Οι Μάσκες πέφτουν και αφήνουν να διαφανεί το αυταρχικό πρόσωπο της τοπικής εξουσίας. Ο Γιάννης Καραμπίτσος οδηγήθηκε παράνομα στο Τμήμα επειδή θέλησε να ενημερώσει τα μέλη της Λέσχης για το αφιέρωμα στον Ν. Κούνδουρο και να τους μεταφέρει μετά από παράκληση του ένα μήνυμα.

2502001

Η Καλλιτεχνική Διάδραση καλεί τους φίλους του κινηματογράφου και της Τέχνης να παραβρεθούν στο αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες καλλιτέχνες δίνοντας ταυτόχρονα ηχηρή απάντηση σε αυτούς που χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν δυστυχώς άλλες εποχές.

Αυτές είναι οι χτεσινές απαράδεκτες εξελίξεις που συνέβησαν όταν ο Πρόεδρός της Καλλιτεχνικής Διάδρασης Γιάννης Καραμπίτσος επισκέφτηκε την Κινηματογραφική Λέσχη πριν την προβολή των 20.30 της ταινίας του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα «Ο Λάκκος» στον κινηματογράφο Πάνθεον για να ανακοινώσει στά μέλη της το πρόγραμμα των προβολών του αφιερώματος για τον Νίκο Κούνδουρο και να μεταφέρει μια δήλωσή του προς το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μετά από παράκλησή του. Επίσης για να ενημερώσει για τα δύο επόμενα αφιερώματα στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο και τον Νίκο Νικολαϊδη. Η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ και της Κινηματογραφικής Λέσχης του απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα γιατί στην Κινηματογραφική Λέσχη απαγορεύεται να κάνει κανείς ανακοινώσεις, ούτε η ίδια δεν κάνει. Ο Γιάννης Καραμπίτσος της αντέτεινε ότι η Λέσχη είναι δημόσια ή έτσι τουλάχιστον οφείλει να είναι αφού ανήκει στην Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών και θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ουσιαστικά δημοκρατικές αρχές και το πνεύμα και την φιλοσοφία που διέπει τις κινηματογραφικές λέσχες και δεν απαιτείται η άδεια η δική της ούτε και κανενός, για να ανακοινώσει κάποιος ένα αφιέρωμα σε ένα από τους μεγαλύτερους ζώντες έλληνες σκηνοθέτες, πόσο μάλλον που στην εκδήλωση τυχαίνει να συμμετέχει και να συνεργάζεται και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ καλύπτοντας τα έξοδα διαμονής των καλεσμένων δημιουργών.

Η κ. Δάσιου απείλησε ότι αν επιμείνει ο Γιάννης Καραμπίτσος η προβολή δεν θα γίνει και θα καλέσει την αστυνομία. Την κάλεσε τελικά μέσω του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου ο οποίος ήρθε στον χώρο, ο Γιάννης Καραμπίτσος του ζήτησε την άδεια να μπει και να κάνει την ανακοίνωση για να λήξει το θέμα, εκείνος αρνήθηκε και τελικά ο Γιάννης Καραμπίτσος οδηγήθηκε παράνομα στο τμήμα μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη και προτροπή της κ. Δάσιου συνοδεία δύο αστυνομικών μην έχοντας ουσιαστικά παραβεί κανένα νόμο ή έχοντας διαπράξει καμιά εγκληματική συμπεριφορά. Ο μόνος λόγος που χρησιμοποιήθηκε είναι ότι o Γιάννης Καραμπίτσος ενοχλούσε την προβολή που γινόταν μέσα απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις και ειρωνείες που δεχόταν αφενός μεν από την κ. Δάσιου που όταν ρωτήθηκε από τον ένα αστυνομικό ποιός είναι ο κύριος, απάντησε κανένας δεν είναι απλά ένας που ενοχλεί την προβολή, αφετέρου των υπαλλήλων του κινηματογράφου που έλεγαν ποιος είναι αυτός ο Κούνδουρος και στην εξύβρισή του από υπάλληλο του κινηματογράφου που χωρίς καν να τον γνωρίζει τον αποκάλεσε καραγκιόζη, για να αποδειχτεί τελικά -τι ειρωνεία- ότι ο εξυβριστής είναι ο πατέρας της προέδρου φιλικού θεατρικού ερασιτεχνικού σχήματος που αφού έκανε την ανακοίνωσή του, εκεί θα πήγαινε ο Γιάννης Καραμπίτσος για να παρακολουθήσει την παράσταση και να πάρει αποσπάσματα που την επόμενη μέρα θα ανέβαζε στο site της Καλλιτεχνικής Διάδρασης, προσπαθώντας όπως το συνηθίζει να προβάλλει όσο το δυνατόν καλύτερα τις προσπάθειες των πολιτιστικών φορέων της πόλης, για να μην θυμίσουμε βέβαια ότι ο Γιάννης Καραμπίτσος συνεργάστηκε πέρυσι για 16 εβδομάδες με το ερασιτεχνικό σχήμα πραγματοποιώντας την εκδήλωση «Από το Θεατρικό Έργο στην Κινηματογραφική Ταινία» και ότι σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις στο αφιέρωμα στον Θείο Βάνια όπου είχε προσκαλέσει την κ. Λυδία Κονιόρδου για να προλογίσει την ταινία έγινε αφορμή και χαίρεται για αυτό να γνωριστεί το θεατρικό σχήμα με την κ. Κονιόρδου και σήμερα να συνεργάζονται δημιουργικά στην διοργάνωση του πανελλήνιου φεστιβάλ δεκάλεπτων σατιρικών θεατρικών στα πλαίσια του Καρναβαλιού.

Ο Γιάννης Καραμπίτσος αποκαλέστηκε καραγκιόζης επειδή «είχε το θράσος» να θέλει να ενημερώσει τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας για την έλευση του Νίκου Κούνδουρου στην Πόλη θέλοντας να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή για την προβολή των ταινιών του, κάτι που η ίδια η κ. Δάσιου Πρόεδρος της Λέσχης και της ΔΕΠΑΠ είχε υποχρέωση να κάνει. Της ζητήθηκε να κάνει , η ίδια την ανακοίνωση και εκεί θα μπορούσε να είχε λήξει το θέμα αλλά και πάλι αρνήθηκε. Επίσης ο Γιάννης Καραμπίτσος είχε ενημερώσει με μήνυμά του από το μεσημέρι την Πρόεδρο της Λέσχης και της ΔΕΠΑΠ ότι θα κάνει μια σύντομη ανακοίνωση για τα αφιερώματα και θα μεταφέρει μια δήλωση του Νίκου Κούνδουρου και όταν μίλησαν στο τηλέφωνο για τις λεπτομέρειες της διαμονής του κ. Κούνδουρου δεν του είπε ότι διαφωνεί με την πρόθεσή του αυτή, παρόλο που πέραν από λόγους ευγένειας και καλής επικοινωνίας δεν είχε καμιά τυπική υποχρέωση να την ενημερώσει.

Η κ. Δάσιου εξαντλώντας κάθε όριο αυταρχικής, αλαζονικής αλλά και θρασείας συμπεριφοράς ξεχνώντας ίσως ότι με την μία ιδιότητά της συμμετέχει στην εκδήλωση- με μισή καρδιά από ότι αποδείχτηκε- αποκάλεσε βλάκες τους χορηγούς που στηρίζουν την εκδήλωση, λέγοντας αφού υπάρχουν κάποιοι βλάκες που υποστηρίζουν αυτά που κάνει η Καλλιτεχνική Διάδραση…  Ο Γιάννης Καραμπίτσος την κάλεσε δημόσια να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να υποδεχτεί τον κ. Κούνδουρο και εκείνη απάντησε ότι δεν είναι υποχρεωμένη. Ο Γιάννης Καραμπίτσος της αντέτεινε εκ νέου ότι βεβαίως και είναι υποχρεωμένη αφού εκπροσωπεί τον ανώτερο δημοτικό φορέα στο χώρο του πολιτισμού και ότι αυτή στην πραγματικότητα είναι η δουλειά της.

Η κ. Δάσιου επικαλέστηκε το Δ.Σ. της Λέσχης ότι έπρεπε να συνεδριάσει (αυτό που έχει να συνεδριάσει όπως τα ίδια τα μέλη του λένε χρόνια) για να επιτραπούν ανακοινώσεις στον χώρο που από το καταστατικό του όπως γίνεται προφανώς με όλες τις λέσχες ανά την Ελλάδα η δημοκρατία, η ενεργή συμμετοχή και η διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων (σίγουρα κάποιος όρος παρόμοιος θα υπάρχει και σε αυτό το καταστατικό) «επιβάλλεται» γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας μιας κινηματογραφικής λέσχης. Ο Γιάννης Καραμπίτσος της αντέτεινε ότι ούτως ή άλλως αυτός ούτε μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης ούτε της Λέσχης είναι ότι δεν τον αφορούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Λέσχης και ούτε χρειάζεται άδεια κανενός για να γίνει σε έναν πολιτιστικό χώρο ανακοίνωση για μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για την πόλη των τελευταίων χρόνων που αντιμετωπίζεται όμως από τους άρχοντες της πόλης με την ανοχή του πνευματικού κόσμου αλλά δυστυχώς και ενός μεγάλου μέρους του κινηματογραφόφιλου κοινού με χλεύη και απαξία.

Τέλος όταν ο ιδιοκτήτης της αίθουσας ισχυρίστηκε ότι ο χώρος είναι δικός του και μπορεί να επέμβει και στην αίθουσα προβολής, ο Γιάννης Καραμπίτσος του αντέτεινε ότι κανένα δικαίωμα δεν έχει κατά την διάρκεια της προβολής της λέσχης όπως κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει κανένα δικαίωμα να μπει στο σπίτι του ενοικιαστή για κανένα λόγο και πόσο μάλλον να επέμβει στα οικογενειακά του.

Ο Γιάννης Καραμπίτσος οδηγήθηκε στο τμήμα κατά παράβαση οποιουδήποτε νόμου και δεοντολογίας με αίτημα του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου ο οποίος στο τμήμα κοντολογίς είπε ότι δεν έχει τίποτα με τον κ. Καραμπίτσο ότι η διένεξη αφορά εκείνον και την κ. Δάσιου και ότι τουλάχιστον έξω από τον κινηματογράφο πριν την προβολή και στο φουαγιέ μπορεί να έρχεται να κάνει τις ανακοινώσεις του. Ο Γιάννης Καραμπίτσος αντέτεινε σε κείνον και στους αστυνομικούς ότι καταρχήν δεν έχει τίποτα μαζί του αλλά εκείνος έχει μαζί του και ότι επειδή αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και έχει ουσιαστική ηθική υποχρέωση στους δημιουργούς θα έρθει και στα δύο επόμενα αφιερώματα να ενημερώσει τα μέλη της Λέσχης γιατί δεν θεωρεί ότι παραβιάζει κανέναν νόμο πράττοντας αυτό.

Ο Γιάννης Καραμπίτσος ζήτησε από τους αστυνομικούς ή να του απαγγείλουν κατηγορία και να τον κρατήσουν ή να τον αφήσουν να φύγει. Αφού ο Γιάννης Καραμπίτσος άκουσε για μισή ώρα ηθικολογίες κουραστικές και βαρετές από τους αστυνομικούς και τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου όπου περίτρανα αποδεικνυόταν η εντελώς παράνομη κρατησή του και προσαγωγή του στο τμήμα πήρε το τσαντάκι ώμου που έφερε μαζί του και τον Στέλιο Αλεξανδρή που προς τιμήν του ακολούθησε «οικειοθελώς» όπως έγραψαν οι αστυνομικοί στο δελτίο τους τον Γιάννη Καραμπίτσο και αποχώρησαν.

Η Καλλιτεχνική Διάδραση σε πείσμα όλων αυτών καλεί όλους τους φίλους του κινηματογράφου και της Τέχνης να παραβρεθούν στην εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Κούνδουρου και στα επόμενα αφιερώματα και να δώσουν μια ηχηρή απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις και συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές.

Αξιοπρόσεχτη λεπτομέρεια: Ο Γιάννης Καραμπίτσος πριν 20 ημέρες περίπου στην συνάντησή του με τον κ. Σκαρμέα και την κ. Δάσιου αλλά και μέσω του Τύπου απήυθυνε πρόταση συνεργασίας στην Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας και στην κ. Δάσιου για συνδιοργάνωση των αφιερωμάτων στους έλληνες δημιουργούς και είχε προτείνει στην κ. Δάσιου να προλογίσει τον Τεσιγκαχάρα και επ΄ευκαιρία να πει δυό κουβέντες για τα αφιερώματα. Απάντηση δεν πήρε ποτέ.

Το μήνυμα του κ. Κουνδούρου προς τους κινηματογραφόφιλους πολίτες αυτής της πόλης έλεγε:

Μετέφερε στους καλλιεργημένους και κινηματογραφόφιλους φίλους πατρινούς ότι αυτή η γενναιοδωρία που επέδειξες να προγραμματίσεις τέσσερις ταινίες έχει να κάνει μόνο με την δυνατότητα της επιλογής χωρίς άγχος και πίεση ώστε να παραβρεθούν στην συζήτηση ξεκούραστοι, γιατί εγώ δεν θέλω κουρασμένους θεατές. Μου υπόσχεσαι ότι θα το κάνεις;

Ο Γιάννης Καραμπίτσος που ούτως ή άλλως θα πήγαινε στην Λέσχη για να ενημερώσει για τα αφιερώματα, το υποσχέθηκε σε αυτόν με τον οποίο πολλά χρόνια πριν στην προβολή του 1922 στον κινηματογραφικό τομέα του Πανεπιστημίου της Αθήνας γύρω στα 1985 είχε έρθει σε έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση για το περιεχόμενο της ταινίας. Όταν συναντήθηκαν πριν λίγο καιρό σε μια έκθεση ζωγραφικής ο Νίκος Κούνδουρος κάλεσε κοντά του τον Γιάννη Καραμπίτσο και τον χαιρέτισε γελώντας. Ο Γιάννης Καραμπίτσος νοιώθοντας μέσα του χιλιάδες τύψεις και ενοχές για την ατυχή εκείνη βραδιά πάνω από 20 χρόνια πριν, αντικρύζοντας για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια τον μεγάλο δημιουργό και αδέσμευτο άνθρωπο τον ρώτησε: Με ξέρετε; Με θυμάσθε; Και ο Νίκος Κούνδουρος απάντησε: Λες να σε κάλεσα κοντά μου χωρίς να σε ξέρω; Σας καλούμε στο αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο για να κοινωνήσετε και εσείς την μεγάλη ψυχή και λεβεντιά αυτού του ανθρώπου πέραν από το αναμφισβήτητα μεγάλο έργο του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s