Δωρεάν Σεμινάρια θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου και παραγωγή μιας ταινίας ετησίως για το καρναβάλι προτείνει η Καλλιτεχνική Διάδραση στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σκαρμέα

Προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξη Σκαρμέα

Υπόψη: κ. Ελένης Δάσιου, κ. Πάνου Κίτρου

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΠΑΠ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Πάτρα 17-3-2008

Η Καλλιτεχνική Διάδραση καταθέτει πρόταση συνεργασίας με τον Δήμο στα θέματα κινηματογράφου εστιάζοντας σε δύο κατευθύνσεις:

Στην ανάπτυξη 1) της κινηματογραφικής παιδείας και 2) της δημιουργικότητας του πατρινού πολίτη.

Και για τις δύο κατευθύνσεις η Καλλιτεχνική Διάδραση έχει σχεδιάσει δράσεις αφενός για ενήλικες, αφετέρου για μαθητές.

Για τους ενήλικες προτείνουμε την διοργάνωση ενός Εργαστηρίου Θεωρίας και Πρακτικής του Κινηματογράφου (στην ουσία πρόκειται για ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό εργαστήριο) που εκτός της προβολής και ανάλυσης των καλύτερων και αντιπροσωπευτικότερων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα αναλάβει την κινηματογραφική εκπαίδευση των συμμετεχόντων, οδηγώντας στην δημιουργία μιας ολιγόλεπτης συλλογικής ταινίας μυθοπλασίας κάθε χρόνο και μιας ταινίας μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ για το καρναβάλι.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στον πατρινό πολίτη εκτός από το να γνωρίσει και να κατανοήσει τον ποιοτικό κινηματογράφο, να εκφραστεί δημιουργικά και γιατί όχι να προκύψει σταδιακά ένας πυρήνας πατρινών κινηματογραφιστών που θα συνδράμει στην ανάπτυξη και διάδοση της πατρινής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του κινηματογράφου.

Επιπρόσθετα η Καλλιτεχνική Διάδραση μπορεί να αναλάβει την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ στο οποίο θα συγκεντρώσει κινηματογραφικό υλικό από όλες τις ελληνικές ταινίες που περιέχουν σκηνές από το καρναβάλι της Πάτρας, από επίκαιρα η από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Για την διευκόλυνση αυτών των στόχων η Καλλιτεχνική Διάδραση προχωρά στην δημιουργία μιας κινηματογραφικής βιβλιοθήκης αρχικά, που θα επεκταθεί στη συνέχεια σε πολιτιστική βιβλιοθήκη και θα περιλαμβάνει βιβλία για όλες τις τέχνες. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου θεωρείται απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου, αφού η Καλλιτεχνική Διάδραση έχει εξασφαλίσει για την βιβλιοθήκη τα περισσότερα κινηματογραφικά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δωρεά των εκδόσεων Αιγόκερως και του κ. Γιάννη Σολδάτου, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει όλα τα βιβλία δωρεάν.

Για την οικονομική κάλυψη του συνολικού σχεδιασμού που αφορά την κινηματογραφική εκπαίδευση στη πόλη μας, όσον αφορά τους ενήλικες, προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις:

1. Διοργάνωση από κοινού, Δήμου και Καλλιτεχνικής Διάδρασης του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον κινηματογράφο. Ανάληψη της κάλυψης του κτιριακού και τεχνικού εξοπλισμού (προτζέκτορας, πανί, κάμερα, τρίποδας, φώτα, μικρόφωνα κλπ) από τις δημοτικές αρχές εξοπλισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την δημιουργία δημοτικού τομέα κινηματογράφου.

Το οικονομικό κόστος όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι που θα αναλάβει η Καλλιτεχνική Διάδραση, ανέρχεται στις 3.000€ ετησίως και θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση δύο εργαστηρίων ενός θεωρητικού και ενός πρακτικού (Εργαστήριο Ανάλυσης Ταινίας – Ιστορίας Κινηματογράφου, Εργαστήριο Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Μοντάζ) και την υλοποίηση των δύο προαναφερθέντων ταινιών στα πλαίσια του Εργαστηρίου Κινηματογραφικής Πρακτικής.

Η ταινία για το Καρναβάλι θα χρηματοδοτείται εξτρά από τις δημοτικές αρχές αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η θέληση. Αν η οικονομική δυνατότητα είναι περιορισμένη, θα πραγματοποιείται μια ταινία με τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ανεξάρτητης φθηνής κινηματογραφικής παραγωγής, όσο το δυνατόν ευπρόσωπης και ποιοτικής.

2. Ανάληψη από την Καλλιτεχνική Διάδραση της συνολικής δραστηριότητας, με την Υποστήριξη και Συνδιοργάνωση του Δήμου (θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση των προαναφερθέντων και επιπρόσθετα την παροχή του τεχνικού εξοπλισμού, προτζέκτορας, πανί, κάμερα, τρίποδας, φώτα, μικρόφωνα κλπ) με κόστος 5.000€.

Και στις δύο περιπτώσεις η Καλλιτεχνική Διάδραση θεωρεί απαραίτητη τη δυνατότητα χρήσης μιας αίθουσας δύο φορές την εβδομάδα.

Η Καλλιτεχνική Διάδραση επαναφέρει την πρόταση που είχε υποβάλλει στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Πάνο Κίτρου για προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης στα σχολεία μέσω προβολών κλασικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου και ανάλυσής τους αφενός και εκμάθηση στους μαθητές των μυστικών της κινηματογραφικής τεχνικής αφετέρου.

Για να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία μας θα αναφέρουμε το παράδειγμα 20 μαθητών του 6ου Λυκείου που με πρωτοβουλία την καθηγήτριάς τους κ. Κάνιστρα, παρακολουθήσαν την «Αντιγόνη» του Γ. Τζαβέλλα στα πλαίσια της ενότητας προβολών «Από το Θεατρικό Έργο στην Κινηματογραφική Ταινία», τους άρεσε πολύ με αποτέλεσμα η υποδιευθύντρια του σχολείου να μας ζητήσει να προβάλλουμε ξανά την ταινία για 150 μαθητές αυτή τη φορά. Απευθυνθήκαμε στο Ιντεάλ, που μας ζήτησε το μίνιμουμ κόστος 150€. Η προβολή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό αφενός το ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας στους μαθητές που θα τους προσφέρει, δημιουργικές διεξόδους και θα οδηγήσει σταδιακά στη γέννηση μιας φουρνιάς νέων πατρινών κινηματογραφιστών και αφετέρου το ζήτημα της κινηματογραφικής και πολιτιστικής βιβλιοθήκης, είμαστε έτοιμοι για τη δική μας συμμετοχή να δεχτούμε μικρό οικονομικό αντάλλαγμα, ενώ θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης αυτών των στόχων με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων (και κυρίως της ενότητας εκδηλώσεων «Από το θεατρικό έργο στην κινηματογραφική ταινία» συνολικής διάρκειας 25 εβδομάδων που βρίσκεται σε εξέλιξη) που όπως γνωρίζετε είναι πολλές και πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, ζητούμε μια συμβολική επιχορήγηση της τάξης των 1000€ που θα καλύψει ένα μικρό μέρος του κόστους και του κόπου αυτών και θα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη για την πατρινή κοινωνία αυτή προσπάθεια.

Η Καλλιτεχνική Διάδραση προκειμένου να συνεισφέρει στο άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου γύρω από τα ζητήματα της πολιτιστικής παιδείας και της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου καταθέτει τον εξής προβληματισμό με καλοπροαίρετη διάθεση και χωρίς καμία πρόθεση να κάνει «πολιτική».

Χρήματα για τον πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο, είναι καλό να δίνονται σε αναπτυξιακά προγράμματα που θα έχουν στόχο την καλλιέργεια και δημιουργικότητα του πολίτη, χρήματα που εν τέλει θα πάρει πολλαπλά πίσω η κοινωνία των πολιτών. Γι αυτό είμαστε αντίθετοι στην διοργάνωση και πλουσιοπάροχη επιδότηση εκδηλώσεων μιας βραδιάς –αμφίβολης μάλιστα ποιότητας- που όχι μόνο δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα το ουσιαστικό αλλά στερούν τα χρήματα από προσπάθειες που με συνέπεια και όχι τυχοδιωκτικά, πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου (και δεν αναφερόμαστε μόνο στη δική μας προσπάθεια αλλά όλων των παρεμφερών πολιτιστικών οργανισμών).

Η Καλλιτεχνική Διάδραση δηλώνει επίσης την αντίθεσή της στην δημιουργία θεσμών ή την μεταφορά τους από μέρη εκτός Πάτρας, όπως αυτά που σχεδιάζονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενταγμένων σε μια γραμμή πλεύσης εντυπωσιασμού που έχουν αφήσει όπου και αν έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν χρέη λόγω του μεγάλου κόστους τους, χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό και δημιουργικό έργο.

Αν ο Δήμος επιθυμεί την διοργάνωση φεστιβάλ με διεθνή απήχηση, που να διαθέτει θεματική ενότητα και πρωτοτυπία να κοστίζει πολύ λιγότερο από τα ποσά που σχεδιάζονται να δοθούν και επιπλέον να συνενώνει και να κινητοποιεί όλους τους καλλιτέχνες της πόλης, η Καλλιτεχνική Διάδραση έχει τη δυνατότητα, την γνώση και την εμπειρία να επιμεληθεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεματικών Ενοτήτων που θα περιλαμβάνει επιπλέον, αφιερώματα στο έργο μεγάλων δημιουργών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Με ταινίες που θα έχουν σαν αντικείμενο την διάδραση του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες (Θέατρο, Χορός, Μουσική, Ζωγραφική, Ποίηση, Φωτογραφία, Κόμικ, Animation), την Πολιτική, την Γυναίκα, τον Έρωτα και άλλες ενότητες διαφορετικές κάθε χρονιά, με τη συνεργασία όλων των σχετικών πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνών της πόλης, την πρόσκληση μεγάλων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την οργάνωση workshop με στόχο την συμμετοχή και εξοικείωση των πολιτών με την πρακτική διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικών έργων.

Ήδη η Καλλιτεχνική Διάδραση έχει στα χέρια της την θετική απάντηση σε πρότασή της, μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού διεθνούς αναγνώρισης για τη διοργάνωση ενός εβδομαδιαίου αφιερώματος με την προβολή του συνολικού έργου του και την παρουσία του ίδιου στην πόλη μας.

Η Καλλιτεχνική Διάδραση, πάντως, δεν θεωρεί αυτή τη στιγμή, ότι η πολιτιστική ζωή της πόλης έχει άμεση ανάγκη άλλο ένα φεστιβάλ ούτε και την οικονομική δυνατότητα να το πραγματοποιήσει, αλλά εκδηλώσεις και εργαστήρια υποδομής με ουσιαστική στήριξη όλων των φορέων που διατίθενται να τα υλοποιήσουν.

Ο Δήμος μόνο να κερδίσει έχει αν βασιστεί στο σύνολο των ανθρώπων και των φορέων της πόλης -η Καλλιτεχνική Διάδραση είναι πρόθυμη και έτοιμη στα ζητήματα του κινηματογράφου να συνεργαστεί με την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, με όλους τους φορείς που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν ή ασχολούνται στο παρόν με τον κινηματογράφο και τον Πολιτισμό γενικότερα και να δημιουργήσει ένα έργο εκ των έσω που πολύ σύντομα θα αποφέρει καρπούς. Με ελάχιστα χρήματα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πάρα πολλά στην πατρινή κοινωνία.

Αν παρόλα αυτά ο Δήμος προχωρήσει στην δημιουργία κάποιου θεσμού γύρω από τον κινηματογράφο, η Καλλιτεχνική Διάδραση θα στηρίξει τα θετικά του, αλλά θεωρεί απολύτως αναγκαίο παράλληλα έστω με αυτόν να επιδοτηθεί το αναπτυξιακό-δημιουργικό κομμάτι που σε κάθε περίπτωση πρέπει να στελεχωθεί από φορείς και ανθρώπους που έχουν δουλέψει και δουλεύουν στην πόλη μας γι αυτό το σκοπό, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία με ανθρώπους του πολιτισμού που δεν προέρχονται από την πόλη μας αλλά θέλουν, μπορούν και έχουν πράγματα να προσφέρουν.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε δεδομένη την τήρηση της αξιοκρατίας και την ένταξη όλων των τοπικών ενεργών πολιτιστικών δυνάμεων στον τομέα του κινηματογράφου στην προσπάθεια αυτή.

Οποιαδήποτε επιχείρηση αγνόησης ή υποκατάστασης των δραστηριοποιούμενων τοπικών φορέων και δυνάμεων θα μας βρει με κάθε τρόπο αντίθετους.

Με την ευχή να πριμοδοτηθεί -παράλληλα έστω- μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να κρατήσει το όραμα των πολιτών για μία ενεργότερη και δημιουργικότερη πολιτιστική ζωή «ζωντανό», σας ευχαριστούμε, περιμένουμε την γραπτή απάντησή σας στα παραπάνω αιτήματα και δηλώνουμε πρόθυμοι για το καλό της πόλης να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε σε ότι μας ζητηθεί που να είναι σύμφωνο με τις αρχές μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Καραμπίτσος
(Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου,
Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Διάδρασης)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s