική Λέσχη

«Το πρόσωπο ενός άλλου», Χιρόσι Τεσιγκαχάρα
Village Cinemas – Πάνθεον, 19.30 & 22.30

 

 

Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», Ρήγα Φεραίου 106, θα γίνει η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Κίας Ευλαμπίου, από τις εκδόσεις «Ελάτη» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου». Την ποιητική συλλογή θα παρουσιάσουν η συγγραφέας, ζωγράφος Μαρία Καρέλα, η φιλόλογος, κριτικός Βίβιαν Φαρμάκη, ο δικηγόρος, συγγραφέας Παύλος Μαρινάκης και ο διευθυντής του Πειραματικού Λυκείου, φιλόλογος Φώτης Δημητρόπουλος. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα δοθεί δεξίωση.

 

 

 

Πέμπτη 11/12

 

Θέατρο

Θεοφανία Παπαθωμά & Πασχάλης Τσαρούχας

«Ο τέλειος εραστής», Νιλ Σάιμον

Πολιτεία, 21.15

Ως 15/12

 

 

Στο Θέατρο του Πολυχώρου Πολιτεία «Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ» του Νιλ Σάιμον από τις 11 ώς και τις 14 Δεκεμβρίου 2008. Πρωταγωνιστούν Θεοφανία Παπαθωμά και Πασχάλης Τσαρούχας. Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ κανονικό και 15 ευρώ φοιτητικό. Παραστάσεις καθημερινά στις 21.15 και Σάββατο 18.15 & 21.15.

 

Σκηνοθεσία – Μετάφραση:      Θεοφανία Παπαθωμά

Σκηνικά – Κοστούμια :                       Μαρία Δημητριάδη

Μουσική:                                Γιάννης Μακρίδης

Φωτισμοί :                                          Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες :             Γιώργος Καλφαμανώλης

 

 

Ο Μπάρνεϋ Κάσμαν, ιδιοκτήτης ρεστοράν στη Νέα Υόρκη, παντρεμένος είκοσι τρία χρόνια με την ίδια γυναίκα, αποφασίζει να την απατήσει για πρώτη φορά και μάλιστα στο διαμέρισμα της μητέρας του. Αισθάνεται ότι η ζωή του είναι βαρετή, τα χρόνια περνούν χωρίς ο ίδιος να χαίρεται καμία της στιγμή, έτσι αποφασίζει, να χαρίσει στον εαυτό του μια μόνο μέρα ευχαρίστησης και μετά να επιστρέψει  και πάλι στα ίδια αλλά έχοντας  έστω και για μόνο μια στιγμή ζήσει πραγματικά.

Τι θα γίνει όμως όταν η Πολωνή γυναίκα που ψάρεψε στο εστιατόριο, πάει κατευθείαν στο «ψητό», ενώ αυτός θέλει να ζήσει κάτι ρομαντικό κι αθώο;

Ή όταν η πιτσιρίκα αρτίστα που τσίμπησε στο πάρκο, είναι ψυχοπαθής , μυθομανής κι οι  ιστορίες που του αφηγείται του κόβουν τα πόδια;

Μήπως θα ήταν καλύτερα με τη γυναίκα του φίλου του που τη ξέρει  12 χρόνια κι αισθάνεται και μια οικειότητα; Η μήπως η οικειότητα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα καμιά φορά;

Τρεις  ξεκαρδιστικές ιστορίες, μια κωμωδία, με φόντο τη  Ν.Υόρκη . Μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο  της μοναξιάς, της απελπισίας, των αντικαταθλιπτικών, τέσσερις άνθρωποι ενώνουν τη ζωή τους για μια στιγμή μόνο, με σκοπό την ευχαρίστηση και με αποτέλεσμα το αδιέξοδο.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

 

Ο Νιλ Σάιμον δημιούργησε τέσσερις ήρωες ακραίους, όχι όμως καρικατούρες. Τέσσερις καθημερινούς ανθρώπους, αναγνωρίσιμους που ζούνε δίπλα μας και μπορείς να τους συναντήσεις ανά πάσα στιγμή. Μέσα από την απελπισία τους και το αδιέξοδο, καταφέρνει και βγάζει άφθονο γέλιο, θυμίζοντάς μας πόσο αστείοι είμαστε, όταν πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Αριστοτεχνικά δουλεμένοι διάλογοι, κορυφώνουν με μαθηματική ακρίβεια το θέμα, κι ο θεατής δεν παίρνει ανάσα.

 

 

Πληροφορίες 2610 342-200

 

 

 

Σεμινάρια Ιστορικοφιλοσοφικού λόγου

Απόστολος Πιερρής

«Ο Νέος Γνωστικισμός και Τεχνοκρατία»

Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, 20.30

 

 

Μουσικές Βραδιές

«Ατραπός»

Βυρσοδεψείον, 22.30

 

Το μουσικό σχήμα «Ατραπός» αρχίζει (και κάθε Πέμπτη) απόψε στις 10.30 τις εμφανίσεις του στο «Βυρσοδεψείον». Μελωδίες που θα αγαπήσετε ακόμα και οι μη μυημένοι στο συγκεκριμένο μουσικό είδος, από ταλαντούχους δεξιοτέχνες μουσικούς που δημιούργησαν μια νέα καλλιτεχνική συντροφιά (Γιάννης Μπαλαφούτης, Κώστας Στεφανόπουλος, Γιάννης Τσεντούρος, Κώστας Τσαρούχης). Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, την Ανατολή. Το σχήμα δίχως ν’ αγνοεί τις παραδοσιακές φόρμες και χωρίς περιττούς νεωτερισμούς και υπερβολές, αποκαλύπτει τις ρίζες αυτής της μουσικής αλλά και ανταποκρίνεται στις αισθητικές ανάγκες της εποχής μας για να ακούσετε, να «κάνετε» κέφι, να τραγουδήσετε μαζί τους, να χορέψετε.

Ένα μελωδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο με αυτοσχεδιασμό, τη χρήση των ανατολικών μουσικών τρόπων, δημιουργώντας ένα μοναδικά όμορφο συναίσθημα τόσο στο ακροατήριο όσο και στον ίδιο τον τραγουδιστή. «Για μένα η ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι η μουσική του τόπου μας, που καταφέρνει να με καθηλώσει, να με επηρεάσει και με βοηθάει να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Είναι μια μουσική που διακατέχεται από τελειότητα, από όμορφες μελωδίες και η οποία για να παιχτεί σωστά απαιτεί επαγγελματισμό», σημειώνει ο Γιάννης Μπαλαφούτης προσθέτοντας ότι στην πόλη μας δεν υπάρχουν χώροι «φιλόξενοι» για την παραδοσιακή μας μουσική.

Έτσι η πρόταση της μουσικής τους συντροφιάς αποτελεί και πρό(σ)κληση για «εναλλακτική» διασκέδαση με ήχους, τραγούδια, χορό που καθρεφτίζουν τη μουσική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής, η οποία στέκεται στα δυτικά σύνορα της παραδοσιακής Ανατολής και ταλαντεύεται ανάμεσα στον Ανατολικό και Δυτικό πολιτισμό παίρνοντας στοιχεία κι από τις δύο πλευρές, φτιάχνοντας ένα μίγμα που θυμίζει μακρινές συγγένειες ξεχασμένες στα βάθη του χρόνου. Δεν θα περιορίζονται σε περιοχές ή ερμηνείες αλλά θα παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο με νέα κάθε φορά τραγούδια, καινούριες ενότητες που θα αφιερώνονται σε διαφορετικές περιοχές του ελληνισμού αλλά και της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα στο τέλος του προγράμματος θα παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις από σύγχρονη ελληνική μουσική, ΄δείγματα τραγουδοποιών της τελευταίας δεκαετίας.

 Στο μουσικό σχήμα «Ατραπός» συμμετέχουν:

Ο Γιάννης Μπαλαφούτης παίζει κλαρίνο, νέυ, καβάλ και τραγουδά. Έχει διδάξει παραδοσιακά όργανα σε ωδεία της πόλης και στο μουσικό σχολείο. Έχει εκδώσει δύο βιβλία («Η ανάσα της γης μου» και «Μακάμ»), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Γέρμα».

Ο Κώστας Στεφανόπουλος παίζει σάζι, λαούτο, ακορντεόν, τραγουδά. Είναι επαγγελματίας ψάλτης, εξαιρετικός δάσκαλος και μουσικός. Ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Εαρινή ζυγιά». Δίδασκε παραδοσιακά όργανα στο Δημοτικό Ωδείο.

Ο Γιάννης Τσεντούρος θα παίζει παραδοσιακά κρουστά. Απόφοιτος του μουσικού τμήματος στο ΤΕΙ Άρτας, έμπειρος παραδοσιακός κρουστός που ασχολείται με όλες τις μορφές των παραδοσιακών κρουστών, ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Εαρινή ζυγιά» και δάσκαλος.

Ο Κώστας Τσαρούχης  είναι ελπιδοφόρος νέος μουσικός, ταλαντούχος στο ούτι. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της πόλης μας.

 

/////////////////////////////

ΘΕΑΤΡΟ

 

Ρerformance

AlmaKalma

«Εκπνοή-και-Τίποτα»

Λιθογραφείον

Ως 14/12

 

 

Το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει την performance «Εκπνοή-και-Τίποτα» στο θέατρο «Λιθογραφείον».

Η παράσταση αποτελεί «συμπλοκή» δύο ποιητικών λόγων.  Από τη νέα κυκλοφορία του ποιητικού κειμένου του Δημήτρη Δημητριάδη με τίτλο  «Εκπνοή» το οποίο θα παρασταθεί για πρώτη φορά από την AlmaKalma με τη συνεργασία του ίδιου του ποιητή και από το «κολάζ» Μπεκετικών ελλειπτικών κειμένων όπως τα «Κείμενα για το τίποτα» και οι «Σαχλοκουβέντες» οι οποίες αποτελούν μικρής έκτασης ποιήματα. Η «συμπλοκή» αυτή φιλοδοξεί να αποδώσει το υπαρξιακό τέλμα του σύγχρονου ατόμου που είναι ευθέως ανάλογο με την απώλεια των ιδεολογιών και της ρήξης του πολιτικού λόγου. Μέσα από τις λέξεις αναζητά ο ποιητής το πράγμα. Αναζητά την αρχέγονη σύλληψη του υποκειμένου για τον κόσμο.

Οι ηθοποιοί συνδέουν τη ρυθμικότητα του λόγου με σωματικές δράσεις που έχουν καταγωγή τα βιώματα που προκύπτουν σ’ αυτούς με την ανάγνωση των κειμένων και δημιουργούν μορφές-φορείς του ποιητικού λόγου.

Η μετάφραση των κειμένων είναι της Ερωφίλης Μαρωνίτη και του Τ. Halpin Robin, ενώ η σκηνοθετική διδασκαλία, έρευνα και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Μήτρου. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι είναι η Ελένη Μιτσάγγα και ο Χάρης Μεσανιώτης, performers η Μαρία Χαρέλα και η Μάρω Θεοδοσίου, οι εικαστικές παρεμβάσεις της Μαρίας Οικονόμου, οι φωτισμοί του Γιώργου Παπανικολάου και του Jean Perrenoud, τα κοστούμια της Κικής Παπαϊωάννου και τα κινηματογραφικά τοπία υπογράφουν οι Χρύσα Τζελέπη και Άκης Κερσανίδης.

 

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων άλλαξε και έχει διαμορφωθεί ως εξής:

       Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:00 και την Παρασκευή 12/ 12 η παράσταση θα λάβει χώρα στις 12: 00 μετά τα μεσάνυχτα εγκαινιάζοντας ξανά το θεσμό των μεταμεσονύχτιων παραστάσεων στην πόλη μας.

 

Επιπρόσθετα, τα σαββατοκύριακα θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση του σκηνοθέτη- ερευνητή Μήτρου Γιάννη με το κοινό πάνω στη μέθοδο προσέγγισης των κειμένων και των δράσεων της παράστασης, οι οποίες σχετίζονται με το πρόγραμμα έρευνας «Αντικειμενικό Δράμα» (Objective Drama) του  Jerzy Grotowski. (Τη συζήτηση θα συνοδεύει κρασί)

 

Πάτρα

Θέατρο Λιθογραφείον

(μαιζώνος 172β)

3 – 14 Δεκεμβρίου 2008

Τετάρτη έως Σάββατο 21: 30

Κυριακή 20: 00

και την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 24: 00

 

 

 

Διάφανο Θέατρο

«Άνθρωποι και ποντίκια»

Παρασκευή – Κυριακή, 21.30

Αγορά

Ως 14/12

 

 

Το «Διάφανο Θέατρο» παρουσιάζει το μυθιστόρημα του Αμερικανού νομπελίστα συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια»,  στο θέατρο «Αγορά». Σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Καλλιαμβάκου που δίνει λιτά την ιστορία, μένοντας πιστή στο πρωτότυπο. Διαθέτει όμως μια ευαίσθητη κοινωνική «ματιά» και συγκροτημένη αισθητική άποψη, πετυχαίνοντας ν’ αποτυπώσει άμεσα το χαρακτήρα της σύγχυσης και της εσωτερικής απαξίωσης που δημιουργούν οι κάθε είδους απώλειες στον σύγχρονο άνθρωπο. Προβάλλουν δύο βασικοί, παράλληλοι, αλλά και διασταυρούμενοι θεματικοί άξονες: Ο ένας καταδικάζει τη στυγνή εκμετάλλευση των ξεριζωμένων από τη γενέθλια γη τους, χωρίς δικό τους κλήρο γης, και ο άλλος «υμνεί» με τρυφερότητα και χιούμορ τη μόνη «περιουσία» των καταπιεσμένων, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους.

Ο Τζορτζ και ο Λένι γνωρίστηκαν κάπου, κάποτε, και δεν αποχωρίστηκαν ποτέ. Ο ένας συμπληρώνει και προστατεύει τον άλλον μπροστά σε μια κοινή μοίρα: «Τύποι σαν και μας», λέει ο Τζορτζ, «δεν έχουν κανέναν. Δεν έχουν κανέναν στον κόσμο ούτε για να τους βρίσει». Ο Λένι δεν θυμώνει ποτέ, είναι καλός και ευαίσθητος. Δεν μπορεί να θυμηθεί τι του είπαν πριν από δύο λεπτά, αλλά διαθέτει τεράστια μυϊκή δύναμη. Γι’ αυτό ο Τζορτζ παλιά τον χτύπαγε. Μέχρι που κάποτε του είπε να βουτήξει στο ποτάμι. «Κόντεψε να πνιγεί. Δεν ήξερε κολύμπι. Είδα κι έπαθα να τον βγάλω. Και μόλις τον έβγαλα, ένας θεός ξέρει τι έκανε για να με ευχαριστήσει που του έσωσα τη ζωή. Είχε ξεχάσει πως εγώ τον έβαλα να βουτήξει»…

Τώρα δουλεύουν στο κτήμα του Κέρλι. Τολμούν να ονειρευτούν -θέλουν ν’ αγοράσουν τη φάρμα τους-, προσπαθούν να ελιχθούν ανάμεσα στη σκληρότητα και την παρανόηση της όποιας εξουσίας. Στέκονται απέναντι στον κόσμο αδύναμοι και αφελείς, αλλά γεμάτοι θέληση για το αύριο. Σ’ έναν κόσμο όπου προτεραιότητα είναι η ανάγκη για επιβίωση, άνθρωποι σαν τον Λένι δεν έχουν θέση. Ο άνθρωπος ανοίγει νέους ορίζοντες όταν αφανίζει αυτό που λέγεται εμπόδιο και που του φράζει το δρόμο προς την επιτυχία του.

Ο Λένι (εντυπωσιακή η μεταμόρφωση του «υπερκινητικού» Σπύρου Κανελλάκη) η προσωποποίηση του «αγαθού γίγαντα». Δίπλα του ο -δωρικός και στεντόρειος Μιχάλης Σμυρλής- Τζορτζ τον έχει από κοντά και τον προστατεύει. Το ράντσο στην Καλιφόρνια θα γίνει ο τελευταίος σταθμός της περιπλάνησής τους. Κάποτε η φιλία φτάνει στ’ άκρα, η περιπέτεια γίνεται μονόδρομος που οδηγεί σ’ αδιέξοδο, η θυσία έχει πολλαπλές ερμηνείες. Ένα μίγμα αγάπης και ευσπλαχνίας προς τον «αγαθιάρη» συνοδοιπόρο του θα οπλίσει το χέρι του Τζορτζ. Όλα αυτά μένουν στο μυαλό όταν πέφτει η αυλαία. Η ευαισθησία μπορεί και να κρύβεται πίσω από τη σωματική ρώμη ή, το καλύτερο, πίσω από την τρέλα.

Όλοι οι συντελεστές έχουν συμβάλλει ώστε η παράσταση να μεταφέρει στο θεατή αυτούσιο το πνεύμα του βιβλίου, χωρίς να καταφεύγει στον εντυπωσιασμό και στα πομπώδη δραματικά κρεσέντα. Ένα θέατρο που σε γεμίζει, ακόμη και όταν νιώθεις συγκίνηση και… ένα κόμπο στο λαιμό όταν φεύγεις. Και πάνω απ’ όλα μια ερασιτεχνική δημιουργία που καλύπτει το «κενό» στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης μας!

 

 

 

Θέατρο

Ομάδα Τέχνης «Υπόκρουσις»

«Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε»

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη

Λιθογραφείον, 21.30

 

 

Θέατρο

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτεία, πρωινές παραστάσεις & κάθε Κυριακή, 17.30

 

 

Θέατρο

κάνθαρος

«Yes»

Act

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, 21.30

Κυριακή, 20.30

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

 

Έκθεση φωτογραφίας

Κώστας Τσαχρέλιας

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 06/12

 

Έκθεση εικονικής ζωγραφικής 

NAIKOS

Ιντεάλ

Ως 09/12

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s