ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 (επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Εκδηλώσεις για την 437η

επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Το τριήμερο που μας έρχεται η Ναύπακτος επιστρέφει 500 χρόνια πίσω και ξαναβρίσκει το μεσαιωνικό της μεγαλείο σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή και συμπαραγωγή της αναπαράστασης της ναυμαχίας.

Ιππότες με μεσαιωνικές στολές και όπλα εποχής, γαλέρες, βενετσιάνικες γόνδολες, κανόνια, από Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Αυστρία και Κροατία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Ευρωπαίων επισκεπτών που θα έχουν την τύχη να επισκεφτούν τη Ναύπακτο.

Κάθε χρόνο, γιορτάζει τη μεγαλειώδη και ιστορική νίκη της Ιεράς Χριστιανικής Συμμαχίας, του τότε Ενωμένου Ευρωπαϊκού στόλου (Ισπανίας, Βενετίας, Βατικανό) με την συμμετοχή της Μάλτας, της Αυστρίας και της  Κροατίας, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, κατά του Οθωμανικού στόλου. Γεγονός που επηρέασε τόσο την Ευρωπαϊκή όσο και την ιστορία και τις εξελίξεις της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σε μια νέα προοπτική συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δήμος Ναυπάκτου, καθιερώνει πολιτιστικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στοχεύοντας στην ειρηνική συνύπαρξη και σύμπραξη των λαών που συμμετείχαν το 1571, στην ιστορική για την Ευρώπη, ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto).Στις εκδηλώσεις φέτος, θα συμμετάσχουν πολυπληθείς καλλιτεχνικές και ιστορικές αντιπροσωπείες από την Ισπανία, Ιταλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Αυστρία σ ένα πολιτιστικό και ιστορικό τριήμερο, με αποκορύφωμα το Σάββατο το βράδυ στις 8 η ώρα.

Συγκεκριμένα τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους :

Το ιστορικό σκάφος της Βενετίας “Gondolone” με το πλήρωμα εποχής.

Η φημισμένη ομάδα (IN GUARDIA) των ιπποτών της Μάλτας

Η πασίγνωστη Βενετσιάνικη ομάδα ιστορικών αναπαραστάσεων  CERS, που κάθε χρόνο συμμετέχει στις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις της πόλης.

Στο πολιτιστικό και μουσικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν:

Το Διάσημο μεσαιωνικό Αυστριακό κουαρτέτο «Dulamans Vröudenton» από το Σάλτσμπουργκ.

.Η αναγεννησιακή χορωδία «Faroski Kandaturi” (The Faros’ Cantors)  από το νησί HVAR, και την πόλη Stari Grad  – Faros κτισμένη το 384 π.Χ. από Έλληνες της Πάρου.

Η Παλαιά Φιλαρμονική ορχήστρα της Κέρκυρας.

Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν με τις ομιλίες τους και καταξιωμένοι ιστορικοί, καθηγητές όπως  η διάσημη Ελληνίδα κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο ε.α. Αντιναύαρχος του Ισπανικού στόλου ENRIQUE LECHUGA, ο ιστορικός Σπύρος Λαζαρόπουλος και η καθηγήτρια Ph. D. Από την Κροατία κα Nada Fiskovic.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα :

 

 

 

 

 

17:30

 

 

 

 

18:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20:00

20:30

 

 

 

 

21:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Οκτωβρίου

 

Πάρκο Θερβάντες –Λιμάνι Ναυπάκτου:

 

Έναρξη 3μερης έκθεσης με θέμα »Αναπαράσταση της ζωής στις γαλέρες του 16ου αιώνα», από τον Οργανισμό Ιστορικών Αναπαραστάσεων CERS.

Παπαχαραλάμπειος αίθουσα:

Οπτικοακουστική παρουσίαση από τον  ε. α. Αντιναύαρχο του Ισπανικού στόλου ENRIQUE LECHUGA με θέματα :

Η Ισπανική θαλάσσια κυριαρχία στους ωκεανούς τον 16ο αιώνα.

Memorial στους στρατιώτες και ναύτες που σκοτώθηκαν στην Ναυμαχία του Lepanto

 

Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από Ελληνικά και ξένα σχήματα.

 

Στο Φετιχιέ Τζαμί

Η χορωδία «Faroski Kandaturi»

Το Αυστριακό κουαρτέτο Μεσαιωνικής μουσικής  «Dulamans Vröudenton»

Στο Λιμάνι Ναυπάκτου

 

Η μεγάλη παρέλαση

(λαμπαδοφορίες, τυμπανιστές, ιππότες, Φιλαρμονική Ναυπάκτου)

 

 

 

 

 

 

 

 

10.30

 

 

 

 

 

11:30

 

 

 

12:45

 

 

 

13:15

 

 

 

 

18:30

 

20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Παπαχαραλάμπειος αίθουσα:Τελετή έναρξης.                     

Προσεύλευση

 

Χαιρετισμός Δήμάρχου

 

Χαιρετισμοί επισήμων & ξένων Αντιπροσωπειών

 

Ομιλία Καθηγ. κας Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ με θέμα:

«Η σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.. Χθες, σήμερα, αύριο»

 

Ομιλία κ. Σπύρου Λαζαρόπουλου, Δικηγόρου –Ιστορικού Ερευνητή:

«Η συμμετοχή της Κέρκυρας στον Δ΄ Βενετοτουρκικό Πόλεμο και στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου»

Ομιλία της καθηγήτριας Ph. D. Nada Fiskovic από την Κροατία με θέμα : «The Battle of Lepanto in the Art of Western Allies».

 

Λιμάνι Ναυπάκτου

 

Συναυλία Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας

 

Η Φαντασμαγορική Αναπαράσταση της Ναυμαχίας

                  Σκηνοθεσία Ίων Κεχαγιόγλου

 

 

 

11:00

 

 

 

12.30 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Οκτωβρίου

Επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι

Ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και ανάκρουση πένθιμων εμβατηρίων από τις φιλαρμονικές Κερκύρας και Ναυπάκτου

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων

Ξενάγηση των προσκεκλημένων στον Πύργο Μπότσαρη  

         

 

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

«Η Έννοια του Υποκειμένου και οι Μετασχη-ματισμοί της»

Συνεδριακό ΑΕΙ

Ως 19/10

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας «Η Έννοια του Υποκειμένου και οι Μετασχηματισμοί της», συνδιοργανώνεται  από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παν/μίου Πατρών και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν επιστημονικές ανακοινώσεις από τα πεδία της αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης γνωσιολογίας και μεταφυσικής, της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, της φιλοσοφίας της τέχνης, της αναλυτικής φιλοσοφίας της γλώσσας και του νου, καθώς επίσης από τα πεδία συνάντησης των εμπειρικών επιστημών όπως της φυσικής, βιολογίας, ιατρικής και ψυχανάλυσης με την φιλοσοφία σε ζητήματα φιλοσοφικών προϋποθέσεων και φιλοσοφικής θεμελίωσης των θεωρητικών τους προσεγγίσεων. Πληροφορίες στην Πρόεδρο του Τμ. Φιλοσοφίας Αν. Καθηγήτρια Αικ. Καλέρη, τηλ. 2610-996348.

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Δημήτρη Αλεξίου

«Πικρά κεράσια»

Discover – Παπασωτηρίου, 20.00

 

Το συγγραφέα Δημήτρη Αλεξίου φιλοξενεί απόψε το Discover – Παπασωτηρίου, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Πικρά Κεράσια» (εκδ. «Διόπτρα»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος και πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων, Γιάννης Παππάς, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερίου. Ο Δημήτρης Αλεξίου είναι δικηγόρος και μένει στην Αθήνα.

Στις σελίδες του η πορεία μιας ζωής, από τη Σμύρνη του 1922, στη Σάμο και στην Αθήνα. Η Πλουσία, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, είναι μια γυναίκα με πάθος και τόλμη. Μια περίεργη σχέση τη δένει με τα κεράσια από τη στιγμή που γεννιέται. Τα κεράσια με πολύ περίεργο τρόπο γίνονται προάγγελος καλών και κακών ειδήσεων σε όλη την πορεία της ζωής της. Μια διαδρομή στην Ελλάδα του χτες και του σήμερα, που κρύβει την τραγωδία του ξεριζωμού και τη δίψα για μια καινούργια αρχή.

 

Διάφανο Θέατρο

«Οι δούλες», Ζαν Ζενέ

Αγορά, 21.30

Ως Κυριακή 19/10

Πλούσιος θα είναι ο φετινός χειμώνας για το «Διάφανο Θέατρο». Η ερασιτεχνική ομάδα που εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει κάνει δυναμική την παρουσία της, παρουσίασε χθες τον προγραμματισμό γι’ αυτή τη σεζόν. Η εταιρεία θεατρικής έρευνας και παιδείας με την επωνυμία «Διάφανο Θέατρο» δημιουργήθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2007 από μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών με σκοπό να στεγάσει τις ανησυχίες τους για θεατρική δημιουργία και παιδεία. Τα μέλη της ομάδας είχαν ήδη ανεβάσει το «Φονιά» του Μήτσου Ευθυμιάδη, το «Loot» του Τζο Όρτον και συνέχισαν με το «Da» του Χιού Λέοναρντ.

«Μπαίνουμε σε βαθιά νερά κάνοντας φέτος πολλές παραγωγές. Άλλωστε πάντοτε θέλουμε να υλοποιούμε τις παραγωγές με δικά μας έξοδα. Δεν θέλουμε έξωθεν επεμβάσεις. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία μας έχει άλλες ανάγκες από το να δίδονται χρήματα για μας που κάνουμε την τρέλα μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Φραντζόλας προσθέτοντας ότι όσο και αν φαντάζει παρακινδυνευμένο τόλμημα οι τρεις παραγωγές και η μια συμπαραγωγή, «απλώς σε κάθε ομάδα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ανάγκες έκφρασης. Σίγουρα γίνεται λίγο ανοργάνωτα καθώς δεν υπάρχει συγκροτημένο ρεπερτόριο. Κι αυτό ακριβώς, έχει να κάνει με τις δικές μας ανάγκες».

Η Μαρία Καλλιαμβάκου τόνισε ότι «μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε ήδη πολλά μέλη και φίλους, υπάρχει διάθεση θυμίζοντας εποχές της δεκαετίας του ’80 όταν συσπειρώνονταν άνθρωποι, δημιουργούσαν στέκια, συμμετέχει νέος κόσμος. Για μας αυτό το κομμάτι είναι το πιο σημαντικό».

Θέατρο επί τρία

Από την Πέμπτη παρουσιάζουν τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ (κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή). Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία Γιώργου Φραντζόλα, σκηνικά-κοστούμια Θεοδώρας Τσούλου με τις: Σεσίλια Χαρμπίλα (Κλαίρη), Ισμήνη Σακελαροπούλου (Σολάνζ), Αναστασία Αρμένη (Κυρία).

Από τις 7 Νοεμβρίου έως και 14 Δεκεμβρίου, «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζων Στάιμπεκ σε σκηνοθεσία, θεατρική διασκευή Μαρίας Καλλιαμβάκου, βοηθό σκηνοθέτη Χριστίνα Παπανικόλα, κοστούμια Θεοδώρας Τσούλου, σκηνικά Σπύρου Κανελλάκη, μουσική Διονύση Κανάκη. Παίζουν: Μιχάλης Σμυρλής (Τζωρτζ), Σπύρος Κανελλάκης (Λένυ), Κώστας Δημόπουλος (Κάντυ), Δημήτρης Παπαγιάννης (Αφεντικό), Χρήστος Γιαννιώτης (Κέρλυ), Μαρία Καλλιαμβάκου (Γυναίκα), Θάνος Μαστραντωνάκης (Σλιμ), Αλέξανδρος Κουκιάς (Κάρλσον), Χρήστος Λογγίνος (Γουίτ), Γιώργος Φραντζόλας (Κρουκς). Οι παραστάσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μ.μ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Αναστασόπουλο, πρόκειται για την πιο ενδιαφέρουσα προσπάθεια γιατί «είναι μια απόπειρα της ομάδας μας να προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέατρο. Το κείμενο δεν ήταν γραμμένο για θέατρο. Το διασκευάζει και το σκηνοθετεί η Μαρία Καλλιαμβάκου».

Από 15 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου 2009, «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Λένας Γκαβαποστόλη, μουσική Χρήστου Γιαννόπουλου με τον Ηλία Αναστασόπουλο.

 

«Η μικρή μας πόλη»

με τους «Συνεργούς»

Επίσης συμμετέχει με τους «Συνεργούς» στο έργο «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ που προγραμματίζεται να ανέβει στα τέλη Μαρτίου του 2009 σε σκηνοθεσία Γιώργου Φραντζόλα. Ο χώρος της παρουσίασής του δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ενώ θα παίξουν 15 ερασιτέχνες ηθοποιοί και από τις δύο ομάδες. «Έχουμε μια κοινή αντίληψη στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Δεν κοιτάμε ούτε να διατηρήσουμε σφραγίδες, ούτε πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε και άλλοι δεν υπάρχουν στο χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου», είπε ο κ. Φραντζόλας υπογραμμίζοντας ότι θα συμμετάσχουν «όσοι αντέξουν» ενώνοντας τις δυνάμεις σε μια φιλόδοξη παράγωγή. Εξάλλου, υπάρχουν προτάσεις και στον τομέα της υλοποίησής της αλλά και για το χώρο που θα ανέβει.

 

«Άστεγη» ομάδα

Ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να λύσει η ομάδα του «Διάφανου Θεάτρου» είναι και αυτό του χώρου, καθώς έχουν αναγκαστεί να κάνουν πρόβα ακόμη και στο… δρόμο. Έτσι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να κάνουν αυτό που αγαπούν με μεγαλύτερη άνεση και φαντασία, χωρίς να έχουν το άγχος της «φιλοξενίας» τους.

«Όλο το καλοκαίρι κάναμε πρόβα στο πεζοδρόμιο, πέρναγαν τα περιπολικά… Δεν είναι υπερβολή. Στη δεύτερη παραγωγή συμμετέχουν πάνω από δέκα ηθοποιοί, δεν χωρούσαμε να κάνουμε πρόβα σ’ ένα σπίτι. Όταν έχεις ένα δικό σου χώρο μπορείς να δημιουργήσεις πιο άνετα», είπε η Μαρία Καλλιαμβάκου, τονίζοντας ότι πέρα από τις παραστάσεις υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός ανοικτού εργαστηρίου όπου οι ίδιοι θα δοκιμάζουν δυνάμεις και φαντασία.

Έτσι διερευνούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις καθώς ήδη έχουν, κατά τον κ. Φραντζόλα «επενδύσει σε εξοπλισμούς για ήχο και φως. Στις παραγωγές δεν δανειζόμαστε τίποτε από άλλο φορέα. Φτιάχνουμε οι ίδιοι τα κοστούμια, τα σκηνικά. Απλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα χώρο που με τη λογική και τη φιλοσοφία μας θα είναι ανοικτός σε όλη την πόλη και σε οποιαδήποτε μορφή δημιουργίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο που ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του πληρώνοντας μόνο τα λειτουργικά έξοδα της χρήσης του».

Τις «Δούλες», το θεατρικό έργο – σταθμό στην πορεία του Ζαν Ζενέ, του συγγραφέα που αναστάτωσε τη λογοτεχνική ζωή της Γαλλίας στα μέσα του 20ού αιώνα με τα γραπτά, τις απόψεις και τη στάση του απέναντι στα –καλώς και κακώς– κείμενα της ζωής ανεβάζει η εταιρία θεατρικής παιδείας και έρευνας «Διάφανο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Φραντζόλα, σε μια παράσταση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Θέατρο «Αγορά».

Οι αδελφές Κλαίρη (Σεσίλια Χαρμπίλα) και Σολάνζ (Ισμήνη Σακελαροπούλου) ζουν μια καθημερινότητα που μοιράζεται ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη, στο θαυμασμό και στο φθόνο για την Κυρία (Αναστασία Αρμένη). Όταν εκείνη απουσιάζει, υποδύονται εναλλάξ τη Δούλα και την Κυρία, επιτρέποντας έτσι στους εαυτούς τους να εξωτερικεύουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους.

«Οι Δούλες ζηλεύουν την Κυρία που είναι αποτέλεσμα φτιασιδώματος, δήθεν. Θέλουν να γίνουν σαν τον Ιζνογκούντ, χαλίφης στη θέση του χαλίφη, χωρίς άποψη για το τι θέλουν ακριβώς. Ζηλεύουν τα ήθη της. Αυτή είναι μια νοοτροπία που κυριαρχεί στις απολιτικές μέρες μας σ’ όλο τον κόσμο. Η συνήθης κουβέντα στο καφενείο δεν είναι άλλη από το: “Ρε, και να ’μουν εγώ πρωθυπουργός, να δεις τι θα έκανα”», σημειώνει ο Γιώργος Φραντζόλας.

Ο Ζενέ επιλέγοντας έντονα θεατρικούς τρόπους και το παιχνίδι «θέατρο μέσα στο θέατρο» υπογραμμίζει κάτι σκληρό και επικίνδυνο: τη σχετικότητα και τη μεταβλητότητα του πραγματικού. Την επηρμένη, επιτηδευμένη «φινέτσα» και την υποκριτική «ανωτερότητα» της Κυρίας και τη στερημένη από κάθε χαρά, απόλαυση και ελπιδοφόρα προοπτική, ζωή των υπηρετριών. Όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Είναι μια βιτρίνα που χρησιμοποιείται για να ενταχθείς με τον τρόπο που θέλει η κάθε εξουσία. Προσπαθούμε να μιλήσουμε για αυτή την πάλη ανάμεσα στο “φαίνεσθαι” και στο “είναι”, γι’ αυτή την αέναη πάλη να μοιάσουμε με κάτι που φαίνεται ιδανικό, ενώ μπορεί να είμαστε οι ίδιοι καλύτεροι».

Πλούσιος είναι ο φετινός χειμώνας για το «Διάφανο Θέατρο», την ερασιτεχνική ομάδα που εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει κάνει δυναμική την παρουσία της. Όπως αναφέρει και ο κ. Φραντζόλας: «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε μέσα από την ερασιτεχνική δημιουργία, είναι ο δικός μας δρόμος έκφρασης, ξεκινώντας ως χόμπι αλλά και ως ανάγκη ζωής. Αν η ομάδα μας έχει να προσφέρει κάτι, είναι ότι παιδεύει ανθρώπους να προχωρήσουν με φρέσκιες ιδέες, με πειραματισμούς και τόλμη, για να πάρουν τη σκυτάλη. Είναι ένα στοίχημα αξιοπρέπειας, ταπεινότητας και αν προσφέρουμε κάτι, αυτό μπορούν να το πουν μόνο οι θεατές».

Βιομηχανική, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

& Aljawal

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις – Ένα όνειρο»

Λιθογραφείον, 21.30

 

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Εκδήλωση συζήτηση

Έσπερο, 18.00

Συναυλία

Εργαστήρι Παραδοσιακών Οργάνων Δημοτικού Ωδείου Πάτρας, 20.30 – 21.00

Nur cultural art society & Samand Ali (Παραδοσιακά-Αφγανιστάν), 21.15 – 22.15

Minus One (rock – Φιλιππίνες) 22.35 – 23.15

Aramateix (Ska – Καταλoνία) 23.30 – 24.30

 

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Συναυλίες

Πλ. Γεωργίου

 

«ΑΣΥΛΟ ΤΩΡΑ»

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ ΣΤΡΙΩΝ

ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 17,18 ΟΚΤΩΒΡΗ 2008

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/10/08

18:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ  στον πολυχώρο «Έσπερο» (Πλ. Γεωργίου) με θέμα: «Πρόσφυγες και Ευρώπη – Φρούριο»

Ομιλητές: Κούρτοβικ Ιωάννα – Δικηγόρος,  Valentina Itri- Οργάνωση «Arci» (Ιταλία)

Λαδάς Βασίλης – Δικηγόρος, Αφγανός Πρόσφυγας, Εκπρόσωπος Κίνησης

Παρεμβάσεις από οργανώσεις και άτομα που έχουν ενεργοποιηθεί στο ζήτημα 

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ (20:30 – 24:30)

20:30 – 21:00 Εργαστήρι Παραδοσιακών Οργάνων Δημοτικού Ωδείου Πάτρας

21:15 – 22:15 Nur cultural art society & Samand Ali (Παραδοσιακά-Αφγανιστάν)

22:35 – 23:15 Minus One (rock – Φιλιππίνες)

23:30 – 24:30 Aramateix (Ska – Καταλoνία)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/10/08

11:00 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Workshop). Χώρος «Έσπερος»

ΣΥΝΑΥΛΙΑ (13:00 – 14:30)

13:00 – 13:20 Δημόπουλος Σταύρος

13:30 – 14:30 Δανάη Παναγιωτοπούλου (acoustic jazz)

18:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Αντι-μεταναστευτικές πολιτικές: Νομιμοποίηση, εργασιακό, ρατσισμός» Χώρος «Έσπερος»

Ομιλητές: Καψάλης Αποστόλης, νομικός, Φαρμακίδης Κώστας (Κίνηση Δικηγόρων- Αθήνα)

Εκπρόσωπος καμπάνιας: «Όχι στον Ρατσισμό από Κούνια»

Εκπρόσωπος «Δεύτερης Γενιάς Μεταναστών», Εκπρόσωπος Σχολείου Μεταναστών «Εν Κινήσει»

 Παρεμβάσεις από οργανώσεις και άτομα που έχουν ενεργοποιηθεί στο ζήτημα 

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ (20:30 – 24:30)

20:30 – 20:50  Feel in (hip-hop)

20:50 – 21:20 Dagobah System (hip-hop)

21:40 – 22:10 Coup de grâce (funky-soul-reggae)

22:20 – 22:50 Have you ever tasted a cold spring (post rock)

23:00 – 23:30 Grand Zero (pop rock)

23:30 – 24:30 Abbie Gale (indie)

Παράλληλα και τις δύο ημέρες θα υπάρχουν στην πλ. Γεωργίου:

Ενημερωτικά τραπεζάκια από μεταναστευτικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από Πάτρα και υπόλοιπη Ελλάδα

Εκθέσεις φωτογραφίας, γελοιογραφίας

Κουζίνα μεταναστών

Προβολές

 

Event

Oμάδας «reflections»

με C:Real & Goin’ Through

Χάραμα, 21.00

Ένα από τα πιο επιτυχημένα και πιο «δεμένα» συγκροτήματα της ποπ/ροκ ελληνικής σκηνής, οι C:Real, θα βρεθούν επί σκηνής μαζί με τους Going Through την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα για ένα ξεχωριστό event που οργανώνει η ομάδα «reflections» για να υποδεχτεί τους πρωτοετείς φοιτητές στο «Χάραμα». Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι με τον dj Filippo. 

Οι Τάκης Δαμάσχης (κιθάρα), Ειρήνη Δούκα (φωνή), και τους Digi (τύμπανα), Μάνο Σπυριδάκη (μπάσο), Αποστόλη Κοσκινά (κιθάρα) και Χρήστο Βεντούρα (πλήκτρα), δηλαδή οι C:REAL χαρακτηρίζονται από τον pop rock ήχο τους και την εκρηκτική σκηνική παρουσία στις live εμφανίσεις τους, με χιλιάδες fans και δεκάδες ραδιοφωνικές επιτυχίες, που βρίσκονται πάντα στην κορυφή των charts, αποδεικνύοντας, έτσι, την αποδοχή  από το κοινό που εδώ και χρόνια τους έχει ξεχωρίσει.

Οι Goin’ Through –κατά κόσμον Νίκος Βουρλιώτης και Μιχάλης Παπαθανασίου (μουσική παραγωγή)– είναι το πιο πολυβραβευμένο ελληνικό hip hop συγκρότημα.

Σάββατο 18/10

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Συνάντηση σχολείων

Έσπερο, 11.00

Συναυλία

Δημόπουλος Σταύρος & Δανάη Παναγιωτοπούλου (acoustic jazz) 13.00 – 14.30

Εκδήλωση – συζήτηση «Αντι-μεταναστευτικές πολιτικές: Νομιμοποίηση, εργασιακό, ρατσισμός»

Έσπερος, 18.00

Συναυλία

Feel in (hip-hop), Dagobah System, Coup de grâce, Have you ever tasted a cold spring, Grand Zero, Abbie Gale, 20.30

 

ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Αρχίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα-εκδηλώσεις για παιδιά αυτό το Σάββατο 10.30 το πρωί  στο Πολύεδρο

«Της Ζωής τα μυστικά ..εξυπνάδα, υγεία, χαρά, όλα μες τα φαγητά» είναι το θέμα αυτής της εβδομάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) και  το ομότιτλο βιβλίο της Λίλιαν Δούμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στρατής σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη.

Υπάρχουν κανόνες στη διατροφή των παιδιών και ποιος τους ορίζει; Υπάρχουν καλές και κακές τροφές; Μπορεί ένα παιδί των ημερών μας να τραφεί υγιεινά χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια; Υπάρχουν απαντήσεις για τα παραπάνω, και που θα τις βρούμε; Μα φυσικά στην παραδοσιακή μας κουζίνα, που προσεγγίζει χωρίς αναστολές όλες τις τροφές  και τις τοποθετεί στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα με μέτρο μοναδικό!

Αυτό είναι το πνεύμα της ιστορίας δυο κοριτσιών που αναζητούν ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ… αλλά και το ερέθισμα να συζητήσουμε με τα παιδιά και τους γονείς, για τη διατροφή μας. Μαζί μας η συγγραφέας Λίλιαν Δούμα και η γιατρός (παθολόγος-διατροφολόγος) Μαριάννα Σταματιάδου.

Η ηθοποιός Έλενα Κοτρώνη, η συγγραφέας του βιβλίου και τα παιδιά θα ζωντανέψουν το κείμενο με θεατρικό παιχνίδι, θα ζωγραφίσουν και θα…μαγειρέψουν!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ HIP HOP ΣΤΟ DANCARTE

Με σεμινάρια HIP HOP ξεκινάει το πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Κέντρο Χορού και Τεχνών DANCARTE. Θα διδαχθούν από τη Γιώτα Καριώτη το προσεχές Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου, στο χώρο του DANCARTE (Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1). Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 2610 272668 και 6942 406992.

Σημειώνεται πως μέσα στο Νοέμβριο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα σεμιναρίων με σεμινάρια σύγχρονου χορού και yoga. Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων του DANCARTE έχει ως εξής:

HIP HOP

Σάββατο – Κυριακή 18-19 Οκτωβρίου 2008

Γιώτα Καριώτη

Σύγχρονος Χορός

Σάββατο – Κυριακή 8-9 Νοεμβρίου 2008

Αγγελική Στελλάτου

Iyengar Yoga

Παρασκευή – Σάββατο 29-30 Νοεμβρίου

Κωνσταντίνος Γιαννετάκης

Επίσης ανά δεύτερο Σάββατο, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα διδάσκονται:

Dynamic Yoga, από τον Βασίλη Κωνσταντίνου και

Σύγχρονος Χορός, από την Ίριδα Κυριακοπούλου

 

Σάββατα της ποίησης

Στέλιος Μαφρέδας

Πολύεδρο, 13.00

Ο Δ΄ κύκλος «Τα Σάββατα της ποίησης» συνεχίζεται αυτό το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι με τον ποιητή Στέλιο Μαφρέδα.

Θα παρουσιάσουν:  η Αντιγόνη Βουτσινά και

ο Ανδρέας Λάζαρης,  φιλόλογοι.

Ο Στέλιος Μαφρέδας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1949.

Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος σε διάφορες τράπεζες και τώρα περιφερειακός διευθυντής Δ. Ελλάδος της τράπεζας Κύπρου.

Ποιήματα, πεζά και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Βιβλία του : Η Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση

Ταριχευτής ημερών, Αρμός, 2007

Η συλλογή Ταριχευτής ημερών είναι το πρώτο ποιητικό βιβλίο του Στέλιου Μαφρέδα. Αρκεί όμως μια πρώτη ματιά για να πεισθεί κανείς πως δεν απαρτίζεται από πρωτόλεια κείμενα. Σίγουρα ο ποιητής έχει διανύσει κάμποσο δρόμο ποιητικής μαθητείας προτού αποφασίσει να εκδόσει το παρόν βιβλίο –ένα τομίδιο με 49 ολιγόστιχα ως επί το πλείστον  ποιήματα.

Παραθέτω το ποίημα:

Εδώ σ’αυτή τη προκυμαία θα με συναντήσεις

κάθε βράδυ, ικέτης των θεών να περιφέρομαι

ανάμεσα σε σκάφη νεόπλουτων

με ονόματα φαιδρά.

Με τους άτυχους μελαψούς να συμφύρομαι

που καραδοκούν στο κύτος των πλοίων να χωρέσουν,

ενώ εγώ,

-ο κατά γενικήν ομολογίαν επιτυχημένος-

παρακαλώ στον κόρφο σου να με περιθάλψεις.

Εδώ σ’αυτή την προκυμαία θα με βρείς

με σκυμένο κεφάλι, να ψάχνω τα ίχνη σου.

Πρόκειται, όπως βλέπουμε, για μια ποίηση χαμηλόφωνη που δε χάνει το μέτρο της. Ο ποιητής φαίνεται να έχει σταθμίσει με περίσκεψη τα περιουσιακά του δεδομένα και δεν πελαγοδρομεί. Έχει συνεπώς οριοθετήσει το στόχο του και τον υπηρετεί με σύνεση, χωρίς να υποδύεται ρόλους που δεν του ανήκουν. Άρα, και  γι’αυτό μας πείθουν οι στίχοι του, με άκρα ειλικρίνεια και με μετρημένα λόγια.

Μετρημένα λόγια. Κάνει εντύπωση, σ’αυτήν την πρώτη εμφάνιση ενός ποιητή, ο απέριττος και λιτός λόγος των κειμένων. Λές και τα υλικά έχουν ζυγιστεί σε ζυγαριά ακριβείας. Τίποτε το πλεοναστικό, τίποτε το ξώφαλτσο. Οι λέξεις παίρνουν τη θέση τους μέσα στις φράσεις σαν να καταλαμβάνουν αριθμημένες θέσεις ή σαν νά ’ναι από μόνες τους έτοιμες γι’αυτή την δουλειά. Όντας ξεκαθαρισμένος ο στόχος, η εκφραστική προσπάθεια φτάνει σε ανάλογο αποτέλεσμα. Καθαρός λόγος και ειλικρινής που έχει κάτι δικό του να πεί, λίγο ή πολύ δεν έχει τόση πολύ σημασία, και το λέει με ενάργεια. Παράδειγμα, όπως και το προηγούμενο, το επόμενο ποίημα. Επιγράφεται «Αναπάντητες κλήσεις».

Τι απόγιναν απόψε οι φίλοι μου.

Όλη μέρα τους αναζητώ-

κανείς δεν αποκρίνεται στις κλήσεις μου.

Κι εσύ δεν είσαι πουθενά,

συνέχει ακούω τη φωνή να λέει

αφήστε το μήνυμά σας…

Νοιώθω λύπη, νιώθω αδικημένος,

τώρα που ο πόνος στο στήθος δυναμώνει

να μην είσαι δίπλα μου

και στο τηλέφωνο η φωνή είναι μαρτύριο,

δεν είναι παρηγοριά…

Με τον Ταριχευτή ημερών ο Στέλιος Μαφρέδας μπαίνει στο στίβο της ποίησης έχοντας πίσω του σημαντική συναφή προπαιδεία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα κείμενά του. Μακριά από σκηνοθετημένους αναστεναγμούς ή ρητορικές κορώνες, μένοντας κοντά στον εαυτό του, μας δίνει λίγα ψήγματα του εσωτερικού του κόσμου.

 Κι αυτό με πάσα ειλικρίνεια, σαφήνεια και οικονομία λόγου. Πρόκειται για μια καλή αρχή, ελπιδοφόρα για μια καλύτερη συνέχεια.

 Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας

Περιοδικό ΑΝΤΙ , τεύχος 910/21-12-2007

 

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Κύριε,

δεν ξέρω με ποια ανομήματα

μ’ έχεις χρεωμένο

κι ούτε την τιμωρία

που μου επιφυλάσσεις γι’ αυτά.

Σου λέω όμως,

πως όταν βρεθώ ενώπιόν σου

θ’ αρνηθώ όλες τις κατηγορίες.

Ήμουνα πάντοτε άνθρωπος καλών προθέσεων.

Για έν’ αμάρτημα μόνο

θ’ αποδεχτώ την ενοχή μου

και είμαι έτοιμος ν’ αντέξω

το επιτίμιο που θα μου επιβάλεις,

ότι για χάριν της καλής μου

υπήρξα κλέφτης λουλουδιών,

υπεξαιρέτης στίχων και ποιημάτων.

 

Πιάνο ρεσιτάλ

Ελληνικόν Ειδύλλιον

στη μαγεία της  φθινοπωρινής φύσης 
Κήπος των Μουσών (Σελιανίτικα), 18.30

 

Πιάνο ρεσιτάλ

στην μαγεία της  φθινοπωρινής φύσης 
Στον Κήπο των Μουσών στο Ελληνικόν Ειδύλλιον στα Σελιανίτικα, με  συνθέσεις  για πιάνο με έμπνευση από ποιήματα γερμανικής λογοτεχνίας  σε ελληνική μετάφραση και απαγγελία  με την πιανίστα και συνθέτρια κ.  Χριστίνα Ρέλες από τη Γερμανία.

 

Κυριακή 19/10

Παιδικό Θέατρο

Θεατρικές Επιχειρήσεις ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα», Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πάνθεον, 11.30 & 17.30

 

Δευτέρα 20/10

Ημερίδα

ΕΙΧΗΜΥΘ

«Εναλλακτικές μέθοδοι επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων ελαιουργείων»

Συνεδριακό ΑΕΙ, 09.00-14.00

Ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικές μέθοδοι επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων ελαιουργείων», που διοργανώνεται από  το ΕΙΧΗΜΥΘ, ώρες: 9.00-14.00. Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων και θα συζητηθεί το σημαντικότατο αυτό θέμα που απασχολεί γενικότερα την περιοχή μας. Πληροφορίες στον Καθηγητή του Τμ. Χημικών Μηχανικών Γερ. Λυμπεράτο, τηλ. 2610-997573.

Παρουσίαση

Γιάννη Βούλγαρη

«Η Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση στην Παγκοσμιοποίηση»

Παπασωτηρίου, 19.30

Πρώτη φορά, από το 1974, μια εκλογική αναμέτρηση (2007) ήταν τόσο χαμηλών προσδοκιών για την πλειονότητα των πολιτών. Πρώτη φορά οι Έλληνες ήταν τόσο απαισιόδοξοι για το αύριο. Πρώτη φορά η νέα γενιά δεν είχε τη βεβαιότητα ότι θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη. Πρώτη φορά δεν υπήρχε διακύβευμα: το 1974 ήταν η εμπέδωση του κοινοβουλευτισμού, το 1981 η αλλαγή, το 1989 η κάθαρση,το 1996 ο εκσυγχρονισμός,το 2000 οι μεγάλοι εθνικοί στόχοι, το 2004 η επανίδρυση του κράτους. Το 2007, τίποτα. Η υποχώρηση των δύο κομμάτων εξουσίας στις εκλογές του 2007 επανέφερε στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν η δημοσκοπική απογείωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο παρών τόμος περιλαμβάνει δύο κείμενα, γραμμένα το πρώτο από τον Τάσο Παππά και το δεύτερο από τον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη. Οι συγγραφείς,μέσα από μια περιεκτική επισκόπηση της περιόδου από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, και των ζυμώσεων που έχουν συντελεστεί στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, θέτουν το ερώτημα αν όντως επίκειται το τέλος του δικομματισμού στην Ελλάδα.

Art Cinema

Κινηματογραφική Λέσχη

«Τα τραγούδια της αγάπης», Κριστόφ Ονορέ

Ιντεάλ, 20.30, 22.30

Συναυλία

Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων

υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη

με τον Δημήτρη Μπάση

 από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Πάτρας «Δανιηλίς»

Συνεδριακό ΑΕΙ

Συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη με τον Δημήτρη Μπάση, που διοργανώνεται  από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Πάτρας «Δανιηλίς», με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΠΑΠ. Η συναυλία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα έσοδά της θα διατεθούν στο «ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» με σκοπό την ενίσχυση και την οικοδόμηση και λειτουργία ξενώνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, που θα φιλοξενεί παιδιά με νοητικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν οικογενειακή στήριξη.

Προπώληση εισιτηρίων: στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη», στα δισκοπωλεία «Μusical» και «Discover-Παπασωτηρίου» και στο «Αφισόραμα». Τιμή Εισιτηρίου 20 €. Πληροφορίες στο τηλ.: 2610-623100.

Συναυλία

Ψαρογιώργης

Σκέντζος, 22.30

Γιώργης Ξυλούρης [Ψαρογιώργης] τραγούδι, κρητικό λαούτο, λύρα, μαντολίνο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ   κρητική λύρα, μπουλγαρί, φωνή

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΡΣΙΔΗΣ  κρητικό λαούτο, κιθάρα 

 “Νότιος ήχος”… ένα μουσικό ταξίδι  με αφετηρία την Κρήτη

Δημιουργώντας το δικό του ξεχωριστό ύφος τα τελευταία δέκα χρόνια με ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ,ο Γιώργης  Ξυλούρης, ο γνωστός Ψαρογιώργης ,άξιος συνεχιστής της μουσικής παράδοσης της οικογένειάς του, θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της γενιάς του στο τραγούδι και το Κρητικό λαούτο .

Με τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας του έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού, εντός αλλά και εκτός συνόρων ,κάνοντας αξιόλογες συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς από πολλά μέρη του κόσμου (Ross Daly, Huun – Huur – Tu από την Νούβα, Ψαραντώνης, Γ. Αγγελάκας κ.α.)
Σ’ αυτές τις 2 μουσικές βραδιές στις 20&21 Οκτ στο ΣΚΕΝΤΖΟ συμπράττει επί σκηνής με δυο πολύ  σημαντικούς   μουσικούς, το Στέλιο Πετράκη και τον Αχιλλέα         Περσίδη παρουσιάζοντας υλικό από την μουσική παράδοση της Κρήτης αλλά και δικές τους συνθέσεις με εμφανείς επιρροές από αυτήν.  
Είσοδος με ποτό / 12 ευρώ
«ΣΚΕΝΤΖΟΣ»
Π.Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ 111,ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΠΑΤΡΑΣ , 2610 274042

Γιώργης Ξυλούρης (ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ)

Ένα από τα χαρακτηριστικά δεινά λαούτα της Κρητικής μουσικής και γόνος της γνωστής Οικογένειας
Παίζει λαούτο από Δέκα ετών επαγγελματικά δίπλα στον Πατέρα του Ψαραντώνη, ιδιόμορφο ανανεωτή της Κρητικής φόρμας αλλά και γνώστη των παλαιών τρόπων.Μαζί του μυήθηκε στα μυστικά της δομής της φόρμας και στις λεπτές πτυχές του ρυθμικού παιξίματος για χορό. Ακολουθώντας την δική του πορεία, ταξίδια και αναζητήσεις, διαμόρφωσε ένα προσωπικό τρόπο παιξίματος τοποθετώντας το λαούτο σε μία νέα θέση, ουσιαστικά στη θέση που του αρμόζει.Για Οκτώ χρόνια κάτοικος εξωτερικού όπου με το συγκρότημα «Xylouris Enseble» ηχογράφησε τέσσερις δίσκους με δικές του συνθέσεις ιδιαίτερης συνθετικής και ενορχηστρωτικής αξίας.
Με την επάνοδό του στην Κρήτη συνεχίζει τις ζωντανές εμφανίσεις ως περιζήτητο λαούτο, αλλά και την ηχογράφηση νέων συνθέσεων. Εκπλήσσει ακόμα η φωνητική του αισθαντικότητα.

Τρίτη 21/10

Συναυλία

Ψαρογιώργης

Σκέντζος, 22.30

 

Τετάρτη 22/10

Κινηματογραφική Λέσχη

«Shine a light», Μάρτιν Σκορτσέζε

Village Cinemas – Πάνθεον, 20.00 & 22.30

 

Πέμπτη 23/10

Διάφανο Θέατρο

«Οι δούλες», Ζαν Ζενέ

Αγορά, 21.30

Ως Κυριακή 26/10

 

Έκθεση Παιδικών Τμημάτων

Εικαστικού Εργαστηρίου

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 30/10

 

Έκθεση ζωγραφικής

συλλογής Δημοτικής Πινακοθήκης

Δημοτική Πινακοθήκη

 

Έκθεση φωτογραφίας

Ιωάννη Γρηγοριάδη

«από το εμείς στο εγώ»

Σκούφοι

Ως 02/11

Μια δραστήρια ομάδα πατρινών υπερασπίζεται με μεράκι και προσωπικό οικονομικό κόστος την διάδοση και διάσωση της ελληνικής παράδοσης, μέσα από τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σύλλογο «Φίλοι της παράδοσης», ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια και φέτος περνάει σε νέα φάση ανασυγκρότησης και εντατικοποίησης της παρουσίας του. Στόχος των συμπολιτών που συγκροτούν τον πυρήνα του Συλλόγου, είναι να υπερασπίζουν τον λαϊκό μας πολιτισμό και με εφόδιο τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο του ελληνικού χορού και να μεταλαμπαδεύουν ανιδιοτελώς την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο (Αλ Υψηλάντου 245-247 και Τσαμαδού), όπου άτομα κάθε ηλικίας διδάσκονται αφιλοκερδώς από έμπειρους και καταρτισμένους δασκάλους, χορούς από κάθε περιοχή του Ελληνισμού. Αξίζει να αναφερθεί, ότι όλοι όσοι στελεχώνουν τον Σύλλογο ασχολούνται με αυτόν εθελοντικά κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, χωρίς να αμοίβονται. Αυτή τη στιγμή οι «Φίλοι της παράδοσης» απαριθμούν περισσότερα από 150 μέλη κάθε ηλικίας και είναι από τους πλέον δυναμικούς και δημιουργικούς πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Από μικροί στα βήματα της ελληνικής μας παράδοσης. Τα παιδικά τμήματα των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αποτελούν το πλέον «ζωντανό» κύτταρο και την αυριανή γενιά των συνεχιστών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και της μακρόχρονης ιστορίας του Συλλόγου. Η εκμάθηση των χορών στα παιδιά γίνεται με σύγχρονες μεθόδους, που συνδυάζουν τη διδασκαλία με το παιχνίδι και τα τραγούδια. Είναι ένας πρότυπος τρόπος που μυεί τους λιλιπούτειους χορευτές στην παράδοση, κάνοντας ευχάριστο και ξεχωριστό τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών. Ήδη στα παιδικά χορευτικά τμήματα συμμετέχουν εκατοντάδες μέλη, από 4,5 Έως 12 ετών, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2610275769 και 6972. 296949.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου που έχει κάνει κυριολεκτικά το γύρο του κόσμου, μιας και στην διαδικτυακή σελίδα, έχουν αφήσει συγχαρητήρια μηνύματα, χρήστες του ίντερνετ, ομοεθνείς ακόμη και από την Αμερική και την Αυστραλία. Η διεύθυνση είναι: http://www.pagalavritinos.blogspot.com

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις των χορευτικών και του Π.Σ., καθώς και οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.

 Σεμινάριο ζωγραφικής, διακοσμητικών τεχνών

Από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις – μαθήματα του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών με εισηγήτρια την Πατρινή ζωγράφο Αναστασία Κασιάδη.

Πρόκειται για σεμινάρια ζωγραφικής και διακοσμητικών τεχνών, που μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται.

Οι συναντήσεις – μαθήματα θα είναι 10 τρίωρα και θα γίνονται ημέρα Τετάρτη και ώρα 5-8 μ.μ. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι σήμερα.

Οι κατηγορίες είναι: ζωγραφική με ακρυλικό, πλαστικό, λαδομπογιά, ζωγραφική σε έπιπλα, σε κάθε ξύλινη επιφάνεια και διακοσμητικά αντικείμενα, stensil (διακοσμητικές μπορντούρες σε τοίχο), decoupage (συνδυασμός κολάζ και ζωγραφικής), γύψινες κατασκευές και γυψόγαζα, τοιχογραφία, ζωγραφική, σε ύφασμα και ρούχα, χριστουγεννιάτικες καλλιτεχνικές κατασκευές, ζωγραφική σε γυαλί, τεχνική της χαρτοπετσέτας και διακοσμητική βαφή (εφέ τοίχων και ζωγραφική σε ανάγλυφη επιφάνεια). Στο τέλος των σεμιναρίων θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610 – 422524 και 6942567200 (Αναστασία Κασιάδη).

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ               

ΘΕΜΑ: Από τη θεωρία στην σκηνική πράξη

 από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη θεατρολόγο-  ηθοποιό

Ένα πρακτικό εργαστήριο γνωριμίας με τα μεγάλα ρεύματα του θεάτρου του εικοστού αιώνα (όπως το δίδαξαν ο Στανισλάβσκι, ο Μέγιερχολντ, ο Μπρεχτ, ο Αρτώ, ο Μπρουκ, ο Μποάλ, ο Γκροτόβσκι κ.τ.λ μέχρι το θέατρο της επινόησης )  μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την δραματοποίηση.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου και 16:00- 21:00 και Κυριακή 2 Νοεμβρίου 10:00- 15:00      

Κακουδάκη Τζωρτζίνα

Απόφοιτος του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού Τμήματος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας. Έχει κάνει σπουδές υποκριτικής στο 3ετές εργαστήριο του θεάτρου Στοά και θεατρικής αγωγής σε πλήθος σεμιναρίων. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών ξεναγήσεων καθώς και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένδυμα Θεάτρου» (Στην Εθνική Πινακοθήκη), συνεργάτης της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας (1997- 2004). Έχει διδάξει: «Διδακτική του Θεάτρου. Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας  (2003-2007) και «Εμψύχωση Θεατρικής Κούκλας για το Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής Βόλου (2007-08) . Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη δραματική σχολή Εμπρός- Εργαστήριο, στην Ακαδημία Τεχνών Ακμή και την Σχολή Στούντιο Πράξη Επτά. Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα. Θεατρική εμψύχωση σε δημόσια ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει διευθύνει θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου στα Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό κ.ά.  Συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή»  για την δημόσια εκπαίδευση ενηλίκων, του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1993. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με ομάδες θεάτρου και χορού από το 2000 και εξής.

Επόμενα σεμινάρια του χώρου έκφρασης επί δράσει: Υποκριτική: Φώτης Σπύρος, Γεράσιμος Γεννατάς, Σκηνοθεσίας: Σωτήρης Χατζάκης,  Δραματοθεραπεία: Λάμπρος Γιώτης κ.α.   

Στο τέλος των σεμιναρίων δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής

Ειδικές τιμές για φοιτητές

Πληροφορίες: 2610 422 080, 697 8296114

 www.epidrasei.gr

Εγγραφές στα τμήματα Πατραϊκής Μαντολινάτας

Άρχισαν τα μαθήματα που δίνει η Πατραϊκή και Μικτή Χορωδία, που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια από το 1927.

Στα τμήματα της παιδικής και προπαιδικής χορωδίας συνεχίζονται οι εγγραφές (παιδική: 10 π.μ. – 12 μ. και Προπαιδική: 12 μ. – 1 μ.μ. κάθε Σάββατο). Σε όλα τα τμήματα των χορωδιών συνεχίζονται οι ακροάσεις για νέα μέλη, τις ίδιες ώρες και ημέρες

Στο Ωδείο της Πατραϊκής Μαντολινάτας και Μικτής Χορωδίας λειτουργούν όλες οι προβλεπόμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού Σχολές, από Πιάνο, Ακορντεόν, Κιθάρα, Παραδοσιακής Μουσικής, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Σχολή Μονωδίας (Έντεχνο τραγούδι / Ορθοφωνία), Τμήμα Φωνητικής (Κλασικό τραγούδι), Μοντέρνο Τμήμα (Ηλεκτρική κιθάρα κ.α.), καθώς και Τμήμα Προετοιμασίας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΑΤΕΙ.

Το Ωδείο της Πατραϊκής Μαντολινάτας, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παρέχει οικονομικές διευκολύνσεις στις κατηγορίες:

Φοιτητές, με υποτροφίες που δίνονται από το Ίδρυμα Τοπάλη, μαθητές που παρακολουθούν περισσότερα του ενός μαθήματα και γονείς που έχουν περισσότερα του ενός παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στο Ωδείο.

Επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα για δωρεάν μαθήματα μαντολίνου και κιθάρας σε μαθητές 7-12 ετών, ενώ επίσης οι σπουδαστές του Ωδείου μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν, χωρίς συνδρομή, σ’ οποιοδήποτε σχήμα του ομίλου θέλουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινές στο τηλέφωνο 2610 275571 τις ώρες 5-9 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. (Παντανάσσης 4 και Αγίου Ανδρέου).

Σύγχρονο πρόσωπο στη δημοτική βιβλιοθήκη

Ιδιαιτέρα σημαντική  αποδεικνύεται η μέριμνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη  που έχει  επιδείξει ξεχωριστή ευαισθησία στο τομέα αυτό.

Ήδη από προχθές  λειτουργούν οι τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες που σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ειδικού ανελκυστήρα για τα άτομα για αυτά αλλά και για την ύπαρξη τριών υπολογιστών για τυφλούς και άτομα με  ειδικές ανάγκες. συνιστούν ένα ολόκληρο πλαίσιο φροντίδας και κοινωνικής  ματιάς στις ομάδες αυτές  των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες. Έτσι τα άτομα αυτά μπορούν  να έρθουν στο κέντρο της Πάτρας και να μείνουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μελετώντας και χωρίς βέβαια δυσκολία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Παράρτημα Πάτρας
Επιστημονικό Σωματείο
Καποδιστρίου 52, Τ.Κ. 26222, Τηλ & Fax: 2610422273
e-mail: heron@otenet.gr ,  mail@emepatras.gr
url: http://www.emepatras.gr

Ξεκίνησαν την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008 μαθήματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.  Ήδη την πρώτη Κυριακή τα παρακολούθησαν πάνω από 60 μαθητές όλων των τάξεων. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Κυριακή 12.00 – 14.00 στο        7ο Γυμνάσιο Πατρών (Ασημάκη Φωτήλα 32 – Ψηλά Αλώνια) από εθελοντές μαθηματικούς, μέλη του Παραρτήματος Πατρών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες μαθητές.

Ο πρώτος διαγωνισμός,  «Ο ΘΑΛΗΣ», θα διεξαχθεί το  Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008 στις 09.00 στο 11ο ΓΕΛ Πατρών (Νόρμαν 57).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο του Παραρτήματος , από Δευτέρα έως Παρασκευή 19.00 – 21.00.

Ideal

(2610 225.265)

Art Cinema

 «Τα τραγούδια της αγάπης»

Δευτ. 20.30, 22.30

Village Cinemas – Πάνθεον

(2610 325.778)

Αίθουσα 1

«Vicky Christina Barcelona»

Παρ. – Τρ. 20.00, 22.00

Κινηματογραφική Λέσχη

«Shine a light»

Τετ., 20.00, 22.30

Αίθουσα 2

«Vicky Christina Barcelona»

Παρ. – Τετ. 19.00, 21.00, 23.00

 

Ster Cinemas – Veso Mare

(801 801 7837 από σταθερό, 210 2371000 από κινητό)

Αίθουσα 1

«Kung Fu Panda» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.50, 15.50, 17.50, 19.50

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.50, 19.50

«Mirrors – Μέσα από τον καθρέπτη»

Παρ. – Τετ. 22.00

«Bangkok dangerous – Μπανγκόκ: Επικίνδυνη αποστολή»

Παρ. & Σαβ. 00.10

Αίθουσα 2

«Hancock»

Σαβ. – Κυρ. 13.30, 15.30, 17.30, 19.30

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.30, 19.30

«Tropic Thunder – Τροπική καταιγίδα»

Παρ. – Τετ. 21.30

«Bangkok dangerous – Μπανγκόκ: Επικίνδυνη αποστολή»

Κυρ. – Τετ. 23.40

«The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor – Η μούμια: Η αυτοκρατορία του δράκου»

Παρ. & Σαβ. 23.40

Αίθουσα 3

«Wall-e – Γουόλ-υ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 12.10, 14.10, 16.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.10

«The Wackness – Το χυμαδιό»

Παρ. – Τετ. 18.15, 20.20*, 22.30

(Η προβολή των 20.20 δεν ισχύει μόνο για Δευτέρα 20.10)

Αίθουσα 4

«Journey to the Center of the Earth – Ταξίδι στο κέντρο της γης»

Σαβ. – Κυρ. 13.00, 15.00, 17.00

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.00

«Vicky Christina Barcelona»

Παρ. – Τετ. 19.00, 21.00, 23.00

Αίθουσα 5

«Star Wars: The Clone Wars – Star Wars: Ο πόλεμος των κλώνων»

Σαβ. – Κυρ. 12.00, 14.00, 16.00

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.00

«Max Payne»

Παρ. – Τετ. 18.00, 20.10, 22.15, 00.20*

(Η προβολή των 00.20 ισχύει μόνο για Παρ. & Σαβ.)

Αίθουσα 6

«The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor – Η μούμια: Η αυτοκρατορία του δράκου»

Σαβ. – Κυρ. 13.40, 16.30, 18.50, 21.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.30, 18.50, 21.10

Κυρ. – Τετ. 23.30

«Αυστηρώς Κατάλληλο»

Παρ. & Σαβ. 23.30

Αίθουσα 7

«Wall-e – Γουόλ-υ» στα ελληνικά

Σαβ. – Κυρ. 13.20, 15.20, 17.20, 19.20

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.20, 19.20

«Burn after reading – Καυτό Απόρρητο»

Παρ. – Τετ. 21.20, 23.20

Αίθουσα 8

«Disaster movie»

Σαβ. – Κυρ. 12.30, 14.20, 16.15, 18.10, 20.00

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.15, 18.10, 20.00

«Righteous Kill – Ου Φονεύσεις»

Παρ. – Τετ. 21.45, 23.50

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s