Πολιτιστική Ατζέντα Πάτρας 12/9/ έως 18/9/2008 (Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος)

 

Παρασκευή 12/9/2008

Εγκαίνια 

Ετήσιας έκθεσης

παιδικών τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου

Αίθουσα Hansen Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

 Ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στην προσέγγισή του, ήταν αυτό που ενέπνευσε τα παιδιά που συμμετείχαν στα παιδικά τμήματα του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων, που εντάσσεται στη ΔΕΠΑΠ στο πλαίσιο δράσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Ο λόγος για το αφιέρωμα στην οικολογία που θα ξεδιπλωθεί από σήμερα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα Hansen του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου μέσα από τα έργα ζωγραφικής, κεραμικής και τις κατασκευές 200 παιδιών 4-15 ετών, που χρησιμοποίησαν σαν πρώτη ύλη σκουπίδια, άχρηστα υλικά και υλικά ανακύκλωσης μορφοποιώντας και δίνοντας ζωή στα δημιουργήματά τους.

Η ετήσια έκθεση των παιδικών τμημάτων του Εικαστικού Εργαστηρίου θα εγκαινιαστεί απόψε στις 8, ενώ οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα είναι καθημερινά 10 π.μ. -1 μ.μ. και 6-9 μ.μ. πλην Κυριακής και Δευτέρας.

 Βιβλιοπαρουσίαση

Θανάση Χειμωνά

«Ραγδαία Επιδείνωση»

Πολύεδρο, 20.30

 Ο Θανάσης Χειμωνάς επέστρεψε με το μυθιστόρημα «Ραγδαία επιδείνωση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ααπόψε στις 8.45, στον κήπο του «Πολύεδρου» η σχολική σύμβουλος Πολιτικών και Νομικών Επιστημών Ακριβή Γεωργούση, η διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Γιάννα Ροϊλού και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη θα διαβάσει μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα -εκείνο το κενό ανάμεσα στο «έρχομαι» και στην αναμονή-, για την εκδίκηση του παραγνωρισμένου ταλέντου αλλά και για τη διαδικασία της συγγραφής, που γεμίζει τη ζωή μας.

Μία ιστορία με φόντο την Αθήνα της μεταολυμπιακής περιόδου, όπου μετανάστες οδηγούνται στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών επειδή δεν κατάφεραν να βρουν τα σωστά πλαστά χαρτιά, έναν περίεργο αυγουστιάτικο υγρό καύσωνα, που ξυπνά παλαιά, ανομολόγητα και θαμμένα εδώ και καιρό πάθη, και το Παρίσι της δεκαετίας του 1970, την εποχή των φοιτητικών χρόνων, της ανεμελιάς και της αθωότητας.

Θέατρο

27ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Αττική Σκηνή – ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

«Νεφέλες» Αριστοφάνη

Αρχαίο Ωδείο, 21.30

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και η Αττική Σκηνή παρουσιάζουν απόψε στις 9.30, στο Αρχαίο Ωδείο, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος, τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.

Ο αγρότης Στρεψιάδης στέλνει το γιο του Φειδιππίδη στη σχολή του Σωκράτη προκειμένου να μάθει την τέχνη να διαστρέφει το δίκαιο. Ο νεαρός όμως μαθαίνει τόσο καλά το μάθημά του που καταφέρνει με τα επιχειρήματά του όχι μόνο να αποστομώσει τους δανειστές του πατέρα του, αλλά να δείρει και τον ίδιο, πείθοντάς τον μάλιστα ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει.

 

Η διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη, σκηνικά -κουστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική του Γιούρι Στούπελ και χορογραφίες Π. Γάλλια, είναι ένα από τα λιγότερα παιγμένα έργα του. Εμφανίζονται οι Τάσος Χαλκιάς, Ηλίας Λογοθέτης, Τάσος Παλαντζίδης, Γιώργος Σεϊταρίδης, Θωμάς Παλιούρας, Μαρία Ζαχαρή, Αναστάσης Κολοβός, Ιωάννα Δελάκου, Ντέπυ Πάγκα, Μιχαέλλα Κοκκινογένη, Ματίνα Καλογεροπούλου, Κατερίνα Μπάστα, Αντώνης Καλογήρου, Αναστασία Ζαφειροπούλου. Ισχύουν εισιτήρια Εργατικής Εστίας.

 

Γιορτή κρασιού

Δήμου Μεσσάτιδος

Καλλλιθέα, 21.00

 

Μεγάλη παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στο νέκταρ των Θεών, το κρασί, διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, ο Πολιτιστικός Τομέας του Δήμου Μεσσάτιδος.

Κατ’ εξοχήν δήμος με παράδοση στις αμπελοκαλλιέργειες και την οινοποίηση, έχει δημιουργήσει ένα θεσμό για τη γιορτή του κρασιού με επίκεντρο το δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας.

 

21.00 Έναρξη Εκδήλωσης -Καλωσόρισμα από την Υπεύθυνη Πολιτιστικού Τομέα.

21.10 Λαϊκοί Χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του πνευματικού και καλλιτεχνικού εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων.

21.30 Δρώμενο με θέμα «η προετοιμασία του τρύγου και η εξέλιξη της αμπελουργίας» με τον Αναστασόπουλο Ηλία και με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γίνεται Διαγωνισμός Γευστικότητας Μουσταλευριάς που προετοιμάζουν οι γυναίκες της περιοχής.

22.00 Παραδοσιακοί Χοροί από χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας.Υπεύθυνος χορευτικού Γιάννης Παναγιωτόπουλος.

22.15 Χαιρετισμός Δημάρχου Μεσσάτιδος Κολλιτσίδα Αθανάσιου.

22.30 Παραδοσιακό και Λαϊκό γλέντι με τους Παναγιώτη Λάλεζα και τη Μαρίνα Μανωλάκου, με τη συνοδεία του μουσικού εργαστηρίου Αιγίου.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διατίθεται δωρεάν κρασί από τους οινοπαραγωγούς

της περιοχής.

Επίσης προσφέρονται τοπικά εδέσματα μούστου με την επιμέλεια των γυναικών της

περιοχής καθώς και οι συνταγές τους με όλα τα μυστικά.

 

Χορηγοί Οίνου

Οινοποιείο Αφοι Γιαννόπουλοι

Οινοποιεία Σπηλιωτόπουλου

Οινοποίηση Καλλιθέας Λυγερός Γιώργος.

Συνεργάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας.

34° Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ

Κάστρο Πάτρας

 Το 34° Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ πραγματοποιείται αυτήν την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο.

«Το Φεστιβάλ, μέσα στα 34 χρόνια του, αναδείχτηκε σε μια μεγάλη μαζική γιορτή, στην οποία συναντιέται η ιδεολογία, η πολιτική, η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, με τις ανάγκες, τις αναζητήσεις, τις αγωνίες, την αμφισβήτηση και το ριζοσπαστισμό που έχει η νέα γενιά. Είναι μια συνάντηση γόνιμη, μια αμφίδρομη επικοινωνία του Κόμματος, της ΚΝΕ με τη νεολαία, που καταξιώθηκε μέσα στο χρόνο σαν ένα σημαντικό πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός. Είναι ένας θεσμός πλέον, που έχει παρελθόν, έχει παρόν και ασφαλώς έχει μέλλον», αναφέρουν οι διοργανωτές και προσθέτουν ότι το Φεστιβάλ κάθε χρονιά έχει το δικό του στίγμα, που συνδέεται με τις ιδιαίτερες πολιτικές εξελίξεις, τους αγώνες της νεολαίας, τους κοινωνικούς προβληματισμούς, που αναπτύσσονται βέβαια στο έδαφος της ταξικής πάλης.

Καλούν το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις και ειδικά στην ομιλία της Ειρήνης Κρανιά (μέλος του Κ.Σ. γραμματέας του Ν.Σ. Αχαΐας της ΚΝΕ) και του Γιώργου Μαρίνου (μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ).

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 Παρασκευή 12/9, ώρα 8.00 μ.μ.

 Κεντρική σκηνή

Ομιλία Ειρήνης Κρανιά

Συναυλία με Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βασίλη Καζούλη, Δημήτρη Σταρόβα.

 Νεανική σκηνή

 Συναυλίες με ερασιτεχνικά – μαθητικά συγκροτήματα

Αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

Αφιέρωμα στην Κων/πολη – Μικρασία – Ρεμπέτικο από το εργαστήρι παραδοσιακών οργάνων του Δημ. Ωδείου Πάτρας.

 Σκηνή θεάτρου και χορού

 Αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη

Παραδοσιακοί χοροί Πολιτιστικών Συλλόγων

Θεατρικό αφιέρωμα στην αγωνίστρια γυναίκα.

 Σάββατο 13/09

 Γιορτή κρασιού

Δήμου Μεσσάτιδος

Καλλλιθέα, 21.00

 21.00 Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών – Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Ο

Τρύγος»

21.30 Δρώμενο με θέμα «το φετινό πατήσαμε , το περσινό ήπιαμε» με το

Αναστασόπουλο Ηλία και με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής.

22.00 Παραδοσιακοί Χοροί από χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου

Καλλιθέας. Υπεύθυνος χορευτικού Παναγιωτοπουλος Γιάννης

22.30 Παραδοσιακό και Λαϊκό γλέντι με τους Νάντια Καραγιάννη και τον Μανόλη

Κόττορο, με τη συνοδεία του μουσικού εργαστηρίου Αιγίου.

 34° Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ

Κάστρο Πάτρας

 Σάββατο 13/9, ώρα 8.00 μ.μ.

 Κεντρική σκηνή

 Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τον Γιάννη Θωμόπουλο

Ομιλία από τον Γ. Μαρίνο

Συναυλία Μπάμπη Στόκα, λαϊκό γλέντι με τη Μαριώ

 Νεανική σκηνή

 Συζήτηση – συνάντηση νέων δημιουργών, ερασιτεχνικών σχημάτων.

Συναυλίες με ερασιτεχνικά – μαθητικά συγκροτήματα.

Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό

Λαϊκό γλέντι με τους Γ. Δρίτσα και Ν. Μπαλή.

 Σκηνή θεάτρου και χορού

 Συζήτηση με θέμα «Η πολιτική της Ε.Ε. για τα λαϊκά δικαιώματα και τους μετανάστες».

Παραδοσιακοί χοροί Πολιτιστικών Συλλόγων.

Τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν είναι: «Holly Oath», «Ivory Man», «Καρφιά στην άμμο», «Faith may lie», «Blue Horizon», «Still looking for», «Inner death», «Discordia», «No Name», «Spectrum», «Εσπερινές νότες», «Αρχή διαλόγου» και το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν μαθητικό στέκι, στέκι νέων εργαζομένων, χώρος ΑΕΙ -ΤΕΙ, παιδότοπος, βιντεο-προβολές, βιβλιοπωλείο, έκθεση αρχειακού υλικού.

 2ο Φεστιβάλ Αλυκών Τουρλίδας
Συναυλία

 «3Gs» Μίμης Πλέσσας, Βασίλης Ρακόπουλος & Αντώνης Λαδόπουλος

Αλυκές Τουρλίδας, 21.30

Δευτέρα 15/09

 Εκδηλώσεις μνήμης

«Κώστας Γεωργάκης – ένας φοιτητής στην Ιταλία»

Βιβλιοπαρουσίαση

Κωνσαντίνος Παπουτσής

«Το μεγάλο ναι – υπόθεση Κώστα Γεωργάκη»

Έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού

Προβολή βίντέο 

Αρσάκειο, 20.00

 «Το Μεγάλο Ναι – Υπόθεση Κώστα Γεωργάκη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κωνσταντίνου Παπούτση, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Παλαιό Αρσάκειο σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Πατρέων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ΔΕΠΑΠ.

Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας Ε.Κ. – Ε.ΔΗ.Ν. εξωτερικού την περίοδο της χούντας Νίκος Νικολαΐδης, που ήταν ομιλητής στην κηδεία του Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα το 1970, ο Παναγιώτης Βουρνάς – εκπροσώπηση ΠΑΚ Ιταλίας, που επίσης συμμετείχε στην κηδεία του Κώστα Γεωργάκη, ο Γεν. Γραμματέας της Τοπικής Διοικούσης Επιτροπής Ε.Κ. – Ε.ΔΗ.Ν. τομέας Γένοβας Κώστας Σταυρακάκης, που ήταν συμφοιτητής και φίλος του Κ. Γεωργάκη και ομιλητής στις εκδηλώσεις και την κηδεία που έγιναν στη Γένοβα το 1970 και βέβαια ο συγγραφέας και ερευνητής της υπόθεσης Κώστα Γεωργάκη αλλά και του βιβλίου «Ο ματρίκολας» για τη ζωή των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία Κώστας Παπούτσης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης, ενώ θα την τιμήσει με την παρουσία του και ο Ιταλός φωτορεπόρτερ της «Υπόθεσης Γεωργάκη» Τζιόρτζιο Μπέργκαμι.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού από τη ζωή και τη θυσία του Κώστα Γεωργάκη, θα προβληθεί το βίντεο – ντοκουμέντο «Μια θυσία για την ελευθερία» με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και εμπλεκομένων στην υπόθεση Γεωργάκη, των Κωνσταντίνου Παπούτση και Τζόρτζιο Μπέργκαμι, ενώ θα γίνει και παρουσίαση ντοκουμέντων της ζωής και του έργου του.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά για το κοινό τις ώρες 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

 Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970 στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, ο 22χρονος φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Η πράξη του, παρότι αποσιωπήθηκε από το τότε επίσημο ελληνικό κράτος, αφύπνισε τη διεθνή κοινή γνώμη και προκάλεσε το ενδιαφέρον για το δικτατορικό καθεστώς.

Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΠΑΠ οργανώνουν στο χώρο του Αρσακείου «εκδηλώσεις στη μνήμη του Κώστα Γεωργάκη – ένας φοιτητής στην Ιταλία, με παρουσίαση της έρευνας του Κωνσταντίνου Γ. Παπουτσή, εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού και έντυπου υλικού, καθώς και προβολή βίντεο – ντοκουμέντο.

Πρόκειται να αναβιώσουν μνήμες από την αγωνιστική δράση της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ), των νέων της δεκαετίας του ’60, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να τιμηθεί η μνήμη του Αλέκου Παναγούλη, του Κώστα Γεωργάκη και του Σταύρου Λουπάκη.

 Ένας ενδόξως

ανώνυμος αγωνιστής

Η θυσία του Κώστα Γεωργάκη δίκαια χαρακτηρίστηκε ως μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης εναντίον της Χούντας μαζί με την απόπειρα εναντίον του Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη και την εξέγερση του Πολυτεχνείου όπου θεωρήθηκε και προάγγελός της.

Ύστερα από είκοσι έξι χρόνια -στα 1997- και έπειτα από έρευνα τριών χρόνων στην Ιταλία και στην Ελλάδα ξανάρχεται στο φως η υπόθεση Κώστα Γεωργάκη μέσα από το βιβλίο «Το Μεγάλο Ναι. Υπόθεση Κώστα Γεωργάκη» του Κωνσταντίνου Γ. Παπουτσή. Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό (εκδόσεις «Κωνσταντίνος»).

Ο φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε με ανώνυμη συνέντευξη σε εφημερίδα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία με στόχο την εύρεση των «δημοκρατικών» φοιτητών. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα… Δεν αντέχω άλλο μετά τρία χρόνια βίας… Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο» (το γράμμα ετούτο και πάμπολλα άλλα στοιχεία περιέχονται στο βιβλίο του συμπατριώτη του Κωνσταντίνου Παπουτσή).

 «Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα»

 Αφού τελείωσε το γράμμα, βγήκε από το σπίτι και με το 500αράκι Φιατάκι του, έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στην Πλατεία Ματεότι  της Γένοβας. Από το πορτ μπαγκάζ πήρε τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη και ύστερα κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Μεγάρου των Δόγηδων (Παλάτσο Ντουκάλε), στο οποίο στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της πόλης. Κάτω από τη μεγάλη στοά, άνοιξε τα μπουκάλια και έριξε τη βενζίνη στα ρούχα του. Μετά άναψε το σπίρτο… Το μόνο ίσως που μπορούσε να διαχειριστεί απολύτως ελεύθερα ήταν το σώμα του και η ψυχή που το φτέρωνε. Ετοιμάζοντας με την ψυχραιμία των πεπεισμένων το ίδιο του το ξόδι, λούστηκε με βενζίνη και πυρπόλησε το σώμα του!

Εκείνη την ώρα στην πλατεία ήταν μόνο μια ομάδα εργατών καθαριότητας, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν τον έλληνα φοιτητή. Όταν έφθασαν κοντά του, οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το σώμα του, ωστόσο ο Κώστας Γεωργάκης είχε ακόμη το κουράγιο να φωνάξει: «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δέκα ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Τώρα βρίσκεται εκεί στο Παλάτσο Ντουκάλε μια μαρμάρινη επιγραφή για να βεβαιώνει, στα ιταλικά, πως «η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα», «per sempre», με γράμματα μεγάλα, να ξεχωρίζουν.

Η Χούντα αποσιώπησε το γεγονός κι επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση. Η πράξη του αφύπνισε τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο τάφος του Κώστα Γεωργάκη βρίσκεται στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας. Μια μικρή πλατεία της πόλης, κοντά στο σπίτι του, φέρει το όνομά του, ενώ έχει ανεγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν του. Μετά από την ανέγερση του αγάλματός του, ένα βράδυ κάποιοι βάνδαλοι γκρέμισαν το άγαλμα από τη θέση του. Αποκαταστάθηκε σχεδόν αμέσως αλλά ευθύνες για την πράξη δεν αποδόθηκαν.

Κι ο Κώστας Γεωργάκης έγινε «η φωτεινή περίληψη / του δράματός μας», «στην ίδια λαμπάδα τη μία / τ’ αναστάσιμο φως / κι ο επιτάφιος θρήνος μας», όπως απαθανάτισε τη θυσία του ο Νικηφόρος Βρεττάκος, στο ποίημά του «Η θέα του κόσμου», παραμένει ξενιτεμένος από τη συλλογική μας μνήμη.

 Πέμπτη 18/09

 Συναυλία

Σωκράτης Μάλαμας

Κάστρο, 21.30

 Πιστός, ο Σωκράτης Μάλαμας στη σχέση που έχει δημιουργήσει τόσα χρόνια με το κοινό έρχεται να παρουσιάσει, την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 μ.μ. στον  Ελαιώνα του Κάστρου της Πάτρας, τραγούδια από το τελευταίο του άλμπουμ «Δρόμοι», καθώς βέβαια και πολλά άλλα αγαπημένα από το σύνολο της δισκογραφικής του πορείας. Τραγούδια με λαϊκά παραδοσιακά στοιχεία και ροκ εξάρσεις καθώς και χαμηλόφωνες μπαλάντες με το γνωστό λιτό και δωρικό, αλλά παράλληλα πηγαία λαϊκό και οικείο ύφος που δημιουργεί κάθε φορά μια ποιητική αλλά και ηλεκτρική ατμόσφαιρα.

Μαζί του οι: Μαρίνα Δακανάλη (τραγούδι), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο), Νίκος Παραουλάκης (νέι, κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα) και Κυριάκος Ταπάκης (μπουζούκι, λαούτο).

 Έκθεση γλυπτικής

«Επεμβάσεις»

Παλαιά Λουτρά

Ως 13/09

 Έκθεση αφίσας

«Συμφωνία σε γαλάζιο & πράσινο

Ιντεάλ

Ως 15/09

 

 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ

 Αελλώ

(2610 328.566)

«Wedding Daze – Γάμος εξπρές»

Παρ. – Τετ. 21.00, 23.00

 Κάστρο Ρίου

(2610 994.765)

«The chronicles of Narnia: Prince Caspian – Το χρονικό της Νάρνια: ο πρίγκιπας Κάσπιαν»

Παρ. – Τετ. 21.30

 Village Cinemas – Πάνθεον

(2610 325.778)

Αίθουσα 1

«Swing Vote – Ο κος Κανένας»

Παρ. – Τετ. 21.45

Αίθουσα 2

«Kung Fu Panda»

Παρ. – Τετ. 19.00

«My Mom’s New Boyfriend – Κατασκοπεύοντας τη Μαμά»

Παρ. – Τετ. 21.00, 23.00

 

Ster Cinemas – Veso Mare

(801 801 7837)

Αίθουσα 1

«You Don’t Mess With The Zohan – Ζόχαν, Πράκτορας Υψηλής Κομμωτικής»

Σαβ. & Κυρ. 12.00, 14.30, 16.50, 19.10, 21.30, 23.50

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.50, 19.10, 21.30, 23.50

Αίθουσα 2

«The Dark Knight – Ο σκοτεινός ιππότης»

Σαβ. & Κυρ. 14.10, 17.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.10

«You Don’t Mess With The Zohan – Ζόχαν, Πράκτορας Υψηλής Κομμωτικής»

Παρ. – Τετ. 20.10, 22.30

Αίθουσα 3

«The chronicles of Narnia: Prince Caspian – Το χρονικό της Νάρνια: ο πρίγκιπας Κάσπιαν»

Σαβ. & Κυρ. 12.30, 15.20, 18.10

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 18.10

«Hellboy II: The Golden Army – Hellboy II: Η Χρυσή Στρατιά»

Παρ. – Τετ. 21.00, 23.40

Αίθουσα 4

«Hellboy II: The Golden Army – Hellboy II: Η Χρυσή Στρατιά»

Σαβ. & Κυρ. 14.20, 17.00, 19.40, 22.20

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.00, 19.40, 22.20

Αίθουσα 5

«Kung Fu Panda» στα ελληνικά

Σαβ. & Κυρ. 13.40, 15.40, 17.40, 19.40

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.40, 19.40

«Righteous Kill – Ου Φονεύσεις»

Παρ. & Σαβ. 21.40, 00.10

Κυρ. & Δευτ. – Τετ. 21.40

Αίθουσα 6

«The accidental husband – Σύζυγος… κατά λάθος»

Σαβ. & Κυρ. 12.40, 14.40, 16.30, 18.30

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 16.30, 18.30

«Righteous Kill – Ου Φονεύσεις»

Παρ. – Τετ. 20.30, 23.00

Αίθουσα 7

«My Mom’s New Boyfriend – Κατασκοπεύοντας τη Μαμά»

Παρ. & Σαβ. 13.00, 15.00, 17.20, 19.20, 21.20, 23.20

Κυρ. & Δευτ. – Τετ. 17.20, 19.20, 21.20, 23.20

Αίθουσα 8

«The chronicles of Narnia: Prince Caspian – Το χρονικό της Νάρνια: ο πρίγκιπας Κάσπιαν»

Σαβ. & Κυρ. 14.00, 17.00

Παρ. & Δευτ. – Τετ. 17.00

«Wanted»

Παρ. – Τετ. 19.50, 22.00

«KM 31 – Χιλιόμετρο 31»

Παρ. & Σαβ. 00.20

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s