ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΑΣ: Από 3/10 έως 9/10/2008 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

Παρασκευή 3/10/2008

5ο Διεθνές Συνέδριο

για την Ιστορία της Εκπαίδευσης

Εργαστήριο Ιστορικού Αρχείου Διεθνούς και Ελληνικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών

Συνεδριακό ΑΕΙ

Βιβλιοπαρουσίαση

Αλέξη Δημαρά & Βάσως Βασιλού-Παπαγεωργίου

«Από το κοντύλι στον υπολογιστή 1830-2000: Εκατόν εβδομήντα χρόνια ελληνική εκπαίδευση»

Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, 20.30

Το Εργαστήριο Ιστορικού Αρχείου Νεοελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, το βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» διοργανώνουν παρουσίαση του λευκώματος του Αλέξη Δημαρά και της Βάσως Βασιλού-Παπαγεωργίου με τίτλο «Από το κοντύλι στον υπολογιστή, 1830-2000: Εκατόν εβδομήντα χρόνια ελληνική εκπαίδευση με λόγια και εικόνες», απόψε στις 8.30, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Χουρδάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός και ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Η. Παππάς. Θα προλογίσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος. Την εκδήλωση θα κλείσει ο επίτιμος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών Αλέξης Δημαράς.

Ένα πανόραμα με λόγια, με χαρακτηριστικές εικόνες και φωτογραφίες, που καταγράφουν τη ζωή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τη δική μας, των παππούδων μας και των σημερινών παιδιών και παράλληλα παρουσιάζει τους κοινωνικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που καθόρισαν τη διαμόρφωσή της. Διαβάζοντας το Από το κοντύλι στον υπολογιστή, οι νέοι θα πάρουν μια ιδέα για το πώς φτάσαμε στο σήμερα της εκπαίδευσης, θα τοποθετήσουν ιστορικά τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που επηρέασαν τη σχολική ζωή τα περασμένα χρόνια αλλά και σήμερα, θα αντιληφθούν την πολυπλοκότητα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και θα μπορέσουν ενδεχομένως να κρίνουν με πιο καθαρό μυαλό τις σκοπιμότητες που την διαμόρφωσαν.

Εγκαίνια

Γιώργου Μαραζιώτη

«in side»

Παλαιό Παντοπωλείο (Ρήγα Φεραίου & Παντανάσσης), 21.30

Ένα παλιό παντοπωλείο, στο κέντρο της Πάτρας (Ρήγα Φεραίου και Παντανάσσης), μετατρέπεται σε νέο εκθεσιακό χώρο. Αφορμή αποτελεί μια εικονογραφημένη ιστορία σε μορφή κόμικ, του εικαστικού Γιώργου Μαραζιώτη, με τίτλο «i n s i d e».

Μέσα από 57 προσχέδια, 10 φωτογραφίες και 19 τελικούς πίνακες που θα εκτεθούν, ο Μαραζιώτης μάς παρουσιάζει όχι μόνο το τελικό του έργο αλλά την ίδια την πορεία της δημιουργίας του κόμικ του. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τη διαδικασία που ακολουθεί ο καλλιτέχνης όπως επίσης, να γίνει κοινωνός μιας διαφορετικής εικαστικής προσέγγισης ενός κόμικ.

Με δεδομένο ότι στην τυπωμένη σελίδα έχεις να διαχειριστείς μια χούφτα λέξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ιστορία του χαρακτηρίζεται από έντονη υπαρξιακή αναζήτηση. Θα λέγαμε πως βρίσκεται πιο κοντά στην ποίηση πάρα σε κάποια άλλη τέχνη, π.χ. στον κινηματογράφο ή την πεζογραφία.

Πειραματίζεται σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει την ίδια την τέχνη αλλά και να την επικοινωνήσει με το θεατή. Ο ίδιος αναφέρει: «Είναι ένα κόμικ το οποίο ετοιμάζω εδώ και ένα χρόνο. Στην έκθεση θέλησα να παρουσιάσω όλη τη διαδικασία της δημιουργία του, από τα προσχέδια, με φωτογραφίες που εξηγούν πώς το έφτιαξα και φτάνει στο τελικό αποτέλεσμα, στο ίδιο το κόμικ».

Χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνοτροπίες (μελάνια, ακρυλικά, μολύβια, κάρβουνο, φωτογραφίες, αντικείμενα, επεξεργασμένα στον υπολογιστή και μετά στο χέρι) για την απόδοση των θεμάτων του, ακόμη και μέσα στην ίδια ιστορία. Αν και το κείμενο, σου επιβάλλει τον τρόπο που θα σχεδιαστεί το κόμικ, το σχέδιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει, μεταμορφώνεται, μεταλλάσσεται, προτείνοντας μια νέα αφηγηματική προσέγγιση. «Είναι σκέψεις που δίνονται σαν μια ιστορία, στοιχεία που συνδέονται αλλά και δεν συνδέονται μεταξύ τους, ό,τι θέλω να βγάλω», λέει, ξεκινώντας από τον εαυτό του αλλά δίνοντας κοινωνικές προεκτάσεις.

Τον γνωρίσαμε με την ομάδα «_plakton», μαζί με τον Βαγγέλη Βασιλάτο, στον «1ο Διαγωνισμός COMIX» (οργάνωση, προώθηση, σχεδιασμός εντύπων, επιμέλεια έκθεσης) σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας. Το 2007, ανέλαβαν πάλι το διαγωνισμό ο οποίος αποκτά διεθνή χαρακτήρα λόγω των συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Ολόκληρος ο χώρος που θα φιλοξενήσει τα έργα για εννέα ημέρες, θα είναι θεατρικά διαμορφωμένος. Στο πλαίσια της έκθεσης θα εκδοθεί ένας κατάλογος 56 σελίδων, που θα περιλαμβάνει ολόκληρο το κόμικ αλλά και έναν αριθμό προσχεδίων και φωτογραφιών. Το εξώφυλλο κάθε καταλόγου θα είναι σχεδιασμένο στο χέρι από τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου (ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11.00- 14.00 και 19.00-22.00). Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Και οι δύο εκθέσεις, τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων-Αντιδημαρχία Πολιτισμού και του Πνευματικού Καλλιτεχνικού Κέντρου.

Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας

Ιντεάλ

Ως 11/10

Από σήμερα έως τις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 10ο Διεθνές Πανόραμα στο Ιντεάλ (Αγίου Νικολάου 4, Πάτρας). Οι προβολές ξεκινούν από τις 4 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Ένα φεστιβάλ που ξεφεύγει από το πνεύμα του «συνηθισμένου» και του καθημερινού.

Από το 1ο Πανόραμα μέχρι το 9ο προβλήθηκαν 1224 ταινίες προσθέτοντας και τις 208 φέτος φτάνουν σε σύνολο τις 1432 ταινίες.

Συμπληρώνοντας τα δέκα χρόνια του φεστιβάλ η Οργανωτική Επιτροπή ανακοινώνει την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ κ. Παναγιώτης Χιονίδης, στον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο «ποιητής» του σύγχρονου Ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου θα παραβρεθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 20.30, τελευταία μέρα των προβολών του κινηματογραφικού φεστιβάλ, στην απονομή των βραβείων και η Οργανωτική Επιτροπή θα τον βραβεύσει για την συνολική προσφορά του στον Παγκόσμιο κινηματογράφο.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

Όπως και το 2002 το κινηματογραφικό φεστιβάλ ήταν το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που το πρόγραμμα του δημοσιεύτηκε σε wap, (η πρώτη μορφή διαδικτύου για κινητά τηλέφωνα) έτσι και το 2008 δημοσιεύεται στο iPhone 3G στα local events ως πρώτη είδηση.

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΕΤΟΣ

 1. Από φέτος καταργούνται οι ταινίες Μεγάλου μήκους στο Διεθνές διαγωνιστικο τμήμα σε μια προσπάθεια υποστήριξης της Ελληνικής παραγωγής.

2. Όλες οι ταινίες είναι σε ψηφιακή μορφή, όλες οι ταινίες γυρίστηκαν σε ψηφιακό φορμά, και οι δημιουργοί τους δεν έκαναν transfer σε φιλμ (αναλογική μορφή). Έτσι πλέον το φεστιβάλ αποτελεί Φεστιβάλ   Ψηφιακού σινεμα.

3. Αφιέρωμα στο ψηφιακό φεστιβάλ AZAdigitalCINEMAfestival που γίνεται στη Θεσσαλονίκη για ταινίες μικρού   μήκους

4. Προβολή ταινιών στο τμήμα του Διεθνούς διαγωνιστικου από χώρες που πρώτη φορά προβάλλονται στην Ελλάδα, οι χώρες είναι: Τρινιντάντ, Ιράκ, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντές, Κουρδιστάν, Μαρόκο, Κένυα, Ουκρανία

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Με την ευκαιρία που το 2008 έχει κηρυχθεί ως Έτος Πολυπολιτισμικοτητας  το Διεθνές Πανόραμα Νέων θα αποτελέσει «…μια γιορτή πολυπολιτισμικότητας και διαλόγου…» από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα.

1.   208 ταινίες, 55 χώρες  www.independent.gr

3 έως 11 Οκτωβρίου 2008, 9 ημέρες, 8 ώρες προβολών καθημερινά, 72 ώρες  συνολικά

2. ΕΝΟΤΗΤΕΣ: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες AzadigitalCinema»

3. ΤΑΙΝΙΕΣ Διαγωνιζόμενες συνολικά: 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 95 ταινίες μικρού μήκους, 56 ταινίες ντοκιμαντέρ, 15 ταινίες animation, 25 ταινίες video-art,   7  ταινίες video dance.

α. Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα: 47 ταινίες μικρού μήκους, 23 ταινίες ντοκιμαντέρ, 8 ταινίες animation, 7 ταινίες video-art, 5 ταινίες video dance. β. Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα: 4 ταινίες μεγάλου μήκους, 48  ταινίες μικρού μήκους, 33 ταινίες ντοκιμαντέρ, 7 ταινίες animation, 18 ταινίες video-art, 2 ταινίες video dance

4. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ

Από Αμερική- Χιλή, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Τρινιντάντ, Κούβα,  Βραζιλία, Η.Π.Α, 

Καναδάς. Από Ασία- Ισραήλ, Παλαιστίνη,  Ιράκ, Ιράν, Κουρδιστάν, Ινδία, Πακιστάν,

Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ,  Μπαγκλαντές, Τουρκία. Από Ωκεανία – Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία. από Αφρική – Μαρόκο, Αίγυπτος, Κένυα. Από Ευρώπη – Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία. Από Βαλκάνια – Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία.

5. ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Στιγμές Πάτρας» προβολή των ταινιών με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

«Επαμεινώνδας Θωμόπουλος» σκην. Θεόδ. Αδαμόπουλου, παρ.1975 Διάρκεια: 11’

«Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή» του Κώστα Κατσαρόπουλου παρ.1997, Διάρκεια 52’, Κείμενα-Σενάριο-Ιστορική Έρευνα: Παντελής Αν. Σκρούμπελος.

 

6. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση βραβευμένων σειρών από Πατρινούς φωτογράφους  του 3ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά».

Έκθεση αφίσας των διαγωνιζόμενων ταινιών.

Έκθεση αφισών από τις περιφερειακές εκδηλώσεις στις 38 πόλεις της Ελλάδος που «ταξιδέψε» το φεστιβάλ το 2007-8.

Έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και έντυπου υλικού που παρουσιάζουν την ιστορία και τη δράση: της Οικολογικής Κίνησης Πατρών (www.oikipa.gr), της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει» (www.politesendrasei.gr), του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) – Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

7. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας

-Αταλειάδης Νίκος, υπεύθυνος πολιτιστικών της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει».

-Βλάχος Ιωάννης, Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού-Εκπαιδευτικός Θεάτρου, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας.

-Γκλαβάς Αλέξης, πολιτιστικός συντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός.

-Καλιάφας Αργύρης, Επ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Παν. Πατρών, Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Π, υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης Παν. Πατρών.

-Κανέλλης Γιώργος, Εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.

-Πασσά Αγγελική – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ) – Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ».

8. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του 3ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Φωτογραφίζοντας σαν σινεμά»

Νίκος Τσακανίκας (φωτογράφος), Ειρήνη Μπράττη (ζωγράφος – εκπαιδευτικός), Νίκος Αναγνωστόπουλος (ζωγράφος, επιμελητής εκθέσεων –  εκπαιδευτικός)

 Οι δημιουργοί επιβεβαιώνουν το «Διεθνές Πανόραμα» που ως δόγμα έχει ότι  κινηματογράφος είναι τέχνη ΜΟΝΟ όταν έχει άποψη και μάχεται γι αυτήν, αλλιώς περιθωριοποιείται μακριά από την καθημερινότητα. Θεωρώντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διάδοση των ανεξάρτητων παραγωγών από όλο το κόσμο μακριά από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις δεσμεύσεις της διανομής το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – «Διεθνές Πανόραμα» λειτουργεί  ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη κάνοντας πράξη την ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη και όχι μόνο.

Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ μέσα από το δίκτυο που δημιούργησε σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας θα προωθήσει τις βραβευμένες ταινίες του 10ου Διεθνούς Πανοράματος, κάνοντας πράξη το παράλληλο (μη εμπορικό) δίκτυο διάδοσης του ψηφιακού σινεμα.


Σάββατο 04/10

Σάββατα της ποίησης

Άννα Γριμάνη

Πολύεδρο, 13.00

Η Άννα Γριμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Ecole Superieure de Journalisme (E.S.J) στο Παρίσι.
Η δημοσιογραφική της πορεία ως πολιτιστικού συντάκτη αρχίζει το 1984 στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ακολουθούν οι εφημερίδες «Πρώτη» και «24 Ώρες». Από το 1990 γράφει στο «Ένα» και στις «Εικόνες», κατά κύριο λόγο συνεντεύξεις με διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της διανόησης, όπως και ρεπορτάζ – αφιερώματα για τον Ελληνισμό της Διασποράς (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία κ.ά.), μετά από εκτεταμένη έρευνα.
Ακολουθεί το περιοδικό «Έψιλον» (έκδ. της Ελευθεροτυπίας), στη συνέχεια το κυριακάτικο περιοδικό «Αν» (έκδ. της Απογευματινής) και το μηνιαίο περιοδικό «Μετρό» (έκδ. της Καθημερινής). Παράλληλα, συνεργάζεται στην τηλεόραση με τον Νίκο Δήμου, στην εκπομπή «Περιπέτειες Ιδεών», και αργότερα είναι υπεύθυνη της εκπομπής βιβλίου στην ΕΤ-1 «Σελίδες με θέα».
Το 1996 αναλαμβάνει αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «Money and Life» και το 2000 διευθύντρια σύνταξης στην ελληνική έκδοση του γαλλικού περιοδικού «L’ Officiel».

Σήμερα γράφει στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής της Κυριακής.


Έχει εκδώσει τα βιβλία:

– Το χάρτινο τρένο, 1978 (Κέδρος)
– Το μπιλιάρδο, 1990 (Καστανιώτης)
– Μια Κυριακή με τον Δημήτρη Μυταρά, 1996 (Άμμος)
Στη χώρα του Ιάφεθ, 1998 (Καστανιώτης)

– Venetia 2007 (Kαστανιώτης)

-Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ 2005 (Ηλέκτρα)

Στην απύθμενη μέρα των ονείρων

Εκεί που υπάγεται το μητρώο

Της ταπεινής θέλησής μας

Η εποχή της Βενετίας

Κίνησε και πήγε παραπέρα

Άπλωσε τους γαλάζιους ανέμους της

 να στεγνώσουν

Όπως τα ρούχα της πολιτείας

Μονοτονούν στο συμπαγές ξημέρωμα

Από τη συλλογή Venetia

Εγκαίνια

Κέντρο Χορού και Τεχνών 

Dancarte, 20.30

Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dancarte ανοίγει από αύριο τις πόρτες του, στη συμβολή των οδών Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1. Η εκδήλωση των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, θα περιλαμβάνει μια σύντομη παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου της σχολής χορού και της επαγγελματικής ομάδας που δημιούργησε η γνωστή πατρινή χορογράφος Τατιάνα Λοβέρδου, καθώς και ξενάγηση στο νέο χώρο και το όραμα που θα υπηρετεί.

Την επιμέλεια και το σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει ο Στέφανος Μπογδανόπουλος, σε ένα κτίριο που ανοίγει στον ορίζοντα του λιμανιού της Πάτρας. Στα άμεσα σχέδια είναι η οργάνωση ενός φεστιβάλ χορού –από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο– για επαγγελματίες χορευτές (σόλο, ντουέτο, τρίο). Ανάμεσα στα σχέδια είναι και η προετοιμασία σεμιναρίων θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά με υπεύθυνους το Διονύση Βούλτσο και τη Δώρα Πετρίδη.

Θα διδάσκονται μπαλέτο, σύγχρονος χορός, μουσικοκινητική αγωγή, αλλά και εναλλακτικά είδη όπως yoga, pilates, aikido, αλλά και stretching, hip-hop, tango από τους Τατιάνα Λοβέρδου, Εύη Αραβαντινού, Τόνια Ζορμπαλά, Όλγα Κλώντζα, Κλέαρχο Γουργουρίνη, Παναγιώτη Καραμπούλα, Romina Tumini και Γιώτα Καριώτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενούνται παραστάσεις και σεμινάρια με χορευτές και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, θα λειτουργούν θεατρικό, εικαστικό και κινηματογραφικό εργαστήρι με υπεύθυνους τον πατρινό ηθοποιό και σκηνοθέτη Διονύση Βούλτσο, τον εικαστικό και διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Πατρών Νίκο Πρέσσα και τον Γιάννη Καραμπίτσο (Καλλιτεχνική Διάδραση).

Συναυλία

Craig Walker

Χασομέρι, 21.00

Η φωνή που συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των «Archive», ο Ιρλανδός Craig Walker, «επιστρέφει» στην Πάτρα  και υπόσχεται μια υπέροχη βραδιά με τις μεγάλες επιτυχίες των Archive αλλά και με τη δική του ατμοσφαιρική, κινηματογραφική ή μη, μουσική, στο Χασομέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Αν και αποτέλεσε τη «φωνή» των δύο ίσως καλύτερων albums της μετά-Londinium πορείας του group, «You All Look The Same To Me» και «Noise», από τις αρχές το 2005 όταν λόγω –και προσωπικών– προβλημάτων αποχώρησε από το group, ηχογραφεί σόλο album, δουλεύει σε soundtracks Γαλλικών ταινιών αλλά και projects στην Ελλάδα (το ντεμπούτο άλμπουμ των «Transistor» αλλά και την προσωπική δουλειά του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου) ενώ τον συναντούμε και σε δουλειές του Γάλλου dj Geezer και των Ισλανδών Bang Bang Bang. Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Μάρτιο έκλεισε τη δεύτερη μέρα του 2ου φεστιβάλ Manifest στο Πτωχοκομείο.

Συναυλία

Κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου

Συνεδριακό ΑΕΙ

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στο μικρό Αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών, το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς , θα πλαισιώσει την εκδήλωση του 5ου Συνεδρίου Ιστορίας της Εκπαίδευσης «Εκπαίδευση και κοινωνική Δικαιοσύνη» αποδίδοντας   έργα κλασσικής μουσικής: W. A. MOZART   «Νυκτερινή Σερενάτα», A. VIVALDI    «Συμφωνία ala Rusticα».

Κουαρτέτο εγχόρδων

Μπεσσόνοβ  Γιούρι -τσέλο

Μπεσσόνοβα Σβετλάνα-βιόλα

Μπεσσόνοβα Αναστασία- βιολί

Ιβανόβ Βλαντισλάβ-τσέλο

Επίσης το Μουσικό Σύνολο «Κρούσις» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 20.00  στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κερατέας     θα συμμετάσχει στην Συναυλία –Αφιέρωμα για την μνήμη του συνθέτη Δημήτρη Νικολάου.Το σύνολο κρουστών «Κρούσις» υπό τον Maxim Mankovskiy και τον Θεόδωρο Μίλκοβ ως σολίστ στην marimba θα ερμηνεύσουν το μοναδικό έργο  για κρουστά «ΚΕΡΑΤΕΑ» που έχει συνθέσει ο Δημήτρης Νικολάου εμπνευσμένος από την γενέτειρα πόλη του.

«K Ρ Ο Υ Σ Ι Σ»

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η πρώτη εμφάνιση του συνόλου έγινε το 1995.

Από τότε το σύνολο έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις  της Ελλάδος:

Αθήνα, Βόλος, Λαμία, Ακράτα, Λευκάδα, Ιτέα,

σε σημαντικά φεστιβάλ:

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ «Πήλιο»,

σε εκδηλώσεις διάφορων φορέων:

του Ωδείου Αθηνών, στα  «Μουσικά Πρωινά» και στις «Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών,

όπως και στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με τις Ορχήστρες: » Ορχήστρα Πατρών», «Καμεράτα» των «Φίλων της Μουσικής Αθηνών», και την «Ορχήστρα Δωματίου» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Έχει ανεβάσει στην Πάτρα και στην Αθήνα «Μουσική Παράσταση της Σοφίας Καμαγιάννη» ειδικά γραμμένη και αφιερωμένη στο σύνολο «Κρούσις».

Συνέπραξε με την σχολή μπαλέτου Πατρών της Τατιάνα Λοβέρδου.

Το ρεπερτόριο του Συνόλου «Κρούσις» περιλαμβάνει κυρίως έργα συνθετών του 20ου αιώνα, όπως των: S. Joplin, G. Gershwin, W. Kraft, A. Hovhaness, K. Chavez, S. Reich, A. Cirone, S. Fink, V. Grishin,  V. Artyomov, M. Kazlaev, κ.ά.

Το 2005 για τα 10 χρόνια ύπαρξης του «Κρούσις» οι συνθέτες όπως ο Θ.Αντωνίου, Α.Ντάρλας κ.ά  έγραψαν τα έργα τους ιδικά για το Σύνολο, πλουτίζοντας το ρεπερτόριο του.      

Έχει ηχογραφήσει ένα CD με έργα Ελλήνων, Αμερικανών, Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων συνθετών.

Το Σύνολο διδάσκει και διευθύνει ο Maxim Mankovskiy

Τρίτη 07/10

Υποδοχή πρωτοετών φοιτητών

Τμήματος Φιλοσοφίας

Συνεδριακό ΑΕΙ, 12.00

Βιβλιοπαρουσίαση

Μαρίνας Καραγάτση

«Το Ευχαριστημένο-Οι δικοί μου άνθρωποι»

Πολύεδρο, 20.30

 

Στο Πολύεδρο παρουσιάζεται το καινούριο βιβλίο της Μαρίνας Καραγάτση, «Το Ευχαριστημένο-Οι δικοί μου άνθρωποι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Θα μιλήσουν:

Ελευθερία Κρούπη- Κολώνα, φιλόλογος-σχολική σύμβουλος,

 Κατερίνα Κουνάβη, φιλόλογος,

 Βασίλης Σωτηρχόπουλος, εκπαιδευτικός,

Λεωνίδας Εμπειρίκος

και η ίδια η συγγραφέας.

 

Τετάρτη 08/10

Κινηματογραφική Λέσχη

«Επαναστάτης χωρίς αιτία» Νίκολας Ρέι       

Village Cinemas – Πάνθεον, 20.00 & 22.30

 

Πέμπτη 09/10

Θέατρο

Ομάδα «επί δράσει»

«Το καινούριο σπίτι» Κ.Γκολντόνι

Αγορά

Ως Κυριακή 12/10

Έκθεση

«Φωτογραφίζοντας… σαν σινεμά»

Ιντεάλ

Ως 11/10

Έκθεση Παιδικών Τμημάτων

Εικαστικού Εργαστηρίου

Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Ως 30/10

Έκθεση ζωγραφικής

συλλογής Δημοτικής Πινακοθήκης

Δημοτική Πινακοθήκη

Ως 27/09

Περίοδος δοκιμών στη Θεατρική σκηνή του Πολυχώρου Πολιτεία, για την παρουσίαση της νέας παραγωγής της παιδική σκηνής, Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Η Θεατρική σκηνή του Πολυχώρου Πολιτεία προετιμάζεται να ανεβάσει στην σκηνή τον πιο διάσημο βασιλιά του κόσμου, τον βασιλιά του πιο αγαπημένου παραμυθά των παιδιών.

Πρόκειται για το έργο Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε έξοχη διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Θεατρική σκηνή του Πολυχώρου Πολιτεία στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γεννημένος το 1909 στη Δανία, μοναχογιός άπορης οικογένειας, ενός παπουτσή και μίας πλύστρας, πλούσιος όμως σε φαντασία και περιέργεια, παθιασμένος με τον Σαίξπηρ και την ποίηση, θα προσπεράσει την αδυναμία της άχαρης προσωπικής του εικόνας και θα χαρίσει στη παγκόσμια λογοτεχνία έργα-θησαυρούς:

Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Το ασχημόπαπο, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Η τοσοδούλα, Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά κ.α.

Πολλά από τα παραμύθια του μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Στα καινούργια ρούχα του βασιλιά, πίσω από το πρόσωπο του βασιλιά, πρωταγωνιστές είναι οι ανθρώπινες αδυναμίες, ο εγωϊσμός, η φιλαυτία, η ματαιοδοξία και η αδιαφορία προς τον άλλο.

Μια φορά και ένα καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του, πώς να ζει καλύτερα, να τρώει τα πιο ωραία φαγητά του κόσμου και πιο πολύ να ντύνεται με τα πιο φανταχτερά ρούχα του κόσμου.

Ο βασιλιάς της φανταστική χώρας Σαρτουρίας, εγωϊστής, απάνθρωπος και αδιάφορος για το λαό του, βρίσκεται στη δίνη ενός τεράστιου προβλήματος! Δεν έχει ρούχα για τη μεγάλη παρέλαση! 4000 στολές τις έχει ξαναφορέσει! Θα γεμίσει λοιπόν, όλη τη χώρα με προκηρύξεις ότι ζητεί υφαντές με πρωτότυπες ιδέες. Όσοι ευχαριστήσουν το βασιλιά θα πάρουν πλούσια δώρα, όσοι δεν τον ικανοποιήσουν θα αποκεφαλιστούν.. Ο Μάπας και ο Μπαγάσας, ονομαστοί απατεώνες θα εκμεταλλευτούν τη φιλαυτία του βασιλιά και με τα αόρατα ρούχα που θα του παρουσιάσουν θα τον ξεγυμνώσουν μπροστά σ’ολόκληρο το λαό του.

Στο έργο, οι ανθρώπινες αδυναμίες θα προβληθούν σε υπερθετικό βαθμό για να γελιοποιηθούν πιο δραστικά. Όλα είναι ξεκάθαρα στο έργο.

Βασιλιάς: τι με νοιάζει ο λαός μου αν πονά κι αν δυστυχεί, εγώ πάντα βλέπων μπρος μου μια υπέροχη στολή.

Τις διαθέσεις του βασιλιά δεν μπορεί να κρύωει ούτο το οικόσημό του «Δύο κάλτσες σταυρωμένες κάτω από ένα διπλωμένο πουκάμισό και γύρω γύρω να γράφει, ο θεός να δίνει ρούχα στο βασιλιά μας».

Όμοια και οι προθέσεις των απατεώνων περιγράφονται απόλυτα με τα ονόματα των χαρακτήρων τους, Μάπας και Μπαγάσας. Την τύχη του βασιλιά και του έργου θα κρίνει ο λαός. Στο έργο θα αποκατασταθεί η δημοκρατία και θα εκδιωχθεί η τυραννία.

Τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση παραγωγής του έργου υπογράφει ο σκηνοθέτης Σπύρος Κουβαρδάς.

Τα σκηνικά ο Μάρκελλος Μαυρομμάτης, τα κοστούμια η Μαρία Αλανιάδη, τη μουσική ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, την κινησιολογική επιμέλεια η Λίλα Μιαούλη, βοηθός σκηνοθέτη η Αγγελική Κουστένη.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ανδρέας Θανασούλας, Νιόβη Κωστοπούλου, Τάσσος Ψαραδέλης, Μελίνα Κουτσοχέρα κ.α.

Το έργο προγραμματίζεται να ανέβει αρχές Νοέμβρη. Οι παραστάσεις για τα σχολεία θα είναι πρωϊνές και θα δίδονται στην θεατρική σκηνή του Πολυχώρου Πολιτεία. Τις Κυριακές, η παράσταση θα είναι αφιερωμένη στο κοινό.

Σ’αυτό το παραμύθι του Άντερσεν, το παιχνίδι με το ορατό και το αόρατο, της φαντασίας με τη πραγματικότητα, της αλήθειας με την απάτη, θα εξυπηρετήσει τη διάσπαση της θεατρικής ψευδαίσθησης. Οι ήρωες του έργου δεν είναι πλέον, πρόσωπα μακρινά και ψεύτικα, μπορούν κάθε στιγμή να εμφανιστούν γύρω μας και να απειλήσουν τη ζωή μας, αρκεί μονάχα να μπορούμε να τους δούμε.

Παντού μπορεί να’ναι η Σαρτουρία, κοντά μας και κοντά σας

Παραφυλάν στου δρόμου τη γωνία, ο Μάπας κι ο Μπαγάσας

Πέρυσι μετέτρεψε το Εργοστάσιο Τέχνης σ’ ένα ζωντανό μπερντέ, ανεβάζοντας τον «Μεγαλέξανδρο και τον καταραμένο δράκο», με ηθοποιούς αντί για τις γνωστές χάρτινες φιγούρες. Μετά την μεγάλη επιτυχία που συνεχίστηκε και στην Αθήνα (στο Παλλάς), η συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας ξεκινά μια δεύτερη σειρά παραστάσεων φέτος αρχής γενομένης από την Θεσσαλονίκη. “Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, θα παρουσιαστεί στις 3,4, και 5 Οκτωβρίου στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των φετινών, 43ων, ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ του Δήμου Θεσσαλονίκης και από τις 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βεάκη. Πρόκειται για μια νέα θεατρική πρόταση που συνδυάζει τη μαγεία του αυθεντικού θεάτρου με τη γοητεία του θεάτρου Σκιών και έτυχε μεγάλης και συγκινητικής αποδοχής από το κοινό όλων των ηλικιών αλλά και την κριτική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s