ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 7/11 ΕΩΣ 13/11/2008 (επιμέλειια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παρασκευή 7/11

13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παρεντερικής

& Εντερικής Διατροφής

Συνεδριακό ΑΕΙ

Ως 09/11

13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, το οποίο διοργανώνεται από τη Μονάδα Τεχνητής Διατροφής & Νοσογόνου Παχυσαρκίας του ΠΓΝΠ, με υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμ. Ιατρικής Φ. Καλφαρέντζο. Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου προετοιμάστηκε με βάση την εμπειρία των προηγουμένων αντίστοιχων Ελληνικών και ξένων συνεδρίων, τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, καθώς και την ανάγκη για παρουσίαση των πιο πρόσφατων δεδομένων και εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής διατροφής. Τα βασικά θέματα που θα παρουσιασθούν είναι η ανοσοτροποποιητική δράση των λιπών, η ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση της έκβασης των βαριά πασχόντων ασθενών, η χορήγηση τεχνητής διατροφής σε ειδικές νοσολογικές καταστάσεις, καθώς και τα ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα που ανακύπτουν στη θρεπτική υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου. Παράλληλα, οι ρόλοι του κλινικού φαρμακοποιού, διαιτολόγου και νοσηλευτή θα τονισθούν ιδιαίτερα, καθώς η ασφαλής εφαρμογή της τεχνητής διατροφής προϋποθέτει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των ειδικοτήτων. Πληροφορίες στη γραμματεία του συνεδρίου, Congress Plus: τηλ: 2610-332752.

Βιβλιοπαρουσίαση

Χριστόφορος Μηλιώνης

«Τα Πικρά γλυκά»

Σπίτι του Ηπειρώτη, 20.30

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, το «Πολύεδρο» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» παρουσιάζουν σήμερα στις 8.30 μ.μ., στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14, 1ος όροφος, πλησίον πλατείας Νόρμαν), τον πεζογράφο Χριστόφορο Μηλιώνη, με αφορμή το νέο βιβλίο του «Τα Πικρά γλυκά». Θα μιλήσουν η δημοσιογράφος-κριτικός της λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, οι φιλόλογοι Παναγιώτα Λάμπρη, Δέσποινα Μάη και ο συγγραφέας. Θα χαιρετίσει ο φιλόλογος και Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Μανώλης Μαγκλάρας.

Όπως και στα παλαιότερα έργα του («Καλαμάς και Αχέροντας», «Χειριστής Ανελκυστήρας», «Μοτέλ» κ.λ.π.) ο Μηλιώνης αποκαλύπτει τη βαθιά νοσταλγία του για το γενέθλιο τόπο, το Πωγώνι, στον οποίο επιστρέφει με κάθε αφορμή. Ένα βιβλίο γεμάτο φρεσκάδα και ευαισθησία: «… Τόσον κόσμο πού να τον αφήσω; Τι τον περάσανε; Καφετέρια είναι να πω δεν μου αρέσει εδώ, πάμε στην άλλη παρακάτω; Όλο φεύγω κι όλο εδώ γυρίζω. Πότε πότε με αυτοκίνητο και συνήθως χωρίς αυτοκίνητο. Το ταχύτερο είναι ο νους!».

Γνωρίζει ότι όσα πέρασε χάθηκαν, τα σημάδια εξαφανίσθηκαν, η εποχή άλλαξε!

«… Χειμώνας μπαίνει καλοκαίρι βγαίνει, εσύ εκεί, με τα κοτσύφια στις ρεματιές και τους λαγούς στα χέρσα. Ποια κοτσύφια και ποιους λαγούς και ποια χέρσα; Ερημιές μονάχα και λογγώματα.

Εντάξει, ανεβαίνεις καμιά φορά και πιο ψηλά, στα φτελιάδια του παπα-Μόσχου, όπου το χειμώνα, όταν έπεφτε χιόνι πήγαινες με τα ξαδέρφια σου και κόββατε κίσσαρα για τα κατσίκια που είχαν αποκλειστεί στο κατώι. Και το καλοκαίρι βάζατε τα πρόβατα να βοσκήσουν στα θερισμένα. Ποια κατσίκια τώρα και ποια πρόβατα; Ούτε βέλασμα ζώου ούτε σκύλου γάβγισμα, ούτε φωνή ανθρώπου. Ψυχή ζώσα».

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης κρατάει άσβεστη την αγάπη του για όλα όσα χάθηκαν χωρίς να θρηνεί γι’ αυτά. Εξάλλου τα μακρινά εκείνα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Διώξεις, καταστροφές, στερήσεις. «… Οι δρόμοι κλείσανε, κανένας δεν έφευγε από το χωριό κανείς δεν ερχόταν. Αποκλείστηκε κι ο Γιώργος με τον πατέρα του στην Αμερική. Ούτε γράμμα δεν ερχόταν πια. Κι η μάννα του Γιώργου έλεγε τώρα τραυλίζοντας πάντα: «Ν’ ανοίξουν οι δλόμοι, να ‘λθει ο Γιώλγος μου με τον πατέλα του από την Αμερική».

Κι ώσπου να γίνει αυτό, «η ζωή συνεχιζόταν», που λέει ο λόγος -αλλά τρόπος του λέγειν. Πρώτα πρώτα, διότι για πάρα πολλούς δεν συνεχιζόταν. Πόλεμοι, βομβαρδισμοί, επιδρομείς ξένων και δικών εκτελέσεις και πυρπολήσεις χωριών…».

Σε ρόλο αφηγητή επικεντρώνεται τώρα στην ανόθευτη καθημερινότητα της παιδικής ή της νεανικής του ηλικίας.  Ο Μηλιώνης θυμάται και στα γραφτά του συναντάμε έναν μεγάλο καημό. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι εκφράζει αυθεντικά όλους εκείνους τους Ηπειρώτες που βρέθηκαν στην ξενιτιά, έγιναν άνθρωποι των πόλεων, το αποδέχθηκαν αλλά δεν έπαψαν να θυμούνται. Κατά βάθος ξέρουν ότι τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

Τότε; «… Τι κάθεσαι και θυμάσαι!», μου λένε μερικοί. «Μα αν δεν θυμάσαι», τους λέω, «είσαι ένα μαμούνι, σαν την κατσαρίδα του Κάφκα του Γγκρεγκόρ. Βλέπεις γύρω σου τον κόσμο και τίποτε δεν καταλαβαίνεις. Βραδιάζει ξημερώνει, μονάχα αυτό. Ούτε πώς είσαι ένα μαμούνι καταλαβαίνεις…».

Τα διηγήματα έχουν θεματική αυτονομία αλλά και εσωτερική συνάφεια μεταξύ τους. Τα χαρακτηρίζει η λιτότητα, η ευρηματικότητα, το χιούμορ, η ειρωνεία, η πρωτοτυπία και η άνεση στην περιγραφή. Η αφήγησή του είναι περιεκτική. Τα διηγήματα, με την επιμελημένη τεχνική τους θέλγουν τον αναγνώστη και τον προβληματίζουν.

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου (του νομού Iωαννίνων) το 1932. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Ζωσιμαία Σχολή Iωαννίνων και σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής σε Γυμνάσια της Κύπρου (Αμμόχωστος, 1960-1964) και της άλλης Ελλάδας. Διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής (1984-1990, οπότε και αποσύρθηκε από την εκπαίδευση). Δίδαξε δυο χρόνια (1991-1993) Ελληνική Λογοτεχνία (ποίηση) σε ξένους φοιτητές, στην Πανεπιστημιακή Λέσχη Αθηνών. Ήταν μέλος της Ομάδας εργασίας που συνέταξε τα βιβλία «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Γυμνασίου-Λυκείου μετά τη δικτατορία. Διετέλεσε μέλος των εκδοτικών ομάδων των περιοδικών «Ενδοχώρα» (Γιάννινα 1959-1967) και «Δοκιμασία» (Γιάννινα 1973-1974), και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στο Δ.Σ. της οποίας εξελέγη μέλος δύο φορές. Τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο του Καλαμάς κι Αχέροντας (1986) και με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» (2000) για το βιβλίο του Τα φαντάσματα του Γιορκ. Συνεργάστηκε με τα εγκυρότερα περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και ως επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρωτοκλήτεια

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινός Χορός Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Αγ. Ιωάννης Κουκουζέλης»

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου, 20.30

Διάφανο Θέατρο

«Άνθρωποι και ποντίκια»

Αγορά, 21.30

Ως Κυριακή 09/11

Το «Διάφανο θέατρο» ανεβάζει στο θέατρο «Αγορά» (Καραϊσκάκη 149), το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια», σε θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία της Μαρίας Καλλιαμβάκου.

Όπως σημείωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο έργο: «Η αναζήτηση ενός θεατρικού έργου που θα ‘χε τη δύναμη να μιλήσει μέσα μου που να είναι σημερινό, επίκαιρο, που θα μας έδινε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ειδικά με νέους ανθρώπους «κάθε ηλικίας» ήρθε μέσα από μια νουβέλα η οποία είναι γραμμένη το 1937, μετά το κραχ, όταν ανθούσε το εσωτερικό κύμα μετανάστευσης στην Αμερική. Τι σύμπτωση άραγε να καταπιανόμαστε με ένα τέτοιο έργο, σε μια εποχή με παρόμοιες συνθήκες». Για την Καλλιαμβάκου, η ανάγκη και το δικαίωμα του ανθρώπου στο όνειρο, η ανθρώπινη μοναξιά, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Σε μια εποχή μάλιστα «που όλα δείχνουν τόσο μετέωρα, τι θα μπορούσε να σταθεί ελπίδα και φως, αν όχι το όνειρο. Εύχομαι να ταξιδέψετε στα απέραντα λιβάδια της ψυχής, να ανακαλύψετε τα δικά σας καλυβάκια με… σομπούλα και κάργα φωτιά».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κανελλάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα αφηγηματικό έργο. «Είναι δέκα άνθρωποι μόνοι τους, που νομίζουν ότι τους δένει κάτι, αλλά τελικά δεν τους δένει τίποτα. Είναι δέκα ναυάγια», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μέσα από το έργο φαίνεται το μάταιο και το κενό με το καινούργιο ζευγάρι στο τέλος της παράστασης να αφήνει μία ελπίδα αισιοδοξίας. Μέσα από την παράσταση διαφαίνεται η μοναξιά του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά ένα ζευγάρι, είτε συναδέλφους.

Η ομάδα του «Διάφανου Θεάτρου» επιχειρεί ξανά να καταπιαστεί με ένα έργο κλασικό, μετά το «Da» του Huge Leonard που παρουσίασε την περσινή περίοδο, πιστεύοντας πως το θεατρικό κοινό της Πάτρας εκτιμά το κλασικό θέατρο όταν προσεγγίζεται με αξιοπρέπεια. Πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και βρίσκει το δρόμο της προς το θεατρικό σανίδι. Ο Μιχάλης Σμυρλής είπε ότι «όποιος έχει όνειρα μένει μόνος. Όσοι δεν έχουν τίποτα, είναι μαζί με όλους». Ο Θάνος Μαστραντωνάκης στον οποίο δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστεί θεατρικά χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή ως ένα πείραμα το οποίο πέτυχε.

Συγκινητικό πορτρέτο δύο ανδρών

Το αριστούργημα του Aμερικανού νομπελίστα συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ είναι ένα έργο βαθιά κοινωνικό. Στην παραβολή αυτή της αφοσίωσης, της μοναξιάς, της ελπίδας και της απώλειας, θίγει το δικαίωμα του ανθρώπου στο «όνειρο», μέσα από την ιστορία ενός πλανόδιου εργάτη μαζί με τον «καθυστερημένο» φίλο του σ’ ένα αγρόκτημα της Αμερικής. Ένα δυνατό και συγκινητικό πορτραίτο δύο ανδρών που αγωνίζονται να κατανοήσουν τη δική τους μοναδική θέση στον κόσμο. Έχοντας μόνο ο ένας τον άλλο μέσα στη μοναξιά και την αποξένωσή τους, ο Τζωρτζ και ο απλοϊκός φίλος του Λένυ ονειρεύονται, όπως συχνά κάνουν οι περιπλανώμενοι, ένα δικό τους σπίτι. Τελικά βρίσκουν δουλειά σε ένα ράντσο στην Κοιλάδα Σαλίνας. Ωστόσο, οι ελπίδες τους είναι καταδικασμένες καθώς ο Λένυ, αντιμέτωπος με τη σκληρότητα, την παρανόηση και τη ζήλια, γίνεται θύμα της ίδιας του της δύναμης, για ν’ αποδείξει έτσι ο συγγραφέας πως ο άνθρωπος ανοίγει νέους ορίζοντες όταν αφανίζει αυτό που λέγεται εμπόδιο και που του φράζει το δρόμο προς την επιτυχία του.

Ο Στάινμπεκ, δημιουργώντας μια ρεαλιστική ιστορία «αγώνα επιβίωσης» κατορθώνει και προσεγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα, θέματα ανθρώπινων σχέσεων και καταστάσεων. Η απλότητα, η συγκίνηση και το λεπτό χιούμορ του έργου είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το «Άνθρωποι και Ποντίκια» ένα από τα πιο αγαπητά και σημαντικά έργα του σύγχρονου δραματολογίου.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μιχάλης Σμυρλής (Τζωρτζ), Σπύρος Κανελλάκης (Λένυ), Κώστας Δημόπουλος (Κάντυ), Δημήτρης Παπαγιάννης (Αφεντικό), Χρήστος Γιαννιώτης (Κέρλυ), Μαρία Καλλιαμβάκου (Γυναίκα), Θάνος Μαστραντωνάκης (Σλιμ), Αλέξανδρος Κουκιάς (Κάρλσον), Χρήστος Λογγίνος (Γουίτ) και Κώστας ο Κουτρουμπής (Κρουκς). Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Χριστίνα Παπανικόλα, το σκηνικό έφτιαξε ο Μιχάλης Σμυρλής, τα κοστούμια η Θεοδώρα Τσούλου, με μουσική επιμέλεια Διονύση Κανάκη και φωτισμούς Αναστασόπουλου Ηλία. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Σπύρος Κανελλάκης και την επιμέλεια αφίσας ο Ηλίας Μπαϊρακτάρης.

Το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου (στις 9.30 το βράδυ). Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων : 2610-225588 (ισχύει για τρεις ώρες πριν τις προγραμματισμένες μέρες παραστάσεων).

 

Παρασκευή 07/11, Σάββατο 08/11

Μία γιορτή για τη διαφορετικότητα που μας ενώνει!

«Κάθε ένας…

Ένας κόσμος!»

Έσπερος, Πλατεία Γεωργίου

 

Κάθε ένας από μας, ένας κόσμος ολόκληρος…

Τόσο διαφορετικός… Και τόσο ίδιος!

Ο Δήμος Πατρέων, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού

και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας και του Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου, σε καλούν να δώσεις το «παρών» στην ανοικτή σκέψη, σε μία γιορτή ανοικτή στους διαφορετικούς πολιτισμούς, ανοικτή από πρωί ως το βράδυ, με:

Έκθεση φωτογραφίας

Γεύσεις του Κόσμου (μετανάστες από διαφορετικές χώρες μας μυούν στις γεύσεις της πατρίδας τους)

Προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα τη μετανάστευση

Ανοικτό εργαστήρι ζωγραφικής, από το Εικαστικό  Εργαστήρι του Δ. Πατρέων

Δημιουργία graffiti

Συναυλία με τους MARAVEYAS ILLEGAL και τους LES SKARTOI.

Το σχέδιο υλοποιείται με χρηματοδότηση της Γ. Γ. Νέας Γενιάς-Ινστιτούτο Νεολαίας, μέσω του προγράμματος της Ε.Ε. «Νεολαία σε δράση».

 

Σάββατο 08/11

Σεμινάριο

Σύγχρονος Χορός

Αγγελική Στελλάτου

Dancarte

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ HIP HOP ΣΤΟ DANCARTE

Με σεμινάρια HIP HOP ξεκινάει το πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Κέντρο Χορού και Τεχνών DANCARTE. Θα διδαχθούν από τη Γιώτα Καριώτη το προσεχές Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου, στο χώρο του DANCARTE (Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1). Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 2610 272668 και 6942 406992.

Σημειώνεται πως μέσα στο Νοέμβριο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα σεμιναρίων με σεμινάρια σύγχρονου χορού και yoga. Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων του DANCARTE έχει ως εξής:

 

HIP HOP

Σάββατο – Κυριακή 18-19 Οκτωβρίου 2008

Γιώτα Καριώτη

 

Σύγχρονος Χορός

Σάββατο – Κυριακή 8-9 Νοεμβρίου 2008

Αγγελική Στελλάτου

DANCARTE

Iyengar Yoga

Παρασκευή – Σάββατο 29-30 Νοεμβρίου

Κωνσταντίνος Γιαννετάκης

 

Επίσης ανά δεύτερο Σάββατο, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα διδάσκονται:

Dynamic Yoga, από τον Βασίλη Κωνσταντίνου και

Σύγχρονος Χορός, από την Ίριδα Κυριακοπούλου

 

Σάββατα της ποίησης

Γιώργος Καραχάλιος

Πολύεδρο, 13.00

 

Θα παρουσιάσει ο Αλέξης Λυκουργιώτης, καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Γιώργος Καραχάλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1943. Σπούδασε φυσική στο Πανεπ. Θεσσαλονίκης και μηχανική των ρευστών στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Είναι καθηγητής στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ποιητικές συλλογές του:

Μάρτης,

Το τέλος της αλήθειας,

Αναζήτηση,

Θερμοπύλες,

Η έβδομη ημέρα,

Του κανενός ο χρόνος, Διάττων 2008

Στη νέα του ποιητική συλλογή Του κανενός ο χρόνος ο Γιώργος Καραχάλιος θεωρεί την ιστορία όπως επαναλαμβάνεται μέσα στον χρόνο. Με αφορμή τον Τρωικό πόλεμο αποτυπώνει την μαρτυρία των γυναικών και από τις δύο πλευρές, των νικητών και κυρίως των ηττημένων. Έτσι ταξιδεύοντας στον χώρο και στον χρόνο αναφέρεται στα δεινά μέσα από τα γεγονότα του Τρωικού πολέμου και βρίσκεται στον Ελληνικό ή τον Ισπανικό Εμφύλιο, στους δύο παγκόσμιους πολέμους, στην Καρχηδόνα ή την Όλυνθο, πόλεις που καταστράφηκαν τελείως από τους κατακτητές. Η φωνή του είναι η φωνή του ποιητή που γνωρίζει πως δεν υπάρχει Γη της Επαγγελίας ούτε θα διαβεί δυο φορές το ίδιο ποτάμι. Υπάρχει μόνον η απώλεια. Την απώλεια αυτή παρουσιάζει με λυρισμό, χρωματίζει με έντονα συναισθήματα και αφήνει τη σκόνη του χρόνου και τις σκιές να απαντήσουν στο ερώτημα που τίθεται εξ’ αρχής. Υπάρχουν νικητές για όσους χάθηκαν;

Στις όχθες του Αχέροντα σαν γερανό

Που αρνήθηκε να φύγει εσένα συλλογίζομαι

Φωνή του αλλοτινού καιρού καθώς μιλούσες

Με τα χρώματα των τελευταίων πολεμιστών

Ώσπου ο χρόνος να σβήσει από το χώμα

Τα σημάδια της μάχης και η βροχή,

Ο χρόνος της σοφίας, ο χρόνος της άμμου.

Τραγούδησε λοιπόν τις πολιτείες που γνώρισες

Ανοίγοντας στοές στα ορυχεία και συ μνήμη οδήγησε

Το βλέμμα μου σε εκείνα που το θρόισμα των φύλλων

Φανερώνει πως θα γίνουν και πες μας.

Η βάρκα εκείνη ακόμα παλεύει με τα κύματα;

Οι κωπηλάτες της που κάποτε πολέμησαν

Ο ένας για την ασπίδα, ο άλλος για τους συντρόφους

Άλλοι για την αγάπη της Ελένης

Σε ποιες στεριές έχουν θαμμένα τα κουπιά τους,

Ύστερα, αφού μετρήσεις τους νεκρούς

Πες μας ακόμα. Από τον πόλεμο εκείνο

Ποιος γύρισε; Ποιος νίκησε;

 

Ομιλία

Παύλος Μαρινάκης

«Αδαμάντιος Κοραής»

Διακίδειος, 19.00

Διήμερο εκδηλώσεων

Αφιερωμένο στον πρωτοπόρο επαναστάτη και ιδεολόγο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον πρωτοπόρο ιδεολόγο και επαναστάτη της λατινοαμερικανικής εξέγερσης Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Παλαιό Αρσάκειο.

Πρόκειται για ένα διήμερο γεμάτο μουσική, χορό αλλά και εικόνες με πλήθος ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών για την μακρινή αυτή χώρα.Eίναι η δεύτερη φορά που η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και η ΔΕΠΑΠ προσεγγίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Βενεζουέλας μετά τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βενεζουέλας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2008.

Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, ήταν μια δυναμική και επιβλητική φυσιογνωμία, και ήταν αυτός που ξεκίνησε το 1810 τον επαναστατικό αγώνα στη Βενεζουέλα, κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της και την «Πρώτη Δημοκρατία» στη χώρα.  

Αναφέρεται ότι στη Βοστίτσα (Αίγιο) είχε παραβρεθεί στο γάμο του Σωτήρη Λόντου. Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα θεωρούσε την Ελλάδα, τόπο προέλευσης ιερών ιδεωδών, όπως η ελευθερία, ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία, αλλά και πατρίδα των στρατιωτικών τεχνών, της ναυτιλίας, της ιατρικής, των μαθηματικών, της ποίησης και πολλών ιδεών που εκπορεύονται από την Αρχαία Ελλάδα.

Επίσης, ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα ήταν εκείνος που μέσα από τους αιώνες ιστορίας, μετέφερε την πρώτη ομοσπονδιακή  συγκρότηση του αρχαίου κόσμου, την «Αχαϊκή Συμπολιτεία», στο πολιτικό γίγνεσθαι των νεότερων χρόνων μέχρι σήμερα.

Το διήμερο αφιέρωμα στον Φρανσίσκο Ντε Μιράντα περιλαμβάνει, το Σάββατο το απόγευμα στις 7.30 εγκαίνια του Περιπτέρου «Βενεζουέλα – Γη Μαγική», εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα (ντοκιμαντέρ στον Μιράντα) για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα και τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Rodrigo Oswaldo, Chaves Samudio. Στη συνέχεια θα γίνει προβολή δύο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο θα είναι το «Ven y encuentra a Venezuela» (Ελάτε να ανακαλύψετε τη Βενεζουέλα) και το δεύτερο, το «Ταξίδι του Ορειβατικού Συλλόγου Ε.Π.Ο.Σ Φυλης». Η βραδιά θα κλείσει με μουσική, χορό και τραγούδια, από το μουσικό συγκρότημα «Sabor Latino» και την ομάδα παραδοσιακών χορών «Viva Venezuela».

 

Κυριακή 09/11

Σεμινάριο

Σύγχρονος Χορός

Αγγελική Στελλάτου

Dancarte

 

Προβολή

Γιάγκος Ραυτόπουλος

Εμπορικός Σύλλογος, 17.30

 

Πρωτοκλήτεια

Ομιλία

«Η καλλιέργεια της καρδιάς»

Χριστιανική Στέγη, 18.00

 

Διήμερο εκδηλώσεων

Αφιερωμένο στον πρωτοπόρο επαναστάτη και ιδεολόγο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή αρχίζουν και πάλι στις 7.30 το απόγευμα με ομιλία του Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, Ροδρίγο Οσβάλντο Τσάβες Σαμούδιο, για να ακολουθήσει η προβολή δύο ντοκιμαντέρ: «El Libertador» ( Ο Απελευθερωτής) και «Buscando a Abya Yala. Am?rica el Viaje No Deseado» (Αναζητώντας την Abya Yala – Ένα ανεπιθύμητο ταξίδι). Την σκυτάλη παίρνουν και πάλι το συγκρότημα «Sabor Latino» και η ομάδα παραδοσιακών χορών «Viva Venezuela» με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς της Βενεζουέλας.

Η βραδιά και το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με αποχαιρετιστήρια ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

«Θρησκεία και Τέχνη»

Συναυλία

Συνόλου Παραδοσιακών Οργάνων

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.00

Το πρόγραμμα ξεκινά με εισήγηση του Χρ. Τσιαμούλη, με θέμα την επιρροή του εξωτερικού μέλους στη σύνθεση έργων Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Ακολουθούν έργα βυζαντινής μουσικής από το «Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων». Μεταγραφή έργων από τη Βυζαντινή σημειογραφία: Δ. Γαλάνης. Διδασκαλία και επιμέλεια ορχήστρας: Ευγένιος Βούλγαρης.

 

Δευτέρα 10/11

Art Cinema

Κινηματογραφική Λέσχη

«Δεσμοί αίματος», Κιμ Τάι Γιόνγκ

Ιντεάλ, 20.15, 22.30

 

Τρίτη 11/11

Πρωτοκλήτεια

«Θρησκεία και Τέχνη»

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων

Συνεδριακό ΑΕΙ, 20.30

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, με έργα των J. Haydn, Γ. Βουτσινά και L. Beethoven. Τα έργα της συναυλίας προτείνονται ως αποτυπώσεις της εναλλαγής Θανάτου και Ζωής, Σκότου και Φωτός, Αγωνίας και Λύτρωσης. Διεύθυνση: Παύλος Σεργίου.

 

Τετάρτη 12/11

Ομιλία

Κων/νος Χρυσανθόπουλος

«Γιατρός και άρρωστος,  “ενώπιος ενωπίω”»

Διακίδειος, 19.00

Κινηματογραφική Λέσχη

«Η εξαφάνιση», Άλαν Πάκουλα
Village Cinemas – Πάνθεον, 20.15 & 22.30

 

Η Ορχήστρα Πατρών με άριες

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια ξεχωριστή συναυλία θα δώσει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Ορχήστρα Πατρών.

Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου , ενώ ως σολίστ θα συμπράξουν η σοπράνο Κlara Ek, η μέτζο-σοπράνο Μαίρη – Έλεν  Νέζη και ο βαρύτονος Vito Priante.

Τα έργα που θα παρουσιάσουν έχουν ως θέμα τη θάλασσα και είναι:

-Georg Fr. Handel :

 Εισαγωγη από την όπερα  «Αριάδνη στην  Κρήτη», «Scherza in mar» άρια από την όπερα «Λοτάριο», «Siam prossimi al porto» άρια από την όπερα «Ρινάλντο» και «Se il mar promette calma» άρια από την όπερα «Λοτάριο»

-Antonio Vivaldi:  “Sventurata navicella” άρια από την όπερα Ιουστίνος

-Georg Fr. Handel : Χορωδιακό από την όπερα «Ταμερλάνος», Εισαγωγή από την όπερα  «Ιούλιος Καίσαρας» και «Nel mondo e nel abysso» άρια από την όπερα «Ταμερλάνος»

-Antonio Vivaldi: “Siam navi” άρια από την όπερα Ολυμπιάδα

-Claudio Monteverdi: Σκηνή της αναγνώρισης του Οδυσσέα από την Πηνελόπη, από την όπερα «Η επιστροφή του Οδυσσέα  στην πατρίδα»

-Georg Fr. Handel: “Dopo notte” άρια από την όπερα Αριοδάντης

-Antonio Vivaldi: Χορωδιακό από την όπερα  «Ιουστίνος».

Εξάλλου η ίδια συναυλία θα επαναληφθεί και στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στις 9 μ.μ. με το ίδιο ακριβώς συναυλιακό πρόγραμμα. Έτσι και οι Πατρινοί μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το εκλεκτό ρεπερτόριο.

 

Θέατρο

Παιδική Θεατρική Σκηνή

Πολυχώρου Πολιτεία

«Τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτεία, πρωινές παραστάσεις & κάθε Κυριακή, 17.30

 

Θέατρο

Ομάδα Τέχνης «Υπόκρουσις»

«Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε»

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη

Λιθογραφείον, 21.30

 

«ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ»

«-Θέλω να βρω τη μοίρα μου. Μήπως βλέπεις σε ποιο μέρος είναι;

-Θα περπατάς όλο ‘σα ‘κει που βγαίνει ο ήλιος και θα τη βρεις μπροστά σου.

…της έγραφε όντας τον χρειάζεται να βάνει μέσα στο τάσι νερό, και να βάνει και το δαχτυλίδι μέσα στο νερό και τότες αυτός θα έρχεται περιστέρι να νίβεται στο νερό και θα γένεται άνθρωπος».

 

Οι ήρωες των παραμυθιών παίρνουν το δισάκι τους στον ώμο και πηγαίνουν να βρουν τη «μοίρα» τους. Αναζητούν την ιδανική αγάπη σε θάλασσες μακρινές και

σε στεριές άγνωστες. Τα βάζουν με θεριά και με στοιχειά αψηφώντας κάθε κίνδυνο.

Η ομάδα τέχνης «Υπόκρουσις» μας προσκαλεί να ακολουθήσουμε μαζί της την περιπέτεια των παραμυθιών. Θεατρικός λόγος, ζωντανή μουσική, τεχνικές σωματικού θεάτρου και κουκλοθεάτρου, ζωντανεύουν την αφήγηση λαϊκών ελληνικών παραμυθιών κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172β) από 10/11 εώς 23/12/2008.

  Άλλωστε –μια φορά κι έναν καιρό- τα παραμύθια φτιάχνονταν και λέγονταν για μεγάλους κυρίως.

 

 Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σιούντας

 Μουσική Σύνθεση και Ενορχήστρωση: Γιώργος Ταμπάκης

 Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενα Κοτρώνη, Δημήτρης Σιούντας

 Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Καλαϊτζής (κλαρινέτο)

                                    Γιώργος Ταμπάκης (κιθάρες, σιτάρ, djd)

                                    Γιώργος Κατσίκας  (μπάσα)

Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια «Η βασιλοπούλα που έγινε γαϊδούρα» και «Το χρυσό βεργί» από τη συλλογή του Γ. Ιωάννου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

Η Ομάδα Τέχνης «Υπόκρουσις» ιδρύθηκε στη Ναύπακτο το 2005 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Σιούντα και τους μουσικούς Γιώργο Ταμπάκη και Γιώργο Κατσίκα. Σκοπός της ομάδας είναι η αισθητική σύζευξη λόγου και μουσικής. Παρουσιάσαμε, με τη μορφή θεατρικού αναλογίου, τις παραγωγές «Ελληνικά παραμύθια» (2005), «Μύθοι απ’ όλον τον κόσμο» (2006), «Χρονικά των Μοτέλ» του Σαμ Σέπαρντ και «Παραμύθια του Μέλλοντος» (2007), με ζωντανή μουσική επί σκηνής. Παίζοντας σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Ναυπάκτου, διαπιστώσαμε ότι τα παραμύθια αποτελούν γόνιμο έδαφος για τις θεατρικές, μουσικές και εικαστικές αναζητήσεις που επιδιώκαμε. Έτσι, το 2007 σε συνεργασία με την ηθοποιό Έλενα Κοτρώνη προχωρήσαμε στο ανέβασμα της μουσικοθεατρικής παράστασης με  τίτλο «Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε», όπου παρουσιάσαμε (δραματοποιημένα πλέον) δύο ελληνικά λαϊκά παραμύθια από τη συλλογή του Γ. Ιωάννου. Η πρόκληση του να αντιμετωπίσουμε τη μαγεία των παραμυθιών μακριά από κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ρεαλισμούς μας ενέπνευσε να εμβαθύνουμε στα εκφραστικά μας μέσα, ικανοποιώντας τις αισθητικές μας προτιμήσεις. Η παράσταση είχε αξιοσημείωτη απήχηση τόσο στο κοινό των πόλεων της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου ( κήπος «Πολύεδρου», θέατρο «Αγορά», κινηματογράφος IDEAL, Πανεπιστήμιο Πατρών, δεύτερη συνδιάσκεψη για το θέατρο στην Εκπαίδευση, «Τρικούπειο» Πολιτιστικό Κέντρο, κ. α), όσο και των χωριών (Τρίκορφο, Πενταγιοί, Κροκύλειο, Αρτοτίνα Φωκίδας, Ελευθέριανη Αιτωλ/νίας), όπου παρουσιάστηκε.

Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν με την ίδια παραγωγή. έχουν προγραμματιστεί 14 παραστάσεις στο «Θέατρο Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172β, Πάτρα) για την περίοδο μεταξύ 10/11 και 23/12/ 2008 κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Την ίδια περίοδο σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε και πρωινές παραστάσεις για σχολεία.

            Παράλληλα, ετοιμάζουμε την καινούρια παραγωγή μας με γενικό τίτλο «Σταυρο- δρόμια» που θα ανέβει επίσης κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Θέατρο Λιθογραφείον» από 12/1 έως 31/3/ 2009. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με την ομάδα «Βιομηχανική», η οποία εδρεύει στο «Θέατρο Λιθογραφείον». προσδοκώντας να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και να φέρουμε το κοινό μας σε επαφή με πιο σύγχρονα μονοπάτια συγγραφής, αλλά και σκηνικής γραφής, θα προχωρήσουμε στη δραματοποίηση σύγχρονων μας παραμυθιών- ιστοριών και συγκεκριμένα ορισμένων (υπό έκδοση) παραμυθιών που έγραψε η Γιάννα Ροϊλού, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά εκτός από την ιδιότητα της ως συγγραφέα και με εκείνη της δραματουργού και θεατρολόγου. Πιστεύουμε ότι τα παραμύθια απευθύνονται όχι μόνο σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους (αν όχι σε αυτούς κυρίως) και με αυτό το σκεπτικό ανεβάζουμε τις παραστάσεις μας. όπως και στην προηγούμενη παραγωγή μας, κύριο μέλημά της ομάδας μας θα είναι η αρμονική συνύπαρξη επί σκηνής της ζωντανής μουσικής με τους ηθοποιούς. Σε αυτή την περίπτωση, η μουσική δε συνοδεύει απλά, ούτε γεμίζει τα κενά, αλλά είναι συμπρωταγωνιστής-συμπαίκτης, κινούμενη σε ποικίλα μουσικά ιδιώματα και ακολουθώντας στενά τη δράση. Στο καθαρά θεατρικό μέρος, θα ακολουθήσουμε και πάλι μια λιτή, αφαιρετική σκηνοθετική γραμμή, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως οι παγωμένες εικόνες, η παντομίμα, το κουκλοθέατρο, το «μαύρο θέατρο» κ.α. Η συνεργασία μας με τη ζωγράφο-σκηνογράφο Μαριλένα Ζολώτα θα τονίσει τον εικαστικό χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στην παράσταση. Στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι να παιχτεί η συγκεκριμένη παραγωγή εκτός από την Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Θέατρο

κάνθαρος

«Yes»

Act

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο, 21.30

Κυριακή, 20.30

 

Έκθεση ζωγραφικής

 Άννας Μπενάκη

«Σώμα ζωντανό, ύπαρξη, άνθρωπος» ( Οδυσσέας Ελύτης).

Πολύεδρο

Ως 19/11

 

Έκθεση

NAIKOS

«Εικόνες του κόσμου»

Ιντεάλ

Ως 09/12

 

Ο πολυχώρος πολιτισμού «Ιντεάλ» διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση εικονικής ζωγραφικής  του Νίκου Νικολόπουλου (NAIKOS), στον εκθεσιακό του χώρο. Την έκθεση επιμελείται η υπεύθυνη του πολιτιστικού προγραμματισμού Ιωάννα Γιαννοπούλου.

«Από τον  άνθρωπο του Neanderthal, που φυσώντας χρώμα  γύρω από την παλάμη του αποτύπωνε στα τοιχώματα των σπηλαίων το δέος του για τον κόσμο, έως τα GRAFFITI στους τοίχους των μεγαλουπόλεων, που χρωμάτισαν την οργή και την βλασφημία των εφήβων του 2ου αιώνα… Ο καμβάς και τα εργαλεία της τέχνης ήταν πάντα ένα μη συμβατικό μέσο, για να τιμήσουμε αυτό που μας έκανε να σταθούμε  στα δύο μας πόδια και να άνω θρόσκουμε … Τα έργα που θα δείτε εδώ είναι φτιαγμένα αποκλειστικά με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας,  αυτής που έχει κατηγορηθεί ότι ισοπεδώνει και εξανδραποδίζει το ανθρώπινο πνεύμα…. Γιατί το νόημα της τέχνης είναι η συγκίνηση και το ταξίδι… Καλώς ήρθατε στα ταξίδια μου…», σημειώνει ο καλλιτέχνης και καταλήγει: «Εικόνες, οι χειραγωγοί κι οι αντάρτες της καθημερινής μας ζωής… κάποιες από αυτές αφήνουν το στίγμα τους πάνω μας για πάντα… κάποιες μένουν παρακαταθήκη για τους επίγονους… Εικόνες, μια θλιβερή υπενθύμιση για το πώς σταθήκαμε απέναντι στην Ιστορία και πως διαχειριζόμαστε τον κόσμο μας… Αυτές οι εικόνες, είναι η δική μου μαρτυρία και κληρονομιά για έναν κόσμο που είναι σκοτεινός και ταυτόχρονα φωτεινός».

Ο Νίκος Νικολόπουλος (NAIKOS) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά ως web developer. Η απασχόληση του με την ψηφιακή τεχνολογία με οδήγησε στην ψηφιακή ζωγραφική. Η δημόσια καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκινά το 2006 με τη δημιουργία του προσωπικού του δικτυακού τόπου http://www.naikos.gr όπου και παρουσιάζει τη δουλειά του, μετά από υπόδειξη του καταξιωμένου διεθνώς ζωγράφου, Γιάννη Μόραλη, ο οποίος βλέποντας τα έργα του ήταν ο πρώτος που τον παρότρυνε να τα εκθέσει. Τον Απρίλιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του ΕΟΜΕΧ, στο ισόγειό του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και της ΔΕΠΑΨ του Δήμου Αργοστολιού με μεγάλη επιτυχία. Τον Μάιο του 2008 έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο της εκδήλωσης : «Εναλλακτική Ολυμπιάδα: Μαζεύουμε 10.000 υπογραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποίησε τη δεύτερη ατομική του έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Ληξουρίου υπό την Αιγίδα του Δήμου Παλλικής  με μεγάλη επιτυχία. 

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε Φλωρεντίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2009, ο καλλιτέχνης θα συμμετάσχει με τρία έργα του με θέμα «εικόνες του κόσμου».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 9 Δεκεμβρίου.

Σεμινάρια Αρχαίου Δράματος στο Λιθογραφείον

Τα «Σεμινάρια Αρχαίου Δράματος» για επαγγελματίες ηθοποιούς που διαμένουν στην Πάτρα και διοργανώνονται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Λιθογραφείον. Διδάσκουν οι Λυδία Κονιόρδου, Σέργιος Βούλγαρης, Μάρω Γαλάνη και Τατιάνα Λοβέρδου. Τα σεμινάρια αρχίζουν αύριο. Για πληροφορίες – εγγραφές,  Συγκλητική Βλαχάκη (τηλ: 2610623730). 

Πατρινή συμμετοχή στο 48 hours film festival           

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά παγκοσμίως, γνωστό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους 48 hours film festival. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 114, όπου αποτελούνταν τουλάχιστον από δέκα άτομα. Η συγκέντρωση των ομάδων έγινε την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολυχώρο  του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Σώστη.  Πάνω από εξακόσια άτομα κατέκλυσαν την αίθουσα όπου δόθηκαν οι επεξηγήσεις αλλά και η κλήρωση των θεμάτων.  Η Αθήνα φορούσε τα καλά της με συναυλίες στο Σύνταγμα και έναν ολόκληρο καλλιτεχνικό κόσμο να τρέχει να προλάβει τον χρόνο.   Το χρονικό διάστημα που δόθηκε των  48 ωρών ήταν από τις 20.00 την Παρασκευή 31-10   έως τις 20.40    2-11-08 την Κυριακή.

 Οι συμμετέχοντες πρέπει να ολοκληρώσουν την παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους, διάρκειας από τεσσάρων έως επτά λεπτών σε 48 ώρες.

 Η Έλενα Μπονέλη που σπουδάζει Σκηνοθεσία στο τέταρτο έτος, στην σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε μέρος με την ιδιότητα της σκηνοθέτη.  Την ομάδα της, την αποτελούσαν συμφοιτητές από την σχολή της, σπουδαστές από ΙΕΚ, Θεατρικών σπουδών και φίλων που ήθελαν να βοηθήσουν για ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτή ενδιαφέρουσα  προσπάθεια. Η ομάδα συμμετοχής  έχει το όνομα «OVERDOSE» και το θέμα που κληρώθηκε ήταν ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Ο τίτλος της ταινίας είναι «ΟΔΟΣ ΟΜΗΡΩΝ». Η Έλενα Μπονέλη εκτός από την σκηνοθεσία, είχε την Διεύθυνση Φωτογραφίας. Επίσης να πούμε ότι έχει δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ αλλά και συμμετοχή σε  Ελληνοαμερικανική παραγωγή ως βοηθός παραγωγής και script,  σε ταινία μικρού μήκους όπου πρωταγωνιστούσε ο Κώστας Καζάκος και δημιουργήθηκε από μεγάλη επαγγελματική ομάδα παραγωγής των Αθηνών.

Η  Τελετή Απονομής θα γίνει στις σήμερα παρουσία επιφανών προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους. Υπάρχει το μεγάλο βραβείο για την καλύτερη ταινία «The best 48HFP of Athens Greece». Επίσης θα απονεμηθούν συνολικά άλλα 19 βραβεία.

Με νέους μικρούς «δημιουργούς» που κάνουν τα πρώτα τους ταξίδια στο χώρο των εικαστικών τεχνών γεμίζουν  τα πρωινά της Παρασκευής οι εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑΡίου στα Αραχωβίτικα.

Αφορμή είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει το

εικαστικό εργαστήρι του Δήμου σχετικά με τις εικαστικές δράσεις, στους μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας της περιοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος κάθε Παρασκευή μαθητές σχολείων που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτό, φιλοξενούνται στους χώρους των εικαστικών εργαστηρίων και εμπλέκονται σε εικαστικές δραστηριότητες, που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτές τις ηλικίες. 

Τις καλλιτεχνικές δράσεις, καθοδηγούν  δύο καθηγητές των εργαστηρίων, ένας εικαστικός και ένας κεραμίστας.

Η υλοποίηση του προγράμματος,  ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, με τις επισκέψεις των δημοτικών σχολείων Ρίου και Ακταίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί και οι επισκέψεις αρκετών ακόμα.

Το συγκεκριμένο  πρόγραμμα , αποτελεί για την ΔΕΠΑΡίου πιλοτικό πρόγραμμα, που θα οδηγήσει στον σχεδιασμό και άλλων εικαστικών δράσεων  για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Οι υπεύθυνοι των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν την υπεύθυνη του προγραμματισμού επισκέψεων κ. Βασιλική Τσούμα, στο τηλέφωνο 2610991125 ώρες 10,00 έως 13,00.

Ideal

(2610 225.565)

Art Cinema

«Δεσμοί αίματος»

Δευτ. 20.15, 22.30

 

Village Cinemas – Πάνθεον

(2610 325.778)

Αίθουσα 1

«Gomorra – Γόμορρα»

Παρ. – Τρ. 19.15, 22.00

Κινηματογραφική Λέσχη

«Η εξαφάνιση»

Τετ. 20.15, 22.30

Αίθουσα 2

«Quantum Of Solace»

Παρ. – Τετ. 17.00, 19.00, 21.00, 23.00

 

Ster Cinemas – Veso Mare

(801 801 7837 από σταθερό, 210 2371000 από κινητό)

Αίθουσα 1

«Wall-e – Γουόλ-υ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 12.10, 14.10, 16.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.10

«The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor – Η μούμια: Η αυτοκρατορία του δράκου»

Παρ. – Τετ. 18.10

«Pride and Glory – Ζήτημα Τιμής»

Παρ. – Τετ. 20.30, 23.00

Αίθουσα 2

«Αυστηρώς Κατάλληλο»

Σαβ. – Κυρ. 12.15, 14.30, 16.45, 19.00, 21.15, 23.30

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.45, 19.00, 21.15, 23.30

Αίθουσα 3

«Quantum Of Solace»

Σαβ. – Κυρ. 13.30, 16.30, 19.30, 22.30

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.30, 19.30, 22.30

Αίθουσα 4

«Quantum Of Solace»

Σαβ. – Κυρ. 12.00, 15.00, 18.00, 21.00, 00.00

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 18.00, 21.00, 00.00

Αίθουσα 5

«Sex Drive»

Σαβ. – Κυρ. 12.40, 15.10, 17.30

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.30

«Quantum Of Solace»

Παρ. – Τετ. 19.50, 22.00, 00.30*

(Η προβολή των 00.30 ισχύει μόνο Παρ. & Σαβ.)

Αίθουσα 6

«Αυστηρώς Κατάλληλο»

Παρ. 17.45, 20.00, 22.15, 00.20

Σαβ. 13.10, 15.30, 17.45, 20.00, 22.15, 00.20

Κυρ. 13.10, 15.30, 17.45, 20.00, 22.15

Δευτ. – Τετ. 17.45, 20.00, 22.15

Αίθουσα 7

«Kung Fu Panda» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.20, 15.20, 17.20

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.20

«Saw V»

Παρ. – Τετ. 19.20, 21.30, 23.40

Αίθουσα 8

«Igor – Ίγκορ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.40, 15.40, 17.40

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.40

«Vicky Christina Barcelona»

Παρ. – Τετ. 19.40, 21.45

«Eagle Eye – Παγιδευμένοι»

Παρ. – Τετ. 23.50

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s